CSOK lakásfelújításra 2021

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
663 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt szakértő!
Az lenne a kérdésem, hogyha áprilisban vásárolok egy családi házat 70% hitel + 30% önerőből, és közvetlenül július 1. után igénylem a CSOK-ot, akkor annak összegét beforgatják a hitelembe? Tehát kevesebbet kell majd visszafizetnem? Vagy hogyan történik ennek az ügymenete?
Segítségét előre is köszönöm!
Tamás

Tisztelt szakértő!
Érdeklődni szeretnék. Van két kiskorú gyermekem. A párommal házasok vagyunk 11 éve. A gyerekek a nagyobbik 9 éves, a kisebbik 5 éves, még nem vettük fel a rájuk eső részt, de most igénybe szeretnénk venni a fűtéskorszerűsítésre. Át szeretnénk állni a gázfűtésről fatüzelésre, mivel már nem bírjuk havonta a gázt (46 ezer Ft) fizetni. A párommal együtt nyugdíjasok vagyunk, de emellett a párom még dolgozik rendes munkahelyen, folyamatos a munkaviszonya. A szocpolt szeretném tudni, hogy van-e esélyünk rá, hogy igénybe vegyük? Saját lakkással rendelkezünk amúgy. Nyugdíjasok vagyunk, 67%-osok vagyunk.
Előre is köszönöm a válaszát.
Tisztelettel.

Szép napot!
3 gyermekünk van, a két nagyobb után már igénybe vettük a szocpolt. Vízóránkat át kell helyezni a saját telkünkre, melynek költsége kb. 2-300.000 Ft.
Erre igényelhető-e a harmadik gyerek után járó szocpol? Illetve jár-e, mekkora összegű és mire igényelhető?
Köszönettel: Ferenc

Nagy nehezen vásároltunk egy házat 2013.09.10.-én, mivel a fundamentát csak használatbavételi engedéllyel rendelkező házra kaptuk meg. De ugye már nem új, így nem kaptunk szocpolt. Viszont a ház nincs befejezve, például a gyerekszobák félig kész állapotban vannak, csak a 4 fal áll és tető van felette. Ez tudom, hogy nem bővítés, de jó lenne, ha végre befejezhetnénk a gyerekszobákat legalább.

Tisztelt Szakértő!
Feleségemmel használt családi ház vásárlását tervezzük. Az lenne a kérdésem, hogy a tervezett banki hitelhez a 2 tervezett gyerek után kapható CSOK támogatás betudható-e önerőnek?
Ha igen, mi az a legkorábbi adásvételi szerződésben szereplő dátum, amihez lehet a CSOK-ot igényelni?

Tisztelt Szakértő!
Családi házunk van. Tetőcserét, és szigetelést kell cserélnünk idén (héjazatcsere szigeteléssel). Azt szeretném megtudni, hogy ez a munkálat bővítésnek számít-e? Tudunk-e majd CSOK-ot igényelni hozzá?
Várom válaszát! Erika

Tisztelt Hitelnet!
Szeretném megkérdezni, hogy egy 1970-ben épült, 75 m2-es tégla lakást szeretnénk megvásárolni, igényelhetjük a CSOK támogatást ezekkel a feltételekkel? Két gyermeket szeretnénk előre vállalni majd.
Köszönettel:
Adrienn

Szeretném kérdezni, hogy 3 kiskorú gyermekre igényelhetem a CSOK-ot lakásfelújításra, vásárlásra? Ez egy vályogház, amit szeretnék felújítani.

Tisztelt Hitelnet!
A következőkről szeretnék érdeklődni:
2010-ben vásároltuk ingatlanunkat hitel segítséggel, ezen épület bővítését tervezzük, ami jelenleg 60 nm alapterületű. A hátsó teraszunkat szeretnénk beépíteni, amit nappaliként használnánk! A ház vásárlásakor még élettársak voltunk, azóta már össze is házasodtunk és gyermekünk is született 2011-ben. Ha jól értem, ez lehetséges lenne a CSOK segítségével! Szeretnénk második gyermeket is, de kb. 2-3 év múlva. A kérdésem az lenne, hogy ezek alapján két gyermekre igényelhetem-e a CSOK-ot, mennyi lenne az összege? Picit bután hangzik, de sajna nem vagyok azzal tisztában, hogy egyáltalán hol kell ezt az egész dolgot elindítani? Gondolom annál a banknál, ahol a hitelünk van. A helyi önkormányzattól is kellenek engedélyek? Mikor kezdhetünk bele ebbe dologba?
Előre is nagyon köszönöm válaszukat!

Tisztelt Illetékes!
Gyermektelen fiatal pár vagyunk, élettársi kapcsolatban és már a megvásárolt saját házunkban élünk. Sajnos a ház felújításra vár. Szeretnénk lebontani a ház elülső három helyiségét és újrahúzni. Erre tudunk bármilyen támogatást szerezni? Természetesen gyermeket is szeretnénk vállalni. Nincs semmilyen elmaradásunk vagy köztartozásunk, valamint a párom a tulajdonosa 100%-ig az ingatlannak.
Kérem szíves segítségét.
Előre is köszönöm.
Anna

Üdv!
3 gyermekünk van. A férjem idén lesz 41 éves, én 36 vagyok. Azt olvastam, hogy 40 éves korig lehet megigényelni a CSOK-ot. Nagyon szigorúan betartják az életkort? Fűtéskorszerűsítésre és lakásátalakításra szerettük volna igénybe venni. Van rá esélyünk?
Köszönöm válaszát!
Anita

Érdeklődni szeretnék!
Tavaly júniusában vettünk egy nagyon rossz állapotú házat, ami most felújítás alatt áll. Van 2 gyermekünk. Igényelhetjük az idén törvénybe hozott új szocpolt további felújításhoz?

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy 2004-ben felvettem 4 gyermekemre a szocpolt, házépítésre, időközben született még 1 gyermekem és a tetőteret szeretném beépítettni és felvehető-e a félszocpol az utolsó gyermekre?
Válaszát előre is köszönöm, Erika

Lehet kissé szokatlan a kérdésem, de fiam nevében kérdeznék Öntől! 21 éves és a MÁV dolgozójaként kiutalásra került részére egy felújítandó lakás. Élettársával közösen van egy 5 hónapos babájuk és élettársa előző kapcsolatából szintén egy kiskorú gyermekük. Kérdésem az lenne, hogy a felesleges egymásra mutogatás helyett, mármint most ki is a tulajdonos, a fiam vagy a MÁV ZRT.?- Kaphatnának-e bármiféle hitelt illetve támogatást? Nagy valószínűséggel nyílászárókat kell cserélni, valamint a fűtés-korszerűsítése, ami feltétlen szükséges, hogy a két picivel úgymond normális lakáskörülményt tudjanak teremteni! Teljesen kezdők és tapasztalatlanok ezen a téren, ezért is örülnék és előre is köszönném a nevükben, ha megtisztelne válaszával.

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem: a CSOK-ot felújításra is lehet igénybe venni?
Várom válaszukat!
Üdv.
Norbert

Tisztelt Hitelnet.hu!
Saját tulajdonú ház bővítését tervezem, 2 gyermekünk van.
Amiben a tanácsát, illetve a segítségét kérem, a bővítés jelentésének, szakmai tartalmának a megfejtése.
Mivel kell bővíteni a házat? Például mindenképp lakószobával, vagy előszobával, kazánházzal is bővíthető? Mindenképp alapterület növekedéssel kell járjon a beruházás, vagy elegendő, ha a meglévő alapterületen a helyiségek újragondolásával, közfalak áthelyezésével kialakítunk egy újabb lakószobát? Bővítés esetén az épületen végzett további munkálatok is elszámolhatóak a július 1-től igényelhető csok-ban? Például a meglévő épületen ablakcsere. Ha nem számolható el, akkor miként kell ledokumentálni a bővítést és felújítást is magában foglaló beruházást?
Válaszát előre is köszönöm!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy mostanában induló „Otthon Melege Program” – „Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása” alprogram keretein belül megvalósított társasházi szigetelés esetében (60% állami támogatás/40% önerő) lehetne-e igényelni a CSOK támogatást?
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
Ferenc

Köszönöm szépen a gyors választ. Rosszul írtam, rehabilitációs járulékot kapok. Így sem felek meg?

Tisztelt ügyintéző!
Három gyermekes anyuka vagyok. Soha nem vettük igénybe a szocpolt. Lakás még nem volt a nevemen. Rokkantnyugdíjas vagyok 15 éve. Tudnék-e esetleg szocpolra lakást venni? A rokkant nyugdíj biztosítási időnek számít?
Köszönöm a válaszát előre is.
Anikó

Üdvözlöm!
Az élettársammal 2012-ben vásároltunk egy házat, mely a kiskorú gyermekünk nevére lett íratva, mi a párommal mindketten haszonélvezeti joggal rendelkezünk. 2013-ban született még egy gyermekünk. A lakás hasznos alapterülete 50 négyzetméter. Bővíteni szeretnénk a ház alapterületét, hozzá szeretnénk épülni egy szobát és egy nappali részt. Igénybe tudjuk-e venni hozzá a szocpolt?

Jó napot!
A helyi önkormányzattól vásárolunk házat részletfizetésre, de a 2 kiskorú lányunk nevére kerül. Felvehetünk rá szocpolt felújításra?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Ügyintéző!
Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy a gyermekeim a tulajdonosok, mi pedig a holtig tartó haszonélvezők. Most novemberben került a ház a nevükre megvételre. Van-e lehetőség felújításra a szocpol segítségével és ha van, nem tudna-e valakit, aki segítene az intézésbe itt Békés megyében.
Köszönöm segítségét.
Heni

Üdvözlöm!
2013 őszén vásároltunk Székesfehérváron hitelre (önerő befizetésével) egy 56 m2-es használt panellakást. 2 gyermekünk van.
Kérdésem az lenne, hogy panellakás esetében semmilyen formában nem tudjuk igényelni a szocpolt? Amikor a hitelt vettük fel, nem volt adható használt lakásra. Utólag már nem lehet érvényesíteni gondolom, meg ahogy olvasom, felújításra sem lehet, csak bővítésre, de mit tegyen aki panellakásban él? Itt nem lehet hozzáépíteni! Nem értem, miért nem gondolnak mindenkire, ha már egyszer a gyermekes családokat támogatják. Ehelyett előre kifizetik egy csomó embernek, akinek még gyermeke sincs!!
Szóval nekünk akkor semmilyen lehetőségünk sincs?
Köszönettel: Timi

Tisztel Szakértő.
2008-ban vásárolt ingatlanunkra, melyen 50-50 %-ban rendelkezünk tulajdonjoggal feleségemmel, lehet igényelni az új támogatást a CSOK-ot? Gyermekünk 2010-ben született, CHF alapú hitelt vettünk fel közalkalmazotti kedvezmény igénybevételével. 3 szobás, 92 m2 hasznos alapterületű kertes ház, melyen ablakcserére, szigetelésre lenne szükség. Továbbiakban nem közvetlen kapcsolattal szeretnénk építeni egy kisebb épületet (nyári konyha) a ház mellé. Ezek bármelyikére igényelhető a támogatás?
Válaszuk előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértő!
A feleségemmel 2014 augusztusában vásároltunk egy házat (70’es években épült, tehermentes, C energetikai besorolású).
Egy gyermekünk van (2012), jelenleg várjuk a második babát. Felújítást és bővítést is tervezünk. Ebben az esetben (vásárlás vagy felújítás) jogosultak vagyunk-e a CSOK-ra?
Köszönettel!
Attila

2014. augusztusban vásárolt felújítandó használt lakásra lehet-e igényelni szocpolt korszerűsítésre? Bővítés kizárva 4,5 szoba! 3 gyermekem van és még nem vettünk igénybe támogatást!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
Az lenne a kérdésem, hogy 2007-ben megigényeltük az akkori rendszer szerinti megelőlegező szocpolt. Engedélyezték is. Mivel kulcsrakész házat akartunk venni, ezért a bankunk a szocpolt és a megigényelt hitel összegét együtt utalta volna a vállalkozónak. A vállalkozó nem adta át a házat soha. A hitel és a szocpol soha nem lett folyósítva. Jelenleg van egy kislányunk és a testvér is útban van. Olvastam hogy az új rendszer szerint a 24. heti terhesség már gyermeknek számít, így megpróbálnánk újra igényelni most már nem a megelőlegező szocpolt, mert vettük 3 éve egy használt házat, ami felújításra szorul. Kérdésem, hogy ezzel az előélettel megkaphatnánk-e?
Várom szíves visszajelzésüket!
Üdvözlettel:
Gabi

2015. február 6-án a párommal fogunk vásárolni egy használt ingatlant. Szeretném megtudni, hogy nyílászáró cseréjére igényelhetek-e szocpolt július 1 után. Három kicsi gyermekem van.
Milyen lehetőségeim lesznek?
Előre is köszönöm a válaszát!
Angelika

Üdvözlöm!
Mi már 2005-ben igénybe vettük használt lakás vásárlásra a szocpolt, de nem tudom, hogy igényelhető-e még és mire. Mi tatarozásra szeretnénk igényelni, mert már volna mit csinálni rajta, tető, stb.
Legyenek szívesek felvilágosítani, hogy ilyenkor mire és hogyan lehet igényelni.
Előre is köszönjük.

Kedves Hölgyem!
Mik a feltételek használt lakás felújításra? 2 gyermekünk van.
Előre is köszönöm.
Noémi

663
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x