2 meglévő gyermek mellett vállalható még kettő használt lakásra igényelt CSOK esetén?

Üdvözlöm!

Ingatlancserével és csokkal vásárolnánk használt lakást (egy nagy kertest). Két gyermekünk van, de csoktól függetlenül is akartunk még legalább kettőt. A cserelakás (társasházi) a feleség nevén van, 100%-ban, ennek értékét egészítené ki a 4 gyermekre igényelhető csok (2,750 ezer). Hitelt nem kérünk hozzá.

A bankfiók igazgatója szerint ez így mehet, de egy másik kollégája ma azt a tájékoztatást adta, hogy mivel már megvan két gyerek, és ehhez még kettőt vállalunk (30 évesek vagyunk), így csak 2,200 ezer lehet a csokos támogatás. Ön meg tudja ezt erősíteni vagy cáfolni?

A kiszemelt ingatlan vételárához még így is hiányzik néhány millió, ezért a jelenlegi tulajdonos biztosítékként a telken álló üzlethelyiséget és melléképületeit osztatlan közös tulajdonba kívánja vonni (használati megállapodással). Azt a telek- és épületrészt lakáskasszából vesszük majd meg pár év múlva.
Az osztatlan közös tulajdon jelenthet akadályt a csok igénylésénél?

Köszönettel, Judit

Kedves Judit!

A használt lakásra vonatkozó CSOK rendelet rögzíti, hogy a családi otthonteremtési kedvezmény az igénylővel közös háztartásban élő gyermek után, valamint fiatal házaspár esetén – meglévő gyermekeik számától függetlenül – legfeljebb két gyermek vállalása esetén igényelhető. Fiatal házaspár alatt azok a házastársak értendők, akik közül legalább az egyik fél a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem benyújtásának időpontjában még nem töltötte be a 40. életévét. Mivel mindketten 30 évesek s használt családi házat szeretnének vásárolni, meglévő két gyermekük mellett van lehetőségük további két vállalt gyermek után is igényelni a kedvezményt.Így véleményünk szerint jogosultak lehetnek a vételár kiegyenlítéséhez szükséges 2.750.000 Ft összegű támogatásra.

Ha új építésű lakóingatlant vásárolnának két meglévő gyermekkel, akkor valóban csak további egy gyermek vállalására lenne lehetőség a megelőlegező CSOK keretében.

Amennyiben a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakásra vonatkozóan használati megállapodás alapján a támogatott személyek kizárólagos használati joga áll fenn, úgy a támogatás igénybe vehető.


Utolsó módosítás: 2020. április 01. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

József szerint:

2017-03-05 - 21:12

Üdvözlöm!
Kissé bonyolult kérdésem lenne. Megigényeltük és meg is kaptuk a 3 gyermekre járó 10 milliós csokot. Néhány hete be is költöztünk az új lakásba, ám kiderült, hogy nem a mi világunk a lakópark, ezért most szeretnénk egy kertes házra elcserélni. Lenne is pénzünk egy nagyobb, értékesebb ingatlanba költözni, sőt mi több a kertes ház tulajdonosa hajlik is a mi ingatlanunk becserélésére, mert ő meg kisebbe költözne.
Mik ilyenkor a lehetőségek?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-05 - 21:50

Kedves József!
Használt lakásra való csere a szerződéskötést követő 5 év után lehetséges. 5 éven belül csak új építésű lakóingatlan szerzése támogatott.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések