CSOK lakásfelújításra 2020-ban?

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető lesz.

A támogatás azokon az 5000 fő alatti településeken lesz elérhető, ahol a 2003. január elsejei adatokhoz képest a népességcsökkenés nagyobb, mint az országos átlag. Ez mintegy 2031 települést érinthet.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek lesznek elérhetők:

 • 1 gyermek után: 600.000 Ft
 • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
 • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele lesz elérhető. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

Várható CSOK lakásfelújításra?

Jelenlegi információink szerint a CSOK lakásfelújításra továbbra sem lesz igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre, annak összegéről sincsenek információink. A kedvezmény – mint ahogy a korábbi években is – az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:

 • új lakóingatlan építése
 • új és használt lakóingatlan vásárlása
 • meglévő lakóingatlan bővítése

Várható CSOK lakásfelújításra 2019-ben?

Jelenlegi információink szerint a CSOK 2017-ben továbbra sem lesz igényelhető lakásfelújításra, korszerűsítésre. A kedvezmény – mint ahogy 2016-ban is – az alábbi lakáscélok esetén igényelhető:

 • új lakóingatlan építése
 • új és használt lakóingatlan vásárlása
 • meglévő lakóingatlan bővítése

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

 • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
 • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
 • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Utolsó módosítás: 2020. március 22. vasárnap

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Gergő szerint:

2020-09-09 - 20:23

Jó napot!
Igénybe vettem egyszer a csokot lakásvásárláshoz de ezt a szerződés nem teljesült válás miatt és vissza lett fizetve.
Azt szeretném kérdezni hogy mégegyszer igénybe tudom venni a támogatást az új feleségemmel?

Hitelnet szerint:

2020-09-09 - 21:57

Kedves Gergő!
Amennyiben Önkéntesen visszafizették a támogatást, úgy jogosult lehet újra az igénylésre. Kérjük, hogy töltse ki online adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést!

Barbara szerint:

2020-09-08 - 08:27

Jó napot kívánok!
Van egy régi vályogházunk, ami most lakhatatlan állapotban van, nincs a víz bevezetve, se gáz, falak picit meg vannak egy-két helyen repedve, nincsen kifejezetten konyha, fürdő, de több kőműves azt mondta, hogy helyre lehet hozni úgy, hogy lakható legyen és az lenne a kérdés, hogy erre a felújításra a csokot fel lehet-e használni?

Hitelnet szerint:

2020-09-08 - 10:32

Kedves Barbara!
A CSOK meglévő ház korszerűsítésre nem igényelhető.
Falusi CSOK igényelhető korszerűsítésre, azonban ennek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. Továbbá, feltétel még , hogy az ingatlan rendelkezzen 12 négyzetmétert meghaladó alapterületű lakószobával és főzőhelyiséggel – ennek hiányában további, legalább 4 négyzetméter alapterületű, a főzést lehetővé tevő, önálló szellőzésű lakótérrel, térbővülettel. A Falusi CSOK-ról bővebben IDE kattintva tájékozódhat.

Mónika szerint:

2020-08-31 - 09:36

Mindketten a férjemmel együtt 47 évesek vagyunk. 3 gyermekünk van. 1 már dolgozik, de a másik kettő még tanul. A kicsi 9 éves, a másik most töltötte a 18.-at, de nappali tagozaton tanul. 2021-ben jár le az OTP-ben a lakáskasszám. Aházon tetőt szeretnénk cserélni, de ehhez kevés ez a pénz. Én az eü.-ben dolgozom közalkalmazottként.
Milyen lehetőségünk van?

Hitelnet szerint:

2020-08-31 - 11:15

Kedves Mónika!
Falusi CSOK igényelhető meglévő ingatlan korszerűsítésére. Ennek feltétele, hogy az ingatlan a Falusi CSOK által preferált településen legyen. Ennek listáját IDE kattintva érheti el. Amennyiben ingatlanuk nem preferált településen van, úgy piaci kamatozású hitelt igényelhetnek korszerűsítésre. Javasoljuk, hogy töltse ki online adtalapunkat és bővebb információk ismeretében szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Falusi CSOk és hitelügyintézést!

Melitta szerint:

2020-08-13 - 14:05

A kérdésem az lenne hogy van-e lehetőség 1 gyermekre felvehető vissza nem térítendő támogatást, szocpolt felvenni, meglévő saját tulajdonú lakás felújítására, korszerűsítésre?
Köszönöm szépen.

Hitelnet.hu szerint:

2020-08-14 - 10:06

Kedves Melitta!
Falusi CSOK által preferált településen igényelhető a támogatás felújításra, korszerűsítésre 1 gyermek után maximum 300.000 Ft összegben. A preferált települések listáját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.
Ha nem preferált településen található az ingatlan, akkor lakáshitelből történhet a felújítás.
További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Gabriella szerint:

2020-07-30 - 11:05

Páromhoz költöztem a lányommal, aki 13. A ház a páromé, akinek van egy 17 éves fia. Nem vagyunk házasok és közös gyerek sem lesz. Szeretnénk felújitani a házat és érdeklődnék, hogy kaphatunk-e csokot és milyen feltételekkel.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 10:32

Kedves Gabriella!
Felújításhoz csak abban az esetben igényelhető falusi CSOK, ha az ingatlan preferált telepüésen található. A preferált települések litásját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.
Ha nem preferált településen található az ingatlan, akkor lakásfelújítási hitel felvételére van lehetőség. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinikban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK, illetve hitelügyintézést is!

Gábor szerint:

2020-07-09 - 13:30

Saját gyermekre jár a csok?
Lakásfelújítás céljából saját házra?

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-15 - 10:29

Kedves Gábor!
Lakásfelújításra a normál CSOK nem, preferált településen a falusi CSOK azonban igényelhető. A preferált települések listáját és az igénylési feltételeket IDE kattintva ismerheti meg. Saját gyermek után igényelhető a támogatás. További, személyre szabott tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Zsolt szerint:

2020-06-22 - 21:55

Üdvözlöm.
2 gyermekem van, 15 és 11 évesek. Lakásfelújításra igénybe tudok venni valami segítséget? A lakás sajátunk.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-23 - 08:28

Kedves Zsolt!
Lakásfelújításra abban az esetben tud gyermekek utáni támogatást igényelni, ha az ingatlan preferált településen található. A preferált települések listáját és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva olvashatja. Jogosultság esetén a két gyermek után maximum 1,3M Ft összegű támogatást vehet igénybe. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Boglárka szerint:

2020-04-24 - 15:13

Tisztelt Szakértő!
Olyan kérdésem van, hogy igényelhetek-e szocpolt, CSOK-ot.
2016-ban vásároltam egy használt ingatlant, rokonomtól. Ekkor nem tudtam igénybe venni CSOK-ot, mivel közeli hozzátartozómtól vettem. Házas vagyok, van egy gyermekem. A ház lakásfelújítására, nem tudok igénybe venni támogatást egy gyermekre, aki már 3 éves?
Köszönöm a választ előre is!
Boglárka

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-24 - 16:22

Kedves Boglárka!
Lakásfelújításra kizárólag preferált településen igényelhető CSOK. A preferált települések listáját IDE kattintva tekintheti meg. A falusi CSOK keretében 1 gyermek után maximum 300.000 Ft vehető igénybe korszerűsítésre, felújításra. A további jogosultsági feltételeket szintén fenti linken ismerheti meg.
Amennyiben nem preferált településen található az ingatlan, úgy a felújításhoz lakáshitel igényelhet. Az elérhető legkedvezőbb hitelkonstrukciókról Szakértőink készséggel tájékoztatják, ha kitölti online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Mária szerint:

2020-03-16 - 22:31

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy 2 kisgyermekre járó 1.430.000 Ft összegű csokot lakásfelújításra igényelhetem-e? A lakás nem saját tulajdonú, önkormányzati bérlakás!
Köszönöm válaszukat!

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-06 - 16:13

Kedves Mária!
A CSOK önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanra nem vehető fel.

Bernadett szerint:

2020-03-13 - 21:10

Tisztelt Cím
Mezőkovácsházán lakom a férjemmel és két gyermeket nevelünk (1-1 gyereket vittünk a házasságba)eddig még egyikünk sem tudta igénybe venni a gyermeke után járó (csokot?)
Mivel van házunk én szerettem volna lakásfelújításra megigényelni a két gyermek után járó összeget.Bővíteni nem akarjuk. Van rá valami lehetőségem hogy ezt igénybe tudjam venni .

Köszönettel és Üdvözlettel
Bernadett

Hitelnet szerint:

2020-03-13 - 21:13

Kedves Bernadett
Sajnos ez az állami támogatás lakásfelújításra nem igényelhető. Az elérhető célokat ide kattintva tekinthet meg. Felmerülő kérdései esetén állunk szíves rendelkezésére.

Krisztina szerint:

2020-03-09 - 12:37

Üdvözlöm,
4 jelenleg kiskorú gyermekünk van, nagyon régi önkormányzati lakásban lakunk. Szeretnénk a tetőt felújítani, bejárati ajtócsere, épület állagvédő betonjárdát csináltatni, korszerűsíteni fürdőszobát.
Még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe, önálló tulajdonunk nincsen.
Kérdésem az lenne, jogosultak vagyunk-e vissza nem térítendő felújítási CSOK-ra önkormányzati lakás esetében is? Egyedülállóként is lehet igényelni vagy csak házastársaknak és milyen összegben?
Köszönöm válaszukat előre is!

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-11 - 08:16

Kedves Krisztina!
Önkormányzati lakásra a CSOK sajnos nem vehető fel.

Tímea szerint:

2020-03-02 - 18:09

Üdv! Vettünk egy 180m² nyaralót, üdülőházként van nyílvántartva. Kémény, fűtés nincs a házikón. Házasok vagyunk. Nincs gyerekünk. Kémény és fűtés kiépítés, ingatlan átminősítés után igényelhetünk-e vissza nem térítendő támogagatást felújításra, korszerűsítésre? 3 gyereket szeretnénk majd. Vaja (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Hitelnet szerint:

2020-03-17 - 17:57

Kedves Tímea,
Vaja preferált település azonban – a falusi CSOK által igénybe vett támogatást lakóház vagy lakás bővítésére/korszerűsítésére lehet felhasználni- nyaraló, üdülő nem tartozik a hitelcélok közé. A támogatást csak akkor tudnák igényelni, ha valóban megoldható lenne az ingatlan lakóházzá történő átminősítése. Ha még nincs gyermekük, akkor legfeljebb 2 gyermek vállalásával igényelhetnék a megelőlegező falusi CSOK-ot, maximum 1,3M Ft összegben. Használt lakásra történő CSOK igénylésekor – a meglévő gyermekek számától független – maximum 2 gyermek vállalására van lehetőség.

Zsolt szerint:

2020-02-29 - 08:50

Tiszteletem!
Egy olyan kérdésem lenne, falusi CSOK korszerűsítés esetén már a számlákat benyújtottuk, a nyílászárók ki lettek cserélve, mikor fogjuk visszakapni a nyílászárók árát?
Benne volt a költségvetésben.

Melinda szerint:

2020-02-25 - 12:59

Üdvözlöm.
2 gyermekünk van. Érdeklődnék, hogy szocpolt kaphatunk-e a meglévő hitelmentes ingatlanunk bővítésre, és ha igen, mennyi az összeg 2 gyermekre, és hogy erre még kell-e felvenni hitelt, hogy megkapjuk, vagy csak önmagaban is igènyelhető a szocpol?
Köszönjük.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-26 - 10:55

Kedves Melinda!
Meglévő lakóingatlan bővítéséhez két gyermek után maximum 1.430.000 Ft összegű CSOK igényelhető. Ez önmagában, hitel felvétele nélkül is felvehető.
A további jogosultsági feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mihály szerint:

2020-02-24 - 00:24

Tisztelt hitelnet!
33 éves vagyok, 3 kiskorú gyermekünk van. 6 hónapja dolgozom. Szeretnék érdeklődni, hogy van meglévő lakásunk, egy szoba konyha.
Mi igénybe tudnánk venni lakásfelújításra vagy bővítésre a szocpolt?
Előre is köszönöm válaszát!

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-24 - 09:19

Kedves Mihály!
Amennyiben a házuk falusi CSOK által preferált településen található, úgy lakáskorszerűsítésre, felújításra, bővítésre igényelhető lehet a támogatás. Maximális támogatási összeg: 5.000.000 Ft. Ehhez legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszony szükséges. Ha nem preferált településen van az ingatlan, akkor a normál CSOK igényelhető, de annak célja csak lakásbővítés lehet, felújítás nem. Erről bővebb információt IDE kattintva olvashat.

Z-né szerint:

2020-02-15 - 06:20

Üdv.
A falusi csoknál a felújítást önerőből kell elkezdeni vagy a költségvetés összegét megkapom előre és utólag kell számlával igazolni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-28 - 14:31

Kedves Asszonyom!
Kérésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat. További személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

Eszter szerint:

2020-02-13 - 22:19

Kedves Hitelnet!
Budapest belső kerületi lakásomat kívánom felújítani, galériával bővíteni, elsősorban a velem élő 21 éves fiam érdekében.
Milyen lehetőségek vannak ilyen esetre?
Köszönettel.
E.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-26 - 11:39

Kedves Eszter!
Galéria kialakítása nem minősül bővítésnek, így CSOK igénybevételére nincs lehetőség. A fentiek lakásfelújítási jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénybevételével lennének megvalósíthatók. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Margit szerint:

2020-01-29 - 14:24

Tetőtér kialakítására is igényelhető? 1 gyerek után mennyi jár? Előfinanszírozású?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 06:08

Kedves Margit!
A tetőtér-kialakítása bővítésnek minősül, ami a CSOK keretében finanszírozható. Bővítéshez 1 gyermek után 600.000 Ft összegű CSOK vehető fel. A támogatást készültségi fok arányosan folyósítja a hitelintézet. A további feltételeket IDE kattintva ismerheti meg.

Linda szerint:

2020-01-26 - 06:57

Jó napot.
Én már megkaptam a falusi CSOKot 3 gyerek után.
Az a kérdésem lenne, hogy gáz tűzhely és/vagy mosogatógép számla felhasználható-e a korszerűsítés számlákhoz, ha az eredetileg nem volt a tervbe?
Köszönettel.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-14 - 05:09

Kedves Linda!
Az említett számlák nem sajnos nem vehetők figyelembe a számlabenyújtási kötelezettség teljesítése során.

Árpád szerint:

2020-01-11 - 18:20

Kedves Szakértő,
Fel szeretnénk használni a vidéki CSOK-ot fürdőszoba felújításra illetve beltéri ajtók cseréjére.
Ezekre felhasználható?
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-25 - 17:15

Kedves Árpád!
A fent megjelölt munkálatokra igényelhető a falusi CSOK. A további feltéteket IDE kattintva ismerheti meg. A támogatás mellé igényelhető falusi CSOK hitel is kedvező feltételekkel. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK és hitelügyintézést is!

Andrea szerint:

2019-12-10 - 18:44

Üdvözletem!
1,5 éve vásároltunk a férjemmel 50-50%-ban falusi csok által preferált faluban családi házat. Eladott ingatlan vételára illetve vásárláshoz csok-ot igényeltünk. Az ingatlanra áthoztuk a korábbin lévő jelzálogot. Most igényeltünk falusi csokot, amit az OTP jóvá is hagyott, az MKB viszont, akinél a meglévő jelzálogunk van az ingatlanon, nem hajlandó aláírni, hogy bemenjen elé a falusi csok is, így 3. ranghelyre kerüljön. Arra hivatkoznak, hogy csak 80%-ig terhelhető az ingatlan és a falusi csokkal ezen túl mennénk.
Létezik ilyen paragrafus bárhol?

Hitelnet.hu szerint:

2019-12-11 - 11:57

Kedves Andrea!
A támogatást információink szerint nem kell beleszámolni az ingatlan terhelhetőségébe. További tájékoztatásért kérjük, keresse az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központot.

Tünde szerint:

2019-10-18 - 19:57

Üdv.
Férjemmel szeretnénk igényelni lakásfelújításra hitelt. Van 2 gyermek, de BAR listás a párom. Bejelentett munkahely van.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-22 - 09:05

Kedves Tünde!
Ha aktív a BAR lista, akkor nincs lehetőség hitelfelvételre. Ha passzív, akkor a további részletektől függően nyílhat lehetőség hitelfelvéte. További tájékoztatáshoz javasoljuk, töltsék ki online adatlapunkat!

László szerint:

2019-10-13 - 04:13

Jó napot kívánok!
Nekem 2 gyerekem van, meglévő ingatlan, de jelzáloghitel van rajta. Hogyan tudnám igénybe venni? Nekünk az lenne a legjobb, ha a Bankhoz át lehetne utalni az összeget, vagy esetleg bekötni a gázt.
Mit tudna ajánlani?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 11:44

Kedves László!
A falusi CSOK fennálló hiteltartozás kiegyenlítésére nem hasznáható fel. Preferált településen lévő ingatlan esetén a támogatás gázbevezetésre igénybe vehető. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.

Csaba szerint:

2019-10-11 - 07:51

Üdv!
Hány éves korig számít gyereknek a gyerek? A nagyobbik gyermek jelenleg Pesten tanul, albérletben lakik, de nincs ott lakcímre bejelentkezve.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-14 - 10:14

Kedves Csaba!
Az eltartott gyermek 25 éves koráig igényelhető a CSOK.

Ildikó szerint:

2019-10-02 - 09:15

Üdv!
Falusi CSOK keretein belül szeretnénk a régi /17 éves/ konyhabútort kicseréltetni újra + a konyhai világítótesteket. Működhet a dolog? Beépíthető gáztűzhely a konyhabútor része? Előzőleg 3 gyerkőc után már felvettünk 3.600.000 szocpolt. Ha jól tudom, még 1.400.000 forintra jogosultak vagyunk.
Köszönöm megtisztelő válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2019-10-04 - 11:17

Kedves Ildikó!
A falusi CSOK konyhabútor cserére , világítótestekre nem használható fel akkor sem, ha a konyhabútor beépíthető.

Atika szerint:

2019-09-26 - 20:46

Üdv.
Nemrég vásároltunk egy házat önerőböl. 2 gyerek van kiskorú.
Lakásfelújításra felvehetjük a szocpolt?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-27 - 09:25

Kedves Atika!
Ha falusi CSOK által preferált településen vásároltak lakást, akkor annak korszerűsítéséhez igényelhető lehet a támogatás. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Mária szerint:

2019-09-23 - 10:37

Üdvözlöm!
Szeretnénk házunkhoz hozzáépülni egy szobát és egy nappalit. A kérdésem az lenne, hogy lehet-e úgy igénybe venni 2 gyermek után a CSOK-ot, hogy csak a tető lenne belőle megcsináltatva? Ilyen esetben az elég csak a tető tervrajzát bemutatni, vagy más papírok is szükségesek a házról? Az épület alja Fundamentából lenne finanszírozva.
Válaszát előre is köszönöm!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 11:35

Kedves Mária!
A falusi CSOK a tető finanszírozására is igényelhető, de ebben az esetben is a teljes tervdokumentáció, költségvetés bemutatása szükséges.

Mónika szerint:

2019-09-22 - 13:39

De hisz azt monták, hogy a KHR-esek is igényelhető támogatást kapnak, akkor meg mégis mi ez, hogy azok már nem tudnak igényelni semmit? Főleg ahol több gyerekről is szó van!

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-23 - 09:54

Kedves Mónika!
A negatív KHR információ nem zárja ki a falusi CSOK jogosultságot.

Anita szerint:

2019-09-10 - 07:30

Üdvözlet!
Jól értem, hogy ha 2009-ben lakásvásárlásra szocpol támogatást kaptunk 2 gyermekünk után, akkor most nem tudjuk igénybe venni a falusi csok-ot felújításra, de ha pl. 3 éve vettünk fel támogatást, akkor igen?! Ebben mi a ráció?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-10 - 08:50

Kedves Anita!
Ha a jogosultsági feltételek fennállnak, akkor a falusi CSOK igényelhető. A különbség az, ha valaki a 2015. július 1-től elérhető CSOK-ot vette igénybe, akkor a falusi CSOK összegéből nem kell levonni a korábban kapott támogatás összegét. Ha azonban 2015. július 1. előtti támogatás igénybevétele történt – pl. szocpol – akkor annak összegével csökkenteni kell a falusi CSOK korszerűsítésre adható összegét. Ha az Önök által korábban kapott szocpol összege ugyanannyi, vagy több, mint a jelenleg 2 gyermek után korszerűsítésre igényelhető 1,3M Ft, akkor adott esetben valóban nem tudják érvényesíteni a támogatást.

Katalin szerint:

2019-09-07 - 08:53

Ajándékozási szerződéssel van gyermekem nevén a ház, nagyszülőktől kapta ajándékba. Nekem nincs tulajdonrészem így!
Igénybe tudom venni így csokot felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-09 - 08:52

Kedves Katalin!
A jogosultsághoz legalább 50% tulajdonrésszel kellene rendelkeznie Önnek (házastárak, élettársak igénylése esetén együttesen) a támogatott ingatlanban.

József szerint:

2019-08-25 - 14:56

Tisztelt Hitelnet!
1 gyerekem van, a másik 2019 november elején születik meg. 46 éves férfi vagyok, párom 28 éves. Lakásfelújítást szeretnénk kezdeményezni hitelfelvétel nélkül.
Mi a folyamata?
Feltételek?
Mennyit adnak, amit nem kell visszafizetni?
Kell-e számlákkal bizonyitani, mit vettünk?
Csak vállalkozóval lehet csináltatni?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-26 - 13:03

Kedves József!
Lakáskorszerűsítésre csak abban az esetben igényelhető vissza nem térítendő támogatás – 2 gyermek után maximum 1,3M Ft – ha a korszerűsítendő ház falusi CSOK által preferált településen található. A településlistát és a jogosultsági feltételeket IDE kattintva tekintheti meg. Az elvégezni kívánt munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani. A hitelintézet által elfogadtott költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni. Ha a számlabemutatási kötelezettséget tudják teljesíteni, azon felül saját kivitelezésben is elvégezhető egy-egy munkálat.
Ha a jogosultsági feltételek fennállnak, akkor szükséges dokumentumokkal (költségvetés – banki formanyomtatvány, TB jogviszony igazolás egyikük részéről, erkölcsi bizonyítvány mindkettejük részéről, személyes okmányok) benyújtható a támogatás iránti kérelem. Az első részfolyósításhoz valamekkora készültséget el kell érni, mivel a folyósítás utólagos, készültségi foknak megfelelően.

Dalma szerint:

2019-08-21 - 08:27

Ha szüleimtől vesszük meg a házat, igényelhető-e CSOK felújításra?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-21 - 22:36

Kedves Dalma!
Amennyiben a ház preferált településen található és a további falusi CSOK feltételek is fennállnak, úgy a ház korszerűsítéséhez igényelhető a falusi CSOK. A feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Viktória szerint:

2019-08-20 - 18:18

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy a párom a ház tulajdonosa 1/1-ben. Ő venné igénybe a falusi CSOK ház korszerűsítésre szóló támogatását.
Milyen feltételeknek kell megfelelnie, ha plusz hitelt nem igényelnénk hozzá?
2 gyermekünk van, akikre még semmilyen támogatást nem vettünk igénybe.
Köszönöm a válaszuk!
Tisztelettel, Viktória

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-21 - 14:24

Kedves Viktória!
Élttársak, házastársak kizárólag együttes igénylés esetén lehetnek jogosultak falusi CSOK-ra, preferált településen. A korszerűsítendő házban mindkettejüknek szükséges tulajdonrésszel rendelkezni, együttesen legalább 50%-ban.

Ágnes szerint:

2019-08-15 - 23:43

Tisztelt Szakértők!
Falusi csok folyósítási feltételnél (OTP) van egy olyan pont, miszerint:
“kedvezmény folyósításának általános feltételei: A folyósítás akkor kezdhető meg, ha a támogatott személy a kedvezményen és a hitelintézeti kölcsönön kívül SAJÁT EREJÉT a lakás bővítésére már felhasználta.”
Eladjuk a lakásunkat és veszünk egy házat, amire rá kell költeni kb. 7-10 millió Ft-ot, (tetőcsere, miegymás), kb. 7M forintom marad. Az a saját pénzem, amit igaz, hogy így is úgy is a házra fogom költeni, de ezzel el kell számolni a bank felé? Mind a 7M Ft-tal? Számlával?
Sok mindent párom csinál vagy a családon belül elintézzük, így munkadíj nem lenne. Csak azért kérdezem, hogy nem valószínű, hogy számlával tudok igazolni 7 millió forintot.
Addig nem kapjuk meg a felújításhoz a maradék 1.3 milliót (2 gyerekre )?
Köszönöm segítségüket!

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-16 - 09:16

Kedves Ágnes!
Nincsen továbbforgatási kötelezettség, tehát az eladott lakás árával nem kell elszámolni a hitelintézet felé. Az elvégezni kívánt korszerűsítési munkálatokról költségvetést szükséges benyújtani a hitelintézet felé. Ha a költségvetésük pont annyi, mint a támogatási összeg (1,3M Ft), akkor nem szükséges önerővel rendelkezni. Ha nagyobb, pl. 4M Ft, akkor szükséges, hogy a különbözetet önerőből tejesítsék. Ami még fontos, hogy a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át kell számlával igazolni.

Zolkó szerint:

2019-08-05 - 18:54

1 éve vásároltam CSOK-ra családi házat, most szeretném kihasználni a lehetőséget felújításra. Egy évvel ezelőtt már meglévő egy gyerekre, és kettő vállalt gyerekre történt a vásárlás. Amikor megérdeklődtem, azt a választ kaptam, hogy addig míg meg nem születik a 2 vállalt gyerek, addig nem vagyunk jogosultak a támogatásra.
Kérdésem az lenne, hogy miért van ez így? Szerződésben 8 év áll rendelkezésre a 2 vállalt gyerek születésére, akkor most az a szerződés semmis?

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-12 - 11:17

Kedves Zolkó!
A vonatkozó kormányrendelet értelmében adott esetben a korszerűsítéshez csak a már meglévő gyermek után tudják igénybe venni a falusi CSOK-ot.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA