Babaváró hitel KHR/BAR lista esetén

A legtöbb banki hitel felvételénél kizáró okot jelent, ha az igénylő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Gyakori kérdés, hogy babaváró hitel igénylésére van-e lehetőség, ha korábbi mulasztás miatt szerepelünk a KHR-ben.

KHR-re vonatkozó előírás babaváró hitel igénylésénél

Jóllehet jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénylése során nem minősülünk hitelképesnek, ha a KHR negatív adatbázisában szerepelnek adataink, a babaváró kormányrendelet e tekintetben némileg megengedőbb. A rendelkezés ugyanis egy esetben nem zárja ki a hiteligénylés lehetőségét az alábbiak alapján:

  • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a 2011. évi CXXII. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Babaváró hitel elérhető passzív KHR-rel a bankoknál?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges passzív KHR estén is babaváró hitel felvétele, a hitelintézetek többségének belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során.

Csupán bankpartnereink egyike teszi lehetővé a korábbi mulasztását saját maga rendezte, passzív KHR státuszú igénylő számára babaváró hitel igénybevételét. Nincsen arra vonatkozó időkorlát, hogy mióta kell fennállnia a passzív KHR státusznak. Az a lényeg, hogy a bank által végzett KHR lekérdezés során már teljesített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az is jogosult lehet a kölcsönre, aki a babaváró hitel igénylését megelőző 1 évben, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását, de adatai még szerepelnek a rendszerben.

Ez a jogszabályi rendelkezés azonban nem kötelező érvényű a hitelintézetek számára. A bankok saját hatáskörben ennél szigorúbban is eljárhatnak, amit a gyakorlatban meg is tesznek. A legtöbb pénzintézet belső szabályzata alapján bárnemű negatív KHR információ kizáró okot jelent babaváró hitel igénylésénél. Kivétel e tekintetben bankpartnereink egyikénél van.

Amennyiben Ön érintett e témában, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az esetlegesen elérhető babaváró hitelkonstrukciókról. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
205 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Hitelre lenne szükségem minél előbb lakásvásárlásra. Arra megkapom? Még van tartozásom.

Tisztelt Hitelnet!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Provident heti törlesztésű kölcsön mennyire befolyásolja a babaváró hitel felvételét? 2021 márciusában vettem fel 350.000 Ft-ot, melyet havi 1-szer utalással fizetek (5 heti törlesztőt 1 összegben). A múlt héten is hívtak, hogy vehetek fel ha szeretnék, mert látják, hogy nagyon szépen teljesítem a fizetési kötelezettséget.
Köszönettel :Évi

Tisztelt Hitelnet!
Babaváró kölcsönnel kapcsolatban érdeklődnék:
Jelenleg van egy 96.000 Ft-os aktív tartozásom a végrehajtónál, melyet részletekben fizetek és a fennmaradó 3 részletet egy összegben kifizetek ebben a hónapban, illetve a NAV-nál anno elrontottak valamit az adóbevallásnál és kaptam egy 15.000 Ft-os eho-s csekket, melyet szintén rendezek a napokban. Ha kifizettem mindkettőt, akkor átkerülök passzív státuszba a KHR-nél.
Így ebben az esetben lenne lehetőségem a babavárót felvenni és ha igen, mennyi idő múlva tudnám? Vagy felejtsem el?
Köszönettel: Gábor

Üdvözlöm!
Férjemnek most sikerült rendezni a fennálló tartozását. Így passzív státuszba van a kHR-ben. Lehetséges-e így a babaváró hitelt igényelnie vagy felejtsük el? Bankos szakembertől olyat is hallottunk, hogy kérvényezzük levélben a kHR-től a teljes törlést. Érdemes lenne próbálkozni vagy ez csak valami kitaláció? Fontos lenne, mert így nem tudjuk merre induljunk el.
Köszönöm szépen a segítséget.
Üdvözlettel: Évi

Üdvözlöm!
A férjemmel szeretnénk felvenni a Babaváró Hitelt! A férjem (Passzív KHR rendszerben szerepel.) adóstárs volt anno! De már ki lett fizetve! Egy év eltelt azóta! Még 4 évig fog szerepelni a KHR listán. Az eddigi bank ahol voltunk az a TakarékBank volt, ott mondták, hogy 4 év van hátra a törlés idejéig!
Szeretném kérni a segítségüket, hogy melyik bank lenne az, aki tudna nekünk a Babaváró Hitel elindításában segíteni! Ahol elfogadják a (Passzív KHR-eseket)!

Üdvözlöm!
A férjemmel szeretnénk felvenni a babaváró támogatást, viszont sajnos a férjem szerepel a KHR listán mulasztás miatt. A teljes tartozást egy összegben végtörlesztettük, de a neve még további egy évig szerepel azon a listán.
Megkaphatjuk így a babavárót?
Előre is köszönöm!

Tisztelt hitelnet!
Feleségem passzív KHR listán szerepel! Ha van lehetőség, szeretnénk igényelni a babaváró hitelt!
Segítséget szeretnék kérni Önöktől!

Üdvözlöm!
Érdeklődni szeretnék, hogy miután végtörlesztés megtörtént a Khr-nél, utána mely banknál tudok próbálkozni a babaváró hitellel passzív bárosan?

Kérdése van?

Kattintson ide és tegye fel

Szakértőink eddig 45945 kérdésre válaszoltak.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

205
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x