CSOK összege 2020-ban

CSOK összege 2020-ban, mekkora támogatás igényelhető?

Az alábbi táblázatban összefoglaljuk, mekkora összegű CSOK támogatás igényelhető az egyes célok esetén.

CSOk összege Hasznát lakás vásárlás esetén:

CSOK összege új lakás vásárlás, építkezés esetén:

Hasznos alapterület: a lakáson belül közvetlenül megközelíthető, következő helyiségek alapterületének – a nettó alapterületnek csak azon része vehető figyelembe, ahol a belmagasság legalább 1,90 m – összege: előszoba, közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha, étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra, tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiség. A számítás során nem lehet figyelembe venni a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség alapterületét.

CSOK összegének meghatározása

A CSOK-ot egy gyermek után csak egyszer lehet igénybe venni, azzal hogy, ha az igénylő a meglévő vagy vállalt gyermekére tekintettel vissza nem térítendő támogatást vagy megelőlegező kölcsönt vett igénybe, akkor a korábban folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető.

Általános szabályként az igényelhető CSOK összegének meghatározásánál a korábban igénybe vett és kifolyósított lakáscélú állami támogatásokat is figyelembe kell venni, független attól, hogy a támogatás esetlegesen önként vagy jogszabályi kötelezettségre tekintettel már visszafizetésre került.

A CSOK összegének megállapításánál csak a 2011. december 31. napját követően igényelt és az újabb támogatási kérelem benyújtásának időpontjáig

  • önkéntesen, vagy
  • hatósági határozat útján több mint 5 éve

visszafizetett, vissza nem térítendő lakáscélú állami támogatás vagy ezt megelőlegező kedvezmény összegét nem kell figyelembe venni.

Ha az igénylő számára kedvezőbb, a fent meghatározott számítási mód helyett a CSOK összegét azon gyermekek figyelmen kívül hagyásával kell megállapítani, akik után az igénylő korábban a fentiek szerinti támogatást vagy kölcsönt vett igénybe.

Ugyanazon igénylők esetében újabb gyermekvállalásra tekintettel megelőlegezett támogatás csak abban az esetben igényelhető, ha a korábbi gyermekvállalásuk teljesült.

Korábbi gyermekvállalás nem teljesítése esetén akkor köthető újabb gyermekvállalást

tartalmazó támogatási szerződés, ha a támogatottak egyike nem azonos a korábban támogatási szerződésben szereplő felek egyikével.

A korábban igénybe vett támogatással összefüggésben előírt életvitelszerű bentlakási

kötelezettséget az igénylőnek a CSOK-kal vásárolt újabb lakásban kell teljesíteni.

A CSOK összegének meghatározásához figyelembe vehető gyermekszám megállapítása:

  • egyedülálló esetén az igénylővel közös háztartásban élő, vele együtt költöző gyermeket vagy gyermekeket,
  • házastársak esetén a házastársakkal közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, valamint a házastársak nem közös gyermekeit együttesen,
  • fiatal házaspár esetén a fiatal házaspárral közös háztartásban élő, velük együtt költöző közös, a házastársak nem közös, valamint a fiatal házaspár által közösen vállalt gyermekeket együttesen

kell figyelembe venni.

CSOK összegének meghatározása élettársak esetén

  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös gyermekeik után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot az egyik fél velük közös háztartásban élő gyermeke után igénylik, – együttes igénylőként -. az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő nem közös gyermekeik után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után milyen összegű kedvezményre lenne jogosult. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és az egyik fél saját gyermekei után igénylik, – együttes igénylőként – az adott lakáscélnak és gyermekszámnak megfelelően lehetnek jogosultak a támogatásra.
  • Ha az élettársak a CSOK-ot a velük közös háztartásban élő közös és mindkét fél saját gyermeke után igénylik, az általuk – együttes igénylőként – igényelhető támogatási összeget akként kell meghatározni, hogy mindkét fél esetében ki kell számolni, hogy a saját gyermekei után mekkora összegű kedvezményre lenne jogosult. A közös gyermeket a számítás során csak az egyik igénylőnél lehet figyelembe venni. Az élettársak az így kiszámított összegek közül a számukra kedvezőbbet vehetik igénybe.

Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gellért szerint:

2020-07-07 - 19:17

Decemberben vásároltunk használt lakást sima CSOK-kal 2 gyerek után. Akkor meg is kaptuk az 1.450.000-et. Akkor választhattunk, hogy falusi vagy simát akatunk. A sima lett.
Úgy alakult, hogy jön a harmadik baba.
Ez esetben van lehetőség esetleg a falusi csok igénylésére korszerűsítésre? Vagy ha anno megkaptuk a simát, akkor annyi?

Hitelnet szerint:

2020-07-09 - 12:19

Kedves Gellért!
A leírtak alapján igényelhetik a Falusi CSOK-ot korszerűsítésre 3 gyermek után. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Nikoletta szerint:

2020-06-30 - 22:31

Üdvözlöm!
Sima csokot igényeltünk 1 meglévő, 2 vállalt! Ebből még 1 gyermek vissza van, de mi szeretnénk az 5 milliós korszerűsítést, de nem kaphatjuk meg, mert a sima csokba meg a 3. nem született meg és csak 1,300.000 Ftot kapunk.
Ez igaz? Tejesiteni kell a sima csokba a harmadikat és akkor megkapjuk az 5 milliót?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-03 - 12:14

Kedves Nikoletta!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében a valóban a fenti módon igényelhető a támogatás.

Erika szerint:

2020-06-26 - 13:01

Jó napot.
Nekünk 1 gyermekünk van. Arra viszont csak 600 ezer forintot lehet igénybe venni? Ha be vállalnánk még 1-et, akkor esetleg még 1 ház árát is megkaphatnánk?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 11:54

Kedves Erika!
2 gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhatnak.

István szerint:

2020-06-26 - 04:41

Kinek jár a csok? Mikor lehet igényelni? Én nekem van egy gyermekem, novemberben lesz másik gyermekem.
Mennyit lehet igényelni? Mire lehet felhasználni?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-29 - 14:49

Kedves István!
A CSOK új és használt lakás vásárlására, új lakás építésére, valamint meglévő lakás bővítésére igényelhető. Két gyermek után használt lakásra 1,43M Ft, új lakásra 2,6M Ft vehető igénybe. A további feltételekről honlapunkon részletes leírás olvasható. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

V-né szerint:

2020-06-24 - 13:20

Tartósan beteg gyermekre milyen összegű szocpol jár?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-25 - 10:06

Kedves Asszonyom!
Tartósan beteg gyermek esetén is a fenti bejegyezésben olvasható támogatási összegek érvényesek. A gyermek otthonápolása esetén kapott díjjal (GYOD) van lehetőség CSOK igénylésre. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA