2009-ben vásárolt használt lakás esetén jár a CSOK 2008-ban és 2015-ben született gyermekek után?

Tisztelt Hitelnet!

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, mivel kérdéseimre nem találok érdemi választ!

A következő a helyzetem: 2 gyermekes házas anyuka vagyok. 2008-ban született a nagyobbik gyermekem, 2015-ben a kisebbik. 2009-ben vásároltunk egy használt lakást hitelre, lakáselőtakarékból pedig felújítottuk – lakhatóvá tettük /mivel régi parasztházról van szó/.

Én jelenleg 31 éves vagyok, a férjem pedig 43. 2009-ben fagyasztották be a szocpolt, így akkor egy gyermek után nem tudtuk felvenni, még a hitelbe sem, legalábbis a bankunk azt mondta. 2015-ben megszületett második gyermekem, gondoltam megérdeklődöm a bankban, legalább a hitelt csökkentené (itt jelzem: 4 milliót vettünk fel), de elküldtek, mondván nekünk nem jár, esetleg ha ezt eladnánk, de másikra nem biztos, hogy kapnánk hitelt. Bővíteni nem tudunk, nincs hova, a padlás nem bírná, az udvar keskeny, így se előre, se hátra, se sehová.

Arra gondoltunk, hogy megfelezzük a kettőből a nagyobbik szobát (25 nm), mivel fiú és lány gyermek, külön legyenek majd. Ezt úgyis önerőből kell megvalósítanunk! /Majd egyszer../

Kérdezem én, miért nem kapjuk meg a két gyermekre visszamenőleg se ezt a támogatást?! A sok jogosulatlan meg mind megkapja!! Az is jó lenne, ha legalább a hitelbe beszámolnák. A barátnőmnek 4 hónap különbséggel született a harmadik gyermeke 2008-ban, mint az én nagyobbikom és neki mind a három gyermekre beépítették a hitelbe, pedig ők 2007-ben vették a házukat. Vagy aki akkor nem tudta megigényelni, annak már most se jár és a második gyermekem után sem? Nagyon bosszant ez a dolog!

Valaki tud mondani erre valami okosat?

Köszönöm!
Tisztelettel: Nikoletta

Kedves Nikoletta!

Utóbb született gyermek utáni támogatás tekintetében a lakásvásárlási hitel megkötésekor hatályos rendelkezések mérvadók. 2009 július elsejétől felfüggesztésre került az akkori szocpol. Így aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között vásárolt használt lakást, s vett fel lakásvásárlási kölcsönt, annak nem volt lehetősége gyermeke után szocpolt igényelni és így sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke(i) után sem lehet jogosult utólagos támogatásra.

Az ezt megelőző időszakban (2007-ben is) még elérhető volt a szocpol. Barátnője 2009. július 1. előtt (2007-ben) nyújtotta be lakáscélú hitelkérelmét igényelve már meglévő gyermeke(i) után a szocpolt. Mivel ő a kölcsönszerződés megkötéskor meglévő gyermeke után jogosult volt a támogatásra, ezért később született gyermekei után is megkapta azt a fennálló kölcsöntartozás csökkentésére.

Amennyiben nincs lehetőségük bővíteni, úgy a gyermekek utáni támogatást valóban csak egy másik lakóingatlan vonatkozásában (építkezés, vásárlás) tudnák igénybe venni.


Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések