CSOK összege 2020-ban

CSOK összege 2020-ban, mekkora támogatás igényelhető?

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk, mekkora összegű CSOK támogatás igényelhető az egyes célok esetén.

CSOk összege Hasznát lakás vásárlás esetén:

CSOK összege új lakás vásárlás, építkezés esetén:

Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek alapterületének – a nettó alapterületnek csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 m – összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A számítás során nem lehet figyelembe venni a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

CSOK összegének meghatározása

A CSOK-ot egy gyermek után csak egyszer lehet igénybe venni, azzal hogy, ha az igénylő a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel vissza nem térítendő támogatást vagy megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Általános szabályként az igényelhető CSOK összegének meghatározásánál a korábban igénybe vett és kifolyósított lakáscélú állami támogatásokat is figyelembe kell venni, független attól, hogy a támogatás esetlegesen önként vagy jogszabályi kötelezettségre tekintettel már visszafizetésre került.

A CSOK összegének megállapításánál csak a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig

  • önkéntesen, vagy
  • hatósági határozat útján több mint 5 éve

visszafizetett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni.

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a fent meghatározott számítási mód helyett a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a fentiek szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.

Ugyanazon igénylők esetében újabb gyermekvállalásra tekintettel megelőlegezett támogatás csak abban az esetben igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalásuk teljesült.

Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén akkor köthető újabb gyermekvállalást

tartalmazó támogatási szerződés, ha a támogatottak egyike nem azonos a korábban támogatási szerződésben szereplő felek egyikével.

A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási

kötelezettséget az igénylőnek a CSOK-kal vásárolt újabb lakásban kell teljesíteni.

A CSOK összegének meghatározásához figyelembe vehető gyermekszám megállapítása:

  • egyedülálló esetén az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermeket vagy gyermekeket,
  • házastársak esetén a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen,
  • fiatal házaspár esetén a fiatal házaspárral közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, a házastársak nem közös, valamint a fiatal házaspár által közösen vállalt gyermekeket együttesen

kell figyelembe venni.

CSOK összegének meghatározása élettársak esetén

  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után igénylik, – együttes igénylőként -. az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű kedvezményre lenne jogosult. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Csaba szerint:

2020-09-21 - 15:20

Jónapot kívánok!
Ez az 1 gyerek után igényelhető 600ezer Ft az vissza nem teritendő? Válaszát előre is köszönöm

Hitelnet szerint:

2020-09-21 - 15:43

Kedves Csaba!
Igen, az egy gyermek után igényelhető CSOK 600.000 Ft vissza nem térítendő támogatás.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést.

Bali szerint:

2020-09-15 - 15:16

Jó napot!
Egy olyan kérdésem volna, hogy beadott, elfogadott, aláírt, (Falusi Csok hitel + támogatás 3 gyerekre) szerződésnél van-e mód arra, hogy a korszerűsítési költségvetést és áfát növeljük utólag. (OTP) 7 milliós költségvetés. Kifizetés még nem történt, nem vagyunk még a ház tulajdonosai.

Hitelnet szerint:

2020-09-22 - 15:33

Kedves Bali!
A módosításra az ingatlan vételárára fordított támogatás folyósítását követően, de még a bővítési, korszerűsítési munkálatokra igényelt támogatás első folyósítása előtt van lehetőség. Ha felmerül a költségvetés módosításának igénye, azt az érintett hitelintézettel haladéktalanul célszerű egyeztetni. Nem javasoljuk tehát, hogy az újabb igényeknek megfelelően elkezdjék a munkálatokat és csak közvetlenül az első részfolyósítás előtt jelezzék a banknak a módosítási igényt.
A témában bővebben IDE kattintva olvashat.

Patrícia szerint:

2020-08-21 - 16:02

Egyedülálló anyukaként igénybe lehet venni a házbővítésre a szocpolt a meglévő családi házamra, ami 57 nm?
1 évet közmunkába dolgoztam, most munkahelyet váltottam. Akkor is igénybe lehet venni? 29 éves vagyok 2 kiskorú gyermekre szeretném kihasználni.
Köszönöm a választ.

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-24 - 11:27

Kedves Patrícia!
A leírtak alapján igényelhető lehet a CSOK, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz, kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Sándor szerint:

2020-08-14 - 09:18

Üdvözlöm!
Két gyermekünk van és a kiszemelt használt lakás pedig 49 nm-es.
Ilyenkor igénybe lehet venni az egyik gyerekre a csokot?
Ugye két gyerekre legalább 50 nm kell, de működhet úgy a dolog, hogy két gyerekünk van de csak az egyik után vesszük igénybe ez a lehetőséget?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-14 - 09:40

Kedves Sándor!
2 eltartott gyermek esetén nem lehetséges csak egy gyermek után igényelni a támogatást.

Brigitta szerint:

2020-08-13 - 23:44

42 éves vagyok, két fiam van és az új párommal vállalnánk harmadik gyereket.
Milyen összegű csokot vehetnénk igénybe?

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-14 - 09:51

Kedves Brigitta!
Vállalt gyermek után akkor igényelhető a CSOK, ha házasok és legalább egyikük 40 év alatti. E feltételek teljesülése esetén 3 gyermek után használt lakásra 2,2M Ft, új lakásra 10M Ft CSOK igényelhető.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

Tamara szerint:

2020-08-11 - 20:44

Jó estét!
Az lenne a kérdésem, hogy a szocpol igényelhető-e gyesre vagy anyaságira, mert ez lenne nekem. Munkahelyem nincs. Van 3 gyermekem és a negyedik februárban születik meg.

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-13 - 08:41

Kedves Tamara!
Gyes és anyasági támogatás esetén a CSOK igényléshez szükséges TB jogviszony igazolás sajnos nem adható ki.

Gellért szerint:

2020-07-07 - 19:17

Decemberben vásároltunk használt lakást sima CSOK-kal 2 gyerek után. Akkor meg is kaptuk az 1.450.000-et. Akkor választhattunk, hogy falusi vagy simát akatunk. A sima lett.
Úgy alakult, hogy jön a harmadik baba.
Ez esetben van lehetőség esetleg a falusi csok igénylésére korszerűsítésre? Vagy ha anno megkaptuk a simát, akkor annyi?

Hitelnet szerint:

2020-07-09 - 12:19

Kedves Gellért!
A leírtak alapján igényelhetik a Falusi CSOK-ot korszerűsítésre 3 gyermek után. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Nikoletta szerint:

2020-06-30 - 22:31

Üdvözlöm!
Sima csokot igényeltünk 1 meglévő, 2 vállalt! Ebből még 1 gyermek vissza van, de mi szeretnénk az 5 milliós korszerűsítést, de nem kaphatjuk meg, mert a sima csokba meg a 3. nem született meg és csak 1,300.000 Ftot kapunk.
Ez igaz? Tejesiteni kell a sima csokba a harmadikat és akkor megkapjuk az 5 milliót?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-03 - 12:14

Kedves Nikoletta!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a valóban a fenti módon igényelhető a támogatás.

Erika szerint:

2020-06-26 - 13:01

Jó napot.
Nekünk 1 gyermekünk van. Arra viszont csak 600 ezer forintot lehet igénybe venni? Ha be vállalnánk még 1-et, akkor esetleg még 1 ház árát is megkaphatnánk?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 11:54

Kedves Erika!
2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

István szerint:

2020-06-26 - 04:41

Kinek jár a csok? Mikor lehet igényelni? Én nekem van egy gyermekem, novemberben lesz másik gyermekem.
Mennyit lehet igényelni? Mire lehet felhasználni?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 14:49

Kedves István!
A CSOK új és használt lakás vásárlására, új lakás építésére, valamint meglévő lakás bővítésére igényelhető. Két gyermek után használt lakásra 1,43M Ft, új lakásra 2,6M Ft vehető igénybe. A további feltételekről honlapunkon részletes leírás olvasható. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

V-né szerint:

2020-06-24 - 13:20

Tartósan beteg gyermekre milyen összegű szocpol jár?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-25 - 10:06

Kedves Asszonyom!
Tartósan beteg gyermek esetén is a fenti bejegyezésben olvasható támogatási összegek érvényesek. A gyermek otthonápolása esetén kapott díjjal (GYOD) van lehetőség CSOK igénylésre. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA