A babaváró hitel díjmentesen előtörleszthető?

Tisztelt szakértő!

2 kérdésem lenne: Jelenleg vidéken van házunk, 3 milliós jelzáloghitellel. Most 13 hetes ikerterhes kismama vagyok. Amennyiben felvennénk a 10 milliós babaváró hitelt, abból kifizetnénk a jelenlegi 3 milliós jelzálogkölcsönünket, a maradék 7 milliót arra költöm amire csak szeretném? Nem kell igazolni semmivel? Azt is lehet, hogy a számlámon tartom addig, amíg a vidéki házunkat el tudom adni (ami lehet több évbe is beletelik), és majd utána veszek máshol ingatlant, kiegészítve a csok támogatással?

Másik kérdésem: felveszem a 10 milliós babavárót, abból kiváltom a 3 milliós jelzáloghitelemet, meghagyom a maradék 7 milliót, és miután megszületnek az ikreim, elengedik a tőke 30 %-át. És ha én ezután végtörleszteni szeretnék ebből a félretett pénzből? Megoldható?

Köszönettel: Anita

Kedves Anita!

A babaváró hitel egy szabadon felhasználható, ingatlanfedezet bevonása nélkül nyújtott kölcsön. Maximális összege 10 millió forint. Házaspárok lehetnek jogosultak rá, ha a kérelem benyújtásakor a felesége még nem töltötte be a 41. életévét. Mivel a kölcsön hitelcélhoz nem kötött, ezért bármire szabadon elkölthető. Felhasználható például lakásvásárlás során önerőként, korábban felvett fedezetlen vagy jelzáloghitel visszafizetésére, autóvásárlásra, stb.

Az Önök esetében tehát a babaváró hitelből visszafizethető a jelenlegi 3 millió forintos jelzálogkölcsönük. A fennmaradó összeg felhasználását nem kell igazolni a hitelintézet felé. A kölcsönkérelemben általában meg kell jelölni, hogy milyen célra kívánják felhasználni, de ellenőrizni nem fogja a bank. (Jelenleg egy hitelintézet van, amely kéri a babaváró hitel felhasználásának igazolását, lakásvásárlás esetén például előszerződéssel.) Ameddig nem kerül felhasználásra, addig bankszámlájukon is tarthatják az összeget.

A babaváró hitel előtörlesztésére is van lehetőség. Ezt bármikor díjmentesen meg lehet tenni. Kivéve, ha a hitelösszeg több mint 50%-át visszafizetik 5 éven belül gyermek születése nélkül. Ez utóbbi esetben a kamattámogatást is vissza kellene fizetni egy összegben. Megoldható tehát, hogy az ikrek születése után visszafizessék a fennálló tartozást.

A babaváró hitel futamideje alatt a kamattámogatás egyösszegű visszafizetése és a kamattámogatás megszűnése az alábbi esetekben merül fel:

  • nem születik gyermek 5 éven belül,
  • a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel,
  • a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli már a saját háztartásában
kalkulátor

Lakáshitel kalkulátor

Tekintse meg az elérhető banki lakáshitel lehetőségeket a Hitelnet kedvezményeivel

Lakáshitelek összehasonlítása

A babaváró hitel jogosultsági feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltsék ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2020. április 17. péntek

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hozzászólások

Dániel szerint:

2020-05-13 - 10:12

Kedves Hölgyem/Uram!
A babaváró hitellel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Van arra lehetőség, hogy az első ötéves periódusban előtörlesztéssel kifizessem a teljes tartozást? Ilyenkor mi történik? Megszűnik a szerződés? Ha kifizetésre kerül a teljes tartozás az első öt évben, akkor nem kell visszafizetni a támogatást, ha nem születik gyermek?

Hitelnet.hu szerint:

2020-05-13 - 14:47

Kedves Dániel!
Ha 5 éven belül előtörlesztik a babaváró hitel több mint 50%-át úgy, hogy az előtörlesztésig nem születik gyermek, akkor a kamattámogatást is vissza kell fizetni. Egyéb esetben az előtörlesztés díjmentes. További információt ezzel kapcsolatban fenti bejegyzésünkben olvashat.

Linda szerint:

2020-04-23 - 16:00

Tisztelt Hitelnet!
Kérdésem arra vonatkozik, hogy ha a Babaváró hitel felvétele után szeretnének előtörleszteni, akkor azt mekkora összegben lehet megtenni anélkül, hogy a kamattámogatást vissza keljen fizetni? És amennyiben megtörténik az előtörlesztés és válásra kerül sor akkor a fennmaradó összeg vált piaci kamatozásúra? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Linda

Hitelnet.hu szerint:

2020-04-23 - 16:40

Kedves Linda!
A fennálló tartozás 50%-át nem meghaladó előtörlesztés díjmentes. Válás esetén a hátralévő futamidőre a kamattámogatás megszűnik, s ha nem született gyermek, akkor az addig kapott kamattámogatást is vissza kell fizetni. A témában bővebb információt fenti bejegyzésünkben olvashat.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA


Hasonló bejegyzések