Az is kaphat Babavárót, aki gyermeke születése után igényli!

A vissza nem térítendő állami támogatások (CSOK, falusi CSOK, ÁFA visszatérítés, tartozáscsökkentő támogatás), valamint a támogatott hitelek (babaváró, CSOK hitel, stb.) igénylése során számos jogszabályi feltételnek kell megfelelni. Ezek teljesítése, igazolása a koronavírus járvány következtében kialakult helyzetben nehézséget okozhat az igénylők számára. Ennek ellensúlyozására több könnyítés is született, jellemzően a bejelentési, jogosultsági és igénylési határidők tekintetében.

A fenti támogatások és kölcsönök esetében a múlt heti kormányrendelet módosítás alapján a jogosultsági és ügyintézési határidőket a veszélyhelyzet lejárata utáni 30. napig kitolják. A jogosultságokat több esetben is a 2020. március 10-ei állapot szerint kell vizsgálni a hitelintézeteknek.

Babaváró hitel igénylése a gyermek születése után is

Babaváró hitelnél a teljes futamidőre járó kamatmentesség egyik feltétele volt, hogy a kölcsön felvételére a gyermek születése előtt sor kerüljön.

A fenti könnyítés értelmében azonban, ha a gyermek a veszélyhelyzet ideje alatt vagy annak megszűnését követő 30 napon belül született meg, akkor ezt követően, utólag is benyújtható a babaváró hitelkérelem legkésőbb a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napon belül.

Életkorhatárra vonatkozó könnyítések

A feleség 41. életévének betöltése után is igényelhető a babaváró hitel

A babaváró rendelet alapfeltétele, hogy a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a feleség életkora nem haladhatja meg a 41. életévet.

A könnyítésnek köszönhetően a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig akkor is igényelhető a babaváró hitel – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – ha a feleség a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 41. életévét.

MCSOK, MFalusi CSOK 40. életév betöltése után is

Az életkorhatárra vonatkozó könnyítést nemcsak babaváró hitel, hanem megelőlegezett CSOK, megelőlegezett falusi CSOK esetében is alkalmazni kell. Ezeknél a támogatási formáknál eddig feltétel volt, hogy legalább a házastársak egyikének életkora nem haladhatja meg a 40. életévet a kölcsönkérelem benyújtásakor.

A jelenlegi helyzetben az a fiatal házaspár is jogosult lehet a megelőlegezett kedvezményekre a veszélyhelyzet megszűnését követő 30. napig – az egyéb jogosultsági feltételek fennállása esetén – akinek valamely tagja a veszélyhelyzet időtartama alatt tölti be a 40. életévét.

Köztartozás-mentesség igazolása a 2020. március 10.e-i állapot szerint

Valamennyi vissza nem térítendő lakáscélú támogatás és kamattámogatott kölcsön esetén feltétel, hogy az igénylők egyikének sem lehet az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. Ezt – az igénylő választása szerint – NAV adóigazolás benyújtásával kell alátámasztani, illetve a köztartozás-mentesség tényéről a támogatási kérelemben is lehet nyilatkozni.

Ezt a jogosultsági feltételt a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig benyújtott kérelmek esetén a 2020. március 10-én fennállt állapot szerint kell vizsgálnia a hitelintézeteknek.

Folyamatos TB jogviszony igazolására vonatkozó könnyítés

A lakáscélú támogatások és támogatott hitelek igénylésekor az igénylőnek – élettársak, házastársak igénylése esetén legalább az egyik félnek – megfelelő TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A támogatási formától függően legalább 180 napos, illetve 1 vagy 2 éves, illetőleg babaváró igénylésénél 3 éves folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni, melyben legfeljebb 30 nap megszakítás lehet.

A biztosítási jogviszonyban a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 30 napos időszakon belül bekövetkező megszakítás esetén a veszélyhelyzet megszűnéséig, valamint ezt követően a veszélyhelyzet teljes időtartamával megegyező további, de legfeljebb 90 napos időtartamig nem kell figyelembe venni a megszakítás időtartamát akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja.

Amennyiben az igénylő a veszélyhelyzet időtartama alatt vagy annak megszűnését követően – de legkésőbb a megszűnést követően számított, a veszélyhelyzet időtartamával megegyező, de legfeljebb 90 napos határidőn belül – újabb, a korábbi rendelkezéseknek megfelelő TB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát, de – a támogatás típusától függően – legfeljebb 90 vagy 180 napot a korábbi, vonatkozó rendeletben előírt megfelelő biztosítási jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni.

Egyik fél is elegendő lehet az igényléshez

A babaváró hitelt kizárólag házastársak, az egyéb támogatásokat a házastársakon kívül élettársak és egyedülálló személyek is igényelhetik. Házastársak és élettársak esetén az igénylés kizárólag együttesen történhet, s ennek megfelelően a támogatási szerződést is minkét félnek alá kell írnia a bankban.

A veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint az annak megszűnését követő 30. napig babaváró hitelnél a házastársak egyike, illetve CSOK igénylés esetén az igénylők egyike a másik igénylőt meghatalmazhatja a támogatás mindkettejük nevében történő benyújtására. A meghatalmazás ezen túlmenően kiterjedhet minden, a kérelem benyújtásához és a kölcsönszerződés megkötéséhez szükséges jognyilatkozat mindkét házasfél nevében való megtételére, továbbá a kölcsönszerződés megkötésére.

További jogosultsági feltételek

A támogatások és kamattámogatott hitelek igénylésének további jogosultsági feltételei vannak. A babaváró hitel, a CSOK, a falusi CSOK, az ÁFA visszatérítés és a tartozáscsökkentő támogatás igénylésére vonatkozó feltételekről honlapunkon részletes tájékoztatás olvasható.

kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

Személyre szabott tájékoztatás

Szakértőink készséggel készítenek személyre szóló, díjmentes tájékoztatást bővebb információ ismeretében. Ehhez online adatlapunk kitöltése szükséges. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a támogatások és hitel teljes körű ügyintézését is!


Utolsó módosítás: 2020. április 29. szerda

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések