Megelőlegező szocpol visszafizetése

Utolsó módosítás: 2013. június 21. péntek

Az lenne a kérdésem, hogy 2 gyerekre vettünk fel megelőlegezett szocpolt 2007-ben. Azóta a férjemmel külön élünk, gyermekünk nem született. 3 év múlva lejár a megelőlegezett kölcsön és úgy hallottam, hogy a kamatot (ami már most 1 millió körül van) egy összegben kell visszafizetni a banknak, a fennmaradó 2,4 millió Ft-ot megkérhetem részletre.

Valószínű, hogy nem fogom tudni egy összegben visszafizetni a kamatot. Esetleg a banknál lehet kérni erre is részletfizetést és ha igen, hány évre lehet maximum kérni?

Válaszukat előre is köszönöm,
üdvözlettel: Beáta

Kedves Beáta!

A megelőlegező szocpol visszafizetését A lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001 (I.31.) Kormányrendelet szabályozza:

“(7) Amennyiben az igénylő házaspár gyermekvállalását nem vagy csak részben teljesíti, úgy a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső részét köteles – a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napjától kezdődően, a futamidő végéig – a hitelintézet részére visszafizetni. E kölcsöntartozás visszafizetésének kamatfeltételeire, valamint kamattámogatására a 13. § szabályai az irányadóak azzal, hogy a támogatásra való jogosultság maximális időtartamát a megelőlegező kölcsön folyósításának napjától kell figyelembe venni.

(8) Az igénylő házaspár köteles az állam részére – a folyósító hitelintézet útján – részletekben megfizetni a megelőlegező kölcsön meg nem született gyermekre eső összege után az állam által a megelőlegezés időtartama alatt a hitelintézet számára korábban megfizetett teljes összegnek a 13. § (3) bekezdésében meghatározott kiegészítő kamattámogatással csökkentett részét. E tartozás kamata és törlesztési feltételei megegyeznek a (7) bekezdés szerint visszafizetendő kölcsönt igénylő házaspárra vonatkozó feltételeivel azzal, hogy kiegészítő kamattámogatás a törlesztés során nem érvényesíthető.”

További részleteket fenti rendelet 5.§-a tartalmaz. Felmerülő kérdéseivel a hitelfolyósító bankot kellene megkeresni.
 

Címkék: , ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Beáta szerint:

  Köszönöm a gyors válaszukat, de sajnos nekem ez nem volt segítség. Sajnos “jogász nyelven”nem értek. Én is kaptam tájékoztatást a megelőlegezett kölcsönről. Én is tisztában vagyok azzal, hogy vissza kell fizetnem a megelőlegezett kölcsönt, de arra lettem volna kíváncsi egyszerűen hétköznapi nyelven, hogy milyen visszafizetési lehetőség van, mi történik akkor, ha nem tudom a határidőn belül visszafizetni a kölcsönt. Van rá lehetőség, hogy kevesebb összeggel, több évre kérjem meg a kölcsönt? Mik a lehetőségek?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Beáta

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Beáta!
   Irodánk hiteltanácsadással foglalkozik, s nem jogi ügyekkel. A megelőlegező kölcsön nemteljesítéséből fakadó visszafizetési kötelezettséggel kapcsolatos kérdésével javasoljuk, forduljon a kölcsönt folyósító hitelintézethez vagy a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalának jogászához!
   Mivel jogi kérdésekben nem vagyunk illetékesek, ezért a vonatkozó jogszabály ismertetésével szerettünk volna segítségére lenni!

 • Gabriella szerint:

  Olyan problémánk lenne, férjemnek jelentős fokú olygozospermiozisa van, én teljesen egészséges vagyok. Részt vettem meddőségi kezeléseken, egy alkalommal inszemináción, de nagyon rosszul viseltem. Mindig rosszul voltam, az orvos azt mondta, természetes úton nem lehet gyerekünk. Időközben a házasságunk megromlott. Most fogunk válni. A kérdésem az, ha nem bennem van a hiba és engem nem kötelezhetnek, hormonkezeléseken nem akarok részt venni, a szocpolt ilyen esetben vissza kell fizetni, illetve milyen lehetőségek vannak?
  Köszönöm válaszát.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gabriella!
   Függetlenül attól, hogy a házaspárok közül melyik fél egészségügyi problémája miatt nem teljesül a gyermekvállalás, a megelőlegező kölcsön kamattal növelt összegét vissza kell fizetni.
   Az alábbi feltételek valamelyikének teljesülése esetén azonban a megelőlegezés ideje alatt az állam által megfizetett ellenszolgáltatásokat nem, ám a megelőlegezett kölcsön tőke részét szintén vissza kell fizetni:
   “Amennyiben az igénylő házaspár a gyermekvállalását nem teljesíti, de a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet szerinti egészségügyi szolgáltató igazolja, hogy az igénylő házaspár
   a) a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vehető meddőségkezelési eljárásokról szóló 49/1997. (XII. 17.) NM rendelet szerinti maximális alkalommal in vitro fertilizáció (a továbbiakban: IVF) kezelésen részt vett, vagy
   b) a gyermekvállalását azért nem tudta teljesíteni, mert vele szemben az IVF kezelés megkezdése előtt, vagy az IVF kezelések közben a 30/1998. (VI. 24.) NM rendelet 1. § (2) bekezdése szerinti kizáró egészségügyi ok merült fel”.
   Egyéb lehetőségről nincsen tudomásunk.

 • Gabriella szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A kérdésem az lenne, ha a férjem marad a lakásba és ő vállalja hogy a szocpolt visszafizeti, a házon van még hitel és a bíróság előtt megegyezünk, akkor engem kiengednek a hitelből úgy, hogy jelenleg nincs munkám? A szocpolt bele lehet kalkuláltatni a törlesztőrészletbe, ha egy összegbe nem tudjuk visszafizetni? Illetve ez havonta milyen többletköltségekkel jár? És még azt szeretném megkérdezni, hogy az állami kincstár felé lehet-e méltányossági kérelmet benyújtani, ha az egyik fél hibájából nem született meg a gyermek? Meddőség miatt. És mi történik akkor, ha megegyezünk, de a bank mégsem enged ki a hitelből?
  Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gabriella!
   Az, hogy a fennálló hitelszerződésből Önt kiengedik vagy sem, az nem a bíróság előtti megegyezéstől függ, hanem az adott pénzintézettől. Kérdésére tehát konkrét választ az érintett banktól kaphat.
   A megelőlegező szocpol nem teljesítéséből adódó visszafizetési kötelezettséggel kapcsolatban szintén a folyósító pénzintézetnél kérhető tájékoztatás.
   Korábbi válaszunkban olvashatja, hogy melyek azok az egészségügyi problémák, amelyek fennállásakor a megelőlegező szocpolnak csak a tőkerészét kell visszafizetni. Egyéb méltányosságról nincs tudomásunk.

 • Dávid szerint:

  Jó napot!
  Új lakás építésére 2007-ben vettünk fel szocpolt 2 gyerekre (egy gyermekünk már volt), a lejáratkor visszafizettünk 1,5 millió Ft-ot egy összegben, de a bank még 900 ezer Ft kamatot kér. Nem tudom hova fordulhatnék, de szerintem 900 ezer Ft kamat 4,5 évre irreálisan sok. Remélem van valami segítség erre a problémára.
  Előre is köszönöm: Dávid

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Dávid!
   A megelőlegező szocpol visszafizetésével kapcsolatban felmerült problémájával véleményünk szerint a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalához fordulhat.

 • Tímea szerint:

  Tisztelt Ügyintéző!
  A napokban kapjuk meg a jogerős építési engedélyt 112 nm hasznos alapterületű házra! 40 év alatti házaspár vagyunk 1 gyermekkel! Mivel 1 gyermek után nem kapunk támogatást, ezért aláírnánk a 2. gyermek vállalását, de pillanatnyilag elbizonytalanodtunk abban a tekintetben, hogy mi történik akkor, ha nem sikerül a 2. gyermek vállalása. A teljes összeget (számítások alapján 1.300.000 Ft-ot kapnánk) kell visszafizetnünk kamattal együtt, vagy csak részösszeget (felét?)?
  Várom segítő válaszukat!
  Timi

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Timi!
   Az Ön által felvetett kérdést a vonatkozó Kormányrendelet a következőképpen szabályozza:
   “Amennyiben a meglévő gyermekek száma a gyermekvállalási határidő lejártának időpontjában kettőnél kevesebb, akkor az igénybe vett lakásépítési támogatás teljes összegét az igénybevétel napjától számított, a Ptk. 301. § (1) bekezdése szerinti késedelmi kamattal növelten – a gyermekvállalási határidő leteltét követő 60 napon belül – vissza kell fizetni.”
   Ez alapján véleményünk szerint a teljes összeg visszafizetendő, hiszen 1 gyermek után nem jár a támogatás.

 • Zsuzsa szerint:

  Tisztelt Cím,
  Felvettünk 2007-ben szocpolt (megelőlegező) 2 gyermekre. 2009-ben megszületett első gyermekünk, de a férjem 2011. szeptemberében úgy döntött, hogy elhagy minket, a lakást elhagyta.
  Az lenne a kérdésem, hogy ilyenkor kinek és mennyit kell visszafizetni az államkincstárnak?
  Köszönöm válaszukat.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   A gyermekvállalás nem teljesülése miatti visszafizetési kötelezettséggel kapcsolatban a Magyar Államkincstár területileg illetékes hivatalában érdeklődhet. Irodánk ebben a kérdésben nem illetékes.

 • Eszter szerint:

  Fiam felvett szocpolt, 2 gyereket vállaltak, de 2 beültetéssel sem sikerült sajnos a gyermek. Májusra kérték a visszafizetést.
  Mit tehetünk, ha erre nincs pénz?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Eszter!
   A megelőlegező szocpol visszafizetésével kapcsolatban a folyósító hitelintézet tud Önöknek pontos tájékoztatást adni. Javasoljuk, hogy az érintett bankot keressék meg ez ügyben!

 • Zsanett szerint:

  Jó napot!
  Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy mi vettünk fel megelőlegező szocpolt. Eladtuk a lakásunkat, de még van hátra 1 év, ezért vissza kellene fizetni, de nem tudjuk. Esetleg ilyen esetben ad-e az államkincstár részletfizetési lehetőséget? Át lehet-e vinni másik ingatlanra (pl.szülői ház), ami nem a mi tulajdonunk.
  Előre is köszönöm válaszát!
  Zsanett

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Zsanett!
   A megelőlegező szocpol információink szerint nem vihető át a szülői házra.
   A részletfizetési lehetőségről az Államkincstár területileg illetékes hivatalánál érdeklődhetnek.

 • Krisztina szerint:

  Tisztelt Hitelnet,
  érdeklődnék, hogy 2004-ben felvett megelőlegező szocpol 2011-ben kamatos kamattal visszafizetésre került. Van-e lehetőségem újra megelőlegező vagy szocpol felvételére új lakás vásárlása esetén?
  Várom válaszukat.
  Üdv.
  Krisztina

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Krisztina!
   Információink szerinte ez esetben sajnos nincs lehetősége a támogatás újbóli igénylésére. További információt ezzel kapcsolatban a Magyar Államkincstár területi illetékesénél kérhet.

 • József szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  8 évre vettünk fel 2 gyerekre megelőlegező kölcsönt, amiből 6 év már eltelt. Visszafizetésre spórolunk, kértünk tájékoztatást a banktól (OTP) a visszafizetendő összegről. 2.400.000 + zárlati költség + az állam által megtérített hiteldíj összege.
  Engem az érdekelne, hogy körülbelül a zárlati költségnél mennyivel kell számolni? Akár % ban lehet tudni valamit erről? Ugyanis ez a kimutatáson nem szerepelt és fogalmunk sincs, hogy mekkora kaliberű összeggel kell itt számolni.
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves József!
   A zárlati költség mértékéről az érintett pénzintézet tud Önöknek pontos felvilágosítást adni. Javasoljuk, hogy az illetékes ügyintézőnél érdeklődjenek!

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?