Külföldi munkaviszonnyal nem igényelhető babaváró hitel!

A babaváró hitelt szabályozó kormányrendelet rögzíti, hogy a jogosultsághoz milyen társadalombiztosítási jogviszonyt szükséges igazolni. Annak ellenére, hogy a rendelet alapján ennek az előírásnak egységesnek kellene lennie, mégis eltérő elvárásokkal szembesülhettünk az egyes hitelintézeteknél. Utánajártunk, melyik a rendelet helyes értelmezése.

[the_ad id=”43308″]

Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszony

A vonatkozó kormányrendelet /44/2019. (III.12.)/ 4.§ (1) bekezdés c) pontja az alábbiak szerint fogalmazza meg a babaváró hitelhez szükséges TB jogviszonyra vonatkozó szabályt:

c) Legalább az egyik házasfél legalább 3 éve folyamatosan

ca) a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a alapján biztosított,

cb) a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben nappali képzésben tanulmányokat folytat, vagy

cc) az f) pont fa) alpontjában foglaltaknak megfelelő házasfél kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik,

A 4. § (2) bekezdése rögzíti továbbá, hogy a fenti 3 éves időszak számítási során

a) az (1) bekezdés c) pont ca)-cc) alpontja szerinti egymást követő időszakokat össze kell számítani,

b) folyamatosnak kell tekinteni az időszakot, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok befejezését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs,

c) a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy e)-j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie, és

d) a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be.

Hitelintézeti eljárás

Fentieket a hitelintézetek többsége úgy értelmezte, hogy a 3 éves folyamatos jogviszony – melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet – igazolható:

  • Tbj. 5.§ szerinti jogviszonnyal
  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatói jogviszonyával
  • más állam TB jogviszonyával

oly módon, hogy az egyes pontok szerint jogviszonyok összeadódhatnak, a közfoglalkoztatási jogviszony maximum 1 éve számítható be, ám a kérelem benyújtását megelőző 180 napban kizárólag magyar – a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b), e) – j) pontja szerinti jogviszony vehető figyelembe.

Volt azonban olyan banki álláspont, miszerint babaváró hitel igénylésénél elfogadható a teljes 3 éves külföldi munkaviszony, vagyis a kérelem benyújtását megelőző 180 napban is.

Mivel a TB jogviszonyra vonatkozó előírás elfogadása nem belső hitelintézeti szabály, hanem kormányrendelet írja elő, ezért ebben eltérés nem lehet a bankok között.

Minisztériumi szakmai vélemény

A TB jogviszonyra vonatkozó szabály jogszerű értelmezéséről és alkalmazásáról az ebben illetékes minisztérium véleményét kértük.

Tájékoztatásuk szerint a rendelet értelmében biztosítási időként a Magyarországon a Tbj. 5. §-ban meghatározott jogviszonyt, a felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányok időtartamát, valamint a külföldön folytatott keresőtevékenység időtartamát lehet figyelembe venni.

 A 4. § (2) bekezdés c) pontja szerint a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5.§ (1) bekezdés a), b) vagy e)-j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie. E rendelkezés egyértelműen azt írja elő, hogy a babaváró támogatást igénylő személynek a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napban Magyarországon kell a meghatározott biztosítási jogviszonyban állnia.

Jelenlegi banki gyakorlat

Mostanra már valamennyi hitelintézet a fenti gyakorlatot követi a TB jogviszonyra vonatkozó jogszabály alkalmazásában.


Utolsó módosítás: 2020. február 13. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Kata szerint:

2020-06-10 - 02:29

A maximum 30 nap megszakítás egyszeri megszakítás lehet csak? Ha többszöri megszakítás is lehetséges, akkor összesen 30 nap vagy megszakításonként maximum 30 nap?

Hitelnet szerint:

2020-06-15 - 17:57

Kedves Kata!
Az összesen 30 nap megszakítás lehet többszöri, de nem lehet több 30 napnál. Bővebben IDE kattintva tájékozódhat a Babaváró hitelhez szükséges TB jogviszonyról.
További, személyre szabott tájékoztatásért töltse ki online adatlapunkat és kollégánk rövid időn belül felveszi Önnel a kapcsolatot. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű Babaváró hitel ügyintézést!

Noémi szerint:

2019-09-10 - 16:05

Falusi csokhoz, babaváró vagy 2 gyermekre vagy 3 gyermekre mi a feltétel? Bár lista? Jogviszony 3 év vagy 6 hó?

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-11 - 08:34

Kedves Noémi!
Babaváró hitel igénylése esetén legalább 3 éves folyamatos jogviszony igazolása szükséges. A BAR lista kizáró ok, kivéve bankpartnereink egyikét, amely passzív státuszú igénylőt elfogad, ha az ügyfél korábbi tartozását saját maga rendezte.
Falusi CSOK esetében 2 gyermek után történő igényléshez elegendő a 6 hónapos, a 3 gyermek után történő 10M Ft igénylésekor legalább 2 éves TB jogviszony igazolása szükséges. A BAR lista nem jelent kizáró okot, ha a támogatáshoz hiteligénylés nem kapcsolódik.

Andrea szerint:

2019-07-19 - 09:01

Tisztelt Hitelnet!
A kérdésem az lenne, hogy ha engem ebben a kérdésben a bank többször is félretájékoztatott, (pedig én többször visszakérdeztem, hogy probléma-e, hogy jelenleg is mindketten külföldön dolgozunk) és emiatt feleslegesen hazautaztunk, illetve minden szükséges dokumentumot lefordíttattunk, aminek szintén magas költségei voltak, majd a benyújtásnál a fentiekre hivatkozva visszadobták a kérelmünket, akkor valakin számon kérhető-e a nekünk okozott kár? Ez sajnos nem aprópénz, hanem nagyjából 70ezer forint, az elpazarolt szabadnapokról nem is beszélve.
Lehet-e valakihez ezzel fordulni?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdvözlettel: Andrea

Hitelnet.hu szerint:

2019-07-19 - 23:39

Kedves Andrea!
Panaszával az MNB Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjához fordulhat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések