Milyen célokra lehet ingatlanfedezet hitelt igényelni?

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 11. szerda

Ha Önnek nagyobb összegű hitelre lenne szüksége és rendelkezésére áll olyan ingatlan, amit a hitel fedezetéül be tud vonni, akkor jogosult lehet jelzáloghitel igénylésére.

Jelzáloghitel többfajta hitelcél megvalósításához igénybe vehető. Ilyen hitelcélok lehetnek például a lakással kapcsolatos tervek, vagyis lakásvásárlási, lakásépítési vagy bővítési, lakáskorszerűsítési hitelek, telekvásárlási vagy áthidaló hitelek, továbbá szabadon felhasználható jelzáloghitelek, vagy az adósságrendezés esetén igényelhető hitelkiváltó kölcsönök.

Ingatlanfedezet bevonása mellett igényelt jelzáloghitelek esetén fontos feltétel, hogy a hitel fedezetéül szolgáló ingatlan megfeleljen a banki elvárásoknak. Az egyik legmeghatározóbb tényező az ingatlan értéke.

A pénzintézetek előírása eltérő lehet a tekintetben, hogy mennyi az általuk elvárt minimális ingatlanérték. Van olyan pénzügyi partnerünk, ahol már 3 millió forintos hitelbiztosítéki értékű lakóingatlan elfogadható fedezetként, míg létezik olyan bankpartnerünk is, ahol legalább a 6-8 millió forintot el kell érnie az ingatlan forgalmi értékének.

A bankok általában az ingatlan aktuális értékből indulnak ki a maximálisan jóváhagyható hitelösszeg meghatározásánál, ám bizonyos hiteltípusoknál (építési, bővítési, korszerűsítési hitel) a pénzintézet az értékbecslő által megállapított várható jövőbeni értéket veszi alapul.
Szintén fontos tényező hitelfelvétel szempontjából az ingatlant esetleg már terhelő egyéb jelzálogjog megléte. Ez lehet önkormányzati vagy munkáltatói kölcsön, banki hitel vagy vissza nem térítendő állami támogatás, illetve özvegyi, haszonélvezeti vagy tartási jog, stb.

E tekintetben is találhatunk bankonként eltérő szabályozásokat. A legtöbb pénzintézet csak akkor folyósít jelzáloghitelt, ha jelzálogjoga az első ranghelyen kerül bejegyzésre. Azonban ha Önnek már van bejegyzett banki jelzálogjog az ingatlanán, s most ismét jelzáloghitelhez szeretne jutni, akkor forduljon a Hitelnethoz, s Kollégáink ismertetik Önnel annak a bankpartnerünknek a jelzáloghitel konstrukcióit, amelyek bejegyzése egyéb pénzintézeti jelzálogjog bejegyzését követően is történhet.

Bejegyzett önkormányzati, munkáltatói kölcsönök, illetve vissza nem térítendő állami támogatások általában egyik banknál sem jelentenek problémát. Amennyiben nem csak jelzálogjog, hanem elidegenítési és terhelési tilalom is bejegyzésre került korábban, akkor a jogosultak hozzájárulását kell kérni a további jelzálogjog bejegyzést illetően, ami szintén nem szokott problémát okozni.
Tartási illetve használati joggal terhelt ingatlant szintén nem fogad el fedezetként minden bank, ha Ön ilyen ingatlanra szeretne hitelt felvenni, kérje Tanácsadóink személyre szóló ajánlatát díjmentesen.

Magánszemély jelzálogjoga illetve végrehajtási jog bejegyzése azonban minden pénzintézetnél a hitelkérelem automatikus visszautasítását vonja maga után.

Ingatlan fedezete mellett nyújtott jelzáloghitelekkel kapcsolatban a Hitelnet irodáiban és Partnereinél érdeklődhet személyesen, telefonon vagy e-mailben, de felteheti kérdéseit Hitelszakértőnknek is.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Beáta szerint:

  Üdv
  Nem tudom kihez forduljak egy kicsit tanácstalan vagyok ,van 2millió forintom , szeretnék lakást venni és az lenne a kérdésem hogy a lakásra venném a jelzálog kölcsönt csak hogy megy ez? nem tudom Bejelentett munkahelyem nincs! de a pénzt minden hónapban tudnám rendszerességgel fizetni mivel külföldön dolgozom nem nagy összeg kellene csak még legalább 2 hozzá hogy egy élhető garzont vegyek magamnak lehet e ezt ? hogy a meglévő pénzemhez adjon a bank ? és amit veszek a bank és az én pénzemből arra a lakásra terheljenek rá ? nem tudom lehet hogy most szamárságokat irok de remélem hogy megoldható .Válaszát előre is köszönöm

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Beáta!
   Lakáshitel esetén a fedezet általában a megvásárolni kívánt ingatlan. Igazolható jövedelem hiányában azonban jelenleg sehol sem oldható meg a lakásvásárlás, ez minden pénzintézeténél alapvető elvárás.

 • Emőke szerint:

  Jó napot!
  Házat szeretnék venni.5 gyerekem van ,gyesen vagyok a havi jövedelmem nettó 105000 ft. ami folyószámlára érkezik.A férjem jelenleg munkanélküli,a jövedelme napi 1440 ft.bruttó.Megtudnánk venni a lakást,ha a fedezet maga a ház lenne? Önerőre szügség van e? Köszönöm válaszukat!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Emőke!
   5 gyermekkel és GYES-el nem tud lakáshitelt igényelni egyik banknál sem. A munkanélküli segély sem fogadható el a bírálat során egyik partnerünknél sem.

 • Simonyi Jánosné szerint:

  Lányunk lakásvásárlás előtt áll, kb 1-2 milliós hitel felvételére lenne szüksége, de sajnos lakáskeresés közben elbocsájtották a munkahelyéről. Kérdésem, hogy 70 éven felüli, átlagnál magasabb nyujdíjjal rendelkező szülei vehetnek-e fel az ő leendő lakására hitelt, vagy lehetnek-e az ő hitelfelvétele esetén kezesek.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Tisztelt Somogyi Jánosné%
   Partnereinknél jelenleg alapvető feltétel, hogy az igénylő rendelkezzen legalább egy minimálbér jövedelemmel. Sajnos egy 70 év felett adóstárssal ez nem helyettesíthető.

 • Zoltán szerint:

  Üdv!
  Azt szeretném megtudni, hogy egy megvásárolni kívánt ingatlanhoz – a vételára-értéke 8 millió forint – hogyan juthatnék 3 millió kölcsönhöz? Adóstársat és kezest nem tudok biztosítani. Az ingatlan per és tehermentes.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoltán!
   A leírtak alapján van lehetőség 3 millió forint összegű lakásvásárlási hitel felvételére. A kölcsönügylet fedezete a megvásárolni kívánt lakás lehet. 8 milliós ingatlanra a 3 millió forint felvehető. Az igényléshez legalább a minimálbér összegét elérő jövedelem és minimum 3 hónapos munkaviszony szükséges a jelenlegi munkahelyen.
   Személyre szóló lakásvásárlási hitelajánlatunkat online adatlapunk kitöltésével kérheti. Hitelszakértőink készséggel tájékoztatják a lehetőségekről!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket