A babaváró hitel szüneteltetése kötelező a gyermek születésekor?

Tisztelt Hitelnet!

Lenne pár kérdésem a babaváró hitellel kapcsolatban, melyek a következők:
– Van-e valamilyen díja az ügyintézésnek?
– Egyszerű kalkulálással kijött egy összeg, ami felől szeretnék érdeklődni, hogy az beleépül a törlesztő részletekbe? Illetve milyen kamatot kell fizetni? A kezességvállalási díjat azt nem az állam fizeti? /kölcsön teljes díja (mely az tartalmazza az ügyfél által megfizetendő kamat és a kezességvállalási díj teljes összegét) 527 736 Ft, a fizetendő teljes összeg (törlesztőrészletek összege) 10 527 736 Ft./
– A hitelkamat típusáról mit lehet tudni fix vagy változó periódusú? (a 20 év alatt)
– A babaváró hitel törlesztését nem szeretnénk szüneteltetni, erre van valamilyen lehetőség?
– 10.000.000 Ft felvétele esetén ha első gyereknél is a hiteltörlesztése szüneteltetve lesz 3 évre, illetve a 2 gyereknél, is akkor 6 évig lesz szüneteltetve a törlesztés. De 6 év után honnan indul a törlesztés? Annyival kevesebbet kell már fizetnem pl. xy összegű tartozás elengedést jelent? Vagy növekedni fog a futamidő valamennyivel?
– A 2. gyermek születésekor 30%-ot az állam kifizet, ez automatikusan fog levonódni a tartozásból a 2. gyerek születésének bejelentésekor?
– A babaváró hitel csak 2019. július 1. után született gyermek során vehető figyelembe, aki a hitelszerződés aláírását KÖVETŐEN születik? Vagy nem muszáj a születése előtt aláírni a szerződést (lehet születés után is), viszont akkor nem illeti kedvezmény (kamatmentesség, tőketartozás elengedése, 3 év törlesztés függesztés).

Válaszait előre is köszönöm!
Tímea

Kedves Tímea!

A babaváró hitel felvételének nincsen díja. A kölcsön a futamidő első 5 évében kamatmentesen törleszhető. A havi törlesztő részlet a kamatmentes törlesztő részlet összegét és az állami kezességvállalás díját tartalmazza. Ez utóbbi szintén a hitelfelvevőt terheli. Ha 5 éven belül nem születik gyermek, akkor a 6. évtől a kamatmentesség megszünik. Az ügyfél által fizetendő törleszőt részlet mértéke az 5 éves ÁKK 3 havi átlaghozam 130%-a + 5%. Erről bővebb információt ITT olvashat.

A kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt 5 évente változhat. A törlesztés szüneteltetése nem kötelező. Szüneteltetés esetén a futamidő maximum 3 évvel hosszabbodik akkor is, ha két gyermek után történik a szüneteltetés. Ezt követően a 30%-kal csökkentett tőketartozás után kell fizetni a havi törlesztést. A hitelelengedés azonban nem automatikus. A gyermekvállalási támogatás iránti kérelmet a szükséges dokumentumokkal együtt be kell nyújtani a hitelintézethez. Ez már a várandósság 12. hetét követően megtehető.

Ha a babaváró hitelkérelmet a gyermek születése után nyújtják be, akkor adott gyermek nem kerül figyelembevételre a kedvezmények vonatkozásában. Kamatmentesség, tőketartozás elengedése, 3 év törlesztés függesztés csak azon gyermek után vehető igénybe, aki a babaváró hietlkérelem felvételét követően születik.


Utolsó módosítás: 2020. február 13. csütörtök

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Attila szerint:

2020-03-19 - 16:30

Tisztelt hitelnet.
Babaváró hitelnél, ha 5 éven belül születik gyermek, akkor mind a 20 évig változatlan marad a törlesztőrészlet? Akkor az előző válasz az a mondata ha: a kölcsön kamata a kamattámogatás időszaka alatt 5 évente változhat. Ez teljes mértékben kizárt? Ugyanannyi marad-e a törlesztőrészlet a 240. hónapban is mint az elsőben?
Terhesség esetén milyen igazolással lehet kérni a törlesztés szüneteltetését? Elég-e nőgyógyászati igazolás a terhesség 91. betöltött napjáról, vagy esetleg kell-e még valami más is?
Tisztelettel: Attila

Hitelnet.hu szerint:

2020-03-20 - 21:55

Kedves Attila!
Amennyiben a kamatmentesség valamennyi feltétele fennáll a teljes futamidő alatt, akkor a kölcsön törlesztő részlete a teljes futamidő alatt változatlan. A kamatmentesség megszűnik, ha a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel, illetve a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában. Ez esetben a kölcsön piaci kamatozású lesz és a hitel kamata 5 évente változhat.
A betöltött 12. terhességi hét a várandósgondozási könyvvel támasztható alá.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések