CSOK lakásfelújításra 2021

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Utolsó módosítás: 2020. december 12. szombat

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
642 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogyha áprilisban vásárolok egy családi házat 70% hitel + 30% önerőből, és közvetlenül július 1. után igénylem a CSOK-ot, akkor annak összegét beforgatják a hitelembe? Tehát kevesebbet kell majd visszafizetnem? Vagy hogyan történik ennek az ügymenete?
Segítségét előre is köszönöm!
Tamás

Kedves Tamás!
Ha kiegyenlítésre kerül a teljes vételár, akkor sajnos már nem lesz jogosult CSOK-ra. A kedvezmény a vételár megfizetéséhez vehető igénybe, visszamenőleg a felvett lakáshitel csökkentésére nem. Akkor lehetne jogosultak a CSOK-ra, ha a vételár utolsó részét a CSOK-ból egyenlítené ki. CSOK igénylése esetén azonban a kölcsönt sem folyósítanák a bankok korábban.

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék. Van két kiskorú gyermekem. A párommal házasok vagyunk 11 éve. A gyerekek a nagyobbik 9 éves, a kisebbik 5 éves, még nem vettük fel a rájuk eső részt, de most igénybe szeretnénk venni a fűtéskorszerűsítésre. Át szeretnénk állni a gázfűtésről fatüzelésre, mivel már nem bírjuk havonta a gázt (46 ezer Ft) fizetni. A párommal együtt nyugdíjasok vagyunk, de emellett a párom még dolgozik rendes munkahelyen, folyamatos a munkaviszonya. A szocpolt szeretném tudni, hogy van-e esélyünk rá, hogy igénybe vegyük? Saját lakkással rendelkezünk amúgy. Nyugdíjasok vagyunk, 67%-osok vagyunk.
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel.

Kedves Mariann!
A szocpol lakáskorszerűsítéshez sajnos nem vehető igénybe.

Szép napot!
3 gyermekünk van, a két nagyobb után már igénybe vettük a szocpolt. Vízóránkat át kell helyezni a saját telkünkre, melynek költsége kb. 2-300.000 Ft.
Erre igényelhető-e a harmadik gyerek után járó szocpol? Illetve jár-e, mekkora összegű és mire igényelhető?
Köszönettel: Ferenc

Kedves Ferenc!
Vízóra áthelyezés költségeinek finanszírozásához nem vehető igénybe szocpol. Amennyiben a korábbi lakáscél megvalósításához kölcsönt is vettek fel, amely jelenleg is fennáll, akkor az utóbb született gyermek utáni támogatás igénybevételének lehetőségéről az érintett pénzintézetnél érdeklődhetnek. Jogosultság esetén a harmadik gyermek után járó összeg a fennálló hiteltartozás csökkentésére fordítható.

Nagy nehezen vásároltunk egy házat 2013.09.10.-én, mivel a fundamentát csak használatbavételi engedéllyel rendelkező házra kaptuk meg. De ugye már nem új, így nem kaptunk szocpolt. Viszont a ház nincs befejezve, például a gyerekszobák félig kész állapotban vannak, csak a 4 fal áll és tető van felette. Ez tudom, hogy nem bővítés, de jó lenne, ha végre befejezhetnénk a gyerekszobákat legalább.

Kedves Gábor!
A szobák befejezéséhez a gyermekek utáni igényelhető vissza nem térítendő támogatást (szocpol, CSOK) sajnos nem tudják igénybe venni.

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel használt családi ház vásárlását tervezzük. Az lenne a kérdésem, hogy a tervezett banki hitelhez a 2 tervezett gyerek után kapható CSOK támogatás betudható-e önerőnek?
Ha igen, mi az a legkorábbi adásvételi szerződésben szereplő dátum, amihez lehet a CSOK-ot igényelni?

Kedves Tamás!
A vállalt gyermekek után kapható CSOK összegét bele kell számolni a vásárolni kívánt ház terhelhetőségébe, ami maximum 80%. Ez azt jelenti, hogy a hitel és a megelőlegező CSOk együttes összege nem haladhatja meg a ház forgalmi értékének 80%-át.
Március 4. után megkötött adásvételi szerződések esetében már megvalósítható a 120 napon belüli CSOK kérelem benyújtása. A kérelmet legkorábban július 1.-től lehet majd benyújtani, s hozzávetőlegesen 30-60 napos ügyintézési idővel célszerű kalkulálni.

Tisztelt Szakértő!
Családi házunk van. Tetőcserét, és szigetelést kell cserélnünk idén (héjazatcsere szigeteléssel). Azt szeretném megtudni, hogy ez a munkálat bővítésnek számít-e? Tudunk-e majd CSOK-ot igényelni hozzá?
Várom válaszát! Erika

Kedves Erika!
Korszerűsítési munkálatok finanszírozásához CSOK nem lesz igényelhető. Erre a célra lakáscélú jelzáloghitel vehető fel. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy egy 1970-ben épült, 75 m2-es tégla lakást szeretnénk megvásárolni, igényelhetjük a CSOK támogatást ezekkel a feltételekkel? Két gyermeket szeretnénk előre vállalni majd.
Köszönettel:
Adrienn

Kedves Adrienn!
1970-ben épült, 75 m2-es lakás vásárlásához elvileg igényelhető a CSOK, amennyiben az igénylés egyéb feltételei is teljesülnek, melyekről IDE kattintva tájékozódhat.

Szeretném kérdezni, hogy 3 kiskorú gyermekre igényelhetem a CSOK-ot lakásfelújításra, vásárlásra? Ez egy vályogház, amit szeretnék felújítani.

Kedves Zsuzsanna!
A CSOK lakásfelújítási célra nem vehető igénybe. Arról, hogy használt lakás vásárlásához milyen feltételekkel kérhető a támogatás, IDE kattintva tájékozódhat.

Tisztelt Hitelnet! A következőkről szeretnék érdeklődni: 2010-ben vásároltuk ingatlanunkat hitel segítséggel, ezen épület bővítését tervezzük, ami jelenleg 60 nm alapterületű. A hátsó teraszunkat szeretnénk beépíteni, amit nappaliként használnánk! A ház vásárlásakor még élettársak voltunk, azóta már össze is házasodtunk és gyermekünk is született 2011-ben. Ha jól értem, ez lehetséges lenne a CSOK segítségével! Szeretnénk második gyermeket is, de kb. 2-3 év múlva. A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján két gyermekre igényelhetem-e a CSOK-ot, mennyi lenne az összege? Picit bután hangzik, de sajna nem vagyok azzal tisztában, hogy egyáltalán hol kell ezt az egész dolgot elindítani? Gondolom annál a banknál,… Továbbiak »

Kedves Ágnes! A vonatkozó kormányrendelet kimondja, hogy a CSOK meglévő épületrész átalakítására nem vehető igénybe, tehát a hátsó terasz lakószobává alakítására nem jár a kedvezmény. Bővítésre akkor kaphatják meg a támogatást, ha az alapterületet növelik legalább egy lakószobával az épülethez történő hozzáépítéssel, vagy beépítik a tetőteret. Vállalt gyermek után akkor igényelhetik a CSOK-ot, ha a kérelem benyújtásának időpontjában egyikük életkora sem haladja meg a 40. évet. A kedvezmény összegét a gyermekek számán kívül befolyásolja a bővítés után létrejövő hasznos alapterület és a ház energetikai minősítése. Az igénylés további feltételeit ITT olvashatja el. A támogatás 2015. július 1. után a hitelintézeteknél… Továbbiak »

Tisztelt Illetékes!
Gyermektelen fiatal pár vagyunk, élettársi kapcsolatban és már a megvásárolt saját házunkban élünk. Sajnos a ház felújításra vár. Szeretnénk lebontani a ház elülső három helyiségét és újrahúzni. Erre tudunk bármilyen támogatást szerezni? Természetesen gyermeket is szeretnénk vállalni. Nincs semmilyen elmaradásunk vagy köztartozásunk, valamint a párom a tulajdonosa 100%-ig az ingatlannak.
Kérem szíves segítségét.
Előre is köszönöm.
Anna

Kedves Anna!
Lakásfelújításra gyermekek utáni támogatás nem jár. Azonban, ha a lebontani kívánt helyiségek helyett felépített épületrész által az ingatlan az eredetihez képest legalább egy lakószobával bővül, akkor elvileg igényelhető rá CSOK. Mivel még nincsen gyermekük, ezért megelőlegező CSOK igénybevételére van lehetőség legfeljebb 2 gyermek vállalásával, de ez csak akkor lehetséges, ha összeházasodnak. Élettársak nem igényelhetnek támogatást vállalt gyermek után. További feltétel, hogy a CSOK kérelem benyújtásakor egyikük életkora sem lehet több 40 évnél. Ugyancsak feltétel, hogy a bővítendő ingatlannak – már a CSOK kérelem benyújtásakor – mindketten tulajdonosai legyenek. A bővítés esetén elérhető CSOK egyéb feltételeiről IDE kattintva olvashat.

Üdv!
3 gyermekünk van. A férjem idén lesz 41 éves, én 36 vagyok. Azt olvastam, hogy 40 éves korig lehet megigényelni a CSOK-ot. Nagyon szigorúan betartják az életkort? Fűtéskorszerűsítésre és lakásátalakításra szerettük volna igénybe venni. Van rá esélyünk?
Köszönöm válaszát!
Anita

Kedves Anita!
Ha meglévő gyermekek után igénylik a CSOK-ot, akkor az igénylőkre vonatkozóan nincsen felső életkorhatár. A 40 éves korhatárt csak megelőlegező CSOK esetén kell figyelembe venni, vagyis, ha vállalt gyermekek után igénylik a kedvezményt. A CSOK azonban korszerűsítéshez és lakásátalakításhoz nem lesz igénye vehető. A támogatás célja használt lakóingatlan esetén bővítés (legalább egy lakószoba hozzáépítése vagy tetőtér-beépítés), illetve vásárlás lehet.

Érdeklődni szeretnék!
Tavaly júniusában vettünk egy nagyon rossz állapotú házat, ami most felújítás alatt áll. Van 2 gyermekünk. Igényelhetjük az idén törvénybe hozott új szocpolt további felújításhoz?

Kedves Asszonyom!
A szocpol, illetve a CSOK lakásfelújításra sajnos nem vehető igénybe. Erre a célra lakáshitel vehető fel. Amennyiben a hitellehetőségek is érdeklik Önöket, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink tájékoztatni fogják a legkedvezőbb hitelkonstrukciókról!

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy 2004-ben felvettem 4 gyermekemre a szocpolt, házépítésre, időközben született még 1 gyermekem és a tetőteret szeretném beépítettni és felvehető-e a félszocpol az utolsó gyermekre?
Válaszát előre is köszönöm, Erika

Kedves Erika!
Amennyiben megfelel a bővítés esetén előírt egyéb feltételeknek, akkor jogosult lehet 5. gyermeke után a kedvezményre 2015. július 1. után. Az igénylési feltételekről ITT olvashat.

Lehet kissé szokatlan a kérdésem, de fiam nevében kérdeznék Öntől! 21 éves és a MÁV dolgozójaként kiutalásra került részére egy felújítandó lakás. Élettársával közösen van egy 5 hónapos babájuk és élettársa előző kapcsolatából szintén egy kiskorú gyermekük. Kérdésem az lenne, hogy a felesleges egymásra mutogatás helyett, mármint most ki is a tulajdonos, a fiam vagy a MÁV ZRT.?- Kaphatnának-e bármiféle hitelt illetve támogatást? Nagy valószínűséggel nyílászárókat kell cserélni, valamint a fűtés-korszerűsítése, ami feltétlen szükséges, hogy a két picivel úgymond normális lakáskörülményt tudjanak teremteni! Teljesen kezdők és tapasztalatlanok ezen a téren, ezért is örülnék és előre is köszönném a nevükben, ha… Továbbiak »

Kedves Marika!
A szolgálati lakás ebben az esetben a MÁV tulajdona. Így erre sajnos sem jelzáloghitel, sem szocpol nem vehető fel.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem: a CSOK-ot felújításra is lehet igénybe venni?
Várom válaszukat!
Üdv.
Norbert

Kedves Norbert!
A CSOK felújításra nem lesz igénybe vehető. Erre a lakáscélra felújítási hitelt igényelhet. Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online ajánlatkérő adatlapunkat!

Tisztelt Hitelnet.hu!
Saját tulajdonú ház bővítését tervezem, 2 gyermekünk van.
Amiben a tanácsát, illetve a segítségét kérem, a bővítés jelentésének, szakmai tartalmának a megfejtése.
Mivel kell bővíteni a házat? Például mindenképp lakószobával, vagy előszobával, kazánházzal is bővíthető? Mindenképp alapterület növekedéssel kell járjon a beruházás, vagy elegendő, ha a meglévő alapterületen a helyiségek újragondolásával, közfalak áthelyezésével kialakítunk egy újabb lakószobát? Bővítés esetén az épületen végzett további munkálatok is elszámolhatóak a július 1-től igényelhető csok-ban? Például a meglévő épületen ablakcsere. Ha nem számolható el, akkor miként kell ledokumentálni a bővítést és felújítást is magában foglaló beruházást?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Pál!
A háznak lakószobával kell bővülnie ahhoz, hogy a CSOK igénybe vehető legyen. Előszobával, kazánházzal történő bővítéshez a kedvezmény nem vehető igénybe. A bővítés által növekednie kell az alapterületnek vagy vízszintes irányban (hozzáépítés) vagy tetőtér beépítés által. A meglévő épületrész átalakítása nem minősül bővítésnek. A kedvezmény a bővítéssel kapcsolatban felmerülő munkálatok finanszírozásához vehető igénybe, például a bővítéssel létrejövő szoba nyílászárója is finanszírozható ebből, viszont a többi nyílászáró csere nem. Ilyen esetben külön költségvetést kell készíteni a bővítésről és külön költségvetést a felújításról, amit önerőből vagy lakáshitelből finanszírozhatnak.

Tisztelt Hitelnet!

Köszönöm előző válaszukat! Hogy biztos lehessek a döntésemben, legyen kedves, a következő kérdésben még segítsen:
Bővítem az épületet. Nő a hasznos alapterület. A jelenlegi terveim szerint a most hozzáépített részben lenne elhelyezve az előszoba és a kazánház, de a szobák száma is bővülne, mivel a meglévő épületből két funkcionális helyiség is kikerül, teret adva ezáltal az új hálószobának. Ezzel a tervvel igénybe lehet-e venni a csokot, vagy a törvény ahhoz ragaszkodik, hogy az újonnan felhúzott épületrészbe csak hálószoba kerülhet?

Köszönöm a segítségét!

Kedves Pál!
A vonatkozó kormányrendelet alapján úgy véljük, hogy az újonnan hozzáépített részben nem csak lakószoba lehet, hanem egyéb helyiség is, de legalább egy lakószobának kell lennie benne. Ha tehát az új szoba a meglévő épületrészben kerülne kialakításra és az új részben csak az előszoba és a kazánház lenne, akkor arra nem jár a CSOK, de ha abban a részben, amit újonnan hozzáépítenek, lenne legalább egy lakószoba a szintén itt kialakítandó előszoba és kazánház mellett, akkor igénybe vehető lesz a CSOK.

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy mostanában induló „Otthon Melege Program” – „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogram keretein belül megvalósított társasházi szigetelés esetében (60% állami támogatás/40% önerő) lehetne-e igényelni a CSOK támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ferenc

Kedves Ferenc!
A 2015. július 1-től elérhető CSOK felújításra, korszerűsítésre nem lesz igényelhető.

Köszönöm szépen a gyors választ. Rosszul írtam, rehabilitációs járulékot kapok. Így sem felek meg?

Kedves Anikó!
Rehabilitációs járadék esetén szintén nem adható ki a szocpoligényléshez szükséges TB jogviszony igazolás.

Tisztelt ügyintéző!
Három gyermekes anyuka vagyok. Soha nem vettük igénybe a szocpolt. Lakás még nem volt a nevemen. Rokkantnyugdíjas vagyok 15 éve. Tudnék-e esetleg szocpolra lakást venni? A rokkant nyugdíj biztosítási időnek számít?
Köszönöm a válaszát előre is.
Anikó

Kedves Anikó!
A rokkant nyugdíj információink szerint nem számít TB jogviszonynak, ez alapján sajnos nem jogosult szocpolra.

Üdvözlöm!
Az élettársammal 2012-ben vásároltunk egy házat, mely a kiskorú gyermekünk nevére lett íratva, mi a párommal mindketten haszonélvezeti joggal rendelkezünk. 2013-ban született még egy gyermekünk. A lakás hasznos alapterülete 50 négyzetméter. Bővíteni szeretnénk a ház alapterületét, hozzá szeretnénk épülni egy szobát és egy nappali részt. Igénybe tudjuk-e venni hozzá a szocpolt?

Kedves Renáta!
Bővítés esetén akkor igényelhető a CSOK, ha az igénylőknek – vagyis Önnek és élettársának – együttesen legalább 50%-os tulajdonrésze van az ingatlanban. Önökön kívül az eltartott gyermekeknek is lehet része a házban. Továbbá a bővítendő ingatlant nem terhelheti sem haszonélvezeti, sem használati jog.
Az igénylés további feltételeit IDE kattintva ismerheti meg.

Jó napot!
A helyi önkormányzattól vásárolunk házat részletfizetésre, de a 2 kiskorú lányunk nevére kerül. Felvehetünk rá szocpolt felújításra?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Regina!
A szocpol lakásfelújításra nem vehető igénybe.

Kedves Ügyintéző!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a gyermekeim a tulajdonosok, mi pedig a holtig tartó haszonélvezők. Most novemberben került a ház a nevükre megvételre. Van-e lehetőség felújításra a szocpol segítségével és ha van, nem tudna-e valakit, aki segítene az intézésbe itt Békés megyében.
Köszönöm segítségét.
Heni

Kedves Heni!
A szocpol lakásfelújításra nem vehető fel. Erre a célra lakáshitel igényelhető. Amennyiben kiskorúak a tulajdonosok, akkor a hitelfelvételre a gyámhatóság engedélyével van lehetőség. Az elérhető lakásfelújítási hitelekről Szakértőink készséggel nyújtanak tájékoztatást, ha kitölti online ajánlatkérő űrlapunkat!

Üdvözlöm!
2013 őszén vásároltunk Székesfehérváron hitelre (önerő befizetésével) egy 56 m2-es használt panellakást. 2 gyermekünk van.
Kérdésem az lenne, hogy panellakás esetében semmilyen formában nem tudjuk igényelni a szocpolt? Amikor a hitelt vettük fel, nem volt adható használt lakásra. Utólag már nem lehet érvényesíteni gondolom, meg ahogy olvasom, felújításra sem lehet, csak bővítésre, de mit tegyen aki panellakásban él? Itt nem lehet hozzáépíteni! Nem értem, miért nem gondolnak mindenkire, ha már egyszer a gyermekes családokat támogatják. Ehelyett előre kifizetik egy csomó embernek, akinek még gyermeke sincs!!
Szóval nekünk akkor semmilyen lehetőségünk sincs?
Köszönettel: Timi

Kedves Timi!
CSOK igénybevételére akkor lennének jogosultak adott esetben, ha a meglévő lakásukat eladva másik lakást vásárolnának. Az újabb lakás vételárának kifizetéséhez tudnák igénybe venni a 2015. július 1. után elérhető CSOK-ot.

Üdv.
Egyedülálló Apuka 2 gyerekkel tehermentes lakással igényelhet felújításra támogatást?

Kedves András!
Szocpol, CSOK lakásfelújítási célra sajnos nem vehető igénybe.

Tisztel Szakértő.
2008-ban vásárolt ingatlanunkra, melyen 50-50 %-ban rendelkezünk tulajdonjoggal feleségemmel, lehet igényelni az új támogatást a CSOK-ot? Gyermekünk 2010-ben született, CHF alapú hitelt vettünk fel közalkalmazotti kedvezmény igénybevételével. 3 szobás, 92 m2 hasznos alapterületű kertes ház, melyen ablakcserére, szigetelésre lenne szükség. Továbbiakban nem közvetlen kapcsolattal szeretnénk építeni egy kisebb épületet (nyári konyha) a ház mellé. Ezek bármelyikére igényelhető a támogatás?
Válaszuk előre is köszönöm.

Kedves Krisztián!
A 2008-ban vásárolt lakásra visszamenőlegesen nem igényelhető a CSOK. Lakáskorszerűsítésre, illetve nyári konyhával történő bővítésre sajnos szintén nem lesz elérhető a kedvezmény. Arról, hogy milyen célokra igényelhető jelenleg a szocpol, illetve július 1. után a CSOK, honlapunkon részletes leírást talál.

Tisztelt Szakértő!
A feleségemmel 2014 augusztusában vásároltunk egy házat (70’es években épült, tehermentes, C energetikai besorolású).
Egy gyermekünk van (2012), jelenleg várjuk a második babát. Felújítást és bővítést is tervezünk. Ebben az esetben (vásárlás vagy felújítás) jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?
Köszönettel!
Attila

Kedves Attila!
A vásárláshoz kapcsolódóan visszamenőleg nincs lehetőség szocpoligénylésre. Július 1. után lakásbővítéshez igényelhető lesz a kedvezmény, de felújításhoz sajnos nem.

2014. augusztusban vásárolt felújítandó használt lakásra lehet-e igényelni szocpolt korszerűsítésre? Bővítés kizárva 4,5 szoba! 3 gyermekem van és még nem vettünk igénybe támogatást!

Kedves Péter!
A szocpol, CSOK felújítási, korszerűsítési munkálatok finanszírozásához sajnos nem vehető igénybe.

Tisztelt Hölgyem/Uram! Az lenne a kérdésem, hogy 2007-ben megigényeltük az akkori rendszer szerinti megelőlegező szocpolt. Engedélyezték is. Mivel kulcsrakész házat akartunk venni, ezért a bankunk a szocpolt és a megigényelt hitel összegét együtt utalta volna a vállalkozónak. A vállalkozó nem adta át a házat soha. A hitel és a szocpol soha nem lett folyósítva. Jelenleg van egy kislányunk és a testvér is útban van. Olvastam hogy az új rendszer szerint a 24. heti terhesség már gyermeknek számít, így megpróbálnánk újra igényelni most már nem a megelőlegező szocpolt, mert vettük 3 éve egy használt házat, ami felújításra szorul. Kérdésem, hogy ezzel… Továbbiak »

Kedves Gabi!
A CSOK felújításra nem lesz igénybe vehető július 1. után sem, így erre a célra a támogatást nem tudják igénybe venni.

2015. február 6-án a párommal fogunk vásárolni egy használt ingatlant. Szeretném megtudni, hogy nyílászáró cseréjére igényelhetek-e szocpolt július 1 után. Három kicsi gyermekem van.
Milyen lehetőségeim lesznek?
Előre is köszönöm a válaszát!
Angelika

Kedves Angelika!
A CSOK lakáskorszerűsítéshez július 1. után sem lesz elérhető, így sajnos erre a célra nem tudja felhasználni a szocpolt.

Üdvözlöm!
Mi már 2005-ben igénybe vettük használt lakás vásárlásra a szocpolt, de nem tudom, hogy igényelhető-e még és mire. Mi tatarozásra szeretnénk igényelni, mert már volna mit csinálni rajta, tető, stb.
Legyenek szívesek felvilágosítani, hogy ilyenkor mire és hogyan lehet igényelni.
Előre is köszönjük.

Kedves István!
Ugyanazon gyermekek után egy alkalommal igényelhető a szocpol. Felújítási célra azonban akkor sem tudják igénybe venni, ha van olyan eltartott gyermekük, aki után még nem kapták meg.

Kedves Hölgyem!
Mik a feltételek használt lakás felújításra? 2 gyermekünk van.
Előre is köszönöm.
Noémi

Kedves Noémi!
Használt lakás felújításához sem most, sem július 1. után nem igényelhető szocpol. Erre a célra lakásfelújítási hitelt vehet igénybe. Az elérhető hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online ajánlatkérő adatlapunkat!

642
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x