Gyakori kérdések ÁFA visszatérítéssel kapcsolatban

Gyakran felett kérdések

 • Visszaigényelhető a telekáfa, ha egyelőre nem építkezünk rá?

  Ha csak a gazdálkodó szervezettől vásárolt építési telek vonatkozásában szeretnénk élni az ÁFA visszatérítés lehetőségével, a támogatás igénybevételének akkor is feltétele, hogy az igénylő a hitelintézet részére az építési engedélyt, illetve az egyszerű bejelentés megtörténtének igazolását, a jogszabályban meghatározott építési és tervdokumentációkat, továbbá a hitelintézet által elfogadott, a bekerülési költségeket tartalmazó költségvetést, és annak legalább 70%-áról, a saját nevére kiállított számlákat benyújtsa.

  A telekáfa tehát nem igényelhető vissza, ha egyelőre nem építkezünk rá.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Családi ház bővítés esetén is jár a 27% ÁFA visszatérítés?

  Családi ház bővítésekor, mely bővítés egyszerű bejelentéshez kötött, és használatbavételi engedélyt kell kapjon az ingatlan a bővítést követően, az 5 millió Ft ÁFA visszatérítés a vonatkozó kormányrendelet értelmében kizárólag abban abban az esetben vehető igénybe, ha a bővítendő ingatlan preferált településen található.

  A preferált települések listáját és a további jogosultsági feltételeket IDE kattintva ismerhetők meg.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Milyen címre szólhat a számla ÁFA visszaigénylése esetén?

  Az adó-visszatérítési támogatás igénybevételéhez kiállított számlának az igénylő nevére és címére kell szólni. Megfelelő tehát a számla, amely nem a támogatott – esetlegesen építés alatt álló – ingatlancímre, hanem az igénylő állandó lakcímére szól.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • A 27% ÁFA visszaigényelhető hitel nélkül is?

  Az adó-visszatérítési támogatás hitel igénybevétele nélkül is igényelhető. Fontos azonban, hogy a támogatás kizárólag a bekerülési költségből még hátralévő munkálatokra használható fel.

  Már felépült lakóingatlanra utólag ÁFA visszatérítési támogatás iránti kérelem nem nyújtható be.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • A 27%-os áfa meddig igényelhető vissza?

  A támogatási kérelmet 2018. január 1-jén vagy azt követően kiállított számla alapján legkésőbb 2022. december 31-ig lehet benyújtani. A határidő a 27%-os ÁFA visszaigénylés esetén a kérelem benyújtására vonatkozik. Az tehát nem probléma, ha az igénylő az építési munkálatokat a fenti határidőig nem fejezi be. Nem az az előírás, hogy a használatbavételi engedélyt kiadják fenti dátumig, hanem az, hogy a kérelmet a támogatott személy benyújtsa.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Nem áfás munkadíj számla után nincs ÁFA visszatérítés?

  Az adó-visszatérítési támogatást az igénylő csak olyan számla esetében tudja igénybe venni, melyet a számlakibocsátó 27% ÁFA tartalommal állított ki. KATA-s vállalkozó által kiállított számla alanyi adómentes, vagyis nem tartalmaz ÁFÁ-t. Ebben az esetben a vállalkozó által a munkadíjról kiállított számla esetében nincs mit visszaigényelni, mert az ÁFA tartalom 0%.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Jár vissza ÁFA, ha félig generálos az építkezés?

  Akár az 5%-os, akár a 27%-os adó-visszatérítési támogatást szeretné visszaigényelni a támogatott személy, a költségvetés legalább 70%-át számlával kell igazolni.

  Az 5%-os számla generálkivitelezés esetén állítható ki. Ez az 5% ÁFA tartalom pedig akkor igényelhető vissza, ha a finanszírozáshoz CSOK igénybevétel is történik. A jogosultsághoz a hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlávak kell igazolni. Az 5%-os adó-visszatérítési támogatás során a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél a 27%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla azonban nem vehető figyelembe. Ha a generálkivitelező csak szerkezetkész állapotig végzi az építést, akkor 40-50%-nál több, 5% ÁFA tartalmú számla nem kerül kiállításra. Ez azonban a fent leírtak alapján nem elegendő az 5%-os ÁFA visszatérítéshez.

  27% ÁFA tartalmú számla szintén nem fog kitenni 70%-nyi számlát a teljes bekerülési költség alapján, tehát a 27%-os ÁFA visszatérítés sem lesz érvényesíthető. A 27%-os ÁFA visszatérítésnél a számlabemutatási kötelezettség teljesítésénél az 5%-os általános forgalmi adó mértékkel kiállított számla ugyanis szintén nem vehető figyelembe.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Gyermektelen párok is visszaigényelhetik az áfát lakásépítésnél?

  Új lakóház építéséhez igénybe vehető adó-visszatérítési támogatás attól függően, hogy milyen formában történik a lakásépítés. Ha saját maguk szervezik össze a szakembereket, akkor 27% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra. Ezek ÁFA tartalma igényelhető vissza maximum 5M Ft-ig. Ebben az esetben nem feltétel, hogy az igénylőknek legyen gyermeke vagy vállaljanak gyermeket a jövőben. A támogatásnak ez a fajtája tehát olyan gyermektelen párok esetében is elérhető, akik nem szeretnének előre gyermeket vállalni.

  Ha generálkivitelezővel építtetnek, akkor 5% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra. Ez az 5% ÁFA azonban csak akkor igényelhető vissza, ha legalább egy meglévő vagy vállalt gyermek után is igénybe veszik a CSOK-ot.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Falusi CSOK és ÁFA visszaigénylésnél milyen arányban kell lennie a munkadíj és anyagköltség számlának?

  A falusi CSOK és ÁFA visszaigénylésnél nincs előírás a munkadíj számla és anyagköltség arányára vonatkozóan. Az a lényeg, hogy a költségvetés legalább 70%-át számlával igazolják. Mindegy, hogy ebben milyen arányban szerepel a munkadíj és az anyagköltség.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban

 • Hogyan igényelhető vissza az 5% ÁFA új lakás vásárlása esetén?

  Új építésű lakás vásárlása esetén az 5% ÁFA akkor igényelhető vissza, ha a vásárláshoz CSOK-ot is vesz igénybe a vevő. A jogosultsághoz elegendő, ha legalább 1 meglévő vagy vállalt gyermek után történik a CSOK igénylés.

  A 5%-os ÁFA visszaigénylés iránti kérelmet – ahogy a CSOK kérelmet is – a hitelintézetekhez lehet benyújtani. Az adásvételi szerződésben szükséges feltüntetni az ÁFA összegét. Ezt a CSOK – és hitelfelvétel esetén a lakáshitel – összegével együtt a vételár utolsó részeként utalja a bank az eladó adásvételi szerződésben megadott számlájára, miután az önerő maradéktalanul megfizetésre került.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Jár az ÁFA az építkezéshez, ha a CSOK-ból már folyósított a bank?

  A vonatkozó kormányrendelet értelmében a családi otthonteremtési kedvezményt (CSOK) és az adó-visszatérítési támogatást (ÁFA) az igénylő ugyanazon hitelintézetnél egyidejűleg, egy alkalommal igényelheti. Mivel Önök már korábban benyújtottak támogatás (CSOK) iránti kérelmet, a támogatási szerződést alá is írták, valamint a CSOK-ból már folyósítottak is Önöknek, újabb támogatás igénybevételére nem lesz lehetőségük.

  Jóllehet az ÁFA visszatérítés iránti kérelem a használatbavételi engedély megszerzéséig benyújtható, fentiek miatt erre adott esetben nem lenne lehetőség.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • Mit jelent a saját kivitelezés ÁFA visszaigénylésnél?

  Saját kivitelezés vagy “saját/magánerős építkezés” alatt azt értjük, amikor nem generálkivitelező építi az ingatlant, hanem a támogatott személy külön-külön szakembereket bíz meg egy-egy munkálattal. Ebben az esetben a 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák ÁFA tartalma igényelhető vissza maximum 5M Ft összegben.

  A hitelintézet által elfogadott költségvetés legalább 70%-át számlával kell lefedni. A számlabenyújtási kötelezettség teljesítésénél az ÁFA mentesen kiállított számla is elfogadható. Azonban a KATA vállalkozás esetén kiállított 0% ÁFA tartalmú számláknál nincsen visszaigényelhető ÁFA tartalom. 5% ÁFA tartalommal kiállított számla egyáltalán nem fogadható el.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • A telekáfa visszaigényelhető új építés esetén?

  2021. január elsejétől az adó-visszatérítési támogatás két fajtája (27%, illetve 5%) érhető el és a kettő közül az egyik érvényesíthető.

  Nem generálkivitelezős, hanem saját szervezésben megvalósuló építkezés esetén a telek és bekerülési költség után igényelhető vissza 27% ÁFA tartalommal kiállított számlák ÁFA összege maximum 5M Ft-ig. Ennek keretében van tehát lehetőség a telekáfa visszaigénylésére, amennyiben a telek gazdálkodó szervezettől került megvásárlásra. Magánszemélytől vásárolt telek esetén visszaigénylésre nincs lehetőség.

  Generálkivitelezés esetén 5% ÁFA tartalmú számlák kerülnek kiállításra és ez az 5% ÁFA is visszaigényelhető, ha CSOK is kapcsolódik hozzá.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban 

 • ÁFA visszaigényléshez jövedelemigazolás szükséges?

  Ha az igénylő az otthonteremtéshez kölcsönt nem kíván igénybe venni, csak támogatást igényel a rendelkezésre álló önerő kiegészítéséhez, úgy jövedelemigazolást nem szükséges benyújtani.

  Az adó-visszatérítési támogatásra való jogosultsághoz azonban megfelelő, Tbj. 6.§ szerinti, legalább 180 napos, folyamatos TB jogviszonyt kell igazolni. A folyamatos TB jogviszonyban legfeljebb 30 nap megszakítás lehet. A veszélyhelyzet idején megszűnt munkaviszony esetén nem probléma a 30 napot meghaladó megszakítás sem.

  Külföldi TB jogviszony is megfelelő lehet, azonban a támogatott személynek ez esetben vállalnia kell, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül  magyarországi TB jogviszonyt létesít.

  Tegye fel további kérdését ezzel a témával kapcsolatban