Utólagos CSOK, szocpol utóbb született gyermekre: Hitelnet.hu

Utólagos CSOK, szocpol utóbb született gyermekre

CSOK utóbb született gyermek után

Először azt célszerű tisztázni, hogy mit értünk utólagos CSOK alatt! Az utólagos CSOK a később született gyermek után igényelt kedvezményt jelenti. Tehát korántsem arról van szó, hogy egy megvalósult lakáscél esetén visszamenőlegesen igényelhetjük a támogatást.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2016. január 1. után kötött kölcsönszerződések esetén

Új lakás vásárlása, építése esetén

Utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Használt lakás vásárlása, bővítése esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződéssel rendelkező esetén a családi otthonteremtési kedvezmény azon utóbb született gyermek után is igényelhető, akire tekintettel a nem részesült a családi otthonteremtési kedvezményben. Összege gyermekenként 400 000 forint, azzal, hogy lakás bővítése esetén a családi otthonteremtési kedvezmény nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott bekerülési költség számlával igazolt összegének 50%-át.

Lássunk néhány gyakorlati példát az utóbb született gyermek utáni CSOK jogosultságot illetően!

Jár a kedvezmény, ha a lakásvásárláshoz munkáltatói/önkormányzati kölcsönt vettünk fel, amit még most is törlesztünk?

Válasz: Nem. Munkáltatói/önkormányzati kölcsön csökkentésére a támogatás nem használható fel.

Megkaphatjuk a CSOK-ot később született gyermekünk után, ha a lakáshitelünket időközben felmondta a bank?

Válasz: Nem. A kedvezmény iránti kérelem benyújtásakor fel nem mondott hitelintézeti kölcsönből a még fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe.

Vér szerinti gyermekünk után megkaptuk a CSOK-ot lakásvásárláshoz. Ha a későbbiekben örökbe fogadunk még egy gyermeket, utána is megkaphatjuk a támogatást?

Válasz: Igen. A fent leírtaknak megfelelően a támogatott személy a kölcsönszerződést követően örökbefogadott gyermeke után is jogosult lehet a támogatásra.

Lakásunkat hitel igénybevételével vettük, de nem igényeltük a CSOK-ot, mert még nem lehetett. Utólag megkaphatjuk 2 gyermekünk után a lakáshitelünk csökkentésére?

Válasz: Nem. A támogatás visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Lakásvásárláskor nem volt gyermekünk, CSOK-ot nem, csak lakáshitelt vettünk igénybe. Azóta született egy gyermekünk. Utóbb született gyermekként igényelhetjük rá a CSOK-ot?

Válasz: Nem. Később született gyermek után akkor igényelhető a kedvezmény, ha a támogatott személy a kölcsön felvételekor az akkor már meglévő gyermekére tekintettel jogosult volt a kedvezményre és folyósították is neki.

5 éve vettünk fel lakásfelújítási hitelt, amit jelenleg is fizetünk. Azóta született 2 gyermekünk. Jár utánuk a CSOK?

Válasz: Nem. A szerződéskötést követően született gyermek utáni CSOK az adott lakás vásárlásához, építéséhez vagy bővítéséhez felvett banki kölcsön csökkentésére használható fel. Lakásfelújításra felvett hitel csökkentésére nem fordítható.

Szobával bővítjük házunkat, amihez 2 gyermekünk után a CSOK-ot is megkapjuk. Egy esetleges 3. gyermek születése után megkaphatjuk valamilyen formában az utólagos CSOK-ot?

Válasz: Igen, amennyiben a bővítéshez lakáshitelt is igényelnek és az a 3. gyermek utáni CSOK kérelem benyújtásakor is fennáll.

Utólagos családok otthonteremtési kedvezménye 2015. július 1. és december 31. között kölcsönszerződések esetén

Lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére családok otthonteremtési kedvezményét igényelhet a családok otthonteremtési kedvezményét korábban született gyermeke után igénybevevő a később született gyermeke után is, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában érvényes összegben és feltételek szerint.

Olyan 2015. július 1. után kötött kölcsönszerződésből eredő fennálló lakáscélú hitelintézeti tartozás csökkentésére használható fel, melyet a támogatott személy az érintett lakás vételárának megfizetéséhez vagy építés esetén a bekerülési költség finanszírozásához vett fel. Építés esetén amennyiben az utólagos CSOK igénylésére a használatbavételi engedély kiadása előtt kerül sor, a kedvezmény a bekerülési költség megfizetésére is felhasználható.

Mekkora összegű CSOK jár a később született gyermek után?

Az épített, vásárolt vagy bővített lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítési osztályától függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft összegű kedvezmény vehető igénybe.

CSOK összege később született gyermek
 

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.

LEK utolagos

Utólagos szocpol a 2009. július 1. után benyújtott kölcsönszerződések esetén?

2009 július elsejétől felfüggesztésre került az addig lakástámogatási rendszer. Aki 2009. július 1. és 2011. december 31. között építkezett illetve vásárolt új vagy használt lakást, annak nem volt lehetősége gyermekek utáni támogatást igénybe venni. Ha Ön ebben az időszakban kötött kölcsönszerződést, akkor sajnos a kölcsönszerződés megkötését követően született gyermeke után sem jogosult az utólagos szocpolra.

Utolagos tamogatas

Utólagos szocpol új lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, vagy kölcsönkérelmét 2009. július 1-jét megelőzően benyújtotta, és ennek tényét a hitelintézet által kiállított dokumentummal igazolja. További feltétel, hogy az adott kölcsön az utólagos támogatás iránti kérelem benyújtásakor is fennáll.

Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

szocpol osszege utolag gyermekenkent

Utólagos szocpol használt lakásra – 2009. július 1. előtt benyújtott kölcsönszerződések esetén

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett vagy benyújtott – -szerződésből fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül.

Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel!

felszocpol utolag gyermekenkent

Utólagos szocpolra való jogosultság

Az utóbb született gyermekek utáni támogatásra való jogosultság elbírálásakor a hitelintézetek számára az adott lakáscél eléréséhez felvett kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó!

Aki az adott időpontban érvényes személyi és egyéb támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermeke után is jár a támogatás.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Legfrissebb bejegyzések szocpol témában:

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2017. november 09. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Andrea szerint:

2018-04-05 - 05:31

Jó napot!
Párom vett egy használt lakást tavaly októberben! Az lenne a kérdésem, hogy utólag ő még igényelheti a Csok-t egy gyermek után? Nem vagyunk (még) házasok, kislányunk 5 hónapos!
Válaszát előre is köszönöm!
Maradok tisztelettel: Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-05 - 07:51

Kedves Andrea!
A CSOK a vételár kifizetéséhez igényelhető, így visszamenőleg már sajnos nincs lehetőség a támogatás igénybevételére.

Anna szerint:

2018-04-02 - 20:35

Ha adott egy 2600 nm-es telek házzal, amire lakáscélú hitelt és CSOK-ot igényeltünk, későbbiekben megosztható-e a telek, értékesítés céljából?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-03 - 06:36

Kedves Anna!
A megosztáshoz a jelzálogjogosult hitelintézet és a Magyar Állam hozzájárulása szükséges. Ez ügyben a hitelnyújtó banknál és a területileg illetékes járási hivatalnál érdeklődhet.

Erika szerint:

2018-03-31 - 15:20

Érdeklődni szeretnék, hogy mi most adtuk be a csokot hitelkiváltásra, mely gyerekenként 400ezer leírható a hitelből. Azt szeretném megkérdezni, ennek mennyi az elbírálási ideje? Nekünk 10 napot mondtak.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 06:39

Kedves Erika!
Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság elbírálási határidejét nem rögzíti a kormányrendelet, tehát az érintett hitelintézet tájékoztatása a mérvadó. Fenti bejegyzésünkből tájékozódhatnak arra, hogy az utóbb született gyermek utáni 400.000 Ft-os támogatásra mely esetekben lehetnek jogosultak.

Tündi szerint:

2018-03-28 - 15:56

Üdv!
Tavaly elváltam a férjemtől, külön mentünk. Én augusztusban vettem egy családi házat, ahol fiammal együtt élek. 5 éves most.
A kérdésem az, hogy még elég friss az adásvételi szerződés, utólag igénybe vehetem-e a csok-ot erre a házvásárlásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-31 - 15:06

Kedves Tündi!
A támogatást a ház vételárának kifizetéséhez tudta volna igénybe venni, utólag már sajnos nincs lehetősége a CSOK igénybevételére.

Henrietta szerint:

2018-03-26 - 14:34

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy mi 2007-ben vettünk fel építkezéshez pénzt. Ez nem lett elég, így 2009-ben egy 2 milliós póthitelt igényeltünk. 2012-ben megkaptuk az utólagos szocpolt új építésű házra. 2017-ben született a 2. gyermek, őrá is szerettük volna igényelni, de a bank elutasított, hogy az elsőre sem voltunk jogosultak, így 2018 januárban visszavonták.
Az a kérdésem, hogy így mi valamilyen formában tudunk-e a 2 gyerekre valamit is igényelni?
Válaszát és segítségét előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-28 - 13:17

Kedves Henrietta!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében nem veheti igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt az, akit a támogatás igénylését megelőző öt évben az e rendelet vagy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerint igénybe vett vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kölcsön vonatkozásában a járási hivatal, a kormányhivatal, a Kincstár végleges határozatával vagy bíróság jogerősen visszafizetésre kötelezett.

Szilvia szerint:

2018-03-23 - 15:14

2006-ban vásároltunk lakást az akkor úgynevezett fészekrakó program nevezetű hitel segítségével. A hitel felvételekor éppen várandós voltam (kb.6 hónap), de mivel nem volt élő gyermekünk, ezért a magzatot nem vették figyelembe. Azt mondták, majd menjünk vissza, ha megszületik a baba. Mire viszont odáig jutottunk közölték velünk, hogy változtak a szabályok, nem tudják figyelembe venni a gyermeket. Azóta van van még egy gyermekünk.
A kérdésem az lenne, igénybe vehetjük-e bármilyen formában a meglévő gyermekeink után a támogatást, vagy most sem lehetséges?
Válaszukat előre is köszönöm!
Ha mégsem jó helyre intéztem a kérdésemet, elnézésüket kérem!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-24 - 14:53

Kedves Szilvia!
A támogatást visszamenőlegesen a korábbi lakáscélhoz kapcsolódóan sajnos nem tudják kihasználni. Újabb lakáscél megvalósítása esetén lenne lehetőség a kedvezmény igénybevételére.

Mátyás szerint:

2018-03-23 - 14:28

Kedves Hitelnet,
2008 decemberben vettem használt lakást Eurós hitelre. A hitelt azóta kétszer is új bankhoz vittem, de még mindig fut. 2015 októberében és 2018 januárjában született két gyermekem.
Jól értem, hogy rájuk hiába kérem az utólagos szocpolt, ha a lakásvásárláskor még nem volt gyermekem?
Köszönettel,

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 14:56

Kedves Mátyás!
A leírtak alapján sajnos valóban nem igényelhető az utóbb született gyermek utáni támogatás, mivel a vásárláskor nem vett igénybe gyermekek utáni támogatást.

Mónika szerint:

2018-03-20 - 19:42

Tisztelt Hitelnet!
2017 augusztusában vásároltunk családi házat. Mivel túl bonyolult volt még akkor a CSOK igénybevétele, ezért nem vettük fel a két gyerekre, csak jelzáloghitelt tudtunk felvenni.
A kérdésem: fel lehet venni utólag a CSOK-ot a hitel betörlesztésére?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 04:39

Kedves Mónika!
A CSOK-ot visszamenőleg már sajnos nem tudják igényelni a fennálló lakáshitel előtörlesztésére sem.

Zsuzsimama szerint:

2018-03-18 - 17:24

Két kérdésem is lenne.
1. 2007 év végén vásároltak a lányomék egy új építésű társasházi lakást, az akkori szocpolt igénybe véve 2 gyermekre. 2013-ban megszületett a 3. gyermekük.
Kérdésem, hogy a harmadik gyermekre valamilyen módon kaphatnak-e CSOK-ot vagy CSOK kiegészítést? Még fizetik a hitelt.
2. A fiamék 2010-ben vásároltak egy használt családi házat, akkor nem volt még gyermekük sem és nem volt szocpol sem, így nem is vállalhattak gyereket. Még fizetik a hitelt. Azóta született 2 gyermekük Kérdésem, hogy van-e valamilyen lehetőség a CSOK utólagos igénybevételére? Azóta bővítették is a házat, de arra nem vettek fel hitelt.
Ma megint mondták a rádióban, hogy utólag is lehet CSOK-ot igényelni, valamilyen lehetőség nincs-e, hogy kaphassanak valamennyi összeget, hisz nem tehetnek róla, hogy éppen abban az évben nem volt lehetőség még gyermekvállalásra sem.
Köszönöm és várom válaszukat.
Üdvözlettel: Zsuzsi mama

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-18 - 17:35

Kedves Zsuzsi mama!
1. Utóbb született 3. gyermekük után lányáék jogosultak lehetnek utólagos szocpolra, ha az egyéb jogosultsági feltételeknek – például méltányolható lakásigény, stb. – is megfelelnek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik. Jogosultság esetén a 2007-ben 3. gyermek után érvényes támogatási összeget vehetik igénybe (1.400.000 Ft), mely a fennálló lakáshitelük törlesztésére fordítható.
2. Fiáék esetében utólagos támogatásra sajnos nincs lehetőség a leírtak alapján.

Borbála szerint:

2018-03-09 - 18:09

Az a kérdésem lenne, hogy a 3 gyermekem után igénybe vettem a szocpolt és 10 évre rá született 2 gyermekem 2010-ben és 2014-ben. Bővítésre vagy felújításra igénybe lehet-e venni a Csokot? Egyedülálló vagyok és ápolási támogatásban részesülök. Mi módon tudnám igénybe venni, mert szükségem lenne rá.
Előre is köszönöm.
Borbála

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-14 - 11:10

Kedves Borbála!
A CSOK felújításra nem, de bővítésre igénybe vehető. Amennyiben Ön a fővárosi és megyei kormányhivatal ápolási díjat megállapító végleges határozata alapján ápolási díjban részesül, úgy TB jogviszonyt nem szükséges igazolnia. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Viktória szerint:

2018-03-07 - 05:42

Jó napot,
Olyan kérdésem lenne, hogy meglévő lakáshitelbe is beszámítható a CSOK? 2008-ban vettem fel hitelt. 2012-ben született egy kislányom. Mivel amikor felvettem a hitelt nem volt gyermekem, így azt nem tudtam igénybe venni.
Most tudnám utólag?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-07 - 05:58

Kedves Viktória!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Károly szerint:

2018-03-02 - 10:41

Tisztelt hitelnet!
2016. szeptember elején vásároltam egy ingatlant, aminek a vételárát még hónapokig (az adásvételi szerződés szerint is) havi részletekben törlesztem AZ ELADÓNAK. A vásárlás pillanatában még nem tudtuk igényelni a CSOK-ot, mivel még nem volt gyermekünk, most azonban a másodikat várjuk! Van-e lehetőség, hogy utólag is megkapjuk a támogatást? Esetleg volt olyan elképzelés is, hogy az előző tulajdonos és természetesen ügyvéd jelenlétében semmissé tesszük az adásvételi szerződést, mert nem tudom tovább fizetni a maradék törlesztő részleteket, ekkor a földhivatalnál is levesznek bennünket a széljegyzetről (mert még nem vagyok teljes tulajdonos ugye) és újra megvesszük, ekkor ugye már CSOK igényléssel.
Önök szerint ez egy járható út? Illetve milyen lehetőségem lehetne?
Előre is nagyon köszönjük a segítőkész válaszukat!
Üdvözlet!
Károly

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 06:45

Kedves Károly!
Mivel a CSOK kérelem az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül nyújtható be, így a jelenlegi helyzetben CSOK igénylésre sajnos nincs lehetőségük, de az Ön által vázolt lehetőség megoldás lehet.

Andrea szerint:

2018-02-26 - 06:08

Üdvözlöm.
Az után érdeklődnénk, hogy építkezésbe fogunk tavasszal. Igényelnénk 2 meglévő gyermek után a Csokot. Szóba került a harmadik gyermek, de előre nem mernénk bevállalni. Az építkezés folyamán igényelhető esetleg a harmadik gyerek után a csok különbözet? Ha igen, mire használható fel?
Vagy esetleg az építkezés befejeztével, a használatbavételi után is lehetne igényelni, de ha jól értelmezem, akkor csak a fennálló lakáshitel csökkentésére.
Várom válaszukat.
Üdvözlettel: Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 12:18

Kedves Andrea!
Utóbb született gyermek után kizárólag használt lakás esetén nyílhat lehetőség CSOK igénylésre 400.000 Ft összegben. Új lakóház építése esetén a később született gyermek után még a fennálló lakáshitel törlesztésére sem vehető igénybe sem a 400.000 Ft összegű utólagos támogatás, sem a CSOK különbözet.
Ha az építkezés elején nem igénylik meg a 3 gyermek utáni CSOK-ot, akkor menet közben már nem biztos, hogy lesz erre lehetőség. Ennek egyik oka, hogy a támogatás a bekerülési költségből még hátralévő munkálatokra igényelhető.

László szerint:

2018-02-23 - 12:40

Üdvözlöm!
2005-ben vásároltuk első lakásunkat. A lakáscélú kölcsönhöz nem igényeltünk szocpolt. Később szerettük volna felvenni már meglévő gyermekek után.
2006-ban megszületett első gyermekünk.
2009-ben megszüntették a szocpolt.
2011-ben eladtuk lakásunkat és egy nagyobbat vásároltunk lakáscélú kölcsön igénylésével.
Sajnos az eladás és vétel időpontjában nem volt sem szocpol, sem csok.
2013-ban megszületett második gyermekünk.
Most szeretnénk a lakáshitelünket vég törleszteni.
Van–e lehetőség a CSOK igénylésére?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-23 - 13:37

Kedves László!
A CSOK meglévő lakáshitelük végtörlesztéséhez sajnos nem használható fel, de újabb lakáscél esetén (új vagy használt lakásvásárlás, új lakóingatlan építés) jogosultak lehetnek a kedvezményre.

Tibor szerint:

2018-03-01 - 10:35

Tisztelt Hitelnet!
2010-ben született első fiunk, majd 2013-ban a második. 2014-ben vásárolt ingatlanunkat 3M Ft hitel segítségével vettük.
Van lehetőség utólagos támogatásra, amit a hitelbe forgatnánk be? (szocpol, vagy csok)
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-04 - 05:54

Kedves Tibor!
Visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség a támogatás igénybevételére.

Miklós szerint:

2018-02-17 - 15:49

Üdvözlöm!
Szeretném kérdezni, hogy 2004-ben igénybe vett szocpol esetén most igénybe vehetem-e a Csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-19 - 05:01

Kedves Miklós!
Újabb lakáscél (új vagy használt lakásvásárlás, új lakóingatlan építése, meglévő bővítése) megvalósítása esetén a 2004-ben kapott szocpol és a jelenleg elérhető CSOK különbözetére lehet jogosult, amennyiben az egyéb előírások is teljesülnek.

Istvánné szerint:

2018-02-17 - 14:47

2005-ben igénybe vettük az akkori félszocpolt, 450 ezer forintot első gyermekünkre, bővítésre. Utána még született 2. Az ingatlant eladtuk és a szocpol visszafizetésre került 2015-ben.
Igénybe vehetem-e a három gyerek utáni csokot használt lakás vásárláshoz?
Mekkora összeget?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-19 - 04:42

Kedves Asszonyom!
A használt lakás vásárláshoz 3 gyerek után járó 2,2M Ft-os CSOK összegét csökkenteni kell a korábban kapott félszocpol összegével még akkor is, ha az időközben visszafizetésre került és a különbözetre – 1.750.000 Ft – lehetnek jogosultak, ha a továbbforgatási kötelezettség ás az egyéb feltételek is teljesülnek.

Attila szerint:

2018-02-11 - 13:58

Ha 40 év fölött fog születni a 3. gyermek, akkor jogosultak vagyunk a csok-ra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-12 - 04:51

Kedves Attila!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén nincsen felső életkorhatár.

Zsófia szerint:

2018-02-09 - 05:28

3 gyermekre vettem fel szocpolt és lakáshitelt új lakás vásárlásra 2002-ben. Időközben még két gyermekem született, akikre nem kértem meg a kedvezményt. A szocpol folyósítása utáni 10 év elidegenítési tilalom már lejárt, de a hitelt még most is fizetem.
A kérdésem az lenne, hogy a két később született gyermekre kérhetem-e még ennyi év után is a CSOK -ot, a meglévő (2002-es felvételű, 2028-ban lejáratú) hitel csökkentésére? Ha igen, mennyit?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 06:02

Kedves Zsófia!
Mivel a 2002-ben felvett lakáshitele jelenleg is fennáll, ezért igénybe vehető utóbb született gyermekei után a támogatás, ha teljesülnek az egyéb feltételek (például méltányolható lakásigény) is. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérheti. Jogosultság esetén a 2002-ben 4. és 5. gyermek esetén érvényes támogatási összeggel csökkenthető fennálló hiteltartozása.

K-né szerint:

2018-02-07 - 06:23

Tiszelt Cím!
2016 decemberében használt házat vásároltunk. 2 meglévő gyerekre igénybe vettük akkor a Csokot. Jelenleg 2018.01.26-án született egy kislányunk és szeretnénk Ő utána is igényelni a kedvezményt.
Milyen nyomtatványokat kell beszereznünk és meddig van lehetőségünk megigényelni a kedvezményt, továbbá milyen összegű kedvezményt jelent ez? Mindkét szülő részéről kell igazolni a tb jogviszonyt vagy elegendő az enyém, ugyanis én jelenleg szülési szabadságon vagyok, előtte pedig táppénzen voltam, amit 1 éves aktív munkaviszony előzött meg.
Esetleg várjuk meg a február 15-ét, amikortól is kedvezőbbé válik az igénylés menete?
Válaszát előre is köszönöm!
K-né

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 11:29

Kedves Asszonyom!
Ha a vásárláskor lakáscélú kölcsönt is vettek fel, amely jelenleg is fennáll, akkor az utóbb született gyermek után jogosultak lehetnek a támogatásra, melynek összege 400.000 Ft és kizárólag a fennálló tartozás csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítása érdekében kérjük, fordulnak a hitelnyújtó bankhoz.
Továbbá minden, 2018. január elsején vagy azt követően született harmadik (és további) gyermek után igényelhető 1 millió forint összegű támogatás szintén a fennálló tartozás csökkentésére. Erről bővebben ITT olvashat. E támogatás iránti kérelemmel a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat.
A kétféle támogatás igénybevétele nem zárja ki egymást.

Árpi szerint:

2018-01-28 - 15:29

Tisztelt hitelnet!
Most szeretnénk vásárolni új házat barátnőmmel (nem vagyunk még házasok) 35 millioért. Megvan a 20% önerő, a többi hitel lenne, azaz 28 millió. Gyerek még nincs, de szeretnénk majd 2-3 gyermeket (25-28 évesek vagyunk.)
Az a kérdés, hogy 1-2-3 év múlva ahogy megszületik a gyerek, igényelhető CSOK támogatás? Amit a meglévő hitelbe törlesztenénk vissza?
Ha jól tudom, mi nem igényelhetünk CSOK-ot most, mert nem vagyunk házasok.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-29 - 06:18

Kedves Árpi!
Visszamenőleges CSOK igénylésre sajnos nincs lehetőség. Ha a vásárlás során nem igénylik egy gyermek után sem, akkor utóbb született gyermek után sem lesz lehetőség arra, hogy a fennálló tartozás csökkentésére igénybe vegyék.
Vállalt gyermek után valóban csak házastársi kapcsolatban igényelhető a kedvezmény.

András szerint:

2018-01-24 - 21:50

Párom nemrég vásárolt banki hitel segítségével a szüleivel közösen egy lakást, még nem ott lakik. Azóta gyermeket várunk. Szeretném megvásárolni a szülei tulajdonrészét, mely kisebb 50%-nál.
Kérdésem az, hogy jár-e a CSOK nekem, nekünk, ha a további feltételeknek megfelelünk?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-25 - 04:20

Kedves András!
A CSOK tulajdonrész kivásárlásához sajnos nem vehető igénybe.

Virág szerint:

2018-01-16 - 15:54

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy vajon felvehetnénk-e a 10 milliós csokot (illetve a szocpollal csökkentett részét), ha mind a 6 gyerekünkre felvettük/utólag születetteknél jóváírattuk a hitehlből a szocpolt. Jelenleg még van 4 millió Ft hitelünk, amit 9 év alatt kellene visszafizetnünk. Egyelőre nem hirdetjük az otthonunkat, de talán belevágnánk egy (újabb) új építésű házba/lakás vásárlásba a család megváltozott igényei/szobaszám miatt.
Válaszukat előre is köszönöm!
Virág

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-17 - 05:24

Kedves Virág!
Amennyiben az új lakásra vonatkozó CSOK jogosultság feltételei teljesülnek, jogosultak lehetnek CSOK különbözetre. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Diána szerint:

2018-01-15 - 09:28

Felvettünk egy (még meg nem született) gyerekre a CsOK-ot. Ha később időközben szeretnénk még egy gyereket, újra igénybe tudjuk venni a CsOK-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-16 - 04:26

Kedves Diána!
Újabb megelőlegező CSOK igénybevételére nem lesz lehetőség, de utóbb született gyermek utáni CSOK, amely a fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel, igényelhető lesz a további gyermek születését követően.

Niki szerint:

2018-01-11 - 12:53

2007-ben vásároltam lakást. A hitel édesapám nevén volt. Kettő gyermek után megkaptuk a félszocpolt. Azóta született négy gyermekem.
A kérdésem: utóbb született gyermekek után megkaphatom-e a szocpolt?
Ha igen, milyen célra vehetem igénybe?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-12 - 13:48

Kedves Niki!
Véleményünk szerint utóbb született gyermekei után nem tud igénybe venni utólagos támogatást, mellyel a lakásvásárlási hitel csökkenthető, mert a kölcsön nem a támogatott személy nevén van.

Tímea szerint:

2018-01-05 - 10:34

Tisztelt Hitelnet!
2015-ben vettünk egy házat 5M Ft önerőből és 4,5M Ft lakáshitelből. Jelenleg is fizetjük. Lakáshitelnél csokot nem igényeltünk. Azóta született egy kisfiunk, tervezzük a második babát.
Kérdésem: a csokot igényelhetjük fennálló lakáshitelbe történő beleforgatásba?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-06 - 06:25

Kedves Tímea!
A hatályos rendelkezések értelmében a CSOK-ot visszamenőleg sajnos nem tudják igénybe venni a fennálló lakáshitel törlesztésére sem.

Tibor szerint:

2018-01-04 - 10:41

Tisztelt Hitelnet!
2016 szeptemberében vettünk fel jelzáloghitelt. Akkor már volt egy gyermekünk, de nem vettünk fel Csokot, mivel nem akartuk magunkat idekötni hosszú távra. Mára már meggondoltuk magunkat és jön a második baba is. Mire tudnánk a 2 gyermekes Csokot felhasználni? Betörlesztés? Esetleg nyílászáró csere? Panellakás, szóval bővítés nem jön szóba.
Köszönöm.
Tisztelettel: Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-05 - 05:20

Kedves Tibor!
Visszamenőleg nem igényelhető a CSOK, ezért a hitel betörlesztésére sajnos nem tudják felhasználni a támogatást, valamint a korszerűsítés – így a nyílászáró csere – nem finanszírozható a támogatással. A kedvezményre újabb lakás vonatkozásában lehetnének jogosultak.

Lívia szerint:

2018-01-04 - 07:48

2009. elején építkezés céljából lakáscélú jelzáloghitelt vettünk fel, illetve 2 gyereket vállalva az akkor járó szocpolt is igénybe vettük. Jelenleg 3. babánkat várjuk és kérdésem az lenne, hogy az idén született 3. babára igénybe tudjuk-e venni az utóbb született szocpol támogatási összeget és az új kormányrendelet szerint járó 1 millió Ft hitelcsökkentési összeget is? Vagy csak az egyik igényelhető?
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-06 - 06:41

Kedves Lívia!
Utólagos lakásépítési kedvezményre jogosultak lehetnek, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultság megállapítását majd a gyermek megszületése után a hitelnyújtó banknál kérhetik. Jogosultság esetén 1,4M Ft-tal csökkenthető fennálló tartozásuk. Ettől függetlenül szintén jogosultak lehetnek az 1 millió forintos hitelcsökkentésre. Ezt a betöltött 12. terhességi hét után már kérelmezhetik a területileg illetékes járási hivatalnál.

Anita szerint:

2018-01-03 - 09:19

2009.06.29.-én igényeltük a félszocpolt 2 gyerek után, az ehhez felvett hitel még törlesztés alatt áll.
Igényelhetem-e a csokot vagy szocpolt a meglévő lakáshitel csökkentésére 2016-ban született gyermekem után?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-04 - 04:22

Kedves Anita!
CSOK-ra nem, de az utóbb született gyermek utáni félszocpolra jogosult lehet, ha 2009-ben a támogatást lakásvásárláshoz kapták és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Vali szerint:

2018-01-02 - 19:36

Mi szabad felhasználású deviza alapú jelzáloghitelt vettünk fel 2008-ban. 2004-ben született meg a harmadik gyermekünk. Érdeklődni szeretnék, hogy ki tudnánk használni a szocpolt? 2018. 01. 01-től egy rendelet alapján a harmadik gyermek után elenged a bank egymillió forintot a hitelből, de ha szabad felhasználású hitel van akkor is? A két gyermeknek az életkora is számít?

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-03 - 05:16

Kedves Vali!
A kedvezmény csak a 2018. január elseje után született gyermekek után vehető igénybe, így a 2004-ben született 3. gyermekük után ezt a lehetőséget sajnos nem tudják kihasználni.

Matild szerint:

2017-12-29 - 07:41

2012-ben új ház építésére vettünk fel OTP kölcsönt, akkor gyerektelenek voltunk. CSOK még nem volt. 2017-ben született első gyermekünk után kaphatunk-e valamilyen támogatást a lakáshitel
törlesztéséhez? A kölcsönünk jelenleg is fennáll, semmilyen támogatást nem kaptunk még a gyerek után. 3 lakástakarékot forgattunk be a hiteltörlesztésbe idáig.

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-29 - 16:06

Kedves Matild!
Visszamenőleg sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot a fennálló lakáshitel előtörlesztésére sem. A kedvezmény a meglévő lakóingatlan legalább egy szobával történő bővítéséhez, vagy újabb lakásépítéshez/vásárláshoz lenne igényelhető.

Viktória szerint:

2017-11-24 - 16:59

Egyedülálló vagyok! Egy gyermekem van, aki 2005.12.01-én született. 2011-ben vásároltunk egy ingatlant részletre, amin jelzáloghitel van! Azt szeretném megkérdezni, hogy tudok-e valamilyen támogatást igénybe venni, hogy a törlesztő részletet tudjam csökkenteni!
Mikor a lakást vásároltuk, nem lehetett szocpolt igényelni!

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-27 - 12:33

Kedves Viktória!
Visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség a támogatás igénylésére.

Tamás szerint:

2017-11-16 - 07:57

Üdvözlöm!
Mi a feleségemmel 2006-ban vettünk fel támogatott svájci frank hitelt megelőlegező szocpollal (2 gyerek). 2016-ban és 2017-ben meg is született a 2 lányunk. 2015 szeptemberében a forintosítás alkalmával kiváltottuk a hitelünket forint alapú hitelre, amit a mai napig is fizetünk. 2017-ben megszületett 3. lányunk, mely után érdeklődnék, hogy az utólagos szocpolt igénybe tudjuk-e venni és ha igen, milyen összegben?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-23 - 04:48

Kedves Tamás!
Ha az eredetileg felvett lakáshitel kiváltásra került, úgy információink szerint abból nem írható jóvá az utóbb született gyermek utáni támogatás. Pontos tájékoztatást az ügylet részleteinek ismeretében az érintett hitelintézet tud adni Önöknek.

Beatrix szerint:

2017-11-13 - 12:48

Üdvözletem!
Használt családi házat vásároltunk 2016-ban lakáshitelből és a két meglévő gyermekre igényelt CSOK-ból.
Ha a közeljövőben vállalunk harmadik gyermeket, jogosultak vagyunk-e még CSOK-ra? Mik a feltételei (pl. bővítés, szintráépítés?)
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-14 - 04:15

Kedves Beatrix!
Amennyiben házasok és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti, úgy jogosultak lehetnek CSOK-ra vállalt gyermek után a meglévő lakóingatlan bővítése vagy tetőtér-beépítése esetén. A 3 gyermek után adható 2,2M Ft összegű támogatást csökkenteni kell a 2 gyermek után kapott CSOK összegével és a fennmaradó összegre lehetnek jogosultak. Másrészt figyelembe kell venni azt az előírást is, miszerint a bővítésre adható CSOK összege nem haladhatja meg a hitelintézet által elfogadott költségvetés 35%-át. További részletes tájékoztatásért kérjük, kattintson IDE. További konkrét kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Viktor szerint:

2017-11-08 - 04:47

Üdvözlöm,
Élettársammal úgy fest babát várunk. Első gyermekünk lesz mindkettőnknek, házasok nem vagyunk. Hitelünk közös, a családi házunkban 50-50%-ban vagyunk tulajdonosok, 2016. novembere óta, vételára 27,5m Ft volt.
Tudunk-e CSOK-ot igényelni betörlesztésre, és ha igen, mekkora összeget?
Illetve, ha mondjuk 2 év múlva várjuk a 2. babát, akkor is lehet CSOK-ot igényelni úgy, hogy már igényeltünk korábban? Mekkora összegben?
Köszönöm válaszukat előre is.
Üdvözlettel:
Viktor

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-09 - 05:15

Kedves Viktor!
A hatályos CSOK rendelet értelmében sajnos nem lesznek jogosultak utólagos támogatásra, amely a fennálló lakáshitel törlesztésére vehető igénye. Utóbb született gyermeke után csak az lehet jogosult a támogatásra, aki a kölcsönszerződés megkötésekor meglévő gyermekre tekintettel jogosult volt a kedvezményre és meg is kapta azt.

Bernadett szerint:

2017-11-08 - 04:39

Tisztelt cím!
Használt lakásunkat /98 nm/ 2003. 12. hóban vásároltuk lakáscélú hitelből. Akkor még nem volt gyerekünk. Azóta született 3. Sem akkor, sem azóta nem érvényesítettünk semmi kedvezményt./csok, szocpol, stb/.
Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőség valamilyen támogatásra, amivel a meglévő hitelünket csökkentenénk. Még 1 évünk van a hitel lejártáig.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-08 - 05:04

Kedves Bernadett!
Gyermekek utáni vissza nem térítendő lakáscélú támogatást a leírtak alapján sajnos nem tudnak igénybe venni a meglévő lakáshitelük csökkentésére. 3 gyermekük után CSOK-ra egy újabb lakáscél megvalósítása esetén (új vagy használt lakóingatlan vásárlása, új lakóingatlan építése, meglévő lakóingatlan bővítése) lehetnek jogosultak.

Bence szerint:

2017-11-05 - 14:10

Kedves Hitenet,
2015 februárjában vásároltunk új lakást, amihez igényeltünk és kaptunk szocpolt (3 gyermek után – 1 már megszületett, 2 azóta született – 2,2 millió forintot), illetve felvettünk hozzá – nem támogatott, piaci – lakáshitelt. Nem szeretnénk újra költözni, viszont szeretném felhasználni a 10-2,2 = 7,8 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást a meglévő lakáshitelem előtörlesztésére (sőt a kamattámogatott hitelt is), ha lehet.
Kérem segítsenek, hogyan tudom felhasználni a támogatást újabb ingatlan vásárlása nélkül?
Köszönettel,
Bence

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-05 - 14:42

Kedves Bence!
A CSOK különbözet a már meglévő lakáshitel csökkentésére sajnos nem használható fel.
A 7,8M Ft-os különbözetre és az ehhez kapcsolódó támogatott lakáshitelre kizárólag egy jövőbeni új lakás vásárlása vagy építése esetén lehet jogosult.

Roland szerint:

2017-10-29 - 12:05

Kedves Hitelnet!
Én (40), és a a feleségem (39) 2012-ben és 2015-ben született gyermekekre 2016-ban felvettünk 1.430.000 Ft-ot (CSOK) használt lakás vásárlására, illetve 10 millió lakáshitelt a Funfamentától.
2018 júniusa környékére várjuk a harmadik babát.
– Igényelhetjük a 770.000 Ft CSOK-ot (2.200.000-1.430.000 = 770.000) a hitel csökkentésére?
– Hol lehet igényelni?
Úgy tudom, hogy 2018 január 1. után születendő 3. gyermek után az állam 1.000.000 Ft-ot “jóváír a lakáscélú hitelekből.
– Ezt a fundamenta hitelnél is lehet majd igényelni?
Köszönettel: Roland

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-30 - 05:21

Kedves Roland!
Utóbb született gyermek után – a hatályos kormányrendelet értelmében – egységesen 400.000 Ft összegű támogatás (nem CSOK különbözet) igényelhető, ám a kedvezmény kizárólag hitelintézeti lakáscélú hitelből a fennálló tartozás csökkentésére vehető fel. Információink szerint Fundamenta lakáshitel csökkentésére sajnos nem vehető igénybe a támogatás.
A 3. gyermek után esetlegesen igényelhető 1.000.000 Ft-os jóváírásról egyelőre nincs konkrét információnk.

Szandra szerint:

2017-10-28 - 19:21

Az lenne a kérdésem, hogy tavaly vettünk egy házat és közben megszületett az első gyermekem és szeretnék még 3 kettőt biztos.
Arra én vehetek fel szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-29 - 04:06

Kedves Szandra!
A hatályos kormányrendelet értelmében utóbb született gyermeke után sajnos nem lesz igényelhető a kedvezmény, mivel a kölcsönszerződés megkötésekor akkor meglévő gyermekre tekintettel nem kapott támogatást.

Andrea szerint:

2017-10-18 - 04:11

Kedves Szakértő!
Több kérdésem is lenne.
1.) Azt szeretném kérdezni, hogy a cégemnél felvett kamatmentes lakáshitelem törlesztésére nem lehet-e igénybe venni a csok-ot?
2.) Ha az első gyermek után igénybe veszem a csok-ot, akkor a 2. gyermek után is igényelhetem csak kevesebb jár, mintha egyszerre vettem volna fel a kettő után?
3.) A gyermek születése után mennyi ideig vehető fel a csok?
Nagyon szépen köszönöm!
Üdv.
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-18 - 04:16

Kedves Andrea!
1.) A CSOK a kamatmentes munkáltatói lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem vehető fel.
2.) A lakás vásárlásakor valamennyi meglévő gyermekre egyidejűleg vehető fel a támogatás. Később, a fennálló hitelintézeti lakáshitel előtörlesztésére csak az utóbb (szerződéskötést követően) született gyermek után vehető fel a CSOK 400.000 Ft összegben.
3.) Erre vonatkozó időkorlátot nem határoz meg a kormányrendelet, így amíg a lakásvásárláshoz felvett hitel fennáll, igényelhető a támogatás.

Árpád szerint:

2017-10-11 - 16:39

Tisztelt Hitelnet,
Három gyermekünk van (2010, 2012, 2014 szül.) 2005-ben megelőlegező kölcsönt kaptunk, fészekrakó forint hitel konstrukcióban új építtetett társasházi lakás vásárlására (60 m2), akkor két gyermeket vállalva. Utólag a harmadik gyermekünk után is érvényesíthettük a megelőlegező hitelt, az eredeti feltételekkel (jóváírták).
Kérdésem, hogy a jelenleg is fizetett lakáshitere érvényesíthetjük valamilyen formában a CSOK kedvezményt?
Ha a kérdések között esetleg volt hasonló, elnézést kerek. Nem találtam választ.
Üdvözlettel, Árpád

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-12 - 05:58

Kedves Árpád!
A korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözete utólagosan sajnos nem vehető igénybe.

Izabella szerint:

2017-10-10 - 22:03

Kedves Hölgyem/Uram!
2015 júliusában vásároltunk használt családi házat. A vásárláshoz Fundamenta hitelt vettünk igénybe. A CSOK-ot két akkor már meglévő gyermekünk után igényeltük, melyet az FHB bank folyósított. Idén áprilisban megszületett harmadik gyermekünk után is, szeretnénk igénybe venni az utólagos támogatást. Érdeklődtem a Fundamentánál és ott azt a választ kaptam, hogy részükről a folyósítást követően elszámolható előtörlesztésként a 400.000 Ft, az FHB bank pedig visszairányított a Fundamentához azzal, hogy mivel nem náluk vettem fel hitelt, így ez nem az ő dolguk.
Kihez tartozik az utólagos kifizetés? Esetlegesen milyen rendelkezésre, jogszabályra, törvényre hivatkozhatok?
Köszönettel: Izabella

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-11 - 05:01

Kedves Izabella!
A CSOK lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozás törlesztésére vehető igénybe az utóbb született gyermek után, a lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződés megkötésének időpontjában hatályos jogszabályi feltételek mellett. Fundamenta lakáshitel csökkentésére a kedvezmény azonban nem vehető igénybe. Utóbb született gyermekük után akkor tudnák igényelni a támogatást, ha a fennálló lakáshitelük valóban az FHB Banknál vagy más hitelintézetnél és nem a Fundamentánál lenne.

Veronika szerint:

2017-10-02 - 20:25

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Szeretném megtudni, hogyha anno (12 éve) már igénybe vettünk kamattámogatásos hitelt, amit végül átváltottunk, majd forintosítottunk, akkor most egy új ház építéséhez (3 gyermekünk van) igénybe tudjuk-e venni a csok-ot?
Köszönöm szépen a válaszukat előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-03 - 03:55

Kedves Veronika!
A korábban igénybe vett kamattámogatásos hitel nem zárja ki a CSOK igénylés lehetőségét egy újabb lakáscél esetén. Az építkezésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Erika szerint:

2017-09-21 - 06:11

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2006-ban használt lakást vásároltunk, de nem kaptunk szocpolt. Bank szóbeli tájékozótatása alapján nem igényelhetjük, mert kevés volt a jövedelmünk. Akkor már volt egy 3 éves gyerekünk és azóta született (2014-ben) még egy gyerek. Férjem azóta meghalt, lakáshitelt mint kezes nekem kell tovább vinni. Hiteltörlesztés könnyítése végett újra érdeklődtem a banktól, hogy utólag felvehetek támogatást a két gyerek után, de továbbra is az volt a válasz, hogy nem.
Szíves tájékoztatását kérem, hogy önök hogy ítélik meg? Valóban nem jár a szocpol?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-21 - 06:35

Kedves Erika!
Azt sajnos nem tudjuk megmondani ennyi információ alapján, hogy 2006-ban miért nem voltak jogosultak gyermek utáni támogatásra (a jogosultságot nem befolyásolta akkor sem a jövedelem összege).
A leírtak alapján és a jelenleg érvényes rendelkezések értelmében azonban sajnos nincs lehetőség a támogatás utólagos igénybevételére sem a korábban már meglévő, sem az azóta született gyermek esetében.
(A vonatkozó – 2006-os – rendelkezések értelmében utóbb született gyermeke után csak az kaphat utólagos támogatást a fennálló kölcsöntartozás csökkentésére), aki a lakásvásárláskor meglévő gyermeke után is megkapta.)

László és Éva szerint:

2017-09-08 - 07:34

Tisztelt Cím!
2006-ban – még egyedülállóként – használt lakás vásárlásra államilag támogatott hitelt vettem fel, melynek visszafizetése még folyamatban van. 2017-ben megházasodtam, most várjuk első gyerekünket. Kölcsönszerződésemben a 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 12 és 13.§-ra történő hivatkozás szerepel.
Jogosultak vagyunk-e születendő gyerekünk után a hitel összegének csökkentésére felhasználható visszamenőleges szocpoltámogatásra?
Tisztelettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-08 - 09:48

Kedves László és ÉVa!
A vonatkozó kormányrendelet (12/2001. (I.31.) értelmében utóbb született gyermek utáni támogatásra csak az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kedvezményt a kölcsönszerződés megkötését megelőzően született gyermeke után is igénybe vette. Ebből következően adott esetben véleményünk szerint sajnos nem tudják igénybe venni az utólagos támogatást.

Zoltán szerint:

2017-08-31 - 21:59

Tisztelt Hitelnet.hu!
2014 júliusában lakásvásárlási célú, államilag támogatott hitelt vettünk fel és megvásároltunk egy használt ingatlant. 2017 novemberére várjuk első gyermekünket.
Érdeklődnék, hogy van-e bármilyen lehetőség állami támogatás igénybevételére lakásfelújítási- illetve hitelbetörlesztési célból?
Köszönöm segítségüket!

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-01 - 04:52

Kedves Zoltán!
Lakásfelújítási célokra gyermekek után nyújtott támogatás nem igényelhető. 2014 júliusi használt lakásvásárlás esetén utóbb született gyermek utáni támogatás a vonatkozó rendelkezések alapján sajnos szintén nem vehető igénybe.

Gábor szerint:

2017-08-21 - 17:04

Kedves Hitelnet.hu!
2015-ben házat építettünk, amihez hitel mellett igénybe vettük az akkori szocpol támogatást 2 gyereket tervezve. Gyermekeink azóta megszülettek, illetve tervezzük egy harmadik vállalását.
Lehetséges a CSOK igénybevétele a 3. gyermek után a meglévő házra vagy esetleg egy új ház vásárlásához? (A lakáshitel még folyamatban van, ha ez releváns.)
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-22 - 05:51

Kedves Gábor!
A vonatkozó rendelkezések értelmében a meglévő házra utóbb született gyermek esetén kaphatnak CSOK-ot, melynek összege 400.000 Ft és a fennálló építési hitel csökkentésére fordítható. A támogatás iránti kérelem a gyermek születése után nyújtható be az érintett hitelintézethez.
Új építésű lakás vásárlása esetén a 10 milliós CSOK és a korábban kapott szocpol különbözetére lehetnek jogosultak akár egy gyermek vállalásával is. Vállalt gyermek után akkor igényelhető a megelőlegező CSOK, ha az igénylők házasok és legalább egyikük nem tölti be a 40. életévét a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Gábor szerint:

2017-08-22 - 13:41

Kedves Hitelnet.hu!

Nagyon köszönöm válaszukat.

Üdvözlettel, Gábor

Margit szerint:

2017-08-08 - 20:30

Üdvözlöm.
Van 5 gyermekem, 3 az előző házasságomból, 2 a mostaniból, az első férjemmel vettünk fel szocpolt az első 2 gyerekre. A szocpol ebben az évben járt le, a mostani párommal szeretnénk egy használt házat venni, és felvenni a csokot a 3 gyerekre, akikre eddig nem lett felvéve.
A kérdésem az lenne, hogy tudok-e igényelni esetleg az első két gyerek után is a különbözetet? Vagy hogy járnék jobban, vagy jobban járok-e, ha csak az utolsó 3-ra szeretném kérni a csokot?
Válaszát előre is köszönöm.
Margit

Hitelnet.hu szerint:

2017-08-09 - 05:56

Kedves Margit!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén a következőképpen kell számolni adott esetben: 4 vagy több eltartott gyermek után 2.750.000 Ft igényelhető, melyből le kell vonni a korábbi házasság során kapott szocpol összegének felét és a fennmaradó különbözet vehető igénybe, amennyiben a további feltételek is teljesülnek.

Dávid szerint:

2017-07-11 - 05:19

Tisztelt Hitelnet!
2015-ben vásároltunk egy nyaraló minősítésű ingatlant, amit az évek alatt felújítottunk és bővítettünk úgy, hogy azt lakóházzá tudjuk minősíttetni. Az átminősítés ebben a hónapban (2017. július) megtörtént.
Az lenne a kérdésem, hogy 2017 júniusában született gyermekünk után igényelhetjük-e erre az ingatlanra a CSOK-ot visszamenőleg?
Válaszukat előre is köszönöm.
Dávid

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-11 - 05:29

Kedves Dávid!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy adott esetben nincs lehetőség utóbb született gyermek utáni CSOK igénylésére. A kedvezmény ugyanis csak lakóingatlan vásárlásához felvett kölcsön előtörlesztésére igényelhető utóbb született gyermek esetén.

Imre szerint:

2017-07-04 - 09:51

Tisztelt Cím!
2007-ben felvett lakáscélú hitelem előtörlesztéséhez igényelhetek-e utólagos szocpolt/csok-ot, ha azóta született 3 gyermekem?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-04 - 15:35

Kedves Imre!
Amennyiben 2007-ben használt lakás vásárlására kötött kölcsönszerződést, úgy sajnos utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére nincs lehetőség.

Renáta szerint:

2017-07-13 - 16:20

Tisztelt Hitelnet!
2007-ben megelőlegező szocpolt vettünk fel új lakás vásárlásához, két gyermeket bevállalva 2.400.000 Ft-ot. Az adott időszak, azaz 8 év alatt igazolt orvosi problémák miatt sajnos csak egy gyermek született meg, közben volt egy vetélésem a 12 héten és a második gyermekem a szocpol lejárata után született meg. Kérdésem: utólagos jóváírásra /lék-re/ jogosultak vagyunk-e? Én a vetélést követően, ami még bőven a szocpol lejáratában benne volt, kérelmeztem, hogy az orvosi problémák tudatában hadd adjak be egy kérelmet, amit a Sberbank nem engedett. A lejárat előtt szintén kérelmeztem, csatoltam mindenféle orvosi papírt, amit a bank elutasított.
Mi ilyenkor a teendőm? A bank a MÁK-ba küldözget, hogy ők engedélyezzék az utólagos jóváírást. A MÁK a bankba küld. Mit tegyek?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-07-14 - 06:44

Kedves Renáta!
Az utóbb született gyermekre való jogosultság megállapítása első körben az érintett hitelintézet illetékessége. Elutasítás esetén a területileg illetékes járási hivatalhoz fordulhat.

Kálmán szerint:

2017-06-15 - 20:28

Tisztel Szakértő!
2008-ban két gyermekre vettünk igénybe szocpolt új lakás vásárlásra. 2016-ban a lakást eladtuk, hogy a bankot ki tudjuk fizetni. A tehermentesítéshez visszafizettük a szocpolt, ami letéti számlára került egy évig, majd onnan jogerős határozat alapján lekerült. Közben született egy harmadik gyermekünk, és a kérdés, hogy jogosultak vagyunk-e a különbözetre? Több bank többfélét mond, és a kincstártól sincs egyértelmű válasz.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-16 - 05:33

Kedves Kálmán!
Leveléből nem derül ki, hogy egy év után a letéti számláról hova került a befizetett összeg. Másik lakást vásároltak és átjegyezték arra, vagy nem vásároltak az eladott lakás helyett másikat és emiatt visszafizetett támogatásnak minősült? Továbbá utóbb született gyermek utáni támogatást szerettek volna igényelni vagy CSOK különbözetet egy újabb lakáscél megvalósításához?

Kálman szerint:

2017-06-16 - 06:37

Köszönöm a gyors válaszát. A letéti számláról lekerülve visszafizetett támogatásnak minősítették, mivel 1 éven belül nem vásároltunk új ingatlant. Az előzőek szerint nem egyértelmű, hogy emiatt még öt évet kell várnunk kell, vagy már most jogosultak lehetünk a támogatásra.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-22 - 06:45

Kedves Kálmán!
Információink szerint emiatt sajnos 5 éven belül nem lehetséges a CSOK igénylés. Javasoljuk azonban az ügyben a területileg illetékes járási hivatal megkeresését.

Kálmán szerint:

2017-06-22 - 11:22

Kedves Hitelnet!
Köszönöm a válaszát. Időközben hivatalos állásfoglalást is kértem az NGM-től, akik tájékoztattak, hogy az önkéntes visszafizetés okán nem vonatkozik ránk az öt éves eltiltás, így a különbözetre jogosultak vagyunk. Tehát esetünkben annyi a negatívum, hogy a visszafizetett támogatástól estünk el. De szerencsére az öt éves tiltás nem áll fenn.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-23 - 10:59

Kedves Kálmán!
Köszönjük a tájékoztatást. Ebben a kérdésben sajnos egymásnak ellentmondó információkat kaptunk a különböző hivataloktól. Kérjük, ossza meg majd velünk tapasztalatát, hogy ez esetben valóban megkapták a támogatást és nem állt fenn az 5 éves eltiltás.

József szerint:

2017-05-28 - 06:42

Lakáshitelünk felvételekor két gyermekünk után kaptunk 1.300.000 forint csok támogatást. Feleségem várandós és úgy olvastam, hogy a harmadik gyermekünk után 400.000 forint utólagos csok támogatást igényelhetünk, amit a lakáshitelünkben érvényesíthetünk.
A kérdésem az, hogy ezt már most várandósan is igényelhetjük, vagy csak a harmadik gyermekünk megszületése után?
Köszönettel: József

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-28 - 06:44

Kedves József!
Az utóbb született gyermek utáni CSOK a gyermek megszületését követően igényelhető. Az igényléshez mellékelni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímkártyját, adókártyáját.

Sándor szerint:

2017-05-22 - 08:31

Tisztelt Tanácsadó!
2010-ben vásároltuk új építésű ingatlanunkat, amihez munkáltatói hitelt és Fundamenta szerződéseket használtunk fel. Egy gyermekünk van, ő 2007-ben született, de a lakásvásárlás időpontjában nem volt lehetőség szocpol igénylésére.
Kérdezném, hogy utólag lehet ezzel élni?
Köszönettel:
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-22 - 08:39

Kedves Sándor!
A leírtak alapján sajnos utólag sincs lehetőség élni a kedvezménnyel.

Jutka szerint:

2017-05-08 - 15:53

1996-ban épített lakáshoz, meglévő 2 gyerekre 1.200 ezer Ft szocpol igénybevételre került. Ha most a lakás eladásra kerül és új építésű lakást vásárolunk, vagy építünk, és azóta született egy harmadik gyerekünk, megkapjuk-e a 10M Ft-os CSOK-ot a szocpol különbözetével? /szül. idő: 1970 és 1973./

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-09 - 05:35

Kedves Jutka!
A leírt esetben jogosultak lehetnek a 10 milliós CSOK és a korábban kapott szocpol különbözetére, amennyiben a további feltételek is teljesülnek.

Szabolcs szerint:

2017-05-02 - 16:30

Kedves Szakértő!
2003-ban kötöttünk lakásépítési hitelszerződést és ezzel egy időben megelőlegező szocpolt 2 gyerekre. Erre lett volna 6 évünk akkor, de sajnos addig a gyermekek nem születtek meg. Elkezdtük visszafizetni a támogatást + kamatot. Telt-múlt az idő és jöttek a gyerekek. Amikor megszületett az első gyermek, azt mondtak a bankban, hogy nem tudjak jóváírni a támogatást, mert eredetileg ugye 2 gyerekre vettük fel, ahol a 4 szoba meglétéhez kötötték a hitelt, viszont 1 gyereknél maximum 3 szoba lehet, így elutasítottak. Most, hogy megszületett a második gyerek, azt mondják azért nem jár az első + második gyerekre az összeg, mert az elsőt mar elutasították! Ez tényleg így van? Nem azt nézik, hogy a szerződésnek megfelelően megszületett a 2 gyerek?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-03 - 05:26

Kedves Szabolcs!
A vonatkozó kormányrendelet nem tér ki fenti esetre, ezért kérdésére sajnos nem tudunk konkrét választ adni, javasoljuk azonban az ügyben a területileg illetékes járási hivatal megkeresését.

Annamária szerint:

2017-04-13 - 08:36

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy jár-e, illetve milyen összegre számíthatunk utólag született 3. gyermekünk után? 2009. május 29-én vettünk fel Fészekrakó program keretén belül lakásépítési hitelt. Akkor 2 gyermek után felvettük a szocpolt. 2016 augusztusában megszületett a 3. gyermekünk és szeretnénk megtudni, hogy a hiteltartozásunkba milyen összeget térít a bank ilyenkor?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Annamária

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-13 - 08:39

Kedves Annamária!
Amennyiben megfelelnek a méltányolhatósági lakásigényre vonatkozó és egyéb feltételeknek, akkor a szerződéskötéskor (2009-ben) 3. gyermek után érvényes összeggel (1.400.000 Ft) csökkenthető a fennálló hiteltartozás. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Kornél szerint:

2017-03-23 - 14:53

Tisztelt Cím!
2003-ban vettünk fel államilag támogatott HUF alapú kölcsönt családi ház építésre (FHB). Futamidő 25 év. Akkor még gyermekünk nem volt, illetve nem voltunk házasok. 2005-ben házasodtunk össze, majd 2006-ban és 2010-ben születtek gyermekeink.
Kérdésem, hogy utólag az un. “szocpolt” lehet-e igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-23 - 15:09

Kedves Kornél!
A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre. A jogosultságról a további részletek ismeretében az érintett hitelintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni.

Diana szerint:

2017-03-13 - 17:35

Tisztelt Hitelnet.hu!
Államilag támogatott hitelt vettünk fel 2009 áprilisában, melyre benyújtottunk 2 gyermekre szocpolt, de nem előlegezték meg, mert nem voltunk házasok. Azóta született egy gyermekünk és most vagyok várandós a másodikkal.
A kérdésem az lenne, hogy jár-e nekünk az akkori összeg vagy sem?
Köszönettel: Diana

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-14 - 11:35

Kedves Diana!
Az utóbb született gyermek utáni szocpoljogosultság kérdésében javasoljuk, hogy a hitelfolyósító bankhoz forduljanak, ahol az ügylet részleteinek ismeretében választ kaphatnak kérdésükre.

Péter szerint:

2017-03-11 - 19:36

Tisztelt Hitelnet.hu!
Használt lakás vásárlásához lakáshitelt veszünk igénybe, az adás-vétel jelenleg folyamatban van. Csok-ot igényeltünk egy meglévő gyermek és egy magzat után. A bank elutasította a csok igényt a 20%-os szabály miatt (vételár több mint 20%-kal haladja meg a becsült értéket). Már a folyamat újrakezdését másik bankkal nem kívánjuk megpróbálni. Újabb értékbecslést a bank nem támogatott.
Milyen lehetőségeink vannak csok igénybevételére? Esetleg a 2. Gyermek megszületése után az utólagos 400 ezret lehet megpróbálni vagy van más opció is?

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-12 - 16:16

Kedves Péter!
Az érintett hitelintézettel célszerű lenne egyeztetni előzetesen, hogy a mostani értékbecslés eredménye befolyásolja-e esetleg utóbb született gyermek utáni támogatás igényüket. Adott ingatlan vonatkozásában – fentieken kívül – egyéb lehetőséget sajnos nem látunk a CSOK igénybevételére. Újabb lakáscél esetén nyílna lehetőség a kedvezmény kihasználására.

Szabina szerint:

2017-03-10 - 15:46

2007-ben vettünk fel hitelt, szocpollal, egy meglévő és egy vállalt gyerekre. Időközben lett harmadik is, szerződésmódosítással megkaptuk rá is a támogatást. Most januárban 25 hetesen megszületett a negyedik gyermekünk, de sajnos elvesztettük.
Kérdésem az lenne, hogy jár-e utána a támogatás?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-14 - 13:01

Kedves Szabina!
Megelőlegezett támogatás esetén a gyermekvállalás fenti esetben teljesítettnek tekinthető, de arról sajnos nincs információnk, hogy adott esetben van-e lehetőség az utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére, mellyel a fennálló lakáshitel csökkenthető. Ezzel kapcsolatban az érintett hitelintézetnél, illetve a területileg illetékes járási hivatalnál érdeklődhetnek.

Gábor szerint:

2017-03-07 - 15:51

Üdvözlöm,
2014-ben építettünk családi házat (használatba vételi engedély 2014-es, építési engedély 2013-as keltezésű), amelyhez egészségügyi problémák miatt nem mertük igénybe venni a “megelőlegezett szocpolt”, saját erő mellett lakásépítési kölcsönből finanszíroztuk az építkezést (jelenleg is élő szerződés). Az ingatlan azóta felépült, feleségemmel közösen 100%-os tulajdonosok vagyunk, jelenleg pedig első gyermekünket várjuk. Kérdésem az lenne, hogy visszamenőlegesen van-e lehetőségünk bármilyen támogatást igénybe venni a gyermek születésekor/után? Az alábbi cikkükben tesznek erről említést: https://hitelnet.hu/csok-szocpol/utolagos/ de a jelenleg érvényes jogszabályok szerint nem vagyok benne biztos, hogy ezek még helytállóak.
Köszönettel,

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-07 - 16:20

Kedves Gábor!
Utólagos CSOK jogosultság kérdésében a kölcsönszerződés megkötésekor érvényes rendelkezés a mérvadó. Mint ahogy a fent említett oldalon olvasható, 2012. január 1. és 2015. június 30. között – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek. Ebből következően véleményünk szerint sajnos nem igényelhető a támogatás gyermekük születése után.

Petra szerint:

2017-03-06 - 15:03

2006-ban született egy kisfiam, akit 4 hónapos kora óta egyedül nevelek. 2014. február hónapban vásároltam egy két szobás lakást 80%-ban munkáltatói hitelből, amelyet 2034. februárig fizetek. Így utólag semmilyen támogatást nem kaphatok az államtól?
Köszönöm: Petra

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-07 - 07:46

Kedves Petra!
A támogatás visszamenőleges igénybevételére a leírtak alapján sajnos nincs lehetőség.

Balázs szerint:

2017-03-06 - 14:46

Pécsi, hatgyermekes család vagyunk. 2012 augusztusában vásároltunk családi házat, 10M Ft OTP hitellel. Szocpolt, csok-ot korábban nem vettünk igénybe. Gyermekeink születési dátumai: 2006.02.02. 2007.09.20 2009.10.13. 2011.09.13. 2013.09.30. 2015.11.03.
Jelenlegi szabályozás mellett van-e lehetőségünk csok támogatásra, meglévő lakáshitelünk előtörlesztésében?
Köszönettel,
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-07 - 07:43

Kedves Balázs!
2012-ben vásárolt használt lakóház vonatkozásában utólagos támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség. A 10 milliós CSOK-ra új ház építésekor vagy új építésű lakóingatlan vásárlásakor lehetnének jogosultak.

Gyula szerint:

2017-02-27 - 14:53

Tisztelt Szakértő!
2005-ben új lakás építése céljára kiegészítő kamattámogatás melletti kölcsönt vettünk fel és 2 gyerek vállalására 2 400 000 Ft összegű megelőlegező kölcsönt (Szocpol). Közben a gyerekek megszülettek, s most úton van a harmadik baba.
Az alábbi kérdésekre szeretném megtisztelő válaszát kérni:
1.) A harmadik gyermek után járó CSOK különbséget használhatjuk-e hiteltőke törlesztésre?
2.) A jelenlegi CSOK mellé igényelhető 10 000 000 Ft-os kamattámogatott hitelre jogosultak vagyunk-e úgy, hogy 2005-ben már igénybe vettünk kamattámogatásos hitelt?
Köszönettel,
Gyula

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-27 - 15:20

Kedves Gyula!
1. Jelenlegi lakásuk vonatkozásában utóbb született gyermek esetén utólagos szocpolra lehetnek jogosultak, ha a vásárláskor felvett kölcsönük jelenleg is fennáll. Az utólagos szocpol összege a 2005-ben 3. gyermek esetén érvényes támogatási összeg (1.400.000 Ft), mely a fennálló tartozás csökkentésére fordítható. A támogatást a gyermek születése után vehetik igénybe, ha az egyéb feltételek is teljesülnek. A jogosultság megállapításában a hitelnyújtó bank illetékes.
2. Újabb lakáscél (új lakás vásárlása vagy új ház építése) esetén a CSOK különbözet mellett a kedvezményes kamatozású lakáskölcsönre is jogosultak lehetnek.

Tímea szerint:

2017-02-25 - 13:13

2006-ban vettünk fel a férjemmel lakáshitelt, ami még most is fut. Azt szeretném kérdezni, hogy jár-e az utólagos csok 2 gyermek után? Az első 2007-ben született, a másik 2017.05-ban fog.
Köszönöm a segítséget!

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-25 - 23:16

Kedves Tímea!
Amennyiben használt lakás vásárlásához felvett lakáshitellel rendelkeznek, úgy utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Kriszti szerint:

2017-02-24 - 18:10

Igénybe vehető-e utólag a fennálló hiteltartozás csökkentésére a 900.000 Ft szocpol/CSOK egy gyermek után? A hitelszerződés jelenleg is élő, 2008-ban kötődött új lakás vásárlására. A gyermek 2001-ben született.
Ha igen, akkor mi a teendő?
Köszönettel.
Kriszti

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-25 - 22:57

Kedves Kriszti!
Ha a gyermek a szerződéskötéskor már megvolt, de nem vettek igénybe utána szocpolt, akkor visszamenőleg erre már nincs lehetőség. Ha csak elírás a 2001 és 2011-ben, a szerződéskötést követően született a gyermek, akkor – új lakás vásárlására igényelt kölcsön lévén – jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, ha az egyéb feltételeknek is megfelelnek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó bankban kérhetik.

Zoltán szerint:

2017-02-24 - 07:27

Tisztelt Cím!
2003-ban vettem egy használt házat egyedülállóként. FHB kamattámogatott Lakásvásárlási kölcsönt is igényeltem hozzá. A hitelt még most is fizetem. Közben családot alapítottam. 2014-ben megszületett az első gyermekünk, majd a második. Feleségem 33 éves, én 43.
Felvehetjük-e utólag a gyermekekre a támogatást a fennálló hitel csökkentésére? Ha igen, akkor mekkora összeget?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-24 - 17:33

Kedves Zoltán!
Fenti esetben sajnos nincs lehetőség az utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére.

Péter szerint:

2017-02-14 - 15:55

Üdv!
2005-ben építési hitelt vettem fel tetőtér beépítésre deviza alapon. (2007.05.20.-án kaptam meg a használatbavételi engedélyt.) 2012-ben forint alapúra váltottam a hitelt egy másik banknál. (Devizahitel kiváltó hitel címen)
Kérdésem: a 2012-ben született gyermekem után kérhetem-e az utólagos CSOK-ot?
Válaszukat előre köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-14 - 22:48

Kedves Péter!
A fent leírtak alapján sajnos nincs lehetőség utóbb született gyermeke után utólagos támogatás igénylésére. CSOK-ra újabb lakáscél (vásárlás, új építés, meglévő bővítése) esetén lehetne jogosult.

Eszter szerint:

2017-01-18 - 15:24

Üdvözlöm!
A jelenlegi helyzetünk a következő: nem vagyunk házasok, van egy 1 éve hitelre vásárolt ingatlanunk a párommal (50-50), illetve 1 gyermekünkre felvettük a CSOK-ot. Viszont azóta született még egy gyermekünk. S tervezzük a 3. babát is. Szeretnék felvilágosítást kérni az ügyben, hogy a már meglévő második gyermekünk után milyen formában lehet igénybe venni a CSOK-ot? S ha meg lesz a harmadik baba, akkor milyen lehetőségeink lesznek?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-18 - 15:34

Kedves Eszter!
Második gyermekük után is jogosultak lehetnek CSOK-ra, melynek összege 400.000 Ft és a fennálló lakásvásárlási hitel csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítása ügyében a hitelnyújtó bankhoz fordulhatnak. Harmadik gyermekük születése után ez szintén igénybe vehető. Amennyiben a későbbieken új építésű lakóingatlant szeretnének vásárolni vagy újat építeni, úgy a 10M-s CSOK és a korábban kapott támogatások különbözetére lehetnek jogosultak a jelenlegi CSOK rendelet értelmében.

Nóra szerint:

2017-01-13 - 16:59

Tisztelt Cím!
2004-ben vásároltam egy tetőtéri lakást, ami akkor telekként volt nyilvántartva. 2005-ben az OTP Bank Nyrt.-nél svájci frank alapú építési hitelt igényeltem rá. Az ingatlanra 2007.05.20-án adták ki a használatba vételi engedélyt. A hitelemet a takarékszövetkezetnél váltottam ki 2012-ben törvény adta lehetőség szerint. Kislányom 2012-ben megszületett. A hitelem a TKSZ-nél mai napig fennáll.
Tudom igényelni az utólagos SZOCPOLT?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-13 - 17:17

Kedves Nóra!
Mivel az eredetileg felvett hitel már nem áll fenn (kiváltásra került), véleményünk szerint nincs lehetőség utólagos támogatás igénylésére.

János szerint:

2017-01-09 - 19:01

2002-ben kaptam akkori nevén szocpol támogatást 200.000 Ft-ot, majd 3 év múlva a második gyermekre 1.000.000 Ft-ot. Azóta született 3. gyermek is, aki után nem igényeltünk támogatást. Most szeretnénk igénybe venni új lakás építéséhez a csok támogatást.
Jogosult vagyok-e?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-10 - 15:59

Kedves János!
Amennyiben megfelel az új lakás építésére vonatkozó CSOK feltételeknek, jogosult lehet a 10M-s CSOK és a korábban kapott szocpol különbözetére. Az új lakás építésére vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Lacek szerint:

2017-01-03 - 21:21

Tisztelt Hitelnet.hu!
2003.10.23-án kötöttem egy magyar bankkal egyedülállóként kamattámogatott hitelszerződést. A kölcsön folyósításra került. 2006.03.06-án házasságot kötöttünk feleségemmel, akivel közös gyermekeink 2007.10. hó és 2009.08. hó megszülettek. Azóta 4 fő él a háztartásban.
Lehetséges-e utólag támogatást igényelni (pl.: a CSOK keretében) tőkerész csökkentésére? Ha igen, mik a kritikus feltételek?
Köszönettel: L

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-05 - 16:10

Kedves Lacek!
Utólagos CSOK nem, de utóbb született gyermek utáni szocpol igényelhető jogosultság esetén a fennálló tőketartozás csökkentésére. Ennek megállapítását az érintett hitelintézetnél kell kérni. A további részletek ismeretében az érintett hitelintézet pontos választ tud adni kérdésére.

Csilla szerint:

2017-01-03 - 10:31

Üdvözlöm.
2005-ben vettük fel a szocpolt két gyermekünkre lakásépítési kölcsönnel együtt ugyanannál a banknál. 2016 novemberében született meg harmadik gyermekünk.
Kérdésem az lenne, hogy utólagosan kaphatunk-e utána is szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-04 - 14:12

Kedves Csilla!
Amennyiben megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek és jelenleg is fennáll az építési hitelük, akkor annak csökkentésére igényelhető a 3. gyermek után járó, 2005-ben érvényes támogatási összeg (1.400.000 Ft). A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Sándor szerint:

2016-12-08 - 10:04

Kedves szakértő!
2010-ben született az első gyermekünk, 2014-ben vásároltunk egy használt ingatlant részben hitelből. Majd 2016-ban született a második gyerkőc. Semmiféle szocpolt, csokot nem vettünk igénybe.
Jogosultak vagyunk-e utólagos csokra hiteltörlesztés céljából?
Köszönettel.
Sándor

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-08 - 10:18

Kedves Sándor!
A leírtak alapján utólagos CSOK igénylésre sajnos nincs lehetőségük.

András szerint:

2016-11-29 - 21:02

Üdvözlöm Önöket!
2012-ben vettünk használt lakást, Fundamenta lakáshitelt igényeltünk. Gyermekeink 2014-ben és 2015-ben születtek.
Igénybe tudunk esetleg venni bármilyen utólagos támogatást, amivel a fennálló hitelünket tudnánk csökkenteni?
A választ köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-12-04 - 15:18

Kedves András!
A fent leírt esetben utólagos támogatás érvényesítésére sajnos nincs lehetőség.

Adrienn szerint:

2016-11-27 - 10:19

Jó napot!
Házasként a lakáshitel felvételekor már volt egy gyermekünk 2014. februárban. Ekkor még nem lehetett csokot igényelni és a 120 napba sem estünk bele.
Utólag mivel lakáscélú kölcsönt vettünk fel a használt lakásunk vásárláshoz, lehetséges hogy az akkor meglévő és a most születő gyermekre utólag igényeljünk amit a hitelbe fordítunk bele?

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-27 - 17:15

Kedves Adrienn!
Az Önök esetében a 2014. februárban érvényes rendelkezések alapján kell eljárni és információink szerint ez nem teszi lehetővé a leírtak alapján a támogatás utólagos igénybevételét. További tájékoztatást ez ügyben az érintett bankfióktól kaphatnak.

Péter szerint:

2016-11-21 - 19:34

Tisztelt szakértő!
2009. július 29.-én írtuk alá a hitelszerződést családi ház építésére, de májusba adtuk be a kérelmet. Ekkor még élettársi kapcsolatban voltunk. 2010-ben összeházasodtunk, majd 2013 és 2016-ban gyermekeink születtek.
Kérdésem: utólagos szocpolra jogosultak vagyunk?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-23 - 10:39

Kedves Péter!
Az utólagos CSOK jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre. Kérjük az ügyben az érintett hitelintézettel egyeztessenek, ahol a további részletek ismeretében választ kaphatnak kérdésükre.

Péter szerint:

2016-11-09 - 11:27

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, lehet a meglévő lakáshitelt törleszteni a csokból? 3 gyermekem van és a vásárlás idejében még nem tudtuk igénybe venni a csokot! Bővíteni nem szeretnénk, esetleg korszerűsíteni lehetne (szigetelés, tetőcsere)!
Milyen lehetőségünk lenne igénybe venni a támogatást?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-09 - 12:33

Kedves Péter!
Már meglévő lakáshitel törlesztésére a CSOK nem vehető igénybe. A kedvezmény korszerűsítésre sajnos nem használható fel.
CSOK-ra az lehet jogosult, aki meglévő lakóingatlanát legalább 1 szobával bővíti, új vagy használt lakást vásárol vagy új házat épít. Mindezekről részletes leírást olvashat honlapunkon.

Tibi szerint:

2016-11-08 - 22:02

Tisztelt Hitelnet!
2008.10.10.-én vettünk fel 12M Ft kölcsönt lakásvásárlásra. Kislányunk 2007.12.27.-én született, majd két évente még 2 fiam. Van 3 gyermekem, egy fillér állami támogatást nem kaptunk!
Miért nem jár nekünk sem szocpol, sem csok? Talán másodrendű állampolgárok vagyunk csak azért, mert 2007-ben alapítottunk családot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-09 - 10:46

Kedves Tibi!
3 gyermek után jogosultak lehetnek CSOK-ra, amennyiben használt vagy új lakást vásárolnak, illetve új lakóházat építenek a jövőben.

Maresz szerint:

2016-11-01 - 15:06

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban építkeztünk, melyhez igénybe vettük a már meglévő 2 gyermekünk után járó 2,6 millió Ft CSOK-ot, illetve otthonteremtési hitellel is “gazdagodtunk”.
Kérdésem az lenne, hogy amennyiben a jövőben 3. gyermekünk születne, a különbözetet (7,4 millió Ft)megkaphatnánk? Ezt a hitelünk csökkentésére felhasználhatnánk?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-03 - 10:17

Kedves Maresz!
A 2016-os lakásépítésük vonatkozásában utóbb született gyermek utáni támogatás (CSOK különbözet) igénylésére nincs lehetőség.

Ilona szerint:

2016-10-25 - 16:08

Tisztel Hitelnet!
Szocpol és CSOK különbözet igénybevételével kapcsolatban szeretnék kérdezni. 2000-ben családi házat építettünk, melyre igénybe vettük 3 gyermek után a szocpolt. Időközben két gyerek felnőtt, de a legkisebb még 15 éves. Új házat szeretnénk építeni vagy vásárolni. (A régit eladtuk a vételárat teljes egészében a jelzálog hitelünk törlesztésére fordítottuk.)
A kérdésem az, hogy ebben az esetben jár-e a három gyerek után igénybe vett szocpol és a három gyerek után igénybe vehető csok különbözete (kb. 7M Ft)? Jogosultak vagyunk-e egyáltalán valamilyen összegű CSOK-ra? Úgy tudom a különbözet, a legkisebb gyerek 25 éves koráig igényelhető.

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-28 - 10:46

Kedves Ilona!
Ha a két gyermek életkora most már meghaladja a 25. életévet, akkor nem minősülnek gyermeknek CSOK szempontjából és utánuk nem érvényesíthető CSOK különbözet.
A korábban kapott szocpol és az 15 éves gyermek után járó 600.000 Ft CSOK különbözete lenne igényelhető, de a 3 gyermek után kapott támogatás összege valószínűleg több volt 600.000 Ft-nál, így sajnos nem tudnak különbözetet igénybe venni.

Nóra szerint:

2016-10-20 - 10:43

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem a következő: 2015-ben 2 gyermekre kihasználtuk a csokot használt lakás vásárlásra. Most újabb gyermekkel bővül családunk és szeretnénk a hitelünkbe 1 gyermekre igénybe venni a Csokot.
Van-e erre lehetőség? Vagy felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-22 - 19:01

Kedves Nóra!
A vásárláshoz felvett hitel csökkentésére a leírtak alapján véleményünk szerint felhasználható a CSOK. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.
Lakásfelújításra a kedvezmény sajnos nem használható fel.

Tímea szerint:

2016-10-11 - 13:03

Tisztelt Hitelnet!
2016.05.13.-án vettem egy használt lakást, amire hitelt is vettem fel. CSOk-ot nem igényelhettem, mert a magzatom még csak 20 hetes volt és kötött határidős szerződés volt. Jelenleg is egyedülálló anyuka vagyok, és a kérdésem az lenne, hogy utólag fel lehet-e venni a CSOK-ot? Amennyiben igen, milyen igazolások, papírok kellenek és mekkora összeg?
Válaszát előre is köszönöm.
Tímea

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-11 - 14:01

Kedves Tímea!
Visszamenőlegesen sajnos nem lesz lehetőség a támogatás igénybevételére.

Gergely szerint:

2016-09-29 - 10:24

Tisztelt Hitelnet!
Ez év nyarán vásároltunk használt lakást, részben hitelből. A 3 gyerekünk a hitelfelvételkor már megvolt, CSOK-ot nem vettünk igénybe.
Kérdésem, hogy utólag fel tudjuk-e venni a CSOK-ot és bele tudjuk-e törleszteni a hitelbe?
Üdv: Gergely

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-29 - 11:59

Kedves Gergely!
Mivel nem utóbb született gyermekekről van szó, ezért véleményünk szerint a kedvezmény visszamenőleges érvényesítésére nincs lehetőség. Pontos tájékoztatást ez ügyben az érintett hitelintézettől kérhetnek.

Timi szerint:

2016-09-29 - 08:55

Szép napot!
Szeretném megkérdezni, hogy ha a párommal pont 2015. július 1-én írtuk alá a szerződést a hitelintézettel, (használt lakás vásárlásra), akkor nem igényeltük a szocpolt\csokot. Terhes voltam már akkor, de nem tudtak teljes körű tájékoztatást adni a feltételekről, mivel akkor változtak a szabályok, nekünk pedig kellett mielőbb a hitel, ezért nem vártuk, nem is firtattuk. Decemberben született a kisfiunk.
Esetünkben ezek szerint utólagosan igényelhetjük?
Választ előre is köszönöm!
Timi

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-29 - 11:58

Kedves Timi!
A leírtak alapján véleményünk szerint sajnos nem jogosultak az utóbb született gyermek utáni támogatásra. A jogosultság megállapítása ügyében az illetékes hitelintézethez fordulhatnak.

Lina szerint:

2016-09-20 - 15:41

Szép napot!
Szeretnék olyat kérdezni, hogy hol kell kérnem azt az igazolást, hogy nem vettünk még fel szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-21 - 10:11

Kedves Lina!
Azt a tényt, hogy az igénylő csak olyan személy után igényel családi otthonteremtési kedvezményt, aki után e rendelet és egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok szerinti vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás igénybevételére még nem került sor, büntetőjogi felelősség mellett kiállított nyilatkozattal igazolja, ami a CSOK kérelem részét képezi.

Attila szerint:

2016-09-14 - 09:57

Tisztelt Szakértő!
2006-ban vettünk fel kölcsönt és két gyerek után szocpolt új lakás építésre. 2012-ben a harmadik gyermek megszületésével a bank jóváírta az utána járó 1,2 millió forintot és az azután fizetett kamatot.
2014-ben a lakást eladtuk, de a hitelt megtartottuk egy másik ingatlant bevonva fedezetként, hogy egy családi házat vehessünk, amire a szocpolhoz tartozó állami jogokat is átvittük az államkincstár bevonásával.
Idén megszületett a negyedik gyermekünk, így kértük az utána járó 800 ezer forint és kamatai jóváírást a banknál. A bank elutasított mondván nem a fedezetként szolgáló ingatlanban lakunk.
Álláspontunk szerint a hitel fennáll, az abból finanszírozott családi házban (az eladott lakás teljes árát beforgattuk) élünk, amin rajta van a szocpolhoz tartozó elidegenítési jog.
Kérem szíves álláspontjukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-14 - 10:03

Kedves Attila!
Adott kérdésben a kincstár/kormányhivatal illetékes. Állásfoglalás ügyében a területileg illetékes hivatalhoz fordulhatnak.

Kaminka szerint:

2016-09-08 - 17:53

Üdvözlöm!
Már meglévő 3 gyerek után szeretnénk igénybe venni a csok10+10-et. Még 1996-ban vettünk fel (akkor még csak 1 gyerek volt) 2 gyerekre 1.200.000.- szocpolt – amíg meg nem született a 2. gyerkőc törlesztenünk kellett a megszületéséig, utána engedték el, amit ugye most levonnak.
1. Igazolást kellene vinnünk erről a banknak, de az OTP nem ad róla, hiába próbáltunk kérni róla. Honnan tudok igazolást beszerezni erről?
2. Ha nem kapok sehonnan igazolást, nyilván van ez tartva valahol, (20 éve volt)?
3. Mi van, ha nem vallom be? Már elnézést, de eléggé unom, hogy nekem kell bizonyítanom, hogy kevesebbet adjanak.
Üdv: Kaminka

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-09 - 09:57

Kedves Kaminka!
A megelőlegező kölcsönszerződésből, illetve annak támogatássá alakításáról elvileg Önöknek is kell, hogy legyen példánya. Meg kellene kérdezni az érintett banktól, hogy elfogadja-e azt. Ugyanakkor véleményünk szerint az OTP Banknak is ki kellene erről adniuk az igazolást.

Anna szerint:

2016-09-07 - 15:16

Üdvözletem!
Korábban lehetett olvasni arról, hogy felvehető utólag és beforgatható a lakáshitelbe a CSOK. Amikor a házat vettük és a lányunk született én betöltöttem a 40 évet, ez kizáró ok volt. Ma 40 éves kor felett is felvehető.
Válaszukat köszönöm: Anna

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-07 - 15:33

Kedves Anna!
Ha a lányuk már a házvásárláskor is megvolt, s nem utóbb született, akkor visszamenőleg már nem tudnak ezen ingatlan vonatkozásában CSOK-ot igényelni.
Az utóbb született gyermek utáni támogatásról bővebben fenti bejegyzésünkben olvashat.

Gabriella szerint:

2016-09-06 - 15:26

Tisztelt Hitelnet.
Szeretnék érdeklődni, hogy használt lakás vásárlásra egy gyermekre és úton van a második kisbaba lehet-e mindkettőre felvenni a szocpolt és mennyi időbe kerül az intézése?
Milyen szükséges okiratok kellenek hozzá.Köszönöm szépen.
Köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-07 - 14:10

Amennyiben a használt lakásra vonatkozó igénylési feltételek is teljesülnek, igényelhető a CSOK mindkét gyermekre.
A CSOK kérelmek ügyintézése – hitelintézettől függően – hozzávetőlegesen 60-90 nap.

Ágnes szerint:

2016-08-21 - 20:29

Tisztelt HITELNET!
Ez év júliusában vásároltunk egy használt ingatlant hitel nélkül, szerződésbe foglaltuk CSOK igénylését 1 gyermekre (600.000 Ft-ot), ami a vételár utolsó részlete. Szerződésben 90 napos határidő van a CSOK kifizetésére. Jelenleg a baba úton van, de még nem 24. hetes. A határidő lejárta előtt kb. 2 héttel töltöm be a szükséges várandóssági hetet, ekkor adnánk be az igényt.
Kérdésem az lenne, hogy van-e esély, hogy kb. október 10.-e előtt megkapjuk-e a támogatást?
Ha nem és a fizetési határidőből kicsúszunk, későbbiekben is be tudjuk-e nyújtani az igényt?
Köszönettel, Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-22 - 10:04

A CSOK kérelmek átfutási ideje bankfiókonként eltérő lehet, de két hét alatt az ügyintézés véleményünk szerint egyik hitelintézetnél sem kivitelezhető. A CSOK kérelem benyújtására az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül van lehetőségük. Ha időközben lejár a fizetési határidő, az eladónak mindenképpen nyilatkoznia kell ügyvéd előtt arról, hogy a fizetési határidő lejárata miatt nem áll el az adásvételtől és meg kell adni egy későbbi fizetési határidőt.

Róbert szerint:

2016-08-20 - 18:02

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy 2006-ban házvásárláskor igénybe vettem 2 gyermekem után a szocpolt. A lakáshitelem 10 év után idén áprilisban lejárt.
Az lenne a kérdésem, hogy a jelenlegi házamat nem szeretném eladni, de egészségügyi okok miatt el kell költöznünk. Szeretnénk másik házat venni és 3. családot is vállalni.
Valami segítséget kaphatunk az államtól? Ilyenkor 1 gyermek után járó csok jár?

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-22 - 09:52

Kedves Róbert!
A meglévő lakástulajdon kizárhatja a CSOK jogosultságot. Arról, hogy mely lakástulajdon nem jelent kizáró okot, IDE kattintva tájékozódhat.
Jogosultság esetén a korábban kapott szocpol és a jelenleg használt lakás esetén 3 gyermek után adható 2,2M Ft összegű CSOK különbözetére lehet jogosult. Vállalt gyermek utáni CSOK igénylésének feltétele a házastársi kapcsolat, továbbá az, hogy a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább az igénylők egyike 40 év alatti legyen.

Noémi szerint:

2016-08-14 - 22:11

Tisztelt Szakértő!
2015-ben megkaptuk 2 meglévő gyermekünk után, használt ház vásárlásához a csok-ot, hitelt nem vettünk fel. Most babát várunk és szeretnénk beépíteni a tetőteret (a ház lakótere 71 m2, a tetőtér kb. 40-50 m2 lenne). Azt szeretném megtudni – felvehetünk-e csok-ot bővítésre (tetőtér beépítésre), amennyiben igen, úgy mekkora összegre vagyunk jogosultak (hitel nélkül igényelnénk).
Válaszát előre is köszönöm, tisztelettel: Noémi

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-15 - 14:15

Kedves Noémi!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy a bővítéshez jogosultak lehetnek a 3 gyermek után járó CSOK (2,2M Ft) és a korábban 2 gyermek után kapott CSOK különbözetére. További feltétel, hogy a támogatás összege nem lehet több a hitelintézet által elfogadott költségvetés számlával igazolt összegének (70%) 50%-ánál. A bővítéshez adható CSOK további feltételeit IDE kattintva ismerhetik meg.

Tercsi szerint:

2016-07-30 - 16:08

Férjemmel 2000-ben felvettünk 1.200.000 Ft szocpolt és valamennyi lakáshitelt is új lakásra. 2002-ben megszületett a harmadik gyermekünk. Ekkor végtörlesztettük a hitelt, de az összes rá járó 1.000.000 Ft-ot már nem tudtuk igénybe venni. 2010-ben elváltunk és a gyerekeket én nevelem. Új lakást szeretnénk.
Igénybe vehetem-e a 10 millió és az eddig felhasznált szocpol közötti különbözetet?

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-31 - 07:24

Kedves Tercsi!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy – az egyéb CSOK feltételek teljesülése esetén – új építésű lakóingatlan vásárlásához vagy építéséhez jogosult lehet a korábban kapott szocpol és a 10 milliós CSOK különbözetére.

Tibor szerint:

2016-07-20 - 22:19

Kedves Hitelnet!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy melyik évtől számít egy ingatlan új építésűnek?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Tibor

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-22 - 16:34

Kedves Tibor!
Új az a lakás, amely 2008. június 30. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik és amelyet gazdálkodó szervezet (tehát nem magánszemély) értékesít első ízben (korábban nem laktak benne.) További információt minderről ITT talál.

Miklós szerint:

2016-06-28 - 18:15

Azt szeretném kérdezni, hogy 3 gyermekre felvettük a szocpolt, de azóta született megint 3 gyerek.
Kaphatok-e utólagos csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-29 - 09:19

Kedves Miklós!
Ha a szocpol felvételekor lakáshitelt is vettek fel (építésre vagy vásárlásra) és még jelenleg is fennáll a kölcsön, akkor a hitelnyújtó banknál kérheti az utólagos szocpolra való jogosultság vizsgálatát. Újabb lakáscél esetén (építkezés, vásárlás, bővítés) a korábban kapott szocpol és a jelenleg elérhető CSOK különbözetére lehetnek jogosultak.

Adrienne szerint:

2016-06-17 - 09:41

Üdvözlöm!
Férjemmel 2004 őszen hitelt vettünk fel új lakás építésére. Kaptunk ehhez szocpol támogatást is, beígért két gyerekre. A gyerekek meg is születtek, sőt azóta 3. és 4. gyermekünk is megszületett. Még van hitel a házunkon, de az utólagos szocpolt nem tudjuk egyenlőre igénybe venni, mert nem felelünk meg a méltányolható lakásigénynek. Most tetőtérben bővíteni fogjuk a házunkat és akkor már meg fogunk felelni a méltányolható lakásigénynek. A bankot megkérdeztem, hogy így levonható-e a fennálló hitelünkből 2004-es törvény szerint járó utólagos szocpol, de azt válaszolták, hogy nem, mert az csak akkor jár, ha a gyerek születésének pillanatában kérvényezzük.
Kérdésem az lenne, hogy ez igaz-e?
Hiszen ha több évvel e gyerekek születése után átvezetem a hitelt egy új nagyobb ingatlanra, akkor is levonható a fennálló hitelből az utólagosan járó szocpol!
Köszönettel:
Adrienne

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-17 - 09:45

Kedves Adrienne!
Információink szerint az utóbb született gyermek utáni szocpoljogosultság vizsgálata a szerződéskötéskor (2004.) fennálló körülmények (pl. szobaszám) alapján történik.

Csabi szerint:

2016-06-15 - 11:12

Tisztelt Hitelnet!
2009. 10 hóban vettem fel 4,8 millió lakáshitelt 20 évre. Azóta született 3 gyermekem (2010, 2012, 2014-ben). Semmiféle szociális támogatást nem vettem igénybe (pl. forintosítás vagy bármi). A házat közben már átformáltuk, tehát bővíteni nem szeretnénk. Akkor ha jól értem, ilyen esetben semmilyen formában nem tudok igénybe venni támogatást hiteltörlesztésre sem?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-15 - 13:50

Kedves Csaba!
Mivel a CSOK egy jövőbeni lakásvásárlás, lakásépítés vagy lakásbővítés esetén vehető igénybe, ezért a már megvalósult lakáscél vonatkozásában, a fennálló hiteltartozás csökkentésére e kedvezményt sajnos nem tudják igénybe venni.

Máté szerint:

2016-06-10 - 07:35

Kedves Hitelnet!
Az idén igényeltünk normál CSOK-ot 2 gyermekünkre, használt lakásra 1.430.000 Ft-ot, amit meg is kaptunk.
Az lenne a kérdésem, hogy ha később születik 3. gyerekünk, akkor tudunk-e valamilyen CSOK-ot/támogatást az esetleges lakásvásárlásra igényelni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Máté

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-10 - 08:19

Kedves Máté!
Utóbb született gyermek után 400.000 Ft támogatást tudnak igénybe venni, ami a használt lakás vásárlásához felvette lakáshitel csökkentésére használható fel. Illetve újabb lakáscél esetén a 3 gyermek után adható CSOK és a korábban kapott támogatások különbözete igényelhető.

Máté szerint:

2016-06-10 - 09:37

Köszönöm a válaszukat.
Jelenleg nincsen lakáshitelünk. Ezek szerint ha harmadik gyerek születik és lakást veszünk, akkor a jelenlegi feltételek szerint egy használt lakás vételekor igényelhetnénk a 2.200.000 – 1.430.000, vagyis 770.000 Ft összeget, illetve új építésű lakás esetén a 10 millió – 1.430.000 Ft, vagyis 8.570.000 Ft-ot?
Üdv.
Máté

Hitelnet.hu szerint:

2016-06-11 - 06:59

Kedves Máté!
Igen, a fentiek szerint lennének jogosultak a kedvezményre.

Ágnes szerint:

2016-05-18 - 10:24

Tisztelt Szakértők!
2006 júniusában kötöttünk kölcsönszerződést új lakás építésére az MKB Bankkal, ami azóta is tart. Ugyanekkor két gyermekre megelőlegezett szocpolt is felvettünk (2,4 millió Ft). Most várjuk harmadik gyermekünket.
Az lenne a kérdésem, hogy utólagosan igényelhető-e a támogatás a 3. gyermekre, ha igen, milyen összegben?
Köszönettel,
Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-18 - 14:34

Kedves Ágnes!
A 3. gyermek megszületése után – az akkori feltételeknek való megfelelés esetén – jogosultak lehetnek az utóbb született gyermek utáni támogatásra, melynek összege megegyezik a 2006-ban 3. gyermek után adható támogatási összeggel (1.400.000 Ft), ami a fennálló lakáshitel csökkentésére fordítható. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó MKB Banknál kérhetik majd.

Gréta szerint:

2016-05-11 - 15:52

Kedves Szakértő!
2006-ban építkeztünk, és az építéshez az OTP Banknál igényeltünk lakáscélú hitelt, valamint szocpolt 1 gyermekre. A válság ideje alatt az OTP Banktól felvett hitelünk törlesztőrészlete megemelkedett, így az alacsonyabb törlesztőrészlet miatt a Fundamenta lakáscélú hitelével kiváltottuk ezt. Ez a lakáshitelünk jelenleg is fennáll.
Most várjuk a második gyermekünket, és szeretnénk az utólagos szocpolt valamilyen módon igénybe venni.
Hogyan tehetjük ezt meg?
Közben tetőteret is építünk, 2 szobát és 1 fürdőszobát tervezünk a tetőtérbe.
Mivel járunk jobban és egyáltalán mire van lehetőségünk?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-11 - 16:04

Kedves Gréta!
Mivel az eredetileg felvett lakáshitel kiváltásra került, ezért az utóbb született gyermek utáni támogatást az újabb hitel csökkentésére sajnos nem tudják igénybe venni.
Tetőtér-beépítés esetén jogosultak lehetnek a korábban kapott szocpol és a jelenleg bővítés esetén két gyermek után adható 1,43M Ft összegű CSOK különbözetére, ha még nem kezdték el a bővítési munkálatokat. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Tamás szerint:

2016-05-10 - 13:23

Tisztelt Szakértő!
Utólagos szocpolt szerettünk volna igényelni. 2009 július előtt vettük a használt házunkat, amikor is a már meglévő gyermekünk után kaptuk a félszocpolt, FOT-ot. A háznak van 1 helysége, amit a régi tulaj is és mi is szobaként használunk, de az ingatlanbecslő előszobaként írta be akkor (tőlem kérdezte, hogy ez előszoba?). Utólag született 2 ikergyermekünk. A hivatalos szobaszám 2. Ez miatt elutasították a kérelmünket. Van valami lehetőség a támogatás igénylésére, szobaként vegyék számításba a kérdéses helyiséget? Esetleg csak 1 gyerekre?
Válaszát várom előre is köszönöm!
Tisztelettel:
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 13:30

Kedves Tamás!
Esetleg a területileg illetékes földhivatalnál kellene utánajárni annak, hogy az ingatlan-nyilvántartás szerint hány szoba van feltüntetve. Ha három, akkor esetleg kérhetik a hitelintézetnél a korábbi értékbecslés felülvizsgálatát, illetve ott érdeklődhetnek, hogy ilyen panasszal hova fordulhatnak.

Patrícia szerint:

2016-05-10 - 12:38

TiszteltHN!
2002-ben született az első gyermekünk. 2008-ban vettünk fel hitelt használt lakásra. Én ekkor 31, a férjem 35 éves volt (pár hónappal múlt 35), úgy tudom ezért csúsztunk le a támogatásról. Azóta 2011-ben megszületett a második gyermekünk. Semmilyen támogatást nem kaptunk a hitelünkhöz. Azt szeretném megkérdezni, hogy van-e valamilyen segítség, támogatás, amit még most, visszamenőlegesen a hitel csökkentésére tudnánk felhasználni? Felvilágosítást, segítséget igazán senki (hitelügyintéző, önkormányzat, bank) sem adott akkor sem, és azóta sem.
Segítségüket előre is köszönöm!
Tisztelettel: Patrícia

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 12:41

Kedves Patrícia!
A leírtak alapján a CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőségük.

Ildus szerint:

2016-05-07 - 16:35

Én már egy gyerekre igénybe vettem a szocpolt 2005-ben. Azóta az már le is járt, de elváltam és most van egy élettársam, akivel elkezdtünk építkezni és született egy gyermekünk is.
A kérdésem a következő: ha eladom a mostani lakásunk és a másik lakásra fel szeretném venni a Csok hitelt, azt mi megkaphatjuk vagy nem? De a szocpolt azt megkaphatjuk? A páromnak még nincs gyereke és hitele sem volt.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-09 - 09:50

Kedves Ildus!
Az építkezéshez jogosultak lehetnek a 2 gyermek után a CSOK-ra oly módon, hogy a 2,6M Ft-os CSOK-ból le kell vonni a 2005-ben kapott szocpol összegét és a fennmaradó összeget vehetik igénybe. Ebben az esetben azonban a 3%-os kamatú lakáshitel nem igényelhető. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Az elérhető építési hitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat vagy felkeresik a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Ágnes szerint:

2016-05-03 - 13:07

Kedves Szakértő!
2009. május 31-én felvett 4 millió Ft lakáshitelünket lakásbővítésre vettük fel, amelyet két gyermekünkre igénybe vett 1 millió 200 ezer Ft SZOCPOL mellé igényeltünk. A bővítés 56 négyzetméter volt és így az összes hasznos alapterület 119 négyzetméter (ebből 22 nm a garázs).
2015. áprilisában született meg a harmadik gyermekünk. Rá lehetne CSOK-ot igényelni, amit a meglévő lakáshitelből levonnának? Ha igen, akkor mennyit és milyen feltételekkel?
Köszönettel:
Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 13:12

Kedves Ágnes!
Információink szerint a 2009-ben lakásbővítéshez felvett lakáshitel csökkentésére az utóbb született gyermek utáni támogatás nem vehető igénybe.

Beatrix szerint:

2016-05-02 - 20:58

Üdvözlöm!
2009-ben vásároltunk új építésű ingatlant. Meglévő 2 gyermekünkre vettünk fel szocpolt (2,4M). Időközben született egy harmadik gyerekünk is, akire nem tudtuk felvenni a 3. gyerek után járó utólagos szocpolt (1,4M), mert hiába nyújtottuk be a hitelkérelmet a banknak még 2009. június 30-a előtt, a szerződéskötésre már csak 2009. július végén került sor, vagyis nem voltunk jogosultak rá. Így telt el 5 év, amikor is változtattak a jogszabályon (valószínűleg többen úgy jártak, mint mi) és nem a szerződéskötés dátuma, hanem a hitel kérelembenyújtásának dátuma számított. Erről csak pár hónapja szereztünk tudomást, felkerestük a bankot és meg is ítélték nekünk a 3. gyerek után járó utólagos szocpol összegét. A probléma az, hogy újabb 10 évre szeretnének jelzálogot tenni a házunkra.
A kérdés az, hogy ilyen esetben honnan indul a 10 év elidegenítési jog? Az eredeti adásvételi dátumától vagy a most megkötendő újabb szerződés időpontjától? Lassan 7 év letelt az eredeti hitelszerződés megkötésétől, nagyon ‘fájna’ az újabb 10 év. Hol találjuk a pontos, erre vonatkozó jogszabályt?
Köszönöm válaszát!
Beatrix

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 08:43

Kedves Beatrix!
Ezzel kapcsolatban a területileg illetékes kincstárnál érdeklődhetnek.

Péter szerint:

2016-04-29 - 10:27

Honlapjukon 2015. május 18.-án kelt cikkükben a következőt írják:
“2009 július 1. előtti lakásszerzés esetén kit illet meg az utólagos szocpol?
Az a támogatott személy, aki 2009. július 1. előtt szerezte lakását, bizonyos feltételek teljesülése esetén később született gyermeke után is jogosult lehet az úgynevezett utólagos szocpolra (utólagos LÉK, utólagos FOT), ami a lakásszerzéshez felvett banki kölcsöntartozás csökkentésére használható fel. A jogosultak köréből azonban többen kimaradtak csupán azért, mert kérelmüket ugyan 2009. július 1. előtt benyújtották a hitelintézethez, de kölcsönszerződésük aláírására 2009. július 1. után került sor. Emiatt az aláírási időpont miatt estek el a később született gyermekük után járó – nem kis összegű – támogatástól. Sok esetben csupán néhány napon múlt, hogy megkapják-e például a 3. gyermekük után járó 1.400.000 Ft-ot vagy sem. Ezen változtatott a vonatkozó kormányrendelet közelmúltban történt módosítása.”
Kérem írják meg melyik ez a kormányrendelet módosítás!
Üdvözlettel: Péter

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 10:28

Kedves Péter!
E rendelkezést a 12/2001. (I.31.) kormányrendelet 5.§ (7) tartalmazza.

Bernadette szerint:

2016-04-25 - 15:31

Tisztelt Szakértő!
45 éves vagyok, 1 éve vásároltunk új lakást az élettársammal, melyre az előző eladott lakásra, 1 gyermek után kapott szocpolt továbbvittük. Kérdésem az lenne, hogy várandós vagyok, kaphatunk-e a 2. gyerek után is támogatást. A lakást önerőből vettük, nem igényeltünk hitelt hozzá.
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 15:34

Kedves Bernadette!
Mivel a lakásvásárláshoz nem igényeltek kölcsön, sajnos nem jogosultak az utóbb született gyermek utáni támogatásra. Az utólagos CSOK ugyanis csak a fennálló lakáshitel csökkentésére használható fel.

Dóra szerint:

2016-04-24 - 22:45

Érdeklődni szeretnék, mi az eljárás, ha előzőleg 3 gyermek után felvettük az akkori szocpolt, s azóta született még egy gyermek, akire még egyáltalán nem vettünk fel otthonteremtési kedvezményt. Ha most igényelünk CSOK 10+10-et új lakás építésre, akkor azon túl, hogy a 3 gyermekes szocpol, és 3 gyermekes CSOK közti különbséget vehetem fel (tehát 10 millió-2,6 millió Ft ), a 4. gyermek után milyen kedvezmény jár, lévén, hogy őrá még nem vettünk fel ilyen juttatást.
Illetve: mivel a 3 és 4 gyerekes CSOK közt nincs különbség, mi van, ha a 3 kisebb gyereket veszem figyelembe, akik közül a legkisebbre még nem kaptunk kedvezményt, ez esetben hogy kell számolni?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 09:13

Kedves Dóra!
A CSOK összegének meghatározásakor az összes eltartott gyermeket figyelembe kell venni. Olyan eset nem lehetséges, hogy csak a 3 kisebb gyermeket veszik figyelembe, ha 4 eltartott gyermekük van. Függetlenül attól, hogy a 4. gyermek után vettek igénybe CSOK-ot vagy nem, úgy kell számolni, hogy a 10M-s CSOK-ból le kell vonni a korábban kapott szocpol összegét és a fennmaradó összegre lehetnek jogosultak, ami adott esetben 7,4M Ft.

Dóra szerint:

2016-04-21 - 15:21

Férjemmel 4 gyermeket nevelünk. 19, 16, 15 és 2 évesek. A legnagyobb gyerek már nagykorú, de egyetemen tanul nappali képzésen. A 3 nagyobb gyerek után 2002-ben már kaptunk szocpol támogatást, ennek segítségével építettük családi házunkat. Ebben 50-50 % tulajdonosok vagyunk. Nekem öröklés útján van tulajdonomban egy lakóház 50%-a, és egy hétvégi ház 100%-a. Kérdésem, hogy az azóta született 4. gyermek után jogosultak vagyunk-e bármilyen -akár építési, akár bővítési akár vásárlási céllal- CSOK támogatásra, illetve kedvezményes hitelre, és ha igen mennyire?
Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Dóra

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-21 - 15:25

Kedves Dóra!
Egy jövőbeni lakásvásárlási, építési vagy bővítési lakáscél esetén a korábban kapott szocpol és a jelenleg elérhető CSOK különbözetére lehetnek jogosultak, ha a további előírásoknak is megfelelnek. Az egyes lakáscélok esetén előírt feltételekről honlapunkon tájékozódhat.

Éva szerint:

2016-04-21 - 15:11

2014 májusában kötött állami támogatású lakáshitel szerződés során nem tudtuk a feltételek miatt igényelni tervezett gyermekünk után a szocpolt. 2015 júliusában született gyermekünk és a még tervezett kistestvér után igénybe vehetjük a CSOK-ot?
Köszönöm előre is a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-21 - 15:13

Kedves Éva!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőségük. A két gyermek után egy jövőbeni lakásvásárlás esetén tudják kihasználni a támogatást.

Emília szerint:

2016-04-21 - 14:17

30 év körüli házasok vagyunk, de még nincs gyermekünk. Előre nem merjük három gyermekre felvenni a Csok-ot, de két gyermekre biztosan. Új házat építenénk, összesen 2.600.000 Ft-ot vennénk fel. Mi történik, ha mégis születik egy harmadik gyermek? A tízmillióból levonják a 2.600.000 Ft-ot és megkapjuk a 7.400.000 Ft-ot vagy a harmadik gyerek már egy gyereknek minősül, mivel már felvettük az első kettőre a Csok-ot ?
Ha már felépült a ház és úgy születik meg a harmadik gyermek, akkor is bővíteni kell a házat?

,

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-21 - 14:24

Kedves Emília!
Később született gyermek után igényelhető, utólagos CSOK új lakás építése, vásárlása esetén nem igényelhető.

Tündi szerint:

2016-04-20 - 15:08

Tisztel Szakértő!
Fülöp Lászlóné vagyok és azután szeretnék érdeklődni, hogy már meglévő hitelhez lehet-e igénybe venni szocpol támogatást. 3 felnőtt gyermekem van, ők vettek fel közösen házvásárláshoz hitelt az OTP Banktól 2014. októberben. Lányomnak 2015. októberben született gyermeke. Élettársa ideiglenesen van bejelentve az ingatlanba. Én haszonélvezőként szerepelek a tulajdoni lapon. Szeretném megtudni, hogy valamilyen lehetőség van-e arra, hogy a megszületett gyermek után kapjanak valamilyen támogatást a hitelükhöz, vagy csökkenthető-e a hitel.
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel.

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-20 - 15:09

Kedves Tündi!
Fenti esetben utólagos CSOK igénylésre sajnos nincs lehetőség.

Máté szerint:

2016-04-19 - 10:33

Tisztelt Szakértő!
2015. július 31-én új építésű lakásvásárlás finanszírozására kötöttem jelzáloghitel-szerződést az egyik kereskedelmi bankkal. Időközben megnősültem és feleségem áldott állapotba került, első gyermekünk születését , 2016 júniusára várjuk.
Kérdésem, hogy utólagosan milyen állami támogatás igénybevételére van lehetőségem (ha egyáltalán van) már meglévő jelzáloghitel-szerződésemmel ?apcsolatban?
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-19 - 10:46

Kedves Máté!
2015. július 31.e-i kölcsönszerződés esetén az utóbb született gyermek utáni CSOK abban az esetben vehető igénybe a fennálló lakáshitel csökkentésére, ha a támogatott személy a kedvezményt korábban született gyermeke után is igénybe vette már. Ebből következően adott esetben véleményünk szerint nincs lehetőség az utólagos CSOK igénybevételére.

Anikó szerint:

2016-04-17 - 21:37

2014 októberben vettünk családi házat vidéki községben. 2 gyermekünk van és egy Fundamenta hitelünk a házra.
Van lehetőségünk a CSOK felvételére, jóváírására?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-18 - 15:10

Kedves Anikó!
A CSOK 2014-ben vásárolt ház vonatkozásában visszamenőleg sajnos nem tudják igénybe venni.

Máté szerint:

2016-03-31 - 14:21

Üdv!
2004. elején (02- 03 hó) kötöttem lakáshitel szerződést, amit a mai napig fizetek. Megszületett 4. gyermekünk, szerződéskötéskor vettünk fel szocpolt, és a 3. gyerekre is. A jelzálog törlésre érvényes 10 év lejárt.
Az a kérdésem, hogy a MÁK jegyez-e be jelzálogot, ha igen, akkor hány évre, mert az ingatlant szeretnénk eladni.
Köszönettel.
Máté
,

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-31 - 14:28

Kedves Máté!
Kérdésére az érintett hitelintézet vagy MÁK tud pontos választ adni. A Magyar Állam javára bejegyzett jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is van lehetőség a szocpollal terhelt ingatlan értékesítésére és a támogatás másik ingatlanra történő átjegyzésére. Ennek feltételeiről az illetékes intézmények szintén pontos tájékoztatást tudnak adni Önnek.

Anita szerint:

2016-03-24 - 07:18

Tisztelt Hitelnet!
Az egyik Banktól azt az információt kaptuk, hogy Csok igénylése esetén az épített ház minimum nettó m2 árának el kell érnie a 150.000 Ft-ot. A mi házunk nettó m2 ára 135.000 Ft-ra jött ki (2014-es a vállalkozóval kötött szerződésünk). Elképzelhető, hogy ez miatt nem vagyunk jogosultak a Csok-ra? Egyéb feltételek teljesülése esetén ez miért okozhat problémát? Ez a fontos ,,hozzávaló” miért nem szerepel sehol, miért nem közli a Bank a feltételek közt? Mindenről számlánk van.
Köszönöm válaszát: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-24 - 14:10

Kedves Anita!
A CSOK rendelet nem tartalmaz minimális négyzetméterárra vonatkozó előírást.

Csilla szerint:

2016-03-18 - 14:54

Üdvözlöm!
Házunk bővítésére és átalakítására készülünk, melyhez Fundamenta hitel igénylését is tervezzük. Ebben az esetben jogosultak lennénk utólagos CSOK-ra? Két gyermekünk van.
Válaszukat megköszönve,
üdvözlettel:
Csilla

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-19 - 13:15

Kedves Csilla!
Az utóbb született gyermek utáni CSOK információink szerint Fundamenta hiteltartozásból nem írható jóvá.

Csaba szerint:

2016-03-16 - 20:01

Üdvözlöm!
Igénybe vehető-e a CSOK, ha örökölt tartozás miatt BAR listára kerültünk? A felmondott hitelünk az OTP Banknál volt.
Jelenleg az OTP Faktoringgal kötött szerződés szerint a tartozást törlesztjük. Az új szerződés az én nevemre szól, de a lakásban csak tulajdonrészem van. Ebbe a hitelbe beszámítható-e a CSOK? Két gyerekünk van.
Válaszát előre is köszönöm!
Csaba

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-16 - 23:02

Kedves Csaba!
A BAR lista nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. A kedvezmény azonban a fent leírt tartozás csökkentésére nem vehető igénybe.

Anita szerint:

2016-03-16 - 14:42

Tisztelt Szakértők!
Régebben épült házunkra felvettünk 2 gyerekre szocpolt, (azóta 3 gyermekünk van), ami azóta már le is járt, előző házunkról törlésre is került. Előző házat eladtuk, most a Csok igénylése során kéri a bank a régebben felvett szocpolról az igazolást. Igen, mondták, hogy ők is lekérik az adatokat az előző szocpollal kapcsolatban, de felhívták a figyelmünket, hogy nekünk is feltétlenül ki kell kérni az Államkincstártól az eddigi összegről az igazolást. A gond csak az, hogy sehol nem tudnak ilyen igazolást kiadni nekünk itt Kecskeméten, nem is hallottak róla, nem is értik, nekünk ez miért is kell, meg nem is tudják honnan tudnék én ilyet kézhez kapni. 3 különböző ügyintézővel is beszéltünk az államkincstár kirendeltségén, ügyfélkapunál is. Most mi a teendő? Ez egyik feltétele a folyósításnak és saját hibánkon kívül nem tudjuk beszerezni. Miért kell külön nekünk is kérni ezt az igazolást, miért nem elég, amit a Bank lekér hivatalosan?
Köszönöm mielőbbi válaszát: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-16 - 23:22

Kedves Anita!
A korábban folyósított szocpol összegét a korábbi szocpolszerződéssel is igazolni tudják, ha az illetékes államkincstár ilyen igazolást nem tud kiadni.

Tünde szerint:

2016-03-15 - 00:30

Üdvözlöm,
Azt szeretném kérdezni, hogy mi a teendő abban az esetben, ha jelenlegi lakásunkra megkaptuk az utólag született gyermek után járó lakásvásárlási kedvezményt, megtörtént a 10 évre szóló jelzálog bejegyzés, de időközben egy másik ingatlant vásároltunk. Az új ingatlan lesz az állandó lakhelyünk, de a régi ingatlant, amire a jelzálogbejegyzés vonatkozik nem szeretnénk még eladni. Mit kell tennünk, át kell tetetni az utólagos szocpolt az új ingatlanra, vagy maradhat a régin amiből elköltözünk?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdvözlettel:
Tünde

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-16 - 10:36

Kedves Tünde!
A fenti ügyben a területileg illetékes kincstárhoz fordulhatnak, ahol pontos tájékoztatást tudnak adni Önöknek a már bejegyzett szocpolkérdést illetően.

Róbert szerint:

2016-03-04 - 20:55

Tisztelt hitelnet!

A témában 2016. 03. 04-én írt hozzászólásom eltűnt.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-05 - 07:15

Kedves Róbert!
A hozzászólása továbbra is megvan, egyelőre feldolgozás alatt. Szíves türelmét kérjük.

Róbert szerint:

2016-03-04 - 13:15

Tisztelt hitelnet!
Én és a feleségem 2004-ben építettem új lakást. Akkor 2 gyermekre felvettem a szocpol támogatást. Most 2015-ben megszületett a 3. gyermekem, aki után szintén meg szeretném igényelni a még meglévő kölcsönünk törlesztésére. (kb. 2.400.000 Ft a még fennálló tartozás.)
Az lenne a kérdésem, hogy az egyéb saját tulajdonú ingatlan eladása (1.200.000. Ft.), ami 2015-ben történt, mennyire befolyásolja a szocpol utólagos igénybevételét. Az erre vonatkozó törvényeket olvasgatva eléggé kétértelmű ez a dolog. A 2004-ben kötött szerződésre vonatkozik-e, vagy ezt az 5 éves ingatlaneladási dolgot az utólagos jóváírásnál is alkalmazni kell? (ez volt az előző kérdésem részben, amire választ is kaptam)
A bank folyamatosan kéri az iratok hiánypótlását az eladott ingatlannal kapcsolatban és azt akarják mindenképp megtudni, hogy az eladásból származó összeget beleforgattam-e a kölcsön összegébe. Ami persze nem történt meg.
Lehetséges az, hogy nem fogják jóváírni ezért a támogatást a 2015-ben megszületett gyermekünkre?
A 2001-es törvényt olvasgattam, de eléggé nem egyértelmű számomra ez a dolog.
Kérem válaszoljon, hogy valóban nem fogjuk megkapni a támogatást és a kamatait az ingatlaneladás miatt, esetleg az ingatlaneladásból befolyt összeget kötelező befizetni a banknak?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-07 - 15:11

Kedves Róbert!
Az utólagos szocpol jogosultság megállapításában irodánk sajnos nem illetékes, ez ügyben a hitelintézetek mellett a területileg illetékes kincstár segítségét kérheti.

dande szerint:

2016-03-02 - 20:05

2015-ben fejeztük be családi ház építkezésünket önerőből. Két gyermeket nevelünk /szül: 2005, 2008/. Kaphatunk-e utólagosan szocpolt vagy csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 22:26

Kedves Dande!
Már megvalósult lakáscél esetén a támogatás utólagos igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Andrea80 szerint:

2016-02-29 - 11:25

Tisztelt Szakértő!
2007-ben született gyermekünk után, akkor igénybe vettük az akkori szocpolt bővítésre. Hitel nincs. 2014-ben megszületett a második gyermekem.
A kérdésem az lenne, hogy a második gyerek után jogosultak vagyunk-e támogatásra?
Tetőtér beépítésre? Mekkora összeggel?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 17:45

Kedves Andrea80!
A jelenlegi szabályozás szerint a tetőtér-beépítéshez 2 gyermek után adható 1.430.000 Ft-os CSOK-ból le kell vonni az első gyermek után korábban kapott támogatás összegét – ami elvileg 450.000 Ft volt 2007-ben bővítés esetén – és a fennmaradó 980.000 Ft összegű támogatásra lehetnek jogosultak tekintettel arra, hogy bővítés esetén a CSOK összege nem haladhatja meg a bekerülési költség 35%-át.

Krisztina szerint:

2016-02-25 - 15:41

2006-ban született1 gyermekünk, majd 2013-ban vásároltunk egy 10 éves lakást, melyre sem támogatást, sem hitelt nem vettünk fel. Jár-e utólag a gyermek után valami igényelhető támogatás?

Köszönöm: Krisztina

Hitelnet szerint:

2016-02-25 - 18:59

Kedves Krisztina!
A jelenleg elérhető CSOK utólagosan nem érvényesíthető, sajnos az Önök esetében nem vehető igénybe.

Nádháziné Vida Csilla szerint:

2016-02-25 - 15:35

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne hogy 2007-ben vettünk felújított lakást és nem vettük igénybe a szocpolt.
A Raiffeisen Banknál van a hitelünk és most feltudnánk e használni a szocpolt a hitelbe?
2 gyermekünk van jelenleg!

Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet szerint:

2016-02-25 - 19:00

Kedves Csilla!

Sajnos a jelenleg elérhető CSOK támogatás utólagosan, hitel törlesztésre nem vehető igénybe.

Lea007 szerint:

2016-02-24 - 13:03

Üdvözlöm!
2003-ban igényeltünk 1 gyerek után szocpolt új ház építkezéséhez. Az ingatlant idő előtt értékesítettük, így a szocpolt vissza kellett fizetnünk. 2015-ben ismét építkeztünk, ekkor nem vettük igénybe a szocpolt (még mindig csak 1 gyerekünk van). Kérdésem: igénybe vehettük volna-e, illetve utólag igényelhető-e a szocpol?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Lea007

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 23:04

Kedves Lea007!
A támogatás utólagos igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Tünde szerint:

2016-02-24 - 11:40

Üdvözlöm!

2003-ban született gyermekünk. 2011. áprilisában vásároltunk egy használt ingatlant hitelre, amit azóta is fizetünk. Érdeklődnék jár e utólag a Csok.
Köszönöm válaszát!

Hitelnet szerint:

2016-02-24 - 13:40

Kedves Tünde!
Utólagosan a CSOK támogatás ebben az esetben nem igényelhető.

Tóth Gábor szerint:

2016-02-22 - 14:07

Szép Napot !
Két gyermekem van 10 és 4 .évesek. A nagyobbik gyermekem mozgássérült (SNI) Ebben az esetben is három gyermeknek számít, és így jogosultak vagyunk-e a 10.- millió forint Csok. állami támogatásra vagy nem tudjuk igénybe venni. Köszönöm Válaszát

Hitelnet szerint:

2016-02-22 - 18:43

Kedves Gábor!

Nem értjük a kérdését. Miért lenne hátrányosan megkülönböztetve egy mozgássérült gyermek a CSOK igénylése során. Amennyiben az egyéb feltételeknek megfelel természetesen igénybe tudja venni a 10 millió forintot új lakás vásárlására vagy építkezésre. További tudnivalókat a témában ide kattintva olvashat.

Hajnalka szerint:

2016-02-18 - 14:27

Tisztelt Szakértő!
2003-ban vettünk fel hitelt, és akkor igényeltük egy meglévő és egy születendő gyermekünkre (utóbbi 2004-ben megszületett) a szocpolt. 2009-ben megszületett harmadik gyermekünk. A fent leírtakból arra következtettem, hogy őutána is kérhetjük az utólagos szocpolt, amelynek mértéke 1.100.000 Ft. Azóta a szüleim a legnagyobb gyermekünknek ajándékozták házukat illetve földjük tulajdonjogát (tehát nem vásárlással jutottunk hozzá).
Ebben az esetben is igényelhetjük az utólagos szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-03 - 00:26

Kedves Hajnalka!
A fennálló hiteltartozás csökkentésére véleményünk szerint jogosultak lehetnek utólagos szocpolra, de ennek megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre, ezért javasoljuk, hogy forduljanak az érintett hitelintézethez ez ügyben!

Erika szerint:

2016-02-18 - 12:38

Tisztelt szakértő!
2014 szeptemberében vettem használt ingatlant, melybe két gyermekemmel költöztem be egyedülállóként 2015. március végén. 10 évre vettem fel családi otthonteremtő hitelt, melyet 2014. novembertől törlesztek. Korábban nem vettem igénybe szocpolt. Szeretnék érdeklődni, hogy visszamenőleg igényelhetem-e a CSOK-ot, vagy bármilyen támogatást?
A másik kérdésem az lenne, ha szeretném később a lakást átalakítani, vagy új szobát hozzáépíteni, mert gyermekeim különböző neműek, akkor igénybe vehetem-e a CSOK-ot?
Előre is köszönöm válaszát!
Tisztelettel:
Erika

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-03 - 00:33

Kedves Erika!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség, ellenben ha bővíteni kívánja meglévő lakóingatlanát legalább egy szobával, akkor – a jelenleg hatályos rendelkezés értelmében – jogosultak lehet a kedvezményre. A feltételekről ITT olvashat.

Adrián szerint:

2016-02-17 - 10:06

Tisztelt szakértő!
Mi tavaly november végén igénybe vette a CSOK-ot. 1meglévő és 1 megelőlegezett gyermekre használt lakásra 800.000- Ft-ot kaptunk. Eltelt három hónap és most ugyanazokra a feltételekre 1.400.000- Ft igényelhető.
Van ara lehetőség, hogy a különbözethez hozzájuthassunk?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-17 - 12:32

Kedves Adrián!
A különbözet igénylésére már megvalósult lakáscél esetén sajnos nincs lehetőség.

János szerint:

2016-02-15 - 16:36

Tisztelt Szakértő!
2009-ben vettünk fel új ingatlanra deviza lakáshitelt, SZOCPOL nélkül. 2010-ben született egy kisfiunk. Jogosultak vagyunk az utólagos CSOK/SZOCPOL-ra? Mindketten 40 év felett vagyunk, nem vagyunk házasok és a felvett deviza lakáshitelt 2015-ben a forintosítás miatt átvittük másik bankhoz. Az adásvételi szerződés 2009. július 1 előtti, de a hitel folyósítása 2009. július 1. után történt. Ha jogosultak vagyunk, akkor hol kérhetjük, annál a banknál, ahol jelenleg a hitelünk van?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-09 - 14:13

Kedves János!
Mivel az eredetileg felvett hitel már kiváltásra került, ezért véleményünk szerint nem jogosultak utólagos támogatásra.

Andrea szerint:

2016-02-13 - 07:42

Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy jogosultak lennénk-e utólagosan támogatásra, ha 2014-ben vettem egy használt családi házat, melyre vásárlási és felújítási hitelt vettem fel. 2015-ben összeházasodtunk a párommal és most, két héten belül megszületik az első gyermekünk. A hiteleket azóta is fizetjük. A vásárláshoz semmilyen támogatást nem igényeltünk akkor.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-05 - 15:40

Kedves Andrea!
A 2014-ben vásárolt lakás vonatkozásában a CSOK nem érvényesíthető, így a támogatást sajnos nem tudják igénybe venni a fennálló tartozás csökkentésére.

J.-né szerint:

2016-02-12 - 13:52

Kedves Szakértő!
2013 tavaszán használt családi házat vásároltunk, amelyhez lakáshitelt is felvettünk.
Van két gyermekünk, akik után még soha nem tudtunk semmilyen támogatást felvenni. Igényelhetjük-e most a csok-ot lakáshitel törlesztésbe?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-27 - 16:24

Kedves Asszonyom!
2013-ban vásárolt használt házra visszamenőleg, a felvett lakáshitel törlesztésére a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Dániel szerint:

2016-02-12 - 13:05

Kedves Szakértő!
Fiatal házasok vagyunk, 2012 decemberében született gyermekünk. 2014 májusában vásároltunk használt lakást, melyhez banki hitelt vettünk fel, még nem részesültünk semmilyen szocpol/csok kedvezményben.
Ha jól értem a cikkéből, az új Csok-ban sincs olyan pont, ami alá tartozva felvehetnénk valamilyen támogatást a jelenlegi hiteltartozásunk törlesztésére a meglévő gyermekünk után? Meg tudná ezt erősíteni?
Köszönettel: Dániel

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-27 - 16:20

Kedves Dániel!
A leírtak alapján sajnos valóban nincs lehetőség jelenlegi hiteltartozásuk CSOK-kal történő csökkentésére.

Emese szerint:

2016-02-11 - 11:47

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, jogosultak vagyunk-e valamilyen támogatásra. Első gyermekünk 2009-ben született. 2010-ben használt ház vásárlására hitelt vettünk fel, amit máig fizetünk. 2012-ben megszületett a második gyermekünk. Szeretnénk tetőtér beépítést végezni, illetve a már meglévő hitelbe törleszteni. Támogatást nem vettünk még igénybe.
Válaszát köszönöm.
Minden jót.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-11 - 14:54

Kedves Emese!
A 2010-ben vásárolt használt ház vonatkozásában a CSOK visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség, így az arra felvett lakáskölcsön előtörlesztésére sem fordítható a támogatás.
A meglévő lakóház tetőtér-beépítéssel történő bővítéséhez két gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak. Erről bővebben ITT olvashat.

Orsolya szerint:

2016-02-12 - 11:25

Tisztelt Cím!
2005-ben építettünk és 2009-ben született első gyermekünk. Ekkor utólag született gyermek után levonták a hiteltartozásból a szocpolt. Most szeretnénk 2. gyermeket és bővíteni kellene a lakást még 1 szobával. Érdekelne, hogy jár-e a második gyermek után CSOK bővítésre. Vagy a hiteltartozásból le lehet-e vonatni, ha jár?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-05 - 13:29

Kedves Orsolya!
Amennyiben a 2005-ben felvett hitel jelenleg is fennáll, akkor a 2. gyermek születése után a támogatás összegével csökkenthető a tartozás, ha megfelelnek a jogosultsági feltételeknek.
Másik lehetőség, hogy bővítéshez akár vállalt gyermek után – tehát már a 2. gyermek születése előtt – igényelhető a CSOK. Ebben az esetben úgy kell számolni, hogy a 2 gyermek után bővítéshez adható 1,43M Ft összegű CSOK-ból le kell vonni az első gyermek után kapott támogatási összeget.

Beatrix szerint:

2016-02-09 - 10:58

Üdvözlöm.
2006 decemberében vettünk fel lakáshitelt fészekrakó programban. Akkor már volt egy gyermekem, aki 99-ben született (akit 2006-ban még nem én neveltem). 2007-ben született a második gyermekem és 2013-ban a harmadik. Egyik gyermekre sem vettünk fel se szocpolt, se semmit. A lakáshitelt fizetjük.
A kérdésem az lenne, hogy jogosultak vagyunk-e a csokra.
Köszönöm válaszát.
Szép napot!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-09 - 13:34

Kedves Beatrix!
A 2006-ban vásárolt lakás vonatkozásában a CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.
3 gyermeke után a támogatásra a meglévő lakóház bővítése, vagy másik lakóingatlan vásárlása illetve építése esetén lehetne jogosult. Az egyes lakáscélok esetén támasztott feltételekről honlapunkon részletes leírást talál.

Mihály szerint:

2016-02-09 - 09:17

2012-ben hitel igénybevételével vettük családi házunkat. Ekkor 2 gyermekünk volt, akikre már korábban (2006-ban) kaptunk emelt szocpolt. 2014-ben 3. gyermekünk született.
Kaphatunk-e CSOK-ot lakáshitelünk csökkentésére?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-09 - 09:22

Kedves Mihály!
Fenti bejegyzésünk alapján úgy véljük, hogy a leírt esetben az utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség. További tájékoztatást ez ügyben a hitelnyújtó banknál kérhetnek.

Gábor szerint:

2016-02-08 - 22:06

Tisztelt Szakértő!
Egy 2011-ben és egy 2015-ben született gyermekünk van. 2014 májusában felvett lakáshitelből új családi házat építettünk, amelyet 2015 márciusában már befejeztünk. Jól értem, hogy a hitelt biztosító banknál van esélyünk igényelni a 2 gyermek után járó kedvezményt a hitelösszeg törlesztésére? Ha igen, abban az esetben is, ha a feleségem nevén van másik ingatlan (holtig tartó haszonélvezettel terhelve)?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-09 - 08:10

Kedves Gábor!
Új lakóingatlan építése esetén a használatbavételi engedély megszerzése után sajnos nincs lehetőség a CSOK visszamenőleges igénybevételére. Erre akkor lenne lehetőség, ha a hitelfelvételkor meglévő gyermekük után megkapták volna a támogatást. Ekkor az azt követően született gyermek után is jogosultak lehetnének rá, amely összeget a fennálló építési hitel csökkentésére lehetne fordítani.

Zoltán szerint:

2016-02-08 - 17:41

Tisztelt Szakértő!
2007-es, jelenleg is aktív Lakásépítési Hitelszerződésünk van. Megelőlegező Szocpolt vettünk fel rá 2 gyermekre.
2011-ben született 1. gyermekünk.
2015-ben ikreink születtek, akiknek az esetében 2015 novemberében benyújtottuk igényünket:
a.) 2. gyermekre vállalt Megelőlegező kölcsön lakásépítési kedvezménnyé alakítására
b.) 3. gyermekre vonatkozó Utólagos szocpolra (amelyet a Bank jóvá is hagyott 1,4M Ft értékben)
De, még ezt a két szerződés módosítást nem kötöttük meg, mert szeretném megtudni az alábbiakat:
– Felhasználható-e a CSOK2016 ennek a 2007-es hitelszerződésnek az előtörlesztésére, ha ugyebár nincs újabb lakáscél?
– Érinti-e a CSOK2016 jogosultságunkat, ha a 3. gyermekre vonatkozó jelenleg bent lévő Utólagos Szocpol szerződést megkötjük?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-09 - 07:53

Kedves Zoltán!
A CSOK 2016 nem használható fel meglévő lakáshitel előtörlesztésére.
Ha megkapják a 3. gyermekük után az utólagos szocpolt és ezt követően építenek új házat vagy vásárolnak új építésű lakóingatlant, ugyanúgy jogosultak lehetnek a korábbi támogatások és a 10 milliós CSOK különbözetére.

Annamária szerint:

2016-02-08 - 13:01

Köszönöm az előbbi válaszát. Még azt szeretném kérdezni, hogy a hitelbe bele lehetne törleszteni a csokot? ?ár a lakás ára ki van fizetve a 3 millió hitellel együtt. Utólag hiteltörlesztésre nem lehetne?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-27 - 13:38

Kedves Annamária!
A CSOK visszamenőleg nem igényelhető, így a fennálló hitel sajnos nem csökkenthető a támogatással.

Annamária szerint:

2016-02-08 - 12:14

Szép napot!
A kérdésem az lenne, hogy volt egy lakásunk, amit eladtunk 53 nm-es, vettünk egy másikat 84 nm-es. 3 milliót vettünk fel hitelt, van 3 gyermekünk. Utólag igényelhetjük a szocpolt? Amikor eladtuk a lakásunkat az ügyvéd úrnak mondtuk, hogy amit veszünk lakást, arra szeretnénk szocpolt felvenni, de semmi. Semmiben nem segített a szocpollal kapcsolatban.
Kérem valaki segítsen.
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 12:47

Kedves Annamária!
Használt lakás vásárlása esetén a CSOK az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül igényelhető a vételár kifizetéséhez. Amennyiben a 120 napon túl vannak vagy időközben a teljes vételár kifizetése került már, utólag a gyermekek utáni támogatást sajnos nem tudják igénybe venni.

Zsuzsa szerint:

2016-02-07 - 18:38

A páromnak van már két gyermeke, de rájuk felvette az előző élettarsa a szocpolt. Azóta külön mentek és a párommal közösen neveljük a gyerekeket, de nem vagyunk házastársak. Született egy közös gyerekünk, így én igényelhetnem-e három gyerekre a csokot?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 09:05

Kedves Zsuzsa!
3 gyermek után párjával együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak a 10 milliós CSOK különbözetre akkor, ha párja gyermekei hivatalosan is a párjánál kerültek elhelyezésre és most új házat építenek vagy új építésű lakóingatlant vásárolnak.

Beáta szerint:

2016-02-03 - 08:42

Tisztelt szakértő!
Három gyermekem van, de az első 2 gyermekre már kihasználtam a szocpolt már több mint 5 éve, de 2012-ben született egy Kisfiam, aki 4 éves.
Az lenne a kérdésem, hogy kisfiamra is kihasználhatom a csokot?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-03 - 08:47

Kedves Beáta!
Az utóbb született gyermek utáni szocpolra való jogosultságról fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.
3. gyermeke után jogosult lehet CSOK-ra meglévő lakóingatlan bővítése vagy használt lakás vásárlása esetén, ha megfelel az igénylési feltételeknek.
A korábban kapott szocpolt és a 10 milliós CSOK különbözetét igényelheti, ha új építésű lakóingatlant vásárol vagy új házat épít.
A feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Antal szerint:

2016-02-02 - 14:26

Házastársi kapcsolatban élek, 3 gyerekem van, 2000 évben vásárolt saját tulajdonú családi házban élünk. 2007-ben teljes tetőcserével tetőtér-beépítést csináltattunk, a félszocpolt és hitelt felhasználva. Én 46, a feleségem 43 éves.
Kérdésem: utólag mennyi támogatásban és milyen feltételek mellett részesülhetek?
Köszönettel.
Antal

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-02 - 14:29

Kedves Antal!
A 2007-ben történt tetőtér-beépítés vonatkozásában visszamenőleg sajnos nincs lehetőség CSOK különbözet igénybevételére.

Gábor szerint:

2016-01-31 - 19:36

Kedves Hitelnet!
2015-ben vásároltam egy 4 szobás családi házat, amire hitelt is vettem fel. 2 gyermekünk van.
Utólag igényelhető a CSOK támogatás a hitel csökkentésére, vagy az ingatlan bővítésre?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-25 - 14:40

Kedves Gábor!
Visszamenőleg a CSOK nem igényelhető, így a támogatást a fennálló hitel csökkentésére sajnos nem tudja igénybe venni. Arról, hogy bővítés esetén milyen feltételekkel igényelhető a CSOK, IDE kattintva tájékozódhat.

Péter szerint:

2016-01-29 - 16:51

Tisztelt Szakértő!
2005-ben szocpolt vettünk fel támogatott hitellel, jelenlegi lakásunk megvásárlásához 2 gyermeket beígérve. 2012-ben utólagos szocpolt vettünk fel harmadik gyermekünk megszületése után, melyet a hitel törlesztésére fordítottunk. A lakáshitelt azóta teljes egészében visszafizettük. A kérdésem az, hogy az államkincstár 10 éves elidegenítési és terhelési tilalma a 3. gyermek megszületésekor újraindul, vagy az is lejárt 2015-ben? Ha új lakásba költöznénk és még él a tilalom, lehetséges-e átvinni a terhelést egy új építésű házra, ahol a telekár levonása után olcsóbb a lakás, mint a jelenlegi lakásunk ára?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-24 - 10:01

Kedves Péter!
Az elidegenítési és terhelési tilalom lejáratáról az utólagos szocpolszerződésből tájékozódhat. Az sem probléma, ha még nem járt le, mert a támogatás továbbvihető és az ott lakási kötelezettséget az új lakásban kell teljesíteni. Lakásvásárlás esetén nem kell levonni a telekárat a vételárból.

Krisztina szerint:

2016-01-29 - 15:51

Kedves Hitelnet!
2012-ben végeztünk a házunk építésével/lakhatási engedélyt kaptunk/. Két gyermekünk korábban, egy később született. Semmilyen támogatást nem vettünk fel.
Utólag van lehetőség szocpolra, félszocpolra, csokra?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-24 - 09:58

Kedves Krisztina!
A 2012-ben megvalósult lakáscél esetében a támogatás visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Szabolcs szerint:

2016-01-27 - 14:33

Tisztelt Hölgyem/Uram!
2015. február végén vásároltuk feleségemmel közösen első lakásunkat és némi banki hitelt vettünk fel hozzá. Gyermekünk még nincs, de szeretnénk. CSOK vagy SZOCPOL vagy bármi támogatás igénybe vehető a betörlesztéshez, visszafizetéshez?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-04 - 14:57

Kedves Szabolcs!
Visszamenőleg sajnos nincs lehetőség szocpol, CSOK igénylésre, így a támogatás a banki hitel csökkentésére sem igényelhető.

S.-né szerint:

2016-01-27 - 13:47

2006-ban vásároltunk egy családi házat, amelyhez igénybe vettük a szocpolt. Használt lakás vásárlásra 3 gyerek után 1,9 milliót kaptunk, de 2010-ben tetőtérrel bővítettük, amit még nem tudtunk teljesen befejezni. 2010-ben született meg a 4. gyermek. Az lenne a kérdésem, hogy a 4. gyerek után igénybe tudom-e venni a csokot vagy esetleg milyen megoldást tudnék még igénybe venni?
Várom válaszukat.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-27 - 14:03

Kedves Asszonyom!
Megkezdett bővítéshez a CSOK sajnos nem igényelhető, így 4. gyermeke után a támogatást bővítéshez nem tudják igénybe venni.
Amennyiben a házvásárláshoz lakáshitelt is vettek fel, amely jelenleg is fennáll, akkor a méltányolható lakásigénynek való megfelelés esetén jogosultak lehetnek az utóbb született gyermek utáni támogatásra, ami a fennálló hiteltartozásból írható jóvá. A jogosultság megállapítása ügyében a hitelnyújtó bankhoz fordulhatnak.

Zsuzsi szerint:

2016-01-19 - 14:50

Üdvözletem!
Jelenlegi lakásunk helyett nagyobbat szeretnénk vásárolni, a lakáson még hitel van, 2 gyerekünk van, mindketten, éppen hogy, de még 40 év alatt vagyunk. Azt szeretném megkérdezni, hogy ha találunk megfelelő nagyobb, használt lakást, de a szerződés aláírásakor a mostani kisebb lakásunkat még nem tudjuk eladni, igényelhető-e a CSOK? Továbbá szeretném megkérdezni, hogy ha két gyerek után igényeljük a CSOK-ot, de valamikor későbbiekben mégis lesz egy harmadik gyerekünk, milyen szabályok vonatkoznak a harmadik gyerek utáni szocpol kérdésében (azaz a tízmillió és a két gyerekre már most felvett szocpol különbségét megkapjuk-e a harmadik születésénél, vagy csak ugyanúgy 400.000 Ft vonatkozik itt is az újabb gyerek születésére majd ha úgy alakul).
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-19 - 15:05

Kedves Zsuzsi!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén – a mai napon hatályos rendelkezések szerint – kizáró ok az egyéb meglévő lakástulajdon. Az nem akadály, ha az adásvételi szerződést úgy kötik meg, hogy a régi lakás még a tulajdonukban van, de CSOK-ra csak akkor lehetnek jogosultak, ha a CSOK kérelem benyújtásakor már eladták a meglévő lakást, majd az eladási árat (levonva belőle a lakáshitel végtörlesztett összegét) tovább forgatják a vásárolandó lakás vételárába.
A korábban kapott támogatás és a 10 milliós CSOK különbözete használt lakás esetén nem érvényesíthető. A különbözetre azok lehetnek jogosultak, akik 3 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelik, korábban kaptak már szocpolt, s ezt követően vásárolnak új építésű lakóingatlant vagy építenek új házat.
Abban az esetben, ha Önök most a használt lakás vásárlásához két gyermek után megkapják a CSOK-ot, akkor a később született gyermek után 400.000 Ft-ra lehetnek jogosultak, ami a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható. A másik lehetőség, amennyiben házasok és a CSOK kérelem benyújtásáig legalább az egyikük nem tölti be a 40 életévét az, hogy már a lakás vásárlásakor igénylik a vállalt gyermek utáni CSOK-ot is. Az elérhető támogatási összegről, mely függ a vásárolandó lakás hasznos alapterületétől, IDE kattintva tájékozódhat. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Krisztina szerint:

2016-01-19 - 14:11

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy 2014 októberében vettünk egy használt házat, ami 2008-ban épült és 2014. júliusban megszületett a kisfiúnk, de ekkor sajnos még nem lehetett felvenni a szocpolt használt lakásra. Ezt most megtehetjük, ha felújításra kérnénk, mert a ház anno nem lett teljesen befejezve. Például a padlás szigetelése, kád beépítés, stb. Vettünk fel a használt lakás vásárláshoz hitel.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-19 - 14:29

Kedves Krisztina!
Felújítási, korszerűsítési munkálatokra a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Kinga szerint:

2016-01-06 - 11:18

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy tetőtér beépítésre 2 gyerek után utólagos csok igénybe vehető-e és ha igen, akkor mennyi lenne az összege?

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-30 - 15:10

Kedves Kinga!
Egy már megvalósult tetőtér-beépítéshez utólag sajnos nem igényelhető CSOK.

Attila szerint:

2016-01-04 - 12:56

Tisztelt Szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy bármilyen formában igénybe tudom-e venni a CSOK-ot az alábbi feltételek/teljesülések mellett:
2004-ben (05.hó) építkeztünk, amihez igényeltünk állami támogatású lakáshitelt és felvettük a 1997 és 1998-ban született gyermekünk után járó szocpolt is. Majd 2011-ben született 3. gyermekünk után járó (a 2004-es hitelszerződés megkötésekor érvényben lévő) szocpol támogatást a fennálló tőketartozásból jóváírták. A hitelünk még változatlanul megvan, kérhetem-e akár tetőtér beépítésre, akár bővítésre, akár hitel tőketörlesztésre a CSOK-ot vagy annak töredékét?
Köszönöm válaszát előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-21 - 13:47

Kedves Attila!
A fennálló hitel csökkentésére és – akár tetőtér-beépítéssel történő – bővítésre a CSOK, illetve a CSOK különbözet nem igényelhető.
A korábban kapott és a 10 milliós CSOK különbözetére akkor lehetnek jogosultak, ha új lakást építenek vagy új lakóingatlant vásárolnak, ahol a 10 éves elidegenítési és terhelési tilalom idejére lakóhelyet létesítenek. Arról, hogy tetőtér beépítés esetén mi minősül bővítésnek és mi új lakásépítésnek, IDE kattintva tájékozódhat.

Gyula szerint:

2016-01-03 - 21:36

Van-e valami határidő az utólag megszületett gyermek utáni igény benyújtására? Tehát például a hitel fennállása alatt bármikor kérhető ez, akár évek múlva is, vagy a születés után rögtön kérni kell?
Nem találtam erre semmit a jogszabályokban, örülnék, ha segítene!
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-18 - 13:33

Kedves Gyula!
Ha nem előre vállalt gyermek megszületéséről van szó, hanem az utóbb született gyermek utáni szocpoligényről, az információink szerint határidőtől függetlenül benyújtható.

Gyula szerint:

2016-01-03 - 20:24

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy a devizahitel szerződésünk a forintosítás ellenére ugye még úgy számít, hogy az eredeti szerződés van érvényben?
Konkrét esetünk: 2007-ben írtuk alá a lakásépítésre szóló devizás szerződést, 2009-ben felvettük a szocpolt 2 gyerekre, 2015-ben forintosították a hitelt, most pedig szeretnénk az azóta megszületett 3. gyerkőc után utólagosan igénybe venni a szocpolt. (Ha jól értelmezem, akkor a 2007-ben hatályos összegek alapján ez 1.4 M, amit most be lehetne törleszteni a tőkébe.)
A hitelünket folyamatosan fizettük végig, soha nem volt elmaradásunk.
Ön szerint ez kivitelezhető?

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-18 - 13:06

Kedves Gyula!
Véleményünk szerint az utóbb született 3. gyermek utáni szocpol (1,4M Ft) jóváírható a forintosított devizahitelből, ha az egyéb feltételek is teljesülnek. A jogosultság megállapítása ügyében kérjük, forduljanak az érintett hitelintézethez!

Benedek szerint:

2016-01-02 - 19:32

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Az lenne a kérdésem önhöz, hogy utólag igénybe tudom venni a csok-ot a következők tekintetében?
2007-ben vásároltam/írtam alá a devizahitelemet az akkori új építésű lakásom megvásárlására.
2009-ben megházasodtam, majd még ebben az évben megszületett egyetlen gyermekem. Ekkor, sajnos nem lehetett semmi támogatást igénybe venni.
Én 2016 júliusában töltöm be a 40. évemet, feleségem pedig most 33 éves.
Köszönöm szépen a szíves válaszát, előre is!
Benedek

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-12 - 15:17

Kedves Benedek!
2007-es lakásvásárlás vonatkozásában a CSOK utólag sajnos nem érvényesíthető.

Róbert szerint:

2016-01-01 - 19:59

Tisztelt Hitelnet!
2012-ben vettünk használt házat. Van két gyermekünk- 2007, 2009-ben születtek.
2014-ben kezdtük bővíteni az ingatlant. Jár-e a CSOK?
Köszönöm válaszát előre is.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-10 - 01:14

Kedves Róbert!
A CSOK kérelem benyújtását követően megkezdett bővítéshez igényelhető a támogatás. Mivel a bővítést Önök már 2014-ben elkezdték, ezért a vonatkozó rendelkezések alapján sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Orsi szerint:

2015-12-31 - 10:52

Tisztelt Szakértő(k)!
2009-ben vettünk fel hitelt az akkori szocpollal 2 “bevállalt” gyerekkel. Mára a harmadik gyerekünk is majdnem két éves. Önök szerint a harmadik gyerek után kérvényezhetünk utólag támogatást? Eddig 2400e támogatást folyósított az állam a 2 gyerek után.
Köszönettel,
Orsi.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-09 - 21:20

Kedves Orsi!
Ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, harmadik gyermekük után jogosultak lehetnek az utólagos szocpolra, mely az eredetileg felvett hitelből fennálló tartozás csökkentésére használható fel.

Tamasi Gréta szerint:

2015-12-30 - 11:14

Üdvözlöm!
Az alábbi kérdésem van: 2006-ban új építéshez vettünk fel szocpolt 1 gyermek után, melyhez lakáscélú építési hitelt is igényeltünk. Most útban van a 2. Gyermek és szeretnénk az utólagos szocpollal élni. Viszont a lakáshitelünket időközben kiváltottuk egy másik pénzintézet hitelére, viszont azóta is fennáll. Az új hitel is lakáshitel. Ebben az esetben igényelhető a 1,5 millió forint utólagosan?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-08 - 22:59

Kedves Gréta!
Információink szerint, ha az eredetileg felvett hitel időközben kiváltásra került, akkor abból nem írható jóvá az utóbb született gyermek utáni szocpol.

Brigi szerint:

2015-12-30 - 00:45

Érdeklődni szeretnék, hogy én először 2004-ben vettem meg az akkori élettársammal a használt házat, aztán 2007-ben vettem meg az ő részét. Először mikor vettük, akkor nem volt használt lakásra szocpol, aztán mikor az élettársam részét vettem meg, akkor azért nem kaptam meg a szocpolt, mert már volt a nevemen ház, de jelzáloggal terhelt az ingatlan és nekem van 4 gyerekem. Szeretném a hitelbe bele törleszteni a szocpolt. Ez lehetséges vagy sem?

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-08 - 13:35

Kedves Brigi!
A támogatás visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

T.-né szerint:

2015-12-29 - 20:39

2005-ben épített házunkra előre vállaltunk 2 gyermeket, akikre megkaptuk a szocpolt, illetve hitelt is vettünk fel. A gyermekek azóta megszülettek. A hitelünk még fennáll.
Kérdésem, ha születne egy harmadik gyermek, érvényesíthetném-e rá az utólagos szocpolt, és ha igen, milyen mértékben?
Válaszukat előre is köszönöm!
T-né

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-08 - 09:31

Kedves Asszonyom!
A 3. gyermek születése után a fennálló építési hitel csökkentésére igényelhető az utólagos szocpol a 2005-ben, 3. gyermek után adható összegben, ami 2005. február elsejétől 1.400.000 Ft volt.

versius szerint:

2015-12-26 - 19:06

Üdvözlöm!
A kérdésem a következő. Én 40 éves vagyok, idén augusztusban töltöttem be. A párom 30 éves. Idén júniusban született az első gyermekünk és még 2-t tervezünk a következő 4 évben. Esküvőt is tervezünk a következő 2 éven belül.
Ilyen adatokkal igénybe lehet-e venni a csok-ot , illetve a 2016-tól induló 10+10 milliós támogatást, vagy kicsúsztunk belőle, mert 40 éves vagyok? Vagy a 10+10 milliósról még túl korai kérdezni?
Előre is köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-04 - 18:11

Kedves Versius!
Ha összeházasodnak és párja 40 év alatt lesz, akkor jogosultak lehetnek vállalt gyermek után is igényelni a 10+10 milliós támogatást. Az új CSOK rendelet értelmében ugyanis megelőlegező CSOK akkor igényelhető, ha a házastársak közül legalább az egyik fél nem töltötte még be a 40. életévét. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Szabolcs szerint:

2015-12-22 - 01:07

Az lenne a kérdésem önökhöz, hogy utólag igénybe lehet venni a csok-ot? Mivel mikor vásároltam a házat "devizahitelre"akkor sajnos nem tudtam igénybe venni. Akkor a hitelügyintézők azt mondták, hogy nekem ilyenre nincs lehetőségem! Egyébként két kiskorú gyermeket nevelek és keményen fizetem a hitelem becsületesen időre pontosan.
Nagy segítség volna, ha én is élhetnék ezzel a lehetőséggel!
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-22 - 01:18

Kedves Szabolcs!
A kedvezmény visszamenőleges érvényesítésére sajnos nincs lehetőség.

Tekla szerint:

2015-12-21 - 21:45

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
2008 júniusában építkeztünk, és igénybe vettük a három, már megszületett gyermekünk után az akkori szocpolt. Deviza hitelt vettünk fel akkor, amit a kedvezményes 180 Ft-os árfolyamon másfél év múlva végtörlesztettünk, egy újabb hitellel, de már forint alapon. Ezt a hitelt másfél éve kiváltottuk egy kedvezőbb kamatozású, szintén lakáscélú hitelre. (ez mind ugyanannál a banknál történt) Idén született egy negyedik gyermek.
Kérdés, hogy igénybe vehetjük-e a 800 000 Ft-os szocpol támogatást a negyedik gyermek után, ha már nem az eredeti devizahitelt fizetjük?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-22 - 00:50

Kedves Tekla!
Mivel az eredetileg felvett kölcsön már nem áll fenn, ezért véleményünk szerint sajnos nem lehetnek jogosultak a 4. gyermek utáni támogatásra.

Zsanett szerint:

2015-12-18 - 14:26

Tisztelt Szakértő!
Utólagos szocpollal kapcsolatban érdeklődnék.
Tavaly vettünk egy családi házat férjemmel, hitelből. Április második felében írtuk alá az adásvételi szerződést, és júniusban folyósították a hitelt, így pont abban az időszakban voltunk, amikor még senki semmit sem tudott a CSOK-ról. 28 évesek vagyunk, még nincs gyermekünk, de szeretnénk a következő 1-2 évben gyereket. Így az lenne a kérdésem, hogy utólag fel tudunk-e venni CSOK-ot, hogy abból törlesszünk a lakáscélú hitelünkbe?
Előre is köszönöm a válaszát!
Üdv.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-19 - 14:03

Kedves Zsanett!
A leírtak alapján a tavaly vásárolt családi ház vonatkozásában a CSOK utólagos érvényesítésére sajnos nincs lehetőség.

Laci szerint:

2015-12-17 - 19:10

Tisztelt Hitelnet Szakértő,
Utólagos szocpolt szeretnénk igénybe venni hitel résztörlesztésére, csökkentésre. A forint alapú hitelt új építésre, 2007-ben vettük fel. Gyermekeink 2010. április és 2012 májusában születtek. A hitel jelenleg is fennáll. Én elmúltam 40, feleségem 36 éves. A gyerekek születésekor 40 alatt voltunk mindketten.
Van elehetőségünk igénybe venni támogatást?
Köszönöm,
Laci

Laci szerint:

2015-12-17 - 19:50

Az előző kérdésemhez fontos információ: a ház az én nevemen van és a hitelt is egyedül vettem fel 2007-ben. Később, 2009-ben házasodtunk össze.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-18 - 08:13

Ebben az esetben nem biztos, hogy jogosultak a kedvezményre, de érdemes lenne a banknál érdeklődni.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-18 - 08:12

Kedves Laci!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy benyújthatják utólagos szocpoligényünket a hitelnyújtó bankot, amelynek hatásköre a jogosultság megállapítása.

Adrienn szerint:

2015-12-17 - 11:08

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogyha mi már vettünk fel hitelt a lakásra amit vettünk, utólagosan vehető igénybe a csok úgy, hogy még nincs gyerekünk? Akár lakásfelújításra vagy a hitel fordításába?

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-17 - 11:15

Kedves Adrienn!
Utólag sajnos nincs lehetőség a támogatás érvényesítésére, tehát a felvett hiteltartozás csökkentésére adott esetben nem tudják igénybe venni a támogatást. A CSOK lakásfelújításra nem használható fel.

Anna szerint:

2015-12-16 - 20:42

Tisztelt Szakértő!
2 gyermekünk van, 2012-ben és 2015-ben születtek. Jövőre tervezzük a harmadik picit. Érdeklődnék, hogy jól értem-e, hogy csak a még meg nem született babára vehetnénk fel CSOK-ot, a két nagyobbra már nem?
Köszönettel, Anna

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-22 - 00:30

Kedves Anna!
A tervezet szerint nemcsak vállalt gyermek után lesz igényelhető új építésű lakóingatlan vásárlása esetén a 10 millió forintos támogatás, hanem már meglévő gyermekek után is. Pontos tájékoztatás a vonatkozó kormányrendelet Magyar Közlönyben történő kihirdetése után tudunk adni.

György szerint:

2015-12-16 - 16:52

Tisztelt Hitelnet!
2004-ben építkeztünk és felvettünk hitelt amit még most is fizetünk. Felvettük az akkor már 2 gyermekünk után a szocpolt, majd a 3. gyermekünk megszületése után (2011) is. Összesen, ha jól emlékszem így kb. 3 millió körül volt a támogatás.
Kérdésem: Igénybe vehetjük-e az új CSOK 2016. 10 milliós támogatását? Akár a meglévő hitel törlesztésére? Természetesen úgy, hogy levonjuk a már megkapott 3 milliós támogatást belőle. Ha nem, de tegyük fel új házat szeretnénk még építeni, akkor lehetséges-e?
Köszönöm.

György szerint:

2015-12-16 - 18:22

Még egy kérdés: Olyasmit olvastam, hogy 40 év a korhatár? Ezt pontosan hogy kell érteni? Én már elmúltam 40, a feleségem is, akkor nem jár? Vagy arra az időpontra vonatkozik amikor építkeztünk? Vagy ez a 40 éves korhatár csak azokra vonatkozik, akiknek nincs még 3 gyerek.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-17 - 10:20

Kedves György!
A 40 éves korhatár a gyermekvállalás esetére vonatkozik.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-17 - 10:19

Kedves György!
A 10 millió forintos támogatás új építésű lakóingatlan vásárlásának esetére vonatkozik, építésre nem. Lakásvásárláson belül is, nem egy már megvalósult cél esetére, hanem egy bekövetkező vásárlásra. A kedvezmény tehát a meglévő építési hitelük csökkentésére nem lesz igényelhető.

Róbert szerint:

2015-12-16 - 14:12

Tisztelt Hitelnet!
Ez mennyire biztos? Akkor beadom az igényt és ha elutasítják utólagos jogorvoslati lehetőséggel fogok élni. Esetleg hol tudok ennek utánanézni, hol van leírva?
Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-17 - 10:07

Kedves Róbert!
Az utóbb született gyermek után adható támogatás nyújtását a 12/2001. (I.31.) Kormányrendelet 5.§ (6) szabályozza. Mindenképpen célszerű lenne beadni az utólagos támogatásra vonatkozó igényét.

Róbert szerint:

2015-12-16 - 13:40

Tisztelt hitelnet!
Én és a feleségem 2004-ben építettem új lakást. Akkor 2 gyermekre felvettem a szocpol támogatást. Most 2015-ben megszületett a 3. gyermekem, aki után szintén meg szeretném igényelni a még meglévő kölcsönünk törlesztésére. (kb 2.400.000. Ft a még fennálló tartozás.)
Az lenne a kérdésem, hogy az egyéb saját tulajdonú ingatlan eladása (1.200.000. Ft.), ami 2015-ben történt, mennyire befolyásolja a szocpol utólagos igénybevételét. Az erre vonatkozó törvényeket olvasgatva eléggé kétértelmű ez a dolog. A 2004-ben kötött szerződésre vonatkozik-e, vagy ezt az 5 éves ingatlaneladási dolgot az utólagos jóváírásnál is alkalmazni kell? A bankban azt mondták, nem valószínű megkapjuk. (holott a 2004-es állapotot kellene figyelembe venni és akkor megfeleltünk a feltételeknek). Ha mégis beleszámítana az igénylésbe, mi a legjobb megoldás ami ilyenkor tehető? Mennyi az összeg, amit így is visszakaphatok? Esetleg fogadjak ügyvédet?

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-16 - 14:06

Kedves Róbert!
A 2015-ben történt egyéb saját tulajdonú ingatlanértékesítés nem befolyásolja a utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultságot. Elutasítás esetén a kincstárhoz fordulhat.

Gábor szerint:

2015-12-14 - 13:46

Tisztelt Hitelnet!
2004-ben vettünk a feleségemmel egy új építésű lakást. Akkor egy /1997-ben született/ gyerek után igénybe vettük a szocpol támogatást is.
A kérdésem az lenne, ha most vállalnánk még egy gyermeket, akkor rá is igénybe vehető-e a szocpol és ha igen, milyen feltételekkel és összeggel számolhatunk? A feleségem 40 év alatti, én pedig elmúltam 40.
Köszönöm a választ.
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-14 - 14:28

Kedves Gábor!
Amennyiben a lakásvásárláshoz kölcsönt is vettek fel 2004-ben, amely a második gyermek megszületésekor is fennáll még, és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek is, akkor a 2004-ben érvényes összeggel csökkenthető majd a fennálló tartozásuk. Előre nem érvényesíthető a kedvezmény, csak a gyermek megszületése után. Az életkoruk a jogosultságot nem befolyásolja.

András szerint:

2015-11-27 - 08:29

Tisztelt Szakértő!
2008 szeptemberében 2 gyerek után kötöttünk (megelőlegező) szocpolként ismert támogatási szerződést a Siklós és Vidéke Takarékszövetkezetnél, ami később DRB bank lett.
Nagy örömünkre 2015 októberében 3. gyermekünk is megszületett, azonban az utólagos igényléssel kapcsolatban gondjaink támadtak. A hitel meg bő 12 évig él, kamattámogatott lakáshitel, a 8 év 2016-ban jár le, a 60 napos bejelentési határidőnk pedig december 2-án. )
A DRB felszámolása miatt azt az értesítést kaptuk, hogy ha be is adjuk a kérelmünket, a felszámoló nem járult hozzá egy előző esetben sem az utólagos szocpol igényléshez. Mi a teendő egy ilyen esetben azon kívül, hogy beadjuk az igénylést a banknak, és küldünk egy sorozatot a MAK-nak is, hogy ne csússzunk ki a határidőkből?

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-27 - 09:00

Kedves András!
Ebben a kérdésben irodánk sajnos nem illetékes. Javasoljuk, hogy kérje jogi szakértő tanácsát!

Andrea szerint:

2015-11-25 - 18:11

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék milyen lehetőségeink vannak. 2003-ban született egy gyermekünk. 2011-ben vásároltunk egy családi házat hitel segítségével.
Azt szeretném megtudni, igényelhetem-e a csok-ot hiteltörlesztés céljából vagy felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-26 - 10:50

Kedves Andrea!
2011-ben vásárolt lakóingatlan esetében a fennálló hiteltartozás csökkentésére a CSOK nem igényelhető. A felújítás sajnos szintén nem tartozik a CSOK-kal finanszírozható lakáscélok közé. Meglévő lakóház esetében a kedvezményt annak legalább egy szobával történő bővítéséhez lehetne igényelni. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Pozsgainé Boda Gréta szerint:

2015-11-23 - 14:54

Tisztelt Tanácsadó!
2007-ben vettünk fel megelőlegező hitelt 2 gyermekre és mellé lakáshitelt is új ház építésére. A két gyermek azóta már megszületett.
A kérdésem az lenne, hogy ha bevállaljuk a 3. gyermeket, mekkora összeget írnának jóvá a hitelünkön, ha lehetséges?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-24 - 14:02

Kedves Gréta!
Ha születik 3. gyermekük és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, akkor a 2007-ben 3. gyermek után járó támogatási összegre (1.400.000 Ft) lehetnek jogosultak, amely az építésre felvett lakáshitelüket csökkentheti.

Pozsgainé Boda Gréta szerint:

2015-11-24 - 19:57

Tisztelt Tanácsadó!

Köszönöm a válaszát!
Az én esetemre vonatkozólag ezt találtam( ha jó):
A lakásigény mértéke az igénylő és a vele együttköltöző családtagok (házastárs, élettárs, kiskorú gyermek, valamint a 7. §-ban – a jövedelmüktől függetlenül – meghatározott családtagok) számától függően a következő:
a) egy-két személy esetében: legalább egy és legfeljebb három lakószoba,
b) három személy esetében: legalább másfél és legfeljebb három és fél lakószoba,
c) négy személy esetében: legalább kettő és legfeljebb négy lakószoba.
Minden további személy esetében fél lakószobával nő a lakásigény mértéke. Három vagy több gyermeket nevelő család esetében minden további személynél a lakásigény mértékének alsó határa fél lakószobával, de legfeljebb három lakószobáig nő, felső határa egy lakószobával nő. Kettő fél lakószobát egy lakószobaként kell figyelembe venni.
A mi házunkban 4 felnőtt ( mivel a szüleim is itt laknak)és 2 gyermek lakik jelenleg. 3 szoba, 2 nappali és 1 gardrób van (a megelőlegező hitel felvételekor kellett az egyik szobát átírni gardróbbá).
Abban kérném a segítségét, hogy jól gondolom-e, hogy ha a fentiek az irányadóak az esetemben, akkor 4 felnőtt és 3 gyermek esetén elegendő az 5 szoba (3 szoba és 2 nappali)?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-25 - 08:49

Kedves Gréta!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek.

Ági szerint:

2015-11-09 - 14:16

Tisztelet hitelnet!
2006-ban új lakást vásároltunk, igénybe vettünk 2 gyerekre megelőlegező kölcsönt. Teljesültek a feltételek. 2013-ban született harmadik gyermekünk, akire nem vettünk igénybe támogatást. A hitellel terhelt ingatlant eladtuk 2015-ben és meg ebben az évben vásároltunk másikat, amire átjegyeztettük a szocpolt.
Van lehetőség a harmadik gyermekre támogatást igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-09 - 14:51

Kedves Ági!
Az utóbb született gyermek utáni támogatás az eredetileg felvett lakásvásárlási hitel csökkentésére használható fel. Amennyiben a korábbi hitelük már nem áll fenn, akkor sajnos nem lehetnek jogosultak a támogatásra.

Tóth Anna szerint:

2015-11-03 - 09:44

Tisztelt Hitelnet!
2 gyermekünk van, jövőre szeretnénk lakást venni a szüleimtől. A lakás értéke 9 millió forint, melynek a felét ajándékozás útján kapjuk meg, a fennmaradó összeget önerőből kívánjuk kifizetni. Kérdésem, hogy jogosult vagyok-e a CSOK-ra, 52 m2-es, használt lakás esetén?
Válaszát előre is köszönettel,
Anna

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-03 - 10:32

Kedves Anna!
Közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz a CSOK sajnos nem vehető igénybe.

Éva szerint:

2015-11-02 - 14:17

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy van-e lehetőség arra, hogy régebbi hozzászólóval felvegyük a kapcsolatot. Ugyanaz az esetünk, mint az övék és jó lenne tudni, hogy nekik sikerült-e elintézni az utólagos szocpolt – 2009. július 1. után aláírva a szerződést.
Köszönöm segítségüket,
Éva

Hitelnet.hu szerint:

2015-11-03 - 13:52

Kedves Éva!
A korábbi hozzászólok elérhetőségét adatvédelmi okból sajnos nem adhatjuk ki. Megértését köszönjük. Az utólagos szocpol ügyében célszerű volna a hitelnyújtó banknál érdeklődni.

Éva szerint:

2015-11-03 - 20:01

Köszönöm válaszukat. Igazából én úgy gondoltam, hogy nem megoldható-e, hogy Önök írnak az adott hozzászólónak, hogy írja meg a tapasztalatait. Sajnos a banknál nem jártunk szerencsével, akkoriban a Kincstárnál sem, és egy Gréta nevű felhasználó ( április 10-én) írta, hogy ők is így jártak, de ezután kapták azt a tanácsot a bankjuktól, hogy adják be újra a kérelmet. Ezért lenne jó tudni, hogy sikerült-e nekik elintézni.
Köszönettel:
Éva

Erzsébet szerint:

2015-10-28 - 07:12

Tisztelt Hitelnet.
Az lenne a kérdésem, hogy milyen támogatást tudnánk igénybe venni:
2007-ben vásároltunk használt lakást a párommal fészekrakó program keretében. A hitel jelenleg is fennáll. Azóta 2012-ben és 2014-ben született gyermekünk. Hitel csökkentésre szeretnék fordítani. Szóba került a harmadik gyermek is.
Előre is köszönöm a válaszát.
Üdvözlettel.
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-28 - 14:31

Kedves Erzsébet!
A leírt esetben sajnos nincs lehetőség gyermekek utáni utólagos támogatás igénybevételére.

Kelemen Lóránd szerint:

2015-10-26 - 19:39

Tisztelt Szakértő!
A következőkben kérném a segítségét.
2014-ben vásároltunk egy használt családi házat, támogatott hitel segítségével. Az ingatlan bővítésre került. Jelenleg a használatbavételi engedélyt várjuk. 2012-ben született első gyermekünk. 2016. februárban fog születni második gyermekünk. A támogatott hitel csökkentése érdekében jogosultak lehetünk a csok bármely formájának igénybevételére? 2014-ben még nem volt lehetőség a támogatás igénylésére, így akkor ez nem történt meg.
Köszönettel: Lóránd

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-27 - 13:52

Kedves Lóránd!
A CSOK igénybevételére visszamenőlegesen sajnos nincs lehetőség. Utóbb született gyermeke után csak az a támogatott személy lehet rá jogosult, aki korábban született gyermek után is megkapta.

Kelemen Lóránd szerint:

2015-10-27 - 19:58

Köszönöm.

Tünde szerint:

2015-10-18 - 01:08

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vásároltunk egy új építésű társasházi lakást, melyhez hitelt vettünk fel. Jelenleg még van hiteltartozásunk. 2014-ben született meg első gyermekünk. Szocpolt nem igényeltünk még.
Azt szeretném kérdezni, hogy az utólagos szocpolra jogosultak lennénk a 2014-ben született gyermek után, hogy a hitelösszeget csökkenteni tudjuk?
Előre is köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-19 - 09:40

Kedves Tünde!
A leírtak alapján jogosultak lehetnek az utóbb született gyermek utáni támogatásra, ha az előírt feltételeknek megfelelnek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

Szabó János szerint:

2015-10-11 - 23:07

Tisztelt Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha 2003-ban felvett 2 gyerekes szocpolos hitelt 2011-ben visszafizettem, majd utána 2013-ban született meg a 3. gyermekem, ez esetben is van lehetőség utólagos igénylésre? Vagy ez így már tárgytalan.
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-12 - 11:12

Kedves János!
Mivel a kölcsön időközben végtörlesztésre került, így már sajnos nincs lehetőség a később született gyermek utáni támogatás igénybevételére, mivel az csak az eredetileg felvett lakáshitel csökkentésére használható fel.

Szalai László szerint:

2015-10-08 - 19:58

Tisztelt Szakértő!
Ha egy olyan banktól veszünk fel hitelt ahol nem tudunk igényelni CSOK-ot, akkor egy másik banktól hogyan igényelhetünk?
Elvileg hitelígérvényt a bankunk nem akar/tud kiállítani.
A CSOK önerőként lenne benne a lakás árában.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-09 - 09:26

Kedves László!
Ilyen esetben a vonatkozó kormányrendelet előírja, hogy a CSOK-ot nyújtó hitelintézetnek be kell mutatni a hitelnyújtó bank által kiadott hitelígérvényt. Ezt a kérdést tehát az érintett hitelintézettel kellene tisztázni, illetve panasz esetén az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Felügyeletéhez fordulhat.

Nagy Gábor szerint:

2015-10-02 - 10:17

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Adott két házaspár, A és B, akik ugyanannyi pénzzel rendelkeznek, és ugyanolyan új lakást vesznek hitelszerződéssel.
“A” házaspárnak van egy gyereke, aki után CSOK-ot kap, “B” házaspár gyerektelen, nem igényel támogatást.
1. Mindkét családban gyerek születik. Jól értelmezem a szabályozást, hogy csak “A” házaspár igényelhet támogatást a fennálló hitel csökkentésére? (Ha igen, akkor mi indokolja a különbségtételt a két gyerek otthonteremtési támogatásában?)
3. Számít “B” család esetében bármit is, hogy a hitelszerződéskötésre 2009 júliusa után mikor került sor?
2. Amennyiben 2009 júliusa előtt vették az ingatlanokat – hitelszerződéssel -, akkor “B” házaspár is igényelhetne a később született gyerek/gyerekek után?
Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-05 - 08:33

Kedves Gábor!
1. Igen, később született gyermeke után csak az a támogatott személy lehet jogosult utólagos CSOK-ra, aki a korábbi lakáscél megvalósításához is megkapta már a kedvezményt legalább 1 gyermek után. (A jogszabály megalkotásában irodánk nem illetékes, az, hogy az utólagos támogatásra ki lehet jogosult, a törvényalkotók hatásköre.)
2. 2009 júliusa előtt vásárolt új lakás esetében – amennyiben a kölcsönkérelem beadása 2009. július 1. előtt történt – a házaspár – az egyéb feltételek teljesülése esetén – jogosult lehet az utóbb született gyermek utáni kedvezményre akkor is, ha a kölcsönszerződés aláírására 2009. július 1. után került sor. A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre.

Busa Krisztián szerint:

2015-10-01 - 22:08

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel nemrég házasodtunk, a saját tulajdonú lakásomat most sikerült eladnom. Kertes házat vennénk nagyobb értékben hitellel, de szeretnénk a kapott pénzből egy személyi hitelt is fedezni, így nem tudnánk a teljes kapott vételárat beletenni a házba. Ezért gondoltuk, hogy nem megelőző CSOK-ot igényelnénk, hanem utólagosat. Lehetséges? Illetve ha igen, akkor lehet a házvásárlás után, de még a gyerek(ek) születése előtt, vagy csak gyerek(ek) születése után igényleni? A hitelt 17 évre vennénk fel, így biztosan meglennének a gyerekek ez idő alatt.

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-04 - 15:37

Kedves Krisztián!
CSOK igénylésre addig lehetnek jogosultak, amíg ki nem fizetik a ház teljes vételárát. A vásárlást követően utólagos CSOK-ra csak az a támogatott személy lehet jogosult, aki a lakásvásárláskor is megkapta a CSOK-ot legalább 1 gyermeke után. A kedvezményt tehát csak úgy tudnák kihasználni, ha az eladott lakás teljes árát továbbforgatnák a vásárolandó ház vételárába és a kedvezményt a vásárláshoz igényelnék.

Torkosné Sándor Enikő szerint:

2015-10-01 - 15:18

Tisztelt Cím!
Az után szeretnék érdeklődni, hogy utólag megkaphatjuk-e a csok-ot. A helyzet a következő lenne. Az egyik banknál vettünk fel építésre hitelt. Most járunk kb. 80 % készültségnél.
Az építkezés közepén kiderült, hogy babát várok. Így arra gondoltunk, hogy megigényelnénk a csok-ot, megelőlegezve 2 gyermekre. Megtehetjük ezt?
Ha a bank, ahol a hitelünket vettük fel akadékoskodik csok igénylésével kapcsolatban, megigényelhetem más banknál is a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-04 - 15:26

Kedves Enikő!
Amennyiben az egyéb jogosultsági feltételeknek megfelelnek, elvileg igényelhető a CSOK. Ebben az esetben véleményünk szerint módosítani kellene az építésre felvett kölcsönszerződésüket, ha erre még van lehetőség, mert a saját erő, a kölcsön és a CSOK összegének le kell fednie a költségvetést. A teljes építési hitel kifolyósítása előtt elvileg ezt még meg lehet tenni. Erről a hitelnyújtó banknál kellene tájékozódni.

Szabóné Grabecz Andrea szerint:

2015-09-30 - 09:40

Tisztelt Szakértő!
2008-ban vettük fel új ház építésére forint alapú hitelünket. Akkor a szocpol iránti kérelmünket elutasították (a kérelem szerint 2 gyermeket vállaltunk 8 éven belül). Azóta 3 gyermekünk született.
Érdeklődni szeretnék, hogy a hitel törlesztéséhez van-e bármilyen utólagos lehetőségünk a csok keretein belül?
Válaszát előre is köszönöm!
Andi

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-30 - 14:15

Kedves Andrea!
Ha 2008-ban nem voltak jogosultak a támogatásra, akkor véleményünk szerint utólag sem tudják igénybe venni. A jogosultsággal kapcsolatban a hitelnyújtó banknál érdeklődhetnek.

Belanka Csaba szerint:

2015-09-15 - 20:49

Tisztelt szakértő!
2002-ben vásároltunk használt lakást, 3 gyermek után felvettük a szocpolt. 2007-ben vettünk fel hitelt a házra, de 2006-ban született egy gyermekünk ő utána már nem vettük fel a szocpolt.
Érdeklődnék, hogy jár-e nekünk utána? Szabad felhasználású lakáshitelünk van, amit mai napig fizetünk. Van-e rá mód, hogy 4. gyerekünk után érvényesítsük a kedvezményt hitelcsökkentésre? Ha igen, milyen iratok kellenek hozzá és mennyi a kedvezmény összege? Mi az eljárás költsége!?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-16 - 13:34

Kedves Csaba!
A lakásvásárlást követően felvett szabad felhasználású jelzáloghitel csökkentésére sajnos nem vehető igénybe a később született gyermek utáni támogatás.

Koller Zsolt szerint:

2015-09-14 - 12:36

Tisztelt Szakértő!
2006-ban kezdett építkezésünkre igénybe vettünk 3 gyermekünk után szocpolt. A lakásunk 71 m2 hasznos alapterületű, 1 szoba és 3 fél szobából áll. Akár a tetőtér is beépíthető. A lakhatásit 2013. 02. 15-én kaptuk meg. Azóta született még két gyermekünk (2009. 11. 29., 2015. 02. 09.). Azt szeretném megtudni, hogy bármilyen lehetőségünk van-e, hogy igénybe tudjuk venni a támogatást, akár bővítésre, vagy hitel betörlesztésre.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-15 - 10:07

Kedves Zsolt!
Mivel a lakás 1 szoba és 3 fél szoba, ezért 5 családtag felett már nem felel meg a méltányolható lakásigény feltételeinek, így a fennálló építési hitel csökkentésére nem lehet igénybe venni az utóbb született gyermekek utáni támogatást. Ellenben, ha a meglévő házat bővítik, akkor az utóbbi két gyermek után jogosultak lehetnek a kedvezményre. Ennek feltételeiről és a konkrét támogatási összegről IDE kattintva tájékozódhat.

Balogh Gergely szerint:

2015-09-09 - 12:19

Tisztelt Szakértő!
Még jelenleg is épülő lakóingatlanban (34 lakásos társasház) vettünk 1 lakást. Az adásvételi szerződés szerinti foglalót és előleget önerőből megfizettük, a továbbiakban 5 éven keresztül az építtető (= munkáltató) által adott kamatmentes hitelt törlesztjük. Kérdésem, hogy ebben az esetben igényelhetjük-e már most a megelőlegezett csok-ot, vagy csak az 5 év lejárta után, amikor is kifizettük a munkáltatót (a tulajdonjog is csak ekkor száll át ránk).
A válaszát előre is köszönjük.

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-10 - 09:22

Kedves Gergely!
A támogatás igénylésére az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül van lehetőség. Ha eddig az időpontig nem nyújtja be megelőlegező CSOK kérelmét, akkor ezt követően már nem lehet jogosult a kedvezményre. A kérelem a használatbavételi engedély megszerzése után nyújtható be. A megelőlegező CSOK a vételár kiegyenlítéséhez vehető igénybe, tehát az önerő, a hitel és a megelőlegező CSOK együttes összegének fedezni kell a vételárat. Továbbá az is fontos, hogy a saját erőből a vételárnak maximum a 10%-a fizethető ki készpénzben, a fennmaradó részt utalással kell teljesíteni. Az előzőekben leírt feltételeknek tehát teljesülni kell, de mivel az ügylet valamennyi részletét nem ismerjük, konkrét választ sajnos nem tudunk adni. Ez ügyben kérjük, forduljon a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodához, ahol Szakértőink készséggel tájékoztatják!

Balogh Gergely szerint:

2015-09-10 - 09:50

Az adásvételit tavaly májusban írtuk alá. Tehát hiába épül még a lakás és nem fizettük ki a teljes vételárat (mert még 4 évig törlesztjük az építtető kölcsönét), semmi esetre sem vehetjük igénybe a támogatást, mert régi a szerződésünk?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-10 - 11:28

Kedves Gergely!
A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy: “A családok otthonteremtési kedvezményére való jogosultság megállapítását és mértékének meghatározását új vagy használt lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül kell kérni a hitelintézettől. Ha az igénylő e határidőn belül nem él a családok otthonteremtési kedvezménye igénylésének lehetőségével, arra a határidő lejártát követően már nem tarthat igényt.”

Tímea szerint:

2015-08-23 - 13:45

Tisztelt Szakértő!
Férjemmel most szeretnénk használt lakást vásárolni. Van már egy 11 hónapos gyermekünk, de a közeljövőben szeretnénk vállalni még egyet. Kérdésem az lenne, hogy ha most beadjuk a kérelmet, akkor a már meglévő és egy vállalt gyermekre is megkaphatjuk egyszerre a szocpolt (ha a többi feltételnek megfelelünk), vagy most csak a meglévőre kapnánk?
Válaszát előre is köszönjük.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-24 - 10:22

Kedves Tímea!
A feltételek teljesülése esetén a meglévő és vállalt gyermek után egyaránt megkapnák az összeget.

Zita szerint:

2015-08-17 - 18:18

Tisztelt Hitelnet!
Az én problémám az, hogy elutasították a csok igénylésünket. A fundamentánál igényeltünk kölcsönt, és ott nem foglalkoznak a csok igényléssel, így egy másik banknál szerettük volna igényelni, de nem fogatták el a fundamentás hitelszerződést, azzal az indokkal, mert az szerepel benne, hogy áthidaló kölcsön. Nem járt még le a megtakarítási időszakunk, ezért áthidaló. Nem volt se lakáscélú sem más hitelünk. Augusztus végéig ki kell fizetnünk a házat. A pozitív hitelbírálatunk megvan, az önerő is megvan. Minden papírt beszereztünk. Más bankhoz sajnos nem tudunk menni, mert az adásvételi szerződésben szerepel a bank neve, és a kifizetési határidő augusztus 31. Szerződést nem tudok változtatni, mert az eladók nem járulnak hozzá a hosszabbításhoz. Nem tudom, hogy felülbíráltatni lehet-e? Van-e értelme? Mindenképpen ki kell fizetnünk a házat, de ha kifizetem, nem tudom, hogy utólag van-e mód bármit is tenni.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-17 - 19:43

A kérelem elutasításának kézhezvételétől számított 15 napon belül a kormányhivatalhoz fordulhat amiatt, hogy jogos volt-e a CSOK kérelem elutasítása. Véleményünk szerint érdemes lenne a kormányhivatal állásfoglalását kérni ez ügyben.

Zita szerint:

2015-08-17 - 21:03

Tisztelt Hitelnet!
Válaszát köszönöm.
Mi nem kaptunk papírt az elutasításról. Amikor el akartuk indítani, átnézték a papírokat, már akkor közölték velünk, hogy nem fogjuk megkapni a csok-ot. Amikor felhívtuk a bank központját akkor mondták, hogy a jogászukat megkérdezik. Másnap telefonáltak, hogy menjünk be a bankba, mert telefonon nem tájékoztatnak. Bementünk, és ott azt mondták, hogy a Fundamentának az áthidaló kölcsönéhez nem adják a csok-ot. Tehát feleslegesnek tartottuk újra belevágni, mert a csok igénylés majd 100.000 Ft, és kereken közölték, hogy nem fogjuk megkapni.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-18 - 14:08

Kedves Zita!
Esetleg a Nemzetgazdasági Minisztérium állásfoglalását kérheti abban, hogy az adott helyzetben a Fundamenta áthidaló kölcsöne valóban kizáró ok lehet CSOK igénylésnél.

Zita szerint:

2015-08-19 - 14:43

Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a Nemzetgazdasági Minisztériumon belül hova, kinek lehetne írni, és kérni az állásfoglalást?
Köszönöm a segítségüket!

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-19 - 15:03

Kedves Zita!
A Nemzetgazdasági Minisztérium ügyfélszolgálatának elérhetősége: e-mail: ugyfelszolgalat@ngm.gov.hu

Alexandra szerint:

2015-08-08 - 14:44

Kedves Hitelnet!
Én azt szeretném kérdezni, hogy van egy 3 éves kislányom, nem vagyunk házasok a párommal, és 5 éve vásároltunk egy 50 négyzetméteres lakást! Lehet igényelni a csokot visszamenőleg?
Előre is köszönöm a válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-08 - 14:50

Kedves Alexandra!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos ad lehet lehetőséget a vonatkozó kormányrendelet.

Hirt Beáta szerint:

2015-08-07 - 09:33

Tisztelt Szakértő!
2001-ben vettem hitellel a lakást. Az akkori szerződésben benne volt a gyerek után járó kedvezmény, 2003-ban megszületett a gyermekem, de azóta nem vettem igénybe ezt. Most a forintosítást követően a meglévő hitelszerződésemet kezdtem el egy kedvezőbbre váltani. Lehetőség van-e a CSOK-ot is bevonni a hitelösszeg csökkentésére?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-07 - 14:20

Kedves Beáta!
Az utóbb született gyermek utáni támogatásra való jogosultság megállapításában a hitelnyújtó bank illetékes. Ha újépítésű volt a lakás, akkor ez ügyben a banknál kellene érdeklődnie. Amennyiben használt lakást vásároltak, akkor nem jogosultak utólagos szocpolra.
A CSOK sajnos egyik esetben sem vehető igénybe.

Szilvia szerint:

2015-08-06 - 15:40

Tisztelt Szakértő!
Kérdésem az lenne, hogy utólag született gyermekeink után jár-e a csok, ha bővítésre lett felvéve hitel 2004-ben, amit törlesztünk rendesen. Akkor egy gyermekre megkaptuk bővítésre a felét, utána született még két gyermekünk, utánuk szeretném igényelni, ezzel is csökkentve a tartozást?
Köszönettel: Szilvia

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-06 - 15:58

Kedves Szilvia!
Információink szerint bővítésre felvett hitel csökkentésére a később született gyermekek utáni támogatás sajnos nem vehető igénybe.

B.Bazsó Zsuzska szerint:

2015-08-03 - 11:12

2006-2007-ben igénybe vettem a félszocpolt 3 gyermekre. A hitet egy szabad felhasználásúra váltottuk, ez még nem járt le. Az azóta született 3 gyermekemre most igénybe tudom venni pótlólagosan?

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-03 - 22:22

Kedves Zsuzska!
Mivel az eredetileg felvett hitel kiváltásra került, így véleményünk szerint az utóbb született gyermekei után sajnos nem tudja igénybe venni az utólagos szocpolt.

Nikoletta szerint:

2015-07-17 - 17:47

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy 2008 augusztusában 2 gyerek után igénybe vettem a szocpolt új lakás építéséhez, és ha most vállalnék babát, akkor a megszületendő gyerekre utólagosan is igénybe tudnám venni a szocpolt ennyi év után is?
Válaszát előre is megköszönve.
Nikoletta

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-17 - 18:06

Kedves Nikoletta!
Ha az építkezéshez kölcsönt is vett fel, amelyet jelenleg is törleszt, akkor a 3. gyermek megszületése után utólagos szocpolra jogosult lehet, mely kizárólag az építéshez eredetileg felvett hitel törlesztésére fordítható. A jogosultság feltétele, hogy teljesüljenek a méltányolható lakásigény feltételei is. Erről előzetesen az érintett pénzintézetnél érdeklődhet.

Balassa Renáta szerint:

2015-07-16 - 15:43

Tisztelt Hitelnet!
2012 augusztusában új lakásra vettünk fel hitelt, akkor teljesen megfeleltünk a szocpol feltételeknek, csak nem akartunk előre bevállalni babát.
A kérdésem, hogy utólagosra jogosultak vagyunk-e az 1. gyermek után, valamint a 2. is nemsokára érkezik.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-17 - 09:20

Kedves Renáta!
2012-ben új lakásra felvett kölcsön esetén csak az a támogatott személy lehet jogosult később született gyermeke után támogatásra, aki már a lakásszerzéskor is igénybe vette a kedvezményt legalább egy meglévő vagy vállalt gyermeke után. Mivel Önök akkor nem éltek ezzel a lehetőséggel, így utólag sajnos nem lehetnek rá jogosultak.

Lajos Mónik szerint:

2015-07-15 - 09:02

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban vettünk fel lakásépítési hitelt, ekkor már folyamatban volt az építkezés. 2008. októberben megszültem első gyermekemet, ezután kaptunk 800.000 Ft szocpolt, de később levontak belőle 700.000 Ft-ot, amit nem értettünk. A hitelügyintéző azt mondta, ha megszületik a 2. gyerek, akkor bevisszük a születési anyakönyvi kivonatot és megkapjuk utána is a szocpolt. Ez nem így volt. 2010. januárban megszületett második lányunk is. Nagy a lakás, ez volt az egyik kifogás, a másik pedig hogy még akkor nem volt meg a lakhatási engedély. 2010. augusztusban költöztünk be.
Ezek alapján mi nem tudjuk a változott törvény szerint igénybe venni visszamenőleg a szocpolt?
Köszönettel: Mónika

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-15 - 18:36

Kedves Mónika!
A leírt esetben sajnos nincs lehetőség a szocpol visszamenőleges igénybevételére.

Tímea szerint:

2015-07-14 - 10:51

Tisztelt Hitelnet!
2013 augusztusában vásároltunk a férjemmel egy felújításra szoruló házat. Első ingatlanként került a nevünkre. A vételhez (Otthonteremtő hitel) és a felújításhoz is vettünk fel hitelt (utóbbit később). Első gyermekünket októberre várjuk. Kérdésem az lenne, hogy jogosultak lehetünk-e az állami támogatások bármilyen formájára, akár megelőlegezően, vagy visszamenőlegesen?
Segítségüket előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-14 - 15:56

Kedves Tímea!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetőség gyermekek utáni támogatás (megelőlegező, utólagos CSOK) igénybevételére.

Gabriella szerint:

2015-07-11 - 20:27

Üdvözlöm!
2011. januárban vettünk egy használt lakást hitelre, februárban meg is kaptuk. A gyermekünk 2010. novemberben született. A kérdésem az lenne, hogy igényelhetjük-e a félszocpolt és ha igen, akkor azt a fennálló hitelből vonják le?

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-13 - 22:36

Kedves Gabriella!
A leírt esetben utólagos szocpol igénybevételére sajnos nincs lehetőségük.

Evelin szerint:

2015-07-09 - 16:55

Kedves Szakértő!
Most várjuk férjemmel első közös gyermekünket, a közös házunkban, melyet 2012-ben kezdtünk építeni szabad felhasználású hitel segítségével.
A használatba vételi engedélyt idén kaptuk meg.
Így igénybe vehető a CSOK?

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-09 - 17:30

Kedves Evelin!
Építkezés esetén a használatbavételi engedély kiadása után már sajnos nincs lehetőség a CSOK igénybevételére.

Toth Zoltán szerint:

2015-07-06 - 12:30

Tisztelt cím!
Eszközkezelőtől vissza lehet vásárolni csok-kal az ingatlant?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-07 - 15:04

Kedves Zoltán!
A vonatkozó kormányrendelet alapján úgy véljük, hogy az Eszközkezelőtől történő visszavásárláshoz is igénybe vehető a támogatás, ha az igénylők megfelelnek az egyéb igénylési feltételeknek, melyekről honlapunkon részletes tájékoztatás található.

Orsolya szerint:

2015-07-05 - 13:29

Tisztelt szakértők!
2007-ben lakossági jelzálogkölcsönt vettünk fel, melyet lakásvásárlásra és annak újítgatására költöttük el. Két gyerekünk született 2007-ben és 2009-ben! Van-e lehetőségünk valamilyen formában kihasználni a CSOK -ot? Pl. Hitelbe rakni, szigetelni vagy valami?
Várjuk mielőbbi válaszukat!
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-05 - 14:25

Kedves Orsolya!
A leírtak alapján a CSOK-ot sajnos sem utólag a lakásvásárláshoz kapcsolódóan, sem szigeteléshez nem tudják igénybe venni.

Tamás szerint:

2015-07-02 - 10:15

Tisztelt Hitelnet!
A 2. bekezdés “Utólagos szocpol – 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződések alapján” bekezdés után érdeklődnék, hogy 2007. február hónapban kötöttünk CHF alapú lakáshitel szerződést, új ház építésére, mely hitelszerződés mai napig is fennáll. Sem adókedvezményt, sem szocpolt nem igényeltünk. (Nem volt.) 2009 novemberében és 2013 februárjában megszületett 2 gyermekünk.
Érdeklődnék, hogy visszamenőlegesen jogosultak vagyunk-e bármilyen otthonteremtési kedvezményre?
Üdvözlettel.
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-02 - 20:26

Kedves Tamás!
Érdemes lenne a hitelnyújtó banknál érdeklődniük, mert ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek és az egyéb előírásoknak, akkor véleményünk szerint igénybe tudják venni a támogatást.

Judit szerint:

2015-07-02 - 08:30

Tisztelt Szakértő!
2005-ben új lakást vásároltunk és igénybe vettük egy már megszületett gyermekünk után a szocpolt. A lakás négyzetmétere kevés volt, hogy a második gyermekre megelőlegező szocpolt kérjünk.
2013-ban vettünk egy 160 m2-es használt házat, erre átvittük a 2005-ben kötött hitelünket és az első gyerek után megkapott szocpol bejegyzés is átjegyzésre került. Második gyermekünk 2010-ben született meg. A fennálló lakáshitelt szeretném csökkenteni.
Kérdésem: Van-e lehetőségem utólagos szocpolt igénybe venni?
Köszönettel: Judit

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-02 - 20:09

Kedves Judit!
Ha a méltányolható lakásigény feltételeinek megfelelnek, akkor elképzelhető, hogy igénybe tudják venni a szocpolt második gyermekük után. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérhetik.

zsolt szerint:

2015-07-01 - 19:51

Tiszteletem!
Érdekes kérdésem van. Én 42 éves, nejem 41 éves. Van egy 11 és egy 7 éves gyermekünk. Családi házunk 5/14-ed részben a nejem nevén van. Lenne lehetőségünk a maradék 9/14-ed részt nagyon jutányosan megvásárolni? Erre a célra esetleg lehet igényelni szocpolt avagy csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-02 - 19:46

Kedves Zsolt!
Gyermekek után támogatás (szocpol, CSOK) tulajdonrész kivásárlásához sajnos nem vehető igénybe.

edebede szerint:

2015-06-26 - 21:49

Tisztelt Hitelnet!
2006 áprilisában vettünk fel frankhitelt fészekrakó program keretében (állami kezességgel). Fiatalok otthonteremtő támogatását is igénybe vettünk a vételár kifizetéséhez. 2014-ben született egy kisfiunk. Jár-e nekünk utólagos szocpol, félszocpol?
Köszönettel: Edebede

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-27 - 00:30

Kedves Edebede!
Ha a használt lakás vásárlásakor már legalább egy gyermek után megkapták a támogatást, akkor a később született gyermek után is jogosultak lehetnek az utólagos FOT-ra.

Péter szerint:

2015-06-24 - 15:03

Tisztelt szakértő!
2009. július 1. után írtuk alá a hitelszerződést, építési hitel! 2013-ban született egy gyermekünk. 2015 júliusában jön a testvére.
Utólagos szocpolra jogosultak vagyunk? Hitelkérelmet 2009 májusában nyújtottuk be.
Köszönettel.
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-26 - 13:27

Kedves Péter!
Ha az egyéb feltételek – többek között a méltányolható lakásigénynek való megfelelés – is teljesülnek, akkor véleményünk szerint jogosultak lehetnek az utóbb született gyermekek utáni támogatásra. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banktól kérhetik.

Andrea szerint:

2015-06-24 - 12:19

Tisztelt Hitelnet!
2003-ban vettünk fel hitelt új ház építésére. Akkor 2 gyermekünk után kaptunk szocpolt. Most 2015.01.17-én megszületett a 3. gyermekünk. A bank elfogadta kérelmünket a 3. gyermek után járó támogatásra. A szerződést 2015.04.20-án írtuk alá. A törlesztőrészlet minden hó 23. napján esedékes. A bank 06.23-án küldött egy levelet az új törlesztőrészletről és azt kéri, hogy a június havi törlesztés még a szocpollal nem csökkentett hitel után fizessük. Megjegyzem, ez 20.000 Ft különbség. A kérdésem az lenne, hogy a szerződéskötést követően a 2. hónapban, amikor már több mint 60 napja aláírtuk a papírokat, joguk van-e kérni még a magasabb összeget, vagy már az új összegű törlesztőrészletet kellene?
Válaszát előre köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-24 - 13:19

Kedves Andrea!
Jogi kérdésekben irodánk nem illetékes. Javasoljuk, hogy az ügyben kérje az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjának állásfoglalását!

Henrietta szerint:

2015-06-23 - 17:22

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel 2003-ban kezdtünk építkezni. 2 gyermekre vettük fel a szocpolt (akik időközben megszülettek) és lakásépítési kölcsönt, amit a mai napig fizettünk. Most várjuk a 3. gyermekünket. Az lenne a kérdésem, hogy jár-e ebben az esetben a 3. gyermekre a szocpol? Férjem idén lesz 41 éves. Az után szeretnék még érdeklődni, hogy ennek milyen feltételei vannak és hogy nagyjából milyen összeg körül járna?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-23 - 18:05

Kedves Henrietta!
Az utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevétele egyrészt attól függ, hogy a szerződéskötéskor hatályos kormányrendelet tartalmazta-e az utólagos szocpol igénybevételének lehetőségét. Ha igen, akkor meg kell vizsgálni, hogy a méltányolható lakásigény feltételei teljesülnek-e. Ebben a kérdésben a hitelnyújtó bank tud Önöknek pontos tájékoztatást adni, mivel a jogosultság megállapítása az ő hatáskörük. Ha jogosultak rá, akkor a szerződéskötéskor érvényes támogatási összeggel csökkenthetik fennálló tartozásukat.

Attila szerint:

2015-06-23 - 17:14

Mi egy 32/30 éves házaspár vagyunk, 6 gyermeket nevelünk Jászladányban. A 3 nagyobbikra ezelőtt kb. 7 éve felvettünk szocpol támogatást, melyből használt lakást vásároltunk Jászladányban. Az lenne a kérdésem, hogy a 3 kisebb gyermekre mi fel tudnánk-e venni a támogatást? A ház amit 7 éve vettünk még a nevünkön van, ez zavar-e, mert senkinek nem tudjuk eladni, viszont nekünk kicsi, és 5 évnél régebben vásároltuk.
Mielőbbi válaszuk várom.
Tisztelettel.
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-23 - 17:43

Kedves Attila!
A meglévő lakásuk kizárja a CSOK-ra való jogosultságot, ezért nagyobb lakás vásárlása esetén csak akkor lehetnek jogosultak a támogatásra, ha a meglévőt először eladják.

Ildikó szerint:

2015-06-22 - 19:49

Használt ház: 31,61 m2 nappali (nem étkezős) és 2 félszoba (11,34 m2). Költözők száma: 2 felnőtt + 2 gyerek.
Jogosultak voltunk Ön szerint?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-23 - 14:45

Kedves Ildikó!
A méltányolható lakásigénynek a leírtak szerint megfelelnek. Valószínűleg egyéb jogosultsági feltétel nem teljesült, ha nem kapták meg a támogatást.

Ildikó szerint:

2015-06-24 - 20:36

Két gyerekre akkoriban járt a félszocpol használt lakásra?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-26 - 14:00

Kedves Ildikó!
2008 szeptemberében használt lakóingatlan vásárlásához igénybe vehető volt a gyermekek utáni kedvezmény “Fiatalok otthonteremtési támogatása” (FOT) néven.

Ildikó szerint:

2015-06-28 - 19:11

Akkor lehetséges, hogy korhatár volt? Akkor 37, ill. 38 évesek voltunk.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-29 - 15:40

Kedves Ildikó!
Igen, akkor biztos, hogy az életkor volt a kizáró ok, mert a FOT-ot az igénylők 35 éves koráig lehetett igénybe venni.

Ildikó szerint:

2015-06-21 - 21:02

Üdvözlöm!
2008 szeptemberében devizahitellel vásároltam használt házat. Tudomásom szerint az akkori szabályozás szerint nem voltam jogosult a “félszocpolra”, mert bár a ház megfelelt a méltányolhatóság feltételeinek, de “csak” 2 gyermekünk van. Kérdésem, valóban így volt-e?
Továbbá kérdezném, hogy ha most hitelkiváltással új, de továbbra is lakáscélúnak minősülő hitelt veszek fel, akkor jár-e utólagos szocpol?
Köszönöm előre is válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-22 - 13:36

Kedves Ildikó!
Az, hogy megfeleltek-e a méltányolható lakásigénynek vagy nem, attól függ, hogy az együttköltözú családtagok számához képest hány szobás házat vásároltak.
A szocpol utólagos igénybevételére sajnos nem lesz lehetőség.

Pallanik szerint:

2015-06-19 - 09:11

Tisztelt Szakértő!
Két évvel ezelőtt adásvételi szerződést kötöttem édesapámmal a jelenlegi 2 szobás lakásunkra, melynek vételárát 10 éves időszakban havi 50 ezer forint törlesztőrészlettel állapítottunk meg. Párommal kisbabát várunk (30. hetes) és a kérdésem az lenne, hogy igényelhetek ebben az esetben utólagos szocpolt úgy, hogy semelyik pénzintézettől sem vettem fel hitelt, csak édesapámnak tartozok a vételárral. Továbbá amennyiben a jövőben vállalni szeretnénk még egy gyermeket igénybe vehetem-e a megelőlegezett szocpolt a fentebb leírtak mellett.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-19 - 09:37

Kedves Pallanik!
A leírtak alapján sajnos nem vehető igénybe a CSOK, aminek több oka is van. Egyik, hogy az adásvételi szerződés megkötése óta már több mint 120 nap eltelt, a másik, hogy a támogatás közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz nem jár.

Juhàszné Somogyi Annamària szerint:

2015-06-18 - 20:59

Üdvözletem!
Érdeklődnék, hogy 2011 novemberében vettünk egy 48 nm-es panelprogramos lakást. Kisfiúnk 2011 áprilisában született. Fundamentás hitelünk van. Van valamilyen mód arra, hogy visszamenőleg szocpolt igényeljünk? Hova forduljunk, ha igen?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-19 - 08:56

Kedves Annamária!
2011 novemberi lakásvásárlás vonatkozásában sajnos nincs lehetőség a szocpol visszamenőleges igénybevételére.

Tímea szerint:

2015-06-16 - 11:23

Az lenne a kérdésem, hogy a férjem, aki egyedüli adós a jelenlegi kölcsönünkben, amit az OTP Banknál vettünk fel 2008 áprilisában, jogosultak vagyunk-e felvenni utólagosan a szocpolt, hogyha 1 gyermekünk született 2012 júniusában?
Köszönettel: Timi

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-16 - 11:38

Kedves Tímea!
Az utóbb született gyermek utáni szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelt nyújtó OTP fiókban kérhetik. A jogosultság megállapítása a hitelnyújtó bank hatásköre.

Veronika szerint:

2015-06-11 - 16:54

Jó napot kívánok!
Maga szerint 140 m2 alapterületű, 3 szobás, felújításra szoruló családi ház, gazdasági melléképületekkel, nagy udvarral, kerttel eladó. Villany, gáz, víz, szennyvíz közművekkel rendelkezik. Mennyi pénzt kapnánk, ha 2 vagy ha 3 gyereket vállalnánk be? A ház 3,7 millió forint. Mennyi önerő kell hozza?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-12 - 08:32

Kedves Veronika!
Megelőlegező CSOK igénylésekor maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség, 3 gyermek tehát nem vállalható előre. 2 gyermek, 140 m2 hasznos alapterület esetén az elérhető támogatás összege 1.300.000 Ft. Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a megelőlegező CSOK-ot, ha házasok és egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet.
Arról, hogy mennyi önerőre lenne szükség a vételár kifizetéséhez, Szakértőink a további részletek ismeretében tudnak Önnek pontos tájékoztatást adni. Ehhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat!

Veronika szerint:

2015-06-09 - 15:57

Jó napot kívánok!
Azt szeretnem kérdezni, hogy 2 szobás házra kapunk hitelt vagy ha megvesszük a házat és átalakítják úgy, hogy három szoba legyen, akkor csak úgy?
Milyen házra jár a hitel? Rokon házát meg lehet venni?

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-10 - 13:08

Kedves Veronika!
Lakáshitel olyan házra adható, melynek forgalmi értéke eléri legalább a 3,5 millió Ft-ot. Piaci kamatozású lakáshitel rokoni kapcsolattól függetlenül igénybe vehető.
Ha arra kíváncsi, hogy szocpolt milyen feltételekkel lehet igénybe venni használt lakás vásárlásához, akkor IDE kattintva tájékozódhat. Közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz gyermekek utáni támogatás nem vehető igénybe.

Erzsébet szerint:

2015-06-05 - 00:02

Üdvözlöm!
2006-ban született kislányom, egyedül nevelem, az apja nem vette a nevére, nem vállalta. 2007-ben építkeztem, vettem fel hitelt. Azt a tájékoztatást kaptam, hogy mivel nem családban nevelem a gyereket és elmúltam 35 éves, ezért nem jár a szocpol. Igaz lehet ez? Elbuktam a lakást, nem tudtam fizetni a hitelt, így eladtam és kitörlesztettem a hitelt.
Jelenleg már nem abban a házban élek, de volna mit költeni a meglévőre. Jövedelmem alapján hitelképes nem vagyok.
Járhat valami utólag?
Üdvözlettel,
Erzsébet

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-05 - 00:11

Kedves Erzsébet!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetősége a támogatás utólagos igénybevételére.
Meglévő lakóingatlan esetén július 1-től bővítésre lesz igényelhető a CSOK, aminek feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Tamás szerint:

2015-06-04 - 23:48

Tisztelt Hitelnet!
2008-ban építkeztünk, az akkori feltételekkel megelőlegezve felvettük a szocpolt 2 gyerekre, ők azóta meg is születtek. Az ingatlanon még jelenleg is van hitel, amit még 15 évig fizetünk. Tervezünk 3. gyermeket, ebben az esetben a 3. gyerekre járó szocpolt fel lehet venni és a hitelt tudjuk vele csökkenteni? Mivel 2008-ban már kötöttünk szerződést, az akkori feltételek vonatkoznak a 3. gyermekre, vagy a jelenlegi feltételeknek kell megfelelni? Ez ugyebár jelentősen eltér a 2008-astól, így jó lenne tudni mire számíthatunk.
Válaszukat előre is köszönöm, Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-04 - 23:54

Kedves Tamás!
A gyermek megszületése után jogosultak lehetnek a 2008. szerinti utólagos szocpolra, ha a méltányolható lakásigény feltételeinek megfelelnek. A támogatás a fennálló hiteltartozás csökkentésére vehető igénybe. A jogosultságról az érintett hitelintézet tud tájékoztatást adni.

Veronika szerint:

2015-06-04 - 23:35

Jó napot kivanok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egyik ismerősöm mondta, hogyha a második babánk akkor születik meg mielőtt az első betölti a 2 éves kort, dupla csok jár .
Ez hogyan van, ha egyáltalán így van?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-04 - 23:50

Kedves Veronika!
Ilyen információnk nincs a CSOK összegét illetően.

Horváth Éva szerint:

2015-05-31 - 16:40

Tisztelt hitelnet!
Az élettársammal szeretnénk igénybe venni a csok-ot, viszont, ha jól értelmeztem, akkor gyermeket csak házastársak vállalhatnak, illetve csak 2 gyermek vállalása esetén jár?
Sajnos mi nem vagyunk házasok, és gyermeket csak egyet szeretnénk vállalni, ilyen esetben nem lennénk rá jogosultak?
Köszönöm válaszát!
üdvözlettel: Éva

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-02 - 09:27

Kedves Éva!
A megelőlegező CSOK keretében 1 gyermek is vállalható, de csak házastársi kapcsolatban, s a házastársak egyikének életkora sem lehet 40 évnél több a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Pentzike szerint:

2015-05-29 - 11:44

2011-ben vásároltunk egy régi családi házat (120 nm-es), melyre felújítási hitelt vettünk fel, 3,3 millió Forintot (amiből most még kb. 2 millió van hátra) 2009, 2012, 2014-ben születettek gyermekeink. A most behozott CSOK-kal lehetséges lenne -e betörleszteni a hitelt? Szerintem sok embernek ez lenne a segítség.
Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-29 - 14:17

Kedves Pentzike!
A CSOK sajnos nem lesz igénybe vehető korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére.

