Hitel BAR listásoknak? Kaphat hitelt aki BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a BAR lista (Negatív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott – tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?
Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

BAR listával kapcsolatos gyakori kérdések

 • BAR listások igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?

  A lakásfelújítási támogatás igénylése során nem kizáró ok a BAR lista (Negatív KHR), így azok is igényelhetik akkor valamilyen mulasztás miatt szerepelnek a rendszerben.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • A fennmaradó tartozás rendezése után passzív státuszban mikor kaphatok lakáshitelt csok-kal?

  Ha megegyezéssel rendezi tartozását, úgy 5 évig marad passzív státusszal a KHR-ben. Bankpartnereink egyikénél lehetősége lehet legalább 6 havi passzív KHR státusszal piaci kamatozású lakáshitel felvételre. A passzív KHR státusz nem kizáró ok CSOK igénylésnél.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Milyen címen tudom megkérdezni a BAR listán lévő tartozásomat?

  A számlavezető bankban díjmentesen lekérheti a saját hiteljelentését, amiben szerepelni fog tartozásának összege

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Falusi CSOK igényelhető KHR listával használt lakás vásárlásra.

  A Falus CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív BAR lista. Azonban hitel felvételére már nincs lehetőség aktív státusszal.

  Meglévő gyermekei után igényelhető az 5+5 millió Ft támogatást. A jogosultság egyik feltétele, hogy az igénylők egyike rendelkezzen legalább 2 éves folyamatos TB jogviszonnyal. A Falusi CSOK-ról bővebben IDE kattintva tájékozódhat részletesen.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • CSOK igényelhető BAR lista esetén?

  A CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív KHR lista, azonban hitelt nem tud igényelni a CSOK mellé.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Az aktív KHR lista lehetséges hitelfelvételnél?

  Aktív KHR lista esetén egyik bank sem nyújt hitelt. Bizonyos feltételek esetén passzív KHR státusszal megoldható lehet a lakáshitel igénylés.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Lakáshitel elérhető lehet, akkor ha az igénylő BAR listás?

  A hazai pénzintézetek jellemzően nem nyújtanak hitelt annak az igénylőnek, aki BAR listás, de bizonyos feltételek esetén megoldható lehet a hiteligénylés

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Igényelhet személyi kölcsönt, aki szerepel a BAR listán?

  Nem, személyi kölcsön jelenleg nem igényelhető akkor, ha az igénylő szerepel a BAR listán.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Utolsó módosítás: 2021. január 28. csütörtök

  További kérdése lenne a témában?

  Mielőtt kérdését feltenné kattintson ide és olvassa el a gyakori kérdéseket és válaszokat a témában

  Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
  Visszajelzés
  478 hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Minden hozzászólás megtekintése

  Üdvözlöm!
  Férjemnek 5 évvel ezelőtt megegyezéssel szűnt meg egy tartozása. Egyik pénzintézetben azt mondták neki, hogy hiába telt el az 5 év, még 9 hónapig nem kaphat hitelt? Igaz ez? És 5 év után sem törlik azonnal a KHR listáról?
  Válaszát köszönöm előre is!

  Kedves Kornélia!
  Az 5 év onnantól indul, amikor a korábbi mulasztás lezárásra került. Ezt követően néhány napon belül törlődik a negatív információ, hacsak a férje nem rendelkezett úgy, hogy a szerződéses adatok további 5 évig láthatók legyenek. További tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

  József vagyok, aktív báros. Van rendszeres munkabérem 170.000-től – 250.000-ig.
  Kaphatnék-e hitelt?

  Kedves József!
  Aktív BAR-osként sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót javasolni.

  Szeretném kérdezni lakásfelújításra kéne hitel, de negatív bar listás vagyok.
  Így hogy hol tudok igényelni?

  Kedves Judit!
  Aktív KHR-rel sajnos nincs lehetőség hitelfelvételre egyik bankpartnerünknél sem.

  Passzív Khr-es vagyok. Már két és fél éve.
  Van olyan bank, amelyik nyújtana hitelt lakásvásárláshoz?

  Kedves Mari!
  Van olyan bankpartnerünk, ahol megoldható lehet a lakáshitel felvétele adott esetben is. Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

  Szeretném kérdezni, hogy a feleségem már kifizette a tartozást, de még bár listás.
  Hogy tud felvenni hitelt?
  Előre is köszönöm.

  Kedves András!
  Fenti esetben személyi kölcsön és szabad felhasználású jelzáloghitel felvételére nincs lehetőség.
  Ha felesége saját maga maradéktalanul kifizette a korábbi mulasztást az elmúlt egy évben és ezt alátámasztja a KHR-ben szerepelő információ is, akkor az egyéb jogosultsági feltételek teljesülése esetén bankpartnereink egyikénél van lehetőség babaváró, illetve lakáscélú hitel igénylésére.
  Legalább 6 hónapja visszafizetett tartozás esetén bankpartnereink egyikénél ugyancsak lehetőség nyílhat lakáscélú hitel felvételére.
  Amennyiben fenti feltételek valamelyike fennáll, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

  Üdvözlöm!
  KHR listán szerepelek, ami azt jelenti, hogy havi rendszerességgel 50 ezer Ft-ot tiltanak a fizetésemből, ami 2023 januárban jár le. Így kapok kézbe ill. számlámra átlag 260-320 ezer Ft-ot, de hitelre lenne szükségem. Kezessel, aki szintén szerepel a KHR-ben, valahol kaphatok így hitelt?
  Köszönöm válaszát.

  Kedves Zsolt!
  Amíg tiltják a fizetését, addig kezessel sem lehetőséges a hitelfelvétel.

  Üdvözlöm.
  A KHR listán vagyok, ami 140.000 Ft. A fizetésem 250.000.
  Milyen lehetőségem lenne?
  Köszönöm.

  Kedves Asszonyom!
  Negatív tartalmú KHR esetén nincs lehetőség hitelfelvételre, így sajnos nem tudunk Önnek megfelelő hitelkonstrukciót javasolni.

  Üdvözlöm!
  KHR-ben mulasztás adat nem szerepel, semmilyen negatív információ nincs, azonban kezdeményeztünk csődvédelmi eljárást, amit pár hónap után kezdeményezésünkre meg is szüntettek. Ez az információ szerepel a KHR-ben.
  Kaphatunk így akár lakáshitelt, akár babaváró kölcsönt?

  Kedves Ancsa!
  Célszerű lenne számlavezető bankjuknál lekérni az úgynevezett Saját hiteljelentést és annak ismeretében Szakértőink pontos tájékoztatást tudnak adni Önöknek az elérhető hitelkonstrukciókról! A Saját hiteljelentés lekérése után kérjük, töltsék ki online adatalapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

  Sajnos Bár listás vagyok.
  Rendelkezem ingatlannal bár mint vállalkozó nem tudok igazolt havi jövedelmet felmutatni. Szeretném rendezni az adósságom, ami kb. 800.000 Ft .

  Kedves György!
  A hitelfelvételnél a BAR lista kizáró ok, illetve szükséges lenne jövedelemigazolás benyújtása is.

  Üdvözlöm!
  Saját hiteljelentésem mulasztási adatai szerint elmulasztott tartozásom törlesztésének kezdeti időpontja 2016.09.19. Megszűnésének időpontja 2020.04.21. Ekkor fizettem be a bankkal megegyezett utolsó törlesztő részletet.
  Kérdésem a következő: lakásvásárlás céljából szeretnék hitelt igényelni, melyik az az időpont, amikor már emiatt a BAR lista miatt nem kerülnék elutasításra? Mikor érdemes a hitelügyintézést elindítani?
  Köszönöm előre is a válaszukat.

  Üdvözlöm!
  Saját hiteljelentésem mulasztási adatai szerint elmulasztott tartozásom törlesztésének kezdeti időpontja 2016.09.19. Megszűnésének időpontja 2020.04.21. Ekkor fizettem be a bankkal megegyezett utolsó törlesztő részletet.
  Kérdésem a következő: lakásvásárlás céljából szeretnék hitelt igényelni, melyik az az időpont, amikor már emiatt a BAR lista miatt nem kerülnék elutasításra? Mikor érdemes a hitelügyintézést elindítani?
  Köszönöm előre is a válaszukat.

  Kedves Ági!
  Személyre szabott tájékoztatáshoz bővebb információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

  Szeretném felvenni ezt a hitelt

  Szeretném felvenni ezt a hitelt

  Kedves Ildikó!
  Javasoljuk, hogy töltse ki onlie adatlapunkat és bővebb információk ismeretében Szakértőnk személyre szabott, díjmentes tájékoztatást készít Önnek. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

  Jó estét!
  Érdeklődni szeretnék, bár listán vagyok, de meg tudtam egyezni a bankkal és fizetem a havi törlesztő részletet. Ha egy összegben ki tudom fizetni, utána lenne lehetőségem lakáshitel, illetve csok igénylésre? Vagy csak 5 év múlva?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Jó estét!
  Érdeklődni szeretnék, bár listán vagyok, de meg tudtam egyezni a bankkal és fizetem a havi törlesztő részletet. Ha egy összegben ki tudom fizetni, utána lenne lehetőségem lakáshitel, illetve csok igénylésre? Vagy csak 5 év múlva?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Kedves Reni!
  Megegyezéssel lezárt hitelügylet esetén legkorábban 6 hónap múlva válhat hitelképessé bankpartnereink egyikénél. A pozitív hitelbírálat azonban nem automatikus ez esetben sem.
  Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű ügyintézést is!

  Üdvözlöm!
  Azután érdeklődnék, hogy jelenleg 4 különböző tartozás szerepel a KHR listán. Szeretném ezeket rendezni, mindegyik tartozás már végrehajtónál van. Ha én minden kedvezménykérés nélkül, egy összegben rendezem ezeket a tartozásokat plusz a keletkezett végrehajtói díjakat, költségeket, mi a legrövidebb idő ami után kérhetünk a férjemmel babaváró, illetve csok hitelt. Maximum mennyi ideig szerepelnek az adataim a passzív KHR listán?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlöm!
  Azután érdeklődnék, hogy jelenleg 4 különböző tartozás szerepel a KHR listán. Szeretném ezeket rendezni, mindegyik tartozás már végrehajtónál van. Ha én minden kedvezménykérés nélkül, egy összegben rendezem ezeket a tartozásokat plusz a keletkezett végrehajtói díjakat, költségeket, mi a legrövidebb idő ami után kérhetünk a férjemmel babaváró, illetve csok hitelt. Maximum mennyi ideig szerepelnek az adataim a passzív KHR listán?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Kedves LLL!
  Amennyiben megegyezés nélkül saját maguk maradéktalanul rendeznek minden korábbi mulasztást és ez ebben a formában a KHR-ben meg is jelenik, akkor ezt követően igényelhető lehet a babaváró hitel bankpartnereink egyikénél. CSOK hitel azonban ez esetben sem, csak miután teljes egészében törlésre került a negatív információ a rendszerből (1 év). Előtte piaci kamatú lakáshitel, valamint CSOK igénylésére van lehetőség.
  Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!

  Üdvözlet!
  Bankomtól lekértem, hogy rajta vagyok-e a negatív KHR listán és kiderült, hogy fent vagyok egy 2014-ben lejárt 50.000 Ft környéki tartozással. Szeretném kiegyenlíteni, de nem tudom kinek tartozom.
  Hogy tudom kideríteni, hogy kinek tartozom, illetve kihez fordulatok, hog ezt megtudjam?
  Krisztián

  Üdvözlet!
  Bankomtól lekértem, hogy rajta vagyok-e a negatív KHR listán és kiderült, hogy fent vagyok egy 2014-ben lejárt 50.000 Ft környéki tartozással. Szeretném kiegyenlíteni, de nem tudom kinek tartozom.
  Hogy tudom kideríteni, hogy kinek tartozom, illetve kihez fordulatok, hog ezt megtudjam?
  Krisztián

  Kedves Krisztián!
  Úgy tudjuk, a Saját hiteljelentés tartalmazza a jogosultra vonatkozó információkat is.

  Tisztelt cim!

  Érdeklődnék hogy bar listával rendelkezem , szeretnénk a meglévő és felmondott hiteleinket egy összegben kifizetni. űVan e rá lehetőség. 100000 ft havi törlesztőt tudnánk vállalni. Kb 10 millió ft-ra lenne szükségünk.

  Köszönöm előre is

  Tisztelt cim!

  Érdeklődnék hogy bar listával rendelkezem , szeretnénk a meglévő és felmondott hiteleinket egy összegben kifizetni. űVan e rá lehetőség. 100000 ft havi törlesztőt tudnánk vállalni. Kb 10 millió ft-ra lenne szükségünk.

  Köszönöm előre is

  Üdv.
  Az lenne a kérdésem, hogy milyen okból kifolyólag kerülhettem fel a KHR listára úgy, hogy a tartozás összege nem haladja meg a minimálbért (10e Ft)? Már rendeztem a tartozást és ennek ellenére passzív státuszban szereplek a rendszerben.
  Tehetek-e valamit annak érdekében, hogy le kerüljek az 1 éves határidőn belül?

  1 6 7 8
  478
  0
  Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x