Utólagos CSOK, szocpol utóbb született gyermekre: Hitelnet.hu

Utólagos CSOK, szocpol utóbb született gyermekre

Utolsó módosítás: 2017. november 09. csütörtök

CSOK utóbb született gyermek után

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Lakástakarék kalkulátor

Akár évi 72 ezer Forint állami támogatás, akár díjmentes számlanyitás

Részletek

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező támogatott személy esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a támogatott személy nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – lakáshitel-szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Legfrissebb bejegyzések szocpol témában:


Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

Hozzászólások
 • Ildikó szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  2007 novemberében vásároltam egy használt lakást, amihez hitelt vettem fel. Most elindítottam a végtörlesztést és eszembe jutott, hogy hátha tudnék utólagosan szocpol (csokot) igényelni hozzá a 2013-ban született kislányom után.
  Nem tudom, hogy van-e rá lehetőség vagy hol tudnék utána kérdezni.
  Köszönettel: Ildikó

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A leírtak alapján utóbb született gyermeke után sajnos nem tud utólagos támogatást igénybe venni. (Csak akkor lenne igényelhető, ha már a használt lakás vásárlásakor is kapott volna ilyen jellegű támogatást legalább egy gyermek után.)

 • Szandra szerint:

  Kedves Ügyintéző,
  Szeretném megkérdezni, hogy jár-e a félszocpol akkor, ha 2006. januárban vásároltam egy lakást, majd 2006 decemberében született meg a fiam?
  A lakásvásárláskor nem kaptam semmilyen támogatást (FOT), mert akkor még nem tudtuk, hogy ilyen hamar gyermeket vállalunk. Nem is “vállaltunk be” előzetesen sem gyermeket.
  Köszönettel, Szandra

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szandra!
   Mivel a lakásvásárláskor nem vett igénybe lakáscélú támogatást, ezért sajnos utóbb született gyermeke után sem lehet rá jogosult.

 • István szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Hitelre vásároltunk házat 2008-ban. Ekkor a meglévő gyermekünkre 450 000 Ft félszocpolt kaptunk. A második gyermekünk 2015-ben született, jelenleg várjuk a 3. gyermeket. A meglévő hitelünkbe beforgatható-e a Csok, illetve milyen összegben?
  Köszönet.
  István

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves István!
   Fennálló lakáshitel tartozásuk csökkenthető a később született gyermekek után járó támogatással – ami adott esetben nem a CSOK, hanem a 2008-ban érvényes támogatás alapján a fiatalok otthonteremtési támogatása (félszocpol). Ennek összege a 2. gyermek után 750.000 Ft, a 3. gyermek után 700.000 Ft. A támogatás iránti kérelem a hitelnyújtó bankhoz adható be.

 • Eszter szerint:

  Mi pár éve CSOK-ot vettünk fel 2 gyermekünk után. Nem terveztünk több gyermeket. Mivel új építésű házra vettük fel, a maximális 2.6 milliót kaptuk meg. Most azonban úton van 3. gyermekünk. Ha későbbiekben úgy döntünk hogy nagyobb házat vennénk és ismét új építésűt, akkor vehetünk fel CSOK-ot a 3. gyerekünk után? Vagyis megkaphatjuk a 10 millióhoz képest a különbözetet? Van ennek olyan feltétele, hogy ezt a házat amit nemrég vettünk el kell majd adni (tudomásom szerint ezt 10 évig nem tehetjük meg a CSOK miatt)? Van időbeni kitétele a második CSOK kérelemnek? El kell telnie bizonyos időnek, mielőtt igényelhetjük újra?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Eszter!
   Új lakóingatlan vásárlása esetén jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK és a korábban kapott 2,6 milliós CSOK különbözetére, amennyiben a további CSOK előírások is teljesülnek. A meglévő lakóingatlant nem szükséges eladni, mivel lakástulajdonra vonatkozó korlátozás nincsen. A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási kötelezettséget a hatályos rendelet szerinti családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett új lakásban kell majd teljesíteni. Mivel új építésű lakóingatlant terveznek vásárolni, ezért ezt a korábbi igénybevételtől időben függetlenül tehetik meg. A vásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

 • Szandra szerint:

  Tisztelt Ügyintéző!
  Vettünk egy lakást 2014-ben hitelre. 2017-ben született meg az első gyermekünk.
  Érdekelne, hogy már a meglévő házhitelünkbe be tudnánk-e építeni a kislányunkra járó csok-ot?
  Esetleg egy szigetelésre tudnánk-e kérni, házfelújításra?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szandra!
   A hatályos kormányrendelet alapján fenti esetben sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot utóbb született gyermekük után. Erről bővebben ITT olvashat.
   A CSOK korszerűsítésre, felújításra sajnos nem használható fel.

 • Mária szerint:

  Üdv,
  Az iránt érdeklődnék, hogy 2003-ban vásároltunk ingatlant hitelre, még 2028-ig tart a törlesztés. Időközben (2010, 2015) született két gyermekünk. Mi igénybe vehetjük-e valamilyen formában az utánuk járó csok-ot? Sajnos a hiteltörlesztés miatt önerőnk szinte 0. Másik ingatlant nem vennénk, itt szeretnénk leélni az életünket. Felújításban gondolkodunk, de maximum a nyersanyagra lenne pénzünk a mesterembereket már nem tudnánk megfizetni, eddig is mindent a két kezünkkel csináltunk a házon.
  Előre is köszönöm válaszukat.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   A leírtak alapján nincs lehetőség a támogatás utólagos igénybevételére. CSOK lakásfelújításra sajnos nem használható fel.

 • Móni szerint:

  Ha felvettük a csokot 2 gyerekre 2016-ban használt lakás vásárlására, de útban van a 3. gyermek, akkor új ház építésére (a használt lakás eladása után) felvehető a 10 millios csok különbözete? Tehát közel 8.5M Ft vagy csak 400.000 Ft?
  Ha visszafizetjük a csok-ot (1,43M Ft), igényelhetjük 3 gyerekre a 10 milliós támogatást?
  Van lehetőség valahogy igénybe venni a 3 gyerekre járó 10M Ft-os támogatást vagy azzal, hogy nem vállaltuk be látatlanban a 3. gyermeket 2016-ban, buktuk a csok 10 millió forintos támogatást egy életre?
  Köszönöm a választ!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Móni!
   Új lakóház építéséhez jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK és a 2016-ban kapott 1,43M CSOK különbözetére. A gyakorlat az, hogy a lakáseladást követően az 1,43M Ft-ot be kell fizetni egy kincstári felfüggesztő számlára, amit az építkezés befejezésekor (miután bemutatásra kerül a használatbavételi engedély) visszautal Önöknek a kincstár. A fennmaradó CSOK különbözetet pedig az építkezés során igényelhetik és használhatják fel a bekerülési költség finanszírozására.
   Ha nem építkeznének, hanem megtartanák meglévő használt lakásukat, akkor utóbb született 3. gyermekük után a 400.000 Ft összegű támogatásra lehetnének jogosultak, melyet a fennálló lakáshitel előtörlesztésére lehetne felhasználni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Partnereink