Lakáshitel és babaváró támogatás elérhető passzív KHR-rel?

Tisztelt Hölgyem / Uram,

Megkeresésemet 3 lényegi pontra bontanám:

1.
Feleségemmel 1-2 éves távlatban lakásvásárlásban gondolkodunk, amihez lakáshitel felvétele szükséges.
Sajnos a múltban – önhibámon kívül – bekeveredtem egy családi hitelügyletbe, ami miatt jelenleg a KHR listán lehetek. Az ügylet nagyon sok éve húzódik. Jelenleg a követelést a bank már eladta egy követeléskezelőnek, aki a NET Program szerinti rendezéssel keresett meg minket. Ez pozitív elbírálás alá került, így az ügylet a NET Program keretében rövidesen (idén) várhatóan rendeződik. Innentől kezdve passzív KHR státuszba kerülök. Azt nem tudom, hogy innen 1 vagy 5 év múlva törlődök-e, mert nincs információm róla, hogy a NET Program szerinti adósságrendezés milyen mértékű tartozáskiegyenlítésnek minősül.

Első körben erről szeretnék néhány információt. Például a NET törvény kötelezi-e hitelezőt bármire is ebben a kérdésben, vagy itt is a tartozás vs. rendezés mértéke a mérvadó? Azaz ha a tartozás teljesen rendezésre kerül, akkor a KHR listáról 1 év múlva lesz törlés, amennyiben viszont részteljesítésről (tartozáselengedésről) beszélhetünk, akkor 5 év? Szerintem ez utóbbi kérdés önmagában is bonyolultságot rejt, hiszen az idők folyamán kamatolódott a tartozás, viszont folytak is be a összegek a végrehajtás során. Majd ezen túlmenően engedményezésre került az adósság és egy csökkentett összegen vette meg a követeléskezelő. Illetve a NET rendezés alapján érkezik majd az államtól a vételár, tehát akár nézőpont kérdése is lehet, hogy 100%-ban rendeződik-e az adósság, avagy sem…..

Ez egy kulcskérdés lehet az esetünkben, hogy 1 vagy 5 év a listáról való lekerülés. Természetesen ez onnantól kezdve élesedik, ahogy a NET program szerinti rendezés megvalósul (az állam megvásárolja az ingatlant és rendezi a hitelezőt), de már előre próbálunk eshetőségekben gondolkodni.

2.
A megkeresésem további lényege, hogy több cikkükben olvastam, hogy: "Bankpartnereink egyikénél van lehetőség lakáshitel igénylésére akkor, ha KHR státuszunk passzív, s a tartozás a hitelkérelem benyújtásától számított legalább 6 hónapja rendezett."
Azt meg lehet-e tudni, hogy melyik ez a bankpartner, aki ilyen feltételek mellett hajlandó hitelezni?

3.
Ahogy olvastam, házastársak esetében már együtt a házaspár kerül hitelbírálat alá, tehát hiába "tiszta" a feleségem, ha BAR listásként ott vagyok én.
Sajnos mindemellett feleségem jövedelme önmagában is kevés lenne egy nagyobb (15-20M Ft) lakáshitel igénylésére, mert a törlesztőrészlet várhatóan magasabb lenne, mint a fizetésének 40%-a (nettó 90eFt).

Mivel első és friss házasok vagyunk, és még nincs gyermekünk, elgondolkodtunk az új Orbán-csomag szerinti 10 millió forintos kedvezményes kölcsönön. Jól sejthető-e, hogy a CSOK-hoz hasonlóan a KHR listán szereplés itt sem lehet akadály?
Milyen megoldások jöhetnek szóba az alábbi elképzelés kivitelezésére?
– Elképzelt lakásérték: 25 millió Ft< - Rendelkezésre álló Önerő: 5 millió Ft
– "Orbán-kölcsön": 10 millió Ft
– Megoldandó hitel: 10 millió Ft -> ehhez már elég lehet önmagában a feleségem is, mivel ő hitelképes és a jövedelme ilyen összegnél már elég lehet a törlesztőrészlet vonatkozásában.
Kettőnk együttes jövedelme nettó 500eFt-ot meghaladja.

Előre is köszönöm visszajelzésüket!
Üdvözlettel,
Attila

Kedves Attila!

1. Az, hogy 1 vagy 5 évig szerepel a negatív információ a KHR-ben, attól függ, hogy a bank enged-e el valamekkora összeget a visszafizetendő kölcsönből. Ha igen, – úgy tudjuk – 5 év az időtartam. Arról, hogy adott esetben meddig fog szerepelni ez az információ a rendszerben, az érintett intézmény tud Önöknek pontos felvilágosítást adni.

2. Személyre szóló, díjmentes tájékoztatás során ismertetik Szakértőink a legalább 6 havi passzív KHR esetén elérhető hitelkonstrukciókat. Ehhez első körben online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

3.
A babaváró támogatásnál – mivel ez kölcsönként indul és támogatássá csak akkor válik, ha teljesül a 3 gyermek vállalása – a hitelintézeteknek vizsgálniuk kell az igénylők KHR státuszát. Sajnos kizáró okot jelent, ha a házastársak közül bármelyik fél negatív információval szerepel a rendszerben. A támogatásról bővebb információt IDE kattintva olvashatnak.


Utolsó módosítás: 2020. február 13. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Zoltán szerint:

2020-02-04 - 21:02

Passszív KHR listán szereplünk. Szeretnék segítséget kérni, hogy melyik banknál tudnánk igénybe venni a babaváró hitelt?

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-05 - 13:30

Kedves Zoltán!
Passzív KHR lista esetén bankpartnereink egyikénél igényelhető Babaváró hitel, de csak akkor, ha az 1 éven belül lezárt tartozást saját erőből rendezték. Ha ez a feltétel teljesül, kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést!

Renáta szerint:

2019-08-22 - 13:03

Tisztelt Hitelnet
Nekem az lenne a kérdésem, hogy melyik bank az amelyiknél fel lehet venni passzív KHR-el a babaváró hitelt?
Sürgős lenne, mert jelenleg babát várok, így már megérné nekünk ez a lehetőség, de sajnos még passzív KHR-es vagyok.
Válaszát köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-22 - 13:33

Kedves Renáta!
Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink készséggel tájékoztatják Önt az elérhető babaváró hitelről. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Klára szerint:

2019-07-10 - 15:28

T. Szakértők!
Érdeklődöm, hogy ha a passzív KHR listáról lekerülök 1 év után, akkor igényelhetjük a babaváró hitel?
Mert a híradásokból nem világos számomra, hogy ha letelik az 1 év, akkor jogosult lehetek-e a hitelre.
Köszönöm!
Üdvözlettel:
Klári

Hitelnet.hu szerint:

2019-08-17 - 08:02

Kedves Klára!
Bankpartnereink egyikénél már passzív KHR státusz is elfogadható babaváró hitel igénylésénél, ha a korábbi mulasztást az adós maradéktalanul kiegyenlítette. További, személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések