Megelőlegező szocpol gyermek vállalásra 2019-ben: Hitelnet.hu

Megelőlegező szocpol, CSOK

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

Fiatal házasok gyermekvállalási támogatása

A tervezet szerint ez a támogatási forma 2019. július 1. és 2022. december 31-ig lesz elérhető. Erre a szabad felhasználású, maximum 10 millió forint összegű, kamatmentes hitelre azok a házaspárok lehetnek jogosultak, ahol a feleség életkora 18 és 40 év közötti és rendelkezik legalább 3 éves munka- vagy felsőoktatási jogviszonnyal. További feltétel, hogy a házaspár legalább egyik tagja első házasságában éljen. Ha korábban mindketten házasok voltak, de nem született gyermekük, az is megfelelő lehet.

A tartozás elengedésére vonatkozó szabályok

  • Az első gyermek 5 éven belüli megszületése esetén a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, valamint a törlesztő részlet fizetését felfüggesztik 3 évre
  • A második gyermek születése után a tőketartozás 30%-a elengedésre kerül, valamint a törlesztő részlet fizetését további 3 évre felfüggesztik
  • A harmadik gyerek megszületésénél a hitel további része is teljes egészében elengedésre kerül

Amennyiben az igényléstől számítva 5 éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

Ha a házasok hibáján kívül nem született gyermek, a járási hivatal kedvezőbb feltételeket állapíthat meg a visszafizetés vonatkozásában.

fogalma

A megelőlegező kölcsön a vissza nem térítendő állami támogatásoknak az a fajtája, ahol az arra jogosultak kérhették a lakásépítési/vásárlási kedvezmény, vagyis a szocpol kölcsönként történő megelőlegezését..

Megelőlegező szocpolra – meglévő gyermekeik számától függetlenül – a fiatal házaspárok legfeljebb két – új lakás vásárlása vagy építése esetén legfeljebb 3 -születendő gyermek vállalása esetén lehetnek jogosultak. A megelőlegező támogatás az új ház bekerülési költségének vagy vételárának megfizetéséhez vehető igénybe.

Megelőlegező kölcsön összege

A megelőlegező kölcsön összege megegyezik a mindenkor aktuális szocpol összeggel, melyről honlapunkon ide kattintva bővebben olvashat.

Megelőlegező szocpol feltételei:

Fiatalnak azok a házaspárok tekinthetők ebben az esetben, akik közül legalább az egyik fél életkora nem haladja meg a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor a 40. életévet. Nem jogosult a házaspár a megelőlegező szocpolra, ha mindkét fél is betöltötte a 40. életévét. Ugyancsak fontos hangsúlyozni, hogy míg a meglévő gyermekek után igényelt szocpolt élettársak is igényelhetik, addig megelőlegező szocpol kizárólag házastársi kapcsolat esetén kérhető.

A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő egy gyermek esetében 4 év, két születendő gyermek esetében 8 év, 3 gyermek vállalása esetén 10 év. A határidőt új lakóház építése esetén a lakhatási engedély kiadásának napjától, újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén az adásvételi szerződés aláírásának dátumától kell számolni.

Mi történik, ha a gyermekvállalás nem teljesül?

Ha a gyermekvállalás nem vagy csak részben teljesül, akkor a támogatást vissza kell fizetni. A visszafizetendő összeg az alábbiak szerint alakul:

  • a kapott megelőlegező szocpol összegét csökkenteni kell a gyermekvállalási határidő lejáratának időpontjában meglévő gyermekek után járó támogatás összegével, illetőleg
  • amennyiben a meglévő gyermekek száma a teljesítési határidő lejáratakor kettőnél kevesebb, akkor a lakásépítési támogatás teljes összege visszafizetendő.

A megelőlegező szocpol összegét az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301 § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten kell visszafizetni, a vállalt határidő leteltét követő 60 napon belül.

A gyermekvállalás milyen egyéb esetben tekinthető teljesítettnek?

  • Örökbefogadott gyermek esetén.
  • Bírósági vagy hatósági határozat alapján utóbb a háztartásba került vér szerinti gyermek esetén.

Mi történik, ha a megelőlegező szocpol teljesítése előtt a házastársak elválnak?

Ebben az esetben az érintetteknek a támogatást az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten vissza kell fizetniük. A házasság érvénytelenségét megállapító vagy a házasságot felbontó jogerős bírósági ítéletet be kell nyújtaniuk a hitelintézetnek a jogerőre emelkedést követő 60 napon belül. Amennyiben az igénylők a hitelintézet felszólítása ellenére sem tesznek eleget visszafizetési kötelezettségüknek, akkor annak érvényesítésétől a Kincstár intézkedik.

Megelőlegező szocpol lakáshitel nélkül is igényelhető?

Amennyiben az építendő ház bekerülési költsége vagy az új lakóingatlan vételára hitel nélkül, önerőből és megelőlegező szocpolból is finanszírozható, akkor kölcsön felvétele nélkül is igénybe vehető a támogatás. Ha azonban kölcsön nélkül nem valósítható meg az építkezés vagy a vásárlás, akkor megelőlegező szocpol csak abban az esetben adható, ha a támogatott személyek a hitelfelvétel feltételeinek is megfelelnek.

Milyen kölcsön igényelhető a megelőlegező szocpol mellé?

Megelőlegező szocpol mellé – építés és vásárlás esetén egyaránt – igényelhető államilag támogatott és piaci kamatozású lakáshitel. Az Ön igényeinek és lehetőségeinek megfelelő lakáshitelekről Tanácsadóink készséggel nyújtanak tájékoztatást. Ilyen igény esetén kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat! A megelőlegező szocpol és lakáshitel ügyletet díjmentesen lebonyolítjuk!

Az építéshez és új lakás vásárlásához nyújtott lakáshitelek aktuális törlesztő részletét honlapunkon megtalálja.

Megelőlegező szocpollal kapcsolatban felmerülő további kérdéseivel forduljon bizalommal online Hitelszakértőinkhez!

Legfrissebb bejegyzések megelőlegező szocpol témában:

kalkulátor

Babaváró hitel kalkulátor

Akár kamatmentes hitel ingatlanfedezet nélkül

Tovább a Hitelkalkulátorhoz

Utolsó módosítás: 2019. február 26. kedd

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kálmán szerint:

2019-08-15 - 19:05

Üdv.
1 meglévő és 1 vállalt gyerek, ami nem teljesül. A második vállalt gyerekre kaptam 830 forintot.
Erre az összegre mennyit kell visszafizetni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-15 - 22:54

Kedves Kálmán!
Erről pontos tájékoztatást a további részletek ismeretében a területileg illetékes járási hivatal tud adni.

Renáta szerint:

2019-07-31 - 00:04

Tisztelt Hitelnet!
2016-ban felvettünk 1.430.000 megelőlegezett csokot 2 gyermekre házvásárláskor. Azt mostanra teljesítettük.
Kérdésem az lenne, hogy tervezünk 3. gyermeket és rá vehetünk-e fel megelőlegezett csokot bővítésre? És annak mennyi a maximum összege?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-31 - 13:40

Kedves Renáta!
1 vállalt gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK-ra lehetnek jogosultak lakásbővítés esetén. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Gábor szerint:

2019-07-24 - 09:09

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem a következő: 10+10-es csokot vettünk fel, bevállaltuk a meglévő 2 gyermek mellé a 3-t, új lakás vásárlása kapcsán. Kérdésem, hogy ha megszületik a 3. gyermek (így teljesítettem a 10M támogatás feltételét), továbbá bármilyen más forrásból visszafizetem a 10M támogatott hitelt is, akkor marad-e bármilyen kötelezettségem a továbbiakra? Gondolok itt ilyenekre, hogy nem adhatom el a házat, csak oda lehetek bejelentkezve, vagy ha eladom vagy válás esetén fizetnem kell vmilyen büntető kamatot… Van-e onnantól bármilyen szerződéses kötelezettségem? Vagy a szerződésben vállalt kötelezettségeim teljesítettnek minősülnek és/vagy megszűnnek?
Köszönöm megtisztelő válaszukat!
Üdv!
Gábor

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-29 - 08:55

Kedves Gábor!
Új lakás vásárlása esetén a támogatott személy és azon gyermek, akire tekintettel a családi otthonteremtési kedvezmény folyósításra került, a támogatás folyósítását követő 10 évig életvitelszerűen az új lakásban kell, hogy lakjon. Az elidegenítési és terhelési tilalom 10 évre szól akkor is, ha a gyermekvállalás időközben teljesül. 10 éven belül is eladható a ház – 5 éven belüli értékesítés esetén csak új építésű lakás vásárolható helyette – és tovább vihető a támogatás másik ingatlanra, amely nagyobb hasznos alapterületű kell, hogy legyen az eladottnál. Válás esetén, ha a támogatott személyek egyike a gyermekekkel együtt a támogatott ingatlanban marad, nincsen egyik félnek sem visszafizetési kötelezettsége.

Lajos szerint:

2019-07-18 - 15:01

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy lehet-e babaváró hitelt igénybe venni a 2. (még meg nem született) gyermekre, ha 2 gyerekre (1 már van) megelőlegezett csokot + kamattámogatott lakáshitelt vettünk igénybe?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-18 - 15:09

Kedves Lajos!
Babaváró hitel igénylését nem zárja ki az igénybe vett megelőlegező CSOK és kamattámogatott lakáshitel megléte.

Brigi szerint:

2019-06-11 - 21:55

2 gyermekre igényeltük a csokot. Ha esetleg születne még egy gyermek, arra lehetséges még igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-06-12 - 09:24

Kedves Brigi!
Amennyiben használt lakásra igényeltek CSOK-ot és lakáshitelt is vettek igénybe, akkor utóbb született gyermekük után jogosultak lehetnek 400.000 Ft összegű utólagos támogatásra, amely a fennálló hiteltartozás csökkentésére használható fel. Továbbá újabb lakáscél esetén érvényesíthető lehet CSOK különbözet azon gyermek után, akire még nem kaptak ilyen támogatást.

Ferenc szerint:

2019-05-05 - 11:22

Szép napot.
Érdeklődni szeretnék. A jelenlegi párom már kihasználta 2 gyerekére a csok összegét. De születet egy közös gyermek is. Nekem is van 2 gyermekem, akiket mi nevelünk. Így 5 eltartott van a háztartásban. Kérdésem az lenne miképpen tudnánk kihazsnálni a falusi csok-ot az 5 gyerekre, amiből csak 1 gyermek a közös. Mert tudomásom szerint a régi csoknál csak az egyik fél gyerekeire lehetett kihasználni és a közösre.
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-05-06 - 13:28

Kedves Ferenc!
A normál CSOK keretében valóban az Ön által leírtak alapján van lehetőség a támogatás igénylésére. A falusi CSOK rendelet még nem került kihirdetésre, így nem tudjuk, hogy lesz-e változás ebben a számítási módban. Ha nem, akkor az Ön gyermekei és a közös gyermek figyelembevételével szintén igényelhető lehet az emelt összegű támogatatás a 3. gyermek után.

Judit szerint:

2019-04-04 - 12:54

Üdvözlöm,
a férjemmel házat szeretnénk venni, sajnos önerőnk nincs, de szeretnénk igénybe venni majd a babaváró hitelt és ezt önerőként felhasználva megigényelni a csok támogatást illetve a kedvezményes hitelt. Kérdésem, hogy ez kivitelezhető-e így, amennyiben a keresetünk lehetővé teszi a 20 millió Ft hitel bevállalását?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-04 - 14:41

Kedves Judit!
Megfelelő jövedelemfedezettség esetén a fent leírtak kivitelezhetők.

Gréti szerint:

2019-03-05 - 20:43

Érdeklődni szeretnék, hogy egy éve vettük fel a csokot két vállalt gyerekre egy használt lakásra az 1.430.000-at. Most hallottam egy olyan lehetőséget, hogy a 10 millió forint szabad felhasználású hitelt fix törlesztőrészlettel lehet igényelni, ha 5 éven belül vállaljuk a gyerek születését? Ha jól értelmeztem.
Érdeklődni szeretnék, hogy ezt úgy is fel lehet ,hogy mi előzőleg felvettük a csokot? Mivel ezzel a 10 millióval ki tudnánk a lakáshitelt fizetni és ha jönnek a babák, akkor még szünetelne is ez a kölcsöntörlesztés. Elég jól hangzik, csak nem tudom, hogy ez így járható út-e. Köszönöm szépen a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2019-04-13 - 14:13

Kedves Gréti!
A babaváró hitel igénylését nem zárja ki a megelőlegező CSOK igénybevétele. Minderről bővebb információt ITT olvashat.

Csaba szerint:

2019-02-28 - 20:41

Helló!!
Érdeklődni szeretnék. Ez év júniusban lesz az esküvőn. Szeretnénk 2 gyermeket bevállalni. 2 gyerek támogatására mennyi az az összeg, amit lehetne kapni és hogy mennyi időn belül kellene ezt teljesíteni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-20 - 15:18

Kedves Csaba!
2 gyermek után használt lakóingatlanra 1.430.000 Ft, új lakóingatlanra 2.600.000 Ft igényelhető. A falusi CSOK keretében használt lakás esetén is elérhet lesz a 2.600.000 Ft. A gyermekvállalási határidő 2 gyermek vállalása esetén 8 év.

Norbi szerint:

2019-02-28 - 09:39

Üdv.
Feleségemmel korábban igényeltük a csok-ot 2 gyermek vállalására, teljesítettük ugye a feltételeket.
Az lenne a kérdésem, gondolkozunk a 3. Gyermeken is. Hogyha bevállaljuk a 3 gyermeket, igényelhetünk-e még támogatást? Falusi csokra alkalmas településen élünk.

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-13 - 10:27

Kedves Norbi!
Újabb lakáscél esetén 3 gyermek vállalása esetén igénybe vehető lehet a falusi CSOK. További pontos tájékoztatást a részletekről a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után tudunk majd adni.

Máté szerint:

2019-02-27 - 12:33

Lakást szeretnék vásárolni. 1 gyermekem van, de bevállalnánk még egyet!
Így mennyit lehetne igényelni és feltételei?

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-27 - 14:26

Kedves Máté!
A megelőlegező CSOK összege két gyermek után használt lakás vásárlása esetén 1.430.000 Ft. A falusi CSOK keretében használt lakás vásárlásához 2 gyermek után 2.600.000 Ft összegű kedvezmény lesz elérhető várhatóan július elsejétől. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Anita szerint:

2019-02-25 - 12:36

Üdvözlöm!
Szeretnénk majd igénybe venni CSOK-ot 3 gyermekre, egy meglévő és 2 vállalt. Még nem vagyunk házasok a vőlegényemmel, de igénylés előtt összeházasodnánk.
Ilyen esetben az első, házasságon kívüli babát figyelembe veszik? Vagy csak a házasságon belül született gyermekre lehet igényelni?
Köszönettel: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2019-03-12 - 13:22

Kedves Anita!
A CSOK-ot már meglévő, házasság előtt született gyermekük után is tudják igényelni.

László szerint:

2019-02-11 - 14:03

Tisztelt Címzett!
Házasságban élünk, jelenleg 1 gyermekünk van, még 2 gyermeket biztosan szeretnénk.
Új lakást vásárolnánk, amelyhez igénybe vennénk a 10 millió Ft vissza nem térítendő támogatást, és 8 millió Ft államilag támogatott hitelt.
Kérdések
1. Ha nem jönne össze egyetlen gyermek sem, de orvosilag igazolt okok miatt, akkor is büntető kamatostul kell visszafizetni a hitelt és a 10 milliót is?
2. Ha csak 1 gyermek jönne össze, akkor mivel 2 gyermekre már 10 millió Ft államilag támogatott hitelt fel lehet venni, így jól gondolom, hogy a 8 milliós hitel semmi esetre sem képezné vita tárgyát?
Ebben az esetben csak a 10 millió vissza nem térítendőre kellene elengedést kérni, ha orvosilag bizonyított, hogy nem születhet meg a 3. gyermek?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-02-17 - 22:50

Kedves László!
1. Ez esetben méltányossági kérelemmel fordulhatnak a területileg illetékes járási hivatalhoz, ahol egyedi elbírálás után születik döntés a visszafizetendő összegről.
2. Ez esetben a támogatott hitelre már jogosultak lennének, a visszafizetés a kölcsönt nem érintené.

Ábel szerint:

2019-01-30 - 14:48

Kedves Uram/Hölgyem!
Adott egy használt lakásra felvett CSOK, 3 gyermek vállalása mellett. Az élet úgy hozta, hogy 3. gyermek nem fog teljesülni, és ezt a vállalt határidő letelte előtt tudjuk. Ezt szeretném jelezni, csak nem tudom, hogy pontosan hol kell. MÁK a bankhoz küld, a bank pedig a MÁK-hoz.
Tudna kérem segíteni, hogy mi a helyes eljárás részemről? 2 gyermek teljesült, gondolom, hogy a 2 és 3 gyermek közötti támogatás összegét kell kifizetni.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-30 - 15:11

Kedves Ábel!
Ilyen esetben a hitelintézethez kell elsőként menni, mert a megelőlegező CSOK-hoz tartozó kamat összegét a bank számolja ki. Ezt követően vagy visszafizetik a hitelintézetnél a támogatást és a bank elszámol az állammal vagy a területileg illetékes járási hivatalnál fizetik vissza a bank által kiszámolt összeget.

Dávid szerint:

2019-01-25 - 09:57

Üdvözlöm!
Olyan kérdésem lenne, hogy jelenleg egy gyermek van a feleségemtől és szeretnénk igénybe venni a 2 gyermekes támogatást. Viszont olyan kérdés merült fel, hogy mi van akkor, ha elválunk és esetleg mástól származna a 2. gyerek? Ha az anya veszi fel a 2 gyermekes támogatást, akkor neki kell teljesíteni a megígért 2. gyereket, vagy ha éppen az apa produkálna egy harmadik féltől (egy masik “anya”-tól),
illetve ugyanez az apára nézve … Tehát ha testvérek lennének, de nem vér szerinti (mostoha). Ekkor is teljestíthetjük a feltételt a 2 gyerekre avagy ez nem megoldható?
Remélem érti a kérdésem és fog tudni sikeresen válaszolni rá.
Várom válaszát!
Előre is köszönöm.
Üdv.
Dávid

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-25 - 11:02

Kedves Dávid!
Házastársak, élettársak esetén a CSOK kizárólag együttesen igényelhető. Vállalt gyermek után igényelt CSOK esetén a gyermekvállalás csak akkor tekinthető teljesítettnek, ha közös gyermekük születik.

Ágnes szerint:

2019-01-22 - 13:36

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Azzal a kérdéssel szeretnék önhöz fordulni, igényelhető-e a csok hitel nélkül, ha a párom nevén van lakás, de az anyukájának haszonélveszeti joga van benne? Van 1 gyermekünk, aki nem közös, de szeretnénk még 2 közös gyermeket, de nem vagyunk házasok, csak élletársi kapcsolatban vagyunk. Erről közjegyzői papírunk is van. Vagy ha gyeremekvállálásról beszélünk, akkor össze kell házasodunk?
Előre is köszönöm a válaszat.
Ágnes

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-22 - 13:50

Kedves Ágnes!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a CSOK jogosultságot. Vállalt gyermek után azonban kiárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK, előbb tehát össze kellene házasodniuk. Megelőlegező CSOK igénylésénél továbbá fontos, hogy a házastársak legalább egyike 40 év alatti kell, hogy legyen a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

Tibor szerint:

2019-01-11 - 13:08

Van 1 meglévő gyermekem és fel szeretném vneni a szocpolt, de úgy, hogy be szeretnénk vállani még egy második gyermeket.
Mi szükséges hozzá, mármint papírok?

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-11 - 13:09

Kedves Tibor!
Megelőlegező CSOK igénylésének feltétele a házastársi kapcsolat, továbbá legalább egyiküknek 40 év alattinak kell lenni a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. A szükésges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Noémi szerint:

2019-01-03 - 08:45

Üdvözletem!
Elvált, kétgyermekes anya vagyok és örökbe kívánok fogadni egy harmadik gyermeket. Ilyen esetben 3 gyermekre meg lehet igényelni a CSOK-ot? Ha igen, milyen formában? Milyen dokumentumok szükségesek hozzá? Miről kell és kitől, az igazolás? Vagy “csak” nyilatkozatot kell tegyek? Illetve hány éven belül kell megtörténnie az örökbefogadásnak? Csak mert úgy tudom, van aki elég sok (5-7) évet is várt egy gyermekre. Illetve még egy: ha végül mégsem örökbefogadással lesz 3. gyermek, hanem természetes úton, későbbiekben azt is elfogadják, annak ellenére, hogy örökbefogadással vettem igénybe a CSOK-ot, ugye? Köszönettel, Noémi

Hitelnet.hu szerint:

2019-01-03 - 09:53

Kedves Noémi!
Vállalt gyermek után megelőlegező CSOK kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető. Elvált szülőként meglévő és az Ön eltartásában lévő gyermekek után lehet jogosult a kedvezményre.

Zoltán szerint:

2018-11-27 - 12:07

Üdvözlöm,
A kérdésem a következő: a gyermekvállalásra biztosított határidő a CSOK-szerződés aláírásától, vagy az új építésű ingatlan használatba vételi engedélyének kiadásától indul?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-27 - 12:11

Kedves Zoltán!
A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt új lakás építésénél a használatbavételi engedély, a használatbavétel tudomásulvételét igazoló hatósági bizonyítvány vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténte napjától, új lakás vásárlása esetén a támogatási szerződés megkötésének időpontjától kell számítani.

Iza szerint:

2018-11-21 - 10:18

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha van 2 gyermekem és bevállalok még 2-őt és a megszabott időn belűl nem születnek meg a gyermekek, azt vissza kell-e téritenni? És ha igen, akkor egy összegben? Vagy részletben?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-21 - 10:20

Kedves Iza!
A megelőlegező CSOK nem teljesülése esetén visszafizetési kötelezettség keletkezik. Van lehetőség részletfizetésre vonatkozó méltányossági kérelem benyújtására, melyet a területileg illetékes járási hivatalok minden esetben egyedileg bírálnak el.

Bettina szerint:

2018-11-19 - 09:28

2016-ban kötöttünk szerződést. Vállalatunk gyermeket, viszont a vállalt gyermek nem fog megszületni a vállalt 4 éven belül.
Van-e türelmi idő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-19 - 10:35

Kedves Bettina!
A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő a várandósság orvosilag megállapított tényére tekintettel a várandósság végéig meghosszabbodik, ha a fiatal házaspár a várandósság tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a hitelintézetnek igazolja.

Eliza szerint:

2018-11-09 - 13:52

Helló!
1 gyermekem van. Ha vállalnék meg 1-et, akkor igénybe tudnám venni a csok-ot? Milyen papírok szükségesek a csok-hoz?

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-12 - 15:24

Kedves Eliza!
Megelőlegező CSOK igénylése házastársi kapcsolat esetén lehetséges, ha legalább egyikük nem tölti be a 40. életévét a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.
Az igényléshez szükséges dokumentumokról IDE kattintva tájékozódhat.

Gyula szerint:

2018-11-09 - 11:30

Jó napot!
Feleségemmel 2 éve vagyunk házasok. Gyermekünk még nincs, de szeretnénk legalább 2 gyermeket vállalni 4 éven belül. 3 éve vásároltunk használt ingatlant.
A kérdésem az lenne, hogy az állami támogatást megkapnánk-e a meglevő lakáshitelünk csökkentésére most, amennyiben kettő gyermeket bevállalunk a jövőben?
Üdvözlettel:
Gyula

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 12:55

Kedves Gyula!
Már megvalósult lakáscél esetében sajnos nincs lehetőség visszamenőlegesen megelőlegező CSOK-ot igénybe venni.

Anita szerint:

2018-11-09 - 10:10

Tisztelt Szakértő!
2017-ben egyedülálló anyaként meglévő két gyermekem után igényeltem használt lakás vásárlására 1.430.000 Ft CSOK támogatást. A párommal tervezzük a házasságot és egy harmadik gyermek vállalását. Új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni, melyhez szeretnénk a 10 millió Ft családi otthonteremtési támogatást igénybe venni. A meglévő lakásom eladásával és az előző évben felvett támogatás visszafizetésével van lehetőségünk megelőlegező CSOK igénybe vételére a két meglévő és egy tervezett gyermekre?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Anita

Hitelnet.hu szerint:

2018-11-09 - 10:31

Kedves Anita!
Van lehetőség arra, hogy a tavaly kapott támogatást a lakás értékesítését követően egy kincstári felfüggesztő számlára befizesse. A 10 milliós és az 1.430.000 Ft-os CSOK különbözete pedig igényelhető a lakásvásárláshoz egy gyermek vállalásával a házasságkötést követően. A felfüggesztő számlára befizetett támogatást a kincstár a vételár utolsó részeként visszautalja. Az új lakás vásárlására vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Paulina szerint:

2018-10-28 - 19:36

Sziasztok.
Nincs gyerek, házas vagyok.
Hány gyereket lehet beírni előre?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-31 - 09:53

Kedves Paulina!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén legfeljebb 2 gyermek, új építésű lakás esetén maximum 3 gyermek vállalására van lehetőség.

Katalin szerint:

2018-10-17 - 06:19

Tisztelt Cím!
Már két gyermekünk után igénybe vettük a Csok-ot használt lakás vásárlásához. Szeretnénk egy harmadik gyermeket és emiatt szeretnénk beépíteni a teraszt, hogy plusz egy szobánk legyen.
Ebben az esetben is aláírhatunk előre egy harmadik gyermeknek?

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-17 - 08:25

Kedves Katalin!
Meglévő terasz beépítése nem minősül bővítésnek. Erre a célra CSOK/megelőlegezett CSOK sajnos nem vehető igénybe.
A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeket IDE kattintva ismerhetik meg.
Amennyiben a terasz beépítéséhez kölcsönt szeretnének felvenni, Szakértőink készséggel nyújtanak Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást online adatlapunk kitöltését követően.

Nikolett szerint:

2018-10-08 - 07:22

Üdv.
Nikolett vagyok. Érdeklődnék, hogy én a párommal nem házasodtam össze, mivel még nem került rá sor. Így is lehetne igényelni a csok-ot? Milyen feltételei vannak az igénylésnek? Előre köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2018-10-08 - 07:27

Kedves Nikolett!
Ha még nincsen gyermek (vagy legalább 12. terhességi hetet betöltött magzat), akkor kizárólag házastársi kapcsolat esetén van lehetőség CSOK igénylésre.
A használt lakás vásárlására vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Márta szerint:

2018-09-27 - 07:17

Szeretnénk új házat venni, de 10% önerőt, ha nem többet kérnek. Sajnos nincs rá annyi keretünk.
A kérdésem az lenne, hogy mennyi megelőlegező CSOK-ot kapnánk? Lehetséges lenne, hogy abból az összegből foglaljuk le a házat?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-27 - 07:40

Kedves Márta!
A megelőlegező CSOK összegéről fenti bejegyzésünkből tájékozódhat. A támogatás összege függ a vállalt gyermekek számától.
A megelőlegező CSOK összegét a bankok többsége azonban nem fogadja el önerőként. A támogatást a hitelintézetek a vételár utolsó részeként utalják akkor, ha a fennmaradó vételár rész már kifizetésre került. Az tehát nem lehetséges, hogy a megelőlegező CSOK összegéből foglalózzák le a lakást.

Andor szerint:

2018-09-12 - 05:09

Jó napot!
Feleségemmel a legnagyobb, 10 millió Ft-os CSOK felvételét tervezzük, ami nyilván minimum 3 gyermek vállalását jelenti. Jelenleg két gyermekünk van.
Ilyen esetben a 3. gyermek megszülésére 4 év vagy 10 év a határidő?
Köszönettel,
A.

Hitelnet.hu szerint:

2018-09-12 - 05:11

Kedves Andor!
Az új lakásra igényelhető 10 milliós CSOK esetében a gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő – a vállalt gyermekek számától függetlenül – 10 év.

Cecília szerint:

2018-08-01 - 18:33

Tisztelt Szakértő!
2006-ban használt ingatlan vásárlásra kettő gyermekre vettünk fel fél szocpolt, majd ez a később megszületett harmadik gyermekre tekintettel ki lett egészítve. Lehet ezek után 10+10-el építkezésre felvenni csok-ot úgy, hogy levonjuk a már felvett támogatást a 10 millióból? Vagy ne is gondoljunk rá, mivel a gyerekekre már vettünk fel támogatást? Pár éve a MÁK-nál egy szakértő azt mondta, hogy belevághatunk, de minél jobban beleásom magam a jogszabályokba, annál zavarosabb az egész.
Bár már feltettem ezt a kérdést itt az oldalon, de válasz nélkül törölve lett. Ennek ellenére várom válaszukat, melyet előre is köszönök!
Szép napot!
Cecília

Hitelnet.hu szerint:

2018-08-01 - 22:32

Kedves Cecília!
Kérdését 2018.07.30.-án 16:02-kor megválaszoltuk. A választ ITT találja.

Melissza szerint:

2018-07-19 - 05:24

Hány gyerekre lehet szerződni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-19 - 05:54

Kedves Melissza!
Új lakóingatlan építése és vásárlása esetén legfeljebb 3, használt lakás esetében – a meglévő gyermekek számától függetlenül – legfeljebb 2 vállalt gyermek után igényelhető CSOK.

Evelin szerint:

2018-07-19 - 05:22

2016-ban vásároltunk használt lakást. Ebben az évben született első gyermekünk. Igényeltük a Csokot, ez ugye 600.000 Ft. Majd 2017-ben született második gyermekünk, akire 400.000 Ft-ot kaptunk. Házasságot még nem kötöttünk. Ha esetleg összeházasodnánk, igénybe vehetnénk-e a fennmaradó összeget?
Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-19 - 05:50

Kedves Evelin!
A megelőlegező CSOK visszamenőleges igénybevételére sajnos nincs lehetőség.

Olga szerint:

2018-07-10 - 10:55

Tisztelt Címzett!
Bővítjük házunkat. Egy meglévő és egy vállalt gyermek után igényeljük a CSOK-ot.
Kérdésem az lenne, hogy a járástól (milyen osztálytól?) milyen igazolást kell kérni a gyerekekkel kapcsolatosan? Olyat hallottam, hogy olyan igazolás kell, hogy nem vettünk igénybe CSOK-ot a meglévő gyermekünkre?!
Válaszát előre köszönöm.
Olga

Hitelnet.hu szerint:

2018-07-10 - 10:56

Kedves Olga!
Ez az igazolás 2018. március 15. után benyújtott megelőlegezett CSOK kérelmekhez már nem szükséges.

Atti szerint:

2018-06-29 - 11:58

Érdeklődni szeretnék. Egy gyermekünk van, szeretnénk még egyet. Az elsőre se vettünk fel szocpolt. Meglévő hitelünkbe betörleszthetjük, ha aláírunk még 1-et? Utána vagy esetleg mind a kettőre felvetnénk a szocpolt?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-30 - 15:03

Kedves Atti!
A CSOK-ot sajnos nem tudják sem visszamenőleg, sem vállalt gyermek után a meglévő hiteltartozás csökkentésére felhasználni.

Beáta szerint:

2018-06-28 - 06:22

Azt szeretném kérdezni, hogy van két gyermekem az előző házasságából, de annak már vége. Így új kapcsolatba vagyok, ahol szeretnék egy közös gyereket.
Akkor így felvehető-e rájuk is vagy nem?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-28 - 06:42

Kedves Beáta!
Kérdését korábban már megválaszoltuk. A támogatást vállalt gyermek után csak akkor tudják igényelni, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Beáta szerint:

2018-06-26 - 16:37

Azt szeretném kérdezni, hogy ha van két gyermekem, de most egy új kapcsolatban vagyok, ahol egy közös gyereket szeretnék, akkor felvehető-e a másik kettőre is?

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-26 - 16:57

Kedves Beáta!
Igényelhető a két nem közös és egy közös gyermek után együttesen a támogatás. Vállalt gyermek után azonban csak akkor lehetnek jogosultak a támogatásra, ha házasok és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti.

László szerint:

2018-06-22 - 06:22

Tisztelt Hitelnet!
Egy éves házasok vagyunk a harmincas éveink elején és szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot használt kertes ház vásárlásra. Terveink szerint két gyereket szeretnénk vállalni és a mostani saját, tehermentes kertes ingatlanunk kicsi lesz hozzá. Folyamatban van egy nagyobb vásárlása.
Kérdésem lenne, hogy ha nyilatkozatot töltünk ki gyermekvállalásról, akkor mennyi időnk van a második gyerek megszületéséig?
Előre is köszönöm válaszukat.
Üdvözlettel: László

Hitelnet.hu szerint:

2018-06-22 - 06:56

Kedves László!
2 vállalt gyermek után igényelt megelőlegező CSOK esetén a két gyermek megszületésére együttesen 8 év áll rendelkezésre.

Máté szerint:

2018-05-19 - 15:47

Tisztelt Hitelnet!
2017-ben vásároltunk használt lakást, 1 meglévő és 1 vállalt gyermekre, 1.430.000 Ft értékben. Most szeretnénk újépítésű lakásba költözni, és még egy gyermeket vállalni.
Hogy lehetséges ezt megvalósítani? Igénybe tudjuk venni a 10+10 milliót csökkentve a már igénybe vett támogatás összegével?
Válaszát előre is köszönöm: Máté

Hitelnet.hu szerint:

2018-05-19 - 15:51

Kedves Máté!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében gyermekvállalásra tekintettel korábban igénybe vett támogatás esetén családi otthonteremtési kedvezményre akkor köthető támogatási szerződés, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült. Mivel Önök 1 vállalt gyermekre is igénybe vették a CSOK-ot használt lakásra, ezért újabb lakáscél esetén további vállalt gyermek után csak akkor lehetnek jogosultak a megelőlegező CSOK-ra, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

Szilvia szerint:

2018-04-26 - 15:10

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy a csok támogatást jelenleg gyermek nélkül lehet-e igényelni? Nekem nehezen jön össze a baba, gondolkodunk az örökbefogadáson is, de mindenféleképpen szeretnék saját gyermeket is! Van ismerősöm, aki ugyanebben a cipőben jár, de 3 gyerek bevállalásával igényelték a támogatást, majd mire megkapták természetes úton 1 gyermek megfogant! De nem tudom ilyen esetben mik a feltételei az ügynek!
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel.
Szilvia

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-26 - 15:54

Kedves Szilvia!
Megelőlegező CSOK igénybevételére az Önök esetében is van lehetőség, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti, de számolni kell azzal, hogy ha nem teljesül a gyermekvállalás a meghatározott időn belül, akkor a támogatás összegét a Ptk. szerinti kamattal növelve vissza kell fizetni.

Mónika szerint:

2018-04-25 - 05:56

Mi már igénybe vettük a megelőlegezett csok-ot két gyerek után lakásvásárlásra. Egy gyermekünk van. Vállaltuk a másodikat.
Kérdésem, hogy igényelhetjük-e lakásbővítésre a csokot, mert azt olvastam, az is igénybe veheti, aki már korábban megtette, s ebben az esetben a kettő különbözetét folyósítják.
Nem tudom a mi esetünkben is működhet-e ez a verzió?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-25 - 06:16

Kedves Mónika!
Újabb megelőlegező CSOK igénybevételére akkor lehetnek jogosultak, ha a korábbi gyermekvállalás teljesült.

Gréta szerint:

2018-04-11 - 08:31

Üdvözlöm!
Az volna kérdésem, hogy mik a feltételek abban az esetben, ha még nincs gyerekünk a férjemmel, de szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot használt, illetve olyan ház vásárlása esetén aminek még nincs lakhatási engedélye. Mennyi tőkére van szükség? Árverezett vagy eszközkezelős házra is lehet igényelni?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-11 - 14:48

Kedves Gréta!
Megelőlegező CSOK igénybevételére akkor van lehetőségük, ha legalább egyikük 40 év alatti. Új lakás esetén legfeljebb 3 gyermek vállalható. A vállalási határidő 10 év. Használt lakás esetén legfeljebb két gyermek vállalására van lehetőség, s ennek határideje 8 év.
Arról, hogy használatbavételi engedéllyel nem rendelkező ház mely esetben minősül újnak, IDE kattintva tájékozódhat, Félkész lakóingatlan finanszírozása cím alatt. Ez esetben az ingatlan megszerzését követően, a befejezéshez igényelhető az új lakásra vonatkozó CSOK.
További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére!

Tamás szerint:

2018-04-10 - 05:53

Kedves Szakértő!
Amennyiben 2 gyermekünk már van, de a második gyermek autista (és erről szakvéleménye is van, illetve jogosultak vagyunk a magasabb összegű családi pótlékra), ebben az esetben megigényelhető a 10 milliós CSOK összeg, vagy nem?
Segítségét előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 06:17

Kedves Tamás!
Ha vállalják 3. gyermek megszületését, akkor igényelhető a 10 milliós támogatás.

Tamás szerint:

2018-04-10 - 10:50

És ha bevállalom a 3. gyereket, de nem születik meg, akkor jön a büntetés?
Nem számít az, hogy van egy autista gyermekem?
Mert ha csak egy gyermekem lenne, és bevállalnám a CSOK-ot 3 gyermekre, és születne egy autista gyermekem, akkor nem kellene a 3. gyermeket is bevállalni, ezért kérdezem, hogy ha van két gyermekem, és az egyik autista, akkor jogosult vagyok-e a vissza nem térítendő 10 milliós támogatásra?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-10 - 12:52

Kedves Tamás!
Jelen helyzetben automatikusan nem jogosult a 10 milliós támogatásra. A vonatkozó kormányrendelet értelmében: A” járási hivatal csak olyan igazolást fogadhat el, amely alapján megállapítható, hogy a megelőlegezett családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételére irányuló szerződés megkötésének időpontja megelőzi a méltányossági döntést megalapozó ok megállapításának első időpontját.”

Andi szerint:

2018-04-06 - 17:54

Üdvözlöm.
Érdeklődnék, 3 gyerek megvan, 1-et bevállalnánk. Mennyi idő alatt kell megszületnie és mennyi idő a csok elbírálási ideje beadástól számítva?

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-07 - 04:31

Kedves Andi!
A gyermekvállalási határidő 1 gyermek esetében 4 év. A CSOK elbírálási ideje lakásvásárlás esetén a kérelem befogadásától számítva 30 nap.

CS-né szerint:

2018-03-31 - 15:24

Tisztelt Címzett!
Két éve megelőlegezett Csokot vettünk igénybe egy gyermekre. Szeretném tudni, hogy hány hetes terhességről szóló igazolást fogad el a bank a bevállalt gyermek meglétéről?
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-04-01 - 06:48

Kedves Asszonyom!
A gyermekvállalás teljesítését a gyermek megszületése után tudja igazolni a hitelintézet felé.

Tamás szerint:

2018-03-30 - 06:06

Meglévő terhesség van, gyerek még nincs. Így lehet-e lakást vásárolni, ha még gyereket vállalok?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-30 - 06:23

Kedves Tamás!
A 12. terhességi hetet betöltött magzat CSOK igénylés esetén már meglévő gyermeknek számít. További gyermekvállalás akkor lehetséges CSOK igénylésnél, ha házasok és a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti. A használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Léna szerint:

2018-03-23 - 15:09

Üdvözlöm!
Az irant érdeklődnék, hogy bejegyzett élettarsak is igényelhetik a Csok-ot úgy, hogy nincs gyerekünk, de kettőt vállalnának?
Köszönöm
Léna

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-24 - 14:22

Kedves Léna!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető a CSOK, ha a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább a házastársak egyike 40 év alatti. Bejegyzett élettársak nem jogosultak megelőlegező CSOK igénybevételére.

Réka szerint:

2018-03-21 - 13:45

Jó napot.
Olyan kérdésem lenne, hogy 3 meglévő és egy vállalt gyermekre igényeltük a férjemmel a csokot, azaz 2 millió 750 ezer Ft-ot kaptunk. 4 év a gyermekvállalás időpontja. Ha mégse sikerül addig a vállalt gyermek, akkor mennyi pénzt kell visszafizetni, mennyi időn belül? És a megvásárolt ingatlanból kilakoltatnak, ha nem teljesül?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-21 - 13:58

Kedves Réka!
Ha az adásvételi szerződés megkötésétől számított 4 éven belül nem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást, akkor a 4. gyermekre jutó 550.000 Ft-ot Ptk. szerinti büntető kamattal kell visszafizetni a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül. A nem teljesülés miatt nem lakoltatják ki Önöket.

Rêka szerint:

2018-03-21 - 18:53

Köszönöm a válaszát. Akkor még egy olyan kérdésem lenne, hogy az 550 ezer Ft-ra mennyi lenne a büntető kamat?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-22 - 09:08

Kedves Réka!
Ez a visszafizetési kötelezettség időpontjában érvényes jegybanki alapkamat.

Júlia szerint:

2018-03-21 - 10:52

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnem kérdezni, hogy Önök vállalják-e, hogy kijönnek velünk egy ingatlanhoz, melyet szeretnénk megvenni, hogy tudjuk-e rá a Csok 10+10-et igényelni (részünkről a csok feltételeknek megfelelünk, ezt már korábban felmérettük, csak a házat nem tudjuk, hogy alkalmas-e).
Válaszát várom.
Köszönettel, Júlia

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-23 - 05:08

Kedves Júlia!
Abban, hogy egy ingatlan statikailag, műszakilag megfelel-e a CSOK feltételeknek, sajnos nem vagyunk illetékesek, tehát ilyen jellegű helyszíni szemlét nem tudunk vállalni.
A 10+10 milliós CSOK kizárólag új lakás vásárlásához (és építéséhez) igényelhető, használt lakásra nem vehető igénybe. Az új lakásra vonatkozó CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Amennyiben új építésű lakóingatlant vásárolnak, az valószínűleg megfelel a 10+10 milliós CSOK feltételeknek, hiszen az új lakások ezen szempontok figyelembevételével kerülnek kialakításra.

Richárd szerint:

2018-03-10 - 16:35

Üdv.
Kérdésem az lenne, hogy párommal 9 éve vagyunk együtt, 2 gyerek van, 1-2-t tervezünk még! Bevállalndó gyerekhez házastársnak kell lennünk? Mi van olyankor, ha büntetett az egyik fél, de börtönben nem volt soha? Akkor is tudnánk igénybe venni a csokot és aláírhatnánk 2 gyerekre? Bevállalandó gyerek nem születne meg a határidőn belül, olyankor mire lehet számítani?

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-11 - 14:26

Kedves Richárd!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK. A támogatás igénylésének feltétele a büntetlen előélet, vagy amennyiben az igénylők egyike büntetett előéletű, úgy CSOK igénybevétele csak akkor lehetséges, ha az illető a büntetlen előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól már mentesült.
Ha a vállalt gyermek nem születik meg határidőre, úgy az utána kapott támogatást a folyósítás napjától számított, Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.

Renáta szerint:

2018-03-20 - 11:29

Üdv.
Élettársi kapcsolatban élünk párommal, nincs meglévő gyermekünk. SZOCPOL igénylése így nem lehetséges?
Ha nem lehetséges, milyen mód van hitelfelvételhez? Nagy összegről van szó!
Üdvözlettel: Renáta

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-22 - 08:56

Kedves Renáta!
Élettársi kapcsolat esetén vállalt gyermek után sajnos nem igényelhető támogatás, csak meglévő gyermek után. (Meglévőnek számít a magzat is, a betöltött 12. terhességi hetet követően.)
Az elérhető legkedvezőbb lakáshitelekről Szakértőink készséggel tájékoztatják Önöket. Ehhez azonban bővebb információkra lenne szükség, ezért kérjük, töltse ki online adatlapunkat! A lakáshitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen online lakáshitel kalkulátorunk segítségével tájékozódhatnak!

Aranka szerint:

2018-03-10 - 15:56

Szép estét!
Két kérdésem lenne.
1. Én most gyeden vagyok még a nagyobbik lányommal júliusig, a picivel áprilisig cseden. Az lenne a kérdésem, hogy a Csokhoz én fel tudnám venni a hitelt!?
2. Azt hallottam, hogy fel lehet venni a 10 milliót, de x időn belül meg kell, hogy szülessen a 3. gyermek! Létezik ilyen?
Köszönöm előre is.
Aranka

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 16:25

Kedves Aranka!
1. A családtámogatási juttatások (gyed, csed, stb.) önálló jövedelemként nem fogadhatók el, így hitelfelvétel csak ezekre a jövedelmekre nem oldható meg.
2. 3 meglévő vagy vállalt gyermek után igényelhető a 10 milliós CSOK új lakás vásárlásához vagy új lakóingatlan építéséhez. A vállalt gyermeknek 10 éven belül kell megszületnie. Vállalt gyermek után házastársak lehetnek jogosultak a kedvezményre, ha legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Erzsébet szerint:

2018-03-10 - 15:20

Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a párommal nem vagyunk házasok és még nincs gyerekünk sem. Bővíteni szeretnénk a házunkat. Ez esetben csak akkor kaphatnánk CSOK-ot, ha lenne egy 91. napot betöltött magzatunk?! Lakáskasszából finanszírozzuk az új rész építését és tavasszal elkezdenénk. Nem tudom ilyen esetben egyáltalán kaphatnánk-e támogatást. Esetleg ha építés közben kiderül, hogy jön a baba, akkor így kérhetnénk a támogatást?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:33

Kedves Erzsébet!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársak lehetnek jogosultak CSOK-ra. A 12. terhességi hetet betöltött magzat már meglévő gyermeknek számít CSOK igénylésnél, így ez esetben élettársként is igényelhetnék a támogatást. 2018. március 15-től a CSOK folyamatban lévő bővítéshez is igényelhető lesz a hitelintézet által elfogadott bekerülési költségből még fennmaradó munkálatok összegéig, figyelembe véve a gyermekszám alapján járó CSOK összegét.

Krisztina szerint:

2018-03-10 - 15:19

Üdvözlöm.
Már végig rágtam magam rajt, de nem találom a választ.
Az lenne a kérdésem, hogy ha 3 éve élünk együtt, bejegyzett élettársi kapcsolatban, van 1 közös lánykánk. Családi ház vásárlásnál szeretnénk felvenni a CSOK-ot.
Bejegyzett élettársi kapcsolatnál is lehet igényelni vállalt gyerekre? Vagy azt csak házastársként?
Köszönöm.
,

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-10 - 15:30

Kedves Krisztina!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK akkor, ha a házastársak legalább egyike 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Móni szerint:

2018-03-07 - 20:26

Jó napot!
Szeretnék érdeklődni, hogy hol kell kikérni a vállalt gyermekről a papírt?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-03-12 - 14:46

Kedves Móni!
2018. március 15. után történő megelőlegező CSOK igénylés esetén már nem lesz szükség olyan igazolásra, miszerint a fiatal házaspár megelőlegezett formában nyújtott lakáscélú állami támogatással nem rendelkezik. Ezt az igazolás jelenleg a területileg illetékes járási hivatal adja ki.

Tamás szerint:

2018-02-26 - 06:11

Üdv!
Azzal a kérdéssel fordulok önökhöz, hogy én és a párom mindketten közmunkán dolgozunk a helyi önkormányzatnál, a kettőnk összes nettó jövedelme: 140.000 forint. 2 gyerekünk van és szeretnénk még egyet bevállalni.
Van-e rá lehetőség, hogy igénybe vegyük a csok-ot?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-26 - 12:05

Kedves Tamás!
Ha megvan legalább egyik részéről a 180 napos munkaviszony, akkor jogosultak lehetnek a CSOK-ra. Vállalt gyermek után azonban csak akkor igényelhető a támogatás, ha házasok és legalább egyik 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Marika szerint:

2018-02-24 - 05:40

Tisztelt hitelnet
3 meglévő gyermek mellé vállalhatunk még egy gyermeket hogy a nagyobb ősszegü CSOKot megkaphassuk a férjemmel?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 07:04

Kedves Marika!
Kérdését február 21-én már megválaszoltuk:
“Kedves Marika!
Amennyiben legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor, úgy a 3 meglévő gyermek mellett jogosultak lehetnek vállalt gyermek után is a támogatásra. A jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.”

Attila szerint:

2018-02-24 - 05:40

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy feleségemmel a csok igénybe vehető-e, hogy nincs még gyerek, de vállalnánk be?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-24 - 06:59

Kedves Attila!
Amennyiben legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor és nem rendelkeznek nem teljesített megelőlegező támogatással, úgy jogosultak lehetnek vállalt gyermek után CSOK igénylésre. Használt lakás vásárlásakor legfeljebb 2, új lakás vásárlásakor vagy építésekor legfeljebb 3 gyermek vállalható be.

Marika szerint:

2018-02-21 - 05:46

Vállalhatok a 3 meglévő gyermek mellé még egy babát, hogy a 2.750.000 forintos csokot igényelhessük a férjemmel?
Úgyis igényelhetjük a csokot a férjemmel, hogy csak ő dolgozik? Én gyesen vagyok.

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-21 - 05:55

Kedves Marika!
Amennyiben legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor, úgy a 3 meglévő gyermek mellett jogosultak lehetnek vállalt gyermek után is a támogatásra. A jogosultsághoz elegendő, ha legalább egyikük rendelkezik a szükséges TB jogviszonnyal.

Viktória szerint:

2018-02-10 - 18:09

Tisztelt Cím!
Megelőlegezett szocpol esetén, ha a vállalt gyermek egészségügyi probléma miatt nem születik meg abban az esetben mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-12 - 04:37

Kedves Viktória!
Méltányossági kérelemmel lehet fordulni a területileg illetékes járási hivatalhoz a visszafizetési kötelezettség halasztott teljesítése, mérséklése vagy elengedése érdekében.

Barbara szerint:

2018-02-09 - 06:23

Üdvözlöm.
Olyan kérdésem lenne, hogy élettársi kapcsolatban élünk a párommal. Én 37 vagyok, ő 30. Az első gyermekkel vagyok terhes. Ha mi bevállalnánk még 2 gyermeket, van rá esély, hogy megkapjuk? A páromnak folyamatos a tb jogviszonya több mint egy éve, nekem is 9 hónapja van. Az is érdekelne, hogy még mik a feltételek?
Válaszát előre is köszönöm és várom.
Most a tb jogviszonynak mennyinek kell lennie?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-09 - 11:28

Kedves Barbara!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolatban igényelhető CSOK akkor, ha legalább a házastársak egyike 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor. Élettársként csak meglévő gyermek, valamint 12. terhességi hetet betöltött magzat után tudnak CSOK-ot igényelni. Legalább egyikük részéről 180 napos TB jogviszonynak kell meglenni, ha használt lakásra kérik a támogatást, vagy új lakásra, de legfeljebb két gyermek után. A 3 gyermek után adható 10 milliós CSOK jogosultsághoz legalább az egyik igénylő részéről minimum 2 éves TB jogviszony szükséges. A további feltételekről – lakáscélnak megfelelően – részletes leírás olvasható honlapunkon. További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésükre!

Tibor szerint:

2018-02-07 - 12:42

Egy meglévő és egy vállalt gyerek esetében össze kell-e házasodni a CSOK igényléshez?

Hitelnet.hu szerint:

2018-02-07 - 13:03

Kedves Tibor!
Mivel vállalt gyermek után is lenne igénylés, ezért feltétel a házastársi kapcsolat, továbbá legalább egyikük nem lehet 40 évnél idősebb a támogatás iránti kérelem benyújtásakor.

Zsigmond szerint:

2017-12-08 - 05:07

Jó napot!
Azt szeretném kérdezni, 2 gyerek van, 3. gyerek vállalására használt lakásra, ha nem születik meg, akkor mennyit kéne visszafizetnünk? 2.200.000 Ft három gyerekre.
Második kérdésem: TB igazolást visszamenőleg nézik-e?

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-08 - 05:29

Kedves Zsigmond!
Az igénybe vett CSOK összegét (2.200.000 Ft) csökkentve a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában meglévő gyermekek után járó CSOK összegével (1.430.000 Ft), azaz 770.000 Ft-ot a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – kell visszafizetni.
TB jogviszonnyal a CSOK kérelem benyújtásától visszamenőleg 180 napon át szükséges rendelkezni.

Zsiga szerint:

2018-01-06 - 17:51

Azt szeretném még kérdezni, hogy mennyi lenne négy évre így a késedelmi kamat, ha nem születik meg a harmadik gyermek?
Válaszát köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-08 - 11:45

Kedves Zsiga!
Kérdésre a CSOK visszafizetésében illetékes járási hivatal tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Zsiga szerint:

2018-01-24 - 22:56

Annyi lenne még a kérdésem, hogy bar listások vállalhatnak-e be gyereket? Ismerősöm érdeklődik. Ők is használt házat szeretnének vásárolni.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2018-01-25 - 04:22

Kedves Zsiga!
Megelőlegező CSOK igénylésénél sem vizsgálják a hitelintézetek a támogatott személyek KHR státuszát, így amennyiben hitelfelvétel nem kapcsolódik az ügylethez, vállalt gyermek után is igényelhető akár BAR listásként is a támogatás.

Attila szerint:

2017-12-09 - 11:51

Tisztelt cím!
Kérdésem a következő lenne: Használt lakást szeretnék vásárolni meglévő 3 gyermekre + egy gyermeket vállalni szeretnénk a párommal. Van egy lakás a nevemen, ami 1:1 az enyém. Ha esetleg elajándékoznám, ebben az esetben jogosultak lehetnénk támogatásra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-12-11 - 05:35

Kedves Attila!
Az 1/1 lakástulajdon használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén kizáró ok, ha az ingatlan nem haszonélvezeti joggal terhelt. Mivel azonban igénylőnként külön-külön 50% lakástulajdon megengedett, ezért a jogosultsághoz elegendő lenne az ingatlan 1/2 részét – akár a párja részére – elajándékoznia.

Judit szerint:

2017-11-18 - 16:06

T. Cím!
Az lenne a kérdésem, hogy a csokot felvettük egy vállalt gyerekre és már az akkor pocakban lévő magzatra. Azt szeretném kérdezni, hogy a második baba, azaz az egy vállalt gyermeknek 4 éven belül meg kell születnie, vagy elég ha betöltöm a 12. hetet? Mi van akkor, ha esetleg pár hónapot késne a megszületése?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-19 - 06:40

Kedves Judit!
Információink szerint a gyermekvállalás a gyermek megszületésével válik teljesítetté. A gyermekvállalás teljesítésére vonatkozó határidő a várandósság orvosilag megállapított tényére tekintettel a várandósság végéig meghosszabbodik, ha a fiatal házaspár a várandósság tényét orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a hitelintézetnek igazolja.

O.J szerint:

2017-11-16 - 17:36

Jó estet!
Nekem lenne egy kérdésem, nem ide fog lehet úgy tartozni, ezért elnézést szeretnek kérni. Mi beadtuk a papírokat november 2.-án. Értékbecslő kint volt, azt mondta minden rendben lesz- 3 gyerekre igényeltük, aztán kiderült ma, hogy nincs meg a 60 nm, csak az 54 nm, nem tudom, de gondolom, hogy így nem kaphatjuk meg ezt az összeget 3 gyermekre. Az energetikai tanúsítványon 61,22 nm lett feltüntetve. Nagyon sok pénzt beletettünk, s nem szeretnem ha mindez elveszne így fölöslegesen. 🙁 Kétségbe vagyok esve, jövő héten tán megmondják mire jutunk, de semmi jóra nem számítok.

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-19 - 06:08

Kedves OJ!
3 gyermek esetén csak akkor lehetnek jogosultak CSOK-ra, ha a vásárolandó lakás hasznos alapterülete eléri a 60 m2-t. Amennyiben a lakás hasznos alapterülete valójában 54 m2, úgy a kedvezmény sajnos nem vehető igénybe.

Ildikó szerint:

2017-11-14 - 10:10

Kedves Hitelnet Szakértő!
A kérdésem a következő lenne: 2017 februárjában kezdtük el a családi házunk építését, májusban igényeltünk hitelt és a már meglévő gyermekünk után a 600.000,- Ft összegű csok-ot. Tehát nem írtuk alá előre a második gyermekre. Most állapotos vagyok.
Lehetséges olyan megoldás amivel utólag a második gyermek után is tudjuk igényelni a csok-ot? Az építkezés kb.: 60-70%-os készültségen van.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-11-14 - 11:38

Kedves Ildikó!
Mivel már megkötött támogatási szerződéssel rendelkeznek és valószínűleg részfolyósítás is történt, a hitelnyújtó bankkal kellene egyeztetni, hogy a még hátralévő munkálatok finanszírozására esetleg igénybe tudnák-e venni a kedvezményt.

Andrea szerint:

2017-10-21 - 16:45

Jó napot!
Az lenne a kérdésem, hogy ha mi szeretnénk felvenni 10 millió Ft lakáshitelt és emellé igénybe vennénk CSOK támogatást 1 meglévő és egy előre vállalt gyermekre!
Kérdésem az, hogy a támogatást a hitelen kívül kapható vagy az levonására kerül a hitelből?
Használt lakást vennénk.

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-22 - 04:27

Kedves Andrea!
A CSOK (meglévő és vállalt gyermek után) összegét a bankok többsége nem számítja bele az ingatlan terhelhetőségébe, így a maximálisan felvehető hitelösszegen felül igényelhető a kedvezmény.

Andrea szerint:

2017-10-22 - 08:20

Köszönöm válaszát!
Továbbá az lenne a kérdésem, hogy lakáshitel mellett lehet-e személyi kölcsönt felvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-23 - 05:24

Kedves Andrea!
Ha az igénylő igazolt nettó jövedelmébe a lakáshitel mellett a személyi kölcsön törlesztő részlete is belefér, akkor felvehető a kölcsön.

Krisztina szerint:

2017-10-20 - 21:12

Azt szeretném kérdezni, hogyan tudnám 4 gyermekem után igényelni a csokot, ha a banki hitelem lízinghitel, a saját erő már ki van fizetve.
Mi a feltétele és hol igényelhetem?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-21 - 04:50

Kedves Krisztina!
Lakáslízing esetén sajnos nincs lehetőség sem CSOK, sem megelőlegező CSOK igénybevételére.

Bogi szerint:

2017-10-20 - 07:15

Üdv!
Párommal szeretnénk 2 gyerekre felvenni a CSOK-ot! Kalkulátorral néztük, hogy ha már van 1 gyerek és bevállalnánk még 1-et, akkor kb. 2.200.000 Ft lenne amit kapnánk!
Jelenleg várandós vagyok 20 hetes, CSOK esetén már gyereknek számít a 20. hét vagy mikortól számít?

Hitelnet.hu szerint:

2017-10-20 - 09:38

Kedves Bogi!
A 12. terhességi hét betöltése után a magzat már meglévő gyermeknek számít CSOK szempontjából. 2 gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft, új lakás vásárlásához 2.600.000 Ft összegű CSOK igényelhető.

Viki szerint:

2017-09-25 - 10:55

Tisztelt Hitelnet Szakértő!
Élettársammal és közös kisfiunkkal szeretnénk használt házat vásárolni. Önerőnek szeretnénk megigényelni a CSOK-ot még egy gyermek vállalásával.
Mit gondol van erre lehetőségünk?

Hitelnet.hu szerint:

2017-09-25 - 13:29

Kedves Viki!
Ugyan nem minden pénzintézetnél oldható meg, de van olyan bank, amely a meglévő és vállalt gyermek utáni támogatást egyaránt önerőként fogadja el és nem számítja be az ingatlan terhelhetőségébe. Személyre szabott, konkrét tájékoztatáshoz azonban bővebb információkra lenne szükség. Ehhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Elisabeth szerint:

2017-05-31 - 10:54

Üdvözlöm.
Szeretném megkérdezni, hogy egy házat szeretnénk vásárolni csokra, de vízdíj tartozás van, amit a tulaj részletre fizet és kártyás villanyóra van, hogy így megfelel csokra?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-06-06 - 15:07

Kedves Elisabeth!
A kártyás villanyóra is megfelelő, mivel az a lényeg, hogy legyen az ingatlanban áram. A tulajdoni lapon meg kell nézni, hogy a vízdíj tartozás miatt nem terheli-e esetleg az ingatlant végrehajtási jog, ami problémát jelent. Az adásvétel kapcsán a tartozás rendezése szükséges.

Elisabeth szerint:

2017-05-24 - 11:15

Szeretném megkérdezni, hogy élettárammal szeretnénk 3 meglevő gyerek mellé egy 4.-et vállalni. 14 éve bejelentett élettársak vagyunk. Így is meg kell esküdni használt ház vásárlása esetén?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-24 - 13:23

Kedves Elisabeth!
Vállalt gyermek után kizárólag házastársi kapcsolat esetén igényelhető megelőlegező CSOK, továbbá feltétel, hogy a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti legyen.

Éva szerint:

2017-05-19 - 18:58

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnénk, hogy élettársaknak mit kell intézni, hogy használt ingatlanra is megkapják 2 gyermek vállalása esetén a Csokot? 2017. augusztus 19.-én esküdünk, nem tudjuk, hogy előtte össze kell-e házasodnunk, vagy maradhatunk addig élettársi kapcsolatban és elindíthatjuk a hitelkérelmet?

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-22 - 06:03

Kedves Éva!
Amennyiben használt lakás vásárlásához vállalt gyermekek után is igényelni szeretnék a CSOK-ot, akkor előbb mindenképpen össze kell házasodniuk. Megelőlegező CSOK igénylésre kizárólag házastársak lehetnek jogosultak.

Zsuzsanna szerint:

2017-05-02 - 16:31

Tisztelt Hitelnet!
Férjemmel CSOK-ot vettünk igénybe használt lakás vásárlásához, 2 gyermeket vállaltunk be. Elbizonytalanodtunk, hogy a 2 gyermek vállalásának határidejét egyszerre nézik-e, vagy külön-külön is élnek-e a határidők? Egy gyermekre ugye 4, 2-re 8 év a határidő?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel,
Zsuzsa

Hitelnet.hu szerint:

2017-05-03 - 05:28

Kedves Zsuzsanna!
2 gyermek vállalása esetén a két gyermek megszületésére összességében 8 év áll rendelkezésre.

Szintia szerint:

2017-04-22 - 19:29

Kedves szakértő!
Az lenne a kérdésem, van egy gyerekem és szeretnék vállalni meg 1-et használt lakásra. Mennyi idő van a megvalósításra?

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-23 - 09:26

Kedves Szintia!
A megelőlegező CSOK keretében vállalt 1 gyermek esetén a vállalási határidő 4 év. Az igénylés alapfeltétele, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti legyen a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Ágnes szerint:

2017-04-06 - 10:03

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, ha már van 2 gyermekünk, vállalunk harmadikat, új lakást vásárolunk, 10+10 milliót szeretnénk igénybe venni. A 3. Gyermek megszületése 10 éven belül kell, hogy megtörténjen vagy 4?

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-06 - 13:40

Kedves Ágnes!
Fenti esetben 1 vállalt gyermek esetén is 10 év a teljesítési határidő.

János szerint:

2017-04-04 - 16:21

Kedves szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogy közfoglalkoztatottként igénybe tudom-e venni a megelőlegezett csok támogatást? 2 gyereket vállalnánk.

Hitelnet.hu szerint:

2017-04-04 - 16:28

Kedves János!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK, illetve megelőlegezett csok esetén a közfoglalkoztatotti jogviszony is elfogadható.

Péter szerint:

2017-03-20 - 21:11

Tisztelt hitelnet Szakértő.
A kérdésem az lenne, hogy szeretnénk a csokot igényelni egy meglévő és egy vállalt gyermekre.
Elég-e bejegyzett élettársi kapcsolat vagy kell a házasság?
A meglévő 1 gyerek nem közös, GYEREK APJÁTÓL kell-e valami lemondó nyilatkozat vagy hasonló, mert nincs bírósági végzés gyermekelhelyezésről, csak szóban egyeztek meg, a gyerek velünk lakik, ez a bejelentett lakcíme.

Hitelnet.hu szerint:

2017-03-21 - 07:19

Kedves Péter!
Mivel vállalt gyermek után is szeretnék igényelni a CSOK-ot, ezért feltétel a házastársi kapcsolat. Ha a meglévő gyermek nem korábbi házasságból, hanem élettársi kapcsolatból származik, akkor elegendő lehet a közös lakcím igazolása.

Szabolcs szerint:

2017-02-05 - 17:03

Tisztelt Szakértő!
Megelőlegező CSOK-ot kértünk hitellel, a hitelünket elfogadták, de a CSOK-ot nem a következőre hivatkozva:
“A kedvezménnyel megvásárolni kívánt lakásról szóló adásvételi szerződésében szereplő vételár legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.”
Nekünk ez 21,5%.
Beadható-e vételár módosítással újra a bankunkhoz, teljesen új hitel + CSOK kérvény, illetve mit javasol, hogy igénybe tudjuk venni?
Köszönjük.
Szabolcs

Hitelnet.hu szerint:

2017-02-05 - 17:15

Kedves Szabolcs!
Az érintett hitelintézettel kellene egyeztetni, hogy az adásvételi szerződés módosításával vagy felbontásával és újrakötésével jogosulttá válhatnak-e a kedvezményre.

Bettina szerint:

2017-01-18 - 20:29

Üdvözlöm!
A férjemmel használt házra szeretnénk felvenni a CSOK-ot, még nincs gyermekünk.
Az lenne a kérdésem, hogy ha 4 hónapos terhes vagyok, akkor vállalható még 2 gyermek a születendőn kívül? (azaz összesen 3)
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-19 - 14:11

Kedves Bettina!
A magzat a 12. terhességi hét betöltése után meglévő gyermeknek számít, így van lehetősége további 2 gyermek vállalására használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén.

Dzsenifer szerint:

2017-01-17 - 21:12

Kedves szakértő!
Mi a sima szocpolt szeretnék igénybe venni és nem a 10 + 10 és így nem tudom értelmezni a részleteket. Kérem segítsen ebben csak annyit, hogy mennyi a papírmunka mindennel egybe, mennyiből jönni ki.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-18 - 09:27

Kedves Dzsenifer!
A használt lakásra vonatkozó feltételek ITT olvashatók.
Irodánk csak CSOK ügyintézéssel nem foglalkozik, ezért amennyiben hitelt nem igényelnek, a CSOK ügyintézéssel járó kiadásokról a hitelintézeteknél kaphat további részletes tájékoztatást.

Dzsenifer szerint:

2017-01-15 - 20:58

Tisztelt szakértő!
Szeretnénk igénybe venni a szocpolt. Van egy gyermekünk, de még szeretnék 2 gyermeket. A páromnak 6 hónap munkaviszonya van.
Mennyibe kerül a papírmunka?

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-17 - 16:11

Kedves Dzsenifer!
A CSOK ügyintézés költségeiről IDE kattintva tájékozódhat.
Az igénylés feltételeiről honlapunkon részletek tájékoztatót talál.

Ferenc szerint:

2017-01-10 - 18:56

Üdvözlöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy van 2 meglévő gyermekem és le szeretnék szerződni még 2 gyerekre. Ez lehetséges-e használt lakásnál?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-11 - 14:07

Kedves Ferenc!
Használt lakás vásárlásához igényelt CSOK esetén – a meglévő gyermekek számától függetlenül – van lehetőség további két gyermek vállalására, amennyiben házasok és legalább egyikük 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Anett szerint:

2017-01-07 - 16:38

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, ha a párom passzív bárlistás, emellett be lehet-e vállalni még egy gyereket a kettő mellé?
Válaszát előre köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2017-01-08 - 09:00

Kedves Anett!
A negatív tartalmú BAR lista nem zárja ki a megelőlegező CSOK-ra való jogosultságot.

Zsanett91 szerint:

2016-11-07 - 12:10

Kedves hitelintézet.
Használt lakást szeretnénk vásárolni a férjemmel, 2 meglévő gyerekünk van és szeretnénk egy 3.-at vállalni, így 3 gyerek után igényelnénk a csokot.
A kérdésem az lenne, ha a gyerekvállalás mégis meghiúsul, mennyit kellene visszafizetnünk?

Hitelnet.hu szerint:

2016-11-07 - 14:29

Kedves Zsanett!
Amennyiben a gyermekvállalást nem sikerül teljesíteni, úgy az igénybe vett megelőlegezett CSOK összegét a támogatás folyósításának napjától számított, a Ptk. szerinti késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni. Bővebb tájékoztatást ez ügyben a területileg illetékes kormányhivatal/kincstár tud adni.

Sári szerint:

2016-10-17 - 17:51

Tisztelt Szakértő!
Egy gyermekünk van még egyet szeretnénk, tehát összesen 2 gyermek után szeretnénk felvenni a CSOK-ot új építésű lakásra. Mennyi idő van a második gyerek megszületésére 4 vagy 8 év? Nem egyértelmű a szabályozás.
Előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-10-17 - 18:11

Kedves Sári!
A gyermekvállalás teljesítésére előírt határidő 1 gyermek vállalása esetén 4 év, tehát az Önök esetében a 2. gyermeknek 4 éven belül kell megszületnie.

Tamás szerint:

2016-09-20 - 13:35

Tisztelt Szakértő!
Élettársammal 10 éve élünk közös háztartásban. 2 közös gyermekünk van. 3 gyerekre igényelnének CSOK-ot, korábbi házasságomból 2 gyermek született, a mi háztartásunkban élnek. A házasság jogilag még fennáll, (zajlik a válóper), de ügyvéd előtt tett nyilatkozatunk van, hogy 10 éve megszűnt az élet- és vagyonközösség közöttünk.
Ez esetben élettársammal igényelhetjük a támogatást? Ha nyilatkozunk az életközösségünkről?
Köszönöm!
Tamás

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-21 - 10:10

Kedves Tamás!
A CSOK igényléssel meg kell várni a válásról szóló jogerős bírósági határozatot, továbbá elvált szülők kiskorú gyermekeinek a szülői felügyeleti jog gyakorlásával összefüggésben meghatározott lakóhelyét a jogerős bírósági határozat bemutatásával kell igazolni.

Béla szerint:

2016-09-15 - 20:58

Azt szeretném kérdezni, hogy van három gyermekem, a negyediket be szeretném vállalni. Akkor is 2.750 ezer jár vagy kevesebb?

Hitelnet.hu szerint:

2016-09-16 - 07:36

Kedves Béla!
3 meglévő és 1 vállalt gyermek esetén a CSOK összege használt lakás vásárlásakor 2.750.000 Ft.

Margit szerint:

2016-08-01 - 06:16

Tisztelt Hitelnet!
Szeretnénk ingatlant vásárolni, de nincs önerőnk. Felmerült, hogy igénybe vennénk a csokot mint önerőt egy már meglévő gyerekre, plusz még vállalnánk akár kettőt is. Én 38 éves vagyok, a párom 35. Érdekelne, hogy esélyesek lehetünk-e a 10+10 milliós csokra? Vagy ha használtat vásárolnánk, milyen lehetőségeink lennének? Használt ház vásárlása esetén milyen összegű hitelben lehetne gondolkodni három gyerek vállalása esetén, és mekkora alapterületűnek kell lennie?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel,
Margit

Hitelnet.hu szerint:

2016-08-01 - 06:27

Kedves Margit!
Vállalt gyermek után házastársak igényelhetnek CSOK-ot akkor, ha a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor legalább egyikük 40 év alatti. Az új lakás vásárlása esetén előírt további CSOK feltételeket ITT olvashatják. Használt ház vásárlásakor 3 gyermek után 2,2 millió forint összegű CSOK vehető igénybe, s a vásárolandó lakás hasznos alapterületének legalább a 60 m2-t kell elérni.
Azt, hogy a 10 milliós CSOK-hoz kapcsolódó maximum 10 millió forint összegű kamattámogatott lakáshitelt megkaphatják-e,illetve használt ház vásárlásához mekkora összegű lakáshitelt igényelhetnek, Szakértőink az előzetes hitelbírálat elvégzésre után tudják megmondani. Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat vagy keressék fel a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodát!

Adrienn szerint:

2016-07-25 - 20:33

Kedves ügyintéző!
Mi már beszereztünk minden papírt a csokhoz. Két gyerek van és szeretnénk bevállalni a harmadikat, de honnan kell beszereznem a vállalt gyermek esetén járó igazolást, mert eddig nem tudtunk róla, hogy kell ma szóltak a takarékba!
Válaszukat előre is köszönöm!
Még annyi, hogy mennyi idő alatt ér hozzánk?

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-26 - 06:42

Kedves Adrienn!
Megelőlegező CSOK igénylése esetén a területileg illetékes kormányhivataltól kell kérni igazolást arról, hogy az egyéb lakáscélú állami támogatásokról szóló jogszabályok alapján nem rendelkeznek a lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsönszerződéssel. A kormányhivatal tud tájékoztatást adni Önöknek arról, hogy ez az igazolás mennyi időn belül adható ki.

András szerint:

2016-07-17 - 09:09

Tisztelt Cím!
Lakáshitelt szeretnénk felvenni használt ingatlan vásárlására. Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot is 1 meglévő, illetve 1 előre vállalt gyermek után. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben az igényelt támogatás a felvenni kívánt hitel összegét csökkenti, vagy a hitelt teljes egészében fel tudjuk venni, és hozzá pluszként kapjuk a CSOK-ot? Tehát pl.: egy 7.000.000 Ft értékű ingatlanra elvileg felvehetünk 5.000.000 Ft hitelt. Akkor CSOK-kal együtt vásárlásra kapnánk 6.430.000 Ft-ot, vagy akkor is csak 5.000.000 Ft-ot kapnánk, viszont hitelként csak 3.570.000 Ft szerepelne?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: András

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-22 - 15:16

Kedves András!
Az MNB tájékoztatása alapján az ingatlan terhelhetőségébe nem kell beleszámítani a CSOK összegét. A gyakorlatban azonban van olyan pénzintézet, amely a megelőlegező CSOK összegét teherként veszi figyelembe és olyan hitelintézetet is találunk, amelynél a CSOK és megelőlegező CSOK a maximálisan felvehető hitelösszegen felül adható. Személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat vagy keresse fel a lakóhelyéhez legközelebbi Hitelnet irodát!

Éva szerint:

2016-07-15 - 14:38

Kedves ügyintéző!
Azt szeretném kérdezni, hogy van egy gyermekem és még szeretnék 2 gyermeket vállalni. Ehhez milyen orvosi papír szükséges és hová kell mennem? A férjemnek is szükséges-e ez a vizsgálat?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2016-07-15 - 14:45

Kedves Éva!
Megelőlegező CSOK igényléséhez nincs szükség előzetes orvosi vizsgálatra. Az igénylés feltétele, hogy házasok legyenek és egyikük legalább 40 év alatti a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor.

Gábor szerint:

2016-05-20 - 10:51

Én nem szeretnék hitelt felvenni, hanem csak a CSOK támogatást szeretném igénybe venni. 2015 júniusában házasodtunk össze a feleségemmel. Július 20-án vettünk egy 53 m2-es panel lakást, ami teljesen felújításra, korszerűsítésre szorul. 1 gyereket szeretnénk vállalni, már belekezdtünk a baba projektbe. Jelenleg közhasznú munkán vagyok, feleségemnek sajnos jelenleg nincs állása. Szeretnénk igénybe venni a CSOK támogatást, hogy meg tudjuk csinálni a lakás felújítását és megfelelő, korszerű otthont tudjunk biztosítani leendő gyermekünk számára.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-20 - 11:25

Kedves Gábor!
A CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető igénybe. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink tájékoztatni fogják az elérhető hitelkonstrukciókról!

