CSOK összege 2020-ban

CSOK összege 2020-ban, mekkora támogatás igényelhető?

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk, mekkora összegű CSOK támogatás igényelhető az egyes célok esetén.

CSOk összege Hasznát lakás vásárlás esetén:

CSOK összege új lakás vásárlás, építkezés esetén:

Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek alapterületének – a nettó alapterületnek csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 m – összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A számítás során nem lehet figyelembe venni a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

CSOK összegének meghatározása

A CSOK-ot egy gyermek után csak egyszer lehet igénybe venni, azzal hogy, ha az igénylő a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel vissza nem térítendő támogatást vagy megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Általános szabályként az igényelhető CSOK összegének meghatározásánál a korábban igénybe vett és kifolyósított lakáscélú állami támogatásokat is figyelembe kell venni, független attól, hogy a támogatás esetlegesen önként vagy jogszabályi kötelezettségre tekintettel már visszafizetésre került.

A CSOK összegének megállapításánál csak a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig

  • önkéntesen, vagy
  • hatósági határozat útján több mint 5 éve

visszafizetett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni.

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a fent meghatározott számítási mód helyett a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a fentiek szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.

Ugyanazon igénylők esetében újabb gyermekvállalásra tekintettel megelőlegezett támogatás csak abban az esetben igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalásuk teljesült.

Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén akkor köthető újabb gyermekvállalást

tartalmazó támogatási szerződés, ha a támogatottak egyike nem azonos a korábban támogatási szerződésben szereplő felek egyikével.

A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási

kötelezettséget az igénylőnek a CSOK-kal vásárolt újabb lakásban kell teljesíteni.

A CSOK összegének meghatározásához figyelembe vehető gyermekszám megállapítása:

  • egyedülálló esetén az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermeket vagy gyermekeket,
  • házastársak esetén a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen,
  • fiatal házaspár esetén a fiatal házaspárral közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, a házastársak nem közös, valamint a fiatal házaspár által közösen vállalt gyermekeket együttesen

kell figyelembe venni.

CSOK összegének meghatározása élettársak esetén

  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után igénylik, – együttes igénylőként -. az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű kedvezményre lenne jogosult. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Enikő szerint:

2020-03-29 - 21:00

Jó napot!
Annyit szeretnékkérdezni, hogy 1 gyermekem van és nem vagyunk a barátommal össze hàzasodva, és nincs állása. Igy lehetne igényelni CSOK-ot?

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:08

Kedves Enikő,
Meglévő gyermek után élettársak is igényelhetik a CSOK támogatást, amennyiben az élettársak legalább egyike igazolni tudja 180 napos folyamatos TB jogviszonyát. CSOK további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Tamás szerint:

2020-03-28 - 04:37

Üdvözlöm 2 éve vásároltunk egy lakást egy gyerekkel ugye bár csokkal ami 600 ezer volt nem vállalatunk be többet de most jön a második kis törpe lehet-e ő rá is igényelni csokkot pl korszerűsítésre vagy felújításra esetleg vagy csak csökkenteni lehet vele a meglévő tartozást előre is köszönöm a választ

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 14:25

Kedves Tamás,
Meglévő lakás korszerűsítésére a falusi CSOK igényelhető, melynek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Igényelhetnek tartozáscsökkentő támogatást, amint a magzat betöltötte a 12. hetet. Ennek összege második gyermek után 1 millió forint.

Éva szerint:

2020-03-25 - 19:47

Jó napot!
Érdekelne, hogy egy közös és egy nem közös gyermek utàn menyi lenne az összeg? Ház felújitàsra, fűtés korszerűsítésre, mire hasznàlható?És ezen felül feltételek mik még? köszönöm szépen

Hitelnet szerint:

2020-03-30 - 13:58

Kedves Éva,
Meglévő ház korszerűsítésére igényelhető támogatás a Falusi CSOK. Falusi CSOK-ról részletesen IDE kattintva tájékozódhat.

Szilvia szerint:

2020-03-20 - 07:55

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy idén öt éve visszafizettem a fiamra a szocpolt. Három gyermekem van, 2 közös a mostani párommal.
Jogosult vagyok-e a CSOK-ra? Már van házunk, utólag is fel lehet venni?
Köszönöm, Szilvia

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-20 - 21:33

Kedves Szilvia!
A CSOK visszamenőleges igénybevételére nincs lehetőség.

Veronika szerint:

2020-03-19 - 20:31

Érdeklődnék, hogy a falusi Csok kapható-e akkor is, ha már van ingatlanunk?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-20 - 21:45

Kedves Veronika!
A falusi CSOK jogosultságot a meglévő ingatlantulajdon nem zárja ki. A jogosultság további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Bálint szerint:

2020-03-18 - 21:50

Tisztelt Hitelnet!
Azzal kapcsolatban érdeklődnék, hogy feleségemmel 2 vállat gyermek után szeretnénk igénybe venni a csok+10m hitelt. Az én részemről minden feltételnek megfelelek, viszont a feleségem negatív KHR listán szerepel. Az én fizetésem alapján szeretnénk intézni.
Így is van lehetőség a csok kedvezményes hitelre?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-18 - 22:48

Kedves Bálint!
A negatív KHR információ sajnos kizáró ok babaváró hitel felvételénél, kivéve, ha a mulasztás már mrardéktalanul visszafizetésre került a hitelfelvevő által. Amennyiben ez a feltétel fennáll az Önök esetében, úgy bankpartnereink egyikénél megoldható lehet a babaváró hitel felvétele. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat!

Tibor szerint:

2020-03-17 - 21:24

Üdvözlöm!
Kérdésem az lenne, hogy milyen egyéb ingatlanra vonatkozó dokumentációra van még szükség csok igénylése esetén. (Energetika, Érintésvédelmi jegyzőkönyv, stb.) Vagy van-e egyáltalán ilyen jellegű kitétel?
Köszönöm!

Hitelnet szerint:

2020-03-20 - 18:27

Kedves Tibor,
Energetikai tanúsítványt és Érintésvédelmi jegyzőkönyvet CSOK igényléshez nem szükséges benyújtani.
A szükséges dokumentumok:
-30 napnál nem régebbi nem hiteles tulajdoni lap másolat a fedezetül felajánlott ingatlan(ok)ról
-Helyszínrajz / térképmásolat
-Adásvételi szerződés (ügyvéd által ellenjegyzett, földhivatal által érkeztetett)
-Címigazolás (tulajdoni lapon és adásvételi szerződésben szereplő ingatlan címének eltérése esetén – kivéve kizárólag irányítószám eltérés esetén, továbbá építési hitel esetén, ha a tulajdoni lapon nem szerepel az ingatlan pontos címe)
-Szakhatósági engedély (amennyiben a munkálatok elvégzéséhez szükséges)
-Közokiratba, vagy ügyvéd által ellenjegyzett használati jog megosztásról szóló megállapodás, amely tartalmazza, hogy az igénylőnek kizárólagos használati joga áll fenn a lakásban, amelyre a támogatást igényli (osztatlan közös tulajdon esetén)
-Elővásárlási jogról lemondó nyilatkozat (osztatlan közös tulajdon esetén, vásárlási célnál)
-Változási vázrajz, földvédelmi járulék megfizetését igazoló dokumentum (ha díjköteles), földhivatali jogerős határozat művelési ágból más célú hasznosításra történő kivonás engedélyezéséről (abban az esetben, ha a fedezettként felajánlott ingatlan besorolása még nincs átvezetve a tulajdoni lapon)
-Jogerős bontási engedély
-Ráépítési megállapodás (más tulajdonára történő építkezés esetén)

Béla szerint:

2020-03-17 - 21:03

Üdv. 3 gyermekem van, még eltartottak. De jó pár éve volt szocpolom. A lakás az enyém, ajándékozással lesz egy része a feleségemé. Amikre szeretnénk felhasználni azok a következők. Eddig még senkitől nem kaptam érdemi választ.
Hővisszanyerő berendezés telepítése.
1db inverteres klíma.
Ablak üveg csere. A tok jó, a benne lévő üveg nem jó szigetelésű. 2.8-as, helyette menne 0.94-es. Hőszigetelés javítás.
Konyhaszekrény felújítás, esetleg új építése.
Ebbe beépített háztartási gépek.
Nappali parketta cseréje.
Kültéri terasz burkolás.
Belső festés.
Napelem.
Az OTP nagyon sok mindenre azt mondta, hogy nem támogatott. Ezt nem akarok elfogadni. Ezért szeretnénk egy független helyről tájékozódni. Esetelg Borsodban van irodájuk?

Hitelnet szerint:

2020-03-26 - 21:56

Kedves Béla,
Ingatlan korszerűsítésére a Falusi CSOK jelenthet megoldást melyről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.
Irodáink listáját IDE kattintva érheti el.

Enikő szerint:

2020-03-17 - 17:29

Arról érdeklődnék, hogy a házastársam külföldi állampolgár, de nem élünk együtt és nekem három, tőle pedig egy közös gyermeket nevelek egyedül. Én persze magyar állampolgár vagyok, a gyermekeim is. Az okmányok – beleértve a házassági anyakönyvi kivonatot és születési anyakönyvi kivonat – is megvan. Viszont nem élünk együtt házastársammal. Na persze mellé neki nincsenek magyar okmányai.
Így hogy tudnám igénybe venni a csokot? Egyedülállóként lehetséges?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-18 - 07:16

Kedves Enikő!
Házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak CSOK-ra. A nem magyar állampolgár támogatott személy részére a CSOK a három hónapot meghaladó tartózkodási jogosultság fennállásának időtartama alatt nyújtható, ha Magyarország területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik.
Egyedülállóként történő igényléshez be kellene nyújtani a válásról, valamint a gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági határozatot.

Viktória szerint:

2020-03-17 - 07:15

Üdv! Kérdésem az lenne, hogy mik a feltételek a Csok igényléséhez? ( pl.: mindkét félnél kötelező a munkaviszony igazolása? Ha férjem egyéni vállalkozó, abban az esetben is igényelhető a csok?)

Hitelnet szerint:

2020-03-26 - 22:02

Kedves Viktória,
CSOK feltételeiről részletesen IDE kattintva tájékozódhat.
Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatót készítenek Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Timea szerint:

2020-03-16 - 22:41

Jó napot!

Az lenne a kérdésem, hogy a CSOK igényléséhez úgy, hogy két gyerekre szeretnék igényelni, de egy már van, a szükséges TB jogviszony igazolás mind a két házastárstól kell?

Hitelnet szerint:

2020-03-25 - 15:14

Kedves Tímea,
CSOK igényléshez elegendő, ha a házastársak legalább egyike rendelkezik a szükséges társadalombiztosítási jogviszonnyal, melyről bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
Irodáinkban Szakértőink teljes körű, díjmentes CSOK ügyintézést vállalnak!

Erzsébet szerint:

2020-03-13 - 21:17

Jó napot én csak a CSOK ot szeretném igénybe venni hol és hogyan kezdjem el ?Melyik pénz intézethez forduljak mert hitelre nincs szükségem. Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-03-13 - 21:20

Kedves Erzsébet!

Tanácsadóink az egész országban teljes körű és díjmentes CSOK ügyintézéssel is állnak az Ön rendelkezésére akkor is, ha nem szeretne mellé hitelt igényelni. Irodáink listáját ide kattintva tekintheti meg, kérje kollégánk visszahívását.

Melinda szerint:

2020-03-12 - 16:55

Tisztelt hitelnet!
Azt szeretném tudni, hogy mi felvettük a szocpol támogatás, de nem tudtuk befejezni a házat. Visszafizettük a szocpolt.
Most igénybe vennénk a csokot, de azt mondják nem jár, mivel nem teljesítettük az előző építkezést.
Létezik ez?
Válaszát előre köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-13 - 08:34

Kedves Melinda!
Amennyiben a támogatás visszafizetésére kötelezték Önöket, akkor 5 évig nincs lehetőségük CSOK igénylésre a vonatkozó kormányrendelet értelmében.

Julianna szerint:

2020-03-10 - 11:06

Tiszteletem!
Kérdésem az lenne, hogy vh. joggal terhelt ingatlanra igénybe vehető-e falusi CSOK tetőfelújításra.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-11 - 06:10

Kedves Julianna!
A támogatás végrehajtási joggal terhelt ingatlanra nem vehető igénybe.

Alexandra szerint:

2020-03-08 - 22:59

HellÓ
Alexandra vagyok és azt szeretném megtudni, hogy egyedülálló anyáknak is jár ez a csok? Mert én 5 gyermeket nevelek egyedül, de szeretnék már egy saját házat venni. Viszont nem dolgozom, mert gyesen vagyok.
Így is lehetséges felvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-09 - 09:55

Kedves Alexandra!
Önmagában a gyes nem keletkeztet TB jogviszonyt. A támogatásra akkor lehet jogosult, ha a gyes mellett munkaviszonnyal is rendelkezik.

Georgina szerint:

2020-03-07 - 02:16

Jó napot!
Mi történik akkor, ha a lakást eladom és újat, nagyobbat veszek. Eladható bármikor a lakás, amire csok hitelt felvett valaki?
Természetesen ha nincs harmadik gyerek, csak beígért, akkor vissza kell fizetni a felvett kölcsönt a harmadik gyerek után?
A híresztelések, hogy ha valaki csok kölcsönt vesz fel, az 20 évig nem adhatja el a lakását? Mi igaz ebből?
Tisztelettel.
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-12 - 11:06

Kedves Georgina!
10 évig elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre a Magyar Állam javára. Amennyiben új építésű lakásra vették fel a CSOK-ot, úgy 5 év után van lehetőség eladni az ingatlant és helyette másik használt lakást venni. Ha használt lakásra vették igénybe, akkor 5 év előtt is meg lehet tenni, viszont a támogatást csak akkor lehet tovább vinni másik lakásra, ha annak hasznos alapterülete nagyobb az eladott lakásénál és az eladott lakás ára is továbbforgatásra kerül, csökkentve az azt esetlegesen terhelő lakáshitel végtörlesztett összegével.
Kérdésével kapcsolatban pontos információt az ügylet részleteinek ismeretében lehetne adni. A kérdésben célszerű lenne a területileg illetékes kormányhivatallal egyeztetni.

Alex szerint:

2020-03-06 - 06:51

Az lenne a kérdésem, hogy 1 meglévő gyermek és további 1 gyermek vállalásával mekkora összegű csokhoz juthatok hozzá? Nem vagyunk házastársak és használt lakást szeretnénk vásárolni.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-11 - 08:30

Kedvese Alex!
Egy meglévő és egy vállalt gyermek után használt lakás vásárlásához 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Vállalt gyermek után azonban csak házastársi kapcsolatban igényelhető a támogatás, élettársak nem jogosultak megelőlegező CSOK-ra. A magzat a betöltött 12. terhességi hét után már meglévő gyermeknek számít CSOK szempontjából.

Tibor szerint:

2020-03-05 - 15:10

Jó napot!
4 gyerekem van és csak háromra szeretném beadni a kérelmet az alapterület miatt. Megkapom a kedvezményt, mert a lakás megfelelő, de négyzetméter csak 66’8 m2.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-11 - 08:39

Kedves Tibor!
Ha a háztartásban 4 eltartott gyermek van, akkor nincs mód csak 3 gyermek után igényelni a támogatást. Adott esetben a jogosultság feltétele, hogy legalább 70 m2 hasznos alapterületű lakóingatlant vásároljanak.

Lajos szerint:

2020-03-04 - 20:38

Tisztelt Hitelnet!
Bővíteni szeretnénk családi házunkat.
Könnyűszerkezetes megoldás esetén igényelhető a csok?
Ha igen, mi a feltétele a kivitelezésnek, illetve az anyaghasználatnak?
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 14:23

Kedves Lajos!
Könnyűszerkezetes megoldással is igényelhető bővítésre a CSOK. Ennek kivitelezésére, anyaghasználatára vonatkozó előírást a CSOK rendelet nem tartalmaz. A bővítésre vonatkozó CSOK feltételeknek szükséges megfelelni, melyekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

Tibor szerint:

2020-03-04 - 18:40

Jó estét!
Azt szeretném kérdezni, hogy a fedett terasz beleszámolható-e a hasznos alapterületbe, a szélfogóból nyíló terasz és fedett.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 14:29

Kedves Tibor!
A hasznos alapterületbe a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek hasznos alapterülete számítható be:
a) előszoba, közlekedő,
b) nappali,
c) hálószoba,
d) étkező,
e) konyha, étkezőkonyha,
f) fürdőszoba,
g) WC,
h) kamra, tároló,
i) gardrób,
j) mosókonyha,
k) kazánhelyiség és
l) egyéb fűthető helyiség, ide nem értve a gépjárműtárolót és a pinceszinti helyiséget.
A fedett terasz alapterülete véleményünk szerint csak akkor számítható be a hasznos alapterületbe, ha a lakáson belül közvetlenül megközelíthető és fűthető.

Éva szerint:

2020-03-03 - 09:31

Mindketten külföldön dolgozunk, Ausztriában, több éve fennálló bejelentett munkaviszonnyal rendelkezünk, de magyarországi munkahelyünk most nincs. A biztosításunk Ausztriában van. Magyarországon szeretnénk használt lakást venni.
Igényelhetjük a CSOK-ot a feleségemmel? Két gyermeket szeretnénk, az első hamarosan eléri a 12.hetes magzati állapotot.

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-15 - 17:46

Kedves Éva!
A két gyermek utáni CSOK legalább 180 napos külföldi TB jogviszonnyal is igazolható. Az igazolást elengedő egyikük részéről benyújtani, ám a TB jogviszonyt igazoló félnek vállalnia kell, hogy a CSOK szerződés aláírását követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít.

Gábor szerint:

2020-02-10 - 13:13

Jó napot!
Azt szeretném megkérdezni a Falusi CSOK-ról, hogy igyényelhető-e abban az esetben, ha az egyik fél KHR listás? Illetve még egy kérdés, ha jól értettem, akkor a 40 év korhatár csak vállalt gyereknél számít, már meglévőnél 3 gyerek esetében, az igénylés nem korhatárhoz kötött.
Köszönöm előre is válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 13:34

Kedves Gábor!
Ha a falusi CSOK igényléshez nem kapcsolódik hitelfelvétel, akkor nem kizáró ok a KHR lista.
A 40 éves életkorhatár csak vállalt gyermekek esetén feltétel a támogatott személyek egyike részéről.

Albert szerint:

2020-02-09 - 09:25

Ha az utolsó részlet kifizetése előtt elhalálozik a gyermek, mi a teendő?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:40

Kedves Albert!
A gyermek esetleges elhalálozása nem befolyásolja a CSOK utolsó részletének kifizetését.

Erzsébet szerint:

2020-02-08 - 13:13

Üdvözlöm!
Építkezéssel kapcsolatosan érdeklődnék. Igényelni szeretnénk a falusi csokot 3 gyerkőcre.
A kérdésem az lenne, hogy építkezésre is használható lesz az összeg? Ha igen, akkor teljes összeg felhasználható?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-10 - 12:57

Kedves Erzsébet!
Építkezésre a normál CSOK igényelhető. Erről bővebb inforációt ITT talál.
A falusi CSOK keretében kizárólag használt lakásvásárlással egybekötött korszerűsítés, bővítés finanszírozására van lehetőség. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Jenő szerint:

2019-12-10 - 15:36

Üdv!
Az érdekelne, hogy ma akartuk benyújtani az OTP-be a sima csokra az igenyünket használt lakásra 3 gyermek utána, ami ugye 2.200.000 Ft 2007-ben a nagyobb gyerekeimre, akik már nem laknak velem, akkor igényeltünk szocpolt 1.900.000 Ft-ot, meg is kaptuk. Aztán született ujabb 3 gyermekem és elváltam. A gyerekek nekem vannak ítélve, én nevelem őket, tehát szeretnénk benyújtani igényünket és ott a fiókban köteleztek arra, hogy a 3 nagyobb gyereket is tüntessük fel az igénylésen. Kérdezem én miért? Hiszen ők nem élnek már velem, felnőttek mind 3. Ez egy új lakás, utólag született 3 gyermek. Azt mondták, nyilatkoznom kell a 3 nagy adatairól is, mivel már egyszer igényeltem támogatást és addig nem küldik tovább az igénylésemet.
Kérdésem az, hogy ezt megteheti a bank? Miért nem lehetett azt tenni, hogy csak a 3 gyerekkel foglalkozni igénylésen is, akire igényelem a csokot?
Köszönöm a választ!

Hitelnet.hu szerint:

2019-12-11 - 12:10

Kedves Jenő!
Az igénylésen fel kell tüntetni azon gyermekeket is, akik után korábban igénybevétel történt. Ettől függetlenül a 3 gyermek után járó CSOK az összeg csökkentése nélkül igényelhető.

Ildikó szerint:

2019-10-24 - 09:02

Üdvözlöm!
Férjemmel 3 gyermeket nevelünk 11, 12, 17 évesek.
Egy háznak az 50%-a a gyermekek tulajdona. Illetve a férjemnek van ingatlan tulajdona 50% (ebben sem nekem, sem a gyerekeknek nincs tulajdonrésze).
Valamelyik házra igénybe tudjuk-e venni a CSOK-ot bővítésre? Mindkettőnknek van munkaviszonya, illetve a többi feltételeknek is megfelelnénk.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-24 - 15:22

Kedves Ildikó!
Olyan lakóingatlan bővítésére vehető fel a CSOK, melyben Önnek és férjének együttesen legalább 50% tulajdorésze van.

Renáta szerint:

2019-10-23 - 15:40

Tisztelt Hitelnet!
Arra szeretnék választ kapni, hogy új lakás vásárlása esetén csok igénybevételével van-e arra kikötés, hogy a férj, illetve feleség milyen arányban legyen tulajdonos?
Köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-24 - 15:33

Kedves Renáta!
Nincsen tulajdoni hányadra vonatkozó megkötés.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA