Hitel BAR listásoknak? Kaphat hitelt aki passzív BAR listás?

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

hitel bar listásoknak

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Mi az a KHR lista (Negatív, passzív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott – tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?

Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

BAR listával kapcsolatos gyakori kérdések

 • Mikor törölhető a negatív információ a KHR-ből?
  Tisztelt Hitelnet! Adott egy hitelkártya szerződés, mellyel 2012.07.30 kezdettel és felviteli dátummal szerepelek a KHR rendszerben a fennálló szerződések között. A tartozás jelenleg is fennáll, de hajlandó lennék kiegyezésre a…További részletek
 • Passzív KHR esetén igényelhető lakáshitel?
  A bankok a hitelbírálat során nem tesznek különbséget az alapján, hogy az adós, adóstárs önhibáján kívül – például egy jóhiszemű kezességvállalás miatt – vagy egyéb okból került KHR listára. Így…További részletek
 • Hogy érhetem el hogy töröljék a referenciaadatokat a KHR-ből?
  Az ügyben a Központi Hitelinformációs Rendszert működtető BISZ Zrt megkeresését javasoljuk. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban
 • BAR listával igénybe vehető a CSOK?
  A negatív tartalmú KHR információ nem jelent kizáró okot CSOK igénylésnél. Ha azonban a kívánt lakáscélhoz kölcsönre is szükség van, az aktív KHR  (BAR lista) minden hitelintézetnél problémát jelent. Passzív…További részletek
 • BAR listások igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?
  A lakásfelújítási támogatás igénylése során nem kizáró ok a BAR lista (Negatív KHR), így azok is igényelhetik akkor valamilyen mulasztás miatt szerepelnek a rendszerben. Tegye fel további kérdését ezzel a…További részletek
 • A fennmaradó tartozás rendezése után passzív státuszban mikor kaphatok lakáshitelt csok-kal?
  Ha megegyezéssel rendezi tartozását, úgy 5 évig marad passzív státusszal a KHR-ben. Bankpartnereink egyikénél lehetősége lehet legalább 6 havi passzív KHR státusszal piaci kamatozású lakáshitel felvételre. A passzív KHR státusz…További részletek
 • Milyen címen tudom megkérdezni a BAR listán lévő tartozásomat?
  A számlavezető bankban díjmentesen lekérheti a saját hiteljelentését, amiben szerepelni fog tartozásának összege Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • Falusi CSOK igényelhető KHR listával használt lakás vásárlásra.
  A Falus CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív BAR lista. Azonban hitel felvételére már nincs lehetőség aktív státusszal. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • CSOK igényelhető BAR lista esetén?
  A CSOK jogosultságot nem zárja ki az aktív KHR lista, azonban hitelt nem tud igényelni a CSOK mellé. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • Az aktív KHR lista lehetséges hitelfelvételnél?
  Aktív KHR lista esetén egyik bank sem nyújt hitelt. Bizonyos feltételek esetén passzív KHR státusszal megoldható lehet a lakáshitel igénylés. Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 
 • Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
  Visszajelzés

  708 hozzászólás
  Inline Feedbacks
  Minden hozzászólás megtekintése

  Jó napot!
  Aktív bar listás vagyok. Kaphatok így hitelt? Nettó jövedelmem 210.000 Ft. Határozatlan szerződésem van.

  Passzív KHR listán vagyok. Minden adósságomat lerendeztem. Önhibámon kívül kerültem BAR listára. Szemelyi hitelt szeretnék felvenni.
  Ha kaphatok, mennyi az idő, hogy lekerüljek a listáról?

  Passzív bár listásként hány év után kérhetek hitelkeretet a számlámra? Nem személyi hitelt, csak hitelkeretet?

  Passzív BAR listán vagyunk. Jelzáloghitellel rendeztük. A többi hitel kifizetése folyamatban. A jelzáloghitelt szeretnénk személyi kölcsönnel kiváltani.
  Van erre lehetőség, passzív BAR-osként?
  Válaszát előre is köszönöm.

  Üdvözlet.
  Érdeklődésem hitellel kapcsolatos, hogy már évek óta semmilyen tartozásom sincs. Viszont a bank ahova a fizetésem érkezik 17 éve, személyi hitelekkel keres és eljutottam arra pontra, hogy akkor felveszem lakásfelújításra, de nem jött össze, mert passzív KHR listás vagyok. Ha mindent visszafizettem, akkor miért nem kerültem le innen, hisz itt 5 évig azok szerepelnek akik még tartoznak. Viszont az, aki visszaadta az passzív és nálam már a 1,5 év is eltelt, azoknál 1 év után le kell venni.
  Köszönettel.

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem passzív KHR-ként tudok felvenni lakáshitelt? Babaváró hitelt már sikerült felvennünk.
  Köszönöm.

  Üdvözlöm.
  Szeretnék érdeklődni, vehetnék-e fel hitelt? Provident hitelem van, amely bárlistára tett, mert valaki másnak vettem fel a családomban. Szeretném rendezni, ezen kívül szabad felhasználású hitelt szeretnék.
  Előre is köszönöm a válaszát!
  Szép napot.

  Üdv.
  Érdeklődni szeretnék, hogy passzív státuszban, volna megoldás lakáshitelhez jutni? Jelenleg van egy hitelem, amit faktorcégtől vettem fel, amit fizetek szorgalmasan. Fizetésem 530 nettó. És a csokot is be szeretnénk vonni.
  Milyen megoldás lenne így számunkra?

  Provident tartozáson van, amit minden héten fizetek, de sajnos nem azzal a feltételekkel. Amennyit tudok adni, annyival fizetem. De szeretnék hitelt felvenni a párommal. Neki is van Provintent tartozása. Ő is ugyanúgy fizeti, amennyivel tudja, de van neki OTP hitele, amit tudtommal fizet is, 54.000 Ft-jával.
  Ezeket a hiteleket szeretnénk beváltani, hogy egy legyen.
  Lehetséges lenne?

  Érdeklődni szeretnék. Személyi kölcsönt szeretnék. Nincs tartozásom. Passzív BAR listán szerepelek.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  Érdeklődni szeretnék, ha kifizettem a KHR listán szereplő tartozásomat, kaphatnék-e hitelt?
  Ha igen, milyen feltételekkel?

  Bárlistás vagyok, de ki szeretném váltani. Van megoldás? OTP-nél vettem fel személyi kölcsönt és átadták a OTP Faktoringnak. De nem szeretnék negatívan szerepelni ezen a listán. Tud valami megoldást?

  Szép napot mindenkinek.
  Mi a párommal szeretnénk felvenni hitelt. Ugyebár listás volt, de aztán ki is fizettük egy összegében az egészet. Ez egy hete volt. Szükségesünk lenne a pénzre.
  Valaki szerint passzívan is kaphatnánk? Egy hét után?

  Szép napot!
  Hitelt szerettem volna felvenni. A bank szerint bárlistás vagyok. 80 ezer Ft tartozásom van, de a kért adatok alapján nem tudják megmondani milyen pénzintézetnél, mivel a mostani bankokon kívül ezelőtt csak egy bankkal álltam kapcsolatban. A kért adatokkal személyesen kerestem meg őket, ahol közölték, hogy ott lezárt számlán van, nem tartozik nekik.
  A kérdésem az lenne. akkor miért. hogyan lettem bárlistás, hogy tudom ezt kinyomozni? Hogyan tudom töröltetni magam, ha semmilyen banknál nincs tartozásom?

  2019-ben kifizettem a hitelem tőkéjét, a kamatot elengedték. Csak nem tudom, miért 5 éves passzív státuszba raktak és nem tájékoztattak erről előtte, hogy ez lesz!

  Jó napot kívánok!
  Lakásfelújításra szeretnék hitelt maguktól, ha van rá mód és lehetőség. A munkahelyem az stabil 270.000 Ft a nettó jövedelmem. Nem nagy összegre lenne szükségem.

  Üdvözlöm!
  1998-ban hitelfelvétel történt (devizahitel). 9.5 millió Ft. 4 évig tudtuk fizetni 77e/hó törlesztéssel. 4 év után a törlesztő duplájára emelkedett, ezt nem tudtuk fizetni! 2006- ban a bank (CIB) átadta a Köv. Rend-nek. Azóta 24 millió lett a tartozásunk! 6 éve nem tudunk pontot tenni az ügy végére. Most kaptunk egy ajánlatot: ha 12 milliót egybe kifizetünk, a fennmaradó részt elengedik. BÁR listán vagyunk.
  Milyen lehetőségeink vannak?
  Válaszukat köszönjük!
  Tisztelettel: L-né

  Kaphatok-e hitelt passzív bárlistásként lakásvásárlásra, esetleg jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt 6 millió Ft-ig? Egyedülálló vagyok.

  Szeretnék egy kisebb kölcsönt 1M Ft-ig lakásfelújításra, mert szeretném újítani a nyílászárókat.
  Előre is köszönöm!

  Jó napot kívánok!
  Sajnos passzív bárlistás vagyok.
  Kaphatok hitelt önöktől?
  Előre is köszönöm a segítségét.

  Jó napot kívánok!
  Érdeklődnék, hogy passzív bárlistás vagyok és kaphatok hitelt önöktől?

  Ha én BAR listán vagyok, akkor kapható hitel? Mert van 2 meglévő gyerek és házat akarnék venni, így a hitelemet szeretném kiváltani, azért szeretnék hitelt kérni.

  2021. december 31-ig passzív Baros voltam. 2 napja igényeltem személyi kölcsönt. Ma közölte velem a bank, aktív bárlistás vagyok.
  Nem kapok értesítést, ha felkerülök a KHR listára? Mert én nem kaptam!

  KHR listán szerepelek, de hitelt szeretnék felvenni. Meglévő hitelem fizetem. Most 600.000 forintra lenne szükségem.

  Nekem nincs tartozásom a Providentnél, de most a COFIDIS-től kértem a kölcsönt. 350 ezer forintra lenne szükségem.
  Várom válaszukat!

  Passzív bárlistás vagyok. November elején fizettem ki az utolsó részletet.
  Kaphatok hitelt lakásvásárlása? Van önerőm.

  Üdvözlöm!
  Az lenne a kérdésem, ha 2021 decemberében lett kifizetve végrehajtónak Provodent hitel, így passzív bár lista lett a vége, de maradéktalanul vissza lett fizetve, akkor van-e lehetőség személyi kölcsön felvételére?

  Nem vagyok BAR listás. 400.000 Ft kölcsönt szeretnék kérni SOS Providenttől. Banktól nem kapok. 75 éves vagyok.

  Jó napot.
  Passzív bárlistás vagyok. Már 1 éve szeretnék 1,5M személyi hitelt. Sehol nincs más hitelem vagy tartozásom. A jövedelmem nettó 179 ezer forint, bruttó 270 ezer forint.
  Tudnak nekem segíteni?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  Szeretnék érdeklődni, hogy BAR listán vagyok, kaphatok-e hitelt és a jövedelmem 66.000 Ft. Szeretnék kölcsönt felvenni.

  708
  0
  Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x