Hitel BAR listásoknak? Kaphat hitelt aki BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a BAR lista (Negatív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott – tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?
Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

BAR listával kapcsolatos gyakori kérdések

 • Passzív KHR esetén igényelhető lakáshitel?

  A bankok a hitelbírálat során nem tesznek különbséget az alapján, hogy az adós, adóstárs önhibáján kívül – például egy jóhiszemű kezességvállalás miatt – vagy egyéb okból került KHR listára. Így a legtöbb hitelintézetnél a negatív tartalmú KHR kizárja lakáshitel felvételének lehetőségét.

  Bankpartnereink egyikénél van lehetőség lakáshitel igénylésére akkor, ha KHR státuszunk passzív, s a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett.

  Ugyancsak elfogadható pénzügyi partnereink egyikénél, ha az adós korábbi mulasztását a hitelfelvételi szándéktól számított 1 éve belül maradéktalanul visszafizette és ezt a KHR jelentés is alátámasztja.

  A témában bővebb információ IDE kattintva érhető el.

  Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű lakáshitel ügyintézést is!

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Hogy érhetem el hogy töröljék a referenciaadatokat a KHR-ből?

  Az ügyben a Központi Hitelinformációs Rendszert működtető BISZ Zrt megkeresését javasoljuk.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • BAR listások igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?

  A lakásfelújítási támogatás igénylése során nem kizáró ok a BAR lista (Negatív KHR), így azok is igényelhetik akkor valamilyen mulasztás miatt szerepelnek a rendszerben.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • A fennmaradó tartozás rendezése után passzív státuszban mikor kaphatok lakáshitelt csok-kal?

  Ha megegyezéssel rendezi tartozását, úgy 5 évig marad passzív státusszal a KHR-ben. Bankpartnereink egyikénél lehetősége lehet legalább 6 havi passzív KHR státusszal piaci kamatozású lakáshitel felvételre. A passzív KHR státusz nem kizáró ok CSOK igénylésnél.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Milyen címen tudom megkérdezni a BAR listán lévő tartozásomat?

  A számlavezető bankban díjmentesen lekérheti a saját hiteljelentését, amiben szerepelni fog tartozásának összege

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Falusi CSOK igényelhető KHR listával használt lakás vásárlásra.

  A Falus CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív BAR lista. Azonban hitel felvételére már nincs lehetőség aktív státusszal.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • CSOK igényelhető BAR lista esetén?

  A CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív KHR lista, azonban hitelt nem tud igényelni a CSOK mellé.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Az aktív KHR lista lehetséges hitelfelvételnél?

  Aktív KHR lista esetén egyik bank sem nyújt hitelt. Bizonyos feltételek esetén passzív KHR státusszal megoldható lehet a lakáshitel igénylés.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Lakáshitel elérhető lehet, akkor ha az igénylő BAR listás?

  A hazai pénzintézetek jellemzően nem nyújtanak hitelt annak az igénylőnek, aki BAR listás, de bizonyos feltételek esetén megoldható lehet a hiteligénylés

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Igényelhet személyi kölcsönt, aki szerepel a BAR listán?

  Nem, személyi kölcsön jelenleg nem igényelhető akkor, ha az igénylő szerepel a BAR listán.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
  Visszajelzés
  512 hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Minden hozzászólás megtekintése

  Üdvözlöm!
  Passzív BAR listás vagyok. Adóstárs voltam egy hitelben, ami végül követeléskezelőhöz került és megállapodással lett kifizetve.
  Kaphatok-e babaváró hitelt?

  Kedves Krisztián!
  Megállapodással zárult hitelügylet esetén sajnos egyik bankpartnerünknél sem igényelhető babaváró hitel.

  Üdvözlöm
  Jelenleg passzív vagyok a KHR-ben, tartozásom kifizetve, de decemberben jár le az egy év.
  Párom és én szeretnénk igényelni lakáskölcsönt!
  Megoldható?

  Kedves Jenny!
  Amennyiben maradéktalanul kifizetésre került a korábbi kölcsön és ezt a KHR információ is alátámasztja, akkor van olyan bankpartnerünk, ahol megoldható lehet lakáskölcsön igénylése. Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy ha fenn vagyok a BAR listán, de már kifizettem a tartozást, akkor tudok-e igényelni otthonfelújítási hitelt, vagy esetleg, ha azt nem, akkor személyi kölcsönt?

  Kedves Mónika!
  Amennyiben maradéktalanul visszafizetésre került a korábban felvett kölcsön, s mindez egy éven belül történt, akkor bankpartnereink egyikénél tudunk Önnek piaci kamatozású lakásfelújítási kölcsönt ajánlani, illetve másik bankpartnerünknél ugyancsak lehetőséges a hitelhez jutás legalább 6 havi passzív KHR státusz esetén. Javasoljuk, hogy töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

  Meg szeretném kérdezni, hogy BAR listán vagyok és mikor tudok felvenni hitelt?

  Kedves Tünde!
  Kérdésével kapcsolatban IDE kattintva tájékozódhat. Kérjük, tekintse meg a Gyakori kérdésekre adott válaszokat.

  Jó napot!
  Negatív bár listás vagyok, tudok úgy hitelt igényelni?
  Köszönöm válaszát!

  Kedves Zsanett!
  Amennyiben negatív adatok aktív státuszban szerepelnek a KHR-ben, sajnos nincs lehetőség hitetfelvételre.

  KHR Listás vagyok.
  Kaphatok adósságrendező hitelt?

  Kedves Krisztián!
  Negatív tartalmú KHR információ esetén sajnos nem tudunk megfelelő adósságrendező hitelkonstrukciót ajánlani bankpartnereinknél.

  Hitel szeretnek felvenni, de bár listán vagyok. Elkértem részletre a tatozásom és minden hónapban fizetem.

  Kedves Tamás!
  Amíg adatai negatív információval szerepelnek a KHR-ben, addig nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót ajánlani.

  Üdvözlöm.
  Aláírt tárolhatósági nyilatkozatot lehet valahogy módosíttatni?
  Előre is köszönöm a választ.
  Üdv.: E

  Kedves Enikő!
  A szerződés megszűnését követő tárolhatósági nyilatkozat módosítható. Ezt az érintett bankfióknál tudja megtenni.

  Üdvözlöm
  4 kiskorú gyermekünk van. Férjemnek van állandó, bejelentett munkahelye. Sajnos bár listán szerepel, de a tartozást havonta törlesztjük. A fizetését kézhez kapja. Én főállású anya vagyok.
  Érdeklődnék, hogy csok-ot ezek ellenére is megkaphatjuk-e, illetve még esetleg van-e valami támogatás, amit felvehetnénk? Tehát van-e valamilyen lehetőségünk, amivel használt házat tudnánk venni?
  Köszönöm válaszát.
  Renáta

  Kedves Renáta!
  A CSOK jogosultságot a BAR lista nem zárja ki, ellenben a hitelfelvétel lehetőségét igen. Amennyiben a használt lakásra vonatkozó további CSOK feltételek teljesülnek, úgy 4 gyermek után 2.750.000 Ft CSOK-ra lehetnek jogosultak. Ennek feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Amennyiben preferált kistelepülésen vásárolnának házat, akkor a vásárlással egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre 4 gyermek után 10M Ft-ra lehetnének jogosultak 4 gyermek után oly módon, hogy a ház vásárlásához maximum 5M Ft használható fel. A fennmaradó összeg a ház korszerűsítésére, felújítására és/vagy bővítésére fordítható. A falusi CSOK jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű falusi CSOK ügyintézést is!

  Kérdése van?

  Kattintson ide és tegye fel

  Szakértőink eddig 44436 kérdésre válaszoltak.

  Iratkozz fel hírlevelünkre!

  512
  0
  Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x