Így kaphat babaváró hitelt, aki KHR/BAR listás!

Mintegy két hónapja igényelhető babaváró hitel a bankoknál. E termék népszerűsége azóta is töretlen, ami érthető, hiszen a szabadon felhasználható, maximum 10 millió forintos hitel kamatmentesen fizethető vissza, ha 5 éven belül legalább egy gyermek születik a családban. Második gyermek születése esetén a tőketartozás 30%-át, harmadik gyermek születése esetén pedig a teljes tőketartozást elengedi a bank. A jogosultsági feltételeket kormányrendelet rögzíti, amely passzív KHR esetén lehetővé tenné a hitelfelvételt, ám a hitelintézetek belső szabályzatuk alapján ennél szigorúbb irányba eltérhetnek. Annak néztünk utána, hogy van-e olyan bank, amelynél negatív tartalmú KHR esetén is hitelképesnek minősülhet az igénylő házaspár.

A babaváró hitel jogosultsági feltételeit kormányrendelet írja elő. A hitelre csak az a házaspár lehet jogosult, aki az előírt követelményeknek maradéktalanul megfelel. A hitelbírálatra vonatkozóan a bankok a rendeletben rögzítettnél szigorúbb feltételeket is szabhatnak saját hatáskörben.

Babaváró hitel – negatív tartalmú KHR esetén?

A márciusban megjelent babaváró rendeletben még kizáró okot jelentett mindennemű negatív KHR információ. A babaváró hitel nyújtását szabályozó kormányrendelet júniusi módosítása azonban már az alábbiak szerint rendelkezik a KHR követelményekről:

4. § (1) A kölcsönszerződés megkötését a házaspár – együttes igénylőként – akkor igényelheti, ha a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában

  • egyiküknek sincs a központi hitelinformációs rendszerről szóló 2011. évi CXXII. törvény 11. § (1) bekezdése szerinti, a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a 2011. évi CXXII. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Ez azt jelenti, hogy babaváró hitelre jogosult lehet az az igénylő is, aki ugyan szerepel a KHR negatív adatbázisában passzív státusszal, de tartozását saját maga kiegyenlítette.

Babaváró hitel elérhető passzív KHR-rel a bankoknál?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges passzív KHR estén is babaváró hitel felvétele, a hitelintézetek többségének belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során.

Csupán bankpartnereink egyike teszi lehetővé a korábbi mulasztását saját maga rendezte, passzív KHR státuszú igénylő számára babaváró hitel igénybevételét. Nincsen arra vonatkozó időkorlát, hogy mióta kell fennállnia a passzív KHR státusznak. Az a lényeg, hogy a bank által végzett KHR lekérdezés során már teljesített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben.

Babaváró hitel igénylése passzív KHR-rel

Ha Ön és házastársa szintén babaváró hitel felvétele előtt áll, de akár egyikük, akár mindketten a KHR negatív adatbázisában szerepelnek egy korábbi, azóta már maradéktalanul visszafizetett tartozás miatt, Szakértőink készséggel tájékoztatáják Önöket a hitelfelvétel lehetőségéről. Díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is! Ehhez kérjük, töltsék ki online adatlapunkat!

Utolsó módosítás: 2020. február 13. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

János szerint:

2020-02-10 - 18:13

Jó estét.
Az lenne a kérdésem, hogy babaváró hitelt szeretnénk felvenni, de passzív khr listán vagyok.
Így is megkaphatjuk? Én rendeztem ki.
Köszönöm.

Hitelnet.hu szerint:

2020-02-11 - 09:30

Kedves János!
Amennyiben saját maga rendezte tartozását, úgy bankpartnereink egyikénél működhet a babaváró hitel felvétele.
Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is.

Róbert szerint:

2019-09-11 - 15:00

Jó napot!
Róbert vagyok, szerződéses katona. A-Hitel miatt kerültem bárlistára, amit kiegyenlítettem úgymond havi törlesztővel már egy éve. Havi keresetem gyeddel 400.000 Ft, gyed nélkül 270.000 min.
Van-e esély rá, hogy babaváró hitelt kapjunk? Egy gyermek van. Elviekben MKB Banknál kaphatnék lakáshitelt akár.
Kérem, ha tudnak segítsenek.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-12 - 10:03

Kedves Róbert!
Azt kellene tudni, hogy a KHR-ben a “Megszűnés módja” megnevezés alatt milyen tétel szerepel. Ennek ismeretében tudnánk kérdésére pontos választ adni.

Marianna szerint:

2019-08-27 - 08:42

Szeretném én is igénybe venni a babaváró hitelt, de sajnos a KHR végett elutasítanak minden honnan.

Hitelnet.hu szerint:

2019-09-17 - 10:47

Kedves Marianna!
Bankpartnereink egyikénél megoldható lehet passzív KHR esetén is a babaváró hitel, ha a korábbi mulasztását Ön saját maga rendezte.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések