Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolás

A vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat a személyi és egyéb jogosultsági feltételeket, melyek teljesülése elengedhetetlen babaváró hitel igényléséhez. Egyik ilyen követelmény a megfelelő TB jogviszony igazolása.

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolás

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony

Az igénylő házaspárok közül legalább az egyik félnek igazolnia kell, hogy 3 éve folyamatosan:

  • a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (1997. évi LXXX. törvény 6. §-a alapján), vagy
  • felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, vagy
  • kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott (csak magyar állampolgár vagy olyan személy esetében fogadható el, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni)
  • diplomás GYED-ben részesült.

A 3 éves időszak számítása során a fenti, egymást követő időszakok összeadódnak.

A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha:

  • abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve
  • felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig 6 hónapnál hosszabb megszakítás nincs

Babaváró hitel igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

Fontos!

A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. Ez azt jelenti, hogy a babaváró hitelkérelem benyújtásának időpontjában (és az azt megelőző 180 napban – külföldről hazatérők esetében 90 napban – ) kizárólag a magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló, alábbi TB jogviszony fogadható el:

a) a munkaviszonyban (ide nem értve a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített Mt. szerinti munkaviszonyt), közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, vendégoktatói vagy külügyi szakmai ösztöndíjas jogviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, a honvédelmi alkalmazott, az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló, tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,

b) a szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, kivéve az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, képzésben részt vevő személy, hallgató tagját – 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói, felnőttképzési jogviszonya szünetelésének időtartama alatt is -, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagját, valamint a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagot 

d) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó, 

e) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó, 

f) a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy – a külön törvényben meghatározott- közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével – amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét

g) az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy, kivéve a saját jogú nyugdíjast,

h) a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve

  1. az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,
  2. az egyéb jogcímen – ide nem értve a g) pont és a (2) bekezdés szerint – biztosítottat,
  3. a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte

i) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben meghatározottak szerint a főállású kisadózóként bejelentett személy

Fontos!

Míg CSOK más államban fennálló TB jogviszonnyal is igényelhető akkor, ha a támogatott személy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyar TB jogviszony létesítését vállalja, addig babaváró hitel igénylésénél erre nincs lehetőség! Babaváró hitelre nem lehet jogosult az a házaspár, aki a hitelkérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik.

Fontos!

A babaváró hitelhez szükséges 3 éves folyamatos TB jogviszony igazolása során a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be! 

A babaváró hitel feltételeit részletesebben is meg tudja tekinteni honlapunkon.

Babaváró hitel kalkulátor

Számolja ki, mennyi lenne a havi törlesztő részlete. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Babaváró hitel kalkulátor

Fontos!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
172 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Ha tavasszal csak a kötelező 7,300 Ft-ot fizettem egy változás miatt, akkor ez beleszámít a korábbi TB jogviszonyba, vagy ez nem igazodik a folyamatos TB viszonyhoz? Milyen 3 éves TB jogviszonnyal kell rendelkezni? Amit a vállalat von le és azt igazolja a TB?

Minden feltételnek megfelelünk, de a TB feltételei nem teljesen érthető számunkra.
Párom 2018. júniusától dolgozik folyamatosan. Előtte ugyanennél a cégnél tanulmányi szerződéssel alkalmazták 4 hónapig. Mindezek előtt pedig középiskolai tanulmányait folytatta megszakítás nélkül.
Érdeklődnék, hogy jogosultak vagyunk-e a babaváró hitelre?

Lengyelországban dolgozom 12 éve. Feleségem lengyel. Baba novemberben lesz. Összkeresetünk most 1.3 millió. Magyar lakcimem van, de nem használt.
Mi az esélyünk?

Üdvözlöm!
A babaváró hitellel kapcsolatban érdeklődnék, ha volt esetleg olyan időszak, mely alatt nem volt munkaviszonyom, viszont saját magam befizettem a tb járulékot, akkor az folyamatos jogviszonynak tekinthet- e. Illetve igényelhetnénk úgy is a babavárót, ha a párom igaz külföldi munkaviszonnyal rendelkezik, azonban neki folyamatosan megvan itthon is a 3 év TB jogviszony megszakítás nélkül.
Köszönöm a segítséget!

Jó napot!

A 3 éves jogviszonyba bele számoljak a gyes/gyedet is?

Tisztelt Ügyintéző!
A párommal a babavárót szeretnénk igényelni és a TB jogviszonnyal kapcsolatban lenne kérdésem, mert nem vagyok biztos benne, hogy megfelelek a 3 éves feltételnek.
A következő időszakokból állna össze elvileg a 3 év:
– 2016.09.03 – 2018.02.02 – nappali felsőoktatási jogviszony
– 2018.04.17 – 2020.02.29 – munkavégzés során keletkezett jogviszony
– 2020.03.09 – 2020.05.15 – regisztrált álláskereső voltam és kaptam álláskeresési járadékot
– 2020.05.16 – 2020.07.15 – FHT-t kaptam csak,viszont továbbra is regisztrált álláskeresőként voltam nyilvántartva
– 2020.07.15 – től állandó, bejelentett munkahelyem van.
A kérdésem az lenne, hogy a fent leírtak megfelelnek-e a babaváró 3 éves feltételének? Illetve számít-e, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt regisztrált álláskereső voltam vagy csak akkor számítana ha áprilisban veszítettem volna el a munkahelyem?
Előre is köszönöm a segítséget!
Tisztelettel:
Beáta

Tisztelt Tanácsadó!
Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy éve költöztünk haza férjemmel külföldről, és mivel nem egyszerű minden papírt összesedni és lezárni egy életet külföldön, bármennyire siettünk, de 44 nap telt el a külföldi jogviszony megszűnése és a magyar jogviszony létrejötte között.
Ebben az esetben sincs semmi kivétel a 30 napnál nem több megszakítást illetően?
Köszönettel: Nóra

Tisztelt Címzett!
Az lenne a kérdésem, hogy elektronikus úton hogyan lehet igényelni a tb jogviszony fennállását igazoló hatósági bizonyítványt (ügyfélkapun keresztül, Kormányhivatal oldalán keresztül stb.)
Köszönettel: Ferenc

TB folytonossággal kapcsolatos kérdésem lenne, még pedig a következő:
Páromnak 2 hónap hiányzik a folytonosságból, de 1992-től vissza tudja igazolni. 2020. március-áprlisi hónap hiányzik sajnos.
Nekem 2010-től sajnos nem látszik 2019-ig az Angliai Társadalom Biztosítási befizetésem.
Mit tudna tanácsolni így a Babaváró hitel igényléséhez?
Válaszukat előre is köszönöm.
Tisztelettel: Anita

Üdv!
Nekem 2020.04.23-án szűnt meg a munkaviszonyom a járvány miatt. 2020. 07.08.-tól új munkahelyet találtam viszont a tb igazolásomat nem hajlandóak kiadni arra hivatkozva, hogy nem folyamatos az utólsó 180 napom. De ha én jól értelmeztem, akkor a jarványra való tekintettel ezt a munkaviszony megszünést nem kellene figyelembe venni mivel találtam új munkahelyet!
Ilyenkor mi a teendő?

Tavaly áprilistól GYOD-ban részesülök. A csokhoz hasonlóan a babaváró támogatásnál is igaz az, hogy aki a fent nevezett ellátásban részesül igényelheti a támogatást?

Üdv. Kérdésem a következő lenne. Januárban hazajöttem kiküldetédsi szerződésemből Németországból. Január, Február, Március, Április feléig munkanélküli ellátásban voltam. Utánna a vírus miatt nemtudtam elhelyezkedni, Aug elejétől sikerül elhelyezkednem.Ebben az esetben a TB jogviszonyom megszakadt, vagy még így is van esély a hitel elnyerésére? Köszönöm a választ.

Üdvözlöm!
Nekünk 30 napon túl 4 nappal haladtunk meg tb jogviszonyt! 6 éve folyamatosan van tb jogviszonyom, de a költözés miatt 4 nappal túl haladtunk a megengedett 30 napot! A baba úton van és a kölcsön ez miatt a 4 nap miatt nem sikerül, mert ez lenne az önerő! Így maradhatunk albérletben a kisbabával! Nincs erre a 4 napra valami megoldást!
Köszönöm válaszát!
Krisztina

Tisztelt Ügyintéző!
3 éves folyamatos jelenleg is aktív felsőoktatási tanulói jogviszonnyal lehet igényelni a babaváróhitelt?

Köszönöm a választ!

A vészhelyzet (Covid-19) ideje alatt 2 hónapra megszűnt a munkaviszonom, regisztrált álláskereső voltam, tehát a TB hozzájárulásom nem szakadt meg. Júniustól újra elkezdtem dolgozni, ugyanazon a munkahelyen, mint előtte. Az elmúlt 6 évben folyamatos munkaviszonyom volt. A feleségem gyes ellátásban részesül.
Kérdésem a következő:
Tudunk-e babaváró hitelt igényelni ezekkel a feltételekkel?

Kedves Ügyintéző,

Kérdésem merült fel a TB joviszony kapcsán. 2017.04.03.-2018.05.31 ig és 2018.09.05 mai napig folyamatosan dolgozom 8 órában. a két időintervallum között van 3 hónap amelyet nem tudok igazolni akkor állást kerestem de a hivatal segítségét nem vettem igénybe. Ez által jogosult vagyok babaváró támogatásra vagy a 3 hónap miatt csak jövőre leszek jogosult?

Előre is köszönöm.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy csak munkabérből származó jövedelem számít a babavárónál? Ugyanis nekem folyamatosan megvan a 3 év, viszont a tavalyi évben pár hónapot magam után fizettem a tb-t.
Válaszukat előre is köszönöm!

Jó napot kívánok!
Babaváró kölcsönt szeretnék felvenni szabad felhasználásra, de egy kérdésem lenne, hogy én gyodon vagyok itthon, arra lehet felvenni ilyen hitelt?

Üdvözlöm!
Lányom 2018 február 28-val befejezte a nappali OKI-s képzést, amivel megszerezte az első szakmáját. Addig folyamatosan tanult. 2018 04.03-tól határozatlan idejű munkaszerződéssel folyamatosan dolgozik. 2020. 03. hóban férjhez ment. A férje 4 éve az Óbudai egyetem hallgatója. A vészhelyzet miatt a szakdolgozatát nem tudta leadni 2020 májusban. 2020 június 10-e óta határozatlan munkaszerződéssel elhelyezkedett, de csak szeptemberben tudja beadni a halasztást az egyetemre, hogy jövőre le tudjon vizsgázni a munka mellett.
Szeretném megkérdezni, hogy a folyamatos 3 év TB igazolás melyiküknek lesz meg, melyiküknek érdemes igényelni?
Válaszát előre is köszönöm.
Csilla

Szeretném megkérdezni, hogy utólag befizetett 3 havi Tb-t elfogadják-e a Babaváró hitelhez? Előre is köszönöm a gyors választ.

Üdvözletem,
Párom német állampolgár, én magyar. Mindketten rendelkezünk magyarországi lakóhellyel. Jövedelmünk külföldről (Eu-s országból) származik.Jövedelmünk az elvárt szint felett van. Páromnak megvan a folyamatos 3 éves (külföldi)Tb fizetése. Nem vagyunk benne biztosak, de talán az én esetemben is. Házasok vagyunk. Babánk októberben érkezik.
Jelen feltételek mellett megigényelhető számunkra a babaváró hitel?
Köszönettel,
István

Tisztelt szakértők!
A kérdésem az lenne, hogy a babaváró hitelnél a tb jogviszony az igénylést megelőző 3 évre vonatkozik? Tehát férjem 2007-től 2015-ig folyamatosan dolgozott. 2015-től őstermelő volt. Itt maga után fizette a tb-t, de nem főállásban volt őstermelő, ez tavaly júniusig tartott. Tavaly júliustól 8 órás munkaviszonya van, decembertől ez mellett még egy vállalkozása is van.
Így megkapnánk a babaváró hitelt? Mert akkor idáig, ha az elmúlt 3 évet nézzük még csak 1 éves munkaviszonya van, ha az őstermelő nem számít bele a munkaviszonyba! Jelenleg 7 hetes terhes vagyok 3. Babánkkal, rá szeretnénk felvenni!
Köszönöm a választ!

Tisztelt Ügyintéző!
Én 25 éves vagyok, érdeklődni szeretnék. Párommal idén szeretnénk összeházasodni, már tervben van az első baba. Én 2018. szeptember 1. óta dolgozom óvónőként megszakítás nélkül (azaz mire megszületne a gyermekünk, nem lenne meg a 3 év munkaviszonyom). Diplomámat 2018. június 13-án szereztem, viszont külföldön, Komárnoban, a Selye János Egyetemen. Ez idő alatt Magyarországra fizettem a tb járulékot. Arról szeretnék érdeklődni, hogy ez az időszak beleszámít-e a szükséges 3 évbe? Párom szintén csak 2 év munkaviszonnyal rendelkezne addigra, ő OKJ esti tagozaton tanult.
Köszönettel
Reni

Katás vállalkozóként szünetel jelenleg a vállalkozásom a vírus miatt! Viszont álláskeresési támogatásban részesülők.
Úgy tudom folyamatos így is a tb jogviszony?

Érdeklődnék, hogy a jelen pandémiás helyzetben, hogy tudom a legegyszerűbben és leggyorsabban igényelni a TB igazolást babaváró hitel felvételéhez.
Köszönöm: Nikoletta

3 éves tb jogviszonyom meglenne most 30.-án (pulykatelepen dolgozok). Olyan madárinfluenzát elkaptak a madarak és kiölték a telepet és így 4 órára visszajelentettek 8 órából. 2 hét hiányzik.
Az a kérdésem, így megfogom kapni attól mert nem 8 órába vagyok bejelentve? Így a 4 órás bejelentett is jó a tb-hez?

A kérdésem az lenne hogy a Babaváró hitelhez szükséges 3 éves TB jogviszonyhoz a 4 órás munkaviszony is a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy e)–j) pontja alá tartozik?

Esetünkben 2019-ben 4 órás munkaviszonyom volt csak, ezt beleszámolják a 3 évbe?

Előre is köszönöm a választ.

Üdvözlöm!
A kérdésem az lenne, hogy több mint 10 év folyamatos munkaviszony után megszűnt a munkahelyem. 3 hónap álláskeresési támogatás után 6 hónap foglalkoztatás helyettesítő támogatást kaptam és csak ezután sikerült közalkalmazotti viszonyban újra elhelyezkedni. A babaváró hitelhez szükséges Tb igazolást megkaphatom még így, ha fél év múlva igényelném a hitelt?
Köszönöm válaszát.

Üdv!
A párommal a közeljövőben babaváró hitelt szeretnénk igényelni. Nem igazán egyértelmű számunkra, hogy a Tb jogviszony 3 éves időtartama mit takar. Ezt a 3 évet a mai naptól visszamenőleg kell számolni? Vagy pedig egy régebben egybefüggő időszak is beletartozik?
Előre is köszönöm válaszát.

2020. 04. 01.-én igényeltem, az OEP igazolást, azaz holnap hétfőn lesz már huszadik napja, és még mindig nem kaptam meg. 30 napig érvényes, ebből se lesz babaváró!
Hol akadhatott el, hol reklamáljak?

172
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x