Kismama GYES-en, GYED-en milyen feltételekkel kaphat hitelt?

Utolsó módosítás: 2014. május 04. vasárnap

Gyesen lévő kismama jelenleg egyetlen pénzintézetnél sem tud fedezet nélküli személyi kölcsönt igényelni, ugyanis a GYES önmagában nem fogadható el jövedelemként. Továbbá a legtöbb bank személyi kölcsön felvétele esetén legalább nettó 90-100 ezer forintos jövedelmet ír elő, a gyes összege azonban ennél lényegesen alacsonyabb.

Gyesen lévő kismama jelzáloghitel igénylése
Ezen a kategórián belül különbséget kell tenni a hitelfelvételi szándék között aszerint, hogy a gyesen lévő kismama egyedül vagy társigénylőként kívánt akár szabad felhasználású, akár lakáscélú jelzáloghitelt felvenni.

Mivel a GYES önmagában nem fogadható el jövedelemként, ezért egyéb – a pénzintézetek szempontjából elfogadható – jövedelem hiányában nem valósulhat meg a hitelügylet.

Más a helyzet azonban, ha a jelzáloghitelt a gyesen lévő személy nem egyedül igényli, hanem a főadós mellett csupán társigénylőként veszt részt a kölcsönügyletben. Ilyen esetben ugyanis a házastárs vagy élettárs – legalább minimálbért elérő – jövedelme mellett a pénzintézetek elfogadják és számolnak a GYES összegével is, aminek köszönhetően kedvezőbb hitelminősítési kategória érhető el, mint a GYES figyelembe vétele nélkül.

A GYES összeg ugyanis a háztartás jövedelmét kiegészíti, s a jövedelemvizsgálat során akár kedvezőbb kamatszint, akár magasabb hitelösszeg is elérhető általa.

Önálló és egyedüli jövedelemként az alábbi jövedelemtípusok sem fogadhatók el:

 • GYED
 • TGYÁS
 • Árvaellátás
 • Családi pótlék
 • Főállású anyasági jövedelem
 • Gyermektartás
 • Napidíj

Azonban annak nincs akadálya, hogy fenti jövedelemtípusokat a bankok elfogadják kiegészítő jövedelemként a főadós munkaviszonyból származó, legalább a minimálbér összegét elérő jövedelme mellett.

Kérdések a témában:

Lakást szeretnénk a párommal, de válófélben van és a kérdés, hogy így kaphatunk hitelt vagy nincs lehetőség rá? Én kismama vagyok és sok lehetőségem nincs. Szeretnek tájékoztatást kapni ezzel kapcsolatban.
Judit

Kedves Judit!

Kismamaként valóban nincs lehetőség az önálló hitelfelvételre. Amennyiben a párja válása már folyamatban van, s ez a bírósághoz beadott dokumentummal igazolható, akkor a volt feleség, mint házastárs bevonása nem szükséges a hitelügyletbe, tehát van lehetőség a kölcsönkérelem elindítására.
Lakáshitel ajánlatunk megismeréséhez kérjük, töltse ki online adatlapunkat!

Tisztelt Hölgyem/Uram!
A kérdésem az lenne, hogy 2007-ben felvettem , akkor még egyedülállóként, CHF alapon 7.300.000.- Ft-ot. Időközben férjhez mentem, született egy kislányom, 15 hónapos, jelenleg gyeden vagyok. Így viszont nem tudom gondolkozhatok-e hitelkiváltásban? A gyedem a maximum, de most olvastam, hogy nem fogadják több helyen jövedelemként. Ön szerint van-e esély rá, hogy valahogy átválthatom? Az ingatlanfedezet elbírja, mert azóta rá lett költve a házra, tehát az bírja. Mindig pontosan törlesztek, elmaradás sosem volt. A férjem bőven átlag felett keres, nettó 500.000.- Ft felett. Igazából nem tudom, hogy ilyenkor a család jövedelmét nézik és adóstársként bevonható-e, vagy egyszerűbb lenne ha ő venné fel a hitelt? (csak még nem telt el az 5 év, az adózás miatt, 2007 szeptemberben vettem fel a hitelt.) Esetleg, ha ő venné fel, mennyi adót kéne befizetni? Vagy van-e olyan bank vagy pénzintézet (esetleg takarékszövetkezet), ahol jövedelemként elfogadnák a gyedet? Ebben kérném szíves segítségét. Köszönettel. Linda

Kedves Linda!

Elsődleges és önálló jövedelemként a GYED valóban nem fogadható el, de annak semmi akadálya, hogy a hitelfelvételkor a férje legyen az adós, Ön pedig az adóstárs. Kérjük, töltse ki online adatlapunkat, s Hiteltanácsadóink ismertetni fogják a hitellehetőségeket.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Melinda szerint:

  22 éves vagyok, havi jövedelmem gyes: 25.000 Ft, családi pótlék 13.700 Ft, árvasági ellátás 24.000 Ft.
  Azt szeretném kérdezni, hogy ezekre a jövedelmekre kapnék-e személyi kölcsönt? Ha igen, mekkora összeget?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Melinda!
   Az Ön által megjelölt jövedelmeket sajnos nem fogadják el a bankok önálló jövedelemként hiteligénylésnél, így sajnos nem tudunk Önnek segíteni a személyi kölcsön felvételében.

 • Hajni szerint:

  Használt házra szeretnénk hitelt felvenni. Páromnak rendszeres jövedelme van, ellenben bárlistás. Egy gyermekünk van és őrá kapom a családit meg a gyest. Így kaphatunk hitelt?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Hajni!
   A leírtak alapján sajnos egyikük sem hitelképes. Párja a BAR lista miatt, az Ön esetében pedig az a probléma, hogy gyesre nem vehető fel lakáshitel.

 • Kata szerint:

  Tiszteletem!
  Személyi kölcsönt szeretnénk igényelni. Jelenleg dolgozom, viszont március végén szülök. Ez gond lehet? Amúgy megfelelek minden feltételnek.
  Köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Kata!
   Ha a jelenlegi munkaviszonya megfelel a feltételeknek, akkor hitelképes lehet. Személyre szabott, díjmentes hitelajánlatunk megismeréséhez kérjük, töltse ki online ajánlatkérő adatlapunkat!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket