fbpx

Hitel BAR listásoknak? Kaphat hitelt aki passzív BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

hitel bar listásoknak

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a KHR lista (Negatív, passzív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott - tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?

Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

[helpie_faq show_title="1" title="BAR listával kapcsolatos gyakori kérdések" title_tag="h2" show_search="1" search_placeholder="Keresés a gyakori kérdések között" search_by_tags="1" exclude_from_search="1" display_mode="simple_accordion" toggle="1" open_by_default="none" faq_url_attribute="1" faq_url_type="post_slug" display_mode_group_by="none" sortby="publish" order="desc" pagination="1" limit="10" categories="2062"]
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

734 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm.
Érdeklődni hol tudok, hogy szerepelek-e BAR LISTÁN? Több mint 15 éve nem vettem fel hitelt.

Jó napot kívánok.
Az a kérdésem lenne, hogy csak a banki hitel számít BAR listának vagy bármilyen más, be nem fizetett adott dolog? Német bejelentett munkám van, bruttó 2400 euró/hó – Nettó 1800 €. Erre szeretnék egy szemelyi hitelt. Nem nagy összeget.
Köszönöm.
További szép napot.

Jó napot!
Passzív bar listásként szereplek a KHR listán. Mikor minden tartozásom rendeztem, akkor mondták, hogy 1 évig leszek a passzív listán. Mivel egy ideje külföldön dolgozom, nem gyakran megyek Magyarországra, így a bankom telefonon információt nem ad sajnos, csak személyesen. Ezzel kapcsán szeretném kérdezni, hogy tudna nekem valami útmutatót adni, hogy hogyan és honnan tudnám lekérni akár telefonon is, hogy mikortól és meddig szerepelek a bárlistán?
Segítségét előre is köszönöm.

Üdv.
Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha kifizetem a fennmaradó tartozásom és passzív listára kerülök, lehetséges intéznem a bababáró hitelt?

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy bárlistás vagyok, de fizetem a hitelemet.
Így is fel tudnék venni hitelt?

Jó napot!
Szeretnék felvenni kisebb összeget, de a KHR listán fent vagyok, de ki van egyenlítve már öt éve, de mégis fent vagyok a listán.

Jó estét!
Azt szeretném kérdezni, párom tavalyi évben minden tartozását rendezte, mivel sajnos elmaradásaink voltak. Így azt mondták neki, hogy passzív bárlistásként szerepel a listán. Most áprilisban lesz egy éve, hogy mindent visszafizetett. Folyamatos munkaviszonya van és szeretne felvenni szabad felhasználású kölcsönt. Ha levették a listáról, akkor jogosult lesz hitelre?

Jó estét.
Az lenne a kérdésem, hogy mi van abban az esetben, ha én lettem csalás áldozata egy “pénzintézet” képviselője által, ami miatt listára kerültem. Feljelentést tettem az ügyben. A rendőrség bár elismerte a csalás és közokirat hamisítás bűntettét, elévülés miatt nem tudott nyomozást indítani. Emiatt a pénzintézet nem ismerte el a történteket, majd jött a MOKK-os levél, így kénytelen vagyok más tartozását kifizetni. Ha a teljes összeget visszafizetem és viszek minden papírt, akkor vehetek fel végre magamnak, vagy ebben az esetben is kell az egy év?
Köszönöm szépen válaszát.

Jó napot kívánok!
Azt szeretném kérdezni, hogy én BAR listán vagyok, de a fizetésemből folyamatosan levonják.
Tudnák esetleg felvenni valamilyen hitelt? Amire szükségem lenne az 1.500.000 Ft?

Ha bárlistán vagyok, akkor is kaphatok hitelt mondjuk 700 ezer Ft-ot? Szeretném tudni, hogy fel tudnék-e venni?

Jó napot!
Meg szeretném kérdezni, hogy nem vagyok bárlistán, de nem tudok kölcsönt felvenni. Kaphatok kölcsönt önöktől? Munkahellyel rendelkezem, több mint 30 éves munkaviszonnyal. Törleszteni tudnánk.
Várom válaszukat.
Tisztelettel.
Gábor

Üdvözlöm.
Egy olyan kérdésem lenne, passzív KHR esetén van lehetőség személyi hitelre? Vagy esetleg lakásfelújítási hitelre?
Köszönöm.

Szeretnék kölcsönt kérni. 150.000 Ft fogyatékosságom van és árva ellátásom van, összesen 70.300 Ft-ot kapok.
Kérem segítségét.

Jó napot!
Aktív bar listás vagyok. Kaphatok így hitelt? Nettó jövedelmem 210.000 Ft. Határozatlan szerződésem van.

Passzív KHR listán vagyok. Minden adósságomat lerendeztem. Önhibámon kívül kerültem BAR listára. Szemelyi hitelt szeretnék felvenni.
Ha kaphatok, mennyi az idő, hogy lekerüljek a listáról?

Passzív bár listásként hány év után kérhetek hitelkeretet a számlámra? Nem személyi hitelt, csak hitelkeretet?

Passzív BAR listán vagyunk. Jelzáloghitellel rendeztük. A többi hitel kifizetése folyamatban. A jelzáloghitelt szeretnénk személyi kölcsönnel kiváltani.
Van erre lehetőség, passzív BAR-osként?
Válaszát előre is köszönöm.

Üdvözlet.
Érdeklődésem hitellel kapcsolatos, hogy már évek óta semmilyen tartozásom sincs. Viszont a bank ahova a fizetésem érkezik 17 éve, személyi hitelekkel keres és eljutottam arra pontra, hogy akkor felveszem lakásfelújításra, de nem jött össze, mert passzív KHR listás vagyok. Ha mindent visszafizettem, akkor miért nem kerültem le innen, hisz itt 5 évig azok szerepelnek akik még tartoznak. Viszont az, aki visszaadta az passzív és nálam már a 1,5 év is eltelt, azoknál 1 év után le kell venni.
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem passzív KHR-ként tudok felvenni lakáshitelt? Babaváró hitelt már sikerült felvennünk.
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Szeretnék érdeklődni, vehetnék-e fel hitelt? Provident hitelem van, amely bárlistára tett, mert valaki másnak vettem fel a családomban. Szeretném rendezni, ezen kívül szabad felhasználású hitelt szeretnék.
Előre is köszönöm a válaszát!
Szép napot.

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy passzív státuszban, volna megoldás lakáshitelhez jutni? Jelenleg van egy hitelem, amit faktorcégtől vettem fel, amit fizetek szorgalmasan. Fizetésem 530 nettó. És a csokot is be szeretnénk vonni.
Milyen megoldás lenne így számunkra?

Provident tartozáson van, amit minden héten fizetek, de sajnos nem azzal a feltételekkel. Amennyit tudok adni, annyival fizetem. De szeretnék hitelt felvenni a párommal. Neki is van Provintent tartozása. Ő is ugyanúgy fizeti, amennyivel tudja, de van neki OTP hitele, amit tudtommal fizet is, 54.000 Ft-jával.
Ezeket a hiteleket szeretnénk beváltani, hogy egy legyen.
Lehetséges lenne?

Érdeklődni szeretnék. Személyi kölcsönt szeretnék. Nincs tartozásom. Passzív BAR listán szerepelek.
Válaszukat előre is köszönöm.

Érdeklődni szeretnék, ha kifizettem a KHR listán szereplő tartozásomat, kaphatnék-e hitelt?
Ha igen, milyen feltételekkel?

Bárlistás vagyok, de ki szeretném váltani. Van megoldás? OTP-nél vettem fel személyi kölcsönt és átadták a OTP Faktoringnak. De nem szeretnék negatívan szerepelni ezen a listán. Tud valami megoldást?

Szép napot mindenkinek.
Mi a párommal szeretnénk felvenni hitelt. Ugyebár listás volt, de aztán ki is fizettük egy összegében az egészet. Ez egy hete volt. Szükségesünk lenne a pénzre.
Valaki szerint passzívan is kaphatnánk? Egy hét után?

Szép napot!
Hitelt szerettem volna felvenni. A bank szerint bárlistás vagyok. 80 ezer Ft tartozásom van, de a kért adatok alapján nem tudják megmondani milyen pénzintézetnél, mivel a mostani bankokon kívül ezelőtt csak egy bankkal álltam kapcsolatban. A kért adatokkal személyesen kerestem meg őket, ahol közölték, hogy ott lezárt számlán van, nem tartozik nekik.
A kérdésem az lenne. akkor miért. hogyan lettem bárlistás, hogy tudom ezt kinyomozni? Hogyan tudom töröltetni magam, ha semmilyen banknál nincs tartozásom?

2019-ben kifizettem a hitelem tőkéjét, a kamatot elengedték. Csak nem tudom, miért 5 éves passzív státuszba raktak és nem tájékoztattak erről előtte, hogy ez lesz!

Jó napot kívánok!
Lakásfelújításra szeretnék hitelt maguktól, ha van rá mód és lehetőség. A munkahelyem az stabil 270.000 Ft a nettó jövedelmem. Nem nagy összegre lenne szükségem.

Üdvözlöm!
1998-ban hitelfelvétel történt (devizahitel). 9.5 millió Ft. 4 évig tudtuk fizetni 77e/hó törlesztéssel. 4 év után a törlesztő duplájára emelkedett, ezt nem tudtuk fizetni! 2006- ban a bank (CIB) átadta a Köv. Rend-nek. Azóta 24 millió lett a tartozásunk! 6 éve nem tudunk pontot tenni az ügy végére. Most kaptunk egy ajánlatot: ha 12 milliót egybe kifizetünk, a fennmaradó részt elengedik. BÁR listán vagyunk.
Milyen lehetőségeink vannak?
Válaszukat köszönjük!
Tisztelettel: L-né

734
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x