Tamás szerint:

2016-05-10 - 11:38

Üdv.
Van egy gyermekünk párommal. Most vettünk házat. Tavaly októberben éltünk a csokkal. Egy meglévő gyermek mellé bevállaltunk egyet még, aki még nem született meg, de mi 3 gyermeket szeretnénk a közeljövőben.
Kérdésem az lenne, hogy van-e esély szocpol támogatásra így még pluszban. A lakásunkat csok plusz hitelre vásároltuk meg. A hasznos alapterületünk 86 négyzetméter.

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-10 - 11:41

Kedves Tamás!
Megelőlegező CSOK igénylésére már megvalósult lakáscél esetén sajnos nincs lehetőség.

Tamás szerint:

2016-05-03 - 09:34

Tisztelt hitelszakértő!
Használt lakás vásárlásánál elegendő hat hónap munkaviszony? És mennyi gyereket, és mennyi összeget kapnánk használt lakásra? (fiatal házaspár vagyunk, még nincs gyerek) És még annyi, hogyan kezdjek intézkedni?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2016-05-03 - 09:54

Kedves Tamás!
Lakásvásárlási hitel felvételéhez elegendő 6 hónapos folyamatos munkaviszony, amennyiben nem áll próbaidő alatt. Használt lakás vásárlása esetén legfeljebb két gyermek vállalására van lehetőség, mely esetén 1.430.000 Ft összegű CSOK érhető el. Feltétel, hogy házasok legyenek és legalább egyikük 40 év alatti.
Azt, hogy mekkora összegű lakáshitel felvételére jogosultak, Szakértőink az előzetes hitelbírálat elvégzése után tudják megmondani. Javasoljuk, hogy ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a lakóhelyükhöz legközelebbi Hitelnet irodával, ahol Kollégáink teljes körű tájékoztatást adnak Önöknek a CSOK- és hitelügyintézés menetéről!

Mária szerint:

2016-04-29 - 13:33

Kettő gyerekem már van, vállalok harmadikat is a 10 milliós CSOK-ot szeretném igénybe venni. Mennyi időn belül kell megszületnie a babának?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-29 - 13:35

Kedves Mária!
Az új lakásra igényelt 10M Ft-os CSOK esetén a vállalási határidő – függetlenül a vállalt gyermekek számától – 10 év.

Bea szerint:

2016-04-24 - 17:26

Szép napot!
Valaki meg tudja mondani, hogy hol tudom igényelni az igazolást Csokhoz, ami arról szól vállalt gyermek esetén, hogy nem vettünk igénybe támogatást?
Mennyi idő alatt készül ez el?

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-25 - 09:07

Kedves Bea!
Az igazolást a területileg illetékes kormányhivatal adja ki.

Gergely szerint:

2016-04-06 - 14:17

Tisztelt Hitelnet!
Nálunk 2015 áprilisában kiderült, hogy csak lombik program keretein belül lehet gyerekünk. 2015 októberében az első beültetés megtörtént.
Olyan kérdés merült fel bennünk, hogy 3 gyerek vállalása esetén:
– Igényelhetjük-e a 10 millió forintos CSOK támogatást? Nem probléma, hogy már 2015-ben kiderült, hogy csak lombik útján vállalhatunk gyereket?
– Mi van, ha az 5 lombik program alatt 1 vagy 2 gyerek születik? Kell kamatot fizetni? Mennyit kell visszafizetni?
Válaszukat előre is köszönjük!

Hitelnet.hu szerint:

2016-04-06 - 14:29

Kedves Gergely!
Megelőlegező CSOK igénylésére véleményünk szerint jogosultak lehetnek. Ha azonban nem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást, akkor a folyósított támogatást ez esetben is vissza kell fizetni. A kamatfizetésre vonatkozóan méltányossági kérelem nyújtható be, de az illetékes hivatal döntését véleményünk szerint befolyásolhatja az a tény, hogy a megelőlegező CSOK-ot annak tudatában igényelték, hogy a gyermekvállalás az Önök esetében lombik programmal teljesíthető. (A gyermekvállalás egyébként örökbefogadással is teljesíthető.) Amennyiben kamatfizetésre kötelezettek, a Ptk. szerinti kamat ötszörösével kell visszafizetni az összeget a 10 milliós támogatás igénybevételénél.

PaleeG szerint:

2016-03-02 - 08:27

Tisztelt szakértő!
Tegyük fel, hogy minden kritériumnak megfelelek, illetve a fizetésem is átlagon felüli. 1 gyermekem van. 80 m2 feletti házat szeretnék venni.
Beleszámít az önerőbe a 600 CSOK?
Ha a jövőben vállalni szeretnék még 1 gyermeket és ha igénybe venném a Megelőlegező CSOK-ot (+830K), az beleszámítana az önerőbe?
Természetesen van 2 millió készpénzem is, tehát nem csak a CSOK-ból és a Megelőlegező CSOK-ból szeretném az önerőt fedezni, de ha annak összegét növelnék, akkor magasabb árú ingatlan is szóba jöhetne.
Köszönöm a válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2016-03-02 - 15:56

Kedves PaleeG!
A CSOK és megelőlegező CSOK összege több hitelintézetnél is beleszámít az önerőbe. Javasoljuk, hogy kérje online hitelajánlatunkat, melyet Szakértőink díjmentesen elkészítenek és abból tájékozódhat a legkedvezőbb hitellehetőségekről is. A lakóhelyéhez legközelebbi irodát személyesen is felkeresheti. Irodáink elérhetőségé ITT találja.

Angéla szerint:

2016-02-11 - 19:38

Kedves hitelnet!
Szeretnék érdeklődni. Párommal szeretnénk igényelni a csokot. Közös gyermekünk nincs. Nekem van két kisfiam, gyesen vagyok, de sajnos megszűnt közben a munkaviszonyom. Élettársi papír elegendő lenne-e hozzá? Nagyon szeretnénk összeköltözni és meg van a házikó is, csak egyedül nem tudom igényelni a csokot. Lehet nem közös gyermekekkel is igényelni élettársaknak? Párom 53 éves, én 26.
Köszönjük válaszát előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-27 - 15:35

Kedves Angéla!
Élettársként a nem közös, de közös háztartásban élő gyermekek után is igényelhető a CSOK. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Nárcisz szerint:

2016-02-08 - 12:05

Tisztelt Cím!
Érdeklődni szeretnék, hogy a páromnak van 2 gyermeke, viszont mind a kettő az édesanyjával él közös felügyeleti joggal. Ha szeretnénk még 2 gyermeket, jogosultak vagyunk-e a 10 milliós CSOK igénylésére, vagy csak a közös gyermekeink után a 2 gyermekes CSOK-ra?
A páromnak van egy lakása, ami haszonélvezettel terhelt és a haszonélvező az ingatlanban lakik. El kell-e adnunk vagy elajándékoznunk ahhoz, hogy jogosultak legyünk a CSOK-ra?
Ezen kívül élettársak vagyunk 3 éve, ugyanaz az elejétől kezdve a lakcímünk, de nincsen bejegyzett élettársi viszonyunk. Kell-e az igényléshez a bejegyzett élettársi viszony?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 12:20

Kedves Nárcisz!
Ha a gyermekek a közös felügyeleti jog mellett az édesanyjuknál vannak elhelyezve, tehát jelenleg és a jövőben is vele egy háztartásban élnek, akkor utánuk a támogatásra nem jogosultak.
Amennyiben vállalt gyermekek után szeretnék igényelni a CSOK-ot, akkor össze kell házasodniuk. Megelőlegező CSOK igényléséhez a bejegyzett élettársi kapcsolat nem elegendő. Házasként, ha legalább egyikük 40 év alatti jogosultak lehetnek a CSOK-ra. Új építésű lakóingatlan vásárlása vagy új ház építése esetén legfeljebb 3, egyéb lakáscél esetén legfeljebb 2 gyermek vállalható előre.
A 10 milliós CSOK-nál nem akadály a meglévő lakástulajdon. A többi támogatási formánál szintén nem probléma a meglévő lakás akkor, ha párja azt több mint 2 éve ajándékozás vagy öröklés útján szerezte. Ha nem, akkor ugyan jelenleg kizáró ok, de mivel a CSOK rendelet még ebben a hónapban várható módosításával ez a lakástulajdonra vonatkozó korlátozás valószínűleg eltörlésre kerül, így nem fog akadályt jelenteni.

G. Zoltánné szerint:

2016-02-06 - 19:41

Tisztelt Hitelnet!
40 év fölötti házaspárt az elmúlt 13 évben többszöri sikertelen gyermekvállalás /beültetés/ után, – amikor már mindent feladtak -, a Jó Isten megáldott egy gyermekkel, beavatkozások nélkül, természetes fogantatással, szüléssel. Ez a gyermek az unokám! A tv-ben hallottam, hogy figyelembe veszik a korábbi sikertelen beavatkozásokat is, mintha megszülettek volna. Így van ez?
Tisztelettel: Ella mama

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-08 - 08:24

Kedves Asszonyom!
A gyermekvállalásra irányuló sikertelen beavatkozás nem minősül megszületett gyermeknek, aki után vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás jár. Arról van szó, ha valaki megelőlegező CSOK keretében vállal gyermeket, de a gyermek nem születik meg, és a fiatal házaspár (legalább egyikük 40 év alatti) igazolja, hogy a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárásban a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül összességében legalább öt alkalommal részt vett, vagy a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, vagy a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas, akkor kizárólag a megelőlegező CSOK összegét kell visszafizetni, a kamatokat nem.

Péter szerint:

2016-01-26 - 10:47

Tiszteletem Hitelnet!
Egy kis felvilágosítást szeretnék kérni. A párom 6 hónap múlva tölti a 40. életévét, én már tavaly betöltöttem. Kertes házunk bővítésébe kezdtünk, még nem fejeztük be, saját gyermekünk sajnos nem jön össze, ezért már régóta foglalkoztat az örökbefogadás gondolata bennünket. De a pillanatnyi lakásbővítési állapotokat tekintve nem sok esélyt látunk a mihamarabbi befejezésre.
Van-e lehetőségünk anyagi támogatást egybekötni gyermekek örökbefogadásával? Szeretnénk mi is egy nagy boldog család lenni!!! Ha igen, hol lehet ez ügyben lépni? Önkormányzatnál?
Köszönöm válaszát előre is, maradok tisztelettel: Péter

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-26 - 10:50

Kedves Péter!
Bővítéshez örökbefogadott gyermek után is igényelhető CSOK, illetve a gyermekvállalás örökbefogadással is teljesíthető. A probléma az, hogy bővítés esetén az lehet jogosult a támogatásra, akik CSOK kérelmét még a bővítési munkálatot előtt benyújtja. Mivel Önök már elkezdték a bővítést, ezért a kedvezményt sajnos nem tudják igénybe venni.

Kriszta szerint:

2016-01-07 - 08:52

Tisztelt Hitelnet!
A házban, amiben lakunk, a férjem negyedrészben tulajdonos. A telek elég nagy, hogy lehessen rá építeni egy újépítésű házat, vagy a meglévőhöz csatlakoztatva egy teljes lakrészt ikerház jelleggel. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben felvehetnénk 3 gyerekre szocpolt? Le kell-e helyrajzi számra külön választani az új részt? Ha később megvásárolnánk a régi házból a 3/4 részt, az nem akadály gondolom, ugye?
Köszönettel:
Kriszta

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-04 - 10:22

Kedves Kriszta!
Amennyiben új, önálló, külön helyrajzi számmal rendelkező lakás kerülne kialakításra, akkor igényelhető lenne 3 gyermek után a 10 milliós CSOK.
A régi ház 3/4 részének megvásárlása a jogosultságot nem befolyásolja.

Ramóna szerint:

2016-01-06 - 16:28

Szeretnénk igénybe venni a CSOK-ot új építésű lakásvásárlás céljából. Két gyermekünk van, akire még semmilyen támogatást nem vettünk fel és szeretnénk vállalni egy harmadikat. Kérdésem az lenne, mekkora összeget kell visszafizetni a vissza nem térítendő tíz millió forint esetében, ha nem jön össze a baba. Illetve a párom nevén van egy pince telekkel, de városon kívüli és nem építési terület, jelenthet ez esetleg akadályt?

Hitelnet.hu szerint:

2016-02-01 - 14:09

Kedves Ramóna!
Ha nem teljesül a gyermekvállalás és ez a CSOK rendeletben meghatározott módon igazolásra kerül, akkor csak a 3. gyermek után járó összeget kell visszafizetni. Ha egyéb okból kifolyólag nem születik meg a 3. gyermek, akkor a rá eső támogatást (7,4 millió Ft) az igénybevétel napjától esedékes, Ptk. szerinti kamat ötszörösével kötelesek visszafizetni.

Andrea szerint:

2016-01-04 - 10:10

Tisztelt Hitelnet!
Tavaly házasodtunk, mind a ketten elmúltunk 40 évesek (nem sokkal), idén szeretnénk babát. 40 év felett a meglévőkre is igényelhető. Tehát megelőlegezőt nem vehetünk igénybe, ez egyértelmű,
de ha megszületik idén a gyermek, arra igényelhetjük? 40 év felett a meglévőkre lehet igényleni, tv szerint.
Biztos sokan vannak így, hisz a gyerekvállalás eléggé kitolódott.
Köszönettel,
Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-20 - 17:08

Kedves Andrea!
Ha a lakásszerzés is a gyermek megszületése után történik, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Ám ha most vásárolnak lakást és ezt követően születik gyermek, akkor utólag már sajnos nem tudják igénybe venni a CSOK-ot.

Gábor szerint:

2016-01-02 - 20:41

Tisztelt hitelnet!
Megelőlegező szocpol jár használt lakásvásárlásra is, ha 40 év alatti az egyik személy?

Hitelnet.hu szerint:

2016-01-10 - 14:42

Kedves Gábor!
Használt lakás vásárlása esetén is igényelhető megelőlegező CSOK, ha a házastársak legalább egyike 40 alatti. Használt lakás esetében legfeljebb két gyermek vállalható előre.

Róbert szerint:

2015-12-15 - 13:51

Tisztelt Hitelnet!
2009-ben két gyermekre vonatkozóan megelőlegezett szocpolt (összege 2,4 M Ft) támogatást vettünk igénybe lakáshitelünkhöz. Első gyermekünk két és fél éve, második és harmadik gyermekünk egy hónapja született ikerterhességgel. Kérdésem a következő: Érvényesíteni tudom a harmadik gyermekre vonatkozó kedvezményt is?
Köszönettel:
Róbert

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-16 - 10:02

Kedves Róbert!
Ha a lakáshitelük jelenleg is fennáll és megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek, akkor igénybe vehető 3. gyermekük után is a támogatás. Erről pontos tájékoztatást a hitelnyújtó bank tud Önöknek adni.

Tóth Róbert szerint:

2015-12-07 - 16:25

Tisztelt hitelnet!
Feleségemmel tavasszal építkezni szeretnénk (35 évesek vagyunk). Az építkezéshez szeretnénk csok-ot igénybe venni 2 gyerekre. Egy 2,5 éves kislányunk már van, de még további 1 gyerekre igényelnénk, tehát 1,3 Millió alapösszeget kapnánk.
Kérdésem az, hogy ha a második gyerek nem jön össze 4 éven belül úgy, hogy részt veszünk 5 alkalommal reprodukciós eljárásban is és úgy sem esik teherbe, és ezt igazoljuk is orvosi papírokkal, akkor mi történik?
Az 1,3 Millióból csak arra a gyerekre kell visszafizetnünk, amelyik nem született meg vagy az egészet összeget?
És kamatot számolnak-e fel a visszafizetendő pénzre?
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-12-09 - 14:51

Kedves Róbert!
A leírt esetben csak azt az összeget kell visszafizetniük, amit a vállalt gyermek után kaptak, s adott esetben a kamatot nem kell megfizetni.

Lujza szerint:

2015-10-28 - 14:56

Tisztelt HitelNet!
30 éves fiatalok vagyunk, még nincs gyermekünk és élettársi kapcsolatban élünk.
Szeretnénk vásárolni egy családi házat és érdeklődni szeretnék, hogy felvehetjük-e a megelőlegező CSOK támogatást?
Üdv: Lujza

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-28 - 15:16

Kedves Lujza!
Megelőlegező CSOK-ra 40 év alatti házastársak lehetnek jogosultak. Így ahhoz, hogy igényelni tudják a kedvezményt, össze kellene házasodniuk.

Mihály szerint:

2015-10-17 - 22:43

Tisztelt Szakértő!
Előzetes hitelbírálat során az alábbi ajánlatot kaptunk a banktól.
10.000.000 Forintos ingatlan vásárlása esetén CSOK igénylésével együtt:
Önerő: 2.000.000 Ft
Hitelösszeg: 8.000.000 Ft.
A bank a megelőlegező CSOK-ot teherként számítja be, amit úgy értelmeztem, hogy a 2.000.000 Ft önerő mellé az (2 gyermek vállalás, 130 m2) 1.300.000 Ft-os CSOK-kal csökkentett hitelt folyósítaná a bank, ami 6.700.000 Ft lenne. A bank ajánlatában 8.000.000 Ft hitelösszeg szerepel és sehol nem látok utalást a CSOK-ra. Akkor most ameddig nem teljesülnek a gyermek vállalási kötelezettségeink, addig a CSOK összege után is hitelkamatot kell fizetnünk?
Előre is köszönöm válaszát!
Üdv,
Mihály

Hitelnet.hu szerint:

2015-10-19 - 09:39

Kedves Mihály!
A megelőlegező CSOK után a megelőlegezés ideje alatt sem kell kamatot fizetni. Javasoljuk, hogy az adott hitelintézetnél pontosítsák az ajánlatot.

MMárta szerint:

2015-09-25 - 14:00

Tisztelt Szakértő!
Nem tudom, itt kapok-e felvilágosítást a kérdésem ügyében.
Mi a férjemmel még 2007-ben vettünk fel megelőlegező szocpolt, 2 születendő gyermekre. Az egyik gyermek meg is született, a másodikkal most 28 hetes (7 hónapos) terhes vagyok, viszont a teljesítendő 8 év 2015. szeptember végén lejár, én pedig csak decemberre vagyok kiírva. Hallottam innen-onnan információkat, de érdemben senki nem mondott biztosat. Miszerint nyilatkozatot kell tenni a bank felé, hogy folyamatban van a terhesség. A kérdésem arra terjedne ki, hogy lehetséges-e így a meghosszabbítás. Ha lehetséges, akkor elegendő-e ha írok egy szabad fogalmazású levelet az Erste bank felé (ő a hitelfolyósítónk), az vagy valamilyen lépést az Államkincstár felé is kell tennem?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-26 - 22:51

Kedves Márta!
A gyermekvállalásra vonatkozó határidő a terhesség időszakára egyszer meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a folyósító hitelintézetnek igazolja. Tehát nem elegendő, ha Ön ír egy levelet a banknak, hanem a terhességet 2015. szeptember végéig orvosi bizonyítvánnyal igazolniuk kell az Erste Bank felé.

Renáta szerint:

2015-09-23 - 12:56

Férjemmel 2005-ben megelőlegező kölcsönt vettünk fel, 2 gyermeket vállaltunk be. Sajnos hiába próbálkoztunk, nem sikerült teherbe esnem, ezért a Kaáli Intézetet kerestük fel. 4 sikertelen IVF kezelés után az 5. végre sikeres lett, amiből egy kisfiúnk született. A hitelező bankunk felé jeleztük az egy gyermek születését, illetve mellékeltük a kezelési papírokat és a Kaáli Intézet orvosa által kiállított igazolást, mi szerint az államilag támogatott 5 próbálkozást végigcsináltuk. A bank álláspontja szerint, mivel nincs 5 sikertelen IVF kezelésről papírunk (mivel az 5. sikeres volt) a 2. bevállalt gyermek után vissza kell fizetnünk az 1.500.000 Ft mellett a kamatokat is. Szerintünk viszont csak a tőkét kellene visszafizetnünk, mivel mi az államilag támogatott 5 kezelést végigcsináltuk, arról pedig nem tehetünk, hogy az 5 próbálkozásból csak 1 gyermek született. Mivel 1 gyermek pedig született nem tudom, hogyan lenne lehetséges 5 sikertelen IVF-ről bemutatni papírt. Vagy már az is probléma, hogy 1 sikerült?

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-24 - 10:02

Kedves Renáta!
Véleményünk szerint megfelelnek annak a feltételnek, amely alapján a megelőlegezett kölcsönnek csak a tőkerészét kellene visszafizetni, mivel a vonatkozó kormányrendelet szerint:
“Amennyiben az igénylő házaspár a reprodukciós eljárásban összességében legalább öt alkalommal részt vett, kizárólag a megelőlegező kölcsön tőkeösszegét kell visszafizetnie.” Tehát nem azt a feltételt támasztja a rendelet, hogy 5 sikertelen próbálkozáson kell átesni, hanem azt, hogy 5 alkalommal kell részt venni, s Önök ezen részt vettek. De mivel jogi ügyekben nem vagyunk illetékesek, javasoljuk ez ügyben a területileg illetékes kincstár jogászának megkeresését.

SMária szerint:

2015-09-08 - 13:17

Tisztelt Szakértő!
2016. április hónapban szeretnénk építeni egy bruttó 100 m2-es családi házat. Van önrészünk és a fundamentától szeretnénk a hitelt igényelni. Házasok vagyunk és mind a ketten 40 év alattiak. 50-50%-ban van egy telkünk. 2 gyereket szeretnénk vállalni.
Azt szeretném megkérdezni, hogy fel tudjuk-e venni így a CSOK-ot?
Mennyi időn belül kell meglennie az első gyereknek és mennyi a másodiknak?
A fundamenta hitellel együtt meg tudjuk-e igényleni?
Mennyi összegre számolhatunk?
Előre is nagyon szépen köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-09-08 - 13:35

Kedves Mária!
A leírtak alapján igényelhető a CSOK, ha az egyéb igénylési feltételeknek is megfelelnek, de mivel a CSOK ügyintézéssel a Fundamenta információink szerint nem foglalkozik, ezért CSOK kérelmüket másik hitelintézethez kell benyújtani egy időben a Fundamenta hitelkérelemmel.
A CSOK alapösszege 80,01-160 m2 hasznos alapterület között, 2 gyermek esetén 1.300.000 Ft. Amennyiben a ház “A” energiaosztályú lesz, akkor a CSOK összege: 1.430.000 Ft, “A+” energiaosztály esetén: 1.560.000 Ft, alacsony fogyasztású ház esetén pedig: 1.690.000 Ft.
2 gyermek vállalása esetén a gyermekeknek a használatbavételi engedély kiadásának időpontjától számított 8 éven belül kell megszületni. Külön nincs meghatározva, hogy az első gyermeknek meddig kell megszületni.

Sándor szerint:

2015-08-29 - 15:28

Érdeklődnék önöktől, nem vér szerinti gyerek után lehet-e igényelni úgy, hogy vállalnak egy közöset legalább?

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-30 - 14:21

Kedves Sándor!
A nem vér szerinti, de az igénylők eltartásában lévő gyermek után is igényelhető a CSOK. Vállalt gyermek után akkor vehető igénybe a kedvezmény, ha az igénylők év alattiak és házastársi kapcsolatban élnek.

Tímea szerint:

2015-08-18 - 16:31

Tisztelt Hitelnet!
Párommal 35 év alatti házasok vagyunk, épp most vásárolunk (folyamatban van) egy használt, komfortos, F energetikai minősítésű, 87 m2-családi házat Somogy megye északi részén, a Balatonhoz közel. A vásárláshoz hiteligénylést nyújtottunk be, az adásvételi szerződésben szerepel a CSOK is, tisztázva van, mennyi az önerő, a CSOK, a hitel. Az igénylés benyújtásakor már betöltöttem az első várandósságom 24. hetét, és még egy gyerkőcöt szeretnénk. Mielőtt a hiteligénylést benyújtottuk volna, átnéztük a CSOK táblázatát, és az 1+1=2 gyermek és a megfelelő m2 sort nézve 1.300.000 Ft-tal kalkuláltunk. Amikor bementünk a bankba, az ügyintéző hölgy azt mondta, hogy az nem úgy van. 24. hetet meghaladó terhesség az egy gyermeknek számít: ez 600.000 Ft, és a vállalt szintén egy gyermek (ugyanúgy a táblázat első sora): ez megint 600.000 Ft. Melyikünknek volt igaza? Bár most már mindegy, hiszen jobb nem lévén, elfogadtuk ezt a magyarázatot.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-19 - 08:13

Kedves Tímea!
Véleményünk szerint az egy meglévőnek számító gyermek és egy vállalt gyermek után – a leírtak alapján – 1.300.000 Ft összegű kedvezményre lehetnek jogosultak.

Emerencia szerint:

2015-08-02 - 17:23

Jó napot!
A kérdésünk az lenne, hogy előre felvehetjük-e a szocpolt lakásvársárlásra úgy, hogy még nem vagyunk összeházasodva?
És ha igen, akkor az lehet-e önerő?
Mind a ketten pályakezdők vagyunk, így hitelt nem kapunk.
Előre is köszönjük válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2015-08-02 - 17:49

Kedves Emerencia!
Megelőlegező CSOK igénylésére csak házastársi kapcsolat fennállása esetén van lehetőség. Ha még nem házasok, akkor vállalt gyermek után sajnos nem tudják igényelni a kedvezményt.

Adrienne szerint:

2015-07-22 - 14:42

Érdeklődnék, hogy akinek még nincs gyermeke, de 4 éven belül születik egy, abban az esetben hogyan kell eljárni és milyen nyilatkozat kell hozzá?
Milyen pénzintézeteknél lehet ezt igénybe venni?
Üdvözlettel:
Adrienn

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-22 - 22:58

Kedves Adrienn!
Vállalt gyermek után 40 év alatti házastársak lehetnek jogosultak megelőlegező CSOK-ra. Maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség. 1 gyermek vállalása esetén 4 éven belül kell megszületnie, 2 gyermek vállalása esetén 8 év a “teljesítési idő”. Megelőlegező CSOK ugyanúgy a hitelintézeteknél igényelhető, mint a CSOK.

Annamari szerint:

2015-07-13 - 22:55

Üdv!
Annyi lenne a kérdésem, hogy van 2 élő gyerekem és lehetne-e még leszerződni még többre is, legalább egyre?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-13 - 22:55

Kedves Annamari!
Amennyiben házasok és mindketten 40 év alattiak, akkor – függetlenül a meglévő gyermekek számától – maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség.

Balázs szerint:

2015-07-09 - 16:23

Tisztelt Hitelnet!
Van egy fél éves gyermekünk és az elkövetkezendő időben szeretnénk vállalni meg egy kisbabát. Szeretnénk használt lakást vásárolni és szeretnénk igénybe venni a szocpolt.
A kérdésem az lenne, hogy ha nincs még meg a második gyermek, össze kell-e házasodnunk ahhoz, hogy a 2 gyermekre járó szocpolt megkapjuk? Illetve hogy mennyi az idő limit ebben az esetben a második babánál (4 év vagy 8
év?)
Köszönettel:
Balázs

Hitelnet.hu szerint:

2015-07-09 - 16:27

Kedves Balázs!
Ahhoz, hogy a második gyermek után megelőlegező CSOK-ot tudjanak igényelni, össze kell házasodniuk. A “teljesítési határidő” 1 vállalt gyermek esetén 4 év, amit az adásvételi szerződés megkötésének dátumától kell számítani.

György szerint:

2015-06-21 - 12:17

Üdvözlöm.
Nekünk van egy 10 hónapos kislányunk. Azt szeretném megkérdezni, hogy lehet-e vállalni gyereket vagy csak a meglévő gyerekre adják meg a csok-ot?
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-21 - 20:49

Kedves György!
A meglévő gyermekek számától függetlenül vállalt gyermek után is igényelhető lesz a CSOK július 1-től. Feltétel, hogy az igénylők házasok és mindketten 40 év alattiak legyenek. Maximum 2 gyermek vállalható. 1 gyermek vállalása esetén 4 év, 2 gyermek vállalása esetén 8 év a “teljesítési idő”.

Zsófia szerint:

2015-06-18 - 09:14

Tisztelt Szakértők!
A Csok-kal kapcsolatban szeretnék kérdezni, én 28 éves vagyok, a férjem betöltötte a 40 évet, 1 gyerekünk van és mindenképpen lesz testvére.
Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben vállalható-e gyermek a támogatással összefüggésben vagy a 40 éves kor az kizáró ok?
Válaszukat előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-18 - 09:17

Kedves Zsófia!
Mivel férje betöltötte a 40. életévét, ezért vállalt gyermek után sajnos nem tudják igényelni a megelőlegező CSOK-ot. Ám ha meglévő gyermekük után most igénybe veszik és az adott lakáscél megvalósításához kölcsönt is vesznek fel, akkor a később megszülető gyermek után jogosultak lehetnek az utólagos CSOK-ra, melynek összege 400.000 Ft és amit a fennálló hiteltartozásból írnak jóvá.

Nikolett szerint:

2015-06-10 - 23:54

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy a párommal van lakás megtakarítási alapunk a FUNDAMENTÁNÁL, 2 év elő megtakarítás után tudnánk felvenni 1,5 millió Ft hitelt, mellé igénybe tudjuk-e venni a szocpolt? Nincs még gyermekünk, de szeretnénk kettőt és ha mégsem tudunk egészségügyi okok miatt gyermeket vállalni, de örökbe fogadnánk, abban az esetben vissza kell téríteni a szocpol összegét?
Előre is köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2015-06-11 - 11:25

Kedves Nikolett!
A Fundamentánál nem igényelhető szocpol, de más hitelintézetnél megoldható az igénylés, ha megfelelnek valamennyi feltételnek. Vállalt gyermek után történő igénylés esetén például alapfeltétel, hogy házasok és 40 évnél fiatalabbak legyenek. A gyermekvállalás örökbefogadás esetén is teljesítettnek tekinthető.

Juhász Gyuláné szerint:

2015-05-21 - 09:52

Tisztelt Szakértő,
lányomék 8 évvel ezelőtt megelőlegező kölcsön igénybevételével vásároltak egy új lakást. Azóta 3 gyermekük született, ezt a banknak bejelentették. Most olyan információt kaptak, hogy a lakást nem adhatják el. Szeretnének nagyobb lakást vásárolni, mert ezt “kinőtték”. Lehetséges, hogy ez nem oldható meg?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2015-05-21 - 10:46

Kedves Asszonyom!
A lakás a szocpolt biztosító jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt is eladható. Ha az eladott lakás helyett legalább akkora értékű lakást vásárolnak, mint amennyi az eladott lakás ára, akkor a szocpol teljes összege átvihető az újabb ingatlanra. Minderről további részletes felvilágosítást az Államkincsár területileg illetékes hivatalánál kérhetnek.

Adrienn szerint:

2015-04-30 - 10:20

Szeretném megelőlegeztetni a szocpolt. Hol lehet és mik kellenek hozzá?
A hitelnet.hu oldalon olvastam róla .

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-30 - 10:54

Kedves Adrienn!
Megelőlegező CSOK igénylésére 40 év alatti házaspárok jogosultak. Jelenleg csak új lakóingatlan vásárlása és építése esetén van erre lehetőség, de július 1. után már használt lakás vásárlásakor és bővítésekor is lesz erre lehetőség. A meglévő gyermekek számától függetlenül maximum 2 gyermek vállalható. 1 gyermek vállalása esetén 4 év, 2 gyermek vállalása esetén 8 év a “teljesítési idő”.

Anita szerint:

2015-04-26 - 13:08

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődnék, hogy egyetlen vállalt gyermek után is igénybe vehető-e a megelőlegezett CSOK? A párommal esküvő után tervezzük a gyermekvállalást, mindketten 40 év alattiak vagyunk. Az esküvő ebben az évben lesz, de egyenlőre egy gyermekben gondolkozunk. A páromnak van egy gyermeke, de nem Ő neveli.
Köszönettel!

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-26 - 14:21

Kedves Anita!
Megelőlegező CSOK egy gyermek után is igényelhető. Ez esetben a “teljesítési” határidő 4 év.

Éva szerint:

2015-04-22 - 10:00

Tisztelt Szakértő!
Második gyermekünk, akire 2008-ban megelőlegező kölcsönt kaptunk, 2011-ben született meg, amit a banknál jeleztünk, így a megelőlegező kölcsönünk kedvezménnyé alakult. Kérdésem a szocpol teljesítését követően a tulajdoni lap bejegyzésére vonatkozik. A kölcsön kedvezménnyé alakulásának a tulajdoni lapon hogyan kellene megjelennie?
Nálunk a 2011-es bejelentés óta a tulajdoni lap változatlan, mind a bank, mind a Magyar Állam részére be van jegyezve 1.500.000 Ft erejéig jelzálogjog, illetve ennek biztosítékaként az elidegenítési és terhelési tilalom.
Köszönöm a választ előre is!
Éva

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-24 - 14:05

Kedves Éva!
A tulajdoni lapon a Magyar Állam javára bejegyzett megelőlegező kölcsön törlésre kerül, s helyette a Magyar Állam javára ugyanazon összegű lakásépítési kedvezmény kerül bejegyzésre.

zsolt szerint:

2015-04-07 - 15:04

40 évet betöltött házaspár vagyunk 1 örökbefogadott gyermekkel. Jogosultak vagyunk-e valamelyik támogatásra, valamint hogy juthatunk hozzá?
Válaszokat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-07 - 22:14

Kedves Zsolt!
1 gyermek után július elsejétől lesz igényelhető a CSOK. Örökbefogadott gyermekük után is jogosultak lehetnek rá, ha új vagy használt lakóingatlant vásárolnak, új házat építenek vagy a meglévőt legalább egy lakószobával bővítik. Az igénylés feltételeiről honlapunkon részletes leírást talál.

Csányi Angéla szerint:

2015-04-03 - 08:50

Tisztelt Szakértő!
Áprilisban vásárolnánk egy ingatlant. A ház apósom és nővére öröksége. Igényelhető lenne-e használt házvásárlásra a szocpol (CSOK)?
3 gyermekünk van, a legnagyobb 17 éves, nappali tagozatos tanuló, nem töltöttük még be a 40-t.
Köszönöm a választ!
Angéla

Hitelnet.hu szerint:

2015-04-03 - 15:07

Kedves Angéla!
Az apósa közeli hozzátartozónak minősül, s mivel a közeli hozzátartozótól történő lakásvásárláshoz a vonatkozó rendelet értelmében nem nyújtható a CSOK, e ház vételárának finanszírozásához a támogatást sajnos nem tudják igénybe venni.

Réka szerint:

2015-03-22 - 14:24

Kedves Szakértő!
Párom 41 éves, én 26 vagyok. Szeretnénk használt lakásra felvenni nyáron a CSOK-ot, gyermekünk még nincs, pár éven belül tervezzük az elsőt (majd utána a többit 🙂 ). Olvastam az új feltételeket, de az nem világos, hogy mi a teendő azokban a helyzetekben, amikor az egyik fél elmúlt 40. Én egyedül is fel tudok venni megelőlegezett támogatást? Teljesen kizáró ok-e párom életkora? Mindkettőnknek első lakás lenne.
Köszönöm előre is a választ!
R.

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-22 - 22:44

Kedves Réka!
Megelőlegező CSOK akkor igényelhető, ha a házaspárok közül egyik fél életkora sem haladja meg a 40. életévet. Amennyiben egyikük elmúlt 40 éves, sajnos nem vehető igénybe a kedvezmény. Ön egyedül nem jogosult megelőlegező CSOK igénybevételére. Vállalt gyermek után kizárólag házaspárok igényelhetnek megelőlegező CSOK-ot.

Zita szerint:

2015-03-20 - 10:35

Tisztelt Szakértő!
A "vállalt gyermek" kifejezéssel kapcsolatos kérdésem van. Szeretnénk igényelni a július 1-től hatályos CSOK-ot bővítésre. Jelenleg még nincsen gyermekünk, valamint esetemben ez a dolog csak lombikkal oldható meg. (orvosi papírom van róla). A kérdés az, hogy ilyen esetben is bevállalható az ígért gyermek?
Sok helyen próbáltam már ennek utánajárni, de se jogszabályt, se egyértelmű választ nem kaptam eddig. 🙁
Köszönettel: Zita

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-20 - 10:57

Kedves Zita!
Megelőlegező szocpol/CSOK igénylésére véleményünk szerint adott helyzetben is van lehetőség annak terhe mellett, ha mégsem sikerül teljesíteni a gyermekvállalást, akkor a támogatást vissza kell fizetni.

Tóth Zsófia szerint:

2015-03-05 - 19:32

Üdvözlöm!
Szeretném megtudni, hogy a 2004-ben felvett megelőlegezett szocpol támogatás jelzálogát hol és hogyan tudnám töröltetni? 2004-ben új lakásvásárlásához igényeltük, 2007-ben megszülettek gyermekeink,
most pedig szeretnénk eladni a lakást és a tulajdoni lapunkon még szerepel az Állami Kincstár jelzálogjoga.
Köszönettel: Zsófi

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-07 - 14:36

Kedves Zsófia!
A szocpolt biztosító jelzálogjog törlését írásban kell kérniük a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál.

Zsolt szerint:

2015-03-05 - 10:10

Tisztelt Szakértő!
Használt lakást szeretnénk vásárolni. Gyermekünk még nincs. Igényelhetjük-e a kedvezményt (CSOK-ot), ha 2 gyermeket vállalunk?
Üdvözlettel: Zsolt

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-05 - 11:05

Kedves Zsolt!
Amennyiben házasok és 40. életévüket nem töltik be a megelőlegező CSOK kérelem benyújtásakor, továbbá megfelelnek az igénylés valamennyi feltételének, akkor jogosultak lehetnek a kedvezmény igénybevételére.

Adrienn szerint:

2015-03-04 - 10:54

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy a megelőlegező szocpolt folyamatosan igénybe lehet venni az év bármely időszakában? Használt ház vásárlásra lehet kérni? Az ingatlan korszerűsített, tégla falazatú, új nyílászárók, ajtók, tető. Illetve már van egy 5 éves kisfiam és most várom a második babánkat, 30 hetes várandós vagyok. A feltételeknél hogy kell érteni a két gyermeket? Az 5 évesen kívül még egyet, vagy kettőt kell vállalnom? Igényléskor hátrány-e, ha veszélyeztetett várandósként táppénzen vagyok? Viszont munkahelyem van és a férjemnek is, aki viszonylag jól keres?
Köszönöm megtisztelő válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-04 - 11:15

Kedves Adrienn!
Használt lakás vásárlásához a CSOK 2015. július 1. után lesz elérhető. A 30 hetes magzat gyermekként vehető figyelembe CSOK igénylésénél. Ebben az esetben a két gyermekre járó összeget kérheti akkor is, ha nem vállal több gyermeket. Amennyiben szeretnének további gyermeket, akkor a meglévő gyermekek számától függetlenül további 2 gyermek után van lehetőség megelőlegező CSOK-ot kérni, ha egyikük sem tölti be a 40. életévét a CSOK kérelem benyújtásakor. A táppénz nem jelent hátrányt CSOK igénylésénél.

Zsolt szerint:

2015-03-04 - 10:31

Tisztelt Szakértők!
2014. május 19.-én született első gyermekünk. Az édesanya 2014. júniusában töltötte a 40. életévét, és az édesapa is 40 éven felüli. Szeretnénk új lakást vásárolni és még egy gyermeket egy éven belül vállalni. Kérdésünk, hogy van-e remény arra, hogy az állami támogatást, vagy a régi, vagy az új bevezetésre kerülő formában igénybe vegyük?
Az igénylés időpontjára vonatkozik a 40. életév betöltése?
Vagy az első gyermek megszületésének időpontjában kell valamelyik szülőnek 40. év alattinak lennie?
Nagyon szépen köszönjük segítő válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-04 - 10:42

Kedves Zsolt!
Megelőlegező szocpol/CSOK igénybevételére azoknak a házaspároknak van lehetőségük, akinél egyik fél sem töltötte be a 40. életévét a kérelem benyújtásának időpontjában. Mivel Önök elmúltak 40 évesek, ezért a meglévő gyermekek után lehetnek jogosultak a kedvezményre, illetve ha a későbbiek folyamán születik még gyermekük, akkor az utána járó támogatást a fennálló hiteltartozásukból jóvá lehet írni jogosultság esetén, melynek összege egységesen 400.000 Ft.

Tímea szerint:

2015-03-04 - 10:06

Tisztelt Cím?
Párommal (élettársammal) egy közös gyermekünk van és a közeljövőben szeretnénk még egy gyermeket.
Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK igényléséhez feltétel, hogy házasok legyünk?
A választ előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-03-04 - 10:39

Kedves Tímea!
Vállalt gyermek utáni CSOK igénylésnek feltétele a házastársi kapcsolat. Meglévő gyermekük után élettársi viszonyban is igényelhető a kedvezmény.

József szerint:

2015-02-10 - 22:14

Tiszteletem.
Mi nem vagyunk házasok a párommal, de együtt vagyunk 11 éve. Van egy kislányunk, aki 4 éves, de szeretnénk még gyereket egyet. Mi is igényelhetjük a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-11 - 14:30

Kedves József!
Meglévő gyermekük után élettársként is jogosultak lehetnek szocpolra, de vállalt gyermek után csak 40 év alatti házaspároknak van lehetőségük a támogatás igénylésére.

Alexandra szerint:

2015-02-08 - 22:55

Jó napot!
Most jelenleg van egy 9 hónapos kisfiam, és az élettársammal tervezzük a következő gyereket és így lehetne-e igényelni a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-09 - 13:42

Kedves Alexandra!
Megelőlegező szocpol igénylésére házaspárok lehetnek jogosultak. Élettársak csak meglévő gyermekek után kaphatnak támogatást. 1 gyermek után azonban jelenleg nem jár szocpol. Ez esetben július 1. után lesz lehetőség az igénylésre.

Anita szerint:

2015-02-08 - 17:49

Tisztelt Szakértő Úr!
2013 szeptemberében vásároltunk férjemmel egy használt lakást, amit hitellel kiegészítve vásároltunk meg. A hitelt a Fundamenta Lakáskassza Zrt-től vettük igénybe. Jelenleg gyermekünk még nincs, de szeretnénk 1-2 éven belül 2 vagy akár 3 gyermeket is.
2015 júniusában indul útnak a CSOK 2015, amit már használt lakásra is igénybe lehet venni.
Nem vagyok tisztában azzal, hogy már meglévő lakásra is igénybe vehetjük a családok otthonteremtési kedvezményét, és kérhetünk megelőlegező szocpolt kettő vagy három gyermekre, vagy azzal, hogy a lakást már megvettük kiesünk ebből a kedvezményből?
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 18:19

Kedves Anita!
Mivel a lakást már megvásárolták, ezért utólag sajnos nem tudnak élni a 2015. július 1. után elérhető kedvezménnyel, a jelenlegi lakásukat érintően.

M. Józsefné szerint:

2015-02-08 - 17:42

Szeretném kérdezni, ha ajándékozásképpen kapok egy régi típusú családi házat, amit szeretnénk teljesen felújítani, akkor járhat-e szocpol a részünkre úgy, hogy még nincs gyermekünk, de három gyereket tervezünk, és mennyivel előtte kell, hogy a nevemen legyen az ingatlan? A másék kérdésem, hogy szocpolt lehet igényelni hitel nélkül?
Köszönöm válaszukat.

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 18:12

Kedves Asszonyom!
A szocpol felújításra nem lesz igényelhető július 1. után sem. Felújításra lakáscélú jelzáloghitelt igényelhetnek, melyekről Tanácsadóink készséggel adnak tájékoztatást online ajánlatkérő adatlapunk kitöltése után!

Anita szerint:

2015-02-08 - 14:52

Érdeklődni szeretnék, párommal családtervezés illetve házvásárlás előtt állunk. Van lehetőség önerő kiváltására szocpol megigényléséből? A szocpolt hol lehet igényelni? A tervezett gyerekre is előre fel lehet venni?
Válaszát előre is köszönöm.
Anita

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-08 - 16:48

Kedves Anita!
2015. július 1. után használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a megelőlegező szocpolt. A kedvezményt 40 év alatti házaspárok igényelhetik. Az erre vonatkozó kérelmet majd azokhoz a hitelintézetekhez lehet benyújtani, amelyek megkötik a támogatás nyújtására vonatkozó szerződést. Arról, hogy melyek ezek a hitelintézetek, egyelőre nincs információnk. A megelőlegező szocpol nem vehető figyelembe önerőként.

Zoltán szerint:

2015-02-06 - 22:46

Van két gyermekünk és tervezzük a harmadikat. Igényelhető-e a szocpol három gyermekre? Tehát megelőlegező szocpol a harmadik gyerekre. Ha igen, akkor hány éven belül kell megszületnie?
Válaszát megköszönve.
Zoltán

Hitelnet.hu szerint:

2015-02-06 - 22:49

Kedves Zoltán!
Amennyiben házasok és egyikük életkora sem éri el a 40. évet a szocpolkérelem benyújtásakor, akkor jogosultak lehetnek megelőlegező szocpolra is. A vállalt gyermeknek 4 éven belül kell megszületnie.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA