Hitel munkáltatói nélkül

Utolsó módosítás: 2013. szeptember 26. csütörtök - (2013-09-26)

Hitelre lenne szüksége, de nem rendelkezik munkahellyel, illetve jövedelmét nem tudja hivatalosan igazolni? Munkáltatói igazolás nélküli hitelt keres?

Legyen szó akár fedezet bevonása nélküli személyi kölcsönről, vagy jelzáloghitelről, napjainkban a hitelfelvétel munkáltatói nélkül nem lehetséges.

A pénzügyi és gazdasági válságot megelőző időszakban voltak ugyan olyan banki hitelkonstrukciók, melyek jövedelemigazolás nélkül, vagyis tisztán fedezet alapon is igényelhetők voltak, ám mára jelentősen megváltoztak e feltételek.

A hiteligénylők jövedelemvizsgálatát legutóbb éppen 2010. június 11-től szigorították ismét. E jogszabálynak megfelelően a pénzintézeteknek úgynevezett hitelezhetőségi limitet kell meghatározniuk.

Ez azt jelenti, hogy megvizsgálva a leendő adós és adóstárs bevételeinek és kiadásainak egyenlegét a bankok meghatározzák azt az összeget, melyet az adott hiteligénylő havonta kölcsöntörlesztésre fordíthat. A bevételi oldalon az ügyfelek által igazolható nettó jövedelem jelenik meg, a kiadási oldal pedig egyrészt a pénzintézetek által megállapított – a háztartásban élő keresők és eltartottak számától függő – megélhetési költségeket, valamint az esetleges hiteltörlesztések összegét tartalmazza.

A hitelfelvevő a bevételből a kiadások levonása után fennmaradó összeget fordíthatja hiteltörlesztésre, amennyiben forint alapú hitelkonstrukció mellett dönt.

Ingatlanfedezet nélküli személyi hitel igénylése ugyancsak jövedelemigazolás benyújtása mellett lehetséges. Bankpartnereink egyikénél azonban már minimálbér igazolásával is felvehető a személyi kölcsön.

Ha Ön alkalmazottként dolgozik, akkor jövedelmének igazolására munkáltatói igazolást kell kitöltetni. Ez a legtöbb pénzintézetnél formanyomtatvány. A munkáltatói igazolás a hitelkérelem benyújtásakor nem lehet régebbi 30 napnál. A jövedelemigazolást a munkáltató tölti ki. A hitelbírálat során a munkáltatói igazoláson szereplő adatokat (nettó jövedelem összege, munkaszerződés típusa, munkaviszony kezdete, munkabér kifizetésének módja) a banki ügyintéző az igazolás kiállításáért felelős személlyel egyezteti.

Személyi hitel felvételéhez alkalmazottaknak legalább 6, jelzáloghitelhez pedig minimum 3 hónapos munkaviszonyt kell igazolni.

Hitel munkáltatói nélkül akkor igényelhető, ha Ön nem alkalmazotti munkaviszonyból szerzi jövedelmét. Vállalkozók esetén munkáltatói igazolás helyett APEH jövedelemigazolás benyújtása szükséges, továbbá igazolni kell azt is, hogy a hiteligénylőnek nincsen adótartozása. Az APEH igazolás az illetékes APEH hivataltól díjmentesen kikérhető, a nemleges köztartozás igazolás azonban díjköteles. Az APEH igazolás az ügyfelek előző évi jövedelmét tartalmazza.

Ugyancsak nem szükséges munkáltatói a hitelfelvételhez, ha az igénylő nyugdíjas. Ez esetben a jövedelem igazolására a nyugdíjas igazolvány bemutatása mellett a nyugdíjszelvény vagy a nyugdíjat tartalmazó bankszámla kivonat szolgál.

Az, hogy mekkora jövedelmet kell igazolni a kért hitel jóváhagyásához, több tényezőtől is függ. Először is meghatározó a felvenni kívánt kölcsön összege, illetve annak havi törlesztése. Továbbá fontos, hogy a hiteligénylő rendelkezik-e már valamilyen kölcsönnel, hiszen annak törlesztő részletével szintén számolni kell a hitelbírálat során. Ha Ön jelzálog alapú hitelt igényel, akkor lényeges a fedezetül felajánlott ingatlan forgalmi illetve hitelbiztosítéki értéke is.

Legyen szó akár személyi kölcsönről, akár jelzáloghitelről, Hitelszakértőink minden ügylet előzetes hitelbírálatát elvégzik. Ez alapján meg tudják mondani, hogy igazolt jövedelmével Ön mekkora összegű kölcsön jóváhagyására számíthat, illetve adott hitelösszeg eléréséhez mekkora összegű jövedelmet kell igazolnia.

Az előzetes hitelbírálathoz 1 hónapnál nem régebbi – a munkaviszonynak megfelelő típusú – jövedelemigazolást, adott esetben munkabért tartalmazó folyószámla kivonatokat és személyes okmányokat (személyi igazolvány, lakcímkártya, adókártya) kell benyújtani. Az előminősítés a Hitelnet irodáiban és Partnereinél díjmentes!

Címkék: , ,

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
  • Földi Katalin szerint:

    Tisztelt Hölgyem/Uram!
    Viszonylag kis összegű hitelre lenne szükségem: max. 100.000Ft-ra. Sajnos a házamra már van jelzálogkölcsön, és mint rokkantnyugdíjas, csak megbízási díjam van a nyugdíj mellett. Kiskorú gyereket nevelek, és most átmeneti pénzzavarból keresek kiutat. milyen lehetőségeim vannak? a Providentet már kimerítettem. még egy jelzálogot pedig nem szeretnék felvenni.
    Tisztelettel:
    Földi Katalin

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?