CSOK lakásfelújításra 2020-ban?

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

 • 1 gyermek után: 600.000 Ft
 • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

Jelenlegi információink szerint a CSOK lakásfelújításra továbbra sem lesz igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre, annak összegéről sincsenek információink. A kedvezmény – mint ahogy a korábbi években is – az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:

 • új lakóingatlan építése
 • új és használt lakóingatlan vásárlása
 • meglévő lakóingatlan bővítése

Várható CSOK lakásfelújításra 2019-ben?

Jelenlegi információink szerint a CSOK 2017-ben továbbra sem lesz igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre. A kedvezmény – mint ahogy 2016-ban is – az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:

 • új lakóingatlan építése
 • új és használt lakóingatlan vásárlása
 • meglévő lakóingatlan bővítése

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

 • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
 • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
 • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Renáta szerint:

2020-11-04 - 08:49

Üdvözlöm!
Tető felújítást tervezünk (saját ingatlan). Én 42, a párom 47. Van egy 10 éves fiúnk! Nem vagyunk összeházasodva.
Az lenne a kérdésem, hogy állami támogatást tudunk-e esetleg igénybe venni. És ha igen, mik a feltételek?

Hitelnet szerint:

2020-11-04 - 19:36

Kedves Renáta!
Jelenleg meglévő ingatlan korszerűsítésére Falusi CSOK igényelhető, melynek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen.
A Falusi CSOK összege egy gyermek után 300.000 Ft. A jogosultság további feltétele, hogy az igénylők egyike rendelkezzen legalább 1 éves TB jogviszonnyal.
A Falusi CSOK-ról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük töltse ki online adatlapunkat. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

György szerint:

2020-11-01 - 17:33

Jó napot! CSOK-ot szeretnék igényelni központi gázfűtés kiépitésre!

Hitelnet szerint:

2020-11-02 - 11:07

Kedves György!
Meglévő ház korszerűsítésére a Falusi CSOK igényelhető, melynek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. A preferált települések listáját, és a Falusi CSOK jogosultság feltételeit IDE kattintva érheti el.
Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOK ügyintézést!

Ramóna szerint:

2020-10-26 - 13:56

Igen, nagyon jó.

Beáta szerint:

2020-10-26 - 08:29

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy ha megigényeljük a falusi csokot korszerűsítésre, mennyi időre számíthatunk a kérelem elbírálására?
Válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel: Beáta

Hitelnet szerint:

2020-11-02 - 18:32

Kedves Beáta!
A hiánytalan dokumentációk benyújtásának napját követő 60 napon belül kell elbírálnia a hitelintézetnek.

Mirjam szerint:

2020-10-24 - 16:57

Jó napot!
20 éves vagyok. Jelenleg van egy 3 éves lányom és 2021. júniusban fog megszületni második gyermekem.
6 éves korom óta van folyamatos TB-m. Várandósan jártam ki a középiskolát, majd megszületett a kislányom és utána jár rám a TB.
Arra lennék kíváncsi, hogy így igényelhetek-e bármit?
Az elmúlt lassan 3 év beleszámít a TB-be vagy csak munkaviszony mellett lehetne igényelni?

Hitelnet szerint:

2020-11-02 - 19:11

Kedves Mirjam!
A leírtak alapján véleményünk szerint nincs a CSOK-hoz szükséges TB jogviszonya. Erről a területleg illetékes OEP tud bővebb tájékoztatást adni bővebb információk ismeretében.

K-né szerint:

2020-10-16 - 21:10

Üdvözlöm!
Azután érdeklődnék; hogy van egy 16 és egy 20 éves gyermekem.
Igényelhetem -e valamelyik után a csokot? Ha igen, akkor nekünk fürdőszoba és wc felújításra kellene.
Köszönöm.

Hitelnet szerint:

2020-11-30 - 14:17

Kedves Asszonyom!
Falusi CSOK igényelhető felújításra, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van. A preferált települések listáját és a Falusi CSOK jogosultsági feltételeit IDE kattintva érheti el.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA