Szocpol örökölt lakástulajdon esetén?

Utolsó módosítás: 2012. február 19. vasárnap

Tisztel Szakértők!

Az derül ki a jogosultság szövegéből, hogyha valaki lakástulajdonnal rendelkezik, akkor nem jogosult szocpolra. Értem. Azért leírom az esetünket:

3 gyermeket nevelünk anyukámék lakásában egy 12nm!!-es szobában. Nem jókedvünkből vagyunk ott. Fiatalok vagyunk, a férjem 32, én 30 éves. Diplomás, okleveles építészmérnök vagyok, a férjem évek óta dolgozik, még talán bele is vághatnánk egy kicsi ház építésébe egy külső területen pici spórolt pénzünkből, tudásunkból, szorgalmunkból. Nekünk tényleg valós életmentő segítség lenne a szocpol, még akár negyedik gyereket is vállalnánk…

A baj csak az, hogy a férjem apukája meghalt, és így (mivel három testvére van) egy nyolcad házrész tulajdona van a szülei házában, amin ráadásul anyósomnak haszonélvezeti joga van. Nem lakhatunk ott, gyakorlatilag ez nekünk semmit sem jelent, sem összegre, sem semmire, mivel messze nem egyedüli örökösök vagyunk…

Ilyen esetben a tények megvizsgálása mellett nem létezhet valamilyen méltányosság?
Vagy lenne számunkra valamilyen használható tanácsuk?

Tisztelettel várom válaszukat!
Viki

Kedves Viki!

A lakásépítési támogatás igénylésénél valóban kikötés, hogy a támogatott személyeknek, együttköltöző családtagjaiknak nem lehet lakóingatlan tulajdonuk, ez alól azonban vannak kivételek, melyek a következők:

– “együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányada van egy olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
– a tulajdonában lévő lakása lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonába és a haszonélvező bent lakik”.

Fentiek értelmében tehát az 1/8 részben örökölt lakástulajdon nem zárja ki a szocpol igénylésének lehetőségét.

A lakásépítési támogatás további feltételeiről IDE kattintva olvashat.

További kérdés esetén készséggel állunk rendelkezésére! Amennyiben személyre szóló építési hitelajánlatot szeretne kérni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat.

 

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Márta szerint:

  Üdvözlöm.
  Édesapám halála miatt megörököltem egy 1/2 házat, édesanyám lakik benne, haszonélvezeti joga van.
  Az építési engedély a férjem nevén van, mert a telek az övé. Három gyermekünk van: 8 éves fiú és egy 4 éves ikerpár. Passzív házat építünk. Hitelre nem lenne szükségünk, ha kaphatnánk szocpolt.
  Az építési engedélyt 2011-ben kaptuk. Ha megkapnánk a szocpolt, idén nyárra be tudnánk fejezni. A lakás 100 négyzetméter körüli, mert a passzív házhoz kell egy kiszolgáló helyiség (gépház), ez is benne van házban.
  Köszönöm. Márta

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Márta!
   Az 50%-ban örökölt lakástulajdon nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél.
   Az épülő ingatlanban – jogszabályi előírás szerint – Önnek is tulajdonjogot kell szereznie. Mivel az építési telek a férje nevén van, ezért ráépítési megállapodásra lesz szükség, melyet ügyvéd készít, és azt rögzíti, hogy a lakóház felépülése után hogyan alakulnak majd a tulajdonviszonyok.
   A szocpoligénylés további feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
   A szocpoligénylés a hitelintézetekhez nyújtható be.

 • Zoltán szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Olvastam a feltételek között, hogy azok kaphatnak szocpolt, akinek nincs lakástulajdona. Én úgy vagyok egy ingatlannak a tulajdonosa, hogy édesapám meghalt, a nővérem lemondott a részéről, így én vagyok a tulajdonos. Elestünk emiatt a támogatástól?
  Előre is köszönöm a segítséget!
  Üdvözlettel: Zoltán

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoltán!
   Az örökölt lakástulajdon csak abban az esetben nem jelent kizáró okot, ha a tulajdoni hányad nem haladja meg az 50%-ot, illetve ha 1/1-ben tulajdonos, akkor feltétel, hogy a lakóingatlant legalább 2 éve örökölte, haszonélvezettel terhelten és a haszonélvező bent lakik. Ellenkező esetben az örökölt lakóingatlan kizárja a szocpol igénybevételének lehetőségét.

 • Beatrix szerint:

  Fiamnak a nagymamája meghalt 2013-ban. A végrendelkezésében ráhagyta az ingatlant, azaz tulajdonos lett. Így megkaphatom-e a CSOK-ot?
  Előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedve Beatrix!
   Szocpoligénylés esetén nemcsak az igénylőnek, hanem a vele együtt költöző családtagoknak sem lehet lakástulajdona. A fia által örökölt lakástulajdon véleményünk szerint kizárja a jogosultságot, mivel a leírtak alapján nem felel meg a kivételt képező lakástulajdonnak.

 • Enikő szerint:

  Tisztelt cím!
  Érdeklődni szeretnék a CSOK-kal kapcsolatban, hogy a feltétele-e, hogy nem lehet ingatlan a felvevő nevén? A férjemmel szeretnénk igénybe venni, de ő örökölt édesapja után egy házban részt, aminek fele az édesanyja tulajdona és a másik örökölt részben a négy testvér a tulaj. A férje az egyik örökös testvér. Ez akadályozza a CSOK felvételét?
  Köszönöm a választ.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Enikő!
   A fenti arányban örökölt lakástulajdon nem zárja ki a CSOK-ra való jogosultságot.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket