Mikor viszi a bank a lakást jelzáloghitelnél?

Utolsó módosítás: 2013. január 14. hétfő

Tisztelt Hitelnet!

Kérdésem: 2007. januárban felvettünk 7.3 milliót lakásvásárlásra. Ezt 2011. augusztustól nem fizettem, mert elváltam, a lakásból kiköltöztem a gyerekekkel volt férjem zaklatása miatt. Albérlet mellett nem tudtam már törleszteni. 2012. júliusban felmondták a hitelt. Most 11 millió forint. A lakás kb. 8 millió forintot ér. Vonják a fizetésem 33%-át.

Kértem a bankot, hogy járuljon hozzá (R. betűs bank), hogy eladjam a lakást, ezt a pénzt ők megkapják. Evvel törlesztenék és végre nem nőnének az üresen álló panel költségei (távhő, közös költség). Ha ehhez nem járulnak hozzá, mielőbb árverezzék végre el! Válasz 45 nap után: semmi.

Újra írtam. Ha kell a banknak a pénz, miért nem viszik már el??? Én is szabadulnék. Jó lenne már egy pontos összeg, hogy mi a vége. Perben vagyok a volt férjemmel és ez is a per tárgya. Csak én lettem anno a hitel felelőse. Azóta férjhez mentem újra. Házassági szerződésben leírtuk, hogy ez csak az én adósságom. Az ő vagyona így nem “felelős”, ugye? (van lakása, kocsija, az ő számlájára érkezik az én fizetésem is).

Köszönöm válaszukat!
Eszter

Kedves Eszter!

E kérdésben ugyan nem vagyunk illetékesek, ám felmondott lakáshitel esetén információink szerint a lakástulajdonosnak is van lehetősége az ingatlan értékesítésére. Majd az eladást követően befolyó eladási árból a jelzálog alapú kölcsön a bank felé visszafizethető. Ha az eladási ár nem fedezi a kölcsön összegét, akkor a hiányzó összegre vonatkozóan az adós törlesztési kötelezettsége továbbra is fennáll.

Az ingatlanok kényszer értékesítése jogszabály alapján történik, amely meghatározza, hogy a bankok milyen esetben és mely ingatlant árverezhetik el. Árverési ügyekkel irodánk szintén nem foglalkozik, ezért ebben a kérdésben végrehajtási ügyekkel foglalkozó szakember tud Önnek segíteni. Esetleg az érintett bankfiókban kellene érdeklődnie a felvett kölcsön további sorsáról.

Mivel mostani férjével házassági szerződést kötöttek, mely külön rögzíti az Ön tartozását, ezért véleményünk szerint ő nem felel a vagyonával az egykor Ön és volt férje által felvett hitel visszafizetéséért. Ez a téma azonban szintén nem tartozik hiteltanácsadási tevékenységünk közé, ezért pontos választ sem tudunk Önnek adni jogi természetű kérdéseire.

Címkék:

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Andris szerint:

  Tisztelt Szakértő!
  A szüleim a Fundamentán keresztül vesznek fel jelzáloghitelt, amivel kiváltják eddigi hiteleiket. A fő adós az édesapám, a kezes az édesanyám, a jelzálog a házukon van. A jobb kereset miatt engem bevonnak mint adóstársat. Ha jól tudom, abban az esetben, ha a főadós nem fizet, az ingatlan elvétel előtt a bank engem szólít fel fizetésre. Mi történik abban az esetben, ha nem fizetek? Jogi úton köteleznek, vagy automatikusan sor kerül az ingatlan elvételére? Mik azok a kötelességeim, amelyekről tudnom kell?
  Köszönöm a segítségüket.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Andris!
   Az ingatlan kényszer-értékesítése előtt a bank Öntől, mint adóstárstól is követelheti a tartozás rendezését.
   Adóstársi kötelezettségeiről a hitelnyújtó bank (ez esetben a Fundamenta) kell, hogy teljes körű felvilágosítást nyújtson Önnek az adott hitelügyletre vonatkozóan.
   Végrehajtási eljárásokban irodánk nem illetékes, így ezzel kapcsolatban végrehajtási ügyekkel foglalkozó jogi szakértő segítségét kérheti.

 • Etelka szerint:

  Üdvözlöm!
  Olyan probléma merült fel, hogy 2010 októberében felmondták a párom hitelét, ami havi 180 000 Ft-ra nőtt. Most szerettük volna rendezni a hitelt, kisebb törlesztésben fizetni havonta. A banknál szóba se álltak velünk. Majd folyamatos telefonhívásainkra is csak nehezen közölték, hogy árverezésre tűzték ki a házat, később érdeklődjünk ott. Hol érdeklődjek? Mit tehetünk? Kétségbe vagyunk esve. A 14 milliós hitel azóta csak nő, már 20 millió. Tudjuk, hogy muszáj kifizetni, de legalább legyen miért fizessünk.
  Köszönöm!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Etelka!
   A végrehajtással, illetve az árveréssel kapcsolatban az ügyben érintett végrehajtóval kellene felvenniük a kapcsolatot.

 • Csaba szerint:

  Október 10.-én egy új szerződést kötöttünk a bankkal és havi 90 ezer forintot kell fizetni. A bank hány hónap után mondhatja fel a szerződést és figyelmeztetnek-e előtte, hogy tartozás van és fizetni kéne? Vagy csak egyszerűen küldenek egy levelet, hogy költözzünk ki?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Csaba!
   A hitelszerződés felmondása előtt a pénzintézet több alkalommal írásban felszólítja az adóst tartozása rendezésére. Azt, hogy a szerződés felmondására hányadik hónap után kerül sor adott esetben, az illetékes bank tudja megmondani.

 • Érdekes szerint:

  Kedves Csaba!
  Biztos, hogy új szerződést kötöttetek és nem csak a forintosításban vettél részt, ahol jelzik is, hogy a szerződés felmondása már korábban megvalósult? Mivel a forintosítás előtt már felmondott volt a közjegyzői okiratod, így tudomásom szerint a banknak nincs kötelessége felszólítani a tartozásról, hanem folytathatja a végrehajtási eljárást.
  Kedves hitelnet, javítson ki ha tévednék.
  Üdv.

 • Tünde szerint:

  2009-ben a testvérem szerette volna megvásárolni a szüleinktől örökölt lakást. Sajnos a tulajdonrészeket nem tudta teljesen kifizetni, mivel nem kapta meg az igényelt teljes hitelösszeget. A lakáson jelenleg 1,5m Ft jelzálog van és a törlesztését már nem tudják fizetni. A tulajdonrészeket sem tudják rendezni. Mit tehetnék, mint papíron szereplő tulajdonos, hogy a bank ne árverezze el?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Tünde!
   A hitelnyújtó bankkal kellene egyeztetni az esetleges fizetéskönnyítési lehetőségekről. Az árverés akkor kerülhető el, ha valamilyen módon fizetik a törlesztő részletet. A tartozás tiltható az adós jövedelméből is.

 • Kati szerint:

  Arra szeretnék választ kapni, hogy mi van akkor, ha sikertelen az árverés? Adóstárs vagyok, és úgy néz ki, (még nincs bejegyezve a tulajdonlapomra) hogy árverésre kerül a lakásom. Állítólag először a fizetésem 33%-át viszik el, de ezáltal nem fogom tudni fizetni a saját hitelemet. Saját jelzálog kölcsön van a lakásomon, amit rendesen fizetek.
  Mit tanácsol, lehet még valamit tenni?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kati!
   Végrehajtási ügyekben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy az ügyben a végrehajtóval, illetve a hitelnyújtó bankkal egyeztessen!

 • kati szerint:

  Eltartási szerződést szeretnék kötni és kíváncsi vagyok, hogy ez lehetséges-e? A lakás 3 millió jelzálogjoggal terhelt.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Kati!
   A kérdésben nem vagyunk illetékesek. Az eltartási szerződés ügyében jogi szakértő tud Önnek segíteni.

 • Csaba szerint:

  Kérhetem-e a banktól, hogy sürgessék meg az árverést, ha az adós nem fizeti a hitelt? Sajnos jó magam jelzálogkötelezett vagyok egy hitelben, melyet a megöröklött lakásomon tartanak nyilván.
  Az adós holtig tartó haszonélvezettel rendelkezik az ingatlanon.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Csaba!
   Végrehajtási ügyekben irodánk nem illetékes. Ebben a kérdésben kérjük, forduljon a hitelnyújtó bankhoz!

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?