CSOK lakásfelújításra 2021

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
663 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, hogyan tudnánk a párommal igénybe venni a csokot lakásfelújításra?
Van 1 gyermekünk és vállalnánk meg 1-et.

Jó napot!
Érdeklődnék, hogyan tudnánk a párommal igénybe venni a csokot lakásfelújításra?
Van 1 gyermekünk és vállalnánk meg 1-et.

Tájékoztatást szeretnék kapni arról, hogy lakás felújításra, korszerűsítésre igényelhető-e a CSOK. Egy gyermeket nevelünk, eddig még nem vettük igénybe, viszont az állam által nyújtott lakásfelújítási támogatást hamarosan igénybe kívánjuk venni. Hitelre nincs hozzá szükségünk, viszont sehol nem találok rá információt, jár-e és hol lehet igényelni a (fél) CSOK-ot.
Köszönöm válaszukat.

Tájékoztatást szeretnék kapni arról, hogy lakás felújításra, korszerűsítésre igényelhető-e a CSOK. Egy gyermeket nevelünk, eddig még nem vettük igénybe, viszont az állam által nyújtott lakásfelújítási támogatást hamarosan igénybe kívánjuk venni. Hitelre nincs hozzá szükségünk, viszont sehol nem találok rá információt, jár-e és hol lehet igényelni a (fél) CSOK-ot.
Köszönöm válaszukat.

Csokra vásároltunk ingatlant, s a felújításra maradt 5 millió 580 ezer Ft. Érdeklődnék, hogy így is jár-e az állami támogatás lakásfelújításra.

Jó estét kívánok!
Érdeklődni szeretnék, hogyan tudnám a falusi csokot igénybe venni lakásfelújításra. Két kiskorú gyerek van, külföldi munkahelyünk van a párommal, de az állandó tartózkodási helyünk az itthon van Magyarországon. Felváltva ingázunk a munkába (Szatmárnémeti Romániába).
Köszönettel.
Gábor

Érdeklődnék. Van az élettársamnak egy panel lakása és azt szeretném megkérdezni, hogy nem az ő vér szerinti gyereke a 2 kiskorú gyermekem.
Én igénybe vezetem az ő ingatlanjára a csokot?

Üdvözlöm!
Tető felújítást tervezünk (saját ingatlan). Én 42, a párom 47. Van egy 10 éves fiúnk! Nem vagyunk összeházasodva.
Az lenne a kérdésem, hogy állami támogatást tudunk-e esetleg igénybe venni. És ha igen, mik a feltételek?

Jó napot! CSOK-ot szeretnék igényelni központi gázfűtés kiépitésre!

Igen, nagyon jó.

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha megigényeljük a falusi csokot korszerűsítésre, mennyi időre számíthatunk a kérelem elbírálására?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Beáta

Jó napot!
20 éves vagyok. Jelenleg van egy 3 éves lányom és 2021. júniusban fog megszületni második gyermekem.
6 éves korom óta van folyamatos TB-m. Várandósan jártam ki a középiskolát, majd megszületett a kislányom és utána jár rám a TB.
Arra lennék kíváncsi, hogy így igényelhetek-e bármit?
Az elmúlt lassan 3 év beleszámít a TB-be vagy csak munkaviszony mellett lehetne igényelni?

Üdvözlöm!
Azután érdeklődnék; hogy van egy 16 és egy 20 éves gyermekem.
Igényelhetem -e valamelyik után a csokot? Ha igen, akkor nekünk fürdőszoba és wc felújításra kellene.
Köszönöm.

Jó napot! Az iránt èrdeklődenèk, hogy ha a tető alakja megváltozik de az utca kèp nem változik illetve az alapterülettől sincs eltèrès szüksèges e engedèly a CSOK szempontjából. Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlöm. 2 gyermekem van 2003 ban már igénybe vettem szocpolt építésire rájuk 2005, 2007 ben születtek. Azt a házat 2018 ban eladtuk. Másik kapcsolatban élek a gyerekekkel. A mostani házra, felújításra, korszerűsítésre tudok e igényelni falusi csokot? Preferált településen van. 50 % tulajdonjog, de házasok nem vagyunk .. Köszönöm.

Üdv!
Akkor jelenleg semmit nem tudok igényelni? min még 5évig a 4. gyerekig?

Jó napot kívánok!
Az lenne a kérdésem, mi a párommal 2007-ben kezdtünk el építkezni. Akkor vállaltunk 2 gyermeket, és igénybe vettük a szocpolt 2,4M Ft. Született még egy gyermekünk, így 3 gyermekünk van.
Az lenne a kérdésem, hogy lakás korszerűsítésre mennyi összeget kaphatnánk?
Köszönettel.
Attila

Jó napot!
Vettünk egy házat csokra. 4 gyereket vállaltuk be, 2 van, egy útban van! 2,7 milliót kaptunk! Jelenleg 3 éve lakunk az ingatlanban, amit fel szeretnék újítani! Központi fűtés, nyílászáró csere!
Lehet-e igényelni lakásfelújításra így valamit? Mennyit lenne az összeg?
Üdvözlettel: Sándor

Jó napot!
Igénybe vettem egyszer a csokot lakásvásárláshoz de ezt a szerződés nem teljesült válás miatt és vissza lett fizetve.
Azt szeretném kérdezni hogy mégegyszer igénybe tudom venni a támogatást az új feleségemmel?

Jó napot kívánok!
Van egy régi vályogházunk, ami most lakhatatlan állapotban van, nincs a víz bevezetve, se gáz, falak picit meg vannak egy-két helyen repedve, nincsen kifejezetten konyha, fürdő, de több kőműves azt mondta, hogy helyre lehet hozni úgy, hogy lakható legyen és az lenne a kérdés, hogy erre a felújításra a csokot fel lehet-e használni?

Mindketten a férjemmel együtt 47 évesek vagyunk. 3 gyermekünk van. 1 már dolgozik, de a másik kettő még tanul. A kicsi 9 éves, a másik most töltötte a 18.-at, de nappali tagozaton tanul. 2021-ben jár le az OTP-ben a lakáskasszám. Aházon tetőt szeretnénk cserélni, de ehhez kevés ez a pénz. Én az eü.-ben dolgozom közalkalmazottként.
Milyen lehetőségünk van?

A kérdésem az lenne hogy van-e lehetőség 1 gyermekre felvehető vissza nem térítendő támogatást, szocpolt felvenni, meglévő saját tulajdonú lakás felújítására, korszerűsítésre?
Köszönöm szépen.

Üdvözlöm.
Sajónémetibe láttam egy ingatlant, ami 3 millió 200 ezer Ft-ba kerül. Van kettő kiskorú gyermekünk. Szeretném kérdezni, hogy igénybe tudjuk-e venni a támogatást, illetve mik a feltételek és mennyi az összeg, amit igénybe tudnánk venni. 173 nm-es ingatlanról lenne szó.
Válaszát nagyon köszönöm!

Páromhoz költöztem a lányommal, aki 13. A ház a páromé, akinek van egy 17 éves fia. Nem vagyunk házasok és közös gyerek sem lesz. Szeretnénk felújitani a házat és érdeklődnék, hogy kaphatunk-e csokot és milyen feltételekkel.
Köszönöm.

Üdv! Az lenne kérdésem, hogy egy pár hét és kezembe lesz a hivatalos egyedül állóság papírom. Azt nem tudom, hogy egyből eltudom-e indítani a szocpolt. Vagy kell bizonyos idő hozzá.

Saját gyermekre jár a csok?
Lakásfelújítás céljából saját házra?

Tisztelt ügyintéző
A felújításra igényelt CSOK-ról szeretnék kérdezni. Ha egy pár felszeretné venni egy olyan házra, ahol csak az egyik fél a tulajdonos. Nincsenek összeházasodva.
Fel tudják-e venni? Feltétel, hogy mind a két félnek tulajdonosnak kell lennie az érintett ingatlannak?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
2 gyermekem van, 15 és 11 évesek. Lakásfelújításra igénybe tudok venni valami segítséget? A lakás sajátunk.

Üdv.
A párom bárlistás.
Igénybe veheti így a meglévő ház felújítására a pénzt 2 gyermek van.

Kérdezni szeretném, a falusi CSOK-ot meglévő családi házunk bejáratának, külső lépcsőjének, illetve bejárat előtti terasz építésére fel lehet-e használni?
Számlával kell-e igazolni a munkadíjakat, anyag költségeket?

663
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x