Szocpol megelőlegező kölcsön lejárta után született gyermekre

Utolsó módosítás: 2013. június 21. péntek

T. Cím!

2006-ban vettünk fel hitelt építkezésre. Egy gyermekünk van, őrá igénybe vettük a szocpolt, és vállaltunk még egy gyermeket, amelyre meg is kaptuk a megelőlegező kölcsönt. 2008 májusában kaptuk meg a lakhatási engedélyt, szóval idén 2012-ben jár le a 4 évünk, amit vállaltunk. Sajnos eddig nem született meg a gyermek. Így ha májusig nem sikerül teherbe esnem, vissza kell fizetnünk a megelőlegező kölcsönt.

Kérdésem az lenne, hogy ha május hónap után sikerül teherbe esnem van-e valami lehetőségünk, hogy beszámítsák a megelőlegező kölcsönünkbe, vagy utólagos szocpolra?

Válaszukat előre is köszönöm!
Üdvözlettel: Dominika

Kedves Dominika!

Ha a vállalt határidőig nem születik meg a gyermek illetve nem sikerül a gyermekvállalás, akkor a megelőlegező kölcsönt vissza kell fizetni. Ha ezt követően megszületik a gyermek, akkor a megelőlegező kölcsönbe már nem számítható be, de utólagos formában véleményünk szerint igénybe vehető a támogatás.

Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatást a Magyar Államkincstár adhat Önnek. Javasoljuk, hogy keresse fel ez ügyben a területileg illetékes hivatal jogászát!

 

Címkék:

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Zita szerint:

  Tisztelt Hölgyem/Uram!
  2005-ben vettünk fel lakásépítésre hitelt, 1 gyerek után szocpolt és 1 gyerek után bevállalós szocpolt. Mivel hosszú próbálkozás után nem jött össze a második gyerek, 2011-ben vissza kellett fizetnünk a 1.500.000 Ft-ot. 2012-ben kiderült, hogy következő gyermekünk szeptemberben fog megszületni. Lakáshitelünket 2012. 02 hónapban a kedvező árfolyamon visszafizettük.
  Kérdésem, hogy a 1.500.000 Ft szocpolt vissza lehet igényelni a Magyar államkincstártól vagy csak újra lehet igényelni az új jogszabály szerint?
  Segítségét előre is köszönöm.
  Zita

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zita!
   Mivel a lakásépítésre felvett kölcsönt időközben visszafizették, ezért véleményünk szerint a később született gyermek utáni szocpolra – mely a fennálló tartozás csökkentésére vehető igénybe – nem jogosultak.

 • Péter szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2004-ben vásároltunk egy sorházrészt, amelyhez két vállalt gyerekre igényeltünk szocpolt, 2M Ft-ot, a K&H-n keresztül. 4 év alatt nem lett gyermekünk, a szocpolt visszafizettük. A 8 éven belül azonban ikreink születtek, a kérdés az, hogy utólagosan hozzá lehet-e férni a már visszafizetett szocpolhoz?
  Köszönettel,
  Péter

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Péter!
   Véleményünk szerint jogosultak lehetnek az utóbb született gyermekek után utólagos szocpolra, amennyiben 2004-ben hitelt is vettek fel a vásárlásához és a kölcsön jelenleg is fennáll.
   Ez az esetben a hitelfolyósító bankot kellene felkeresniük.

 • Tamma12 szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2006-ban 2,5 szobás új építésű lakásra megelőlegező szocpolt vettünk fel 2 gyermekre. Az első gyermekünk megszületett, sajnos a második legnagyobb akaratunk ellenére sem sikerül. Amennyiben a második gyermekre járó rész visszafizetését megkezdjük, és akkor születik meg, akkor az utólagos igénylésre lenne lehetőségünk? Lakáshitel még lesz akkor.
  Hogyan alakulna, ha véletlenül egy 3. gyermek is születne? Igénybe lehetne venni rá is? (amennyiben a 2.-ra is)
  Vagy csak rá? (amennyiben a másodikra nem) (feltételezve akár egy esetleges lombik programban születendő ikerpárt).
  Köszönöm segítségüket!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tamma12!
   Ha később születik gyermek, akkor véleményünk szerint utólagos szocpolra jogosultak lehetnek. Pontos tájékoztatásért forduljanak az érintett bankfiókhoz vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához.

 • Noémi szerint:

  2003-ban kölcsönt vettünk fel férjemmel új lakás vásárlására, és két gyermeket vállaltunk. Sajnos határidőre csak egy gyermek született. Ezek után a megelőlegező szocpol meg nem született gyermekre eső részét hitelként kezdtük törleszteni. 2012-ben született egy kislányunk.
  Arra lennék kíváncsi, hogy jár-e nekünk a szocpol? Melyik törvény vonatkozik ránk, a 2012-es vagy a 2003-as? Ha megkapjuk a szocpolt, akkor az fordítható-e arra a hitelre, amelyiket a megelőlegező szocpol miatt fizetünk, vagy csak a lakásvásárlási hitelre?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Noémi!
   A megelőlegező szocpol lejárata után született gyermekre vonatkozó szocpol jóváírás ügyében a hitelnyújtó bankok kellene felkeresniük. Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.

 • Helga szerint:

  Üdvözlöm!
  Új lakás vásárlásakor egy gyermekünk volt. Szocpolt megkaptuk meglévő gyermekünkre és beváltunk még egyet, Aki nem született meg. A hitelt törlesztjük lassan 2 éve. Ha most születne, van-e arra lehetőség, hogy nem kell a fennmaradó részt visszafizetni? Vagy bármilyen más megoldás.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Helga!
   Az megelőlegező szocpolszerződés lejárata után született gyermek szocpol igénylésével kapcsolatban a hitelnyújtó bank tud Önnek pontos felvilágosítást adni. Elvileg jogosultak lehetnek utólagos támogatásra.

 • Ildikó szerint:

  Férjemmel 2006-ban kettő gyerkőcre kaptunk szocpolt. Kislányunk 2006-ban megszületett, a második babócára ezidáig vártunk. November közepén terhességem betöltötte a 91 napot, szülésem várható időpontja 2014 májusa. Nekünk most, december 05-én lejár a határidő a második gyermekre. Levelet írtam a banknak, melyben kértem, hogy a határidőt a szülés időpontjáig hosszabbítsák meg, orvosi igazolást mellékeltem.
  Kérdésem: elutasíthatja-e ezt a bank? Mi legyen a következő lépés? Kellett volna jogszabályi hivatkozás a kérelembe? Meddig várjak?
  Köszönettel: Ildikó

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A vonatkozó jogszabály szerint a gyermekvállalásra vonatkozó határidő a terhesség időszakára egyszer meghosszabbodik, ha az igénylő házaspár a terhességet orvosi bizonyítvánnyal a vállalási határidő lejártáig a folyósító hitelintézetnek igazolja. Véleményünk szerint tehát helyesen járt el, mivel a kérelmet még a megelőlegező szocpol határidejének lejárata előtt benyújtotta és az orvosi igazolást mellékelte. Esetleg a határidő lejárata előtt (december 5.) érdemes lenne a pénzintézetnél rákérdezni a határidő hosszabbításra.

 • Ildikó szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Szocpollal kapcsolatban már kérdeztem Önöktől és köszönöm, nagyon korrekt választ kaptam, mely az Erste Bankkal szemben nagy segítség volt. De újabb kérdés merült fel, röviden az előzmény: 2 gyereket vállaltunk be, a másodikra a határidő lejárt 2013. decemberében, de addigra, már a 90. napot bőven betöltötte terhességem. A hosszabbítás igaz nagyon nem volt egyszerű az Erste hozzáállása miatt, de azt hittem sikerült. Ma telefonon megkerestek és közölték, hogy lehet nem is él a szerződésünk, mert a férjem nincs a hitellel terhelt ingatlanba állandó lakóhelyűként bejelentve. Férjem külföldön dolgozik, tehát hazajövetele mostanában nem is igazán várható. Kérdésem: 2006-ban szerződtünk, azóta ez nem szerepelt soha problémaként. Kötelezhet erre a Bank minket? Most emiatt semmis lehet egy hitelszerződés? Férjem anyósomékhoz van bejelentve (ennek megvan a családi oka), ha fizetjük a hitelt és "teljesítjük" a feltételeket, miért is gond ez?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   A vonatkozó kormányrendelet rögzíti, hogy a szocpol igénybevételének feltétele és a támogatott személyek támogatási szerződésbe foglalt kötelezettsége, hogy a folyósítást követő egy éven belül be kell mutatniuk a lakcímet igazoló hatósági igazolványt (lakcímkártyát), mely igazolja, hogy a támogatással épített vagy vásárolt ingatlan mindazon személyek lakóhelye, akiknek együttköltözésére tekintettel a méltányolható lakásigény megállapítása történt. Ha ez a kötelezettségvállalás nem teljesül, akkor a hitelintézet erről tájékoztatja a Kincstárt.
   Az üggyel kapcsolatban tehát további tájékoztatásért a Kincstár területileg illetékes hivatalához kellene fordulnia.

 • Gábor szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Az lenne a kérdésem, hogy felvehető-e utólagos szocpol amennyiben egyszer már folyósításra került 2 gyermek után megelőlegező kölcsön, de a második gyermekre eső rész annak határidő előtti meg nem születése miatt visszafizetésre került? Történt ugyanis, hogy a 2006-ban folyósított megelőlegező kölcsön második gyermekre eső részét vissza kellett fizetnünk (a bank hitelként folyósította a kamattal együtt, gondolom ez itt most lényegtelen), mivel nem született meg időben. Ezután nemrégiben kiderült, sajnos már a visszafizetés után, hogy a feleségem ismét terhes. Ebben az esetben felvehető-e "ismételten" a szocpol visszamenőleg. A lakás új építésű, 2008 előtt épült.
  Köszönettel,
  Gábor

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gábor!
   Utóbb született gyermek után véleményünk szerint jogosultak lehetnek utólagos szocpolra a gyermek megszületését követően. Ám mivel a jogosultság megállapítása nem irodánk hatásköre, ezért kérjük, ez ügyben forduljanak az érintett hitelintézethez!

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?