Lakáshitel lakástakarék pénztárral kombinálva

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 14. szombat

Jelzálog alapú hitel felvétele esetén van lehetőség a kölcsön lakástakarék pénztárral való kombinálására, azonban szabad felhasználásra kizárólag a 2009. július 1. előtt megkötött hosszú módozatú lakáskassza megtakarítás használható.

AZ LTP a megtakarítási idő alatt türelmi idős, majd annuitásba fordul. Türelmi idő alatt kamat, kezelési költség és az LTP megtakarítás fizetendő. A tőke előtörlesztése a türelmi idő lejárta után válik esedékessé. A hitel minimum 10 éves futamidejű lehet, a maximum futamidő lakáshitelnél 35 év, szabad felhasználású hitelkonstrukció esetén legfeljebb 30 év lehet.

A lakástakarék pénztári megtakarítás a saját megtakarításból, a betéti kamatokból és az állami támogatások összegéből áll össze. Az állami támogatás maximum 72 ezer forint lehet évente. Lakástakarék pénztári megtakarítás esetén a betéti kamatok rögzítettek, a megtakarítás kiszámítható, tervezhető. A hozam a kamatozó megtakarításból és az állami támogatásból áll. Az állami támogatás kamatadó mentes.

A kölcsönfelvevő az a személy, aki az LTP megtakarítási szerződés szerződője vagy kedvezményezettje: lehet adós, adóstárs és zálogkötelezett egyaránt. Azonban csak olyan LTP szerződés vonható be a kölcsönügyletbe, amelynek szerződője, vagy kedvezményezettje a célingatlanban már tulajdonos vagy tulajdont fog szerezni.
A lakástakarék pénztárral kombinált hitel új és meglévő szerződés esetén is nyújtható. Meglévő lakástakarék pénztári szerződés esetén a hátralévő megtakarítási idő legalább 1 év kell, hogy legyen.

A lakáskasszával kombinált hitel előnyei:

 • Ön jelentős megtakarítást érhet el a hitel futamideje alatt.
 • Az annuitásos konstrukcióhoz képest lényegesen kedvezőbb havi törlesztés is elérhető.
 • Az állami támogatás alanyi jogon jár, vissza nem térítendő.
 • A lakáskassza szerződés feltételeit Ön a pénzintézet hozzájárulásával a kiutalásig módosíthatja.
 • Kamatadó mentesség.

A lakástakarék pénztárral kombinált hitelek havi törlesztő részlete kiszámolható jelzáloghitel kalkulátorunk segítségével, vagy személyre szóló ajánlat is kérhető, díjmentesen.

Címkék: , ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Szabó Anna szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Két lakáskassza tulajdonosai vagyunk 4 /lej.2012.január/ és 8 /lej.2014. július/ éves futamidőkkel. A havi befizetett összeg 20-20 ezer forint.
  Cib FHB jelzáloggal terhelt 10. éves kölcsönünkből 2,5 év a hátralevő időtartam. Havi törlesztő részlet kb. 85.ezer forint.

  Kérdés: Mit javasol: – a hitelkiváltást
  részleges, v. teljes összegben?

  A gondunk a következő. a négyéves futamidejű lakáskasszánk másfél év múlva lejár, de jelenlegi anyagi helyzetünk miatt kizárt, hogy felújításba foghatnánk, ezért gondoltunk a hitelünk csökkentésére. / esetleg a nyolcéves lakáskassza bervonásával a teljes hitel visszafizetésére. Számításaink szerint 2011. januárjában 2 millió forint a hitelünk hátralevő része.
  A 4 éves lakáskasszából akkor egy év a 8 évesből kb 3-4 év van vissza.

  Köszönettel: Szabó család

 • Csoknai Péter szerint:

  Tisztelt Cím!

  Van két LTP megtakarításunk. Ezek mellett lakásvásárlásra lesz majd kb. 2-3 millió kp-s megtakarításunk. Az egyik LTP-ből kb. 1,3 millió Ft lesz a megtakarítás és az állami támogatás. A másik LTP-ben ugyanennyi lesz, de azzal szeretnénk igénybe venni a kedvezvényes hitelt is/3,2 millió a szerződött összeg/. De valószínű, hogy szükség lesz még kb, 2-3 millió Ft lakáshitelre.

  Lehet-e LTP-vel kombinált lakáshitelt felvenni, ha majd kérem a lejáró LTP-vel is a hitelt? Egy kb 9 milliós lakáson lenne 2 millió LTP hitel és max. 3 millió banki kombinált hitel. Lehetséges-e ugyanazt az ingatlant 2 külön hitellel terhelni? Mennyire “macerás” ez, már ha lehetséges?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Péter!
   Ez gondolom Funademnta kondíció. Elvileg egy vásátláshoz egy bank adhat csak hitelt, tehát elvileg a Fundamenta keretein belül megoldható lehet. Sajnos a pontos részleteket nem ismerem, mivel nem vagyunk kapcsolatban a Fundamentával.

 • Tímea szerint:

  2008-ban LTP-vel kombinált CHF alapú lakáshitelt vettem fel. Az LTP szerződésem most augusztus környékén jár le, így a hitelem törlesztője is igencsak megnő. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem az LTP szerződésem meghosszabbítására, vagy újra kötésére a törlesztőrészleteim csökkentése érdekében.
  Válaszukat köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tímea!
   Kérdése megválaszolásában irodánk nem illetékes. Augusztusban lejáró LTP szerződésének meghosszabbítása ügyében a hitelfolyósító bankkal kellene felvennie a kapcsolatot!

 • Oláh Györgyné szerint:

  Tisztelt Cím!
  2008-ban vettünk fel lakásvásárláshoz LTP-vel kombinált hitelt, 53 hónapos fix fizetéssel 20 évre. A felvett összeg akkor 4.400.000.- Ft volt.
  Most voltunk a bankban, ahol tájékoztattak bennünket, hogy most jelenleg a hitelünk kb.: 8.500.000.- forinton van. Lehetőség lenne kérni az alacsonyabb törlesztőrészlet fizetését maximum 5 évig. Tehát a 180 forinton fizetnénk a hitelt és az éppen aktuális árfolyam különbözet tőke része gyűjtőszámlán különülne el, amelyet végül is a futamidő végéig, ugyancsak hitelként kellene visszafizetni a kamataival együtt.
  A kérdésem az lenne, hogy hogyan járnánk jobban, ha a most lejáró fix törlesztő után a megemelkedett hitelt fizetnénk, vagy mennyünk bele az 5 évig 180 forinton rögzített konstrukcióba?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdv.:Zsuzsa!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Előre sajnos nem tudjuk megmondani, hogy melyik lehetőséggel járnak jobban. A törlesztő részletüknek elég magas lesz még a kamattartama, mivel a tőketörlesztést csak ezt követően fogják elkezdeni. A kamat rész rögzített árfolyam feletti összegét pedig nem kell megfizetni, ezért kedvező lehet ez a lehetőség is. Mivel azonban a hitelügylet részleteit nem ismerjük, nem tudunk Önnek tanácsot adni. A hitelfolyósító banknál kellene megkérdezni, hogy mennyi lenne a törlesztő részletük a jövőben árfolyamrögzítés nélkül, s mennyit kellene fizetni rögzített árfolyam esetén, majd annak lejárata után várhatóan hogyan alakulna a havi törlesztési kötelezettség.

 • Mária szerint:

  Összekombinálható-e hitel a lakástakarék pénztárral? Van-e valamilyen lehetőség, mert még két évem vissza van a lejárathoz.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Amennyiben meglévő hitelét szeretnék lakástakarékkal kombinálni, a hitelnyújtó bankhoz fordulhat, ahol az ügylet részleteinek ismeretében választ kaphat kérdésére.

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?