CSOK lakásfelújításra 2021

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Utolsó módosítás: 2020. december 12. szombat

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
611 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Élettársi kapcsolatban élek. Van két gyermekünk. Lakasbővítés és fűtés kiépítésre vennénk igénybe. Már elkezdtük a felújítást.

Kedves Zsuzsa!
A falusi CSOK az értékbecslő helyszíni szemléjekor a bővítésből, korszerűsítésből még hátralévő munkálatok finanszírozására vehető igénybe. A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Üdvözlöm!
Ha külföldről jövök haza és a két munkaviszony között nincs 1 hónap megszakítás, akkor jár a 4 gyerekes csok igazolás?

Kedves Zoli!
Ha megvan a legalább két éves TB jogviszonya legfeljebb 30 nap megszakítással, akkor jogosult lehet a támogatásra. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Üdvözlöm!
3 éve vásároltam egy családi házat Budapesten, melyben 1/1 tulajdonos vagyok. Van egy 24 éves gyermekem, akinek 80%-os egészségkárosodása van.
Igényelhetem-e csak a vissza nem térítendő támogatást bővítésre? Illetve mik a feltételei?
Köszönöm

Kedves Suzy!
Legalább 8 m2 hasznos alapterületű szobával történő bővítéshez igénybe vehető a CSOK 24 éves eletartott gyermeke után. A bővítésre vonatkozó feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Jó napot!
Gázkazánt szeretnék. Július 21-én lesz fiam 25, július 23-án lányom 20. Egyedülállóként lehetőség van a csokra? Mi a feltétele? Mikor kell beadni igényelni? Mennyit igényelhetnék?

Kedves Erzsébet!
25. életévét betöltött gyermek után már sajnos nem igényelhető a CSOK. Lánya után egyedülállóként is jogosult lehet a támogatásra a falusi CSOK keretében, ha a korszerűsítendő ingatlan preferált településen található. 1 gyermek után korszerűsítésre maximum 300.000 Ft vehető igénybe. A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Üdvözlöm,
Falusi CSOK-ot lakáskorszerűsítésre lehet úgy igényelni, hogy 2017-ben lakásvásárlásra már igényeltünk 2 gyermek után CSOK-ot? Fűtés korszerűsítésre szeretnénk felhasználni, nem vagyunk házasok.
Válaszát előre is köszönöm.
Zoltán

Kedves Zoltán!
2017-ben igényelt CSOK esetén jogosultak lehetnek korszerűsítéshez igényelni a falusi CSOK-ot preferált településen, amennyiben a további jogosultsági feltételek is fennállnak.

Üdvözlöm.
Azt szeretném kérdezni, hogy felújítására csak a falusi CSOK esetén van lehetőség? Sima CSOK esetén nem?
Köszönöm szépen.

Kedves Éva!
A normál CSOK sajnos nem, csak a falusi CSOK vehető igénybe felújítás esetén.

Tisztelt Hitelnet!
Szüleim értékesíteni szerették volna családi házukat. Szeretném ha az ingatlan az én tulajdonomba kerülne inkább. Külföldön dolgozom és élünk párommal és 2 gyermekünkkel. Olvastam, hogy nem áll módunkban Csok-kal megvásárolni az ingatlant a szüleimtől, amivel nincs is gond.
A kérdésem az lenne, hogy vásárlás után lesz-e lehetőségünk bármilyen formában igényelni a Csok-ot, akár bővítésre?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Dániel!
A szülőktől szerzett ingatlan bővítéséhez is igényelhető a CSOK, amennyiben a többi jogosultsági feltétel is teljesül.

Tisztelt Válaszadó!
Már meglévő jelzáloghitelünk (1.300 eFt) támogatással történő kiváltására van-e lehetőség CSOK szerint? Budapestiek vagyunk, két gyermekkel (9 és 17 évesek), további gyermekeket már nem szeretnénk.
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Ágnes!
Fennálló jelzáloghitel kiváltására a CSOK nem vehető igénybe.

A felújítási tervezetet ki készítheti el: én mint tulajdonos vagy csak szakember, vállalkozó? Van rá nyomtatvány? Hitelesíteni kell? Felírom, hogy kb. mi mennyibe fog kerülni, vagy ez egy bonyolultabb nyomtatvány?

Kedves Judit!
A költségvetés banki formanyomtatványon nyújtható be. Ezt Ön is kitöltheti a szakemberektől kapott árajánlat alapján.

Korábban használt lakásra vettük fel a csokot, most felújítani szeretnénk. 4 gyermekünk van.

Kedves Asszonyom!
Korszerűsítésre csak akkor igényelhető CSOK, ha a korszerűsítendő ingatlan falusi CSOK által preferált településen található. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Üdvözletem!
Két gyermekkel Környén vettünk házat fundamentás jelzálogos áthidaló kölcsönnel. Felújításra vagy másra jogosultak vagyunk-e valamilyen formában?
Előre is köszönöm a választ.

Kedves Imre!
Környe település sajnos nem tartozik a falusi CSOK által preferált települések közé, így arra korszerűsítési támogatás sajnos nem vehető fel.

Érdeklődnék, hogy felújítás, vagy korszerüsítésre a CSOK-ot hogyan tudom igénybe venni, mert mi Újszentivánon lakunk és itt nem lehet Falusi Csok, nincs a listában.

Kedves Gábor!
Újszentiván valóban nem szerepel a falusi CSOK településlistáján. Ebben az esetben felújításra, korszerűsítésre sajnos nem lehetséges gyermekek utáni támogatás igénybevétele.

Jó napot!
5 évvel ezelőtt lett véve a lakás. 1/1 tulajdonos én vagyok, az édesanyám viszont holtig tartó haszonélvező, de nem élek vele egy háztartásban. 3 gyermekem van (6 hónapos kisfiú, 2 éves kislány és egy 5 éves kisfiú).
Kérdés: lakásfelújításra szeretnék igényelni, de lehet így is, ha haszonélvezeti jog van a házon?

Kedves Enikő!
A haszonélvezeti jog sajnos kizáró ok a támogatás igénylésénél.

Üdvözlöm.
István vagyok. Érdeklődnék, 1997-ben építkeztünk panel lakást akkor 4 gyermekre kaptunk szocpolt. Azután született még négy gyermek. Most ma 3-ra ki szeretnem venni a szocpolt vagy csokot lakásfelújításra.
Ezt hogyan tudom kivenni? Mi a feltétele?

Kedves István!
Ha korábban igénybe vettek már szocpolt, akkor a háztartásában nevelt gyermeke után folyósított támogatással csökkentett támogatási összeg igényelhető. Ennek értelmében jogosult a támogatás igényléséhez, viszont a támogatás összegéből le kell vonni az egyéb lakáscélú állami támogatás összegét.
A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Jó napot!
Szeretnénk a CSOK-ot igénybe venni lakásfelújításra, korszerűsítésre! Mi már vásárlásra igénybe vettük, ez kizáró ok? 3 gyermekünk van!

Kedves Nikolett!
Nem kizáró ok, ha lakásvásárláshoz már igénybe vették a CSOK-ot. Amennyiben preferált településen van az ingatlan és a további jogosultsági feltételek is fennállnak, igénybe vehető a falusi CSOK korszerűsítésre.

Üdv.
Meglevő családi ház tetőcseréjére igénybe lehet venni a CSOK-ot? A ház 110 nm, feleségemmel kettőnk néven van fele-fele. 2 gyerek (a harmadik januárban születik). Ha igen, akkor mekkora összeget tudunk igénybe venni?
Köszönöm.

Kedves Gergő!
Tetőcserére falusi CSOK igényelhető abban az esetben, ha a ház preferált településen található. A településlistát és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva találja. 3 gyermek után korszerűsítéshez maximum 5M Ft támogatás vehető igénybe.

Tiszteletem!
Kérdésem csupán annyi lenne, hogy közfoglalkoztatottak felvehetik-e az új CSOK-ot? (Közmunka)
Várom mihamarabbi válaszát!

Kedves Dominika!
A 10 milliós falusi CSOK esetén a közfoglalkoztatotti munkaviszony nem fogadható el, de a többi támogatási összegnél igen.

Üdvözlöm.
Három éve vásároltunk egy házat Verőcén. Van egy 5 éves gyermekünk.
Igényelhetünk támogatást a ház felújítására, lakhatóvá tételére?

Kedves Zoltán!
Verőce nem szerepel a falusi CSOK által preferált települések között, így gyermek utáni támogatás igénylésére ez esetben sajnos nincs lehetőség.
A további finanszírozási lehetőségekről Szakértőink készséggel tájékozotatják, ha kitölti online adatlapunkat!

Szép napot.
Érdeklődnék, hogy falusi csok mellé csok hitelt felújításra lehet-e? Házat nem szeretnénk venni.
Köszönöm.

Kedves Elisabeth!
A falusi CSOK keretében felújításra is igényelhető kamattámogatott kölcsön. Az elérhető hitelösszegről IDE kattintva tájékozódhat.

Tiszteletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy ha (nem falusi) CSOK felhasználásával használt ingatlant vásárol valaki, akkor mennyi időn belül kell odaköltöznie? (T.i. meg szeretnénk venni egy teljesen lepusztult házat – vidéken, de városban – viszont ennek a felújítása jóval meghaladja a jelenlegi anyagi lehetőségeinket. Azt legalábbis több év alatt tudnánk megtenni.
Előre is köszönöm a választ!

Kedves István!
Egy teljesen lepusztult ház vásárlásához nem biztos, hogy igénybe tudják venni a CSOK-ot. A támogatás ugyanis csak olyan lakóingatlan vásárlásához vehető igénybe, amely a lakhatási igények kielégítésére alkalmas és rendelkezik a megfelelő közművekkel.

A fűtéskorszerűsítésbe pontosan mi tartozik bele?

Kedves Éva!
Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

Kedves Hitelnet!
Falusi csok felét felújításra költenénk. Érdeklődni szeretnék, hogy az alábbi munkálatok fedezhetőek-e ezzel: szoba egybenyitása konyhával – itt falbontás, teljes burkolatcsere; emellett a házhoz lett építve egy plusz szoba – ezt szigetelni, kívül-belül festeni kell, igényel egy burkolatcserét, fűtés és áram bevezetését, tetőrész javítást.
A következő kérdésem, hogy ennek költségét, megvalósulását hogyan kell bizonyítani?
Üdv, köszönöm!

Kedves Noémi!
Fenti munkálatokra igénye vehető a falusi CSOK. Erről részletes leírást IDE kattintva olvashat.
A támogatást készültségi fok arányosan, utólag folyósítja a bank. Az elért készültségi fok 70%-át számlával kell igazolni.

Kedves Hitelnet!
2018 -ban igénybe vettük a csokot 3 gyerekre.
2019-ben van-e lehetőség lakasfelújításra vagy valamilyen formában állami támogatásra? Mire vagyunk még jogosultak?
Köszönöm szépen a válaszát!

Kedves Vivien!
Lakásfelújításhoz a falusi CSOK keretében lehetnek jogosultak vissza nem térítendő állami támogatásra. Ennek összege 3 gyermek után legfeljebb 5.000.000 Ft. A további jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekintheti meg.

Érdeklődni szeretnék, ha falusi csokot vagy sima csokkot igénylek, akkor hátrány-e, ha magam után fizetem a tb-t? Férjem veszi igénybe a gyed extrát, emmellet én vagyok a gyerekkel otthon és rendszeresen fizetem magam után a járulékot.
Ez megakadályozhat bármelyik csok igénylésnél? Férjem régóta egy helyen dolgozik, nincs több éve megszakítása a munkaviszonyban.
Köszönöm.

Kedves Kitti!
Elegendő, ha a TB jogviszonyra vonatkozó előírást legalább egyikük teljesíti.

Üdv.
Akik régebben igényelték a Csokot használt lakásvásárlásra, azoknak jár az 5 milliós felújítási támogatás?

Kedves János!
Információinks szerint felújításra azok a támogatott személyek is igényelhetik a falusi CSOK-ot, akik korábban már igénybe vették a CSOK-ot. A további részletekről a vonatkozó kormányrendelet kihirdetése után lesz bővebb információnk.

2017-ben igénybe vettük a csokot és felújításra szoruló lakásomra szeretnék pénzhez jutni, de BAR-os vagyok.

Kedves Aladár!
A BAR lista nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot. A falusi CSOK keretében igényelhető felújításra támogatás. Amennyiben az Önök települése nem szerepel a falusi CSOK településlistáján, akkor felújításra sajnos nem tud vissza nem térítendő támogatást igénybe venni. A településlistát IDE kattintva tekintheti meg.

Régi paraszt házat vettünk. A férjemnek is van a nevén adósság és az enyémen is. Felújítani, korszerűsíteni szeretnénk. Most várom első gyermekünket. Tervezünk még egy babát.
Ebben az esetben is igényelhetek támogatást?

Kedves Judit!
Felújításra, korszerűsítésre a 2019. július elsejétől induló falusi CSOK keretében lesz lehetőség támogatást igényelni, amennyiben az Önök ingatlana olyan településen található, amely érintett a falusi CSOK-ban. Erről bővebb információt ITT talál.
Ha nem, akkor erre a célra lakáshitelt igényelhet. Az elérhető legkedvezőbb konstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézésést is!

Tisztelt Szakértők!
Feleségem 1981-ben, én 1974-ben születtem, két gyermekünk van. Vásárolnánk Budapesten egy házat, hogy oda tudjunk költözni.
Milyen lehetőségeink vannak a CSOK tekintetében, mennyi, és milyen kölcsönt, esetleg vissza nem térítendő támogatást kaphatunk, hogy meg tudjuk vásárolni az ingatlant?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel: Tamás

Kedves Tamás!
Használt ház vásárlásához két gyermek után 1.430.000 Ft összegű CSOK vehető igénybe. Július elsejétől már használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a kedvezményes, 3% kamatú lakáshitel. Amennyiben ezen összegek és a rendelkezésre álló saját erő nem fedezi a teljes vételárat, további piaci kamatozású lakáshitel igénylésére is van lehetőség. Ezekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást, ha kitölti online adatlapunkat! Esetleg alternatívát jelenthet még a babavári hitel. Erről bővebb információt ITT olvashat.

Igényelhető-e a Csok egyedülállóként lakásfelújításra? Két gyermekem van, egyedül nevelem őket. Elvált vagyok. Édesanyámnál élek, ahol tulajdonos vagyok az ingatlanban.
,

Kedves Brigitta!
A CSOK lakásfelújításra nem vehető igénybe. A falusi CSOK keretében lesz lehetőség korszerűsítésre igényelni a támogatást. Az erről eddig ismert információkat IDE kattintva ismerheti meg.

Tisztelt Szakértők!
Feleségem 1970-ben, én 1969-ben születtem, három gyermekünk van. Feleségem örökölt egy régi házat, amit igyekszünk felújítani, a padlást tetőtérré alakítani, hogy oda tudjunk költözni.
Milyen lehetőségeink vannak a CSOK tekintetében, mennyi, és milyen kölcsönt, esetleg vissza nem térítendő támogatást kaphatunk?
Előre is köszönöm a válaszukat!
Üdvözlettel:
István

Kedves István!
Bővítés – így tetőtér-beépítés esetén is – igényelhető CSOK, melynek összege 3 gyermek után 2.200.000n Ft. Az igénylés feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Az elérhető legkedvezőbb bővítési hitelekről Szakértőink készséggel adnak személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez elsőként kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel- és CSOK ügyintézést is!

611
0
Tedd fel kérdésed, vagy olvasd el mások kérdéseire adott válaszainkat.x