Mi lesz a babaváró hitellel, ha nem születik gyermek?

Tisztelet Cím!

32 éves pár vagyunk és még nincs gyermekünk. Mi is éltünk a babaváró hitel lehetőségével a tavalyi évben, melyből a lakásunkat újítottuk fel.

Sajnos ezekben a hetekben derült ki, hogy a férjemnek heretumora van és el is kellet távolítani az egyiket. Kemoterápia vár rá. Soha ezelőtt nem volt ilyen jellegű panasza, egyik napról a másikra derült ki. A terápia után legalább 2 évig nem ajánlott a gyermekvállalással próbálkozni.

Mi történik a hitelünkkel, ha az 5 év lejárata előtt nem sikerül teherbe esnem?
Mi lesz, ha azután sem?

Köszönöm válaszukat!

Kedves Kérdező!

A támogatott személy – a babaváró kölcsön folyósításától számított 5 éves időszak lejártát megelőzően benyújtott – kérelmére a korábban igénybe vett kamattámogatásnak visszafizetési kötelezettsége alól a kormányhivatal a hozzá benyújtott kérelem alapján hatósági eljárásban, méltányosságból felmentést engedélyezhet több esetben is. Ide tartozik az is, ha egészségügyi okok miatt, az alábbiak miatt nem születik meg a gyermek.

a) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pontja szerinti reprodukciós eljárásban- a kötelező egészségbiztosítás keretében vagy azon kívül – részt vettek, vagy

b) a gyermekvállalását azért nem tudták teljesíteni, mert velük szemben a reprodukciós eljárás megkezdése előtt, vagy a reprodukciós eljárás közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel, a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel nem teljesül, vagy a férj spermiogrammja alapján a 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet 2. § (1) bekezdés c) pont ca)-cf) alpontja szerinti egyik reprodukciós eljárásra sem alkalmas, vagy

c) a támogatott személyek számára a gyermekvállalás egészségügyi dokumentációval igazoltan ellenjavallt.

Az igazolás kiállítása során az egészségügyi szolgáltató az igazoláson feltünteti a kizáró ok megállapításának időpontját azzal, hogy az igazoláson a kizáró ok tényén és a megállapítás időpontján kívül egészségügyi adat nem tüntethető fel.

Adott esetben tehát felmentést kaphatnak a kamattámogatás visszafizetésére vonatkozóan. Bővebb információért kérjük, keressék a lakóhelyükhöz legközelebbi járási hivatal családtámogatási osztályát.


Utolsó módosítás: 2020. május 06. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Borbála szerint:

2020-07-30 - 13:45

Üdvözletem!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi történik akkor, ha megszületett az első gyermek. De a házasság válásra kerül, sajnos. Ilyenkor mennyit kell vissza fizetnie 10 millió esetén az anyukának? És mikortól kell elkezdenie a vissza fizetést? Mennyi a “büntető” kamat? Illetve hogyan lehetne válás után a volt férjnek kiszállnia az adóstárs “szerepéből? Köszönöm előre is a válaszokat.

Hitelnet.hu szerint:

2020-07-31 - 10:56

Kedves Borbála!
Ebben az esetben a házasság megszűnéséig kapott kamattámogatást nem kell visszafizetni, de a válási határozat időpontjától számítva a hitelre a kamattámogatás megszűnik. A hitel törlesztése piaci kamaton folytatódk tovább.
A felvett babaváró hitellel kapcsolatban további tájékoztatást az érintett bankfiók tud adni Önnnek.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések