2012-ben szocpol bővítésre, korszerűsítésre?

Utolsó módosítás: 2013. július 29. hétfő

Férjemmel idén házasodtunk össze. 2011-ben mindketten elmúltunk 35 évesek. 2012 áprilisában várjuk első gyermekünket. Szeretnénk a későbbiekben még egy babát. Szüleimtől örököltem egy régi családi házat, abban élünk. Időszerű lenne a korszerűsítése (fűtés, szigetelés, stb.), de szeretnénk egy (vagy kettő) kisebb szobát is hozzáépíteni. Vajon tervezhetjük-e 2012-ben ezeket a munkálatokat, vagy nem leszünk rá jogosultak? Felújításra és/vagy bővítésre is igénybe vehető az adott összeg? Válaszát előre is köszönöm. Krisztina

Kedves Krisztina!

A szocpol igénylését és feltételeit szabályozó rendelet még nem került ugyan kihirdetésre, de a tervezet szerint csak új lakóház építéséhez és új lakás vásárlásához lehet majd igényelni. Ezek alapján sajnos sem meglévő ház felújításához, sem az ingatlan lakószobával történő bővítéséhez nem lesz kérhető 2012-ben a szocpol.
Vissza nem térítendő támogatás tehát nem vehető igénybe a korszerűsítési munkálatokra, ám a korszerűsítés államilag támogatott hitelcélnak minősül. Ez azt jelenti, hogy állami kamattámogatású lakáshitel igénybe vételére van lehetőség. A támogatott korszerűsítési hitel jelenleg is elérhető. Feltétele, hogy a támogatott személyeknek a korszerűsíteni kívánt ingatlanon kívül nem lehet további lakóingatlanuk. A korszerűsítési hitel maximális összege 5 millió Ft. Az Önök által elvégezni kívánt munkálatok (fűtés, szigetelés) korszerűsítésnek minősülnek, tehát igényelhető a kölcsön. Az állami kamattámogatás a futamidő első 20 évében jár. Ennek köszönhetően kedvezőbb törlesztő részlet érhető el, mint piaci kamatozású lakáshitel felvétele esetén.
A tervezet szerint az otthonteremtési kamattámogatás keretén belül is lesz lehetőség támogatott korszerűsítési hitel igénylésére. Ennek feltétele, hogy a programot az Európai Bizottság elfogadja. Ez a fajta kamattámogatott hitel 2014. december 31-ig lesz majd igényelhető, s a kamattámogatás a futamidő első 5 évben lesz érvényesíthető. A kamattámogatás mértéke a futamidő előre haladtával csökken. A korszerűsítési hitelt a tervezet szerint 15 millió forintot meg nem haladó ingatlanok esetén lehet igénybe venni, s akkor jár, ha a kérelem benyújtásakor a korszerűsítési munkálatok még nem kezdődtek el. A hitel maximális összege 6 millió forint lesz. A támogatott személyek legalább egyikének bejelentett munkaviszonnyal kell rendelkeznie, nem lehet adótartozásuk, s a korszerűsítési költségek 70%-át számlával kell igazolni. A számlabemutatási kötelezettség a jelenleg igényelhető támogatott konstrukció esetén is fennáll.
Ha kíváncsi a jelenleg elérhető állami kamattámogatású korszerűsítési hitelkonstrukciókra, akkor kérjük, töltse ki online adatlapunkat. A 2012-ben elérhető támogatott hitelről a későbbiekben tudják majd Hiteltanácsadóink tájékoztatni.

 

Címkék: , ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Nikolett szerint:

  Tisztelt Hitelnet!

  Következő kérdésre szeretnék választ kapni: melyik út járható, hogy igénybe tudjuk venni a szocpolt támogatást 2011-2012- ben.
  Férjemnek 2 ingatlan tulajdona van mind kettőnél ő az adós.
  A két ingatlan legyen 1. és 2. ingatlannál a következőképpen oszlik meg a tulajdonjoga.
  1. ingatlannál 4/5 részben ő a tulajdonos 1/5 részben az apukája
  2. ingatlan esetében 4/5 részben anyukája tulajdona 1/5 részben az övé.
  1. ingatlanon jelzálog jog elidegenítési és terhelési tilalom van.
  2. ingatlanon pedig csak jelzálogjog.
  Szeretnénk igénybe venni a szocpolt 3 gyerek után és lakásbővítésre fordítanánk az összeget, ha lehetséges. Úgy tudom, hogy legalább 50% tulajdonjoggal kell rendelkeznie a férjemnek az ingatlanban. Megoldható-e az ajándékozás anya és fia között vagy esetleg a haszonélvezeti jog átírása? A 2. ingatlanra szeretnék felvenni a szocpolt!
  Várom válaszát!
  Nikolett

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Nikolett!
   A közeljövőben bevezetésre kerülő szocpolt a tervezet szerint lakóingatlan bővítéséhez nem lehet igénybe venni. A vissza nem térítendő támogatással csak új lakóingatlan építése és új lakóház vásárlása lesz finanszírozható.

 • Éva szerint:

  Harmadik gyermekünk született. Szeretnénk bővíteni házunkat. Igényelhetünk szocpolt erre a célra? Deviza hitel mellett is?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Éva!
   A szocpoltervezet szerint a támogatást lakóház bővítéséhez nem lehet majd igényelni. A szocpol csak új lakóingatlan építése, illetve újépítésű lakóház vételárának finanszírozása esetén lesz majd igénybe vehető.

 • Tünde szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  Kétgyermekes család vagyunk. Az lenne a kérdésem, hogy bővítésre megkapjuk-e a félszocpolt?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tünde!
   Félszocpol igénylésére 2009. július 1. óta nincsen lehetőség. Jövőre várhatóan ismételten bevezetésre kerül a szocpol, ám lakóház bővítésére sajnos nem lehet majd igényelni. A tervezet szerint a támogatást az állam új lakóház építéséhez és újépítésű lakás vásárlásához fogja adni. A szocpoltervezetet az alábbi oldalunkon olvashatja: http://szocpol.hitelnet.hu.

 • László szerint:

  Üdv!
  Szeretném megtudni, hogy a tulajdonunkban (párom és én) (50%-50%) lévő ingatlanra felvehetjük-e a félszocpolt felújításra vagy bővítésre? A ház jelzáloggal terhelt augusztus hónapban vásárolt hitellel! Olvastam több információt, de csak jobban összezavarodtam!
  Előre is köszönöm. László

  • Hitelnet szerint:

   Kedves László!
   A szocpolrendelet kihirdetése még nem történt meg. A tervezet szerint azonban a támogatást csak új lakóingatlan finanszírozására (vásárlás, építés) lehet majd igényelni.
   A félszocpol nem kerül újból bevezetésre, így sajnos sem felújításhoz, sem bővítéshez igényelhető támogatás nem lesz elérhető. Lakóházának bővítési, illetve felújítási munkálataihoz piaci kamatozású lakáshitelt vehet igénybe. Ezek megismeréséhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat. s Hitelszakértőink tájékoztatni fogják az aktuális lakáshitelekről!

 • Ágota szerint:

  Egy 60 m2-es régi házat vettünk és az kibővítettük 90m2-re, új tetőt és nyílászárókat cseréltünk. A ház még nincs teljesen befejezve. Szigetelés és burkolás van még hátra. Lakhatási engedély még nincs a házra. Egy gyermekünk van. Én gyeden vagyok, a párom bejelentett munkahellyel rendelkezik. Én 35 éves vagyok, a párom 32 éves.
  Mi megigényelhetjük a szocpolt?
  Köszönöm a segítségét.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ágota!
   A szocpol sajnos sem bővítésre, sem korszerűsítésre nem igényelhető. Január 1-től csak azok a támogatott személyek vehetik majd igénybe, akik új lakást vásárolnak vagy új házat építenek. Az ilyen hitelcélokra igénybe vehető támogatás is csak minimum 2 gyermek után jár. Ezek alapján Önök sajnos nem jogosultak az igénylésre.

 • rozi szerint:

  7 kiskorú gyermeket egyedül nevelem. Szeretném a lakást felújítani és bővíteni. Igénybe vehetem-e a szocpolt?
  Köszönettel, Rozi

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Rozi!
   A szocpol lakás felújítására és bővítésére sajnos nem igényelhető.
   A vonatkozó rendelet értelmében a szocpol 2010. január 1-je után kiadott építési engedéllyel rendelkező új lakóház építéséhez, vagy használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakóingatlan vásárlásához jár, ha építés esetén az általános forgalmi adó nélkül, a lakóépület teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó bekerülési költség vagy vásárlás esetén az általános forgalmi adó és telekár nélkül meghatározott, a lakás teljes nettó alapterületére számított, egy négyzetméterre jutó vételár nem haladja meg a 300 000 Ft-ot, alacsony energiafogyasztású lakás esetében a 350 000 Ft-ot.
   Építési munkálatok estén az új lakás fogalmát a következők szerint rögzíti a vonatkozó kormányrendelet: “az alapozási munkáktól kezdődően teljes egészében újonnan épített, vagy emeletráépítéssel vagy
   tetőtér-beépítéssel megvalósuló, a lakhatás feltételeinek a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelelő lakóegység, amely elkészültét követõen használatbavételi engedély köteles”.

 • Szilvi szerint:

  Tisztelt Hitelnet!
  2011-ben építkeztünk, használatbavételi engedélyünk még nincs. 2 gyermekünk van. Építési engedélyünk “címe”: Új lakás építése tetőtér beépítéssel. Férjem édesapjánál építkeztünk. Tulajdonosi arányaink: Após 50%; férjem 40% öröklés útján 6 éve; én 10% mert ajándékozás útján munkáltatói hitelemhez tulajdont kellett “felmutatnom”. Meglévő házat bővítettünk alul, majd ennek a tetőterét építettük be, itt laknánk. A két lakás el van választva egymástól. Mivel bontanunk is kellett, meglévő saját anyagokat is beépítettünk. A mi lakrészünk kb. 100 m2. Jogosultak vagyunk-e szocpolra? Ha igen, mennyi számlát kell felmutatnunk? Beszámolható-e a saját anyag?
  Még 2 kérdés: amikor a banki hitelt felvettük, becsüs végigjárta az egész házat, fényképezett, stb. Az igénylés ugyanilyen kukucskálós, “mindenhovábenézős” vizsgálódással jár? Laikusként nem tudom a B energetikai szint. Kondenzációs kazánunk lesz. Jelenleg Ytongból állnak a falak, a tetőtér 15 cm. therwoolinnal szigetelt.
  Várom válaszukat, Szilvi

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Szilvi!
   Mivel már igénybe vettek hitelt az építkezéshez, ezért az érintett bankban tudnak azzal kapcsolatban érdeklődni, hogy jogosultak lehetnek-e a lakásépítési támogatásra.
   A vonatkozó kormányrendelet szerint mennyiben a tetőtérben kialakításra kerülő új lakóegység a vonatkozó jogszabályi követelmények szerint megfelel a lakhatás feltételeinek, akkor igényelhető a támogatás. A jogosultság megállapítását a hitelintézettől kell kérni.
   A lakásépítési támogatás feltételeiről IDE kattintva tájékozódhat.
   A bank által elfogadott költségvetés 70%-át kell számlával igazolni. Amennyiben bontott anyagok is felhasználásra kerülnek, akkor ezek felelős műszaki vezető által igazolt mértékéig, legfeljebb a számlával igazolandó költségek 20%-áig csökkenthető a számla benyújtási kötelezettség.
   A lakóépület energetikai minősítési osztályáról energetikai tanúsítványt kell készíttetni.

 • Gabi szerint:

  Ha mindkét szülő betöltötte a 35. életévét és 2 gyermeket nevel, akkor nem jár a szocpol? Szeretnénk a házunkat korszerűsíteni, egy szobát, fürdőszobát és egy konyhát szeretnénk még hozzáépülni. A házunk tehermentes 100%-ban saját tulajdon.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Gabi!
   Meglévő gyermekeik után a 35. életévüket betöltött támogatott személyek is kaphatnak szocpolt, de csak abban az esetben, ha új házat építenek vagy újépítésű lakást vásárolnak. Meglévő lakóház korszerűsítése, bővítése lakáshitel igénybevételével történhet, mert ezekre a lakáscélokra nem jár szocpol. Ha érdeklik Önt a hitellehetőségek is, kérjük, küldje el online ajánlatkérését!

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?