Hitel BAR listásoknak? Kaphat hitelt aki passzív BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

hitel bar listásoknak

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a KHR lista (Negatív, passzív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott – tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?

Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

BAR listával kapcsolatos gyakori kérdések

 • Mikor törölhető a negatív információ a KHR-ből?
  Tisztelt Hitelnet! Adott egy hitelkártya szerződés, mellyel 2012.07.30 kezdettel és felviteli dátummal szerepelek a KHR rendszerben a fennálló szerződések között. A tartozás jelenleg is fennáll, de hajlandó lennék kiegyezésre a…További részletek
 • Passzív KHR esetén igényelhető lakáshitel?
  A bankok a hitelbírálat során nem tesznek különbséget az alapján, hogy az adós, adóstárs önhibáján kívül – például egy jóhiszemű kezességvállalás miatt – vagy egyéb okból került KHR listára. Így…További részletek
 • Hogy érhetem el hogy töröljék a referenciaadatokat a KHR-ből?
  Az ügyben a Központi Hitelinformációs Rendszert működtető BISZ Zrt megkeresését javasoljuk. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban
 • BAR listával igénybe vehető a CSOK?
  A negatív tartalmú KHR információ nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél. Ha azonban a kívánt lakáscélhoz kölcsönre is szükség van, az aktív KHR  (BAR lista) minden hitelintézetnél problémát jelent. Passzív…További részletek
 • BAR listások igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?
  A lakásfelújítási támogatás igénylése során nem kizáró ok a BAR lista (Negatív KHR), így azok is igényelhetik akkor valamilyen mulasztás miatt szerepelnek a rendszerben. Tegye fel további kérdését ezzel a…További részletek
 • A fennmaradó tartozás rendezése után passzív státuszban mikor kaphatok lakáshitelt csok-kal?
  Ha megegyezéssel rendezi tartozását, úgy 5 évig marad passzív státusszal a KHR-ben. Bankpartnereink egyikénél lehetősége lehet legalább 6 havi passzív KHR státusszal piaci kamatozású lakáshitel felvételre. A passzív KHR státusz…További részletek
 • Milyen címen tudom megkérdezni a BAR listán lévő tartozásomat?
  A számlavezető bankban díjmentesen lekérheti a saját hiteljelentését, amiben szerepelni fog tartozásának összege Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • Falusi CSOK igényelhető KHR listával használt lakás vásárlásra.
  A Falus CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív BAR lista. Azonban hitel felvételére már nincs lehetőség aktív státusszal. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • CSOK igényelhető BAR lista esetén?
  A CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív KHR lista, azonban hitelt nem tud igényelni a CSOK mellé. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • Az aktív KHR lista lehetséges hitelfelvételnél?
  Aktív KHR lista esetén egyik bank sem nyújt hitelt. Bizonyos feltételek esetén passzív KHR státusszal megoldható lehet a lakáshitel igénylés. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
  Visszajelzés
  662 hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Minden hozzászólás megtekintése

  KHR listán szerepelek, de hitelt szeretnék felvenni. Meglévő hitelem fizetem. Most 600.000 forintra lenne szükségem.

  Nekem nincs tartozásom a Providentnél, de most a COFIDIS-től kértem a kölcsönt. 350 ezer forintra lenne szükségem.
  Várom válaszukat!

  Passzív bárlistás vagyok. November elején fizettem ki az utolsó részletet.
  Kaphatok hitelt lakásvásárlása? Van önerőm.

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, ha 2021 decemberében lett kifizetve végrehajtónak Provodent hitel, így passzív bár lista lett a vége, de maradéktalanul vissza lett fizetve, akkor van-e lehetőség személyi kölcsön felvételére?

  Nem vagyok BAR listás. 400.000 Ft kölcsönt szeretnék kérni SOS Providenttől. Banktól nem kapok. 75 éves vagyok.

  Jó napot.
  Passzív bárlistás vagyok. Már 1 éve szeretnék 1,5M személyi hitelt. Sehol nincs más hitelem vagy tartozásom. A jövedelmem nettó 179 ezer forint, bruttó 270 ezer forint.
  Tudnak nekem segíteni?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  Szeretnék érdeklődni, hogy BAR listán vagyok, kaphatok-e hitelt és a jövedelmem 66.000 Ft. Szeretnék kölcsönt felvenni.

  Szeretnék a bárlistáról és az a kérdésem, hogyan lehetséges ez?

  Szeretnék hitelt felvenni a legrövidebb időn belül köszönöm szépen.

  Jó napot kívánok!
  A kérdésem az lenne, hogy lekerültem a BAR listáról passzív listára. Ki lett egyenlítve a tartozás, de úgy, hogy elengedték a felét! 1 év után tudok felvenni személyi hitelt?
  Köszönöm válaszukat!

  Jó napot!
  Csok- s házunk van. Szeretnénk szabad felhasználású jelzáloghitelt felvenni. Viszont párom negatív bar listán szerepel, de fizetjük azt a hitelt. Én gyed-en vagyok.
  Milyen feltételekkel lehetne igényelnünk? Van-e rá lehetőség?

  Kaphatok-e hitelt passzív KHR esetén vagy esetleg babavárót igényelhetek-e?

  Jó napot kívánok!
  Lekérdezés után derült ki, hogy mivel a bank veszteségként írta le tartozásunk, így 5 évig passzív bar listásnak minősülünk. Érdeklődnék, hogy személyi kölcsönt tudok-e valamilyen pénzintézetnél felvenni.

  Jó napot kívánok!
  Lakáshitelt szeretnék felvenni, ha lehetséges lenne és mik a feltételek?

  Aktív KHR-ben vagyok.
  Hol kaphatnék nem nagy összegű személyi kölcsönt?

  Jó napot kívánok!
  Személyi hitelt szeretnék felvenni.
  Érdeklődni szeretnék, hogy lehetséges-e?

  Tisztelt Szakértő!
  A KHR-ünk teljesen tiszta, viszont az Intrum Zrt.-nél van egy tartozásunk, amit havonta törlesztünk. Telekommunikációs tartozás, így a KHR-en nincs rajta. A bank mégis azt állítja, hogy emiatt nem kaphatunk hitelt.
  Ha kifizetjük most egy összegben, akkor is az eddigi befizetések látszanak a folyószámla kivonaton. Akkor most nem vehetünk fel jelzáloghitelt hónapokig?

  1 év passzív státuszba kerültem a BAR listán!
  Vehetek fel személyi kölcsönt?

  Tisztelt Hitelnet!
  Azt szeretném megérdeklődni, hogy ha az szerepel a lekért KRH dokumentumon, hogy
  Mulasztás státusz. LEZÁRT
  Bekövetkezés dátuma: 2019.10.16.
  Megszűnés dátuma: 2021.06.30.
  Megszűnés módja: Veszteségként leírva
  Ebben az esetben kaphatok-e hitelt vagy sem? És ha igen, akkor mikor lesz rá lehetőségem?
  Köszönöm válaszukat.
  Gota

  Jó napot!
  2 évvel ezelőtt a KHR-től kaptam lehetőséget kedvezményes tartozásrendezésre, kifizettem a tartozásom 90%-át.
  Ha a napokban kifizetem a fennmaradó összeget, akkor 1 év letelte után kaphatok hitelt?

  Jogerős Bírósági ítéletem van egy devizahiteles perről, hogy érvénytelen a szerződésem, így a tartozás megszűnt!
  KHR listára bejegyzett a felperes, de mivel nem volt jogos a KHR negatív státusz, így az ítélet alapján a státusz is megszűnt!
  Kaphatok lakáshitelt így valahol?

  Jó napot kívánok!
  Szeretnék megkérdezni, hogy amennyiben rendezem napokon belül az elmaradásom a KHR felé, akkor azonnal törlik és igényelhetek személyi kölcsönt vagy pedig mennyi idő múlva?

  Bár listás vagyok, de van munkahelyem, bankkártyára kapom a fizetésem, de szeretnék hitelt.
  Van olyan, hogy bárosoknak is van lehetőség kisebb összeget felvenni?

  Passzív bar listás vagyok, teljesítéssel zártam a tartozást, van-e lehetőség hitel felvételére?

  Jó napot!
  Én 4.000.000 Ft személyi kölcsönt szerettem volna felvenni. Két banknál is voltam, de elutasítottak. Passzív KHR státuszban vagyok, már 3,5 éve kifizettem adósságom.
  Van-e valami gyors lehetőség?

  Üdvözlöm!
  Jelenleg nincs fennálló hiteltartozásunk, férjemmel azonban engedménnyel tavalyi évben lezárt hitelügylet miatt még passzív státuszban szereplünk a KHR-ben. Ez esetben, ha jól értem, 5 év, míg az adatok passzív módon szerepelnek az adatbázisban.
  Létezik olyan hitelintézet, amely ez esetben is biztosít lakáshitelt? Önrésszel és igazolható jövedelemmel is rendelkezünk hosszú évek óta.

  Helló!
  Nem vagyok bárlistás, de van 2 db hitelem, amit fizetek aktívan. A 2 hitel összege 37ezer Ft, azonban nettó 230.000 Ft-ot kapok és több mint 5 éves munkaviszonyom van.
  Kaphatok-e hitelt?
  Köszönöm előre is.

  Jó napot!
  Aktív diákhitel 2 (még nem szólították fel törlesztésre) hitellel van lehetőségem szabad felhasználású hitelt fellvenni?
  Köszönettel!

  Tisztelt Hitelnet!
  Március 23-án zárták le 2 kisebb hitelemet maradéktalanul. A bar listán jelenleg passzív vagyok.
  Mikor vehetek lakást hitelre?

  Passzív bárlistásoknak lakáshitel? Most telik le a hónapban 19-én.
  Kaphatok-e? 2 gyermekkel vagyok egyedül. Van önerőm, 1M forint, keresettel rendelkezem.

  662
  0
  Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x