Lakásépítési támogatás (szocpol) igénylése új házra

Utolsó módosítás: 2012. december 28. péntek

Tisztelt Cím!

Nem látunk tisztán a sok infó miatt, így inkább rákérdezünk:
Építési engedéllyel rendelkező új ház építéséhez szeretnénk lakásépítési támogatást igényelni. Én 40 éves elmúltam, feleségem 35 éves, egy 6 éves kisfiúnk van, még egy gyereket vállalnánk. 7 éve vagyunk házasok. Nekem van egy társasházi tulajdonom szüleim teljes haszonélvezetével.
Jogosultak vagyunk a lakásépítési támogatásra vagy sem?

Ha nem, akkor mi a kizáró ok, illetve hogyan lehet rajta változtatni.. (kivéve, hogy elmúltam 40 éves..) és változnak-e a jogszabályok 2013-ban??

Köszönettel, üdv, Tibor

Kedves Tibor!

A leírtak alapján sajnos nem felelnek meg a lakásépítési támogatás valamennyi igénylési feltételének. A támogatás két meglévő vagy vállalt gyermek után igényelhető. Ugyan vállalnának még egy gyermeket, de erre, vagyis megelőlegező szocpol igénylésére csak 40 éves kor alatt van lehetőségük a támogatott személyeknek. Ez azt jelenti, hogy a házaspárok egyikének életkora sem lehet több 40 évnél a megelőlegező szocpolkérelem benyújtásakor. Így mivel Ön elmúlt már 40 éves, ez ebben az esetben sajnos kizáró okot jelent.

Ha a társasházi tulajdonát több mint két éve ajándékozással vagy örökléssel, haszonélvezettel terhelten szerezte, s a haszonélvezők a lakásban laknak, akkor az nem jelentene kizáró okot.

A szocpol jogszabályok 2013-as változásával kapcsolatban jelenleg nincs információnk.

Amennyiben a házépítéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Tanácsadóink ismertetni fogják az építési hitellehetőségeket!

 

 

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • János szerint:

  Új lakás vásárlására szeretnénk igénybe venni párommal a szocpol támogatást két gyermek vállalása esetében. Azonban már édesapám halála után örökjogon rendelkezem házrésszel a szülői házunkban, amely felett édesanyám özvegyként haszonélvezeti joggal bír. Kizáró körülménynek számít-e ez a támogatás igénylése alól?
  Előre is köszönöm a válaszadást!
  Üdvözlettel,
  János

  • Hitelnet szerint:

   Kedves János!
   Amennyiben az örökölt házrész tulajdoni aránya nem haladja meg az 50%-ot, vagy ha meghaladja, de az öröklés több mint két éve történt, s édesanyja haszonélvezőként a házban lakik, akkor ez nem kizáró ok szocpol igénylésénél.

 • Ági szerint:

  Szeretném pontosan tudni, mi számít ÚJ LAKÁS vásárlásnak? Ha a párommal szeretnénk megvásárolni egy házat, aminek az építési engedélye ugyan 2010 előtti, de a lakhatási engedélyt az elmúlt hónapban kapta meg, az új háznak számít? 2 gyermeket vállalnánk be, házasok vagyunk.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ági!
   A vonatkozó szocpolrendelet szerint Új LAKÁS vásárlásának az a 2010. január 1. után használatbavételi engedélyt kapott lakás számít, amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
   ba) amelyet első ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
   bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

 • nikoletta szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy kizárólag új lakás vásárlásához lehet igénybe venni a szocpolt és használt lakás vásárlásához semmilyen kedvezmény nincs?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Nikoletta!
   A szocpol kizárólag újépítésű lakóingatlan vásárlásához és új ház építéséhez nyújtható. Használt lakás vásárlásához állami kamattámogatású, illetve piaci kamatozású lakáshitel igényelhető. Személyre szóló lakáshitel ajánlatunkat online nyomtatványunk kitöltésével kérheti!

 • Tamás szerint:

  Jó napot! Azt szeretném kérdezni, hogy igénybe tudnám-e venni a szocpolt lakásépítésre? Én és a feleségem 19 évesek vagyunk. Van egy kétéves gyerekünk, de tudunk vállalni egy gyereket. A feleségem gyesen van. Én támop által fizetett Melegburkoló és parkettás tanfolyamon vagyok. Bruttó jövedelmem 46.670 Ft.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tamás!
   Megfelelő munkaviszony hiányában sajnos nem igényelhető sem szocpol, sem építési hitel.

 • József szerint:

  Kedves Tanácsadó!
  Én már 42 éves vagyok, a feleségem 35. Jelenleg 2 gyermekünk van és a feleségem a harmadik gyermekkel várandós. A feleségem örökölt egy lakást a nagypapájától. Mivel a harmadik gyermekkel a lakásunk már kicsi lesz, így szeretnénk nagyobb lakást vásárolni. Én 42 évesen igénybe vehetem-e még a szocpolt?
  A másik dolog, hogy először el kell adnunk a lakást, aztán vásárolni egy új építésű lakást (építkezni nem szeretnénk) és az új lakás nagyobb területű kell legyen, mint a mostani? Továbbá értékében is nagyobb összegű kell-e legyen amit veszünk, mint ha a mostanit eladjuk?
  Köszönöm válaszát.
  József

  • Hitelnet szerint:

   Kedves József!
   A meglévő gyermekek után igényelhető a szocpol 42 évesen is, a 3. gyermek után csak akkor, ha már megszületett, mivel megelőlegező szocpolnál feltétel, hogy a házaspárok egyikének életkora sem lehet több 40 évnél.
   A támogatás új építésű lakás vásárlásához vehető igénybe, használt lakásra nem. Nincs meghatározva, hogy az új lakás nagyobb alapterületű és nagyobb értékű legyen, mint az eladott, ám az 5 éven belül értékesített lakás árát be kell forgatni az újabb lakás vételárába. Ha az eladott lakáson van lakáscélú hitel, akkor a tovább forgatandó összeg csökkenthető a lakáshitel visszafizetésére fordított összeggel.
   Az örökölt lakástulajdon akkor nem jelent kizáró okot szocpol igénylésénél, ha az örökölt tulajdoni hányad nem nagyobb 50%-nál, vagy ha igen, akkor az öröklés legalább 2 éve történt, haszonélvezettel terhelten, s a haszonélvező bent lakik a lakásban. Egyéb esetben a lakás elajándékozása teszi lehetővé a szocpoligénylést.

 • Szilvia szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2007-ben vásároltunk új építésű lakást, egy gyermekre kértünk szocpolt (a lakás mérete miatt kettő után ezt nem vehettük igénybe). Most várom a 2. babánkat.
  Kérdésem: ha nagyobb, új építésű lakást vásárolunk, kérhetünk-e szocpol támogatást, s ha igen, milyen összegben?
  Előre is köszönöm szépen a választ!
  Üdvözlettel:
  Szilvia

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvia!
   A szocpolra való jogosultsághoz jelenleg 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges, 1 gyermek után a támogatás sajnos nem igényelhető.

 • Éva szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  Jogosult vagyok-e szocpolra, ha a párommal új lakást szeretnék venni, de nekem van egy lízingelt lakásom? A lízingelt lakástól nem szeretnék megválni, mivel az eddig befizetett lízingdíj gyakorlatilag ezzel elveszne!
  Előre is köszönöm a válaszukat, köszönettel: Éva

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Éva!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében szocpol igénylésénél a lízingelt lakás is kizáró ok, így sajnos nem jogosultak a támogatás igénybevételére.

 • Zita szerint:

  Kedves Szakértő!
  35 éves vagyok, a párom 44. Szeptemberben születne a 2 gyermekünk. Két esetben szeretném megkérdezni a véleményét szocpol igényléssel kapcsolatban.
  Volt egy lakástulajdonom, amely átkerült édesapám nevére az elmúlt év végén.
  – Ha a 2 gyermek születését megelőző valamelyik hónapban vásárolunk lakást (június-szeptember között) igényelhető-e a szocpol?
  – Ha a 2 gyermek megszületése után történik a vásárlás igényelhető-e a szocpol?
  Köszönettel,
  Zita

  • Hitelnet szerint:

   A 2. gyermek megszületése előtt nem tudják igénybe venni a szocpolt, mert ez esetben a 2. gyermek vállalt gyermeknek minősül, s megelőlegező szocpolt csak azok a házaspárok igényelhetnek, melyek esetében egyik fél életkora sem haladja meg a 40. életévet.
   Meglévő gyermekek esetén viszont nem feltétel sem a házastársi kapcsolat, sem a 40 év alatti kor, így ez esetben – ha az igénylés egyéb feltételeinek is megfelelnek – igénybe vehetik a támogatást új lakás vásárlásához.

 • Brigitte szerint:

  Kedves Szakértő!
  Szeretném a segítségét kérni!
  Párommal 2010 decemberében vásároltunk egy 45nm-es Új építésű kis lakást lízingre (nem volt szocpol). 2012-ben megszületett kislányunk. Jelen pillanatban szeretnénk egy szintén új építésű nagyobb ingatlanba átköltözni és második babát vállalni!
  Kérdésem, hogy jogosultak vagyunk-e a szocpolra?
  Köszönöm válaszát
  További szép napot kívánok.
  Brigitta

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Brigitta!
   Amennyiben lízingelt lakásuktól megválnak, s helyette szintén újépítésű, legalább 60 négyzetméter hasznos alapterületű lakást vásárolnak – nem lízingelnek! – akkor a további feltételeknek való megfelelés esetén jogosultak lehetnek 2 gyermek utáni szocpolra. További feltételként meg kell említeni, hogy vállalt gyermek után csak házaspárok igényelhetnek megelőlegező szocpolt, s ezt is csak abban az esetben, ha egyikük sem töltötte be a 40. életévét a kérelem benyújtásakor.

 • erika szerint:

  Kedves Szakértő!
  Jelenleg egy gyermekünk van, de tervezzük a másodikat. A férjemnek jelenleg van lakása, de családi okok miatt az idei évben eladásra fog kerülni. Átmeneti időre a szülőkhöz fogunk költözni. Az lenne a kérdésem, hogy a második gyermek születése után (reméljük már jövőre), jogosultak leszünk-e a szocpolra?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Erika!
   A meglévő lakás eladása után elvileg jogosultak lehetnek a támogatásra, ha újépítésű lakóingatlant vásárolnak vagy új házat építenek és a szocpoligénylés valamennyi feltételei is teljesülnek.

 • Tamás szerint:

  Én 35 leszek. Párom 27. 1 4 hónapos kisbaba tulajdonosai vagyunk. Nekem van 25%-om egy ingatlanban.
  Járna-e nekünk a szocpol és mennyi, ha tervezünk még két gyereket és 100 m2 feletti házat vennénk (újépítésű)/építenénk?
  Köszönettel: Tamás, Edit

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tamás és Edit!
   Megelőlegező szocpol igénylésének egyik feltétele, hogy házaspárok vehetik igénybe.
   Arról, hogy a jogosultságot mely lakástulajdon nem zárja ki, ITT olvashatnak bővebben.
   A szocpol összege 3 gyermek esetén, 100 négyzetméter hasznos alapterület felett, “B” kategóriás lakóingatlan esetében 2 millió forint. Nagyobb energiahatékonyságú ingatlan esetén a támogatás összege emelkedik. Erről bővebben IDE kattintva tájékozódhatnak.

 • Tünde szerint:

  Szeretném megkérdezni, hogy az idén vásárolunk új építésű, A energia besorolású lakást. Elmúltunk 40 évesek. Egy gyermekünk nem töltötte be a 18 évet. Jár-e a támogatás, és ha igen mennyi?
  Köszönöm, Tünde

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tünde!
   A szocpol szempontjából gyermeknek minősül az az eltartott is, aki 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el. Ha ezek alapján legalább 2 eltartott gyermekük van és a szocpoligénylés többi feltételének is megfelelnek, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.
   A szocpol összegét nem csak az határozza meg, hogy milyen energia besorolású a lakóingatlan, hanem a gyermekek száma és az épület hasznos alapterülete is. A támogatás összegéről mindezek alapján IDE kattintva tájékozódhat.

 • Szilvia szerint:

  Üdvözlöm!
  Érdeklődni szeretnék, hogy felvehetjük-e a szocpolt, ha már van eladásra váró ingatlanunk (2 lakás), de eddig még egyikhez sem vettük igénybe a támogatást? Mindketten 40 év alatt vagyunk, van 3 gyerekünk és a fél év munkaviszony is megvan, egyik részről. Kérdésem tehát az lenne, hogy ha új építésű ingatlant szeretnénk vásárolni, eladva hozzá a két lakásunkat, úgy igénybe vehetnénk-e a támogatást?
  Előre is köszönöm válaszát!
  Üdvözlettel:
  Szilvia

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvia!
   Ha a szocpolkérelem benyújtásakor már nem lesz a nevükön a két lakás, akkor azok eladási árának tovább forgatásával (ami csökkenthető a lakásokat terhelő lakáscélú jelzáloghitel visszafizetésére fordított összeggel) jogosultak lehetnek szocpol igénylésére új építésű lakóingatlan vásárlása esetén, amennyiben a szocpoligénylés összes többi feltételének is megfelelnek.

 • Regina szerint:

  Üdvözlőm !
  Kérdésem az lenne, hogy van egy 2 éves gyermekem, 25 éves vagyok és gyesen vagyok, a párom 37 éves. De úton van már a másik, félidős kis mama vagyok. Szeretnék egy lakást vásárolni. A kérdésem az lenne, hogy megkapom a támogatást vagy várnom kell, hogy megszülessen a második gyerek? Amennyiben megvan a baba, kérdésem az lenne, mennyit kapnék rájuk. Olvastam hogy új vagy új építésűre adnak szocpolt, ennek menyi idős háznak kel lennie?
  Válaszát előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Regina!
   Megelőlegező szocpol igénybevételére akkor van lehetőségük, ha házasok. Ha nem, akkor meg kell várni a 2. gyermek megszületését, mert meglévő gyermekek után igényelt szocpol igénybevételének nem feltétele a házastársi kapcsolat.
   A szocpol összegét nemcsak a gyermekek száma, hanem az új lakás hasznos alapterülete és energetikai minősítési is befolyásolja. A jelenleg érvényes támogatási összegekről IDE kattintva tájékozódhat. Várható azonban a szocpol összegének közeljövőben történő emelése.
   Lakásvásárlás esetén az a lakóingatlan minősül újnak, mely 2010. január 1. után kapott használatbavételi engedélyt és melyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, és a lakást első alkalommal értékesítik természetes személy részére, vagy másodízben értékesítik természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

 • Aliz szerint:

  Üdvözlöm!

  7 évvel ezelőtt vettünk egy házat, megkaptuk rá a szocpolt meglévő gyermekünk után. Most eladnánk a házat, kérdésem az lenne, hogy a szocpolt vissza kell fizetnünk,vagy maradhatna a házon, a vevő belemenne ebbe. Vagy esetleg egy másik lakásunkra átvihető, ha igen, van-e ennek valamilyen kikötése?
  Hol tudom ezt intézni?

  Köszönöm válaszát!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Aliz!

   A házon biztosan nem maradhat, de másik ingatlanra bizonyos feltételek esetén átvihető akár a teljes összeg is. Ez ügyben kérem forduljon a folyósító pénzintézethez.

 • Andi szerint:

  Jó napot!!
  A kérdésem az lenne, hogy a ház, amit meg szeretnénk venni, kb. 1970-en épült. Ilyen régi házra is igénybe tudom venni a szocpolt? Vagy csak a nemrégiben épültekre?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andi!
   Szocpol jelenleg csak újépítésű lakóingatlanra igényelhető. Arra a kérdésre, hogy vásárlás szempontjából mi számít új lakásnak, korábbi hozzászólásokban már válaszoltunk, kérjük tekintse meg azokat.
   A használt lakás vásárlására igényelhető félszocpol egyelőre még nem került bevezetésre, így az 1970-ben épült ház vásárlásához jelenleg sajnos nem tudnak vissza nem térítendő támogatást igénybe venni.

 • Mihály szerint:

  Tisztelt Cím!
  Lakásvásárlás előtt állunk és szeretnénk a “szocpolt” is igénybe venni a hitelhez. A ház, amit kinéztünk új, de sajnos csak D energetikai besorolású. A tulajdonos nem tudja hőszigetelni a házat, így árulja, viszont mi vállalnánk, hogy egy éven belül hőszigetelnénk az ingatlant és akkor B energetikai besorolásba ugrana, ugyanis arra van előjegyezve. Kérdésünk az lenne, hogy igénybe vehetjük-e a támogatást? Egy 14 hónapos kisfiunk van és szeretnénk mellé még egy kistestvért is.
  Várjuk válaszát, üdvözlettel: Mihály

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Mihály!
   Ha az új lakást magánszemélytől vásárolják, akkor sajnos nem igényelhető szocpol. Az eladó a vonatkozó kormányrendelet szerint csak jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó lehet, aki értékesítés céljára építette a házat.

 • laura szerint:

  Tisztelt Címzett!
  Én nagyon szeretném megtudni, hogy új lakás építésre felvehetném-e a szocpol támogatást. Én 30 éves vagyok, a párom 28 és 3 gyermekünk van. Én jelenleg anyasági támogatást kapok és a párom pedig a vízműnél dolgozik. Nem igazán vagyok már tisztába a sok infó miatt ezzel az építkezéssel, de reménykedünk benne, mert nincs lakás egyikünk nevén és ingatlannal nem rendelkezünk. Ez lenne az első lakásunk, ha sikerülne és nagyon bízunk benne.
  Várjuk válaszát.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Laura!
   Ha a párjának megvan legalább a 6 hónapos folyamatos munkaviszonya, s nincsen köztartozásuk, akkor a leírtak alapján jogosultak lehetnek szocpolra új ház építésekor. További feltétel, hogy az ÁFA nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség nem lehet több 300 000 Ft-nál, alacsony energiafogyasztású lakás esetében 350 000 Ft-nál és a lakás várható energetikai minősítése legalább “B” kategóriájú. A lakás hasznos alapterületének – 3 gyermek esetén – el kell érnie legalább a 70 négyzetmétert, de nem haladhatja meg a 160 négyzetmétert.
   Amennyiben az építkezéshez kölcsönt is szeretnének igénybe venni, kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Szakértőink tájékoztatni fogják az igényeiknek és lehetőségeiknek megfelelő építési hitelekről!

 • Dalma szerint:

  Tisztelt Cím !
  1 6 hónapos kislányunk van és szeretnénk másik gyermeket is vállalni. Költözni szeretnénk és találtunk is egy új építésű kb. 4-5 éve épült lakást, ami megfelelne részünkre. Mivel eddig nem volt tulajdonunkban lakás, így kaphatunk és kérhetünk-e szocpolt?? És mennyire számíthatunk?
  Köszönöm válaszát, igazán nagyon fontos lenne, mert csak úgy tudunk kalkulálni.
  Tisztelettel: Dalma

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Dalma!
   Szocpol csak újépítésű lakásra igényelhető jelenleg, s a vonatkozó rendelkezések szerint a 4-5 éve épült lakás nem minősül újnak, így arra támogatás nem vehető igénybe.
   A jogszabály szerint új az a lakás, melyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és melyet első alkalommal értékesítenek természetes személy részére, vagy melyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerűen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

 • Arko szerint:

  Tisztelt szakértő!
  Új lakás vásárlás előtt állunk. Vissza nem térítendő állami támogatást szeretnénk igénybe venni. Első gyermekünk 2011-ben született, a második a következő hónapban érkezik. A lakás, amit vásárolni 61 négyzetméter és új lakásnak számít. Kb. vételár 14 millió. Sajnos a használatba vételi engedélye 2008-as, de tudomásom szerint minden más kritériumnak megfelelnénk. A lakás csaknem 6 éve üresen áll, még nem volt magánszemély tulajdonában. Kérhető a MÁK-nál a támogatás akkor is, ha a használatba vételi engedély 2008-as? Energetikai besorolása biztos megvan B, de még lehet hogy jobb. (Külön elbírálás alá esik, esetleg kérelem benyújtása…) Ha igen, milyen összegben vagyunk jogosultak, illetve ha megelőlegezően a harmadik gyermeket is “vállaljuk”, hogy alakul ez az összeg?
  Szíves válaszát előre is köszönöm.
  Arko.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Arko!
   A vonatkozó kormányrendelet értelmében a szocpol olyan új lakás vásárlásához nem vehető igénybe, melyre 2010. január 1. előtt adták ki a használatbavételi engedélyt.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket