fbpx

Áthidaló hitel feltételei türelmi idővel

Hallott Ön már a lakáshitelek csoportján belül az áthidaló hitel lehetőségéről? Milyen esetben igényelhető? Mekkora a nyújtható hitelösszeg? Mi lehet a hitel célja? Mekkora összegű jövedelem szükséges hozzá? Mennyi lehet a maximális futamidő? Milyen devizanemben igényelhető?

A hitel célja:

Áthidaló hitel segítségével akkor is meg tudja valósítani egy új ingatlan megvásárlását, ha a meglévő lakását vagy családi házát értékesíteni szeretné, de még nem sikerült megtalálni a vevőt. Mekkora hitelt tud ilyen esetben igényelni? Milyen futamidőre? Az alábbiakban elolvashatja az áthidaló hitelekkel kapcsolatos legfontosabb információkat.

Az áthidaló hitelt két változatban veheti igénybe:

  • amikor folyamatosan fizeti a kamatot a hitel törlesztéséig
  • és amikor a kamatot egy összegben a hitel visszafizetésekor (ingatlan értékesítésekor) fizeti meg (türelmi idős konstrukció)

Kinek ajánlott a türelmi idős hitelkonstrukció igénybe vétele?

Előfordul olyan élethelyzet, amikor az áthidaló kölcsön kamatának megfizetése gondot jelenthet. Ilyen esetben nagy segítséget jelent a türelmi idős áthidaló hitel igénybevétele. Melyek lehetnek ilyen körülmények:

  • Akinek a háztartásában az egyik kereső jelenleg alacsonyabb összegű jövedelemre tesz szert. Ennek több oka is lehet: előfordulhat, hogy a kölcsönügylet egyik szereplője TGYÁS ellátásban részesül, GYEDET vagy GYEST kap, illetve munkanélküli.
  • Pályakezdő fiatal lévén könnyen megesik, hogy a kölcsönügylet szereplője jelenleg alacsonyabb összegű jövedelmet kap, de bizonyos idő eltelte után fizetése várhatóan növekedni fog.
  • Ajánlott a türelmi idős konstrukció felvétele akkor is, ha a háztartás rendelkezik már hitellel, ami néhány éven belül lejár, de addig is könnyebbséget jelent a türelmi idő alatt fizetendő kisebb összegű hiteltörlesztés.

Áthidaló hitelt igényelne?

Kérje szakértőnk egyedi, névre szóló ajánlatát online. Tekintse meg egyedi kedvezményeinket

Ajánlatot kérek

A legfontosabb tudnivalók áthidaló hitel igényléssel kapcsolatosan:

Az áthidaló hitel lényege: e hitel a saját tulajdonban lévő ingatlan értékesítéséig, annak tervezett eladásából származó bevétel megelőlegezésével egy másik ingatlan részbeni megvásárlását/építését finanszírozza.

A hitel célja: igénybe vehető új vagy használt lakás, üdülő vásárlásához, lakó- vagy üdülőingatlan építéséhez, de egyes konstrukciókban még családi ház bővítéséhez, emeletráépítéshez, tetőtér beépítéshez is igényelhető.

A hitel maximális futamideje: pénzintézettől függően 1 vagy maximum 2 év lehet.

Az áthidaló hitel törlesztése: a törlesztés módja banktól függően kétféle lehet:

  1. mind a tőke, mind a kamat visszafizetése egyösszegben, csak a tervezett eladás megvalósulása után történik. (türelmi idős konstrukció)
  2. az Adós a futamidő alatt csak a kamat (és az esetleges kezelési költség) törlesztésére köteles, a tőke megfizetése az eladásra szánt ingatlan értékesítésekor, de legkésőbb futamidő végén, egy összegben esedékes.

A hitel fedezete: az értékesítendő ingatlan, de magasabb hitelösszeg elérése érdekében bizonyos konstrukcióknál a célingatlan is bevonható.

A legtöbb jelzáloghitel futamideje kimondottan hosszú, nem ritkán 20 év feletti. Ilyen hosszú idő alatt minden család életében számtalan változás történhet, ami indokolhatja, hogy másik lakást vagy házat keressenek (munkahely változása, gyerekek születése, egészségügyi okok, stb.). Sajnos a meglévő hitel ilyenkor nem vihető át az új ingatlanra automatikusan, így az áthidaló hitel ilyenkor rendkívül jó segítség.

Jelenleg hatályos szabályok

A hitel összege: az ingatlan hitelbiztosítéki értékének 65-80% a, de az esetleges további törvényi előírásoknak is meg kell felelni.

Az áthidaló hitel kamata: megegyezik a piaci kamatozású lakáscélú jelzáloghitelek kamatával

A hitel igénylése során általában a jövedelemvizsgálat nem olyan szigorú, mint egy hosszabb futamidejű lakáshitel igénylése esetén, hiszen a hitel törlesztése a meglévő ingatlan értékesítéséből fog megtörténni. Ettől függetlenül azonban a hitelező bankok előírhatnak bizonyos minimum feltételeket. Jelenleg munkáltatói igazolás nélkül áthidaló hitel nem igényelhető, bár erre korábban volt példa. Ma már értelemszerűen erre a konstrukcióra is érvényesek a Felügyelet általános hitelezési irányelvei, előírásai.

A hiteligénylőnek minden esetben jövedelmet kell igazolnia, a bankok minimális elvárása:

  • egy hiteligénylő esetén legalább 100 000 Ft nettó összeget elérő jövedelem,
  • több hiteligénylő esetén együttesen legalább 160 000 Ft nettó összeget elérő jövedelem

A háztartás jövedelme növelhető további adóstárs és esetleg kezes bevonásával. Az igazolt jövedelem és a havi hiteltörlesztések összegének aránya alapján, a fedezetül felajánlott ingatlanok forgalmi értékének, és a jogszabály által előírt maximálisan nyújtható hitelösszeg figyelembevételével állapítja meg a bank a felvehető hitel összegét.

Áthidaló kölcsönnél is fontos a KHR

A KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) egy adatbázis, amely nyilvántartja a magánszemélyek és vállalkozások hitel visszafizetési múltját. Segítségével a bankok megosztják egymás között az adatokat, így minden egyes hitelfelvétel előtt adatokat kérhetnek le a hiteligénylő “előéletéről” és így pontosabb hitelképességi vizsgálatot tudnak elvégezni.

Önmagában a KHR listán szerepelni csak annyit jelent, hogy hitelt vettünk fel, gond a negatív khr besorolással van, mert ez jelentős késedelmet, hiteltörlesztési gondot jelez a bank számára.

Kérjen áthidaló hitel ajánlatot:

További részleteket és felvilágosítást pénzügyi partnereiknél és irodáinkban kaphatnak. Kérjük vegye fel a kapcsolatot az Ön lakhelyéhez eső irodánkkal vagy a fenti ajánlatkérő adatlapunk kitöltésével. Kollégáink megkeresik az Ön számára elérhető legjobb áthidaló hitel lehetőségeket, természetesen teljesen díjmentesen.

Feliratkozás az új kérdésekre/válaszokra
Visszajelzés

48 hozzászólás
Inline Feedbacks
Minden hozzászólás megtekintése

Szép napot!
Dunakeszin van egy kb. 150M Ft értékű tehermentes 1/1 tulajdonú kertes családi ház kiváló adottságokkal. Erre szeretnék Áthidaló kölcsönt felvenni, mert vettem egy telket Horányban, amire szeretnék építeni 1 könnyűszerkezetes családi házat. Kb. 50M Ft kellene.
Van valamilyen jó megoldás? Én most lettem nyugdíjas. Ez mennyiben befolyásolja az ügyletet?
Üdvözlettel.
Thibu

Üdvözletem!
A felől érdeklődnék, hogy most, 2022 áprilisában van-e lehetőség áthidaló hitel igénylésére?
Visszajelzésüket előre is köszönöm!

Üdvözlet!
Van egy 28-30M Ft-ot érő használt ingatlanom. Szeretnék egy kisebb lakás 22M Ft-ért vásárolni.
Milyen lehetőségeim vannak az áthidaló hitelhez?

Tisztelt Hitelnet.hu!
Jövőre lesz kb. 1.500.000 Ft-om önrészként. A megvásárolandó ingatlanhoz (célingatlanhoz) szeretnék még áthidalót felvenni 1.000.000 Ft-ot, hogy lakáshitelt kapjak. Nincs ingatlan, csak amit majd hitelből vásárolnék. Takarékoskodást nem tudok igénybe venni, minden pénzem felemészti a mostani lakhatás és megélhetés. Biztos állásom van.
Előre is köszönöm a választ.

Most, 2021. decemberében van lehetőség ilyen típusú hitelekre?

Tisztelt cím!
Új házat szeretnék vásárolni csok 10+15 milliós hitellel + önerő, ami a jelenlegi lakás lenne, de kellene még 12 millió egyéb hitel is. 6-7 hónap múlva lehetne beköltözni az új házba, de szükség lenne elő finanszírozásra.
Az áthidaló hitel megoldás lenne a számomra?
Köszönettel.

Két ingatlanomat szeretném eladni és abból egy családi házat venni. Az eladó lakások értéke 37+30 és a venni kívánt ingatlan 65.
Ezt meg-e lehetne oldani áthidaló hitellel és futamidővel?

63 éves nyugdíjasként igényelhetek ilyen hitelt?
Házeladás, házvásárlás okán kellene.

Eladtam a lakásomat Budapest 7 kerületében és vennék egy másikat Vácon.
Az adásvételi szerződések megvannak, de az eladott lakásomon van jelzáloghitel, amit a vevőm kifizetne. Így az ezután részemre kifizetendő összeg csak 13 millió, a megvásárolandó lakásra viszont 15 milliót kell megfizetnem, de ebből 2 millió hiányzik. A megveendő lakás az összeg teljes kifizetésének hiányában még nem a tulajdonom. 66 éves pedig elmúltam. Keresem a lehetőséget ennek a 2 millió Ft sorsának rendezését, különben nem lesz meg a vásárolandó lakás.

Tájékozódni szeretnék hogyan vehetem fel az áthidaló hitelt.

40 M Ft értékű lakás-ingatlanomat szeretném egy 80M-s házra váltani; szükségem lenne 40M áthidaló hitelre.
Lenne erre lehetőség?

70 millió Ft piaci értékű ingatlanomat szeretném egy 100 milliós értékűre cserélni, a különbözetet 50-50%-ban saját tőkéből, illetve hitelből finanszíroznám. 70 millió Ft áthidaló kölcsönre lenne szükségem 1 éves lejáratra.

3 ingatlan eladásával teremtenénk fedezetet 1 nagy értékű ingatlan megvásárlásához. Az értékesítendő ingatlanok minimális forgalmi értéke 60M 36M 32M Ft. A megvásárolni kívánt
ingatlan meghirdetett ára 159M Ft. A különbséget a család megtakarításából finanszíroznánk.
100M Ft áthidaló kölcsönre lenne szükség, 1 éves lejáratra. A potenciális vevők egy házaspár, mindketten rendelkeznek jövedelemmel.

A célingatlan bevonása a hitelbe milyen kockázatot eredeztet a hitelt fel nem vevő félnél?

2 év utáni visszafizetésre ingatlanfedezettel.

Jelen ingatlanunknál /kb45-50M tehermentes / kisebbet vásárolnánk /30M/ nyugdíjasok vagyunk 20M Ft áthidalo hitele volna szükségün házunk eladásáig. Nincs hitelünk. Havi jövedelmünk 270eFt.
Szives válaszát várom Emese

Tisztelt Szakértő!
Érdeklődöm, hogy létezik még az áthidaló hitel?
Üdv: Csaba

Tisztelt Hitelnet!
Házat szeretnék vásárolni, de eddig a lakásomat nem sikerült eladnom. 15 millió forint hitelnél mennyi a törlesztőrészlet áthidaló hitel esetén max. 2-3 hónapra?

Férjem édesanyjának halála után, a két gyermeke, a férjem és nővére örököltek egy V. kerületi lakást. Fiam, aki 77 nm-es I. kerületi lakás tulajdonosa, /ingatlanának értéke 46-48 millió Ft között van/, szeretné „kivásárolni” a nagynénje részét, így 1/2-1/2 arányban az édesapja /férjem/, illetve Ő lennének a tulajdonosok. 21 millió Ft hitelre lenne szüksége, amit csak akkor venne fel, ha az egyezség realizálódik, addig rendelkezésre tartás címen lenne a bankban a pénz.
A felvett hitel bármikor visszafizethető a futamidőn belül?

Áthidaló kölcsön igénybevételével le szeretném cserélni a lakásomat kertes házra. De sajnos még a lakásomon van hitel és a megvásárolni kívánt ingatlan megvételéhez pedig további hitelre lenne szükségem.
Ebben az esetben is fel lehet venni az áthidaló kölcsönt?

Van 2 db ERSTE LTP-nk, mely 2017 novemberében jár le, kiutaláskor 1.302.650-1.302.650 Ft lesz. Nekem viszont ez év novemberében kellene új lakás vásárláshoz ez az összeg. Ezért áthidaló hitelre lenne szükségem 15-16 hónapra az LTP lejáratáig.
Azután érdeklődnék, hogy van-e kedvezőbb ajánlatot az Erste áthidaló hitelénél?
Köszönettel várom válaszukat!

Tisztelt Hitelnet.
Áthidaló hitel esetén kb 10 millió Ft-nál lehet-e tudni mekkora kamatot kell kifizetni? Gondolom függ a futamidőtől, de egy kb. min-max. értéket lehet-e tudni?

Tisztelt Tanácsadó!
Lakásvásárlás előtt állok. Ehhez lakáshitelt szeretnék felvenni, mert nincsen annyi készpénzem, hogy hitel nélkül ki tudnám fizetni a lakás teljes árát, kb. a felével rendelkezem. Viszont mivel még van egy személyi hitelem, ami 2 év múlva jár le, addig a lehető legkisebb lakáshitel törlesztést szeretném fizetni. Hallottam a türelmi idő lehetőségéről. Ez mit takar pontosan? Ez alatt tényleg kisebb összeget kell fizetnem?
Köszönöm a tájékoztatást!
Üdvözlettel.
Péter