Mennyi szocpolt kell visszafizetnünk?

Utolsó módosítás: 2014. február 23. vasárnap

Üdvözlöm!

2005-ben vettünk fel kamattámogatásos kölcsönt és 2 gyermekre szocpolt új lakás építésére, aminek a használatbavételi engedélyét 2008. júliusában kaptuk meg. Most el szeretnénk adni, a hitelt visszafizetni, szeretnénk egy kisebb értékű házat szeretnénk vásárolni. Az eladási árhoz képest a vételár vételi ár aránya 55% lenne, eddig 1 gyermek született meg 2008. 11. hónapban.

A kérdésem a következő: ha idén sikerül eladni a házunkat, milyen összegű szocpolt kell visszafizetnünk?
A meg nem született gyermek után is vissza kell fizetni az arányos részt, vagy sem, és ugye jól tudom, hogy a második gyermek születési határideje 2016. július?

Előre is köszönöm válaszukat!
Beáta

Kedves Beáta!

A visszafizetendő szocpol összegéről a hitelfolyósító bank tud Önnek pontos tájékoztatást adni.

Megelőlegező szocpol másik ingatlanra történő átjegyzéséhez a hitelfolyósító bank hozzájárulása szükséges. Amennyiben az érintett pénzintézet a hozzájárulást megadja, akkor a meg nem született gyermek utáni támogatást nem kell visszafizetni.

Az eredeti feltételeket tekintve a második gyermek megszületésének határideje 2016. július, mivel az időpontot a használatbavételi engedély kiadásától kell számítani.

 

 

Címkék:

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Bacsa Beatrix szerint:

  Üdvözlöm!
  2006-ban kaptunk két gyermekünkre 1.200.000.- Ft fél szocpolt, használt lakásra. Most eladtuk a lakásunkat és egy házat vettünk. Kérdésem, hogy 5 vagy 10 éven belül kell visszafizetni a szocpolt? Segítségét és válaszát előre is köszönöm,
  Beatrix

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Beatrix!
   Használt lakás vásárlása esetén 5 év a félszocpol után bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, ám ennek a kölcsönszerződésben, illetve közjegyzői okiratban nézhet utána pontosan.
   Ha a tilalmi időszakon belül történik az eladás, de helyette legalább akkora értékű lakóingatlant vásárolnak, mint amekkora az előző lakás eladási ára, akkor a támogatás teljes összege tovább vihető az újabb ingatlanra.

 • Ferenc szerint:

  A kérdésem a következő. 2006-ban államilag támogatott lakásépítési hitelt vettünk fel és két gyermekre a szocpolt /2,4 M Ft-ot/. Ha szeretném eladni az ingatlant pl.: 12 M Ft-ért, a hitel még 6 M Ft, /amit az eladáskor ki kell fizetünk a banknak/ és a másik ingatlan, amit veszek, az 6 M Ft /Tehát a 12 M Ft-os eladási ár nullázódik/, akkor vissza kell-e fizetni a szocpolt vagy nem? Mindkét gyermek megszületett, teljesítettük a gyermekvállalást. Vagy nem jól gondolom és a másik ingatlanak is 12 M Ft-os összegűnek kell lennie?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ferenc!
   Információink szerint amennyiben az újabb ingatlan vételára nem éri el az eladott ingatlan eladási árát, akkor a szocpol arányos részét vissza kell fizetni akkor is, ha a befolyó vételárból a korábbi lakáshitelt is visszafizeti.

 • Szilvia szerint:

  Üdvözlöm!
  2006-ban vettünk fel új lakás építésére 11,6 M Ft-ot (államilag támogatott hitel), és 2 gyermekre a szocpolt. 2007-ben lett használatbavételi engedélyünk. Azt szeretném megtudni, hogy válásunk esetén van-e arra lehetőség, hogy eladjuk a lakást (kb. 20 M Ft-ot ér), és vegyünk rajta 2 db 10 M Ft-ot érő lakást, és a meglévő hitelünket kettéosztva átterheljük a 2 kisebb lakásra; illetve ilyenkor a szocpol is tovább vihető-e?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvia!
   Válás esetén a szocpol elvileg átvihető két külön lakásra is. A hitel és a szocpol átjegyzésének lehetőségéről bővebb felvilágosítást a hitelnyújtó bank tud Önnek adni.

 • Andrea szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A kérdésem az lenne, hogy ha eladjuk a lakásunkat 13.000.000 forintért, amelyre 2 gyermek után 2.400.000 forint szocpol támogatást kaptunk a férjemmel és 11.000.000 forintért veszünk egy másikat, akkor hány %-át kell visszafizetnünk a szocpolnak?
  Válaszát el?re is köszönöm.
  Üdvözlettel.
  Andrea

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Andrea!
   Ebben az esetben az eladási és vételár különbözetével arányos részt kell visszafizetni. További bővebb tájékoztatást a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalánál kérhet.

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?