Szocpol utólagosan később született gyermekre

Az utólagos szocpolkérelem elbírálásakor az új lakás építésére vagy vásárlására, az utólagos otthonteremtési támogatás (utólagos „félszocpol”) jogosultságának megállapításakor pedig a használt lakás vásárlására kötött kölcsönszerződés időpontjában hatályos kormányrendelet az irányadó.

Aki az adott időpontban érvényes támogatási feltételeknek megfelel, annak a hitelszerződés aláírását követően született gyermek után is jár a támogatás.

Utólagos szocpol – 2009. július 1. előtt kötött kölcsönszerződések alapján

Új lakóingatlan építése vagy vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos lakásépítési kedvezményre az a támogatott személy lehet jogosult, aki a kölcsönszerződését 2009. július 1. előtt aláírta, s jelenleg is fennáll ez a kölcsöne. Az utólagos támogatás – melynek összege megegyezik a kölcsönszerződés aláírásakor érvényes támogatási összeggel – a fennálló lakásépítési/vásárlási hitel csökkentésére fordítható.

Szocpol utólag használt lakásra

Használt lakóingatlan vásárlása esetén később született gyermeke után utólagos otthonteremtési támogatásra (utólagos „félszocpolra”) az a támogatott személy lehet jogosult, aki már az adott ingatlan vételárának kifizetéséhez is megkapta a fiatalok otthonteremtési támogatását (FOT) legalább 1 meglévő gyermeke után. Az utólagos FOT a 2009. július 1. előtt – használt lakás vásárlására felvett – lakáshitel fennálló tartozásának csökkentésére fordítható, ha valamennyi jogosultsági feltétel teljesül. Összege azonos a szerződés megkötésekor érvényben lévő támogatási összeggel. Az utólagos félszocpol lakásbővítésre, tetőtér-beépítésre felvett lakáshitel csökkentésére nem használható fel.

Szocpol utólag a 2012. január 1. után kötött kölcsönszerződések alapján

A 2012. január 1-től – újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez – igényelhető lakásépítési támogatáshoz kapcsolódóan később született gyermeke után a támogatott személy utólagos lakásépítési támogatást igényelhet lakáscélú hitelintézeti kölcsönszerződésből eredő tartozása törlesztésére, ha a támogatást korábban született gyermeke után is megkapta, s az egyéb előírt feltételek is teljesülnek.

A lakásépítési támogatás később született gyermek után igényelhető összege – az épített vagy vásárolt lakás hasznos alapterületétől függetlenül – gyermekenként 400 000 Ft.Kaphatok utólagos szocpolt, ha a korábbi lakásszerzéshez nem vettem fel kölcsönt?

Mivel az utólagos szocpol csak az adott lakáscél megvalósításához igényelt lakáshitelből írható jóvá, ezért ha Ön nem igényelt lakáskölcsönt az adott lakáscél megvalósításához, vagy az igénybe vett lakáscélú hitelt már visszafizetette, akkor sajnos nem jogosult az utólagos támogatásra.

Hol igényelhető az utólagos szocpol?

Az utóbb született gyermek utáni szocpolkérelmet ahhoz a hitelintézethez kell benyújtani, amely az adott lakáscélú kölcsönt folyósította. A jogosultság megállapítása az érintett pénzintézet hatásköre.

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Kérdése van?