Mi lenne a szocpoligénylés folyamata?

Utolsó módosítás: 2014. április 29. kedd

Tiszteletem!

Érdeklődni szeretnék a szocpol igényléséről, hogy mi lenne a menete és feltételei, ha párommal első gyermekünk már úton van és továbbiakban is szeretnénk még gyermeket vállalni. Nincs semmilyen ingatlan a nevünkön és köztartozás sincs.

Mi az igénylés menete?
Hol tehetjük meg az első lépéseket?
Milyen dokumentumok szükségesek ehhez?

Válaszát előre is köszönöm!
József

Kedves József!

A szocpol 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján új lakóház építéséhez és 2010. január 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező lakóingatlan vásárlásához igényelhető. Hogy milyen további előírásoknak kell megfelelni az új ingatlannak és a támogatott személyeknek, arról IDE kattintva olvashat részletet tájékoztatást.

A szocpol igénybevételéhez legalább 2 gyermek (meglévő vagy vállalt) szükséges. Megelőlegező szocpolt akkor igényelhetnek, ha házasok és életkoruk a szocpolkérelem benyújtásakor nem haladja meg a 40. életévet.
A megelőlegező szocpolról szóló tájékoztató anyagot ITT találja.

A lakásépítési támogatás jelenleg még nem érhető el. Konkrét információnk sajnos nincs arról, hogy mikor kerülhet sor a szocpolkérelmek befogadására.

Amit azonban tudni kell, hogy építkezés esetén még a használatbavételi engedély megszerzése előtt, új lakás vásárlása esetén pedig az adásvételi szerződés megkötését követő 120 napon belül, de még a vételár kiegyenlítése előtt kell kérelmezni a támogatást. Előbbi esetben szakaszosan, készültségi foknak megfelelően, utóbbi esetben egy összegben történik a folyósítás.

A szocpol a hitelintézeteknél lesz elérhető. A szükséges dokumentumokról a későbbiekben tudunk majd pontos felvilágosítást adni. Amennyiben a kívánt lakáscél megvalósításához banki hitelt is szeretne igénye venni, akkor a hitel- és a szocpolügyintézés egyszerre történik.

Személyre szóló lakáshitel ajánlatunkat lakáshitel kalkulátorunk számítását követően adatlapunk kitöltésével kérheti.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Tamás szerint:

  Jó napot!
  Azután szeretnék érdeklődni, hogyan lehet szocpolt igényelni és hogy mennyit lehet 1 gyermek után? Kell-e önerő? Hol lehet igényelni? Mire lehet igényelni? Mire lehet felhasználni? Röviden ennyi.
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tamás!
   A szocpol új lakás építésére vagy újépítésű lakás vásárlására igényelhető.
   A támogatás 1 gyermek után nem jár. A jogosultsághoz legalább 2 (meglévő/vállalt) gyermek szükséges. “Vállalt” gyermek után akkor kérhető a szocpol, ha a támogatott személyek házasok és életkoruk nem haladja meg a 40. életévet a szocpolkérelem benyújtásakor. 1 “vállalt” gyermek esetén a “teljesítési” idő 4 év.
   A 2 gyermek után járó lakásépítési támogatás összegéről IDE kattintva tájékozódhat.
   A új lakásszerzéshez önerőre is szükség van. Csak a szocpol igénybevételével nem valósítható meg a kívánt lakáscél.
   A szocpol iránti kérelmet a hitelintézetekhez lehet majd benyújtani, ám a bankok egyelőre még nem fogadnak be igényléseket.
   A lakásépítési támogatás további feltételeit ITT találja.

 • Szilvia szerint:

  A férjem 43 éves, Én 42 vagyok. Szeretnénk felújítani egy házat, de a ház üdülő övezetben van és valószínűleg nem kapunk rá használatbavételi engedélyt, vagy építkezni szeretnénk. Van egy 8 éves kislányunk és szeretnénk még egy gyermeket kb. 2 éven belül. Kaphatunk-e szocpol támogatást?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvia!
   Felújításhoz a szocpol nem vehető igénybe. A felújítási munkálatok elvégzéséhez piaci kamatozású lakáshitelt igényelhetnek.
   Építkezéshez jár a szocpol, azonban a jogosultsághoz legalább 2 (meglévő/vállalt) gyermek szükséges. Gyermekvállalásra – a szocpol szempontjából – azonban csak addig van lehetőség, míg az igénylő házaspárok be nem töltik 40. életévüket. Mivel Önök már elmúltak 40 évesek, ezért megelőlegező szocpolra nem jogosultak.
   Lakásépítési támogatást abban az esetben igényelhetnének az építkezéshez, ha már megszületik a második gyermek is.

 • Ágnes szerint:

  Az lenne a kérdésem, hogy nekünk jár-e szocpol és ha jár, akkor milyen összeg? A házunkat 14 hónapja vettük, amiben most lakunk. A ház építési idejét nem tudom. Ebben a házban lakunk már több, mint 1 éve. Van 2 gyermekünk. Régen felújításra adtak szocpolt használt ingatlanra, most viszont nem tudom mik a lehetőségek. Mi igényelhetünk szocpolt, ha igen, akkor milyen összeg és mire fordítható?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ágnes!
   A szocpol 2012-ben csak új építésű lakás vásárlásához és új lakóház építéséhez igényelhető. Egyéb célra (például használt lakás vásárlása, felújítása, bővítése, korszerűsítése) sajnos nem vehető igénybe.

 • Balázs szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Érdeklődnék, hogy esetünkben jár-e a szocpol. Új házat építettünk, melyre 2010-ben kaptunk építési, és idén január 16-án használatbavételi engedélyt. Már korábban hívtunk ez ügyben bankokat, de senki nem tudott érdemi választ adni akkor. A ház minimális (1-200 ezer forint) lakáskasszás hitellel épült. Az egyéb feltételeknek (2 vállalt gyerek, házastárs, életkor, munkaviszony) megfelelünk.
  Segítségét előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Balázs!
   A szocpolrendelet értelmében építés esetén a lakásépítési támogatás iránti kérelem csak a használatbavételi engedély megszerzése előtt nyújtható be. A lakhatási engedély megléte esetén erre már nincs lehetőség, így véleményünk szerint sajnos nem jogosultak utólag szocpoligénylésre.

 • Tünde szerint:

  Engem érdekelne, hogy kaphatok-e szocpolt mivel van két gyermekem, egy 5 hónapos, a másik meg 3 éves, de a páromat most küldték el, munkanélkülin van, én meg még gyesen, de voltam intézetben 3,5 évet, van életkezdésim és szeretnénk az otp faktoringtól megvásárolni egy lakást. Hogy lehetne-e vagy nem mi kell hozzá meg minél előbb én is szeretnék elhelyezkedni.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tünde!
   A szocpol használt lakás vételárának kifizetéséhez nem vehető igénybe. Szocpolra 2012-ben az a támogatott személy lehet jogosult, aki új házat épít vagy újépítésű lakást vásárol. A támogatás további feltétele, hogy az igénylőknek legalább féléve fennálló munkaviszonnyal kell rendelkezniük.
   Hitelfelvétel esetén sem a gyes, sem a munkanélküli ellátás nem fogadható el.

 • Zsolt szerint:

  A szocpolt vásárlásra hogy lehet felhasználni? Feleség 34 éves, férj 43 és van két kiskorú gyermek, 11 és 14 évesek. Férj közalkalmazott, 8 éves folyamatos munkaviszonnyal.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsolt!
   A szocpolt 2012-ben olyan újépítésű lakás vásárlásához lehet igénybe venni, mely 2010. január 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkezik. Az új lakás fogalmát a következőképpen rögzíti a vonatkozó rendelet:
   “az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
   ab) amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
   bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó”.
   A megvásárolni kívánt új lakás ÁFA és telekár nélkül megállapított, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy m2-re jutó vételár nem lehet több 300 000 Ft-nál, alacsony energiafogyasztású lakás esetében 350 000 Ft-nál.
   Meglévő gyermekek esetén a szocpol igénylésének nincsen felső életkorhatára az igénylőkre nézve.
   A további feltételekről IDE kattintva tájékozódhat.

