Megelőlegező szocpolnál mikortól számít a 10 év?

Utolsó módosítás: 2013. június 21. péntek

Tisztelt Fórum!

2005-ben vettünk Budapesten lakást, megelőlegező szocpolt is igénybe véve. 2 gyermeket “vállaltunk” be, akik – nagy örömünkre – 2007-ben, és 2010-ben meg is születtek. Amikor a második lányunk megszületett, a banktól kapott papírokkal az Államkincstárnál el kellett intéznünk, hogy az “eredeti” terhelési és elidegenítési tilalmat, ami az állam nevére szólt, töröltessük, és újat jegyezzenek be (ezt mondjuk nem is értettem, hogy miért kellett, de nem ez a lényeg).

A kérdésem az lenne, hogy a törvény által előírt 10 éves idő mikortól számít ebben az esetben: a második baba megszületésétől, vagy az eredeti szerződés megkötésétől? Magyarán, mikor kérhetem legkorábban az Állam javára szóló elidegenítési és terhelési tilalom töröltetését?

Válaszukat nagyon megköszönném!

Üdvözlettel
László

Kedves László!

Információink szerint a megelőlegező szocpol miatt bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom 10 éve az adásvételi szerződés dátumától számolandó, ám mivel irodánk elsősorban hiteltanácsadással foglalkozik, így ebben a kérdésben nem vagyunk illetékesek.

Kérdésére azonban a hitelfolyósító banktól vagy az Államkincstár területileg illetékes hivatalától pontos választ kaphat! Javasoljuk, hogy ez ügyben az keresse meg az érintett szakértőket!

 

Címkék: ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Cím!
  2001-ben vásárolt lakásunkra 400.000 áfa állami támogatást kaptunk. Az ingatlan értékesítésekor jegyzői engedéllyel az újonnan vásárolt ingatlanunkra átjegyezték a terhet 2003.05-i bejegyzéssel. Most sajnos újból ingatlancserére kényszerülünk, de kérdés, hogy a “10 év” 2001-től, vagy 2003-tól számít? A teher törlését, vagy újbóli átterhelését kell kérvényeznünk 10 évre?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Krisztina!
   Véleményünk szerint az eredeti dátum a meghatározó, ám mivel e kérdésben nem vagyunk illetékesek, javasoljuk, hogy forduljon a zálogjogosulthoz!

 • Brigitta szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A következőkkel kapcsolatban érdeklődnék: 2009 márciusban lakáshitelt vettünk fel, melyhez szocpol igénybevétele is történt. (még a régi szocpol szerinti feltételekkel. 1 gyerek 900 ezer Ft, 2 gyerek 1,5 millió Ft). Mi 2 gyerek születését terveztük, ebből az első gyermek már adott volt, mivel ő 2008-ban megszületett.
  Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a 2. gyermek megszületésének határideje 4 év vagy 8 év?
  Üdvözlettel.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Brigitta!
   Mivel a megelőlegező szocpolt 1 gyermekre kapták, ezért a “teljesítési” határidő 4 év.

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?