Svájci frank alapú hitel?

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 28. szombat

Míg egykor a svájci frank alapú hitelek jelentették a legkedvezőbb hiteltermékeket, addig mára már szinte teljesen eltűntek a bankok hitelezési palettájáról. A svájci frank alapon nyújtott kölcsönök fénykora csupán néhány évig tartott.

A jelzáloghitelek devizanemét jelenleg kormányrendeletben szabályozták. A hatályos jogszabályok egyetlen esetben teszik lehetővé svájci frank alapú hitel felvételét: ha hitelkiváltásról van szó. Ám ez csupán a jogi háttér.

A pénzintézetek egyénileg határozzák meg, hogy adósságrendezés esetén milyen devizanemben kínálnak hitelfelvételi lehetőséget. Így a bankok – jóllehet elvileg van rá lehetőség – a gyakorlatban mégsem kínálnak frank alapú hitelkiváltó konstrukciókat. Ez érthető is, hiszen a svájci frank a pénzügyi és gazdasági válság óta nem tartozik a népszerű devizanemek közé. Ez esetben ugyanis a legnagyobb az ügyfelek árfolyamkockázata.

Aki euró vagy forinthitellel rendelkezik és hitelkiváltásban gondolkodik, annak eszébe sem jut az alpesi devizára való áttérés. Ez esetben egyébként figyelembe kellene venni a szintén jogszabályban rögzített finanszírozási arányokat is, ami svájci frank alapú hitel esetén a fedezetül bevont ingatlan piaci értékének legfeljebb 45 százalékáig terjedhetne. Ez az arány valószínűleg nem is fedezné a szükséges kölcsönösszeget.

Aki svájci frank alapon adósodott el, és szeretne kedvezőbb konstrukciót találni, annak az euró vagy forint alapon igényelt adósságrendező hitel jelenthetne megoldást. A másik devizanemre való áttérés azonban árfolyamveszteséggel járna, hiszen a jelenlegi frankárfolyam lényegesen magasabb a korábbi évek frankárfolyamánál. Kérdés az, hogy pontosan mennyi lenne a két árfolyam közti különbség és ez mekkora árfolyamveszteséget jelentene. Emellett azt is meg kellene vizsgálni, hogy az adósságrendező hitel felvételével mekkora havi törlesztést érne el az adós a jövőben. Majd e két tényező figyelembevételével hozható meg a helyes döntés.

A jelenleg elérhető hitelkiváltó kölcsönök törlesztő részletét adósságrendező Hitelkalkulátorunkkal Ön is gyorsan és egyszerűen kiszámolhatja. A kalkuláció előtt érdemes utánanézni annak, hogy mekkora jelenleg a fennálló tartozás és milyen egyéb költségekkel jár a végtörlesztés. Mindezek ismeretében Hiteltanácsadóink is készséggel segítenek Önnek abban, hogy megtalálja a megfelelő adósságrendező konstrukciót!

Ajánlatkérését online is elküldheti:

Meglévő svájci frank alapú hitelével vagy a hitelkiváltással kapcsolatos kérdéseit online Hitelszakértőnknek is felteheti!

Címkék: , ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Attila szerint:

  fix törlesztésű svájci frankos hiteleknél mondjuk a fix törlesztés jövő év novemberi lejáratkor hogyan számítják majd a törlesztő összeget és a kapcsolódó kamatot?
  Válaszát előre is megköszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Attila!
   A kölcsönszerződés nem részletezi ezt? Ez elég sok mindentől függhet és ez jellemzően bank és kondíciós specifikus.

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?