Építtető által épített új építésű házra kaphatunk szocpolt?

Utolsó módosítás: 2014. április 30. szerda

Jó napot!

Érdeklődnék, hogy építtető által épített új építésű házra vagy lakásra feleségemmel és egy gyermekünkkel igénybe vehetjük-e a szocpolt, illetve ha még egy gyermeket vállalunk, összesen milyen összeget kaphatunk? Jelenleg kettő lakás van a nevünkön. Az egyiket mindenképpen beszámítanánk a vételárba. Ez kizáró ok-e? Mindketten 40 év alattiak vagyunk.
Válaszát előre is köszönöm.
Feri

Kedves Feri!

A vonatkozó szabályozás szerint a szocpol olyan új lakás vásárlására igényelhető, melynek használatbavételi engedélye 2010. január 1. utáni és amelyet jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó természetes személy részére való értékesítés céljára épít, vagy építtet, és
ba) amelyet elsõ ízben természetes személy részére értékesítenek, vagy
bb) amelyet másodízben értékesítenek természetes személy részére, feltéve, hogy a második eladó hitelintézet vagy ingatlan-forgalmazással üzletszerûen foglalkozó jogi személy, jogi személyiség nélküli társaság vagy egyéni vállalkozó.

A jogosultsághoz legalább 2 (meglévő vagy vállalt) gyermek szükséges. Mivel házasok és 40 év alattiak, ezért a “vállalt” gyermek utáni támogatásra jogosultak.

A szocpol összege nemcsak a gyermekszámtól függ, hanem a lakóingatlan hasznos alapterületétől is.

Amennyiben „A” energetikai kategóriájú lakás kerül építésre, akkor a fenti értékek esetén 1,1 szeres szorzót kell alkalmazni. „A+” energiaosztály esetén a szorzó 1,2, míg passzív házaknál 1,3.

Ha lakásukat értékesítik és a vételárat felhasználják az új lakóingatlan finanszírozására, akkor igényelhető a szocpol. Kizáró okot jelenthet azonban a másik meglévő lakástulajdon. Kérdés az, hogy az milyen jogcímen került az Önök tulajdonába.

Az alábbi lakástulajdon nem zárja ki a támogatás igénylését:
– együttesen legfeljebb 50%-os tulajdoni hányad olyan lakásban, amely tulajdonközösség megszüntetése vagy öröklés útján került a tulajdonukba,
– a tulajdonában lévő lakás lebontását az építésügyi hatóság elrendelte vagy engedélyezte, vagy
– a lakás több mint két éve öröklés vagy ajándékozás jogcímén haszonélvezettel terhelten került a tulajdonba és a haszonélvező bent lakik.

A lakásépítési támogatás részletes feltételeit ITT találja.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Jani szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Kérdésem a következő: bontási és építési engedéllyel rendelkező családi ház építésére van engedélyünk. Az időpontja 2008. 12. 04. A bontási munkálatok elvégzése után törölték el a szocpolt, ami megakasztotta az építési munkálatok elkezdését. 2011. május 4-én érvénybe lépett a tervmódosítás, ami a ház jobb energetikai érték elérését irányozta meg. Az építkezés ezek után kezdődött meg. A módosítás dátumát el lehet-e fogadni a szocpol igényléséhez? Ha nem, hol lehet kérni erről állásfoglalást, vagy segítséget?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Jani!
   A vonatkozó törvény úgy rendelkezik, hogy 2010. január 1. után kiadott építési engedély esetén lehet jogosult a támogatott személy a szocpol igénybevételére. A pénzintézetek erre vonatkozó eljárási rendje még nem készült el, ezért véleményünk szerint e kérdésével kapcsolatban a Magyar Államkincstár jogi szakértőjétől kérhet állásfoglalást.

 • Mónika szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy mobilházra fel lehet-e venni a szocpolt? Vagy pontosan mire lehet felhasználni?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Mónika!
   A szocpol mobilházra nem igényelhető.
   A lakásépítési támogatást 2010. január 1. után kiadott építési engedély alapján történő lakóház építéséhez vagy fenti időpont után használatbavételi engedélyt kapott lakás vásárlásához lehet kérni.

 • Marianna szerint:

  Tisztelt Tanácsadó!
  2003. március 15-én vettünk egy használt lakást, amihez kölcsönt is vettünk fel, egy gyermek és egy pocak lakóval. Azóta van még egy gyermek. Nem vagyunk házasok, 40 év alatt, de szeretnénk a szocpolt igénybe venni törlesztőrészlet csökkentésre. 98 nm-es a lakás. Vagy csak bővítésre.
  Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Mariann!
   Utólagos szocpolra akkor lehetnek jogosultak, ha a használt ház vásárlásakor is megkapták az akkor meglévő gyermek után a támogatást. Ha nem, akkor az utóbb született gyermek után sem jár a FOT.
   A jelenleg hatályos szocpolrendelet értelmében bővítéshez nem kérhető a támogatás. Szocpol csak új lakóház építéséhez vagy újépítésű lakás vásárlásához kérhető.

 • Olga szerint:

  Tisztelt Ügyintéző!
  Férjemnek van egy 40 m2-es lakása, most születik első gyermekünk és szeretnénk lecserélni a lakást egy nagyobb területűre. Kérdésem, hogy az ő nevére igényelhető ilyenkor a támogatás, hogy van egy lakása és ezt adnánk el és úgy vennénk egy másikat?
  Nagyon köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Olga!
   Használt lakásra történő csere esetén nincs lehetőség a szocpol igénylésére. A szocpolt 2012-ben ugyanis csak olyan újépítésű lakás vásárlására lehet igénybe venni, mely 2010. január 1. után kapott használatbavételi engedélyt. Új lakás vásárlásán kívül a szocpol új lakóház építésére kérhető. A jogosultsághoz a meglévő lakóingatlan értékesítése szükséges.
   A jogosultság további feltétele legalább 2 (meglévő/vállalt) gyermek. 1 gyermek után sajnos nem jár a támogatás.

 • Tünde szerint:

  Kedves Szakértő!
  Én 24, a párom 30 éves. A párommal most lesz majd egy közös gyermekünk, 3 éve vagyunk együtt! Nekem az előző kapcsolatomból vagy egy 5 éves kislányom (aki sajnos tartósan beteg), vele 10 éves koráig vagyok gyesen! A kérdésem az lenne, hogy a páromnak van egy negyedrész öröksége! Erre fel tudná venni a szocpolt? Vagy esetleg én is megkapnám? Használt lakásra?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tünde!
   A szocpol sem örökségre, sem használt lakásra nem vehető fel.
   A szocpolra akkor lehetnek jogosultak, ha új lakóházat építenek vagy 2010. január 1. után kiadott használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakást vásárolnak.
   A szocpol igénylésének további feltételeiről IDE kattintva olvashat.

 • Hajnalka szerint:

  Mondjuk aki nem tud venni új lakást, de építkezni sem tud, mivel nincs önerő, akkor az meg se kapja a gyerekekre járó szocpolt?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Hajnalka!
   Igen, jól értelmezte a lakásépítési támogatásról szóló, jelenleg hatályos kormányrendeletet. Aki nem épít új lakóházat vagy nem vásárol újépítésű lakást, az sajnos nem kaphatja meg a gyermekek után járó szocpolt.

 • annamari szerint:

  Kedves szakértő!
  Érdeklődni szeretnék a szocpol után. 2008-ban vásároltunk egy kertes házat. 2010-ben kértünk egy építési engedélyt egy teljesen új építésű házra, amit jogerősen jóvá hagyták 2010 júniusában. Két gyerekünk van, én 36, a párom 38 éves. Ebben az esetben igényelhető-e a szocpol?

 • sándor szerint:

  Tisztelt Hölgyem /Uram!
  Érdeklődni szeretnék, a párommal együtt vásároltunk egy kertes házat. Kértünk 2011-ben egy építési engedélyt, amely egy 100 nm lenne. Meg is kaptuk a jogerős építkezési engedélyt, teljes új építésű házra. 40 év alattiak vagyunk, két gyereket nevelünk. Ebben az esetbe igényelhetőé a szocpol?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Sándor és Annamari!
   A meglévő lakástulajdon kizáró ok szocpol igénylésénél. Amennyiben a meglévő lakóingatlan lebontását az építési hatóság engedélyezi, s helyette építenek új házat, akkor jogosultak lehetnek a szocpolra.
   Meglévő gyermekek esetén nincsen felső életkorhatár, így az életkorra vonatkozó előírás tekintetében megfelelnek.
   A lakásépítési támogatás feltételeiről további részleteket ITT találnak.

 • Erika szerint:

  37 éves leszek idén. Érdekelne, hogy mobilház vásárlására is kaphatnék szocpol támogatást? Két gyermekem van, de sajnos csak minimálbért kapok. Ez a mobilház összkomfortos, téliesített, tejesen be van rendezve. Erre is kaphatnék szocpol támogatást?
  Előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Erika!
   Mobilház vásárlásához véleményünk szerint nem igényelhető lakásépítési támogatás.

 • Inci szerint:

  Kedves Szakértő,
  Kérnék szépen tájékoztatást, hogy számíthatunk -e Szocpol támogatásra, jelenleg az új ház építése előtt állunk, az építési engedélyeztetés jelenleg folyamatban van. Hamarosan megszületik az első kisbabánk és vállalnánk még egy gyermeket. A családban az apuka (26 éves) őstermelő, kb. 4 éve (nincs tartozása, az éves bevétel a minimálbérrel egyenértékű, az anyuka (26 éves), aki 1 hónapja sajnos munkanélküli lett.
  Köszönöm szépen előre is a választ!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Inci!
   Amennyiben az őstermelőként tevékenykedő Apuka legalább 180 napja biztosítottként az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 16. § (4) bekezdése szerint az állami adóhatósághoz
   be van jelentve, és a további feltételeknek is megfelelnek, akkor jogosultak lehetnek a szocpol támogatásra.

 • csaba szerint:

  Kedves szakértő. Párommal 8 éve vagyunk házasok, szocpolt még nem igényeltünk. 100 éves parasztházban élünk, ami a tulajdonom és tehermentes. Két gyermekünk van, 13 éves és egy 7 éves. A házat szeretnénk korszerűsíteni a fűtésnél és a szigetelésnél. A párom 31, én 46 éves vagyok. Jogosultak vagyunk a szocpolra, vagy más kedvezményes hitelre?
  Választ előre is köszönöm, üdv.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Csaba!
   Korszerűsítésre vissza nem térítendő állami támogatás ( szocpol ) nem igényelhető. Meghatározott feltételek esetén államilag támogatott hitel jár. Erről további részleteket ide kattintva olvashat.

 • Anikó szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Öt éve vettünk egy használt lakást és akkor a két éves gyermekemre felvettük a Szocpolt. Most szeretnénk egy másik gyermeket, van-e lehetőségünk a szocpol igénylésére, amit a hitel törlesztésébe fektetnénk be.
  Válaszát előre is köszönöm.
  Tisztelettel: Anikó

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Anikó!
   Megelőlegező szocpol csak újépítésű lakás vásárlásához és új ház építéséhez vehető igénybe, de e lakáscélok esetén is csak a lakáscél megvalósulása előtt.
   Ha azonban megszületik a 3. gyermek, akkor az utólagos fiatalok otthonteremtési támogatásra jogosultak lehetnek, ha megfelelnek a méltányolható lakásigény feltételeinek. A támogatás összege a fennálló hitel törlesztésére fordítható ebben az esetben.

 • Viki szerint:

  T. Szakértő!
  Érdeklődnék, hogy könnyű szerkezetű ház építésére meg lehet-e kapni a szocpolt?
  Köszönettel: Viki

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Viki!
   Amennyiben a szocpoligénylés egyéb feltételeinek is megfelelnek, a támogatást könnyűszerkezetes ház építéséhez is igénybe vehetik. Ha az építkezéshez hitelt is szeretnének felvenni, kérjük, töltse ki online ajánlatkérő nyomtatványunkat, s Tanácsadóink ismertetni fogják a legkedvezőbb építési hitelkonstrukciókat!

 • Gabriella szerint:

  Jó napot kívánok!
  Gabi vagyok és érdeklődni szeretnék, hogyha én szocpolra veszek egy új építésű házat, akkor azt el lehet-e bontanom vagy nem nyúlhatok hozzá pár évig? Mert az az igazság, hogy én azt a házat elhoznám az én falumba, mert itt a telkünk és újra felépíteném. Új építésű házat ugye lehet venni szocpolra?
  Köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabriella!
   Ha a szocpol igénybevételével vásárolt házat az elidegenítési és terhelési tilalom 10 éve alatt lebontják, akkor a támogatást vissza kell fizetni. Amennyiben a saját telkükön építenek új házat és megfelelnek a szocpoligénylés egyéb feltételeinek is, akkor jogosultak lehetnek a támogatásra.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket