CSOK lakásfelújításra 2021

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
652 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Ha van már egy ház a nevem, akkor is igénybe vehető a falusi csok felújításra?

Kedves Kornélia!
A meglévő lakástulajdon nem zárja ki a falusi CSOK igénybevételének lehetőségét. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Falusi csok + hitelre gondoltunk. 1 gyermekünk van és ház homlokzati szigeteléséhez.

Kedves Mónika!
1 gyermek után 300.000 Ft összegű falusi CSOK igényelhető. A falusi CSOK-hoz kapcsolódó támogatott lakáshitel azonban csak akkor érhető el, ha legalább két gyermek (meglévő vagy vállalt) történik falusi CSOK igénylés. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv!
A falusi csok 2 gyermekre, lakáskorszerűsítésre igénybe vehető támogatásból a jelenlegi elavult gázkazános (22 éves) radiátoros fűtési rendszeremet szeretném lecserélni. Az általam napelemmel megtermelt, villamosenergiával működő, egész lakást fűtő légkondis rendszerre.
Mik ennek a feltételei? A régi rendszert el kell-e távolítani, visszabontani, vagy megmaradhat tartalék rendszernek?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Csaba!
A napelemes fűtéskorszerűsítés falusi CSOK-kal történő finanszírozásáról IDE kattintva tájékozódhat. A régi rendszert nem szükséges elbontani.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv!
Apósom örökölt egy házat, amit páromnak ajándékozott. 2 gyermekünk van és még 1 tervben van. Páromnak megvan a 3 hónapja a munkahelyen, illetve a TB támogatása is. Igénybe vehetjük-e a falusi csokot lakásfelújításra és korszerűsítésre?
Válaszát köszönöm.

Kedves Gréti!
A jogosultságnak feltétele, hogy Ön is rendelkezzen – bármilyen arányban – tulajdonrésszel az ingatlanban. Amennyiben vállalt gyermek után is szeretnék igényelni a falusi CSOK-ot, akkor feltétel, hogy házasok legyenek. A falusi CSOK további jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv!
2 gyermekünk van és igénybe vennénk a csokot lakásvásárlásra. Jelenleg 3 hónapos munkaviszonyom van, akkor igénybe tudjuk-e venni?

Kedves Dávid!
A CSOK jogosultsághoz legalább 180 napos TB jogviszony szükséges legalább az egyik fél részéről. Ha Önnek a jelenlegi 3 hónapos munkaviszonya előtt is volt TB jogviszonya, akkor megfelelő lehet. Erről a területileg illetékes OEP tud Önnek pontos tájékoztatást adni. A használt lakásvásárlásra vonatkozó további CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Üdv!
Lakásfelújításra szeretnék CSOK-ot igényelni, 2 vállalt gyermek után, azonban a lakásvásárlás részét a csoknak már igénybe vettük. Ezen felül a felújítást is igénybe lehet?

Kedves Béla!
Amennyiben preferált településen található az ingatlan, úgy a normál CSOK igénybevétele után is van lehetőség a falusi CSOK-ot korszerűsítésre, felújításra igényelni. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó napot kívánok!
Én már kivettem a CSOKOT 2-re és 2-t vállaltunk be és most 4 gyerekünk van és szeretnénk lakásfelújításra igénybe venni, de mi már kivettük hasznát lakásra a CSOKOT, akkor is a lakásfelújításra ki lehet venni?
Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Edina!
Lakásfelújításra falusi CSOK igényelhető akkor, ha preferált kistelepülésen található a korábban CSOK-kal vásárolt ingatlan. Ha igen, akkor 4 gyermek után felújításra, korszerűsítésre 5M Ft igényelhető. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Tisztelt szakértő!
1 gyermek után szeretnénk felvenni a falusi csokot.
A kérdésem az lenne, hogy az ingatlanhoz tartozó terasz rész felújítása lehetséges-e ebből a támogatásból? A felsorolásban nem találtam!
Köszönettel.

Kedves Roland!
A terasz felújítási falusi CSOK-ból nem finanszírozható. A falusi CSOK keretében elvégezhető munkálatokról és a további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Hány éves korig szülő, tulajdonos esetén vehető igénybe a csok lakásfelújításra? A gyerekeknél van-e korhatár? Bármelyik pénzintézetben igényelhetem? 2 gyermekre biztosan nem kell visszafizetni?

Kedves Tímea!
Meglévő gyermekek után igényelt CSOK esetén az igénylésnek nincsen szülői felső korhatára, a gyermek életkora a támogatási kérelem benyújtásakor nem haladhatja meg a 25. évet.
A vissza nem térítendő támogatás bármely hitelintézetnél elérhető. Felújításra azonban nem a CSOK, hanem a falusi CSOK igényelhető, kizárólag preferált településen.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Üdv!
Ha falusi csok költségvetésénél feltüntetünk munkadíjat, de mi magunk csináljuk meg és anyagról mutatunk be számlát, ez jelenthet problémát a fizetésnél? (Azt mondták, mindenképp kell mindenhova munkadíjat írni, mert különben visszadobja a bank. De mivel a családban van villanyszerelő, burkoló, kőműves megcsinálnánk mi magunk.)
Köszönöm a választ előre is!

Kedves Dániel!
Ha így is le tudják fedni a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át megfelelő számlával, akkor nem probléma.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

Hol vannak irodáik? Kecskemét-en ?vagy telefonszámot kèrhetek?

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne, hogy most a csokot szeretnénk 1 meglévő gyerek után lakásvásárlásra kihasználni, majd a testvér megszületése után, ugyanerre a házra lakásfelújításra felvehetjük a 2. gyermek után a csokot?
Tisztelettel és köszönettel a válaszért.
Edina

Kedves Edina!
Ha preferált településen van az ingatlan, akkor a későbbiekben a falusi CSOK keretében igényelhető lesz rá 2 gyermek után a támogatás, ha a további jogosultsági feltételek is fennállnak.
A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Három gyermekünk van 10, 15, 23 évesek. A legidősebb gyermek velünk él, de önálló keresettel rendelkezik. Hány gyerek után tudjuk igényelni a falusi csok-ot lakásfelújításra, korszerűsítésre?

Kedves Andrea!
Az önálló keresettől függetlenül, ha a gyermek az Önök nyilatkozata alapján az Önök eltartottja, akkor ő is figyelembe vehető a gyermekszám meghatározásánál. A témában bővebb információt IDE kattintva olvashat. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Három gyermekünk van 10, 15, 23 évesek. A legidősebb gyermek velünk él, de önálló keresettel rendelkezik. Hány gyerek után tudjuk igényelni a falusi csok-ot lakásfelújításra, korszerűsítésre?

Felvehető-e a CSOK lakáskorszerűsítésre, konkrétan fürdőszoba felújításra akkor, ha az állandó lakhelyünk nem ott van. Lelkészi státuszban vagyok, és ránk külön szabályozás vonatkozik, mivel szolgálati lakásban élünk. Illetve korszerűsítés esetén hány százaléka fedezhető a költségeknek a CSOK-ból? Köszönöm!

Felvehető-e a CSOK lakáskorszerűsítésre, konkrétan fürdőszoba felújításra akkor, ha az állandó lakhelyünk nem ott van. Lelkészi státuszban vagyok, és ránk külön szabályozás vonatkozik, mivel szolgálati lakásban élünk. Illetve korszerűsítés esetén hány százaléka fedezhető a költségeknek a CSOK-ból? Köszönöm!

Nyíregyházán élünk, a fürdőszobát szeretnénk felújítani csokból, 1 gyermekre vennénk igénybe, hitel nélkül.
Erre jár a 600 e Ft?
Mekkora összeget kell számlával igazolni ahhoz, hogy a teljes támogatást megkapjuk?

Nyíregyházán élünk, a fürdőszobát szeretnénk felújítani csokból, 1 gyermekre vennénk igénybe, hitel nélkül.
Erre jár a 600 e Ft?
Mekkora összeget kell számlával igazolni ahhoz, hogy a teljes támogatást megkapjuk?

Kedves Sándor!
A CSOK lakásfelújításra nem vehető fel. Erre a célra a falusi CSOK használható fel, de az csak preferált településen lévő ingatlan esetében érhető el. Nyíregyháza nem tartozik a preferált települések közé, így arra a támogatás nem vehető fel.
Megoldás esetén a lakásfelújítási támogatás lehet. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Üdvözlöm!
2006-ban 2 gyermekünk után használt ház vásárlására megkaptuk az 1.200.000 Ft szocpolt. Ugyanezen ház felújítására igényelhető a Csok is? Ugyanúgy 2 gyermekünk van, akikre a szocpolt már megkaptuk, 14 és 15 évesek.
Válaszát köszönöm!

Üdvözlöm!
2006-ban 2 gyermekünk után használt ház vásárlására megkaptuk az 1.200.000 Ft szocpolt. Ugyanezen ház felújítására igényelhető a Csok is? Ugyanúgy 2 gyermekünk van, akikre a szocpolt már megkaptuk, 14 és 15 évesek.
Válaszát köszönöm!

Kedves Emese!
Lakásfelújításra CSOK nem igényelhető. Erre a célra falusi CSOK vehető igénybe, ha az ingatlan preferált településen van. A 2 gyermek után felújításra felvehető 1.300.000 Ft-ból azonban le kellene vonni a korábban kapott 1.200.000 Ft szocpolt, így a különbözet, azaz 100.000 Ft lenne igénybe vehető. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Jó estét kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy lakásunk aminek az 50% a férj (én) tulajdona a lakás másik fele pedig egy harmadik személyé. A harmadik személy tulajdonrészét szeretnénk megvásárolni a feleségem részére Így a feleségemmel lennénk 50-50%-ban tulajdonosok. Feleségem gyesen van. Kérdésem az volna, hogy így a megvásárolni kívánt lakásrészre a csokot igénybe tudjuk e venni? Két gyermekünk van!
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözletem

Jó estét kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy lakásunk aminek az 50% a férj (én) tulajdona a lakás másik fele pedig egy harmadik személyé. A harmadik személy tulajdonrészét szeretnénk megvásárolni a feleségem részére Így a feleségemmel lennénk 50-50%-ban tulajdonosok. Feleségem gyesen van. Kérdésem az volna, hogy így a megvásárolni kívánt lakásrészre a csokot igénybe tudjuk e venni? Két gyermekünk van!
Előre is köszönöm a válaszukat.
Üdvözletem

Kedves János!
A vonatkozó CSOK rendelet értelmében a támogatás az ingatlan 100%-os tulajdoni hányadának egyidejűleg történő vásárlásához használható fel. Arra tehát nincs lehetőség, hogy a kedvezmény igénybevételével az ingatlannak csak egy bizonyos tulajdoni hányada kerüljön megvásárlásra.

Értem. Ha nem olyan településen élünk, ami a támogatott települések listáján szerepel, akkor a felújításra a csokot nem is tudjuk igénybe venni?

Fontos azonban, hogy CSOK igénylésnél elegendő, ha az igénylők együttesen rendelkeznek legalább 50% tulajdornésszel.
Ha az ingatlan nem preferált településen van, akkor a Falusi CSOK sajnos nem igényelhető rá. Ezesetben a 2021 január elsejétől igényelhető otthonfelújítási támogatást igényelhetik. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Tisztelt Címzett,

a kérdésem, hogy hol tudok (melyik banknál esetleg Kormányablak ? ) CSOK vissza nem térítendő támogatást kérvényezni meglévő ingatlan felújítására egy gyermek mellett, úgy tudom hogy ennek mértéke 300.000,- ft

Válaszát előre is köszönöm,

Ervin

Tisztelt Címzett,

a kérdésem, hogy hol tudok (melyik banknál esetleg Kormányablak ? ) CSOK vissza nem térítendő támogatást kérvényezni meglévő ingatlan felújítására egy gyermek mellett, úgy tudom hogy ennek mértéke 300.000,- ft

Válaszát előre is köszönöm,

Ervin

Kedves Ervin!
CSOK-ot meglévő ingatlan korszerűsítésére csak akkor igényelheti, ha az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen van. Ezt a listát, és a Falusi CSOK jogosultági feltételeit IDE kattintva érheti el.
Amennyiben az ingatlan nem preferált településen van, akkor az otthonfelújítási támogatást igényelheti. Erről bővebben IDE kattintva olvashat.

Tavalyelőtt vásároltunk csokra használt lakást 2 gyerekre. Szeretném igénybe venni korszerűsítésre.
Még lehetséges-e?

Tavalyelőtt vásároltunk csokra használt lakást 2 gyerekre. Szeretném igénybe venni korszerűsítésre.
Még lehetséges-e?

Kedves Asszonyom!
Ha preferált településen található a lakás, akkor korszerűsítésre a falusi CSOK keretében 2 gyermek után 1,3M Ft támogatás igénybevételére van lehetőség. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!
Ha nem preferált településen van az ingatlan, akkor az otthonfelújítási támogatás vagy lakásfelújítási hitel jelenthet megoldást. A támogatásról bővebb információkat IDE kattintva olvashat. A lakásfelújítási hitelek aktuális törlesztő részletéről előzetesen ITT tájékozódhat.

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 45135 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

652
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x