Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolás

A vonatkozó kormányrendelet meghatározza azokat a személyi és egyéb jogosultsági feltételeket, melyek teljesülése elengedhetetlen babaváró hitel igényléséhez. Egyik ilyen követelmény a megfelelő TB jogviszony igazolása.

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony igazolás

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony

Az igénylő házaspárok közül legalább az egyik félnek igazolnia kell, hogy 3 éve folyamatosan:

  • a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (1997. évi LXXX. törvény 6. §-a alapján), vagy
  • felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, vagy
  • kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott (csak magyar állampolgár vagy olyan személy esetében fogadható el, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni)
  • diplomás GYED-ben részesült.

A 3 éves időszak számítása során a fenti, egymást követő időszakok összeadódnak.

A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha:

  • abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve
  • felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig 6 hónapnál hosszabb megszakítás nincs

Babaváró hitel igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

Fontos!

A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 6. § (1) bekezdés a), b) vagy d)-i) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. Ez azt jelenti, hogy a babaváró hitelkérelem benyújtásának időpontjában (és az azt megelőző 180 napban – külföldről hazatérők esetében 90 napban – ) kizárólag a magyar társadalombiztosítási rendszerben fennálló, alábbi TB jogviszony fogadható el:

a) a munkaviszonyban (ide nem értve a saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy által létesített Mt. szerinti munkaviszonyt), közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, politikai szolgálati jogviszonyban, biztosi jogviszonyban, ügyészségi szolgálati jogviszonyban, bírói szolgálati jogviszonyban, igazságügyi alkalmazotti szolgálati viszonyban, nevelőszülői foglalkoztatási jogviszonyban, ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyban, vendégoktatói vagy külügyi szakmai ösztöndíjas jogviszonyban, közfoglalkoztatási jogviszonyban álló személy, a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, az Országgyűlési Őrség, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal hivatásos állományú tagja, a Magyar Honvédség szerződéses állományú tagja, a katonai szolgálatot teljesítő önkéntes tartalékos katona, a honvédelmi alkalmazott, az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi szószóló, tekintet nélkül arra, hogy foglalkoztatása teljes vagy részmunkaidőben történik,

b) a szövetkezet tagja, aki a szövetkezet tevékenységében munkaviszony, vállalkozási vagy megbízási jogviszony keretében személyesen közreműködik, kivéve az iskolaszövetkezet nappali rendszerű oktatás keretében tanulmányokat folytató tanuló, képzésben részt vevő személy, hallgató tagját – 25. életévének betöltéséig a tanulói, hallgatói, felnőttképzési jogviszonya szünetelésének időtartama alatt is -, a közérdekű nyugdíjas szövetkezet öregségi nyugdíjban vagy átmeneti bányászjáradékban részesülő tagját, valamint a szociális szövetkezetben tagi munkavégzés keretében munkát végző tagot 

d) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó, 

e) a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő társas vállalkozó, 

f) a díjazás ellenében munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony keretében (megbízási szerződés alapján, egyéni vállalkozónak nem minősülő vállalkozási jogviszonyban) személyesen munkát végző személy – a külön törvényben meghatározott- közérdekű önkéntes tevékenységet végző személy kivételével – amennyiben az e tevékenységéből származó, tárgyhavi járulékalapot képező jövedelme eléri a minimálbér harminc százalékát, illetőleg naptári napokra annak harmincad részét

g) az egyházi szolgálati viszonyban álló egyházi személy, kivéve a saját jogú nyugdíjast,

h) a mezőgazdasági őstermelő, ha a reá irányadó nyugdíjkorhatárig hátralévő idő és a már megszerzett szolgálati idő együttesen legalább 20 év, kivéve

  1. az őstermelői tevékenységet közös igazolvány alapján folytató kiskorú személyt és a gazdálkodó család kiskorú tagját,
  2. az egyéb jogcímen – ide nem értve a g) pont és a (2) bekezdés szerint – biztosítottat,
  3. a saját jogú nyugdíjast és az özvegyi nyugdíjban részesülő személyt, aki a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt betöltötte

i) a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvényben meghatározottak szerint a főállású kisadózóként bejelentett személy

Fontos!

Míg CSOK más államban fennálló TB jogviszonnyal is igényelhető akkor, ha a támogatott személy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül magyar TB jogviszony létesítését vállalja, addig babaváró hitel igénylésénél erre nincs lehetőség! Babaváró hitelre nem lehet jogosult az a házaspár, aki a hitelkérelem benyújtásakor külföldi TB jogviszonnyal rendelkezik.

Fontos!

A babaváró hitelhez szükséges 3 éves folyamatos TB jogviszony igazolása során a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be! 

A babaváró hitel feltételeit részletesebben is meg tudja tekinteni honlapunkon.

Babaváró hitel kalkulátor

Számolja ki, mennyi lenne a havi törlesztő részlete. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Babaváró hitel kalkulátor

Fontos!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

256 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Üdvözlöm .
A kérdésem az lenne, hogy december 1-gyel lett volna meg a 3 év tb igazolásom, viszont eddig Cseden voltam, most 4-étől viszont már gyeden vagyok.
Ez az időszak is beleszámít a TB jogviszonyba? Vagy így már nem lesz meg a három évem?
Köszönöm.

Üdvözlöm!
Kérdésem, hogy alkalmas-e a tb jogviszonyom a babaváró hitel igénylésre?
2019.10.08-án kezdtem dolgozni, viszont 2020.04.21-től fizetés nélküli szabadságra mentem az iskolabezárások miatt és magamnak fizettem a TB-t egészen 2021.02.26-ig (itt megszűnt a munkaviszonyom), utána legközelebb 2021.06.21-től van folyamatosan jelenleg is fennálló munkaviszonyom.
Saját értelmezésem:
2021.02.26 – 2021.06.21 jogviszony nélküli időszak nem számít a vészhelyzet miatt.
Egyedül a fizetés nélküli időszakra, ahol saját magam fizettem TB-t nem találtam egyértelmű választ az interneten, de ha beleszámít akkor elméletben jogosult vagyok a babaváróra.
Válaszát előre is köszönöm.
Köszönettel.
István

Szép napot!
Sajnos úgy néz ki, félreinformáltak a bankomnál a babaváró hitellel kapcsolatban. A folyamatos 3 év TB jogviszonyom megvan, viszont 2020.06.15-2020.09.12. napjáig álláskereső támogatásban részesültem, 2020.09.13-2021.05.02 között pedig a helyi Önkormányzat által volt TB támogatásom.
Így ténylegesen nem lehetséges a babaváró igénylése?
Előre is köszönöm a választ!
Üdvözlettel,
Dávid

Üdvözlöm!
Azt szeretném megkérdezni, hogy az álláskeresési támogatás is beleszámít-e a babaváróhoz szükséges TB biztosítottságba?

Üdvözlöm.
Sajnos október 2-ával megszakadt a 30 napos megszakításom, viszont már 04-én kezdek a munkahelyemen.
Ilyenkor úszott a 3 éves tb jogviszonyom? Nincs rá valami megoldás? Csupán 2 nap.

Üdvözlöm!
2020.09.30-al megszűnt az osztrák munkaviszonyom, mert már megvolt az itthoni munkahelyem. Októberben 12 munkanapot egyszerűsített munkaszerződéssel voltam bejelentve (betanulás miatt), majd november 1-től főállás. Így a tb megszakításom 30 nap helyett 31 nap lett, mivel október 31 napos.
Nincs lehetőség fellebbezni, méltányossági kérelmet írni?
Köszönöm, üdvözlettel, Áron

Üdv,
kérdésem a következő: ha a TB igazolás feltételei rendben vannak és az igényléskor is van megfelelő magyar TB jogviszony, és meg is kapjuk a hitelt, van-e olyan feltétel a hitelszerződésben, ami szerint ha a későbbiekben megszűnik a magyar TB jogviszony, akkor vissza kell fizetni a folyósított összeget vagy megszűnik a kamattámogatás?
Köszönöm előre is.

Üdv!
Nekem 31 nap megszakításom van. 2020. 03. 17-én mentem el munkanélkülire, előtte külföldön dolgoztunk, és február 14-el ki lettem ott jelentve. A vészhelyzet március 16-án lépett életbe, tehát elvileg azt az 1 napot nem kéne figyelembe venni. Melyik szerv fogja ezt a napot elnézni? Mivel az OEP addig nem ad ki igazolást sem.

Jó napot kívánok!
Mit tehetünk abban az esetben, ha minden feltétel adott, kivéve a 3 éves tb viszony, mert 30 nap helyett 33 nap megszakítása rendelkezünk.

Üdvözlöm!
Férjem 6 éve külföldön dolgozik, nekem megvan a 90 nap TB jogviszony itthon. Akkor igényelhetjük a babaváró hitelt? Én úgy olvastam, hogy ha külföldön megvan a 3 év, akkor a másik félnek csak 90 napot kell itthon igazolnia.
Köszönöm válaszát.
Hajnalka

Kedves Hitelnet!
Az lenne a kérdésem, hogy a kikért oep igazolás alapján 2021.01.08-2021.01.31. alatti időszak hiányzik a folyamatos 3 év munkaviszonyhoz, viszont itt saját hibámon kívül az étterem, ahol dolgoztam zárva volt a vészhelyzet miatt.
Tudok valamit csinálni, hogy ne utasítsák el emiatt a kérelmemet?
Köszönöm szépen!

2019.08.08-től 2021.10.19-ig dolgoztam a másik helyen. 10.25-én kezdtem. Mikor tudom intézni a babaváró hitelt? Csak akkor, ha meglesz a 3 évem vagy akkor is lehet már, ha pár nap van, hogy meglegyen a 3 évem?

Én azt szeretném kérdezni, hogy 2019. 09. 05-én kezdtem dolgozni és 2020. 08. 17-ig. 2022. 09. 18-án kezdtem újra dolgozni és ez tart mai napig. Azt szeretném kérdezni, hogy így 31 nap tb van megszakítva. Így 2022. 09. 18-án kaphatok-e tb igazolást babaváró kölcsönhöz mivel veszélyhelyzet alatt volt a megszakításom!

Kedves Hitelnet,
Mi mar megkaptuk az OEP-től a tb jogviszonyt a babaváró hitelre. Sajnos mire mindent összegyűjtöttünk, illetve megtaláltuk a számunkra megfelelő bankot, addigra lejárt a 30 nap.
Van rá lehetőség, hogy újfent megigényeljük, ha még nem vettünk fel babaváró hitelt?

Kedves Hitelnet!
Férjem Németországban dolgozik, magyar állampolgár magyar lakcímmel. Nekem nincs munkahelyem. Babavárót illetve CSOK-ot szeretnénk igényelni. Azt olvastam, hogy külföldi munkavállaló is igényelheti, amennyiben vállalja a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül a magyar tb biztosítottja lesz. (Tervben van, hogy itthon fog dolgozni.) Akkor most elég lenyilatkozni az igénylés előtt, és akkor a külföldi tb nem lehet kizáró ok?

Jó napot!
Páromnak megvan a 3 év munkaviszonya, de csak 4 óraban volt bejelentve. Babaváró hitelhez elfogadható a 4 órás munkából származó Tb?
Üdv.
Laci

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy van olyan bank ahonnan határozott idejű munkaszerződéssel igényelni tudnánk a Babaváró támogatást? A férjemnek határozatlan a munkaszerződése, de neki egyéb hitel miatt le van terhelve, így az én fizetésemre is szükségünk lenne.
Tavaly októberben kezdtem a jelenlegi munkahelyemen dolgozni és idén októberig van munkaszerződésem. Sajnos a szerződés határozatlanra való módosítása és szándéknyilatkozat kiadása nem megoldható.
Válaszukat előre is nagyon köszönöm!
Niki

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne 3 nappal túlmentem 30 napon. Ilyenkor mit udok csinálni, hogy én is jogosult legyek babaváróra?
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelt Hitelnet!
2017.08.05-től 2020.10.31-ig volt egyetemi nappali jogviszonyom. Ezután 2021 03.16-tól jelenleg is munkaviszonyban állok.
A jelenlegi munkahelyem (2021.03.16-jelenleg) és a tanulmányom között volt egy ideiglenes 4 hónapig tartó munkám, szintén bejelentett, viszont az ideiglenes (2020.09.25-2021.02.11) és a jelenlegi között több mint 30 nap szünet van.
A kérdésem az lenne, hogy ez belefér-e még a 6 hónapos jogviszony utáni szünetbe vagy nem? Jogosult lehetek a támogatásra?

Jó napot!
Nekem 2021 február 11-el megszűnt a munkaviszonyom, viszont 2021. február 12-től március 16-ig napi bejelentéssel voltam a jelenlegi munkahelyemen. Mivel ez több mint 30 nap, de minden papírom megvan arról, hogy dolgoztam, csak napi bejelentéssel, akkor még jogosult lehetek a támogatásra? Ha ez a kicsit több mint 30 nap, beleszámít (napi bejelentés), akkor meglenne a 3 évem.

Jó napot!
Nekem olyan kérdésem lenne, hogy egy évig gyesen voltam, aztán most 2 éve dolgozom. Volt munkaváltás, de nem volt megszakítva. Akkor jogosult vagyok a babaváró hitelre és a terhességem előtt dolgoztam.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, ha mindketten magunk után fizettük a TB-t 2 évig és csak 1 éve dolgozunk, jogosultak vagyunk a hitelre?

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék. Jelenleg Gyesen vagyok. Az lenne a kérdésem, ha nekem lejár a gyesem és új munkahelyen szeretnék dolgozni, akkor nem szakad meg a Tb jogviszonyom, ugyanúgy jogosultak vagyunk a babaváró hitelre (mivel nekem megvan a 3 év tb jogviszonyom) és ugyanúgy 1 hónap megszakításom lehet a tb jogviszonyomban?
Meg az lenne a másik kérdésem, ha megszakítás közben intéznénk a babaváró hitelt, az alatt az idő alatt tudnék csak elállni dolgozni, elfogadják-e azt az 1 hónap megszakítás időt, amibe pont beleesnék?
Előre köszönöm.

Üdvözlöm!
Meg szeretném kérdezni, hogy ha én 2019.10.07-2020.06.16-ig folyamatosan dolgoztam, majd 2020.08.01-én tudtam csak munkába állni a vírushelyzet miatt 2020.10.30-ig és újból 2020.11.18-én álltam ismét munkába és itt vagyok a mai napig.
Jogosult vagyok a babaváróra?
Válaszát előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
2019. július 5-én született a kisfiam, így még GYES-en vagyok. 2021. július 25-től megszűnt a munkahelyem. A 3 éves TB jogviszonyom így is meglenne vagy a GYES időtartama nem számít bele?
A páromnak sajnos a 3 év TB jogviszonya nincs meg.
Köszönöm a segítséget!

Üdvözlöm.
Az lenne a kérdésem, hogy férjemnek 5 hónapja bejelentett munkahelye van. Előtte kb. 4 évig kiemelt ápolási díjat kapott.
Így jogosultak lehetünk a babaváróra?

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy ha 2020. május. 11 – 2020. július 18-ig nem volt állasom, azóta van a mai napig ugyanazon a helyen, jogosult lehetek-e a babaváró hitel megigénylésére?
Válaszát előre is köszönöm!

2019. április 23-tól dolgozok a cégnél. 2022 április 23-ával telik le a 3 év. Esetleg korábban kiadják az igazolást a 2020-as szökőév miatt? Babaváró hitel miatt fontos, mivel április 28-ra vagyok kiírva szülésre. (Április 23 szombatra esik, amikor nincs banki ügyintézés, így ha pénteken kiadnák az igazolást, már nagyobb eséllyel indulnánk a banknál, hogy beleférjen szülésig a hitelkérelem aláírása.)

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogy párom 2019.03.01-től 2019.12.01-ig nappali tagozaton tanult OKJ képzés keretében. Ez beleszámít a 3 éves jogviszonyban? Utána rögtön munkába állt, így a két időpont között nem volt szünetelés.
Köszönöm!

Jó napot!
Érdeklődnék a babaváró igényléssel kapcsolatban. Nekem bejelentett osztrák munkahelyem van, a feleségemnek pedig októbertől április 30-ig határozott szerződése van, utána pedig átvált határozatlanra neki.
Van rá esély, hogy igényelhessük vagy sem?
Válaszát előre köszönöm!

256
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x