Mikor szüneteltethető a babaváró hitel?

Tisztelt Szakértő!

Nekem a márciusi pénzügyi moratóriummal és a babaváró kölcsön felfüggesztésével kapcsolatban vannak kérdéseim.

I. Nekünk 2020. február 26-án folyósították a kölcsönt, március 26-án lett volna esedékes az első törlesztőrészlet levonása. A március közepén bevezett pénzügyi moratórium miatt azonban nem kell törlesztenünk ebben az évben. Illetve a pénzügyi moratórium szerint a 0,5%-os kezességvállalási díjat nem kell majd egyáltalán kifizetnünk 2020-ra vonatkozóan.
1. Jól értem tehát, hogy a 2020 márciusában esedékes törlesztőrészletet (kezességvállalási díj nélkül) majd 2021 januárjában kell fizetnünk?

2. Időközben várandós lettem, szeretnénk felfüggeszteni a törlesztést. 2020 májusában töltöm be a 12. hetet. Amennyiben 2020 májusában kérjük a törlesztés felfüggesztését, az azt jelenti, hogy 2023 májusában kell majd kifizetnünk a 2020 márciusában esedékes törlesztőrészletet (kezességvállalási díj nélkül)?
I. A kölcsön törlesztésének felfüggesztésével kapcsolatban több kérdésem is van.

1. Kötelező felfüggesztenem a törlesztést, amikor a magzat betölti a 12. hetet? A kormányrendeletben és a kölcsönszerződésben úgy áll, hogy “jogosultak” vagyunk felfüggeszteni. Kérem, erősítsen meg, hogy jól értem, ez csak egy lehetőség.
2. Jól gondolom, hogy a betöltött 12. hét után bármikor felfüggeszthetem a terhesség alatt a törlesztést? Akár a 38. héten is?
3. És dönthetek úgy, hogy csak a gyermek születését követően kérem a felfüggesztést? Tehát ha 2020 novemberében születik a gyermekünk, felfüggeszthetem a törlesztést 2021 januárjában? Ha jól értem, nekünk 2021 januárjában lesz esedékes az első törlesztőrészletünk. Amennyiben 2021 januárjában függesztjük fel a törlesztést, úgy 2024 januárjában kellene először fizetnünk?
4. Köteles vagyok bejelenteni/igazolni, hogy betöltöttem a 12. hetet akkor is, ha nem kérek felfüggesztést? Ha jól értem, ez az én érdekem, mert akkor már jár a kamatmentesség.
5. Köteles vagyok bejelenteni, amikor a gyermek megszületett?

Elnézését kérem, hosszúra sikerült a szcenárióm,

Várom válaszát, sajnos a bankomban nem tudnak kellőképpen segíteni az ilyen speciális kérdésekben,
Köszönettel,
Lili

Kedves Lili!

A fizetési moratórium ideje alatt nincsen törlesztési kötelezettségük. A babaváró hitel első törlesztése tehát januárban lenne esedékes.

A babaváró hiteltörlesztés szüneteltetése iránti kérelem vér szerinti gyermek esetén a várandósság betöltött 12. hetét követően – ideértve a szülést követő időszakot is – nyújtható be. A váradnósság betöltött 12. hetekor tehát nem kötelező kérni a felfüggesztést, ezt a gyermek megszületése után is meg lehet tenni. Amennyiben 2021 januárjában kérik a felfüggesztést, akkor 3 évig – 2024. januárig – nem kell törleszteniük.

A babaváró kölcsönszerződés tartalmazza az Önök nyilatkozatát, amelyben vállalják, hogy ha a gyermek születését követően nem igényelnek családtámogatási ellátást, vagy ha azt családtámogatási kifizetőhelyen igénylik, a vér szerinti gyermek születési anyakönyvi kivonatát, lakcímét igazoló hatósági igazolványát és adóigazolványát a hitelintézet részére bemutatják.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Ha az otthonteremtéssel összefüggésben lakáshitelre is szükségük lenne, Szakértőink készséggel készítenek Önöknek személyre szabott, díjmentes tájékoztatást. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű CSOK és hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. május 08. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések