Babaváró hitelnél mennyit kell visszafizetni, ha nem születik gyermek?

Üdvözlöm!

Ha az ötödik évig nem születik gyermek bármilyen okból, mondjuk válás, lehet-e tudni pontosan mennyit kellene vissza fizetni és ennek mennyi lenne a havi törlesztő részlete? Illetve mondjuk válás esetén kinek a nyakán marad ez a hitel?!

Köszönöm!
Anita

Kedves Anita!

Amennyiben az igénylést követő 5 éven belül nem születik legalább egy gyermek, akkor a teljes kamattámogatási összeget vissza kell fizetni a hitelintézet útján a kincstárnak 120 napon belül egy összegben. A kölcsönszerződésben meghatározott ügyleti kamat mértéke a kamattámogatás időszaka alatt nem lehet magasabb, mint az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves
névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult – a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított – átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 2 százalékponttal növelt értéke. A mostani kamatkörnyezetben ez a teljes felvett tízmillió forint esetén kb. 2,2 millió forint összegű visszafizetendő kamattámogatást jelentene.

A kamattámogatás megszűnését követően a támogatott személyek által fizetendő ügyleti kamat mértéke nem lehet magasabb, mint az ÁKK Zrt. által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukciókon kialakult – a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított – átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlaga 130 százalékának 5 százalékponttal növelt értéke. Ez a mostani kamatkörnyezetben kb. 8 százalékos kamatot jelent.

Ha egészségügyi okokból nem teljesül a gyermekvállalás, akkor a kamattámogatás visszafizetése alól felmentés kérhető. A felvett összeg piaci kamatozású személyi kölcsönént fizetendő vissza.

Válás esetén megszűnik a kamattámogatás. Ha válás előtt nem született gyermek, akkor a kamattámogatás szintén visszafizetendő, a felvett hitel pedig személyi kölcsönként törlesztendő. Ha a támogatott személy a házasság felbontását követő 5 éven belül újabb házasságot köt a rendeletben előírt feltételek szerint, akkor a gyermekvállalásra számított 5 év újrakezdődik és érvényesíthető a kamattámogatás, a törlesztő részlet szüneteltetése, valamint a gyermekvállalási támogatás (tőketartozás elengedése) egyaránt.


Utolsó módosítás: 2020. február 13. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések