Szocpol örökölt lakástulajdon esetén?

Utolsó módosítás: 2012. február 19. vasárnap

Tisztel Szakértők!

Az derül ki a jogosultság szövegéből, hogyha valaki lakástulajdonnal rendelkezik, akkor nem jogosult szocpolra. Értem. Azért leírom az esetünket:

3 gyermeket nevelünk anyukámék lakásában egy 12nm!!-es szobában. Nem jókedvünkből vagyunk ott. Fiatalok vagyunk, a férjem 32, én 30 éves. Diplomás, okleveles építészmérnök vagyok, a férjem évek óta dolgozik, még talán bele is vághatnánk egy kicsi ház építésébe egy külső területen pici spórolt pénzünkből, tudásunkból, szorgalmunkból. Nekünk tényleg valós életmentő segítség lenne a szocpol, még akár negyedik gyereket is vállalnánk…

A baj csak az, hogy a férjem apukája meghalt, és így (mivel három testvére van) egy nyolcad házrész tulajdona van a szülei házában, amin ráadásul anyósomnak haszonélvezeti joga van. Nem lakhatunk ott, gyakorlatilag ez nekünk semmit sem jelent, sem összegre, sem semmire, mivel messze nem egyedüli örökösök vagyunk…

Ilyen esetben a tények megvizsgálása mellett nem létezhet valamilyen méltányosság?
Vagy lenne számunkra valamilyen használható tanácsuk?

Tisztelettel várom válaszukat!
Viki

Kedves Viki!

A lakásépítési támogatás igénylésénél valóban kikötés, hogy a támogatott személyeknek, együttköltöző családtagjaiknak nem lehet lakóingatlan tulajdonuk, ez alól azonban vannak kivételek, melyek a következők:

– “együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
– a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik”.

Fentiek értelmében tehát az 1/8 részben örökölt lakástulajdon nem zárja ki a szocpol igénylésének lehetőségét.

A lakásépítési támogatás további feltételeiről IDE kattintva olvashat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Amennyiben személyre szóló építési hitelajánlatot szeretne kérni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat.

 

Címkék: , ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Márta szerint:

  Üdvözlöm.
  Édesapám halála miatt megörököltem egy 1/2 házat, édesanyám lakik benne, haszonélvezeti joga van.
  Az építési engedély a férjem nevén van, mert a telek az övé. Három gyermekünk van: 8 éves fiú és egy 4 éves ikerpár. Passzív házat építünk. Hitelre nem lenne szükségünk, ha kaphatnánk szocpolt.
  Az építési engedélyt 2011-ben kaptuk. Ha megkapnánk a szocpolt, idén nyárra be tudnánk fejezni. A lakás 100 négyzetméter körüli, mert a passzív házhoz kell egy kiszolgáló helyiség (gépház), ez is benne van házban.
  Köszönöm. Márta

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Márta!
   Az 50%-ban örökölt lakástulajdon nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél.
   Az épülő ingatlanban – jogszabályi előírás szerint – Önnek is tulajdonjogot kell szereznie. Mivel az építési telek a férje nevén van, ezért ráépítési megállapodásra lesz szükség, melyet ügyvéd készít, és azt rögzíti, hogy a lakóház felépülése után hogyan alakulnak majd a tulajdonviszonyok.
   A szocpoligénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
   A szocpoligénylés a hitelintézetekhez nyújtható be.

 • Zoltán szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Olvastam a feltételek között, hogy azok kaphatnak szocpolt, akinek nincs lakástulajdona. Én úgy vagyok egy ingatlannak a tulajdonosa, hogy édesapám meghalt, a nővérem lemondott a részéről, így én vagyok a tulajdonos. Elestünk emiatt a támogatástól?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdvözlettel: Zoltán

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoltán!
   Az örökölt lakástulajdon csak abban az esetben nem jelent kizáró okot, ha a tulajdoni hányad nem haladja meg az 50%-ot, illetve ha 1/1-ben tulajdonos, akkor feltétel, hogy a lakóingatlant legalább 2 éve örökölte, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező bent lakik. Ellenkező esetben az örökölt lakóingatlan kizárja a szocpol igénybevételének lehetőségét.

 • Beatrix szerint:

  Fiamnak a nagymamája meghalt 2013-ban. A végrendelkezésében ráhagyta az ingatlant, azaz tulajdonos lett. Így megkaphatom-e a CSOK-ot?
  Előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedve Beatrix!
   Szocpoligénylés esetén nemcsak az igénylőnek, hanem a vele együtt költöző családtagoknak sem lehet lakástulajdona. A fia által örökölt lakástulajdon véleményünk szerint kizárja a jogosultságot, mivel a leírtak alapján nem felel meg a kivételt képező lakástulajdonnak.

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?