Hitel BAR listásoknak 2020-ban? Kaphat hitelt aki BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a BAR lista (Negatív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott – tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?
Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

Utolsó módosítás: 2020. március 23. hétfő

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Boglárka szerint:

2020-06-04 - 13:06

Tisztelt István,
adótartozásom volt, amiatt kerültem fel a KHR-re. Adósságomat rendeztem 2019 novemberében.
Kérdésem az lenne, hogy ugyanúgy 1 évig szerepelek mint passzív KHR-s, az adótartozásra is ugyanazok a szabályok vonatkoznak? Szeretnék személyi hitelt igényelni, de áprilisban az áruhitelemet is elutasították.
Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
Boglárka

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 14:09

Kedves Boglárka!
Adótartozást nem tart nyilván a KHR. További, személyre szabott díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Sz-né szerint:

2020-06-04 - 06:32

Szeretném megkérdezni adósságrendezői hitelt szeretnék felvenni. Van banki kölcsönöm amit természetesen rendeznék és van végrehajtási providentem. Nem tudom, hogy szerepelek-e az KHR listán, de ha a végrehajtást fizetem csak nehézkesen, hogy tudok felvenni így személyi adósságrendezői kölcsönt?

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 10:33

Kedves Asszonyom!
Ha végrehajtás alatt van a hitele, akkor adatai biztosan szerepelnek a KHR-ben negatív információval. Ez esetben sajnos nincs lehetőség bankpartnereinknél adósságrendező hitel felvételére.

János szerint:

2020-06-02 - 19:22

Üdvözlöm,
János vagyok.
Kérdésem: 2016 júniusában minden tartozásomat (egy összegben mindenki felé) rendeztem. Ezt a KHR lekérés is megerősítette, de még mindig listán vagyok, nem lettem 1 évvel később leírva róla. Így nem kérhetek hitelt.
Rám miért nem vonatkozik az év?
Köszönöm válaszát.

Hitelnet.hu szerint:

2020-06-04 - 11:49

Kedves János!
Kérdésére pontos választ a további részletek ismeretében az érintett pénzintézet tud adni.
Legalább 6 hónapja passzív KHR esetén bankpartnereink egyikénél lehetőség nyílhat lakáshitel felvételére. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

János szerint:

2020-05-20 - 22:03

Üdv.
Érdeklődnék, hogy aktív khr listán lehetséges-e szemelyi kölcsönt felvenni?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-21 - 09:41

Kedves János!
Aktív KHR esetén bankpartnereinknél nincs lehetőség személyi kölcsön felvételére.

István szerint:

2020-05-12 - 09:00

Hiteligénylés passzív bár listás egyénnek.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-12 - 10:36

Kedves István!
Passzív BAR lista esetén személyi kölcsön felvételére Bankpartnereinknél nincs lehetőség. Jelzáloghitel megoldható lehet, ha a passzív KHR státusz legalább 6 hónapja fennáll. Ha ez a feltétel teljesül, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink a bővebb információk ismeretében tájékoztatni fogják Önt arról, hogy adott esetben megoldható-e a hitelfelvétel.

Norbert szerint:

2020-05-04 - 16:19

Üdvözlöm.
Érdeklődni szeretnék, hogy CSOK igénylésénél mind a két fél (házastársak) nem szerepelhet a Khr listán, vagy elég ha csak az egyik nem szerepel?
Válaszát előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-04 - 16:57

Kedves Norbert!
A CSOK jogosultságot nem zárja ki a negatív tartalmú KHR információ, de hitelt nem tudnak mellé felvenni. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK ügyintézést is!

Tamás szerint:

2020-04-27 - 21:35

Jó napot!
Szeretném megtudni, hogy hogyan juthatok hitelhez, ugyanis szerepelek a KHR listán aktívan.
Előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-28 - 17:23

Kedves Tamás!
Aktív KHR esetén sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót javasolni.

Éva szerint:

2020-04-24 - 03:56

Jó napot kívánok.
Érdeklődni szeretnék, hogy van egy KHR listán szereplő tartozásom, ami több éves a rendszer szerint. Felhívtam az illetékes intézetet, ahol mondták, hogy 2 tartozásom van. Hogy lehet az, hogy csak 1 miatt vagyok a KHR listán? A rendszer nem érzekeli mind a 2-t? (Közben rendeztem azt, ami miatt fent voltam.) Válaszukat előre is köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-24 - 16:03

Kedves Éva!
Azt nem tudjuk sajnos megmondani, hogy miért nem szerepel a másik mulasztás a KHR-ben. Ezt az érintett pénzintézettel kellene egyeztetnie.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-24 - 16:05

Kedves Éva!
Azt nem tudjuk sajnos megmondani, hogy miért nem szerepel a másik mulasztás a KHR-ben. Ezt az érintett pénzintézettel kellene egyeztetnie. Amennyiben adatai negatív információval biztosan nem szerepelnek a KHR-ben, kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készítenek Önnek az elérhető hitellehetőségekről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Éva szerint:

2020-04-22 - 22:01

Van egy Provident hitelem. Mostanában nem tudtam mindig rendesen fizetni. De most majd ki tudom fizetni az elmaradt részleteket, a teljes hátralévő összeget. Ha kifizetem a teljes tartozásomat az ügyintézőnek, akkor felvehetem a falusi csok-ot? Mert úgy tudnék megvenni egy házat. Azt még nem tudom, hogy át van-e adva végrehajtónak, de szerintem nem, mert apródonként fizettem bele.

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-23 - 17:14

Kedves Éva!
A Provident tartozás nem befolyásolja a falusi CSOK jogosultságot. Hitelfelvételre azonban nincs lehetőség adott eseten.
A további falusi CSOK feltételekről IDE kattintva tájékozódhat. További, személyre szabott tájékoztatáshoz, kérjük töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

István szerint:

2020-04-14 - 12:51

Le kerültem a BAR listáról, kaphatok hitelt?

Hitelnet szerint:

2020-04-14 - 14:43

Kedves István,
Amennyiben nem szerepel se az Aktív, se Passzív BAR listán lehetősége lehet a hitelfelvételre.
Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és kollégánk felveszi Önnel a kapcsolatot. Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást ad Önnek és díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitel ügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA