Babaváró hitel KHR/BAR lista esetén

A legtöbb banki hitel felvételénél kizáró okot jelent, ha az igénylő adatai negatív információval szerepelnek a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR). Gyakori kérdés, hogy babaváró hitel igénylésére van-e lehetőség, ha korábbi mulasztás miatt szerepelünk a KHR-ben.

KHR-re vonatkozó előírás babaváró hitel igénylésénél

Jóllehet jelzáloghitel vagy személyi kölcsön igénylése során nem minősülünk hitelképesnek, ha a KHR negatív adatbázisában szerepelnek adataink, a babaváró kormányrendelet e tekintetben némileg megengedőbb. A rendelkezés ugyanis egy esetben nem zárja ki a hiteligénylés lehetőségét az alábbiak alapján:

  • az igénylő házaspár egyik tagjának sem lehet a Központi Hitelinformációs Rendszerben nyilvántartott tartozása, ide nem értve azt az esetet, amikor a késedelmes tartozás teljesítése már megtörtént, azonban a teljesítésre a kölcsönkérelem benyújtását megelőző egy éven belül került sor, és a 2011. évi CXXII. törvény 8. § (4) bekezdése alapján a hiteladósra vonatkozó referenciaadatot a KHR-ből még nem törölték.

Babaváró hitel elérhető passzív KHR-rel a bankoknál?

Annak ellenére, hogy a vonatkozó kormányrendelet alapján lehetséges passzív KHR estén is babaváró hitel felvétele, a hitelintézetek többségének belső szabályzata nem ilyen megengedő. A negatív tartalmú KHR információ – akár aktív, akár passzív KHR státusz áll fenn – továbbra is kizáró okot jelent a hitelbírálat során.

Csupán bankpartnereink egyike teszi lehetővé a korábbi mulasztását saját maga rendezte, passzív KHR státuszú igénylő számára babaváró hitel igénybevételét. Nincsen arra vonatkozó időkorlát, hogy mióta kell fennállnia a passzív KHR státusznak. Az a lényeg, hogy a bank által végzett KHR lekérdezés során már teljesített mulasztás szerepeljen a Központi Hitelinformációs Rendszerben. Ez azt jelenti, hogy az is jogosult lehet a kölcsönre, aki a babaváró hitel igénylését megelőző 1 évben, saját maga fizette vissza korábbi mulasztását, de adatai még szerepelnek a rendszerben.

Ez a jogszabályi rendelkezés azonban nem kötelező érvényű a hitelintézetek számára. A bankok saját hatáskörben ennél szigorúbban is eljárhatnak, amit a gyakorlatban meg is tesznek. A legtöbb pénzintézet belső szabályzata alapján bárnemű negatív KHR információ kizáró okot jelent babaváró hitel igénylésénél. Kivétel e tekintetben bankpartnereink egyikénél van.

Amennyiben Ön érintett e témában, kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink személyre szabottan fogják tájékoztatni az esetlegesen elérhető babaváró hitelkonstrukciókról. Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!


Utolsó módosítás: 2021. január 27. szerda

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés
125 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Jó napot!
Érdeklődnék, hogy férjem szerepelt a KHR-ben és szeretnénk a babaváró hitelt felvenni lakásvásárlásra. Első baba, most vagyok 5 hónapos. A férjem kifizetett két hitelt teljes összeggel, a 3.-at kedvezménnyel. Azt mondták, ha valamelyiket kifizetjük, nyugodtan felvehetjük a babavárót és sajnos mindenki elutasít minket! Tudna segíteni ebbe, hogy kihez lehetne fordulni?
Válaszát előre is köszönöm!

Kedves Asszonyom!
Babaváró hitel felvétele kizárólag akkor lehetséges korábbi mulasztás esetén, ha minden hitel maradéktalanul visszafizetésre került. A kedvezménnyel lezárult ügylet sajnos nem megfelelő.

Kedves Hitelnet!
Az OTP Factoringnál van egy tartozásom, ami 1,8 millió. Erre felajánlottak egy kedvezményes 500.000 forintos fizetést. Tehát ha az 1,8 milliót fizetem, akkor tudunk babaváróhoz jutni?
Köszönöm.

Kedves Balázs!
Igen, ha maradéktalanul visszafizetésre kerül a korábbi tartozás és nem szerepelnek a bank belső tiltólistáján sem, valamint a további jogosultsági feltételek is fennállnak és megfelelő a jövedelemfedezettség, akkor lehetséges a babaváró hitel felvétele. A babaváró hitel feltételeiről IDE kattintva tájékozódhatnak. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Szép napot!
Érdeklődnék, szeretnénk a babaváró hitelt felvenni a párommal. Én szerepelek a KHR passzív listán, 1 hónapja fizettem ki az utolsó törlesztő. És van egy rendezett, kifizetett kedvezményes T-mobil felé irányuló tartozás, amit kedvezményesen egy összegbe fizettem ki. Esetleg ez befolyásolja a babaváró hitelt?
Köszönöm.

Kedves Niki!
Ha a KHR-ben passzív státusszal nyilvántartott ügyletnél a teljes tartozás maradéktalanul kifizetésre került és ezt alátámassza a KHR nyilvántartás, akkor elérhető lehet a babaváró hitel bankpartnereink egyikénél. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Köszönöm válaszát, ma voltunk az Erste Bankban, de 1 évet mondtak sajnos. Ha csak fent vagyok a passzív listán. Csak azt nem tudom, jogy T- mobil felé irányuló tartozás, amit kedvezményesen fizettek ki, és 5 évig magamnál kell tartanom a papírokat róla, ez miatt lehetséges lenne a babaváró?

Kedves Niki!
Az Erste Banknál valóban nem lehetséges a babaváró hitel felvétele passzív KHR esetén. Elsőként egy úgynevezett Saját hiteljelentést kellene lekérniük bármely hitelintézetnél és az abban lévő információk ismeretében Szakértőink pontos tájékoztatást tudnak adni Önöknek arról, hogy megoldható-e a hitelfelvétel. Személyre szabott, díjmentes tájékoztatáshoz kérjük, töltse ki online adatlapunkat! Irodáinkban díjmentesen vállaljuk a teljes körű babaváró hitelügyintézést is!

Köszönöm válaszát, megpróbálom lekérni valamelyik banknál. Sajnos, Somogy megyét nem találok az onile adatlaphoz hogy kitöltsem,igy gondolom segíteni sem tudnak.

Kedves Niki!
Somogy megyében sajnos nincs. A lakóhelyükhöz legközelebbi irodákról IDE kattintva tájékozódhatnak.

125
0
Tedd fel kérdésed vagy szól hozzá a témához!x