CSOK lakásfelújításra 2021

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Utolsó módosítás: 2020. december 12. szombat

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
642 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, hogyan tudnánk a párommal igénybe venni a csokot lakásfelújításra?
Van 1 gyermekünk és vállalnánk meg 1-et.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogyan tudnánk a párommal igénybe venni a csokot lakásfelújításra?
Van 1 gyermekünk és vállalnánk meg 1-et.

Kedves Artúr!
Lakásfelújításra, korszerűsítésre kizárólag preferált településen igényelhető falusi CSOK. A preferált települések listája, valamint a falusi CSOK jogosultsági feltételeiről részletes leírás IDE kattintva olvasható. A normál CSOK lakásfelújításra nem használható fel. Amennyiben nem preferált településen található az ingatlan, a lakásfelújítási támogatás vagy lakásfelújítási hitel jelenthet megoldást. Előbbiről IDE kattintva tájékozódhat.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!
H

Tájékoztatást szeretnék kapni arról, hogy lakás felújításra, korszerűsítésre igényelhető-e a CSOK. Egy gyermeket nevelünk, eddig még nem vettük igénybe, viszont az állam által nyújtott lakásfelújítási támogatást hamarosan igénybe kívánjuk venni. Hitelre nincs hozzá szükségünk, viszont sehol nem találok rá információt, jár-e és hol lehet igényelni a (fél) CSOK-ot.
Köszönöm válaszukat.

Tájékoztatást szeretnék kapni arról, hogy lakás felújításra, korszerűsítésre igényelhető-e a CSOK. Egy gyermeket nevelünk, eddig még nem vettük igénybe, viszont az állam által nyújtott lakásfelújítási támogatást hamarosan igénybe kívánjuk venni. Hitelre nincs hozzá szükségünk, viszont sehol nem találok rá információt, jár-e és hol lehet igényelni a (fél) CSOK-ot.
Köszönöm válaszukat.

Kedves Melinda!
CSOK lakásfelújításra nem igényelhető. A falusi CSOK az, amely preferált településen lévő lakóingatlan korszerűsítésére, felújítására igényelhető. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat. Ezen túlmenően még a Lakásfelújítási támogatás érhető el. Erről bővebb tájékoztatást ITT talál.

Csokra vásároltunk ingatlant, s a felújításra maradt 5 millió 580 ezer Ft. Érdeklődnék, hogy így is jár-e az állami támogatás lakásfelújításra.

Kedves Szilvia!
Ugyanazon munkálatokra nem igényelhetik a lakásfelújítási támogatást, amelyeket a falusi CSOK-ból végeznek el.

Jó estét kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogyan tudnám a falusi csokot igénybe venni lakásfelújításra. Két kiskorú gyerek van, külföldi munkahelyünk van a párommal, de az állandó tartózkodási helyünk az itthon van Magyarországon. Felváltva ingázunk a munkába (Szatmárnémeti Romániába).
Köszönettel.
Gábor

Kedves Gábor!
Az igényléshez szükséges rendelkezni állandó magyarországi lakcímmel. A külföldi TB jogviszony is elfogadható a támogatási kérelem benyújtásakor, azonban a TB igazolást benyújtó félnek vállalnia kell, hogy a falusi CSOK szerződés megkötését követő 180 napon belül magyarországi TB jogviszonyt létesít. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Érdeklődnék. Van az élettársamnak egy panel lakása és azt szeretném megkérdezni, hogy nem az ő vér szerinti gyereke a 2 kiskorú gyermekem.
Én igénybe vezetem az ő ingatlanjára a csokot?

Kedves Ilona!
Meglévő ingatlan korszerűsítésére Falusi CSOK igényelehtő, ennek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen.
Ha az ingatlan preferált településen van, akkor a jogosultsághoz további feltétel, hogy az ingatlanban Önnek is legyen tulajdonrésze. A tulajdoni arányra vonatkozó előírás nincs.
Feltétel még, hogy az igénylők legalább egyike rendelkezzen legalább 1 éves folyamatos TB jogviszonnyal.
A preferált települések listáját és a Falusi CSOK további feltételeit IDE kattintva érheti el.
Amennyiben a jogosultsági feltételek teljesülnek, kérjük töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irdáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Üdvözlöm!
Tető felújítást tervezünk (saját ingatlan). Én 42, a párom 47. Van egy 10 éves fiúnk! Nem vagyunk összeházasodva.
Az lenne a kérdésem, hogy állami támogatást tudunk-e esetleg igénybe venni. És ha igen, mik a feltételek?

Kedves Renáta!
Jelenleg meglévő ingatlan korszerűsítésére Falusi CSOK igényelhető, melynek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen.
A Falusi CSOK összege egy gyermek után 300.000 Ft. A jogosultság további feltétele, hogy az igénylők egyike rendelkezzen legalább 1 éves TB jogviszonnyal.
A Falusi CSOK-ról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Jó napot! CSOK-ot szeretnék igényelni központi gázfűtés kiépitésre!

Kedves György!
Meglévő ház korszerűsítésére a Falusi CSOK igényelhető, melynek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. A preferált települések listáját, és a Falusi CSOK jogosultság feltételeit IDE kattintva érheti el.
Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Igen, nagyon jó.

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha megigényeljük a falusi csokot korszerűsítésre, mennyi időre számíthatunk a kérelem elbírálására?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Beáta

Kedves Beáta!
A hiánytalan dokumentációk benyújtásának napját követő 60 napon belül kell elbírálnia a hitelintézetnek.

Jó napot!
20 éves vagyok. Jelenleg van egy 3 éves lányom és 2021. júniusban fog megszületni második gyermekem.
6 éves korom óta van folyamatos TB-m. Várandósan jártam ki a középiskolát, majd megszületett a kislányom és utána jár rám a TB.
Arra lennék kíváncsi, hogy így igényelhetek-e bármit?
Az elmúlt lassan 3 év beleszámít a TB-be vagy csak munkaviszony mellett lehetne igényelni?

Kedves Mirjam!
A leírtak alapján véleményünk szerint nincs a CSOK-hoz szükséges TB jogviszonya. Erről a területleg illetékes OEP tud bővebb tájékoztatást adni bővebb információk ismeretében.

Üdvözlöm!
Azután érdeklődnék; hogy van egy 16 és egy 20 éves gyermekem.
Igényelhetem -e valamelyik után a csokot? Ha igen, akkor nekünk fürdőszoba és wc felújításra kellene.
Köszönöm.

Kedves Asszonyom!
Falusi CSOK igényelhető felújításra, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van. A preferált települések listáját és a Falusi CSOK jogosultsági feltételeit IDE kattintva érheti el.

Jó napot! Az iránt èrdeklődenèk, hogy ha a tető alakja megváltozik de az utca kèp nem változik illetve az alapterülettől sincs eltèrès szüksèges e engedèly a CSOK szempontjából. Válaszukat előre is köszönöm.

Kedves Tamás!
A leírtak alapján, csak a CSOK miatt nem szükséges engedély, ezt az építésügyi hatóság nem kéri. Tervdokumentáció viszont szükséges a jelenlegi és a jövőbeli állapotról.

Üdvözlöm. 2 gyermekem van 2003 ban már igénybe vettem szocpolt építésire rájuk 2005, 2007 ben születtek. Azt a házat 2018 ban eladtuk. Másik kapcsolatban élek a gyerekekkel. A mostani házra, felújításra, korszerűsítésre tudok e igényelni falusi csokot? Preferált településen van. 50 % tulajdonjog, de házasok nem vagyunk .. Köszönöm.

Kedves Anita!
Meglévő gyermekek után nem feltétel a házasság.
A leírtak alapján igényelhet Falusi CSOK-ot korszerűsítésre. Azonban a korábban kapott szocpol összegének felével csökentett támogatásra lehet jogosult, ha a jogosultsági feltételek teljesülnek.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Üdv!
Akkor jelenleg semmit nem tudok igényelni? min még 5évig a 4. gyerekig?

Kedves Sándor!
Falusi CSOK-ot nem tud, amíg a 4. gyermek nem teljesül.
Jelenleg lakáshitelt tud igényelni korszerűsítésre. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, mi a párommal 2007-ben kezdtünk el építkezni. Akkor vállaltunk 2 gyermeket, és igénybe vettük a szocpolt 2,4M Ft. Született még egy gyermekünk, így 3 gyermekünk van.
Az lenne a kérdésem, hogy lakás korszerűsítésre mennyi összeget kaphatnánk?
Köszönettel.
Attila

Kedves Attila!
Ha az ingatlanuk preferált településen található, akkor a falusi CSOK keretében korszerűsítésre a 3 gyermek után adható 5 millió forint korábbi szocpollal csökkentett összege lehet elérhető. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.
Amennyiben az ingatlan nem preferált településen található, akkor gyermekek utáni vissza nem térítendő támogatás igénybevételére sajnos nincs lehetőség. Ebben az esetben a korszerűsítési munkálatok lakáshitelből finanszírozhatók. Szakértőiknk készséggel tájékoztatják Önöket az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK- és hitelügyintézést is.

Jó napot!
Vettünk egy házat csokra. 4 gyereket vállaltuk be, 2 van, egy útban van! 2,7 milliót kaptunk! Jelenleg 3 éve lakunk az ingatlanban, amit fel szeretnék újítani! Központi fűtés, nyílászáró csere!
Lehet-e igényelni lakásfelújításra így valamit? Mennyit lenne az összeg?
Üdvözlettel: Sándor

Kedves Sándor!
Akkor lehetne felújításra CSOK-ot igényelni, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van. Azonban esetükben ez most nem igényelhető, mivel a korábban vállalt gyermekek még nem teljesültek.

Jó napot!
Igénybe vettem egyszer a csokot lakásvásárláshoz de ezt a szerződés nem teljesült válás miatt és vissza lett fizetve.
Azt szeretném kérdezni hogy mégegyszer igénybe tudom venni a támogatást az új feleségemmel?

Kedves Gergő!
Amennyiben Önkéntesen visszafizették a támogatást, úgy jogosult lehet újra az igénylésre. Kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Jó napot kívánok!
Van egy régi vályogházunk, ami most lakhatatlan állapotban van, nincs a víz bevezetve, se gáz, falak picit meg vannak egy-két helyen repedve, nincsen kifejezetten konyha, fürdő, de több kőműves azt mondta, hogy helyre lehet hozni úgy, hogy lakható legyen és az lenne a kérdés, hogy erre a felújításra a csokot fel lehet-e használni?

Kedves Barbara!
A CSOK meglévő ház korszerűsítésre nem igényelhető.
Falusi CSOK igényelhető korszerűsítésre, azonban ennek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. Továbbá, feltétel még , hogy az ingatlan rendelkezzen 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. A Falusi CSOK-ról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Mindketten a férjemmel együtt 47 évesek vagyunk. 3 gyermekünk van. 1 már dolgozik, de a másik kettő még tanul. A kicsi 9 éves, a másik most töltötte a 18.-at, de nappali tagozaton tanul. 2021-ben jár le az OTP-ben a lakáskasszám. Aházon tetőt szeretnénk cserélni, de ehhez kevés ez a pénz. Én az eü.-ben dolgozom közalkalmazottként.
Milyen lehetőségünk van?

Kedves Mónika!
Falusi CSOK igényelhető meglévő ingatlan korszerűsítésére. Ennek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. Ennek listáját IDE kattintva érheti el. Amennyiben ingatlanuk nem preferált településen van, úgy piaci kamatozású hitelt igényelhetnek korszerűsítésre. Javasoljuk, hogy töltse ki online adtalapunkat és bővebb információk ismeretében szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOk és hitelügyintézést!

A kérdésem az lenne hogy van-e lehetőség 1 gyermekre felvehető vissza nem térítendő támogatást, szocpolt felvenni, meglévő saját tulajdonú lakás felújítására, korszerűsítésre?
Köszönöm szépen.

Kedves Melitta!
Falusi CSOK által preferált településen igényelhető a támogatás felújításra, korszerűsítésre 1 gyermek után maximum 300.000 Ft összegben. A preferált települések listáját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.
Ha nem preferált településen található az ingatlan, akkor lakáshitelből történhet a felújítás.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Üdvözlöm.
Sajónémetibe láttam egy ingatlant, ami 3 millió 200 ezer Ft-ba kerül. Van kettő kiskorú gyermekünk. Szeretném kérdezni, hogy igénybe tudjuk-e venni a támogatást, illetve mik a feltételek és mennyi az összeg, amit igénybe tudnánk venni. 173 nm-es ingatlanról lenne szó.
Válaszát nagyon köszönöm!

Kedves Mariann!
3 gyermek után 10 millió forint összegű falusi CSOK igényelhető oly módon, hogy a vételár kiegyenlítésére adott esetben 3,2M Ft-ot tudnak felhasználni. A fennmaradó összeg az ingatlan korszerűsítésére, felújítására és/vagy bővítésére vehető igénybe. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuka teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Páromhoz költöztem a lányommal, aki 13. A ház a páromé, akinek van egy 17 éves fia. Nem vagyunk házasok és közös gyerek sem lesz. Szeretnénk felújitani a házat és érdeklődnék, hogy kaphatunk-e csokot és milyen feltételekkel.
Köszönöm.

Kedves Gabriella!
Felújításhoz csak abban az esetben igényelhető falusi CSOK, ha az ingatlan preferált telepüésen található. A preferált települések litásját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.
Ha nem preferált településen található az ingatlan, akkor lakásfelújítási hitel felvételére van lehetőség. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinikban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK, illetve hitelügyintézést is!

Üdv! Az lenne kérdésem, hogy egy pár hét és kezembe lesz a hivatalos egyedül állóság papírom. Azt nem tudom, hogy egyből eltudom-e indítani a szocpolt. Vagy kell bizonyos idő hozzá.

Kedves Kitti!
Nem szükséges várni a CSOK igényléshez! Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Saját gyermekre jár a csok?
Lakásfelújítás céljából saját házra?

Kedves Gábor!
Lakásfelújításra a normál CSOK nem, preferált településen a falusi CSOK azonban igényelhető. A preferált települések listáját és az igénylési feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Saját gyermek után igényelhető a támogatás. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Tisztelt ügyintéző
A felújításra igényelt CSOK-ról szeretnék kérdezni. Ha egy pár felszeretné venni egy olyan házra, ahol csak az egyik fél a tulajdonos. Nincsenek összeházasodva.
Fel tudják-e venni? Feltétel, hogy mind a két félnek tulajdonosnak kell lennie az érintett ingatlannak?
Köszönöm.

Kedves Gréta!
A falusi CSOK korszerűsítési támogatás feltétele, hogy mindkét igénylőnek legyen tulajdonrésze a támogatott ingatlanban. Ha vállalt gyermekek után szeretnék igényelni a támogatást, akkor nem elegendő feltétel az élettársi kapcsolat, házasnak kell lenni.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdvözlöm.
2 gyermekem van, 15 és 11 évesek. Lakásfelújításra igénybe tudok venni valami segítséget? A lakás sajátunk.

Kedves Zsolt!
Lakásfelújításra abban az esetben tud gyermekek utáni támogatást igényelni, ha az ingatlan preferált településen található. A preferált települések listáját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva olvashatja. Jogosultság esetén a két gyermek után maximum 1,3M Ft összegű támogatást vehet igénybe. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv.
A párom bárlistás.
Igénybe veheti így a meglévő ház felújítására a pénzt 2 gyermek van.

Kedves Mariann!
Lakásfelújításra a támogatás akkor igényelhető, ha a felújítandó ingatlan preferált településen van. A BAR lista nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot. A további feltételekről és a támogatott településekről IDE kattintva tájékozódhatnak. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Kérdezni szeretném, a falusi CSOK-ot meglévő családi házunk bejáratának, külső lépcsőjének, illetve bejárat előtti terasz építésére fel lehet-e használni?
Számlával kell-e igazolni a munkadíjakat, anyag költségeket?

Kedves Márta!
A leírt munkálatok véleményünk szerint nem finanszírozhatók falusi CSOK-kal. Arról, hogy a támogatás mely munkálatokra vehető igénybe, IDE kattintva tájékozódhat.

642
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x