Babaváró hitel KHR/BAR lista esetén

A legtöbb banki hitel felvételénél kizáró okot jelent, ha az igénylő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Gyakori kérdés, hogy babaváró hitel igénylésére van-e lehetőség, ha korábbi mulasztás miatt szerepelünk a KHR-ben.

KHR-re vonatkozó előírás babaváró hitel igénylésénél

Jóllehet jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénylése során nem minősülünk hitelképesnek, ha a KHR negatív adatbázisában szerepelnek adataink, a babaváró kormányrendelet e tekintetben némileg megengedőbb. A rendelkezés ugyanis egy esetben nem zárja ki a hiteligénylés lehetőségét az alábbiak alapján:

  • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a 2011. évi CXXII. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Babaváró hitel elérhető passzív KHR-rel a bankoknál?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges passzív KHR estén is babaváró hitel felvétele, a hitelintézetek többségének belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során.

Csupán bankpartnereink egyike teszi lehetővé a korábbi mulasztását saját maga rendezte, passzív KHR státuszú igénylő számára babaváró hitel igénybevételét. Nincsen arra vonatkozó időkorlát, hogy mióta kell fennállnia a passzív KHR státusznak. Az a lényeg, hogy a bank által végzett KHR lekérdezés során már teljesített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az is jogosult lehet a kölcsönre, aki a babaváró hitel igénylését megelőző 1 évben, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását, de adatai még szerepelnek a rendszerben.

Ez a jogszabályi rendelkezés azonban nem kötelező érvényű a hitelintézetek számára. A bankok saját hatáskörben ennél szigorúbban is eljárhatnak, amit a gyakorlatban meg is tesznek. A legtöbb pénzintézet belső szabályzata alapján bárnemű negatív KHR információ kizáró okot jelent babaváró hitel igénylésénél. Kivétel e tekintetben bankpartnereink egyikénél van.

Amennyiben Ön érintett e témában, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az esetlegesen elérhető babaváró hitelkonstrukciókról. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Gyakor kérdések babaváró hitellel kapcsolatban

Tisztelt Cím! Babaváró hitellel kapcsolatban szeretném szíves tájékoztatását kérni! Németországban élő házaspár vagyunk, szeretnénk hazatérni. A nejem már otthon van, dolgozik, így számára adott lesz az utolsó 90 napra vonatkozóan a magyar TB jogviszony. Előtte viszont Németországban nem dolgozott, hanem az én biztosításomon keresztül volt ő is biztosítva (úgynevezett családi biztosítás - Familienversicherung keretében). Ez itt egy bevett, teljesen általános, egyenértékű dolog. Természetesen egyebekben a megszakítás nélküli 3 évet mindketten tudjuk igazolni. Problémát jelent-e ez a Babaváró hitel igénylése szempontjából? A nejem egyébként már várandós az első gyermekünkkel. Nekem még egy ideig kint kell maradnom a megélhetésünk és a gyermek érkezésének zökkenőmentes biztosítása érdekében. Kaphatunk-e tehát Babaváró hitelt avagy sem? Egyébként van valami hivatalos elérhetőség a NEAK-nál (vagy OEP?), ahol az ember ilyen dolgokat megkérdezhet? Köszönöm szépen! Válaszunk: Kedves Kérdező! Babaváró hitel igénylésénél fontos, hogy a TB jogviszonyt igazoló félnek ne csak egészségbiztosítási jogviszonya legyen, hanem társadalombiztosítási jogviszonya. A társadalombiztosítási..... További részletek »
Hitelnet    
A kamattámogatás megszűnik, ha - a támogatott személyek a kölcsön folyósításától számított 5 éven belül nem teljesítik az első gyermeket - a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel - a gyermekvállalási támogatással érintett kiskorú gyermeket a támogatott személyek egyike sem neveli saját háztartásában - a házasságukat a kölcsönszerződés futamideje alatt felbontják, vagy érvénytelennek nyilvánítják. A kamattámogatás megszűnése esetén az Adósoknak a hátralévő futamidőben fizetniük kell a kölcsön támogatás nélküli kamatát. Kamatozóvá vált babaváró hitelnél az adósok a havi törlesztő részletben tőkét, kamatot és kezességvállalási díjat fizetnek. A fenti első három esetben történő kamattámogatás megszűnésekor a támogatott személyeknek a kamattámogatás megszűnését követő 120 napon belül egy összegben vissza kell fizetniük az addig kapott kamattámogatás összegét. A fenti utolsó esetben a kamattámogatás visszafizetési kötelezettsége akkor áll fenn, ha a házasság felbontásának időpontjáig a gyermekvállalás nem teljesült.
Hitelnet    

Babaváró hitelnél nem kell előre vállalni a gyermeket úgy, mint megelőlegezett CSOK igénylésénél. Amennyiben a babaváró hitel felvételét követő 5 éven belül legalább 1 gyermek születik, akkor a babaváró hitel kamatmentes marad a teljes futamidőre. Ha születik 2. gyermekük, akkor a fennálló tartozás 30%-a elengedésre kerül. Amennyiben 3. gyermekük is lesz, akkor a teljes fennálló tőketartozást elengedik.

Hitelnet    

Negatív tartalmú KHR esetén bankpartnereink egyikénél van lehetőség babaváró hitel felvételére. Ennek feltétele, hogy a korábbi mulasztás 1 éven belül az ügyfél által maradéktalanul rendezve lett. Ennek az információnak a KHR-ben is meg kell jelenni.

Hitelnet    
Szeretnék érdeklődni, hogy ha a gyerkőc nem jön össze se 5 éven belül, se utána, és orvosilag ezt tudjuk igazolni, akkor is a kamatot vissza kell fizetni? Péter Válaszunk: Kedves Péter! Az igénylők számára a kamattámogatás megszűnése és visszafizetési kötelezettsége alól a kormányhivatal a hozzá benyújtott kérelem alapján hatósági eljárásban, méltányosságból felmentést engedélyezhet, ha a) a támogatott személyek egyike a kölcsönszerződés megkötését követően megváltozott munkaképességűvé vált, és emiatt a gyermek megszületését nem vállalták, b) az emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások végzésére vonatkozó, valamint az ivarsejtekkel és embriókkal való rendelkezésre és azok fagyasztva tárolására vonatkozó részletes szabályokról szóló 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet [a továbbiakban: 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet] szerinti, az egészségügyi szakellátás társadalombiztosítási finanszírozásának egyes kérdéseiről szóló 9/1993. (IV. 2.) NM rendelet 4. számú melléklet 13. főcsoportjában megjelölt egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy a támogatott személyek ba) a kötelező egészségbiztosítás keretében finanszírozott számú, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997...... További részletek »
Hitelnet    
Üdvözlöm! A lakáshitel igénylési lehetőségeinkről szeretnék érdeklődni. Feleségem orosz származású és orosz állampolgársággal rendelkezik, 2019 óta él Magyarországon. 2021 áprilisban házasodtunk össze magyar anyakönyvvezető előtt. 2019 óta magyarországi hallgatói jogviszonya volt, 2022 januárja óta bejelentett magyarországi munkahellyel rendelkezik, 2023 januárjában pedig megszerezte a magyar nemzeti letelepedési engedélyt is, amely mellé lakcímkártyát állítanak ki neki. Magyarul körülbelül A2-B1 szinten beszél. Én egész életemben rendelkeztem TB jogviszonnyal, teljes állásban pedig 2020 óta dolgozom. Feleségemmel közösen szeretnénk megvásárolni első ingatlanunkat, amelyhez szeretnénk babaváró kölcsönt, CSOK-ot és kereskedelmi hitelt is igénybe venni. Az ingatlan árfekvésétől függően 50-33% önerővel rendelkezünk. A kérdésem a következő; a fenti adatokat figyelembe véve lehetséges-e a hitelfelvétel magyarországi pénzintézetnél, illetve ha igen, mi lesz ennek az ügymenete? Különösképp gondolok itt a nyelvi kérdésre, illetve a tolmácsra vonatkozó előírásokra. Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm! Bence Válaszunk: Kedves Bence, amennyiben nem magyar állampolgár, és nem EGT tagállam polgára az ügyfél, akkor nem..... További részletek »
Hitelnet    
Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben fordulok Önökhöz: Babaváró hitel felvételéhez szükséges tb jogviszony igazolás kiállítása kapcsán a következő problémábaütköztem. 2020.04.09-én elveszítettem a munkámat, ezt követően 2021.08.23-án keletkezett újra bejelentett jogviszonyom. Magyarországon a vészhelyzet 2020.03.11-én lett kihirdetve a Magyar Közlöny szerint, és a mai napog is tart. Tehát a fenti két dátum beletartozik ebbe az időszakba. Az OTP az alábbiakat írja a honlapján: -legalább a házaspár egyik tagjának van 3 év folyamatos, maximum 30 napig megszakított társadalombiztosítási jogviszonya (TB). A veszélyhelyzet időtartama alatt vagy az azt követő 90 napig a TB 30 napos megszakítási korlátját nem kell figyelembe venni akkor sem, ha az a 30 napot meghaladja, -ha az igénylő a veszélyhelyzet ideje alatt vagy a veszélyhelyzet megszűnését követő 90 napon belül újabbTB jogviszonyt létesít, akkor a veszélyhelyzet időtartamát TB jogviszonyban töltött időnek kell tekinteni Ezen leírás alapján szerintem, és az OTP-s ügyintéző szerint is jogosult vagyok. Megigényeltem 2021. december végén..... További részletek »
Hitelnet    

A babaváró hitel kizárólag házastársi kapcsolat esetén vehető igénybe. A közjegyző által bejegyzett élettársi kapcsolat nem helyettesíti a házasságkötést. A babaváró hitel tehát élettársi, bejegyzett élettársi kapcsolat esetén nem érhető el.

A házastársi kapcsolaton kívül további feltétel, hogy a babaváró hitel igénylésekor a feleség életkora nem haladhatja meg a 41. életévet. A férj életkorára vonatkozó felső korlát a legtöbb hitelintézetnél nem került meghatározásra. Az igénylők minimum életkorára vonatkozóan azonban - pénzintézettől függően - eltérő előírások vonatkoznak.

Hitelnet.hu    
Üdvözlöm! Olyan kérdésem lenne, volt egy folyószámla hitelem, amit nem jól fizettem. Részletfizetésben megállapodtunk. Ahogy megengedhettem magamnak, megegyezéssel kifizettem. (Itt 5 évig szerepelek a KHR-ben). Most 2021.11.22. kifizettem a fennálló tartozásom, hogy csak 1 évig szerepeljek a KHR-ben. De mint kiderült, nem jó összeget mondtak, amit utalnom kellett (telefonos beszélgetés volt, panaszt tettem ellenünk.....) A lényeg az, hogy 2021.11.30-án a bank kérvényezte a KHR módosítást (1 éves passzív státuszra). Most már a 7. munkanapnál vagyunk és még mindig nem módosult 1 éves passzív státuszra. Azért lenne fontos számomra, mert a párommal babaváró kölcsönt szeretnénk felvenni. Kérdések: A kifizetett tartozás napjától hány munkanap még 5 éves passzívból áttesz a rendszer 1 éves passzív státuszra? És 1 éves passzív státuszra kaphatunk-e a párommal (ő igényelné) babaváró hitelt? Köszönöm a válaszát előre is! Válaszunk: Kedves Kérdező! Bankpartnereink egyikénél van lehetőség passzív KHR-rel is babaváró hitelt igényelni. Ennek feltétele, hogy a KHR-ben rögzített adatok..... További részletek »
Hitelnet    

Nem jelent problémát, ha a babaváró hitel felvételét követően nem lesz közös lakcím. A babaváró hitelre vonatkozó kamattámogatás abban az esetben szűnik meg, ha a támogatott személyek egyike sem rendelkezik már magyarországi lakcímmel.

Hitelnet    
Az igénylő házaspárok közül legalább az egyik félnek igazolnia kell, hogy 3 éve folyamatosan: - a magyar társadalombiztosítási rendszerben biztosított (1997. évi LXXX. törvény 6. §-a alapján), vagy - felsőoktatási intézményben nappali képzés keretében hallgatói jogviszonyban állt, vagy - kereső tevékenysége alapján valamely más állam társadalombiztosítási rendszerének vagy nemzetközi szerződéssel létrehozott nemzetközi szervezet társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozott (csak magyar állampolgár vagy olyan személy esetében fogadható el, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni) - diplomás GYED-ben részesült. A 3 éves időszak számítása során a fenti, egymást követő időszakok összeadódnak. A TB jogviszony folyamatosnak tekinthető akkor is, ha: - abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve - felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig 6 hónapnál hosszabb megszakítás nincs. - a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be A kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak..... További részletek »
Hitelnet.hu    
Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
341 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tisztelt Hitelnet.hu!
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy még mindig létezik-e olyan bank Magyarországon, ahol passzív KHR esetén is lehet sikeresen igényelni a babaváró hitelt? Egy korábban visszavett diákhitel tartozásom van, amit az utóbbi 6-7 évben folyamatosan fizettem és amennyiben a babaváró hitel igénybevető még valamelyik banknál passzív KHR-el is, abban az esetben maradéktalan visszafizetéssel azonnal rendezném is.
Válaszukat előre is köszönöm!

Üdvözlöm!
Férjemnek volt egy OTP banki tartozása, amely hitelkönnyítéssel lett kifizetve, ennek már 2 éve.
Kérdésem az lenne, ilyen feltétel mellett jogosultak vagyunk-e a babaváró kölcsönre?

Tisztelt Hitelnet,
Szeretnék felvenni a Babaváró hitelt, azonban a férjem szerepelt KHR listán.
Jelenleg passzív, rendeztünk minden tartozását.
Van lehetőségünk így is igénybe venni?
Köszönettel,
Noémi

Tisztelt hitelnet!
Babaváró hitelt szeretnénk igényelni, viszont aktív KHR listások voltunk, de 1 összegben ki lett fizetve minden! Feleségemnél 800.000 Ft volt, nálam 400.000 Ft. A Takarékbanknál érdeklődtem, de azt mondták, hogy semmiképp nem tudnak adni passzívként. Passzív KHR listásként melyik bank adna babaváró hitelt?

Szép napot mindenkinek!
Segítségre lenne szükségem. A férjem passzív bárlistán van, decemberben lesz 1 éve, hogy kifizettük és 5 évig passzívra tették, de a babaváró hitelt szerettem volna igényelni.
Van valami kibújó lehetőség?
Előre is köszi.

Jó napot!
Kérem segítsenek, melyik bankban tudjuk felvenni a babaváró hitelt a férjem passzív KHR-en van.

Üdvözlöm!
Férjemmel novemberben tudnánk felvenni a babaváró hitelt, de a napokban derült ki, hogy nekem van egy elmaradott tartozásom, ami már végrehajtónál van! Ki tudnánk fizetni egy összegben az egészet.
A kérdésem az lenne, hogy így valamelyik bank elfogadná-e a kérelmünket?

Üdvözlöm!
A férjemmel babaváró kölcsönt igényeltünk az OTP Bankban, mert én passzívan szerepelek. Sem elengedés, sem megegyezés, hanem simán passzívan. (zöldben is voltam). Minden feltéleknek megfeleltünk, mégsem sikerült. 2 hónapja történt.
Kérdésem lenne, hogy újra lehet próbálni?

Jó napot kívánok!
Igényelni szerettük volna a babaváró hitelt a K&H-nál, de a párom szerepel passzívan a KHR listán 2023 január 18-ig. Szeretnék érdeklődni, hogy van olyan bank, amelyik esetleg ennek ellenére, hogy ki van fizetve a hitel, de a párom KHR-en szerepel, megadná a babaváró hitelt? És ha van, akkor melyik bank az?

Kérem, küldjék el részemre, hogy passzív KHR esetén melyik bank hajlandó babaváró hitelt adni.
Üdvözlettel: Karola

Tisztelt Cím!
Egy éven belül rendeztem tartozásaimat. A KHR-ben úgy szerepelek, hogy „tartozás megszűnt, az ügyfél rendezte” Az OTP mégis elutasította a babaváró hitel igénylést „törlesztési készség miatt”. Mit jelent ez? Kaphatok-e más banknál babaváró hitelt vagy más hitelt?
Választ előre is köszönöm.
Zoltán

Tisztelt Cím!
Olyan problémánk lenne a feleségemmel, hogy szerettük volna a babavárót megigényelni. A bankban kiderült, hogy a feleségem szerepel a bar listán. A problémánk az, hogy az ingatlan, ami miatt felkerült, a feleségem valamint a testvére nevén van 50-50 százalékban. Még kiskorúak voltak, amikor a szülők felvették a jelzáloghitelt rá! Amit aztán 2019-ben a feleségem, valamint a testvére közösen megegyezéssel kifizetett a szülei helyett, de mint most kiderült, őket is feltették 5 évre a bar listára. A listán az szerepel, hogy megegyezéssel megszűnt a hitel, tartozás nulla Ft. Nem értjük, hogy a feleségem hogy lehet fent, mikor a hitelhez semmi közük nem volt, mivel még kiskorúak voltak akkor! De a babavárót sehol nem kapjuk meg! Mi az oka, hogy ilyenkor mint résztulajdonos felkerült? Valamint le lehet-e kerülni onnan?
Válaszát előre is köszönöm.
Dávid

Tisztelt Hitelnet,
Férjemmel szerettük volna igényelni a babaváró hitelt, viszont kétszer utasították el a kérvényünket. Férjem passzív KHR-es, így az OTP-nél próbálkoztunk mindkét alkalommal. Minden más feltételnek megfelelünk, így nem értjük mi lehetett a probléma.
Kérhetnénk abban segítséget, hogy mi lehetett a hiba az igénylésnél?
Köszönettel.

Üdvözlöm!
Én és a Párom idén kifizettük az elmaradott providentes hiteltartozást és ugye átkerültünk passzív státuszba.
Az volna a kérdésem, hogy ez esetben meg tudjuk-e igényelni a babaváró hitelt?

Tisztelt Hitelnet,
szeretnénk babaváró hitelt felvenni, de én az alábbi adatokkal szereplek a KHR-ben:
„MEGSZŰNT MULASZTÁSOK
Kezdet: 2018.10.09
Összeg: 437 477 HUF
Felvitel dátuma: 2018.10.10
Megszűnés módja: Veszteségként leírva
Megszűnés dátuma: 2019.04.26”
El tudom küldeni a teljes hiteljelentést is, ha szükséges.
Kérdésünk, hogy ilyen adatokkal tudunk-e babaváró hitel felvenni?
Az OTP-nél próbálkoztunk és ott elutasították a kérelmünket emiatt.
Köszönettel.

Azt szeretném kérdezni, hogy páromnak van tartozás, bárlistás. Nem tudjuk kifizetni egyben.
Így van esetleg esély a babaváró hitelre?

Az lenne a kérdésem, hogy múlt hét pénteken kifizettem maradéktalanul a tartozásom, elvileg 14 nap múlva passzívvá tesznek.
Utána lehetne intézni a babaváró hitelt? Azonkívül minden megvan hozzá.
Aranka

Olyan kérdésem lenne még, hogy van egy hitelünk, amit fizetünk (nem khr-es), bele tudjuk jegyezni amikor igényeljük a hitelt, hogy azt ki szeretnénk fizetni, ha megvan a babaváró?
Köszönöm.

Helló!
Érdeklődnék, hagy ha a tartozás egy részét kell csak kifizetni, mert kaptam egy elengedés ajánlatot és azt fizetem ki, akkor ez így megfelel a babaváró hitelhez?

Üdv.
Érdeklődnék, hogy van már információ arról, hogy esetleg meghosszabbítására kerül a babaváró hitel a 2023-as évre?
Köszönöm!

Ha visszafizettük a teljes tartozást, hány napba telik mire sikerül a hitel? Illetve ez mennyire mérvadó, hogy sikerül? Megvan minden ami kell hozzá.

Helló!
A feleségem nincs KHR listán, de neki nincs tb igazolása, itthon van 3 gyerekkel. Most várjuk 4 gyermeket. Nekem megvan 3 hónap munkám, de ugyanannál cégnél vagyok. Nekem megvan 3 év tb igazolás, de KHR listán vagyok aktívan.
Így lehetséges felvenni babaváró hitelt?

Szia!
Amennyiben párom visszafizeti egy összegben a tartozást, ami jelenleg van neki, mikor tudjuk igényelni a babaváró kölcsönt?
Köszönöm.

Üdvözlöm.
Ha körülbelül 2 hónapja fizettem ki a hitelem teljesen engedmény nélkül. Küldték is a levelet, hogy rendeztem a tartozásom.
Akkor van esély a babaváró hitelre?

Kedves Hitelnet!
Olyan kérdésem lenne, ha 1 éve felkerültem KHR listára tartozással, amit azóta törlesztek és a maradékot most egy összegben rendezem, akkor igényelhető-e (sikerrel) a babaváró hitel?
Minden más kritériumnak megfelelünk a férjemmel.
Előre is köszönöm!

Az lenne a kérdésem, hogy férjemmel intézni szeretnénk a babavárót. Viszont KHR listán vagyok pontosan nem tudom, nem régiben kijött 2 papír, hogy a tartozásom megszüntették.
Ilyenkor mi van?

Én passzív bár listán szerepelek. A feleségem viszont nem szerepel rajta. Így valahogy jogosultak lennénk a babaváró hitelre?
A választ előre is köszönöm.

Üdvözlöm,
Férjem passzív Bar-os, viszont én teljes mértékben megfelelek a feltételeknek.
Szeretnénk tudni, melyik bankba és hol tudunk igényelni babaváró hitelt.
Üdvözlettel.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy fel szeretnénk venni a babaváró hitelt, de a férjem a KHR listán szerepel. A tartozást rövid időn belül rendezni fogjuk. De mivel neki nincs jövedelme, ezért elégséges-e az én jövedelmem ahhoz, hogy megkapjuk a babaváró hitelt?
Várom a válaszukat!
Köszönettel: Alexandra

Kedves Hitelnet!
Szeretnénk igényelni a babaváró hitelt, de jelenleg passzív KHR listán szerepelek. Korábbi személyi kölcsön elmaradása miatt, de időközben már tisztázva, teljesen rendezve lett (kb. 2 hete). A problémánk a következő: minden kritériumnak megfelelünk kivéve a passzív KHR-t.
lyen esetben mit tudnak javasolni? Valamilyen úton-módon megoldható lenne-e az, hogy felvehessük a babaváró támogatást?
Előre is köszönöm válaszát!