Attila szerint:

2015-05-06 - 13:54

Tisztelt Szakértő!
Pár mondatban leírnám, hogy mi a helyzetem/helyzetünk.
2005-ben vásároltam egy lakást Győrben, 8 millió forintért, amire felvettem 4 milliót. (100% tulajdon)
Ezt a lakást eladtam 2010-ben és vásároltam egy családi házat (100% tulajdon) 8,5 millióért, amire felvettem 7 milliót. Ez jelenleg is tart, már forintos hitel.
1978-as születésű vagyok, 2007-ben nősültem, 2008-ban megszületett a fiam, 2011-ben a második fiam, és 2014-ben a kislányom.
Jelenleg ott tartok, hogy van 3 gyermekem, de sem a szocpolt sem az államilag támogatott hitelt sem tudtam felvenni.
Milyen lehetőségeim vannak?
Előre is köszönöm a válaszát.
Köszönöm:
Attila

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-07 - 08:25

Kedves Attila!
2015. július 1. után meglévő lakóház szobával történő bővítéséhez (hozzáépítés vagy tetőtér-beépítés) és használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a gyermekek utáni támogatás (CSOK). Illetve újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez jelenleg is elérhető. Ha a meglévő háztól nem kíván megválni, akkor annak bővítésével lehetne kihasználni a kedvezményt. Bővítés esetén azonban alapfeltétel, hogy a bővítendő ingatlanban mindkét fél (férj-feleség) rendelkezzen tulajdoni hányaddal. Mivel Ön az ingatlan 100%-os tulajdonosa, ezért a jogosultsághoz feleségének is tulajdonjoghoz kellene jutnia a bővítendő ingatlanban. Az igénylés további feltételeiről és a CSOK összegéről IDE kattintva tájékozódhat.

Mária szerint:

2015-05-06 - 13:48

Olyan 5 gyermeket nevelő házaspár vagyunk, akik az első 3 gyermek (ők már felnőttek) után már felvettük a szocpolt 20 éve. A két kisebb gyermekünk után semmilyen lakásvásárlási támogatást sem kaptunk, mert nem volt már hitelünk, amikor ők születtek.
Kérdésem: jár-e valamilyen támogatás a két kiskorú gyermekünk után, ha elmúltunk 40 évesek.
Köszönöm a segítséget.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-07 - 08:03

Kedves Mária!
Meglévő gyermekek után igényelt szocpol esetén 40 év felett is jogosultak lehetnek szocpolra. Jelenleg új ház építéséhez és újépítésű lakóingatlan vásárlásához igényelhető a támogatás, de július 1. után használt lakás vásárlásához, lakáscseréhez és meglévő lakóingatlan bővítéséhez is igénybe lehet venni. Arról, hogy ennek milyen feltételei vannak, honlapunkon részletes leírást talál.

Gréta szerint:

2015-04-10 - 21:37

2009-ben új lakást vásároltunk. Igénybe vettünk megelőlegező kölcsönt 2 gyermek után, a 3. után pedig utólagos szocpolt szerettünk volna igénybe venni. Sajnos elutasítottak, mivel a bank csak 2009.07.02-án kötött velünk szerződést, a törvény pedig csak a 2009.07.01-ig megkötöttekre vonatkozik. A Magyar Államkincstár is elutasított, ők nem dönthetnek méltányosságról. A kérdésem az lenne, hogy tudnak-e esetleg arról, hogy tudok-e valahová fordulni méltányossági kérelemmel, illetve volt-e arra példa, hogy valaki kapjon is. Nálunk ugye egyetlen napról van szó, ráadásul a bank hibájából csúsztunk a hitelügylettel. Válaszukat köszönöm. Gréta

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-11 - 21:39

Kedves Gréta!
Sajnos nem tudunk segíteni azzal kapcsolatban, hogy adott esetben van-e lehetőségük bármely intézethez méltányossági kérelemmel fordulni. Nem ismerünk olyan esetet, ahol 2009 júliusában kötött kölcsönszerződések esetén igényebe vehető lett volna az utóbb született gyermek utáni szocpol.

Gréta szerint:

2015-04-27 - 14:26

Tisztelt Hitelnet.hu!
Hitelkiváltás miatt jártam a bankunknál és ott tájékoztattak róla, hogy érdemes lenne megpróbálnunk benyújtani újra az utólagos szocpol megigénylésünket, mert kaptak egy új állásfoglalást a MÁK-tól és elvileg jogosultak leszünk rá. Azért írok, hogy hátha több embernek tudnak segíteni, küldjék őket a bankjukhoz, ha ilyen kérdéssel fordulnak önökhöz.
Gréta

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-30 - 08:42

Kedves Gréta!
Az utólagos szocpolra való jogosultsággal kapcsolatos változásról nincsen információnk. Segítene, ha leírná a konkrét esetet!

Gréta szerint:

2015-04-30 - 22:42

Tisztelt Hitelnet!
Fentebb leírtam a konkrét esetet is. Igénybe vettünk 2 gyermekre megelőlegező kölcsönt, majd miután később 3 gyermekünk született utólagos szocpolt is kértünk. Elutasítottak, mert a hitelszerződést 2009.07.02-án írtuk alá. A 12/2001 kormányrendelet is úgy szólt, hogy a 2009.07.01-ig megkötött hitelszerződések esetében vehető igénybe az utólagos LÉK. Most úgy olvasom, hogy a hitelkérelem benyújtásának dátuma kell, hogy 2009.07.01.-előtti dátumra essen. Így már jogosultak vagyunk a támogatásra. Szerintem így páran mégis kaphatnának utólagos LÉK-et, csak sokan nem tudják, hogy az elutasításuk óta ilyen változás volt a kormányrendeletben.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-01 - 13:54

Kedves Gréta!
Köszönjük az információt! Így páran valóban jogosulttá válhatnak az utóbb született gyermek utáni támogatásra, akik korábban önhibájukon kívül (2009. július 1. előtt benyújtott kérelem, de július 1. után aláírt kölcsönszerződés) nem voltak jogosultak rá.

Éva szerint:

2015-10-27 - 14:58

Tisztelt Szakértők!
Érdeklődni szeretnék, hogy régebbi hozzászólót utol lehetne-e érni valamilyen módon? Gréta nevű hölgy írt Önöknek 2015. 04.10-én utólagos szocpollal kapcsolatban, akiknél ugyanaz az eset, mint nálunk (2009. július 1. előtt beadtuk a kölcsönkérelmet, de csak július 1. után írtuk alá.)
Akkor írta a hölgy, hogy újra megpróbálják igényelni, emiatt keresném, hogy sikerült-e elintézni?
Köszönöm előre is,
Éva

Brigitta szerint:

2015-03-31 - 12:47

Kedves Szakértő!
Érdeklődni szeretnék, hogy a 2010 decemberében vásárolt ingatlanunkra igénybe vehetjük-e az utólagos szocpolt? (Az ingatlan 2009 márciusában épült.) Kislányunk 2012-ben megszületett, kitesóját 2015 októberében várjuk, az ingatlanra felvett nyílt végű, maradvány érték nélküli lízinget jelenleg is törlesztjük.
Válaszát előre is köszönjük, kellemes napot kívánok.
Brigitta

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-31 - 22:56

Kedves Brigitta!
A leírt esetben sajnos nincs lehetőség az utólagos szocpol igénybevételére. Ennek egyik oka, hogy lakáslízing esetén szocpol egyáltalán nem vehető igénybe, mivel az ingatlan a teljes lízingtartozás megfizetéséig nem az Önök tulajdona.

Bea szerint:

2015-03-30 - 10:24

Tisztelt Hitelnet!
Én használt lakás vásárlására 2009. márciusban egyedülállóként vettem fel lakáskölcsönt és igénybe vettem meglévő 1 gyermekem után a fiatalok Otthonteremtési támogatását. A kölcsön még fennáll. A kölcsön felvétele után házasságot kötöttem és született még 2 gyermekem. Szeretném igénybe venni a támogatást az utóbb született gyermekeimre is a kölcsön előtörlesztése céljából. Nekem azóta ajándékozással került egy ingatlan 50%-a a nevemre. Milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy igénybe vehessen az utóbb született gyermekekre is a támogatást?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-30 - 22:56

Kedves Bea!
Az utólagos szocpolra való jogosultságot nem zárja ki a szerződéskötés óta tulajdonába került 50% tulajdoni hányadú ingatlan. A jogosultságot a szerződéskötéskor fennálló feltételek alapján vizsgálják a hitelintézetek. Meg kell felelni például a méltányolható lakásigény feltételeinek. A jogosultság megállapítása ügyében a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Beáta szerint:

2015-03-28 - 15:20

Tisztelt Hitelnet!
Használt lakást vásárolnánk önerővel + lakáshitellel. Ha tegyük fel májusban már megtörténik a hitelfelvétel illetve az adásvétel, utólag igénybe vehetjük az új szocpolt júliusban? Ha igen, az igénylés jár-e költséggel?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel: Beáta

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-30 - 14:08

Kedves Beáta!
Amennyiben a lakás teljes vételára kiegyenlítésre kerül májusban, akkor sajnos nem lesznek jogosultak visszamenőleg a CSOK-ra.

Zoli szerint:

2015-03-26 - 11:39

Tisztelt Hitelnet!
Dunántúlon községben vásárolnánk házat 23,5 millió forint értékben, két gyermekünk van. Jár-e a CSOK vagy kiestünk, mert a Dunántúlon az egyéb településeken 18 millió forint a határ? A jelenlegi lakásunkban, melyet adás-vételi szerződéssel vásároltunk meg, egyikőnknek 65% tulajdona van, a másik félnek 35%, ez is lehet kizáró ok?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-26 - 12:41

Kedves Zoli!
Dunántúli községben a vételár nem lehet több 18 millió Ft-nál, ezért a 23,5 millió Ft vételárú házhoz sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.
A vásárlás útján szerzett lakás kizáró okot jelentene, ha az továbbra is az Önök nevén maradna.

Andrea szerint:

2015-03-26 - 09:12

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem az utólagos szocpol igénylésével kapcsolatos. Kölcsönszerződésünket 2009. július 1-je előtt kötöttük, így jogosultak voltunk utólagos szocpolra 2011-ben született első gyermekünk után.
Fedezetcserével tovább költöztünk egy nagyobb lakásba még 2011-ben, így teljesült az előírás, miszerint 2 szobával kell rendelkezni, második gyermek szocpol igényléséhez szükséges előírásnak.
Második gyermekünk 2014-ben született. A bank elutasított minket arra hivatkozva, hogy az első lakás paramétereit veszi figyelembe, (jogszabályi előírás, 2 gyerekhez 2 szoba kell) független a jelenlegi helyzettől.
Mit érdemes ilyenkor tenni? Érdemes-e fellebbezni vagy várjuk meg júliustól hatályba lépő új előírást? Tervezzük a lakás értékesítését és szeretnénk építkezni.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-26 - 09:34

Kedves Andrea!
Az utólagos szocpolra való jogosultságot a szerződéskötéskor (2009. július 1. előtt) fennálló feltételek alapján kell vizsgálni. Mivel akkor nem feleltek meg a méltányolható lakásigény feltételeinek a lakás szobaszáma miatt, így sajnos valóban nem jogosultak a támogatásra.
A 2. gyermek után egy esetleges építkezés esetén igényelhető a támogatás.

Mária szerint:

2015-03-23 - 22:48

Üdvözletem!
Az lenne a kérdésem, hogy 4 gyermekünk van és 2 gyerekre felvettük a szocpolt 2004-ben. Volt és van hitelünk, de közben kiváltottuk és így szabad felhasználású jelzáloghitel lett. Azóta született még 2 gyerek és még rájuk nem vettük fel a szocpolt. Szeretném tudni, hogy a jelzáloghitelbe nem lehetne beletörleszteni a 2 gyerek utáni szocpolt.
Tisztelettel és köszönettel.
N. Andrásné

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-23 - 22:57

Kedves Mária!
Szabad felhasználású jelzáloghitelük csökkentésére sajnos nem tudják igénybe venni a később született gyermekek után adható támogatást.

Dani szerint:

2015-03-23 - 14:13

Tök jó. 2007-ben házasodtunk össze, és 2008-ban született első gyermekünk. 2008-ban vásároltunk egy használt ingatlant bírósági árverésen, úgy, hogy kölcsön kellett kérnünk, mert a bank nem adott kölcsönt. Megjegyzem, hogy az illetékfizetés miatti felértékelés szerint piaci áron vettük meg, így nem igazán volt jó vétel, de szükséges volt, mert jött a kicsi. Bíztunk abban, hogy majd megkapjuk az akkor még élő szocpolt, de NEM. A bankok szerint, mivel nem közös tulajdon, ezért nem kaphatunk rá. Mondom miért ne lenne közös. Közös bankszámláról, szülői kölcsönből fizettük ki. Az más, hogy a bírósági árverésen ugye csak 1 ember állhat árverési vevőként, ezért került minden az Én nevemre. Szocpolt nem kaptunk, támogatott lakásvásárlási kölcsönt nem kaptunk, így majd 3 évig kínlódtunk még az albérletben, mire be tudtunk költözni a házba. Mondjuk ez is csak egy sima piaci jelzálogkölcsönnel ment, mert a 2010-ben megszületett második gyermekünk miatt a költözés már elodázhatatlan volt.
Szóval a kérdés, hogy mi kaphatunk, vagy kaphattunk volna bármiféle otthonteremtési támogatást?

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-23 - 20:29

Kedves Dani!
A leírtak alapján úgy véljük, hogy a 2008-as lakásvásárláshoz kapcsolódóan nem kaphattak és sajnos jelenleg sem kaphatnak gyermekek után igényelhető, egy összegű állami támogatást (szocpol, CSOK), kivéve, ha a meglévő lakóházukat legalább egy lakószobával bővítik. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Bella szerint:

2015-03-16 - 13:44

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy a szocpolt két megszületett gyermekem után igénybe vehetem-e úgy, hogy azt hitelembe törleszteném. A lakást 2005-ben vettem, a gyermekek 2013 és 2014-ben születtek.
Köszönettel: Bella

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-16 - 14:07

Kedves Bella!
A 2005-ben vásárolt lakást terhelő kölcsön csökkentésére a szocpolt sajnos nem tudjak igénybe venni később született gyermekei után.

Makuláné Szabó Szilvia szerint:

2015-03-16 - 11:57

Köszönöm gyors előző válaszát! Akkor megkérdezném, hogy a félszocpol mire használható, megint toldani kell, vagy felújításra esetleg jár? Mik a feltételek, hogy ezt megkaphassuk, és mennyi ez az összeg?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-16 - 13:01

Kedves Szilvia!
A félszocpol (CSOK) meglévő lakóingatlan esetében 2015. július 1-től csak bővítésre használható fel, felújításra sajnos nem. Az igénylés feltételeit és összegét IDE kattintva ismerheti meg.

Makuláné Szabó Szilvia szerint:

2015-03-14 - 15:20

2001-ben vettünk önerőből egy kis házat. 2001-ben született gyerekemre felvettük a félszocpolt, amiből fürdőszobát és plusz szobát csináltunk. 2007-ben devizahitelt (szabad felhasználásút) vettünk fel plusz toldásra. Azóta született még egy gyerekünk 2011-ben. Kérdésem, hogy felhasználható-e a félszocpol a hiteltörlesztésre?

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-16 - 11:34

Kedves Szilvia!
A később született gyermek után adható félszocpol a korábban felvett szabad felhasználású jelzáloghitel csökkentésére sajnos nem használható fel.

Csampaine szerint:

2015-03-13 - 09:23

Tisztelt Szakértő!
A férjemmel közösen van egy épülő, jelenleg szerkezetkész családi házunk. Van egy 3 éves gyermekünk, és szeretnénk még egy gyereket vállalni (ami sajnos egyelőre nem jön össze 🙁 ) Az én nevemen már van egy családi ház.
Ilyen esetben mi igényelhetünk valamilyen támogatást, amit az épülő házunkra fordítanánk? Ha igen, hogyan kell nekikezdeni? Hova kell fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Csámpainé

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-13 - 12:06

Kedves Asszonyom!
A meglévő családi ház kizárhatja a szocpolra való jogosultságot. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
Amennyiben a meglévő lakástulajon a fentiek alapján nem kizáró ok, az építkezés esetén előírt egyéb feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.
A szocpol iránti kérelem a hitelintézetekhez nyújtható be.

Ágnes szerint:

2015-03-10 - 12:23

Kedves Hölgyem/Uram!
2008 decemberében vásároltam új építésű lakást devizahitel igénybevételével. 2010-ben született gyermekem. Akkor és azóta sem igényeltem meg a szocpol összegét. Én és a gyermek lakunk életvitelszerűen a lakásban, egyedülállóként nevelem.
Jogosult vagyok utólagos szocpolra? Ha igen, akkor milyen összegre számíthatok ami a lakáshitelemet csökkentené?
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-10 - 13:24

Kedves Ágnes!
Az utólagos szocpolra való jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banknál kérheti, ahol vizsgálják a méltányolható lakásigénynek való megfelelést. Amennyiben jogosult az utólagos szocpolra, úgy annak összegét, mely megegyezik a 2008-ban érvényben volt támogatási összeggel (900.000 Ft) – a fennálló hiteltartozás csökkentésére használhatja fel.

Péter szerint:

2015-03-04 - 09:34

Üdvözletem!
A kérdésem a következő lenne: 2007 októberében vásároltunk egy használt családi házat, melyre 3 meglévő gyermekünk után megkaptuk a félszocpolt, valamint FOT-os kölcsönt. Később még 2 gyermekkel bővült a családunk, így szeretném megtudni, hogy utánuk hitel betörlesztésre megkaphatjuk-e a fennmaradó összeget, illetve ha igen, akkor milyen feltételeknek kell ehhez teljesülnie?
Tisztelettel:
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-04 - 09:38

Kedves Péter!
Később született gyermekeik után is jogosultak lehetnek az utólagos FOT-ra, ha megfelelnek a méltányolható lakásigénynek. A jogosultság megállapítását a hitelnyújtó banktól kérhetik.

István szerint:

2015-02-27 - 16:47

Tisztelt Szakértő!
Én ebben az évben vettem egy lakást, amelyre személyi kölcsönt vettem fel. A lakás tulajdonosa vagyok. Párommal és az ő gyermekeivel élünk a lakásban. Nekem nincs még saját gyermekem, a páromnak van 3 gyermeke (1999, 2003, 2010). Együtt élünk, de semmilyen házassági, vagy élettársi kapcsolat még nincs köztünk. Tervezgetjük, de a párom már volt egyszer férjnél és nem igazán szeretne újból, megvagyunk így is.
Érdeklődnék, hogy erre a lakásra tudnánk felvenni valamilyen támogatást utólagosan. És ha igen, mik lennének a feltételek. Párom idén lesz 35 éves, én 34.
Tisztelettel: István

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-01 - 14:39

Kedves István!
A leírtak alapján sajnos nincs lehetőség a lakásvásárláshoz kapcsolódóan utólagos támogatás felvételére.

Kovács Péter szerint:

2015-02-20 - 12:18

Tisztelt Hitelnet!
2014-ben költöztünk be újonnan épült házunkba. Van egy 10 hónapos babánk és szeretnénk hamarosan még egy gyermeket. 33 évesek vagyunk. Hitelt vettünk fel a Fundamentánál és azt szeretném megtudni, hogy a meglévő hitel törlesztésére használható az új CSOK?
2 gyermek után mekkora összeget lehet betörleszteni a hitelbe?
Előre is köszönettel:
Péter

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-20 - 21:49

Kedves Péter!
A CSOK korábban felvett lakáshitel előtörlesztésére sajnos nem lesz igénybe vehető.

Szilvia szerint:

2015-02-20 - 11:40

Tisztelt Hitelnet!
Utólagos szocpol igénylésünknél jelezték felénk, hogy a 2009-ben kötött adásvételi szerződés nem tartalmazza a vásárolt ingatlan vételárát telek + felépítményre megbontva, így nem megállapítható a jogszabályban meghatározott Ft/nm jogosultsági érték.
Ingatlan szakértő által készített, friss becsléssel ez pótolható? Ha nem, hogy tudnánk pótolni, hogy 3 gyermekünk után az utólagos szocpolt igénybe tudjuk venni?
Köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-20 - 12:07

Kedves Szilvia!
Az érintett hitelintézet tudna arra a kérdésére válaszolni, hogy ez esetben elfogadható-e a vételár mostani megbontása, s ha igen, mi ennek a módja.

F.Miklós szerint:

2015-02-15 - 22:44

Tisztelt !
Feleségemmel 2007 novemberében írtunk egy adásvételi szerződést, ami 2008 januárban volt kifizetve egy használt lakásra, ami 80 m2-eres. Azóta született 2 gyermekünk, 2010 illetve 2013-ban születtek. Azt szeretném megkérdezni, hogy jár-e nekünk a csok? Amennyiben jár, az az összeg mennyi? Vagy nem jár és így kisemmizett minket a kormány? Vagy más jár?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-15 - 23:22

Kedves Miklós!
2007-ben kötött adásvételi szerződés esetén utóbb született gyermeke után csak az a támogatott személy lehet jogosult utólagos támogatásra, aki már a lakásvásárláskor is megkapta a kedvezményt legalább 1 gyermeke után. Mivel Önöknek akkor még nem volt gyermekük, ezért sajnos a később született gyermekek után sem tudják igényelni a támogatást. CSOK igénybevételére sajnos szintén nem lesz lehetőségük.

F.Miklós szerint:

2015-02-16 - 00:22

Hogy hogy kizárnak a szocpolból? Amikor a kormányrendelet miatt nekünk kell szívni? És Szerintük és a kormány szerint is jól van ez? Tisztességtelen! Ez Magyarország, gratulálok, még egy ok, amivel le van írva Magyarország és mi vagyunk az egyetlenek a több száz családból! Hát legalább 1 éven át éljen meg havi 40.000 Ft-ból! Így támogatja a kormány, hogy a magyar ember maradjon Magyarországon, hurrá! Kedves Zoltán, nem tudom, hogy emlékszik-e ránk Ferenczi Miklós (21 éves voltam) és a páromra. 2008 januárjában az Ön segítségével jutottunk hitelhez (OTP 20 éves futamidő) Újfehértói házunk megvásárlásához, most ismét szeretnénk a segítségét kérni, mivel Öntől megbízható választ kaphatunk kérdésünkre, amely az új szocpol témakörébe sorolható. Kérdésünk a következő lenne: 2010-ben született első gyermekünkre nem tudtunk már szocpolt igényelni, mert befagyasztották, 2013-ban született még egy gyermekünk, így még egyik gyermekünkre sem tudtunk kedvezményhez jutni. A mostani cs.o.k. kedvezményhez hozzájuthatunk valamilyen (bármilyen) formában? Meg egyenlőre nem tisztázott, hogy bővül-e még a családunk. Van bármilyen kilátásunk erre a kedvezményre?
Tisztelettel köszönjük meg válaszát előre is.
Miklós

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-16 - 22:25

Kedves Miklós!
Amennyiben meglévő lakásukat eladják és másikat vásárolnak, akkor a vételár kifizetéséhez jogosultak lehetnek a CSOK-ra. Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.
Ha családi házuk van, akkor annak lakószobával történő bővítéséhez vagy tetőtér-beépítéséhez szintén igényelhető lesz a CSOK július 1. után. Ennek feltételeiről ITT olvashat.

Andrea szerint:

2015-02-13 - 22:32

Érdeklődök, hogy esetünkben 2011-ben hitelre vásárolt használt lakásra érvényesíthető-e utólag a szocpol:
2004-ben megelőlegező kölcsönszerződéssel lakást vásároltunk, majd két gyermekünk megszületése után, hitelt visszafizetve 2011-ben nagyobb házat vásároltunk. A vásárolt használt ház széljegyzékébe be kellett vezettetnünk a mákot, ami jelenleg nincs törölve. 2011-ben született meg 3. gyermekünk és most várjuk 4.-et.
Köszönöm válaszát!
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-15 - 22:40

Kedves Andrea!
A 2011-ben hitelre vásárolt használt lakás vonatkozásában sajnos nincs lehetőség a később született gyermekek utáni támogatás érvényesítésére a vonatkozó rendelkezések alapján.

Márta szerint:

2015-02-10 - 22:11

Tisztelt Szakértő!
2006-ban új lakás vásárlásakor 1 meglévő gyerekre és 1 vállalt gyerekre kaptunk szocpol támogatást. Időközben eladtuk az ingatlant, a vállalt gyerek után visszafizettük a támogatást. 2010-ben építkeztünk, melyre forint alapú lakásépítési hitelt vettünk fel a K&H Banktól 2010-ben. Az építési engedély 2006-os, a használatba vételi engedély 2013-as.
Időközben babát várunk áprilisra.
Kérdésem az lenne, ha megszületik a 2. gyermek, jogosultak vagyunk-e utólagosan igényelni a szocpolt hiteltörlesztéshez?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-11 - 14:29

Kedves Márta!
Mivel 2010-ben – a hitelszerződésük megkötésének időpontjában – nem volt elérhető a szocpoltámogatás, ezért a később született gyermek után sem lesz sajnos igénybe vehető.

Balázs szerint:

2015-02-06 - 23:07

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Egy gyerek után szeretnénk igénybe venni az utólagos szocpolt hitel előtörlesztés céljából. A deviza alapú jelzáloghitelt 2007. végén vettük fel, a gyermekünk 2013 végén született.
Lehetséges-e a dolog?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 13:42

Kedves Balázs!
A vonatkozó rendelkezések értelmében a 2007-ben vásárolt használt lakásra utólagos sajnos nem tudják igénybe venni a később született gyermekük után a szocpolt.

Oroszné Edit szerint:

2015-10-07 - 16:29

Utólagos csokot igényelnénk. 2005-ben igényeltünk 2 gyerekre, meglévő lakásbővítésére, ezzel párhuzamosan lakáscélú hitelt is fölvettünk, ami még most is meg van. Az utólagos csok-ot 2006-ban született gyermekünkre igényelnénk, és a meglévő lakáscélú hitelbe fizetnénk bele. Van-e erre törvényi lehetőségem?
Köszönöm válaszát.
Üdvözlettel: Edit

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-08 - 10:42

Kedves Edit!
Információink szerint a 2005-ben lakásbővítésre felvett kölcsöntartozás csökkentésére sajnos nem használható fel az utóbb született gyermek utáni támogatás.

Szalkai Eszter szerint:

2015-04-25 - 07:10

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy E energetikai besorolású házra, vállalt gyermek/gyermekek esetén igényelhetjük-e a szocpolt, ha 2015. március 9-én írtuk meg az adásvételi szerződést? Várhatóan mennyit kapnánk esetlegesen 1, illetve 2 gyermek vállalására? Ez lesz az első háztulajdonunk, házastársak vagyunk, munkaviszonnyal rendelkezünk.
Előre is köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-25 - 15:51

Kedves Eszter!
E energetikai besorolású ház esetén a CSOK jogosultsághoz be kell nyújtani a lakóépület fekvése szerint illetékes építésügyi hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy a lakóépület állapota az élet- és vagyonbiztonságot közvetlenül és súlyosan nem veszélyezteti.
A CSOK-ra akkor lehetnek jogosultak, ha a teljes vételár nem került, illetve a CSOK kérelem benyújtásáig nem kerül kifizetésre, a CSOK ugyanis a vételár finanszírozásához vehető igénybe, továbbá a szerződéskötést követő 120 napon belül be kell nyújtani a CSOK kérelmet. Az adásvételi szerződésnek tartalmaznia kell, hogy a vételár utolsó része a CSOK-ból kerül kifizetésre, valamint a CSOK összegét.
Az igénybe vehető kedvezmény összegét nemcsak a gyermekek száma és az épület energetikai minősítése, hanem a hasznos alapterület is befolyásolja. A konkrét összegeket IDE kattintva ismerheti meg.

Szőtsné Rita szerint:

2015-07-27 - 20:21

2015.05.29.-én írtunk alá vegyes csere szerződést, mi kell ráfizessünk készpénzt. Használt házat cserélnénk/vennénk, E kategóriás. Ha a nevünkre kerül, utána igényelhetem a szocpolt? Azt olvastam egy oldalon, hogy szerződés aláírása után 120 napig lehet utólag igényelni.
Gyermekeink 2008-ban és 2011-ben születtek. Jogosultak vagyunk utólagos szocpolra?
Köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-02 - 17:04

Kedves Rita!
Ha az ingatlan véglegesen az Önök nevére kerül, akkor már sajnos nem lesz lehetőségük a támogatás igénybevételére. A kedvezményt a vételár kiegyenlítéséhez vehetik igénybe, vagyis a cserén felül szükséges készpénzt csökkenthetik a CSOK összegével, amit a csereszerződésnek is tartalmaznia kell.

KOVÁCS KITTI szerint:

2015-12-27 - 12:31

Üdvözlöm!
3 gyermekünk van, 41 évesek vagyunk. Jár a csok 40 felett is, ha új házat építünk? Még nem vettünk igénybe a gyerekekre semmilyen kedvezményt.
Mennyi járna?
Köszönettel.
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-05 - 11:34

Kedves Kitti!
A meglévő gyermekek után igényelt CSOK 40 éves kor felett is igénybe vehető. A 3 gyermek után új ház építéséhez felvehető összeg 10 millió forint. Az igénylés feltételeiről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA