fbpx

Hitel BAR listásoknak? Kaphat hitelt aki passzív BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

hitel bar listásoknak

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a KHR lista (Negatív, passzív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott - tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?

Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

[helpie_faq show_title="1" title="BAR listával kapcsolatos gyakori kérdések" title_tag="h2" show_search="1" search_placeholder="Keresés a gyakori kérdések között" search_by_tags="1" exclude_from_search="1" display_mode="simple_accordion" toggle="1" open_by_default="none" faq_url_attribute="1" faq_url_type="post_slug" display_mode_group_by="none" sortby="publish" order="desc" pagination="1" limit="10" categories="2062"]

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

788 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm!
Szeretnénk személyi kölcsönt felvenni 3. 000.000 Ft-ot. A férjem passzív BAR listás, ami a jövő hónapba kerül törlésre (akkor telik le az 1 év)
A kérdésem az lenne, hogy így adnának neki kölcsönt?
Válaszát előre is köszönöm
Tisztelettel: Kármen

Szép napot,
én érdeklődni szeretnék hogy gyod ellátásra kaphatok hitelt? Bárlistás vagyok.
Ezekkel a feltételekkel milyen hitelt veletek igénybe?

Üdvözlöm,
közel 3 éve passzív bár listás vagyok. Fel tudok venni valahol jelzáloghitelt a saját ingatlanunkra?

Üdvözlöm!
Férjemmel szerettük volna felvenni a babavárót, de kiderült, hogy ő aktív KHR listás. Befizettük a teljes elmaradást (ami mindössze 200.000 volt), így gondolom átkerül passzív KHR listára egy évre. Van így lehetőségünk idén babaváróra? A jövedelmünk nettó 670.000 havonta, de sajnos 30 évesek vagyunk, ezért jövőre már csak várandósan kapnánk meg a hitelt.

Üdvözlet.
Az lenne a kérdésem, hogy a párommal szeretnénk falusi csokkal házat vásárolni. Bár listán van, de kifizette teljesen az egész összeget, szóval már passzív státuszban van. De a csok mellé még kellene felvegyen hozzá 2,5 millió Ft hitelt. 570 ezer Ft a nettó keresete. Most várjuk a 4. babánkat.
Az lenne a kérdésem, hogy kaphat-e lakáshitelt, vagy szabad felhasználású hitelt a csok mellé?
Köszönöm, ha válaszol.

Jó napot!
Én bárlistás voltam, de rendeztem a tartozást teljesen részletfizetéssel kamatmentesen, de még kidob a rendszer. Hogyan és hol vehetem le magam teljesen?

Jó napot kívánok.
Én most fizettem ki a tartozást. Az lenne a kérdésem, hogy van-e rá esély, hogy valahol tudjak felvenni hitelt? Már passzív KHR vagyok. A keresetem 600 felett van nettóban, ami biztosítja a hitel törlesztését.
Köszönöm.

Passzív bárlista esetén kapható hitel? 5 éves státuszban vagyok 600.000 Ft-ot kell kifizetni, hogy levegyenek öt évesről. Ma tudtam meg. Passzív bár esetén két gyerekem van, páromnak van egy évnél több munkaviszony. 300.000 Ft érkezik számlára. Közös tulajdon van, tehermentes. Én gyesen vagyok, 60.000 Ft-ot kapok. Mit vehetünk fel? Lehet-e passzívra bármilyen hitelt? Aminek 20 év is akár a futamideje, mert minél kevesebbel akarjuk fizetni. Jelenleg K&H-nál van egy személyi kölcsön 1.2 millió. Azt kifizetni a hitelből!

Üdvözlöm!
Autóhitel miatt kerültem 5 évre KHR listára. Ennek három éve. Megegyezéssel zártuk le a tartozást, a bank engedett az összegből.
Kérdésem az, hogy lehetséges-e hitelt felvenni passzív KHR listásként? Ha igen, melyik banknál?
Üdvözlettel.
Katalin

Jó napot kívánok,
negatív bárlistás vagyok és személyi kölcsönt szeretnék igényelni. Segítséget szeretnék kérni, hogy melyik banknál lehetne lehetőségem.

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy passzív bárosként kaphatok folyószámla hitelt, hitelkeretet?
Előre is köszönöm a válaszát.

Passzív bárlistás vagyok. Szeretnék személyi kölcsönt felvenni. Lehetséges? Melyik banknál, ha lehetséges?
Köszönöm.

Kölcsönt szeretnék felvenni, adósságaimat tudjam fizetni. Adósságrendező. Párom meghalt. Van 3 kölcsön, amit szeretnék kifizetni.

Üdvözlöm,
én is bárlistás vagyok. Érdeklődni szeretnék, hogy melyik bank tudna segíteni abban, hogy ki tudjam fizetni az adósságot és hogy le tudjak ezáltal kerülni.

Üdvözlöm,
egy olyan kérdésem lenne, hogy öt évig aktív KHR-en voltunk, mivel méltányosságival fizettük ki a tartozást még 2019-ben. Most kifizettük teljesen még plusz 500.000 Ft és passzív státuszba kerültünk. Tudunk esetleg jelzálog vagy más hitelt intézni? Érdemes lenne vagy nincs rá lehetőség? Jövedelem az enyém és a nejemé maximum 650 – 700.000 Ft.

Tisztelt cím,
a következő problémával kapcsolatban kérek tanácsot: 10 év peres eljárás után megegyeztem a behajtást végző céggel, követelt 3.600.000 Ft-ot. 1.450.000 Ft-ot egy összegben kifizettem, teljesítettem, egy kicsit nevetséges, de így van. Nem fizetés volt a probléma, hanem az érték.
Most, hogy tudnék egy reális hitelhez jutni? Fix fizetésem nettó 480.000 Ft.

Üdvözlöm.
Egy olyan kérdésem lenne, hogy bár listás vagyok, sajnos passzív. Szeretnék jelzáloghitelt felvenni, hogy a tartozásaimat rendezem, mert már a házamat akarják. Munkaviszonnyal rendelkezem.

Tisztelt Szakértő,
Ha veszteségleírással került rendezésre az elmulasztott hitel, akkor ha letelik a 10 év, akkor utána újra vissza lehet kerülni a KHR-be?
Vagy ha elévült, akkor hogyan lehet kifizetni?
Vagy, ha letelt a 10 év és születik a behajtóval egy megállapodás részletfizetésről, akkor is vissza lehet a KHR-be kerülni?
A KHR-em még nem láttam, bár már megigényeltem, de állítólag csak 3 bejegyzés szerepel a mulasztásról.
Ilyenkor mit lehet tenni?
Üdv, Kati

Én is bárlistás vagyok. Melyik banknál tudnék felvenni személyi kölcsönt és mennyit lehetne igényelni? 3000 lej a havi jövedelmem.

Én passzív báros vagyok. Melyik banknál tudnék felvenni személyi kölcsönt?
Köszönöm előre is a válaszokat.


napot!
Azt szeretném kérdezni, hogy passzív vagyok a KHR-n, maradéktalanul fizettem vissza és elengedés nélkül.
Személyi kölcsönt tudok-e intézni? OTP-s vagyok.

Szeretném tudni, hogy vehetek-e fel kölcsönt a kifizetni valókra, amit más rám hagyott és tartozást. A nyugdíjam 90 ezer forint.

Üdv,
az OTP-be megy a fizetésem és hitelkeretet szeretnék igényelni, de BAR listás vagyok.
Kaphatok-e?

Üdv.
OTP Bank folyószámla hitelkeretet igényelhetek úgy, hogy már van 1 tartozásom egy másik banknál, de fizetem?

Bár listás vagyok, de nagyon sürgősen szükségem van 250.000 Ft-ra. Nagyon hamar visszafizetem, mert négy hónapon belül megkapom a pénzem és azonnal tisztázom a kölcsönt.
Nagyon szépen köszönöm, mert nagyon sürgős lenne.
Válaszukat nagyon szépen köszönöm.
.

Üdvözlöm.
Érdeklődni hol tudok, hogy szerepelek-e BAR LISTÁN? Több mint 15 éve nem vettem fel hitelt.

Jó napot kívánok.
Az a kérdésem lenne, hogy csak a banki hitel számít BAR listának vagy bármilyen más, be nem fizetett adott dolog? Német bejelentett munkám van, bruttó 2400 euró/hó – Nettó 1800 €. Erre szeretnék egy szemelyi hitelt. Nem nagy összeget.
Köszönöm.
További szép napot.

Jó napot!
Passzív bar listásként szereplek a KHR listán. Mikor minden tartozásom rendeztem, akkor mondták, hogy 1 évig leszek a passzív listán. Mivel egy ideje külföldön dolgozom, nem gyakran megyek Magyarországra, így a bankom telefonon információt nem ad sajnos, csak személyesen. Ezzel kapcsán szeretném kérdezni, hogy tudna nekem valami útmutatót adni, hogy hogyan és honnan tudnám lekérni akár telefonon is, hogy mikortól és meddig szerepelek a bárlistán?
Segítségét előre is köszönöm.

Üdv.
Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, ha kifizetem a fennmaradó tartozásom és passzív listára kerülök, lehetséges intéznem a bababáró hitelt?

Jó napot kívánok!
Azt szeretném megkérdezni, hogy bárlistás vagyok, de fizetem a hitelemet.
Így is fel tudnék venni hitelt?