Devizahitel forintra váltása?

Utolsó módosítás: 2013. július 03. szerda

Korábban felvett deviza alapú hiteleinek a havi törlesztő részlete a pénzügyi válság következtében jelentősen megemelkedett? Egyre nagyobb gondot jelent a pontos törlesztés? Szeretné csökkenteni a havi fizetési kötelezettségeket, de nincs tisztában a lehetőségekkel?

Deviza alapú hitelek forint alapúra történő kiváltása esetén számos dolgot kell mérlegelni.
Az alábbiakban ezzel kapcsolatban szeretnénk néhány dologra felhívni a figyelmét:

Azt mindenképpen meg kell nézni első körben, hogy az euró vagy svájci frank alapú hitelét milyen árfolyamon folyósította a hitelező bank. Innen műr viszonylag könnyen kiszámolható egy esetleges árfolyamveszteség mértéke, ha megnézzük és összehasonlítjuk a jelenleg érvényes árfolyamszinttel. A svájci frank alapú hitelek általában 140-160 forintos árfolyamszint között kerület folyósításra, így egy amennyiben a jelenlegi szint ennél magasabb, akkor biztosan jelentős tőke emelkedés is bekövetkezett, azaz valószínűleg a fennálló tartozásunk magasabb, mint amennyi hitelt felvettünk, jóllehet azóta már számos törlesztő részlet is befizetésre került. Természetesen a későbbiek folyamán (hosszabb időtávon) ha a forint árfolyama újra vissza tér az évekkel ezelőtti szintre, akkor az aktuális tőke egyenlegünk is csökkenni fog. Abban az esetben azonban, ha egy gyenge árfolyamszinten a meglévő hitelünket átváltjuk forint alapúra, akkor egy jelentős árfolyamveszteséget szenvedhetünk el végérvényesen, mivel a későbbiekben már hiába erősödi vissza a forint árfolyam, mi már áttértünk forint alapra.

A másik tényező, amire mindenképpen ügyelnünk kell a kamatszint. A forint alapú hitelek kamat általában még magasabb a frank vagy euró alapú hitelekhez képest, ami annyit fog jelenteni, hogy változatlan futamidő esetén a havi törlesztő részletek tovább emelkednek egy átváltás esetén.

Amivel mindenképpen számolnunk kell a jövőben, hogy a svájci és európai jegybank az alapkamat emelése mellett fog dönteni, ami szintén törlesztő részlet emelkedéssel fog járni változatlan marzs szintek esetén. Hosszabb távon azonban az alap kamat emelése mellett várhatóan a bankok által elvárt kockázati kamat különbségek is csökkenni fognak, ami kiegyenlítheti az esetleges alapkamat emelést, de természetesen erre vonatkozó előrejelzést nem lehet pontosan megadni.

Összefoglalva megállapítható tehát, hogy amennyiben a jelenlegi hitelének havi törlesztő részletét szeretné csökkenteni, megfontoltan kell eljárni, alaposan végig kell számolni a lehetőségeket. Nem biztos, sőt biztos, hogy nem az a legjobb megoldás, ha kapkodva döntünk megrettenve az árfolyamkockázattól. Ebben nyújtanak Önnek is segítséget a Hitelnet tanácsadói, hiszen az egyes lehetőségeket számszerűsítve segítenek Önnek meghozni döntését. Szolgáltatásunk díjmentes, és kötelezettsége nélküli.

Címkék:

Kérdése van?Kattintson ide és tegye fel kérdését
Hozzászólások
 • Ferenc szerint:

  2008 májusában vettem fel 29.737.00 CHf kölcsönt egyedül, melynek törlesztő részlete 36-39.000.- Ft volt. A mai nap fennálló tartozás kb. 25.000.- CHF. Egyedül vettem fel adóstárs nélkül és másik ingatlanfedezet nélkül. Helység Kál. Mik a lehetőségeim forintra történő átváltásra 15 évre?
  Köszönet!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Ferenc!
   Amennyiben kedvezményes, 180 forintos árfolyamon történő végtörlesztéshez kíván forinthitelt igényelni, akkor sajnos nem tudunk az igényeinek megfelelő hitelajánlatot adni, mert a vonatkozó törvény értelmében hitelközvetítőként ki vagyunk zárva a kedvezményes végtörlesztés lebonyolításából.
   Ha nem jogosult a kedvezményes végtörlesztésre, akkor forint alapú adósságrendező hitelaánlatot online adatlapunk kitöltésével kérhet. A hitelajánlathoz ugyanis további információkra lenne szükség (igazolt jövedelem, ingatlanfedezet értéke, igénylő életkora, stb.).

Szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Amennyiben más témában szeretné megkérdezni hitelszakértőinket, kérjük kattintson IDE

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket

Kérdése van?