 • Alexandra szerint:

  Érdeklődnék szocpol ügyben. Két gyermekünk van, férjem 41, én 35 éves vagyok. Állandó munkahellyel rendelkezünk, már több éve. Újépítésű lakást szeretnénk vásárolni. Jár-e nekünk valamilyen pénzügyi segítség?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Alexandra!
   A leírtak alapján jogosultak lehetnek a lakásépítési támogatás igénylésére. Meglévő gyermekek esetén az igénylésnek nincsen felső életkorhatára.
   A támogatás összege nemcsak a gyermekek számától függ, hanem a hasznos alapterülettől és az új lakás energetikai osztályától is. A szocpol összegét IDE kattintva tekintheti meg.
   A szocpol igénylésének további feltételeiről ITT talál információt.
   Amennyiben az új lakás vételárának finanszírozásához banki hitelt is igénybe szeretnének venni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Hiteltanácsadóink ismertetni fogják a hitellehetőségeket!

 • Blanka szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Érdeklődni szeretnék, hogy jogosultak vagyunk-e szocpoltámogatásra. Új lakást vásároltunk lakóparkban novemberben, decemberben beköltöztünk, a tulajdonjog bejegyzési kérelem be lett adva, de még nem vagyunk bejegyezve. Úgy tudom, hogy lakópark esetén a használatba vételi engedélyre vonatkozó szabályok másképp alakulnak, mint ház esetén. Minden más feltételnek megfelelünk, ez a két kérdéses pont van.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Blanka!
   A szocpol új lakás vásárlása esetén a vételár kiegyenlítéséhez kérhető a végleges adásvételi szerződés aláírását követő 120 napon belül. Amennyiben a vételár még nem került kiegyenlítésre és a végleges szerződés megkötése óta nem telt el 120 nap, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra. Amennyiben már megfizették a teljes vételárat, akkor véleményünk szerint nem jár a szocpol.

 • Virág szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Ma értesültem arról, hogy államilag támogatott Hiteligénylésnél a Méltányolható szobaszám 4 személy esetén maximum 4 lakószoba.
  Kérdésem a következő: ha az ingatlan 3 db 12 négyzetméter feletti és 2 db 12 négyzetméter alatti szobával rendelkezik, tehát 3+2 félszobás akkor megfelel a fenti maximum 4 szobás szabálynak vagy nem? Köszönettel: Virág

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Virág!
   A 3 db 12 négyzetméternél nagyobb szoba és a 2 db 12 négyzetméternél kisebb félszoba összesen 4 szobának minősül.

 • Novák Zsófia szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy az új építésű lakás mit takar? Melyik tekinthető annak? Párommal saját lakásunk van a mi nevünkön és a későbbiekben nagyobbra szeretnénk cserélni. Mi ennek a menete, jár a szocpol? Nem vagyunk 30 évesek, de munkahelyünk van. És még annyi, hogy a párom szlovák állampolgár, de én magyar vagyok. Meg kell csinálni addigra a visszamagyarosítást? Gondolom az egyik feltétel a magyar személyazonosság. Két gyermekre mekkora összeg jár?
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsófia!
   A vonatkozó kormányrendelet szerint lakásvásárlás esetén “új lakásnak” az alábbi lakóingatlan minősül:
   “az a lakás, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
   ba) amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
   bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó”.
   Ha értékesítik meglévő lakásukat, s a vételár beforgatásával újat vásárolnak, akkor jogosultak lehetnek a szocpolra.
   Támogatásra nem magyar állampolgár is jogosult lehet. Ennek feltételeiről IDE kattintva olvashat.
   A szocpol összege nemcsak a gyermekszámtól, hanem az új lakás hasznos alapterületétől és energetikai minősítésétől is függ. A támogatási összegeket ITT tekintheti meg.
   A lakásépítési támogatás további feltételiről IDE kattintva tájékozódhat.

 • László szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Folyamatban van az Erste Banknál az építési hitelünk. A bank azt mondta, hogy jelenleg nem foglalkoznak “szocpol”-lal. Ilyen esetben hogyan jutok a támogatáshoz?
  Köszönettel: László

  • Hitelnet szerint:

   Kedves László!
   Arra sajnos nincs lehetőség, hogy az építési hitel és a szocpol más-más pénzintézetnél kerüljön felvételre. A lakásépítési támogatáshoz tehát csak úgy juthat hozzá jelenleg, ha olyan banknál igényli az építési hitelt is, amely már szocpolügyintézéssel is foglalkozik.
   Amennyiben még nem került folyósításra az építési hitel az Erste Banknál, akkor irodánk készséggel segít Önnek mind a hitel, mind a szocpolügyintézésben! Kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s ismertetni fogjuk a lehetőségeket.

 • erika szerint:

  Jó napot kívánok!
  Érdeklődni szeretnék ha üdülő övezetben építkezünk és az az állandó lakhelyünk, igényelni lehet-e szocpolt 1 gyerek után? Esetlegesen bevállalt 2. gyerek esetén? Egyáltalán igényelhető-e szocpol üdülő övezeti vagy külterületi ingatlanra?
  Köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Erika!
   A lakásépítési támogatás (szocpol) lakóház építésére igényelhető. Ha tehát az építési engedélyük lakóház építésére kiadható, akkor véleményünk szerint jogosultak lehetnek a támogatásra. Ám, hogy üdülőövezetben adnak-e ki építési engedélyt lakóházra, annak az építési hatóságnál kellene utánajárni.

 • albert szerint:

  Kedves Hitelnet!
  Üdülőövezeti ingatlanra jár-e szocpol? Három gyerekünk van, a feleségem még nincs 40 éves, és az ingatlan az ő nevén van. Lakhatási engedély 2011. decemberi. Ez a bejelentett lakóhelyünk és nincs más ingatlan nevünkön, itt élünk ténylegesen!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Albert!
   Az üdülőként, nyaralóként nyilvántartott ingatlanokra sajnos nem jár szocpol.

 • Anita szerint:

  Üdvözlöm!
  A páromnak van 25%-os öröksége az apukája után, és ezt a tanyát szeretnénk felújítani. Útban van az első gyerekünk. A kérdésem az lenne, hogy ebben a helyzetben van-e lehetőség szocpol igénylésre?

  • Credtinfo szerint:

   Kedves Anita!
   Tanya vagy bármely lakóingatlan felújítására a szocpol sajnos jelenleg nem igényelhető

 • Ildikó szerint:

  Szép napot!
  1. Meglévő családi ház bővítéséhez (+2 szoba) igényelhető-e a szoc.pol. támogatás, ha igen milyen összeg?
  2. Hitelfelvételhez kötött-e, mennyi önerő szükséges?
  3. A gyermekek hány éves koráig kérhető?
  4. Melyik hitelintézethez fordulhatok?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ildikó!
   Még nincs kihirdetve az új kormányrendelet, amelyben szabályozzák a félszocpol feltételeit, így egyelőre nem tudunk válaszolni az Ön kérdésére. Amint ez megjelenik, azonnal tájékoztatást adunk róla honlapunkon.

 • Iza szerint:

  Szép napot!
  Érdeklődni szeretnék, hogy a későbbiekben jogosultak leszünk-e szocpolra a párommal?!
  Nem vagyunk még házasok, gyermekünk sincsen, viszont a párom most vásárolt egy új lakást. A későbbiekben arra igényelhetünk-e visszamenőleg szocpolt? Vagy ha vennénk egy közös lakást, arra felvehetnénk-e? Persze csak akkor, ha már házasok vagyunk és “beígérünk” 2 gyermeket.
  Előre is köszönöm válaszát!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Iza!
   Az új lakás vételárának kifizetése után már sajnos nincs lehetőség a jelenlegi szocpol igénybevételére. A vonatkozó kormányrendelet szerint erre csak akkor lenne lehetőség a támogatott személyek 2010. január 1. után történt új lakásvásárlás esetén, ha a vásárláskor már legalább egy gyermek után igénybe vették volna a támogatást.
   Ha a későbbiekben ezt a lakást eladják és helyette másik újépítésű lakást vásárolnak, vagy új házat építenek, akkor házasként jogosultak lehetnek megelőlegező szocpolra is.

 • Marcsi szerint:

  Üdvözlöm!
  Vásároltunk egy külterületi telket, amire szeretnénk építkezni! Két gyermekünk van! Azt szeretném megtudni, hogy kaphatunk-e rá szocpolt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Marcsi!
   A szocpol lakóingatlan építéséhez igényelhető, s a vonatkozó szocpolrendelet azt nem mondja ki, hogy külterületi lakóház építéséhez ne lehetne igényelni a támogatást. Ehhez viszont a külterületen történő építkezéshez kiadott engedélynek is lakóingatlan építésére kell szólnia, melyre használatbavételi engedély is majd kiadható. Külterület esetén azonban nem biztos, hogy az építési hatóság lakóingatlanra adja ki az építési engedélyt. Ezt először az illetékes építési hatóságnál kellene megkérdeznie.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket