CSOK lakásfelújításra 2022

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről, melynek keretében a támogatás lakáskorszerűsítésre is igényelhető.

Vásárláshoz vagy bővítéshez ÉS korszerűsítéshez történő igénylés esetén az új lakásra vonatkozó támogatási összegek érhetők el:

  • 1 gyermek után: 600.000 Ft
  • 2 gyermek után: 2.600.000 Ft
  • 3 vagy több gyermek után: 10.000.000 Ft

Ha kizárólag korszerűsítéshez igénylik az arra jogosultak a támogatást, akkor a fenti összegek fele érhető el. A kedvezmény azonban nem haladhatja meg a  hitelintézet által elfogadott költségvetés összegét.

A falusi CSOK keretében elérhető támogatásról és a jogosultsági feltételekről bővebb információ IDE kattintva olvasható.

Várható CSOK lakásfelújításra?

A lakásfelújításra elérhető lakásfelújítási támogatásról ide kattintva olvashat részletesebben.

Milyen további lehetőségek vannak lakásfelújításra?

Ha Ön lakásának felújításához keres kedvező finanszírozási módot, akkor a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek közül választhat. Államilag támogatott lakáshitel erre a hitelcélra nem vehető fel. A felújítási hiteleket forint alapon, maximum 35 éves futamidőre nyújtják a pénzintézetek.

Kamatozásuk alapja jellemzően a BUBOR (Budapesti Bankközi Kamatláb), mely a banki kamatfelárral kiegészülve együtt alkotja az ügyfél által fizetendő törlesztő részletet. A BUBOR különböző futamidejű lehet: 3, 6 vagy 12 havi. Ezáltal a havi törlesztés összege előre kalkulálható. A törlesztő részlet összege a BUBOR futamidejének megfelelő időközönként változhat.

A jegybanki alapkamat jelenlegi alacsony szintjének köszönhetően, nemcsak az állami kamattámogatású lakáshitelek jelentenek kedvező finanszírozási módot, hanem a lakásfelújítás költségeinek finanszírozását biztosító piaci kamatozású kölcsönök is. Ezek aktuális törlesztő részletéről Ön is meggyőződhet, ha online lakáshitel kalkulátorunkkal számol.

Milyen feltételeknek kell megfelelni a felújítási hitelhez?

Lakásfelújítási hitel igénylése esetén a bankok által előírt feltételeknek kell megfelelni, melyek általánosságban a következők:

  • Az igénylő adatai nem szerepelhetnek a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív adóslistáján.
  • Megfelelő jövedelemfedezettség – legalább a mindenkori minimálbér összegét elérő kereset igazolása, s minimum 3 hónapos munkaviszony az igénylő jelenlegi munkahelyén.
  • Megfelelő ingatlanfedezettség – a felújítandó ingatlan értékének el kell érnie az adott pénzintézet által előírt minimális forgalmi vagy hitelbiztosítéki értéket, ami jellemzően 4,5-5 millió forint.

Kell-e számlával igazolni a felújítási hitelt?

Jogszabály által előírt számlabemutatási kötelezettség nincsen, s felújítás esetén általában a bankok sem kérnek számlát. Amire szükség van az egy költségvetés az elvégezni kívánt felújítási munkákról.

Személyre szabott hitelajánlat

Online ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével személyre szóló lakásfelújítási hitelajánlatunkat is megtekintheti, melyet Szakértőink díjmentesen készítenek el Önnek!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

685 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet!
Tavaly nyáron megcsináltattuk a fűtést. Erre még igényelhető a támogatás, vagy utólag már nem? Illetve milyen papírok, számlák szükségesek hozzá, ha igen?

Tisztelt Hitelnet!
Gyermekemék 2021 márciusában a szerződést már megkötötték a “családi otthonteremtési kedvezmény nyújtására”. Akkor már benyújtották a költségvetést (amit hozzávetőlegesen kellett megcsinálni). A munkálatokat tőlünk kívülálló okok miatt nem tudták még elkezdeni. De mint már tapasztaljuk az árak egy év alatt többször is emelkedtek, így a költségvetésben feltüntetett munkálatokat lehetetlen elvégeztetni.
Van-e lehetőség ilyen esetben módosítani a költségvetést (új költségvetést csinálni)?
Mielőbbi válaszát várom.
Köszönettel: Erzsébet

Jó napot!
Arról szeretnék érdeklődni, hogy a fürdő és konyha felújításába mi fér bele?
Fürdőnél például kád/zuhanyzó cseréje, bojler cseréje, mosdó cseréje olyanra, ami egyben van a szekrénnyel?
Konyha esetében például mosogató/csap cseréje. Beépített konyhabútorra kiterjed-e vagy az bútornak minősül?
Lámpák cseréje belefér a korszerűsítésbe?
Minden helységben a parketta, csempe és járólap cseréje?

Tisztelt Válaszadó!
Párommal a CSOK minden feltételének megfelelünk. 2 babát vállalnánk, ami 1.430.000 Ft-ot jelent önerőként. Ezt a pénzt mi megkapjuk a lakásfelújításhoz? Vagy saját pénzből kell megoldani az újítást, amit számlával igazolunk és utána kapjuk meg ezt az összeget?

Tisztelt Válaszadó!
Párommal nem vagyunk se házasok, se bejegyzett élettársak. Van egy lassan 6 éves kislányunk. Ők ketten ideiglenes lakcímmel vannak a tulajdonomban lévő ingatlanhoz bejelentkezve (ez baj, hogy nem lakóhely?). Mivel csak meglevő gyermekre tudjuk felvenni a csokot (lakásfelújításra szeretnénk fordítani az összeget).
Mennyi pénzt kapnánk 1 meglevő gyermek után? Illetve szeretnénk még egyet vállalni és a 12 hetes kort, amikor a magzat eléri, akkor már az is meglevőnek számít.
Így mennyi lenne 2 gyermek után a támogatás?
Még egy kérdés: meddig tart ez a CSOK?
Köszönöm válaszát!

Tisztelt Cím,
CSOK felvétele érdekelne 1 gyerekre felújítási szándékkal.
Hogy működne ez? Minden információ érdekel!
Köszönöm.

Tisztelt Asszonyom/Uram,
az után szeretnék érdeklődni, hogy van-e lehetőség igénybe vennünk a CSOK támogatást felújításra abban az esetben, ha a vásárolt ingatlan nyaraló minősítésű jelenleg (Agárd – város), viszont lehetőség van a lakóházzá átminősíttetni. Az átminősítés után fűtéskorszerűsítést (konvektoros fűtés cseréje) és szigetelést szeretnénk a házon végezni.
Párommal mindketten elmúltunk 40 évesek, van egy 1 éves kislányunk.
Köszönöm válaszukat és segítségüket.
Kati

Jó estét kívánok!
Kérdésem lenne: 2018-ban kihasználtunk a szocpolt 2 gyerek után. 1 gyereknek aláírtunk, aki 2021-ben meg is született. 2020-ban falusi csok felújítást használtunk ki 2 gyerekre. A harmadik picire nem használtunk ki.
Az lenne a kérdésem, hogy ki tudnánk-e használni a csokot a harmadik után is?

Sziasztok.
Nekem annyi lenne a kérdésem, hogy 3 éve felvettem a 2,2 milliós támogatást 3 gyerekre és most a csokból a lakásfelújítást szeretném kihasználni. Viszont még nem született meg a 3. gyermek, most 12 hetes a párom a 3-kal. Az lenne a kérdésem, hogy így ki tudom-e használni?

Kedves Hitelnet!
Saját házam van, melyben a férjem nem tulajdonos. A testvérem 1%-kal, mert anno így adta meg a bank a lakáshitelt és ő volt a kezes. Gyermek még nincs.
Kérdésem az lenne, hogy így is igénybe lehet venni a csok-ot felújításra, korszerűsítésre? Nem a falusi csok-ra gondolok, hanem a simára, mert itt Szigetszentmiklóson nem elérhető a falusi. Ha lehetséges akkor 0 gyerekre mennyit lehet igényelni? Mert a kormány meghirdette a lakásfelújítási támogatást is és kiderült, hogy csak gyermekesek igényelhetik.
Köszönöm szépen a segítséget.
Üdvözlettel: Évi

Sziasztok!
Kisbéren lehet-e igényelni falusi csok-ot 2 meglevő gyerekre egyedülállóként?
Köszi.

Jó napot!
Szikszón lakok. Falusi támogatás jár?
Köszönöm.

Jó napot!
Érdeklődni szeretnék, hogy egyedülállóként is igénybe tudnám venni a lakásfelújítási csokot?

Üdv!
Csok lakásfelújításra van külön elérhető szerződés, ami kifejezetten az ilyen munkákhoz való szerződéskötéshez kell a vállalkozókkal vagy elég egy általános vállalkozói szerződés?

Szeretnem igenyelni meglevo lakasomra a felujitast

Jó napot!
Ha van már egy ház a nevem, akkor is igénybe vehető a falusi csok felújításra?

Falusi csok + hitelre gondoltunk. 1 gyermekünk van és ház homlokzati szigeteléséhez.

Üdv!
A falusi csok 2 gyermekre, lakáskorszerűsítésre igénybe vehető támogatásból a jelenlegi elavult gázkazános (22 éves) radiátoros fűtési rendszeremet szeretném lecserélni. Az általam napelemmel megtermelt, villamosenergiával működő, egész lakást fűtő légkondis rendszerre.
Mik ennek a feltételei? A régi rendszert el kell-e távolítani, visszabontani, vagy megmaradhat tartalék rendszernek?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdv!
Apósom örökölt egy házat, amit páromnak ajándékozott. 2 gyermekünk van és még 1 tervben van. Páromnak megvan a 3 hónapja a munkahelyen, illetve a TB támogatása is. Igénybe vehetjük-e a falusi csokot lakásfelújításra és korszerűsítésre?
Válaszát köszönöm.

Üdv!
2 gyermekünk van és igénybe vennénk a csokot lakásvásárlásra. Jelenleg 3 hónapos munkaviszonyom van, akkor igénybe tudjuk-e venni?

Üdv!
Lakásfelújításra szeretnék CSOK-ot igényelni, 2 vállalt gyermek után, azonban a lakásvásárlás részét a csoknak már igénybe vettük. Ezen felül a felújítást is igénybe lehet?

Jó napot kívánok!
Én már kivettem a CSOKOT 2-re és 2-t vállaltunk be és most 4 gyerekünk van és szeretnénk lakásfelújításra igénybe venni, de mi már kivettük hasznát lakásra a CSOKOT, akkor is a lakásfelújításra ki lehet venni?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt szakértő!
1 gyermek után szeretnénk felvenni a falusi csokot.
A kérdésem az lenne, hogy az ingatlanhoz tartozó terasz rész felújítása lehetséges-e ebből a támogatásból? A felsorolásban nem találtam!
Köszönettel.

Hány éves korig szülő, tulajdonos esetén vehető igénybe a csok lakásfelújításra? A gyerekeknél van-e korhatár? Bármelyik pénzintézetben igényelhetem? 2 gyermekre biztosan nem kell visszafizetni?

Üdv!
Ha falusi csok költségvetésénél feltüntetünk munkadíjat, de mi magunk csináljuk meg és anyagról mutatunk be számlát, ez jelenthet problémát a fizetésnél? (Azt mondták, mindenképp kell mindenhova munkadíjat írni, mert különben visszadobja a bank. De mivel a családban van villanyszerelő, burkoló, kőműves megcsinálnánk mi magunk.)
Köszönöm a választ előre is!

Jó napot kívánok!
Kérdésem az lenne, hogy most a csokot szeretnénk 1 meglévő gyerek után lakásvásárlásra kihasználni, majd a testvér megszületése után, ugyanerre a házra lakásfelújításra felvehetjük a 2. gyermek után a csokot?
Tisztelettel és köszönettel a válaszért.
Edina

Három gyermekünk van 10, 15, 23 évesek. A legidősebb gyermek velünk él, de önálló keresettel rendelkezik. Hány gyerek után tudjuk igényelni a falusi csok-ot lakásfelújításra, korszerűsítésre?

Három gyermekünk van 10, 15, 23 évesek. A legidősebb gyermek velünk él, de önálló keresettel rendelkezik. Hány gyerek után tudjuk igényelni a falusi csok-ot lakásfelújításra, korszerűsítésre?

Felvehető-e a CSOK lakáskorszerűsítésre, konkrétan fürdőszoba felújításra akkor, ha az állandó lakhelyünk nem ott van. Lelkészi státuszban vagyok, és ránk külön szabályozás vonatkozik, mivel szolgálati lakásban élünk. Illetve korszerűsítés esetén hány százaléka fedezhető a költségeknek a CSOK-ból? Köszönöm!

Felvehető-e a CSOK lakáskorszerűsítésre, konkrétan fürdőszoba felújításra akkor, ha az állandó lakhelyünk nem ott van. Lelkészi státuszban vagyok, és ránk külön szabályozás vonatkozik, mivel szolgálati lakásban élünk. Illetve korszerűsítés esetén hány százaléka fedezhető a költségeknek a CSOK-ból? Köszönöm!

685
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x