Mi számít hasznos alapterületnek szocpol igénylésénél?

Utolsó módosítás: 2014. február 18. kedd

Azt nem tudom, jelenleg mi minősül hasznos alapterületnek (milyen, helyiségek) illetve mi nem?
Folyamatban van a házam építése, ami 137 nm hasznos alapterületű, de ebben a spejz, a közlekedők benne vannak. Feleségemmel van egy 6 hónapos kisfiunk. Ő gyesen van, nekem állandó munkahelyem van. Használatbavételi engedélyünk még nincs, csak jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, illetve egy félkész házzal. Még egy babát szeretnénk a közeljövőben. Akkor mi pályázhatunk a szocpolra avagy nem?
Válaszát előre is köszönöm.
Norbi

Kedves Norbi!

A HASZNOS alapterület a lakóingatlan fűthető alapterületének azon része, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterületbe a következő, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei számítanak bele: lakóhelyiségek (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségek (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.). A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.

A fent leírtak alapján jogosultak lehetnek a meglévő és “vállalt” gyermek után kérhető szocpolra, amennyiben az előírt további feltételek is teljesülnek: megelőlegező szocpol akkor igényelhető, ha a házastársak egyikének életkora sem haladja meg a 40. életévet a szocpolkérelem benyújtásakor.

Az építkezés akkor finanszírozható lakásépítési támogatással, ha 2010. január 01. után kiadott építési engedély alapján épül és az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.

A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

Címkék:

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Márta szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szeretnék érdeklődni, hogy mi számít bele a hasznos alapterületbe, mert nekünk az alsó szinten van egy 2 beállós garázs, fatároló, kazánház, és így már az összes nettó alapterületünk a 160 m2-t meghaladja.
  Előre is köszönöm a válaszát.
  Márta

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Márta!
   Kérdésére korábbi bejegyzésünkből választ kaphat. Kérjük tekintse meg fenti hozzászólásunkat!

 • Anita szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy 60 nm2-nél kisebb lakásra nem is jár szocpol? Egy 2 gyerekes családnak bőven elég esetleg 50-55 nm2 is. A minimum 60 nm2-es új lakások minimum 20-22 millióba kerülnek Budapesten, akkor a 300 ezer/nm2 ár sem jön ki sehogy. De még a 350 ezer sem. Mit nem tudok jól? Milyen lehetőségek vannak és hol épültek egyáltalán szocpolnak megfelelő lakások? Amennyiben így van, akkor ez kinek segítség, mert egy átlagbérrel rendelkező családnak nem igazán vannak lehetőségei…(önerő, hitelfelvétel, nagy hitelt nem is adnak, de ha igen, akkor a törlesztőrészletek hatalmasak…
  Ne haragudjon, de nem értem akkor a segítség fogalmát.
  Válaszukat előre is köszönöm !

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Anita!
   A lakásépítési támogatás 2 gyermek esetén 60 négyzetméter alapterületnél kisebb lakóingatlanra sajnos valóban nem jár.

 • Attila szerint:

  A kérdésem az lenne, – mint gyakorló építésztervező – hogy a rendeletben 160 m2-ben maximált hasznos alapterület az építési jogban definiált fogalommal egyezik-e meg? A szerint a hasznos alapterület: az alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 190 cm. Ha itt is ezt a definíciót kell használni, akkor egy családi házba kétállásos garázs építése nem túl kifizetődő, mert gyakorlatilag lakni nagyjából 125 m2 marad.
  A rendelet fogalom magyarázattal kezdődik, de valahogy pont ez a definíció hiányzik!
  Válaszukat előre is köszönve: Attila

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Attila!
   A hasznos alapterület fogalmát fenti bejegyzésünkben feltett kérdésre adott válaszunkban olvashatja. Ez szerint a lakóingatlan alapterületének valóban azon része, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterületbe azonban csak a huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei számítanak bele: lakóhelyiségek, főzőhelyiségek, egészségügyi helyiségek, közlekedő helyiségek, tároló helyiségek. A garázst nem kell ebbe beleszámítani.

 • Adrienn szerint:

  A 2012. január 23-i kérdésre adott válasz szerint “A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be”. Az lenne a kérdésem, hogy pontosan melyik jogszabály az, amely ezt így, ebben a formában kimondja, honnan származik ez az információ?
  Üdvözlettel:
  Adrienn

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Adrienn!
   Fenti információnk a Nemzetgazdasági Minisztérium által – A lakás építéséhez igényelhető állami támogatásokról- kiadott tájékoztatójából származik.

 • Vivien szerint:

  Iroda, gépház hasznos alapterületbe tartozik? Muszáj csökkentenünk valahogy a hasznos alapterületet. Milyen helyiség ami nem tartozik bele, de lehet a házban (a pincén kivül)?
  Köszönettel.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Vivien!
   E témában feltett kérdésekre adott válaszainkat a fenti bejegyzésben olvashatja.

 • Zsuzsanna szerint:

  140 nm-es hasznos alapterületű a házunk, építési terv szerint. Félig alápincézett, vagyis a pince 70 nm. Új építésre járó szocpol jár-e nekünk? A többi feltételnek eleget teszünk, de a pénzintézetnél a pincét nem tudják, hogy beleszámít-e a hasznos alapterületbe. A bekerülési költségbe beleszámít azt tudom.
  Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   A pince véleményünk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe.

 • Kitti szerint:

  A maximális hasznos alapterület, amire támogatást adnak az 160 m2. A mi családi házunk hasznos alapterület 163,37 m2, mely a fedett teraszt is tartalmazza. A terasz hivatalosan nem tartozik a hasznos alapterületbe és annak levonás után 160, 67 m2 marad a hasznos alapterület. Kérdésem az lenne, hogy így van-e esélyünk megkapni a szocpolt vagy át kell terveztetnünk a házat?
  A választ előre is köszönöm!
  Kitti

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kitti!
   A jogosultság feltétele, hogy az építendő ház alapterülete nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.

 • Gábor szerint:

  Üdvözlöm!
  Új lakás vásárlása előtt állunk és szocpolt szeretnénk igényelni. A lakás alapterülete 55 m2, de terasz is tartozik hozzá. Úgy tudom, hogy szocpolt csak 60 m2-től lehet igényelni. A kérdésem az lenne, hogy a teraszt nem lehet beszámítani? Vagy egyáltalán van valami, ami beszámítható a lakás alapterületébe?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gábor!
   55 négyzetméter alapterületű lakásra sajnos nem jár szocpol. A terasz alapterülete nem vehető figyelembe ez esetben.
   Ebben a témában feltett kérdésekre további válaszokat fenti bejegyzéseinkben talál.

 • Barna szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Tudna abban segíteni, hogy hol kaphatnék az alábbi mondatára vonatkozó HIVATALOS, bank által is elfogadható állásfoglalást?
  “A pince véleményünk szerint nem tartozik bele a hasznos alapterületbe.”

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Barna!
   A Nemzetgazdasági Minisztérium 2012. április 14-től érvényes hivatalos tájékoztatója a következőképpen rendelkezik a hasznos alapterület számításáról:
   ” A hasznos alapterület a lakás alapterületének azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. A hasznos alapterület számításánál a lakás alábbi, huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségei vehetők figyelembe: lakóhelyiségek (lakószoba, étkező stb.), főzőhelyiségek (konyha, főzőfülke), egészségügyi helyiségek (fürdőszoba, mosdó, zuhanyozó, WC), közlekedő helyiségek (előszoba, előtér, belépő, szélfogó, közlekedő, folyosó) és tároló helyiségek (kamra, gardrób, lomkamra, háztartási helyiség stb.).
   A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be.”
   Az Ön által idézett véleményt fentiek alapján alkottuk. Ezzel kapcsolatban további felvilágosítást a Nemzetgazdasági Minisztériumtól kérhet.

 • Barna szerint:

  Nagyon köszönöm válaszát! Próbálkozom a Nemzetgazdasági Minisztériumnál is.

 • Annamária szerint:

  Tisztelt Címzett!

  2014 során építkezni szeretnénk, az engedélyeket most szeretnénk megszerezni. Tervezett házunk tartalmaz egy 20 nm-es fedett teraszt is. Ezzel együtt a hasznos alapterület 168 nm, enélkül 148 nm. Az a kérdésem, hogy a szocpol szempontjából ez a fedett terasz hasznos alapterületnek számít-e?
  Válaszukat köszönve, tisztelettel:
  A

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Annamária!
   A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a terasz alapterülete nem számítandó be.

 • Király György szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődnék, hogy mi a pontos belmagasság?
  Pontosabban, hogy az álmennyezet és a padlószint, vagy a födém és a padlószint?
  Köszönettel,
  György

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves György!
   A belmagasság pontos meghatározását illetően az építésügyi hatósághoz fordulhat. Ebben a kérdésben irodánk nem illetékes.

 • Tisztelt Hitelnet! szerint:

  Érdeklődnék, hogy egy földszinti 147 m2 nettó alapterületű és fölötte egy nettó 36 m2 tetőtér beépítésű lakóingatlannak mennyi a hasznos alapterülete?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Érdeklődő!
   A hasznos alapterületbe a lakóingatlan azon részei tartoznak, ahol a belmagasság eléri az 1,90 m-t. Arról, hogy mely helyiségek vehetők bele, fenti bejegyzésünkből tájékozódhat.

 • Nagy Ferenc szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  A szocpolnál beszámítandó alapterületbe az Önök tájékoztatása alapján beleszámít a kamra, ha a belmagasság legalább 1.90. Épülő házunk 88 nm lakóterületű és a szuterénben a garázstól teljesen elfalazva van még egy 4 nm-es, 2.30 belmagasságú kamra. Az OTP banknál rákérdeztem arra, hogy ez is beleszámítható-e az alapterületbe (hiszen akkor átugraná a 90 nm-t), ahol azt a válasz kaptam, hogy nem számítható bele. A kérdésem az volna kihez fordulhatok ilyenkor?
  Üdvözlettel: Ferenc

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ferenc!
   A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiadott és általunk közzétett tájékoztatás szerint a hasznos alapterületbe a lakás fűthető alapterületének azon része számít bele, ahol a belmagasság eléri az 1,90 métert. Ha a kamra megfelel ennek a feltételnek, akkor véleményünk szerint beleszámít a hasznos alapterületbe. Ez ügyben a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának állásfoglalását kérheti.

 • György szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Abba a nehézségbe ütköztem a házépítés során, hogy költségvetési megfontolásból a garázs megépítését későbbre kell halasztanom. A ház egy része egybe lenne nyitva a garázzsal és tárolóként funkcionálna. A problémám az, hogy bár a garázs most nem épülne meg, de a hozzátartozó tároló rész, amely a ház emelete alatt helyezkedik el igen, így viszont túllépem a 160 m2-es hasznos területi küszöböt.
  Tudna esetleg olyan megoldással szolgálni, hogy a tároló megépítésével is jogosult legyek a szocpolra?
  Segítségét előre is köszönöm!
  Üdvözlettel,
  György

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves György!
   A hasznos alapterületbe a lakóingatlan fűthető alapterületének azon részeit kell beleszámítani, melyen a belmagasság legalább 1,90 m. Ha a tároló nem fűthető, akkor véleményünk szerint nem számít bele a hasznos alapterületbe.

 • Ágota szerint:

  Újépítésű lakóingatlan vásárlása esetén a szocpol támogatás egyik feltétele, hogy a lakás teljes nettó alapterületére számított vételár ne haladja meg a 300ezer/nm árat (A+ kategória).
  Esetünkben a lakás 95 nm, hozzátartozó 70 nm-es terasszal, 40 nm-es kertrésszel és kb. 25 nm-es zárt parkolóhelyiséggel. Én úgy értelmezném a törvényt, hogy a lakás teljes nettó alapterülete ebben az esetben a 95+70+40+25. Jól értelmezem ezt?
  Valahol olvastam viszont (nem a törvényben), hogy a nem hasznos alapterületek csak 50%-ban számolnak bele a teljes nettó alapterületbe. Ez így van? Mi lenne a helyes számítás?
  A számítási képlet ez lenne?
  pl. (40millio-áfa-telekhányad)/230?
  Válaszukat előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ágota!
   A teljes nettó alapterület kiszámításának módjáról IDE kattintva olvashat.

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?