Lakáshitel lakástakarék pénztárral kombinálva

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 14. szombat

Jelzálog alapú hitel felvétele esetén van lehetőség a kölcsön lakástakarék pénztárral való kombinálására, azonban szabad felhasználásra kizárólag a 2009. július 1. előtt megkötött hosszú módozatú lakáskassza megtakarítás használható.

AZ LTP a megtakarítási idő alatt türelmi idős, majd annuitásba fordul. Türelmi idő alatt kamat, kezelési költség és az LTP megtakarítás fizetendő. A tőke előtörlesztése a türelmi idő lejárta után válik esedékessé. A hitel minimum 10 éves futamidejű lehet, a maximum futamidő lakáshitelnél 35 év, szabad felhasználású hitelkonstrukció esetén legfeljebb 30 év lehet.

A lakástakarék pénztári megtakarítás a saját megtakarításból, a betéti kamatokból és az állami támogatások összegéből áll össze. Az állami támogatás maximum 72 ezer forint lehet évente. Lakástakarék pénztári megtakarítás esetén a betéti kamatok rögzítettek, a megtakarítás kiszámítható, tervezhető. A hozam a kamatozó megtakarításból és az állami támogatásból áll. Az állami támogatás kamatadó mentes.

A kölcsönfelvevő az a személy, aki az LTP megtakarítási szerződés szerződője vagy kedvezményezettje: lehet adós, adóstárs és zálogkötelezett egyaránt. Azonban csak olyan LTP szerződés vonható be a kölcsönügyletbe, amelynek szerződője, vagy kedvezményezettje a célingatlanban már tulajdonos vagy tulajdont fog szerezni.
A lakástakarék pénztárral kombinált hitel új és meglévő szerződés esetén is nyújtható. Meglévő lakástakarék pénztári szerződés esetén a hátralévő megtakarítási idő legalább 1 év kell, hogy legyen.

A lakáskasszával kombinált hitel előnyei:

 • Ön jelentős megtakarítást érhet el a hitel futamideje alatt.
 • Az annuitásos konstrukcióhoz képest lényegesen kedvezőbb havi törlesztés is elérhető.
 • Az állami támogatás alanyi jogon jár, vissza nem térítendő.
 • A lakáskassza szerződés feltételeit Ön a pénzintézet hozzájárulásával a kiutalásig módosíthatja.
 • Kamatadó mentesség.

A lakástakarék pénztárral kombinált hitelek havi törlesztő részlete kiszámolható jelzáloghitel kalkulátorunk segítségével, vagy személyre szóló ajánlat is kérhető, díjmentesen.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Szabó Anna szerint:

  Tisztelt Szakértő!

  Két lakáskassza tulajdonosai vagyunk 4 /lej.2012.január/ és 8 /lej.2014. július/ éves futamidőkkel. A havi befizetett összeg 20-20 ezer forint.
  Cib FHB jelzáloggal terhelt 10. éves kölcsönünkből 2,5 év a hátralevő időtartam. Havi törlesztő részlet kb. 85.ezer forint.

  Kérdés: Mit javasol: – a hitelkiváltást
  részleges, v. teljes összegben?

  A gondunk a következő. a négyéves futamidejű lakáskasszánk másfél év múlva lejár, de jelenlegi anyagi helyzetünk miatt kizárt, hogy felújításba foghatnánk, ezért gondoltunk a hitelünk csökkentésére. / esetleg a nyolcéves lakáskassza bervonásával a teljes hitel visszafizetésére. Számításaink szerint 2011. januárjában 2 millió forint a hitelünk hátralevő része.
  A 4 éves lakáskasszából akkor egy év a 8 évesből kb 3-4 év van vissza.

  Köszönettel: Szabó család

 • Csoknai Péter szerint:

  Tisztelt Cím!

  Van két LTP megtakarításunk. Ezek mellett lakásvásárlásra lesz majd kb. 2-3 millió kp-s megtakarításunk. Az egyik LTP-ből kb. 1,3 millió Ft lesz a megtakarítás és az állami támogatás. A másik LTP-ben ugyanennyi lesz, de azzal szeretnénk igénybe venni a kedvezvényes hitelt is/3,2 millió a szerződött összeg/. De valószínű, hogy szükség lesz még kb, 2-3 millió Ft lakáshitelre.

  Lehet-e LTP-vel kombinált lakáshitelt felvenni, ha majd kérem a lejáró LTP-vel is a hitelt? Egy kb 9 milliós lakáson lenne 2 millió LTP hitel és max. 3 millió banki kombinált hitel. Lehetséges-e ugyanazt az ingatlant 2 külön hitellel terhelni? Mennyire “macerás” ez, már ha lehetséges?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Péter!
   Ez gondolom Funademnta kondíció. Elvileg egy vásátláshoz egy bank adhat csak hitelt, tehát elvileg a Fundamenta keretein belül megoldható lehet. Sajnos a pontos részleteket nem ismerem, mivel nem vagyunk kapcsolatban a Fundamentával.

 • Tímea szerint:

  2008-ban LTP-vel kombinált CHF alapú lakáshitelt vettem fel. Az LTP szerződésem most augusztus környékén jár le, így a hitelem törlesztője is igencsak megnő. Kérdésem az lenne, hogy van-e lehetőségem az LTP szerződésem meghosszabbítására, vagy újra kötésére a törlesztőrészleteim csökkentése érdekében.
  Válaszukat köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tímea!
   Kérdése megválaszolásában irodánk nem illetékes. Augusztusban lejáró LTP szerződésének meghosszabbítása ügyében a hitelfolyósító bankkal kellene felvennie a kapcsolatot!

 • Oláh Györgyné szerint:

  Tisztelt Cím!
  2008-ban vettünk fel lakásvásárláshoz LTP-vel kombinált hitelt, 53 hónapos fix fizetéssel 20 évre. A felvett összeg akkor 4.400.000.- Ft volt.
  Most voltunk a bankban, ahol tájékoztattak bennünket, hogy most jelenleg a hitelünk kb.: 8.500.000.- forinton van. Lehetőség lenne kérni az alacsonyabb törlesztőrészlet fizetését maximum 5 évig. Tehát a 180 forinton fizetnénk a hitelt és az éppen aktuális árfolyam különbözet tőke része gyűjtőszámlán különülne el, amelyet végül is a futamidő végéig, ugyancsak hitelként kellene visszafizetni a kamataival együtt.
  A kérdésem az lenne, hogy hogyan járnánk jobban, ha a most lejáró fix törlesztő után a megemelkedett hitelt fizetnénk, vagy mennyünk bele az 5 évig 180 forinton rögzített konstrukcióba?
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdv.:Zsuzsa!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Előre sajnos nem tudjuk megmondani, hogy melyik lehetőséggel járnak jobban. A törlesztő részletüknek elég magas lesz még a kamattartama, mivel a tőketörlesztést csak ezt követően fogják elkezdeni. A kamat rész rögzített árfolyam feletti összegét pedig nem kell megfizetni, ezért kedvező lehet ez a lehetőség is. Mivel azonban a hitelügylet részleteit nem ismerjük, nem tudunk Önnek tanácsot adni. A hitelfolyósító banknál kellene megkérdezni, hogy mennyi lenne a törlesztő részletük a jövőben árfolyamrögzítés nélkül, s mennyit kellene fizetni rögzített árfolyam esetén, majd annak lejárata után várhatóan hogyan alakulna a havi törlesztési kötelezettség.

 • Mária szerint:

  Összekombinálható-e hitel a lakástakarék pénztárral? Van-e valamilyen lehetőség, mert még két évem vissza van a lejárathoz.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Amennyiben meglévő hitelét szeretnék lakástakarékkal kombinálni, a hitelnyújtó bankhoz fordulhat, ahol az ügylet részleteinek ismeretében választ kaphat kérdésére.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket