Babaváró hitel KHR/BAR lista esetén

A legtöbb banki hitel felvételénél kizáró okot jelent, ha az igénylő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Gyakori kérdés, hogy babaváró hitel igénylésére van-e lehetőség, ha korábbi mulasztás miatt szerepelünk a KHR-ben.

KHR-re vonatkozó előírás babaváró hitel igénylésénél

Jóllehet jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénylése során nem minősülünk hitelképesnek, ha a KHR negatív adatbázisában szerepelnek adataink, a babaváró kormányrendelet e tekintetben némileg megengedőbb. A rendelkezés ugyanis egy esetben nem zárja ki a hiteligénylés lehetőségét az alábbiak alapján:

  • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a 2011. évi CXXII. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Babaváró hitel elérhető passzív KHR-rel a bankoknál?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges passzív KHR estén is babaváró hitel felvétele, a hitelintézetek többségének belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során.

Csupán bankpartnereink egyike teszi lehetővé a korábbi mulasztását saját maga rendezte, passzív KHR státuszú igénylő számára babaváró hitel igénybevételét. Nincsen arra vonatkozó időkorlát, hogy mióta kell fennállnia a passzív KHR státusznak. Az a lényeg, hogy a bank által végzett KHR lekérdezés során már teljesített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az is jogosult lehet a kölcsönre, aki a babaváró hitel igénylését megelőző 1 évben, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását, de adatai még szerepelnek a rendszerben.

Ez a jogszabályi rendelkezés azonban nem kötelező érvényű a hitelintézetek számára. A bankok saját hatáskörben ennél szigorúbban is eljárhatnak, amit a gyakorlatban meg is tesznek. A legtöbb pénzintézet belső szabályzata alapján bárnemű negatív KHR információ kizáró okot jelent babaváró hitel igénylésénél. Kivétel e tekintetben bankpartnereink egyikénél van.

Amennyiben Ön érintett e témában, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az esetlegesen elérhető babaváró hitelkonstrukciókról. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

333 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem. A férjem passzív bárlistán van, decemberben lesz 1 éve, hogy kifizettük és 5 évig passzívra tették, de a babaváró hitelt szerettem volna igényelni.
Van valami kibújó lehetőség?
Előre is köszi.

Jó napot!
Kérem segítsenek, melyik bankban tudjuk felvenni a babaváró hitelt a férjem passzív KHR-en van.

Üdvözlöm!
Férjemmel novemberben tudnánk felvenni a babaváró hitelt, de a napokban derült ki, hogy nekem van egy elmaradott tartozásom, ami már végrehajtónál van! Ki tudnánk fizetni egy összegben az egészet.
A kérdésem az lenne, hogy így valamelyik bank elfogadná-e a kérelmünket?

Üdvözlöm!
A férjemmel babaváró kölcsönt igényeltünk az OTP Bankban, mert én passzívan szerepelek. Sem elengedés, sem megegyezés, hanem simán passzívan. (zöldben is voltam). Minden feltéleknek megfeleltünk, mégsem sikerült. 2 hónapja történt.
Kérdésem lenne, hogy újra lehet próbálni?

Jó napot kívánok!
Igényelni szerettük volna a babaváró hitelt a K&H-nál, de a párom szerepel passzívan a KHR listán 2023 január 18-ig. Szeretnék érdeklődni, hogy van olyan bank, amelyik esetleg ennek ellenére, hogy ki van fizetve a hitel, de a párom KHR-en szerepel, megadná a babaváró hitelt? És ha van, akkor melyik bank az?

Kérem, küldjék el részemre, hogy passzív KHR esetén melyik bank hajlandó babaváró hitelt adni.
Üdvözlettel: Karola

Tisztelt Cím!
Egy éven belül rendeztem tartozásaimat. A KHR-ben úgy szerepelek, hogy “tartozás megszűnt, az ügyfél rendezte” Az OTP mégis elutasította a babaváró hitel igénylést “törlesztési készség miatt”. Mit jelent ez? Kaphatok-e más banknál babaváró hitelt vagy más hitelt?
Választ előre is köszönöm.
Zoltán

Tisztelt Cím!
Olyan problémánk lenne a feleségemmel, hogy szerettük volna a babavárót megigényelni. A bankban kiderült, hogy a feleségem szerepel a bar listán. A problémánk az, hogy az ingatlan, ami miatt felkerült, a feleségem valamint a testvére nevén van 50-50 százalékban. Még kiskorúak voltak, amikor a szülők felvették a jelzáloghitelt rá! Amit aztán 2019-ben a feleségem, valamint a testvére közösen megegyezéssel kifizetett a szülei helyett, de mint most kiderült, őket is feltették 5 évre a bar listára. A listán az szerepel, hogy megegyezéssel megszűnt a hitel, tartozás nulla Ft. Nem értjük, hogy a feleségem hogy lehet fent, mikor a hitelhez semmi közük nem volt, mivel még kiskorúak voltak akkor! De a babavárót sehol nem kapjuk meg! Mi az oka, hogy ilyenkor mint résztulajdonos felkerült? Valamint le lehet-e kerülni onnan?
Válaszát előre is köszönöm.
Dávid

Tisztelt Hitelnet,
Férjemmel szerettük volna igényelni a babaváró hitelt, viszont kétszer utasították el a kérvényünket. Férjem passzív KHR-es, így az OTP-nél próbálkoztunk mindkét alkalommal. Minden más feltételnek megfelelünk, így nem értjük mi lehetett a probléma.
Kérhetnénk abban segítséget, hogy mi lehetett a hiba az igénylésnél?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Én és a Párom idén kifizettük az elmaradott providentes hiteltartozást és ugye átkerültünk passzív státuszba.
Az volna a kérdésem, hogy ez esetben meg tudjuk-e igényelni a babaváró hitelt?

Tisztelt Hitelnet,
szeretnénk babaváró hitelt felvenni, de én az alábbi adatokkal szereplek a KHR-ben:
“MEGSZŰNT MULASZTÁSOK
Kezdet: 2018.10.09
Összeg: 437 477 HUF
Felvitel dátuma: 2018.10.10
Megszűnés módja: Veszteségként leírva
Megszűnés dátuma: 2019.04.26”
El tudom küldeni a teljes hiteljelentést is, ha szükséges.
Kérdésünk, hogy ilyen adatokkal tudunk-e babaváró hitel felvenni?
Az OTP-nél próbálkoztunk és ott elutasították a kérelmünket emiatt.
Köszönettel.

Azt szeretném kérdezni, hogy páromnak van tartozás, bárlistás. Nem tudjuk kifizetni egyben.
Így van esetleg esély a babaváró hitelre?

Az lenne a kérdésem, hogy múlt hét pénteken kifizettem maradéktalanul a tartozásom, elvileg 14 nap múlva passzívvá tesznek.
Utána lehetne intézni a babaváró hitelt? Azonkívül minden megvan hozzá.
Aranka

Olyan kérdésem lenne még, hogy van egy hitelünk, amit fizetünk (nem khr-es), bele tudjuk jegyezni amikor igényeljük a hitelt, hogy azt ki szeretnénk fizetni, ha megvan a babaváró?
Köszönöm.

Helló!
Érdeklődnék, hagy ha a tartozás egy részét kell csak kifizetni, mert kaptam egy elengedés ajánlatot és azt fizetem ki, akkor ez így megfelel a babaváró hitelhez?

Üdv.
Érdeklődnék, hogy van már információ arról, hogy esetleg meghosszabbítására kerül a babaváró hitel a 2023-as évre?
Köszönöm!

Ha visszafizettük a teljes tartozást, hány napba telik mire sikerül a hitel? Illetve ez mennyire mérvadó, hogy sikerül? Megvan minden ami kell hozzá.

Helló!
A feleségem nincs KHR listán, de neki nincs tb igazolása, itthon van 3 gyerekkel. Most várjuk 4 gyermeket. Nekem megvan 3 hónap munkám, de ugyanannál cégnél vagyok. Nekem megvan 3 év tb igazolás, de KHR listán vagyok aktívan.
Így lehetséges felvenni babaváró hitelt?

Szia!
Amennyiben párom visszafizeti egy összegben a tartozást, ami jelenleg van neki, mikor tudjuk igényelni a babaváró kölcsönt?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Ha körülbelül 2 hónapja fizettem ki a hitelem teljesen engedmény nélkül. Küldték is a levelet, hogy rendeztem a tartozásom.
Akkor van esély a babaváró hitelre?

Kedves Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, ha 1 éve felkerültem KHR listára tartozással, amit azóta törlesztek és a maradékot most egy összegben rendezem, akkor igényelhető-e (sikerrel) a babaváró hitel?
Minden más kritériumnak megfelelünk a férjemmel.
Előre is köszönöm!

Az lenne a kérdésem, hogy férjemmel intézni szeretnénk a babavárót. Viszont KHR listán vagyok pontosan nem tudom, nem régiben kijött 2 papír, hogy a tartozásom megszüntették.
Ilyenkor mi van?

Én passzív bár listán szerepelek. A feleségem viszont nem szerepel rajta. Így valahogy jogosultak lennénk a babaváró hitelre?
A választ előre is köszönöm.

Üdvözlöm,
Férjem passzív Bar-os, viszont én teljes mértékben megfelelek a feltételeknek.
Szeretnénk tudni, melyik bankba és hol tudunk igényelni babaváró hitelt.
Üdvözlettel.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy fel szeretnénk venni a babaváró hitelt, de a férjem a KHR listán szerepel. A tartozást rövid időn belül rendezni fogjuk. De mivel neki nincs jövedelme, ezért elégséges-e az én jövedelmem ahhoz, hogy megkapjuk a babaváró hitelt?
Várom a válaszukat!
Köszönettel: Alexandra

Kedves Hitelnet!
Szeretnénk igényelni a babaváró hitelt, de jelenleg passzív KHR listán szerepelek. Korábbi személyi kölcsön elmaradása miatt, de időközben már tisztázva, teljesen rendezve lett (kb. 2 hete). A problémánk a következő: minden kritériumnak megfelelünk kivéve a passzív KHR-t.
lyen esetben mit tudnak javasolni? Valamilyen úton-módon megoldható lenne-e az, hogy felvehessük a babaváró támogatást?
Előre is köszönöm válaszát!

Üdvözlet!
A párom pár hónapja lett passzív a KHR listán. Ezek alapján lehetne lehetőségünk valamelyik banknál felvenni a babaváró hitelt?

Üdvözlöm!
Az lenne kérdésem, volt egy hitelkeretem, amit decemberben megkértem részletfizetésre. Egy részletet befizettem, a többit egyszerre, így visszatöltődött a hitelkeret. Mondtam a bankban, töröljék le, hogy ne legyen, nehogy megint véletlenül felhasználjam, de nem töröltek le. Voltam OTP Bankban és elutasította a bank a babaváró hitelt, hogy még ez a könnyítés rajta van, de én ma ezt teljes egészében visszafizettem. Most töröltek le. Azt mondták, hogy lekerüljön 1 hónap kell, csak itt az a gond, hogy én május 22-én betöltőm a 41-et és akkor nem lehet, mert ezt április 6-án törölte le és bocsánat nem is egy hónapot mondott, hanem 2 hónap. De én ezt kifizettem egybe, nem részletben.
Az lenne a kérdés, hogy most akkor melyik bankban tudnám intézni, mert úgy tudom, hogy 100 ezer Ft jövedelemmel csak az OTP Bank fogadja el, más bank nem. Mondták, próbáljam meg május 15 felé, hátha enged gép. Csak azt nem értem, hogy meg van fizetve, meg egybe fizettem be, akkor miért kerültem fel KHR listára meg hogy nem lehet azonnal.

Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy nekem van a faktoring felé tartozásom, ami végrehajtás alatt van. Azt olvastam itt a hozzászólások és kérdések között, hogy ha megállapodás nélkül egy összegben visszafizetem, akkor egy adott banknál lehetséges a babaváró felvétele. Ez eddig rendben van, viszont a kérdésem az lenne, hogy a bank nem fogja azt figyelembe venni, hogy mennyi volt a tartozás összege? Mert az én véleményem szerint az is fontos tényező, nem? Nekem azért 2 millión felüli tartozásom van, ebből a tőke a fele kb.
Így is lehetséges, hogy megkapjuk a babaváró hitelt?
Köszönöm szépen a segítségüket!
Üdvözlettel: Anett

Kedves Hitelnet!
Érdeklődnék, hogyha van 2 személyi kölcsönöm (de ezt a fizetési moratórium alatt nem fizetem jelenleg sem), igényelhetem a babavárót, melyből majd szeretném kifizetni (törleszteni egy összegben) mindkét hitelem?
Köszönöm!

333
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x