Milyen lehetőségem van felmondott hitel esetén?

Utolsó módosítás: 2012. január 07. szombat

Olvasgatom a hozzászólásokat, mivel én is ilyen cipőben járok sajnos, vagyis konkrétan felmondták a hitelünket, amivel nem vagyunk egyedül, és sajnos egyre többen leszünk. Ami viszont elszomorít, hogy nem igazán foglalkoznak a felmondott hitelesekkel, sem itt, sem más fórumokon, pedig nem biztos, hogy az adós nem akar vagy akart fizetni.

Több fórumon olvasni, hogy felmondott hiteleket a bankok nem váltanak ki, próbáljon meg az adós a hitelező bankkal megegyezni, ami lehetetlen. Mivel eddig én sem találtam megoldást a problémára, szeretném megkérdezni önöktől, mint hozzáértőktől, hogy van-e valami megoldás ilyen esetben? Vagy pedig több ezer hajléktalan ember lesz áprilistól az utcákon?

Azt hiszem a kormány megfeledkezett a felmondott hitelesekről sajnos.

Üdv
András

Kedves András!

A felmondott hitelesek helyzetének rendezését sajnos csak részben segíti elő az otthonteremtési kamattámogatás. A felmondott hitellel rendelkező adós lakásának értékesítését könnyíti meg annyiban, hogy a vevőnek kamattámogatást biztosít, ha ilyen lakást vásárol meg.

További megoldást csupán a Nemzeti Eszközkezelő jelenthet. Az eszközkezelő úgy tud segíteni, hogy a bajba jutott adósok lakását megvásárolja, és bérleti jogot kínál fel a korábbi tulajdonosnak. A megoldás szerint mind a három fő érintett meghozza saját áldozatát a válsághelyzetből való kilábalás érdekében:
– a hiteladós a továbbiakban nem tulajdonosa lesz az ingatlannak, hanem bérlőként maradhat az ingatlanban és lehetősége lesz az ingatlan visszavásárlására,
– a korábban hitelt folyósító bank megkapja a jelzáloggal fedezett követelése egy részét, ám cserébe lemond az ezt meghaladó követelésrészről,
– az állam pedig meghatározott feltételek mellett kifizeti a vételárat és állami tulajdonba veszi a lakást, melyre meghatározott ideig visszavásárlási lehetőséget biztosít a korábbi tulajdonosnak, aki bérlőként használja az ingatlant.

Az ingatlan visszavásárlására az adásvételi szerződés megkötésétől számított 6 hónap után lesz lehetőség, és az 24 hónapig áll fenn azzal a feltétellel, hogy a bérleti szerződés megszűnése esetén (például, ha tartósan nem fizetik a bérleti díjat), ez a jog is megszűnik.

A Nemzeti Eszközkelező működésével kapcsolatban további tájékoztatás a hitelfolyósító bankban kérhető.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Zoli szerint:

  Arra szeretnék választ kapni, ha kiestem a kedvezményes időszakból? A hitel tartozásom több mint a januártól engedélyezett összeg? Az ingatlan hitelem felmondták és báros vagyok, akkor ilyen esetbe tud-e valamilyen megoldás ajánlani?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zoli!
   A felmondott hitelekkel kapcsolatos lehetőségekről fenti hozzászólásban már adtunk tájékoztatást, Kérjük, tekintse meg a korábbi válaszunkat.

 • Erzsébet szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben, amikor felmondanak egy hitelt mit lehet még tenni? Ugyanis van egy jelzáloghitelünk és egy hitelkártyánk is.
  A jelzáloghitelt tudjuk fizetni, de a hitelkártya hitelt nem tudtuk fizetni, vagyis el voltunk maradva 2 hónappal és ezért ezt megszüntették és 8 napot adtak, hogy rendezzük.
  Mi van akkor, ha nem tudjuk rendezni?
  Lehet-e még kérni esetleg valami segítséget a banktól?
  Köszönettel: Erzsébet.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Erzsébet!
   Ha nem tudják rendezni a tartozást, akkor végrehajtás alá kerülhet az ügylet, a tartozást a bank havonta tilthatja az adós jövedelméből. Irodánk azonban végrehajtási ügyekkel nem foglalkozik, így ez ügyben a hitelfolyósító bankhoz kellene fordulni.
   Arra a kérdésére, hogy ebben a helyzetben lehet-e még valamilyen segítséget kérni a banktól, szintén a hitelfolyósító az illetékes. Javasoljuk, hogy keressék fel az érintett pénzintézetet!

 • Ferenc szerint:

  Takarékszövetkezetnél lévő, de felmondott hitele van a cégemnek. A cég telephelye a Takarékszövetkezet által jelzáloggal terhelt.
  Keresem annak lehetőségét, hogy ezt a 95 M Ft hitelt ki tudjam váltani. A Takarékszövetkezet információm szerint kb. 60 M Ft-ért eladná követelését.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ferenc!
   Felmondott hitel kiváltásában sajnos nem tudunk Önnek segíteni. Pénzügyi Partnereink ugyanis nem váltanak ki felmondott hitelt.

 • Gábor szerint:

  Felmondott OTP jelzáloghitelem a faktoring kezelésében van.
  Van-e lehetőség másik hitellel kiváltani?
  Vagy esetleg 69 éves édesapámnak adnak-e hitelt, esetleg 1 kezes megoldható?

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Gábor!
   Felmondott hitelek kiváltásában sajnos nem tudunk segíteni, mert egyik pénzügyi partnerünk sem nyújt hitelkiváltó kölcsönt ilyen esetben. Meglévő hitelek kiváltásakor szerződésszerű, problémamentes törlesztést igazoló dokumentumot kérnek, s amennyiben ez nem áll rendelkezésre, visszautasítják a hitelkérelmet.
   Édesapja részére életkora miatt sajnos nem nyújtható hitel.

 • Z. Tiborné szerint:

  Egy svájci frankos jelzáloghitel miatt kerültem nagyon rossz helyzetbe és sajnos felmondták. Bár listára kerültem. Érdeklődnék, tudnak-e nekem segíteni valamilyen megoldással,esetleg átváltani forintra vagy újrafinanszírozás? Valaki tud esetleg segíteni??? Sürgős lenne!
  Várom válaszukat feltétlenül..egy özvegyasszony

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Asszonyom!
   Felmondott hitel átváltására, forintosítására sajnos nincs lehetőség egyik pénzügyi partnerünknél sem. Esetleg a hitelfolyósító bankkal egyeztethet, hogy milyen lehetőségei vannak a visszafizetésre ezt követően.

 • Krisztina szerint:

  2015-ig kellene visszafizetnem a 10 évre felvett svájci frank alapú szabad felhasználású jelzálog alapú hitelünket, amit még a volt férjemmel vettünk fel. Sajnos ő a bíróságon tett egyezségünk ellenére nem fizette, ezért a nyáron Bar listára kerültünk. Azóta én rendeztem, mert a két gyerekünkkel én élnék a lakásban, de augusztusig maradok a listán. Közalkalmazott vagyok, minden hónapban a borotvaélen táncolok a befizetéssel, egyre nehezebb… Nem tudom, az én esetemben 2015-ig érdemes-e, lehet-e a kormány és bankok által vázolt lehetősséggel élnem?
  Kérem, ha tudnak segíteni ebben, esetleg van erre bármi használható ötlet, válaszoljanak!
  Üdvözlettel: Krisztina

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Krisztina!
   Azt, hogy jogosult-e árfolyamrögzítésre, a hitelfolyósító bank fogja tudni megmondani az adott hitelszerződés ismeretében.
   Mivel a rögzített árfolyam feletti részből a kamattal növelt tőketörlesztés fog a gyűjtőszámlán halmozódni, a rögzített árfolyam feletti összeg kamattartamát pedig elengedik az ügyfelek számára, ezért főként a futamidő elején érdemes az árfolyamrögzítést kérni, hiszen ekkor a legnagyobb a kamattartama a havonta fizetendő törlesztő részletnek. A konkrét törlesztő részletekről szintén az érintett pénzintézet tud felvilágosítást adni, vagy árfolyamrögzítő kalkulátor használható.

 • Zsigmond szerint:

  Svájci frank alapú hitelt vettem fel. Rendszeresen fizetem, de 3 hónapot nem tudtam. Megegyeztünk a pénzintézettel, hogy részletekbe kifizetem, csak rendszeresen utaljam a havi törlesztést. Annyira felment a hátralék, hogy felmondták a szerződést. Bár listás vagyok, 4 gyerekkel mit tudnék csinálni?
  Köszönettel: Zsigmond.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsigmond!
   Felmondott hitelt sajnos nem vált ki egyik pénzintézet sem. Esetleg a hitelfolyósító bankkal vagy amennyiben végrehajtásra kerül sor, akkor a végrehajtóval egyeztethet a lehetőségeket illetően.
   Megoldás lehet az ingatlan értékesítése. Az Otthonteremtési kamattámogatás keretében felmondott hitellel terhelt lakóingatlan megvásárlásához kamattámogatást lehet majd igényelni. Ez megkönnyítheti az eladást.
   Kényszerértékesítésre jelölt ingatlanok esetén a devizaadós a Nemzeti Eszközkezelőhöz fordulhat, amely megvásárolja az ingatlant oly módon, hogy a tulajdonos bérlőként továbbra is az ingatlanban maradhat. Erről a lehetőségről szintén a hitelfolyósító banknál lehet majd érdeklődni.

 • molnár renáta szerint:

  Japán jen alapú lakáshitelem van, amit sajna felmondtak. Fizetni fizetek minden hónapban, csak nem annyit amennyit kell. Milyen megoldás van, mert sajnos anyagi helyzetem szűkös és 2 lakás van jelzálogra terhelve.
  Várom válaszukat!
  Köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Renáta!
   Felmondott hitel esetén sajnos nem tudunk Önnek segíteni az adósságrendezésben. Egyik pénzügyi partnerünk sem igényelhető kölcsön ilyen esetben.

 • Mariann szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy Takaréknál volt hitelünk, amit felmondtak. A férjem nevén volt, én vagyok az adóstárs + 2 kezes. Bár minden hónapban belefizettünk, sajnos ez lett a vége. 577.000 Ft-ról van szó. Fel lehet-e ajánlani ingatlant fedezetként? A házon jelzálog van és már van rajta más bank jelzáloga is. Ha tőlünk nem tudják behajtani, akkor a két kezes kerül bajba?
  Köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Mariann!
   Végrehajtási ügyekben nem vagyunk illetékesek. Javasoljuk, hogy a visszafizetést illetően a bankkal vagy a végrehajtóval egyeztessen!

 • Szilvi szerint:

  Üdvözlöm!
  Az OTP Banknál van lakáshitelem, személyi kölcsönöm és folyószámla hitelem! Ebből már két szerződést felmondtak a héten! /Lakáshitel és folyószámla hitel./ December óta munkanélküli voltam, ezért nem tudtam fizetni a törlesztőim! Volt biztosításom, de a biztosító nem tudott segíteni, mert nem határozatlan volt a munkaszerződésem! Most lett munkahelyem, most kezdtem el dolgozni! Mit tehetek, milyen lehetőségeim lennének!? Én szeretném a törlesztőt is fizetni és a házat is megtartani!
  Köszönöm válaszát!
  Üdv.
  Szilvi

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Szilvi!
   Felmondott hitelszerződés esetén adósságrendező hitel felvételére bankpartnereinknél nincs lehetőség. A hitelfolyósító bankkal kellene egyeztetnie arról, hogy milyen részletekben lehetséges a hitel visszafizetése.

 • péter szerint:

  Üdvözlöm.
  A folyószámlahitel keretre nincs lehetőség már részletfizetést kérni az otp-be, ha felmondták? Nem adják át ilyenkor az otp faktoringnak és esetleg ővelük részlet, ha átadják egyáltalán??

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Péter!
   Felmondott hitelének visszafizetésével kapcsolatban a hitelfolyósító bankban kérhet bővebb felvilágosítást.

 • Tom szerint:

  Üdvözlöm!
  A bank felmondta a szerződésünket mivel meghaladta a 90 napot! Az elmaradásomat be tudnám fizetni, lehetséges-e ez a megoldás?
  2 nap múlva tudok bemenni a munkából kifolyólag!
  Köszönettel.
  Tom

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tom!
   Feltétlenül javasoljuk, hogy keresse meg a hitelnyújtó bankot személyesen a hátralék rendezése és a további hiteltörlesztés egyeztetése miatt!

 • Erika szerint:

  Érdeklődni szeretnék, hogy van-e még lehetőségünk hitelfelvételre bármelyik banknál úgy, hogy a lakáskölcsön szerződésünket (Devizahitel) most mondták fel, ugyanis a törlesztő részletünk olyannyira megnövekedett, hogy nem tudtuk sajnos fizetni. Emiatt átadtak a KHR-nek. Igazolt jövedelmünk jelenleg nincs.
  Válaszukat előre is köszönöm.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Erika!
   Felmondott hitelt egyik pénzintézet sem vált ki. Jövedelemigazolás nélkül ugyancsak nincs lehetőség a hitelelvételre. Előzőek alapján sajnos nem tudunk Önöknek segíteni.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket