Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolás

A vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat a személyi és egyéb jogosultsági feltételeket, melyek teljesülése elengedhetetlen babaváró hitel igényléséhez. Egyik ilyen követelmény a megfelelő TB jogviszony igazolása.

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolás

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony

Az igénylő házaspárok közül legalább az egyik félnek igazolnia kell, hogy 3 éve folyamatosan:

  • a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (1997. évi LXXX. törvény 6. §-a alapján), vagy
  • felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, vagy
  • kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott (csak magyar állampolgár vagy olyan személy esetében fogadható el, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni)
  • diplomás GYED-ben részesült.

A 3 éves időszak számítása során a fenti, egymást követő időszakok összeadódnak.

A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha:

  • abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve
  • felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig 6 hónapnál hosszabb megszakítás nincs

Babaváró hitel igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

Fontos!

A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. Ez azt jelenti, hogy a babaváró hitelkérelem benyújtásának időpontjában (és az azt megelőző 180 napban – külföldről hazatérők esetében 90 napban – ) kizárólag a magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló, alábbi TB jogviszony fogadható el:

a) a munkaviszonyban (ide nem értve a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített Mt. szerinti munkaviszonyt), közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, vendégoktatói vagy külügyi szakmai ösztöndíjas jogviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, a honvédelmi alkalmazott, az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló, tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,

b) a szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, kivéve az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, képzésben részt vevő személy, hallgató tagját – 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói, felnőttképzési jogviszonya szünetelésének időtartama alatt is -, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagját, valamint a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagot 

d) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó, 

e) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó, 

f) a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy – a külön törvényben meghatározott- közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével – amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét

g) az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy, kivéve a saját jogú nyugdíjast,

h) a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve

  1. az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,
  2. az egyéb jogcímen – ide nem értve a g) pont és a (2) bekezdés szerint – biztosítottat,
  3. a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte

i) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben meghatározottak szerint a főállású kisadózóként bejelentett személy

Fontos!

Míg CSOK más államban fennálló TB jogviszonnyal is igényelhető akkor, ha a támogatott személy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyar TB jogviszony létesítését vállalja, addig babaváró hitel igénylésénél erre nincs lehetőség! Babaváró hitelre nem lehet jogosult az a házaspár, aki a hitelkérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik.

Fontos!

A babaváró hitelhez szükséges 3 éves folyamatos TB jogviszony igazolása során a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be! 

A babaváró hitel feltételeit részletesebben is meg tudja tekinteni honlapunkon.

Babaváró hitel kalkulátor

Számolja ki, mennyi lenne a havi törlesztő részlete. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Babaváró hitel kalkulátor

Fontos!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
228 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Kedves Hitelnet!
Férjem Németországban dolgozik, magyar állampolgár magyar lakcímmel. Nekem nincs munkahelyem. Babavárót illetve CSOK-ot szeretnénk igényelni. Azt olvastam, hogy külföldi munkavállaló is igényelheti, amennyiben vállalja a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar tb biztosítottja lesz. (Tervben van, hogy itthon fog dolgozni.) Akkor most elég lenyilatkozni az igénylés előtt, és akkor a külföldi tb nem lehet kizáró ok?

Jó napot!
Páromnak megvan a 3 év munkaviszonya, de csak 4 óraban volt bejelentve. Babaváró hitelhez elfogadható a 4 órás munkából származó Tb?
Üdv.
Laci

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy van olyan bank ahonnan határozott idejű munkaszerződéssel igényelni tudnánk a Babaváró támogatást? A férjemnek határozatlan a munkaszerződése, de neki egyéb hitel miatt le van terhelve, így az én fizetésemre is szükségünk lenne.
Tavaly októberben kezdtem a jelenlegi munkahelyemen dolgozni és idén októberig van munkaszerződésem. Sajnos a szerződés határozatlanra való módosítása és szándéknyilatkozat kiadása nem megoldható.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Niki

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne 3 nappal túlmentem 30 napon. Ilyenkor mit udok csinálni, hogy én is jogosult legyek babaváróra?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2017.08.05-től 2020.10.31-ig volt egyetemi nappali jogviszonyom. Ezután 2021 03.16-tól jelenleg is munkaviszonyban állok.
A jelenlegi munkahelyem (2021.03.16-jelenleg) és a tanulmányom között volt egy ideiglenes 4 hónapig tartó munkám, szintén bejelentett, viszont az ideiglenes (2020.09.25-2021.02.11) és a jelenlegi között több mint 30 nap szünet van.
A kérdésem az lenne, hogy ez belefér-e még a 6 hónapos jogviszony utáni szünetbe vagy nem? Jogosult lehetek a támogatásra?

Jó napot!
Nekem 2021 február 11-el megszűnt a munkaviszonyom, viszont 2021. február 12-től március 16-ig napi bejelentéssel voltam a jelenlegi munkahelyemen. Mivel ez több mint 30 nap, de minden papírom megvan arról, hogy dolgoztam, csak napi bejelentéssel, akkor még jogosult lehetek a támogatásra? Ha ez a kicsit több mint 30 nap, beleszámít (napi bejelentés), akkor meglenne a 3 évem.

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egy évig gyesen voltam, aztán most 2 éve dolgozom. Volt munkaváltás, de nem volt megszakítva. Akkor jogosult vagyok a babaváró hitelre és a terhességem előtt dolgoztam.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, ha mindketten magunk után fizettük a TB-t 2 évig és csak 1 éve dolgozunk, jogosultak vagyunk a hitelre?

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék. Jelenleg Gyesen vagyok. Az lenne a kérdésem, ha nekem lejár a gyesem és új munkahelyen szeretnék dolgozni, akkor nem szakad meg a Tb jogviszonyom, ugyanúgy jogosultak vagyunk a babaváró hitelre (mivel nekem megvan a 3 év tb jogviszonyom) és ugyanúgy 1 hónap megszakításom lehet a tb jogviszonyomban?
Meg az lenne a másik kérdésem, ha megszakítás közben intéznénk a babaváró hitelt, az alatt az idő alatt tudnék csak elállni dolgozni, elfogadják-e azt az 1 hónap megszakítás időt, amibe pont beleesnék?
Előre köszönöm.

Üdvözlöm!
Meg szeretném kérdezni, hogy ha én 2019.10.07-2020.06.16-ig folyamatosan dolgoztam, majd 2020.08.01-én tudtam csak munkába állni a vírushelyzet miatt 2020.10.30-ig és újból 2020.11.18-én álltam ismét munkába és itt vagyok a mai napig.
Jogosult vagyok a babaváróra?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
2019. július 5-én született a kisfiam, így még GYES-en vagyok. 2021. július 25-től megszűnt a munkahelyem. A 3 éves TB jogviszonyom így is meglenne vagy a GYES időtartama nem számít bele?
A páromnak sajnos a 3 év TB jogviszonya nincs meg.
Köszönöm a segítséget!

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy férjemnek 5 hónapja bejelentett munkahelye van. Előtte kb. 4 évig kiemelt ápolási díjat kapott.
Így jogosultak lehetünk a babaváróra?

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy ha 2020. május. 11 – 2020. július 18-ig nem volt állasom, azóta van a mai napig ugyanazon a helyen, jogosult lehetek-e a babaváró hitel megigénylésére?
Válaszát előre is köszönöm!

2019. április 23-tól dolgozok a cégnél. 2022 április 23-ával telik le a 3 év. Esetleg korábban kiadják az igazolást a 2020-as szökőév miatt? Babaváró hitel miatt fontos, mivel április 28-ra vagyok kiírva szülésre. (Április 23 szombatra esik, amikor nincs banki ügyintézés, így ha pénteken kiadnák az igazolást, már nagyobb eséllyel indulnánk a banknál, hogy beleférjen szülésig a hitelkérelem aláírása.)

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy párom 2019.03.01-től 2019.12.01-ig nappali tagozaton tanult OKJ képzés keretében. Ez beleszámít a 3 éves jogviszonyban? Utána rögtön munkába állt, így a két időpont között nem volt szünetelés.
Köszönöm!

Jó napot!
Érdeklődnék a babaváró igényléssel kapcsolatban. Nekem bejelentett osztrák munkahelyem van, a feleségemnek pedig októbertől április 30-ig határozott szerződése van, utána pedig átvált határozatlanra neki.
Van rá esély, hogy igényelhessük vagy sem?
Válaszát előre köszönöm!

Üdvözlöm!
Csak annyi lenne a kérdésem, hogy a külföldi tb-t a kormányhivatalban igazolják le?
Köszönöm a választ!

Üdvözlöm!
2017. november 4-étől 2020. december 16-áig férjemmel hivatalosan dolgoztunk külföldön, Angliában, melyet tavaly márciusban az E104 alapján le is igazolt Anglia. Kevesebb mint 30 napos a tb megszakításunk és van 180 napos magyar tb-nk.
Jogosultak leszünk a babaváróra?

Üdvözlöm!
Szeretném kérni a segítségét, hogy jól gondolkozom-e.
Felsőoktatás befejezése után, 2020. december 16-tól vagyok tb járulék fizetésére kötelezett, azaz, ha jól értem, addig biztosított vagyok. 2020 december 16-tól fizettem a TB járulékot magam után 182 napig, majd 2021. június 16-tól már érvényes munkaviszonyom van.
Több helyen olvastam, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt 180 napot beleszámolnak a jogviszonyba. Ez alapján én úgy értelmezem, hogy a felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakításom nincs. Ennek ellenére a TB jogviszony igazolást elutasították a 3 év nem teljesülése végett.
Én ezt nem így gondolom, de valóban így lenne, hogy nem vagyok rá jogosult?
Válaszát előre is köszönöm szépen!
Üdv.
István

Üdvözlöm!
Egy picit segítséget szeretnék kérni tb ügyben. A férjem 2019. február 1-én lett KATA-s vállalkozó, akkor neki így megvan a 3 év tb most 2022 februárjában? Vagy 2 hónap híján nincs, mert 2021 december 31-ig számít az adóév? És így csak 2 év és 10 hónap van csak, amit le tud igazolni? 2019 február előtt nem volt neki bejelentett munkája, maga után fizette a tb-t.
Olvastam, ha munka nélküliként ő fizette maga után a tb-t, az nem számít bele a 3 évbe.
Köszönöm!

Üdv.
Olyan kérdésem lenne, nekem majd csak 2023. január 1-jével lenne meg a tb jogviszonyom. Ha mondjuk decemberben valamikor elkezdtem intézni a hitelt, akkor azt utólag be lehet nyújtani?

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy mi a helyzet akkor, ha a tb jogviszony folyamatosan rendezve volt, de ebből csak két év nyolc hónap munkavégzésből ered.

Üdvözlöm!
Egy olyan problémával fordulnék önökhöz, hogy 2019. óta Szlovákiában tanulok, viszont magyar egyetemen. Későn tudtam meg, hogy valamiért nem fizetnek utánam TB-t (pedig nappali képzés) emiatt van kb. 5 hónap kiesésem. Az OEP elutasító levelet küldött ki. Ha tudom bizonyítani, hogy nappali képzés alatt állok, akkor tehetek valamit? Vagy esetleg visszamenőleg téríthetem azt a pár hónapot?

Üdvözlöm!
Babaváró hitelt szeretnénk igényelni Anglia munkavállalás után. Az itthoni 180 nap már megvan és le is igazolja az OEP. Azonban a külföldi TB-ről az OEP által kiállított hivatalos S041 nyomtatványt, melyben fehéren – feketén szerepel, hogy volt kint végig fizetve biztosítás, nem fogadják el. (Nem a bank, a központ.) Azt kérik, a külföldi biztosítótól kérjek ki igazolást, majd azt vigyem el hivatalos fordító irodába.
A kérdésem az lenne, ez a dokumentum Anglia esetén vajon a Statement of National Insurance contributions (NICs) vagy az U1 esetleg az E104 nyomtatvány lehet az?
Válaszát előre is köszönöm.

Szép napot kívánok!
Olyan kérdésem lenne, hogy a TB igazolást kérve megtudtam, hogy nem az én hibámból 36 napig nem voltam bejelentve egy futár cégnél! Emiatt ami ugye nem az én hibám, elbuktam 6 nap miatt a 3 éves tb-t. Jelenlegi munkahelyemen 2.5 éve vagyok és ezelőtt is rendes bejelentett munkahelyen voltam, csak amíg az egyikről a másikra váltottam, jött közbe a futárkodás.
Van esetleg valami lehetőség kérelmet benyújtani a 6 nap miatt, ami nem az én hibám vagy valami megoldást találni?
Előtte is és azóta is rendes munkahelyen dolgozok!
Válaszukat előre is köszönöm!

Jó napot!
A 3 éves folyamatos TB jogviszonyra vonatkozóan van bármilyen kötöttség, hogy mely évektől kezdve veszik ezt figyelembe? Gondolok itt arra a konkrét helyzetre, hogy 2012-2016 között felsőoktatási intézményben tanultam, majd ezt követően 2016.12.12-től munkába is álltam és 2019.09.30-ig dolgoztam azon a munkahelyen. Miután eljöttem 15 nap kiesésem volt, mert várnom kellett a papírjaimra, majd 2019.10.14-től 2019.11.18-ig voltam munkanélkülin. Majd 19-től már dolgoztam folyamatosan külföldön egészen 2020. áprilisig. Azóta már itthon dolgozom másfél éve.
Ez így elfogadható lenne? Már ha csak 2016.12.12-től is nézem az én értelmezésem szerint bele kellene férnem, hiszen a megszakítás 13 nap volt csak.
Elfogadható ez így?

Üdvözlöm!
2019.01.02-től folyamatos munkaviszonyom van, megszakítás nélkül. 2022.01.05-én megigényeltem az OEP igazolást a babaváróhoz ma (2022.01.10) érkezett a határozat, hogy elutasítják, arra hivatkozva, hogy csak a ténylegesen biztosításban töltött időt lehet figyelembe venni a teljesítendő 3 éves biztosítási idő vizsgálata során.
Nem értem, hogy miért nem elég ez a 3 év?!
Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlöm,
Ha a TB-s igazolást december 02-án igényeltem, azt január 05-én még elfogják a bankban fogadni? Vagy semmi esély rá?

Üdvözlöm!
Párommal 2020 februárjában költöztünk haza Londonból, ahol évekig volt folyamatos TB jogviszonyunk. Nekem 2020. február 13-án szűnt meg az angol jogviszony és itthon csak május közepétől folytatódott a magyar, amikor bejelentkeztem a munkanélkülibe. Ha jól tudom, március 11-től június 18-ig veszélyhelyzet volt, ami idő alatt nem veszik figyelembe a jogviszony kiesést.
Azt szeretném megtudni, nekem most jár-e babaváró hitel, hiszen az angol jogviszonyom megszűnése és az itthoni veszélyhelyzet kezdete között kevesebb mint egy hónap telt el.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Szakértők!
Én a párommal 2019 decemberében jöttem haza Hollandiából. Az ottani TB papírokat csak februárban kaptam meg, így tudtam rendezni a munkanélkülire való jogosultságom itthon. A köztes időben természetesen fizettük magunk után a TB-t. A köztes idő beleszámít a 3 évbe?

228
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x