Lakáshitel feltételek, lehetőségek

Magyarország vezető bankjainak legjobb lakáshitel ajánlatai a Hitelnet.hu kínálatában. Oldalunkon megtekintheti, hogy mennyit kellene fizetnie, ha az elérhető legjobb feltételekkel venné fel lakáshitelét.

Számoljon lakáshitel kalkulátorunk segítségével és hitelszakértőnk ismerteti a részleteket. Természetesen a teljes körű ügyintézést is vállaljuk Ön helyett, elfejtheti a sorban állást.

Szolgáltatásunk díjmentes, tehát Önnek egy fillérjébe sem kerül, sőt számos pénzintézetnél akár egyedi, jelentős kedvezményekre is számíthat, ha a segítségünkkel veszi fel lakáshitelét.

Lakáshitel, hitel lakásvásárlásra

Milyen célra igényelhető lakáshitel?

Elsőként azt kell tudni, hogy míg a piaci kamatozású forint alapú lakáshitelek bármely lakáscél megvalósítása esetén igényelhetők – legyen szó akár lakóház építéséről, lakásbővítésről, felújításról, vagy korszerűsítésről, akár lakásvásárlásról – addig az államilag támogatott forinthitelek csak új ház építése vagy vásárlása, használt lakás vásárlására valamint meglévő lakóingatlan korszerűsítési munkálataink elvégzésére igényelhetők.

 • Lakóingatlan (társasházi lakás, családi ház, ikerház, sorház, stb.) és építési telek vásárlása
 • Lakóingatlan építése
 • Lakóingatlan bővítése, tetőtér-beépítés, emeletráépítés
 • Lakóingatlan korszerűsítése illetve felújítása
 • Korábban lakáscéllal felvett jelzálog alapú kölcsön kiváltása
 • Áthidaló hitel lakáscsere esetén

Fenti hitelcélok alapján számos pénzügyi partnerünk lakáshitelei közül választhatja ki az Ön számára megfelelő hitelkonstrukciót. A hiteltermék kiválasztásánál értelemszerűen fontos szerepet játszik az adott konstrukció havi törlesztő részletének nagysága.

A pontos és végleges lakáshitel konstrukció számos tényezőtől függ:

 • Hiteligénylő nettó jövedelme
 • Ingatlan forgalmi értéke és elhelyezkedése
 • Igénylő negatív KHR státusza (passzív, aktív)
 • Rendelkezésre álló saját erő és az ingatlan vételárának aránya
 • Hiteligénylő életkora, iskolai végzettsége
 • Eltartott gyermek száma

Lakáshiteleiket pénzügyi partnereink lakástakarék pénztári megtakarítással kombinálva is kínálják, így lakáshitel kalkulátorunk megadja Önnek az LTP megtakarítással kombinált lakáscélú jelzáloghitelek havi törlesztő részletét is. Lakástakarék pénztárral kombinált lakáshitel esetén a törlesztő részlet akár 15-20 százalékkal is csökkenthető a megtakarítási idő alatt.

Fedezeteként a pénzintézetek elfogadják a hitelcélt képező ingatlant, ha annak értéke eléri a bank által minimálisan előírt értéket. További ingatlanfedezet bevonására is van lehetőség, ha a hitelcél szerinti ingatlant leendő tulajdonosa nem szeretné megterhelni, vagy ha a vásárolandó ingatlan önmagában nem nyújt kellő fedezetet a felvenni kívánt hitelösszegre. Egy lakáshitel ügyletbe maximum 3 ingatlan vonható be. Típusát tekintve az alábbi ingatlanok fogadható el lakáshitel fedezeteként: lakóingatlan, hétvégi ház, üdülő, nyaraló, építési telek.

Plusz ingatlanfedezet bevonása esetén az ingatlannak nem kell a hitelfelvevő tulajdonában lenni. Hozzátartozói megkötés nélkül bárki ingatlana bevonható, aki hozzájárul ahhoz, hogy a lakáshitel visszafizetését biztosító jelzálogjogot bejegyezzék az ingatlanára és hajlandó részt venni a hitelügyletben. Az ingatlantulajdonos zálogkötelezettként kerül bevonásra.

Lakáshitelek feltételei:

Mekkora önerő szükséges?

A lakáshitelt jelenleg forint alapon nyújtanak a bankok. A vonatkozó jogszabály értelmében nem lehet több hitelt igényelni, mint a megvásárolni kívánt lakás forgalmi értékének 80 %-a. Kivéve, ha a vásárolandó ingatlan mellett kiegészítő ingatlanfedezet is bevonásra kerül. Ekkor maximum a vételár 100%-a vehető fel. A lakás esetleges felújítására, bővítésére, korszerűsítésére a lakásvásárlási hitelügylet keretében nem vehető fel kölcsön.

A felvenni kívánt lakáshitel összegét azonban befolyásolja az igénylők jövedelmi helyzete (igazolt havi jövedelem, rendszeres kiadások, hiteltörlesztések), a vásárolandó ingatlan értéke, fekvése, állapota, valamint a bankok belső szabályzatukban rögzített finanszírozási aránya. Mindezek figyelembevételével számolható ki pontosan az adott lakás vásárlásához szükséges saját erő összege.

Minden esetben rendelkezni kell megfelelő jövedelemmel.

Törvényi előírás alapján 2010. június 11-től a pénzintézeteknek kötelező jövedelemvizsgálatot végezniük. A munkáltatói igazolás nélkül felvehető lakáshitelek emiatt kivezetésre kerültek a bankok kondíciós listáiból. Az igénylés alapfeltétele a mindenkori minimálbér összegét elérő jövedelem, ám ez nem minden esetben elegendő a szükséges összegű lakáshitel felvételéhez.

Alkalmazottaknak legalább 3 hónapos folyamatos munkaviszonyt kell igazolniuk jelenlegi munkahelyükön. Az adós nem lehet próbaidőn. A munkaszerződés típusát tekintve nemcsak a határozatlan, hanem – bizonyos feltételekkel – a határozott idejű szerződés is elfogadható. Az otthonteremtési kamattámogatás keretében elérhető lakáshitelek igénylésének feltétele a 6 hónapos folyamatos munkaviszony. Vállalkozóknak legalább 1 lezárt üzleti évvel kell rendelkezniük bármely lakáshitel igénylésekor.

Milyen devizában igényelhető lakáshitel?

A pénzügyi válságot követő első szigorítás után lakáshitelt – jogszabályi előírás alapján – csak forint alapon nyújthattak a pénzintézetek. Jelenleg deviza alapú finanszírozást is engednek a jogszabályok, de csak akkor, ha az igénylő adott devizanemben szerzett jövedelme eléri a mindenkori minimálbér 15-szörösét. Mivel ennek a feltételnek általában nem felelnek meg a lakáshitelt igénylők, ezért a bankok kínálatában továbbra is csak a forint alapú lakásfinanszírozást találhatjuk meg.

Lakáshitelek típusai

Lakáshitelt nemcsak normál, annuitásos (havi egyenletes) törlesztésű konstrukcióban kínálnak a bankok. Lehetőség van türelmi idő igénybevételére is. Áthidaló hitel esetén a türelmi idő hossza pénzintézetenként eltérő, általában 1-2 év. Ezen időszak alatt az ügyfélnek nincsen tőkefizetési kötelezettsége, csak kamatot törleszt, így lényegesen alacsonyabb a havi törlesztés. Ezt a törlesztési módot akkor érdemes választani, ha az igénylők valamely oknál fogva – például gyes vagy pályakezdés miatt – a futamidő elején kevesebb bevételhez jutnak, de később várhatóan emelkedni fog a háztartás jövedelme, így a törlesztési képességük is. A türelmi idő után ugyanis a normál konstrukcióhoz képest magasabb törlesztő részlettel kell számolni.

A lakáshitelek lakás-takarékpénztári szerződéssel vagy életbiztosítással szintén kombinálhatók. A megtakarítási időszak és az életbiztosítás ideje alatt az adósnak nincsen tőketörlesztési kötelezettsége. Azt az összeget, ami később a tőkét fogja csökkenteni, megtakarításként vagy életbiztosításként fizeti az ügyfél. Lakáskassza esetén a havonta befizetett megtakarítási összeg után az állam támogatást fizet és betéti kamat is jár. A megtakarítási időszak lejáratakor ezek együttes összegével csökken a tőke, majd ezt követően annuitásos módon folytatódik a hiteltörlesztés, vagyis az adós által befizetett havi törlesztő részlet a fennálló tőkét és kamatot egyaránt csökkenti. Az életbiztosítással kombinált lakáshitel az adós halála esetén törlesztési védelmet jelent, hiszen a tartozás nem öröklődik, hanem a biztosító kifizeti a banknak. Emellett a megtakarítás jellegű biztosításnak köszönhetően nyereség is elérhető, ami előre meghatározott időközönként (általában 10-15-20 év) a fennálló tőkét csökkenti.

Támogatott lakáshitelek

A lakáshitelek között vannak olyan hitelcélok, melyekhez az állam kamattámogatást nyújt. Jelenleg két kormányrendelet alapján is nyújtható államilag támogatott lakáshitel:

 • A fiatalok, valamint a többgyermekes családok lakáscélú kölcsöneinek állami támogatásáról szóló 134/2009. (VI.23.) Kormányrendelet.
 • Az otthonteremtési kamattámogatásról szóló 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendelet.

Türelmi idő a törlesztésben a futamidő elején?

Lakáshiteleink türelmi idővel is igényelhetők, mely alatt az egyenletes törlesztő részlethez képest alacsonyabb összegű hiteltörlesztés érhető el. Türelmi idő esetén azonban annak lejárta után az egyenletes törlesztéshez képest magasabb összegű törlesztő részletre kell számítani.

Előzetes adósminősítés még az adásvételi szerződés előtt

Nem kell attól félnie, hogy az adásvételi szerződés megkötését követően elutasíthatják hitelkérelmét és elvesztheti az átadott előleget, foglalót vagy az adásvételi szerződés költségét. Hitelszakértőink még az adásvételi szerződés megkötése előtt elvégzik a hitelképesség vizsgálatot és igény szerint hitelígérvénnyel biztosítják be a 100%-os pozitív eredményt.

Kérdései lennének?

Forduljon bizalommal a Hitelnet országszerte elérhető irodáihoz még mielőtt megtalálta volna a megvásárolni kívánt lakást és díjmentesen, kötelezettségek nélkül tájékoztatjuk a lehetőségeiről! Online ajánlatkérő nyomtatványunk kitöltésével személyre szóló, díjmentes hitelajánlatot kérhet!

A Hitelnet.hu segít az összehasonlításban:

Pénzügyi szakembereink naprakész információval rendelkeznek az aktuális lakáshitelekről, így első kézből ismerheti meg a hitellehetőségeket! Vannak olyan lakáscélok, melyek piaci kamatozású és állami kamattámogatású konstrukcióval egyaránt megvalósíthatók. Ilyen hitelcél az új és használt lakás vásárlása mellett a lakáskorszerűsítés és az új ház építése. Ezek finanszírozásakor nemcsak azt kell megnézni, hogy melyik terméket nyújtják a bankok a legkedvezőbb kamatláb mellett, hanem azt is, hogy az igénylő az elvárt követelményeknek megfelel-e. Az államilag támogatott lakáshitelnek ugyanis jogszabály által előírt feltételei is vannak.

Számoljon hitelkalkulátorunkkal és kérje személyre szabott ajánlatunkat:

Az elérhető legalacsonyabb havi törlesztő részleteket megtekintheti oldalunkon is vagy használhatja univerzális hitelkalkulátorunkat. Adja meg a felvenni kívánt összeget és a tervezett futamidőt. Ezután a Kalkuláció gombra kattintva online Hitelszámolónk megjeleníti a bankpiacon elérhető legkedvezőbb konstrukciókat.

Forduljon hitelszakértőnkhöz akár személyesen is!

Kattintson ide és tekintse meg hitelszakértőink elérhetőségét országszerte és tegye fel kérdését személyesen vagy telefonon.

Kérdését online szeretné feltenni névtelenül? Hitelszakértőnk 24 órán belül válaszolnak kérdéseire!

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Kérdése van?