Babaváró hitel KHR/BAR lista esetén

A legtöbb banki hitel felvételénél kizáró okot jelent, ha az igénylő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Gyakori kérdés, hogy babaváró hitel igénylésére van-e lehetőség, ha korábbi mulasztás miatt szerepelünk a KHR-ben.

KHR-re vonatkozó előírás babaváró hitel igénylésénél

Jóllehet jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénylése során nem minősülünk hitelképesnek, ha a KHR negatív adatbázisában szerepelnek adataink, a babaváró kormányrendelet e tekintetben némileg megengedőbb. A rendelkezés ugyanis egy esetben nem zárja ki a hiteligénylés lehetőségét az alábbiak alapján:

  • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a 2011. évi CXXII. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Babaváró hitel elérhető passzív KHR-rel a bankoknál?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges passzív KHR estén is babaváró hitel felvétele, a hitelintézetek többségének belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során.

Csupán bankpartnereink egyike teszi lehetővé a korábbi mulasztását saját maga rendezte, passzív KHR státuszú igénylő számára babaváró hitel igénybevételét. Nincsen arra vonatkozó időkorlát, hogy mióta kell fennállnia a passzív KHR státusznak. Az a lényeg, hogy a bank által végzett KHR lekérdezés során már teljesített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az is jogosult lehet a kölcsönre, aki a babaváró hitel igénylését megelőző 1 évben, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását, de adatai még szerepelnek a rendszerben.

Ez a jogszabályi rendelkezés azonban nem kötelező érvényű a hitelintézetek számára. A bankok saját hatáskörben ennél szigorúbban is eljárhatnak, amit a gyakorlatban meg is tesznek. A legtöbb pénzintézet belső szabályzata alapján bárnemű negatív KHR információ kizáró okot jelent babaváró hitel igénylésénél. Kivétel e tekintetben bankpartnereink egyikénél van.

Amennyiben Ön érintett e témában, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az esetlegesen elérhető babaváró hitelkonstrukciókról. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
149 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Tiszteletem!
Babaváró hitelt szeretnék igényelni! A kérdésem, hogy van-e lehetőségem erre? Én a tavalyi év őszétől passzív státuszban szerepelek a KHR-listán (a 2020-as év szeptemberében fizettem ki a teljes tartozásom, így ez év októberétől teljesen tiszta lappal indulok). A Babaváró hitel általános feltételeinek összességében megfelelünk, én és párom is, legalábbis tudomásom szerint, kivéve ezt az egyet. Mindketten szereplünk a KHR-listán. Én rendeztem tartozásom (ahogy a fentiekben említettem), párom tartozásának rendezése pedig éppen folyamatban van, kifizetésre kerül a közeljövőben. Ilyen hátterek mellett abszolút semmi esélyünk Babaváró hitelhez jutnunk, vagy lenne rá esetleg valamilyen mód!?
Válaszukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: Annamária

Kedves Annamária!
Amennyiben párja hiteltartozása is maradéktalanul rendezésre kerül, tehát teljesítéssel és nem megegyezéssel zárul, amit a KHR nyilvántartás alá is támaszt, akkor lehetőségük nyílik bankpartnereink egyikénél igényelni a babaváró hitelt. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Üdvözlöm!
Ha át tudja adni a részét az ingatlanból, akkor meg csak passzív bár listás lesz?
Így lehetséges esetleg a babaváró pozitív elbírálása?

Kedves Adrienn!
Hiába adja át tulajdonrészét a férje az ingatlanból, attól még adott hitelügyletben adóstársként is szerepelni fog, ha a bank nem engedi ki a kötelemből. Ez esetben a negatív információ ugyanúgy kizáró ok lesz babaváró hitel igénylésénél. Pozitív elbírálás akkor lehetséges, ha adott jelzáloghitel teljes egészében maradéktalanul visszafizetésre kerül.

A férjem szerepel a KHR-ben, a szülői házra felvett jelzáloghitel miatt. Mivel részesedése van az ingatlanból, így adóstársként szerepel, emiatt elutasították a babaváró kérelmünket.

Kedves Adrienn!
Amennyibe fennálló hitelmulasztásról van szó, úgy valóban nem igényelhető a babaváró hitel.

Szép napot!
Valóban fennaló hitelről van szó, de a mai napig folyamatosan törlesztve van, minden hónapban, rendszeresen fizeti Anyósom! Mivel Ő az adós!

Kedves Adrienn!
Ha nem negatív információval szerepel férje emiatt a hitel miatt a KHR-ben, hanem szerződésszerűen törlesztett kölcsönről van szó, akkor az valóban nem kizáró ok. Jövedelemvizsgálat során azonban ez esetben is figyelembe veszi a bank – hitelintézettől függően – ennek a törlesztő részletét vagy annak egy részét. Elképzelhető, hogy azért került elutasításra babaváró kérelmük, mert a két hitel együttes törlesztő részletéhez már nem volt elegendő kettejük igazolt jövedelme. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást azonban csak akkor tudunk adni, ha ismerjük a teljes ügylet részleteit. Ezért javasoljuk, hogy töltsék ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Tisztelt Cím!
Babaváró hitelt szeretnénk igénybe venni.
Családi vállalkozásban (őstermelőként) én vagyok a vezető, akinek adószáma van. Igényeltem a Széchenyi hitelt, melyet meg is kaptam (4.000.000 Ft), amit 5 év múlva egy összegben kell visszafizetnem. Ezt a hitelt a bank úgy rögzítette a KHR rendszerben mint személyi hitelt. A bank tájékoztatása szerint emiatt nem vagyunk jogosultak a babaváró hitelre.

Kedves Éva!
A babaváró hitel jövedelemvizsgálata során az igénylők minden meglévő hitelét figyelembe kell venni.

Üdvözlöm!
Szeretnénk babaváró hitelt felvenni, viszont én 1 éves, passzív BAR listán szerepelek 2022. április 8-ig, ami 3 elmaradott hitel visszafizetés volt és jelenleg egy kisebb összegű (300 ezer Ft) Provident kölcsönt törlesztek. Ami még fontos, hogy vendéglátásban dolgozok és 6 óra minimálbérre vagyok bejelentve (bruttó 125.550 Ft)
A páromnak viszont kb. nettó 200.000 Ft a keresete.
A kérdésem az lenne, hogy van-e olyan Bank, aki ezekkel a paraméterekkel ad-e babaváró hitelt?
Várom válaszát! Köszönettel!

Kedves Viktor!
Amennyiben a korábbi mulasztások maradéktalanul rendezésre kerültek és ezt a KHR információ is alátámasztja, úgy megoldható lehet babaváró hitel felvétele bankpartnereink egyikénél. A jövedelemvizsgálat elvégzéséhez további információkra lenne szükség. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Jó napot.
Az lenne a kérdésem, hogy szerepelek a KHR listán és elengedték a tőkét, így fizetem ki a tartozásom. Így a férjemmel igényelhetnénk a babaváró hitelt?

Kedves Cintia!
Ebben az esetben megegyezéssel zárul a korábbi mulasztás, ami sajnos kizáró ok babaváró hitel igénylésénél. Babaváró hitel felvételére csak akkor nyílhat lehetőség, ha teljesítéssel zárul a korábbi hitel, vagyis a teljes fennálló tartozás (tőke is) maradéktalanul kiegyenlítésre kerül.

Üdv,
Azt szeretném kérdezni, hogy ha megegyezéssel rendezem a jelenlegi tartozásom, hogy lekerüljek a KHR-ről, mikor vehetem fel a leghamarabb a babaváró hitelt? 1 év múlva, amikor lekerülök a passzív listáról is?

Kedves Dávid!
Megegyezéssel lezárt hitelügylet esetén a negatív információ nem 1, hanem további 5 évig látszódik a rendszerben. Ebben az esetben 1 év után még nem igényelhető tehát a babaváró hitel egyik bankpartnerünknél sem. Babaváró hitelre akkor lehetnek jogosultak, ha a jelenlegi tartozás maradéktalanul (és nem megegyezéssel) rendezésre került és ezt a KHR információk is alátámasztják. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Ha van 3 gyerekünk és esetleg bevállalnánk egy 4-et, akkor is jár-e, ha a férjem bár listán van?!

Kedves Anikó!
Ahogy az fenti bejegyzésünkben is olvasható, negatív tartalmú KHR esetén a babaváró hitel csak abban az esetben vehető igénybe és az is csak bankpartnereink egyikénél, ha a korábbi mulasztás már maradéktalanul visszafizetésre került és ezt a KHR információ is alátámasztja.

Üdv.
A lányomék márciusban kifizették a tartozásukat, hogy fel tudják venni a Babaváró hitelt. Az egyik pénzintézet azt ajánlotta, ha át tudják íratni, hogy “lezárt hitelt” arra, hogy magán úton lett kifizetve, úgy mások is megkapták. De a hitelt mégis visszautasították. Vagyis valahogy nem tud az ügyintéző tovább lépni.
Miért van az, hogy ők is a teljes tartozást kifizették, míg mások ők nem kapják meg.

Kedves Csilla!
Az ügylet konkrét részleteinek ismerete nélkül nem tudjuk megmondani, miért kerülhetett elutasításra a babaváró hitelkérelem. Javasoljuk, hogy töltsék ki online adatalapunkat és ezt követően Szakértőink tájékoztatást fognak adni arról, hogy adott esetben megoldható-e a babaváró hitel felvétele.

2020. decemberben járt le a letiltásom. Most 2021. április van.
Vehetek fel babaváró kölcsönt a párommal?

Kedves Mónika!
Látni kellene a jelenlegi KHR státuszát, majd ezt követően további, jövedelemre vonatkozó információk után tudunk Önöknek pontos tájékoztatást adni. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat és Szakértőink ismertetni fogják a lehetőségeket.

Üdv.
Érdeklődni szeretnék, hogy ha már egyszer felvettem a csok-ot egyedülállóként 1 gyerekre lakásvásárlásra, akkor ha minden feltétel teljesül nekem is és a páromnak is, akkor igénybe vehetjük a babavárót? Meglévő gyerek ebbe beleszámít? Vagy 3 babát kell vállalni, hogy vissza nem fizetendő legyen?
Köszönöm.

Kedves Anita!
A CSOK igénybevétele nem zárja ki a babaváró hitel felvételének lehetőségét. A babaváró hitel felvétele előtt született gyermek azonban nem számít bele a kedvezményekbe. Előre vállalni nem szükséges egy gyermeket sem – mint ahogy a megelőlegezett CSOK-nál – de ahhoz, hogy a babaváró hitel teljes összege elengedésre kerüljön, a hitelfelvételt követően még 3 gyermeknek kell születnie. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy férjem szerepelt a KHR-ben és szeretnénk a babaváró hitelt felvenni lakásvásárlásra. Első baba, most vagyok 5 hónapos. A férjem kifizetett két hitelt teljes összeggel, a 3.-at kedvezménnyel. Azt mondták, ha valamelyiket kifizetjük, nyugodtan felvehetjük a babavárót és sajnos mindenki elutasít minket! Tudna segíteni ebbe, hogy kihez lehetne fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Asszonyom!
Babaváró hitel felvétele kizárólag akkor lehetséges korábbi mulasztás esetén, ha minden hitel maradéktalanul visszafizetésre került. A kedvezménnyel lezárult ügylet sajnos nem megfelelő.

Kedves Hitelnet!
Az OTP Factoringnál van egy tartozásom, ami 1,8 millió. Erre felajánlottak egy kedvezményes 500.000 forintos fizetést. Tehát ha az 1,8 milliót fizetem, akkor tudunk babaváróhoz jutni?
Köszönöm.

Kedves Balázs!
Igen, ha maradéktalanul visszafizetésre kerül a korábbi tartozás és nem szerepelnek a bank belső tiltólistáján sem, valamint a további jogosultsági feltételek is fennállnak és megfelelő a jövedelemfedezettség, akkor lehetséges a babaváró hitel felvétele. A babaváró hitel feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Szép napot!
Érdeklődnék, szeretnénk a babaváró hitelt felvenni a párommal. Én szerepelek a KHR passzív listán, 1 hónapja fizettem ki az utolsó törlesztő. És van egy rendezett, kifizetett kedvezményes T-mobil felé irányuló tartozás, amit kedvezményesen egy összegbe fizettem ki. Esetleg ez befolyásolja a babaváró hitelt?
Köszönöm.

Kedves Niki!
Ha a KHR-ben passzív státusszal nyilvántartott ügyletnél a teljes tartozás maradéktalanul kifizetésre került és ezt alátámassza a KHR nyilvántartás, akkor elérhető lehet a babaváró hitel bankpartnereink egyikénél. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Köszönöm válaszát, ma voltunk az Erste Bankban, de 1 évet mondtak sajnos. Ha csak fent vagyok a passzív listán. Csak azt nem tudom, jogy T- mobil felé irányuló tartozás, amit kedvezményesen fizettek ki, és 5 évig magamnál kell tartanom a papírokat róla, ez miatt lehetséges lenne a babaváró?

Kedves Niki!
Az Erste Banknál valóban nem lehetséges a babaváró hitel felvétele passzív KHR esetén. Elsőként egy úgynevezett Saját hiteljelentést kellene lekérniük bármely hitelintézetnél és az abban lévő információk ismeretében Szakértőink pontos tájékoztatást tudnak adni Önöknek arról, hogy megoldható-e a hitelfelvétel. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Köszönöm válaszát, megpróbálom lekérni valamelyik banknál. Sajnos, Somogy megyét nem találok az onile adatlaphoz hogy kitöltsem,igy gondolom segíteni sem tudnak.

Kedves Niki!
Somogy megyében sajnos nincs. A lakóhelyükhöz legközelebbi irodákról IDE kattintva tájékozódhatnak.

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 44509 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

149
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x