Deviza alapú hitelek átváltása

Utolsó módosítás: 2011. április 04. hétfő

Az adósok számára jelenleg is nagy dilemma, hogy mikor érdemes a deviza alapú hitelek átváltása mellett dönteni. Az égbe szökő árfolyamok miatt ugyanis hónapról hónapra nehezebb teljesíteni a szerződésszerű törlesztést. S miután sokszor hallani, hogy a bajba jutott hitelesnek mihamarabb megoldást kell találniuk, s nem szabad megvárni azt az időpontot, amikor már nem tudnak törleszteni, lehetőségként merül fel a hitelkiváltás.

A hitelkiváltás feltétele – függetlenül attól, hogy forint vagy deviza alapú hitel átváltásáról van szó – a problémamentes hitelmúlt. Ez azt jelenti, hogy az adós a kölcsönét minden hónapban törleszti, s a hitel egyenlege nem mutat hátralékot. Problémás hitelt egyik pénzintézet sem vált ki. Amennyiben a szerződésszerű törlesztés teljesül az Ön esetében, akkor van lehetőség az adósságrendezésre.

Deviza alapú hitelek átváltása esetén ekkor annak kell utánajárni, hogyha most fizeti vissza hitelét, akkor mekkora az érvényes árfolyam szerinti fennálló tartozás összege. Valószínűsíthető, hogy Ön is a devizahitelek fénykorában vette fel a kölcsönt. Ez pedig azt jelenti, hogy a mostani árfolyam magasabb a folyósításkor érvényben lévő árfolyamnál, tehát ha most váltja át hitelét, akkor szinte biztos, hogy árfolyamveszteséget realizál. A kérdés csak az, hogy mekkora lehet ez a veszteség.

A deviza alapú hitelek átváltásával realizálható veszteség nagysága attól függ, hogy mekkora a különbség a folyósításkor érvényes és a mostani árfolyam között. Lényeges eltérés esetén érdemes kivárni, amíg a forint valamennyire megerősödik az adott devizával szemben.

Azt azonban nem szabad megvárni, hogy a hiteltörlesztés elmaradása miatt az Ön adatait BAR listára tegye a hitelfolyósító intézet, vagy ami még rosszabb felmondja hitelét a bank. Ez esetben ugyanis nincs lehetőség az adósságrendezésre.

Deviza alapú hitelek átváltása esetén az is előfordulhat, hogy Ön hiába szeretné kiváltani kölcsönét, a mostani árfolyammal számolt tartozás összegére a bevont ingatlan nem nyújt kellő fedezetet. Ekkor a hitelkiváltás csak kiegészítő ingatlanfedezet bevonásával valósítható meg. Ha erre nincs lehetőség, akkor feltétlenül keresse fel a folyósító bankot annak érdekében, hogy áthidaló megoldást találjanak a hiteltörlesztésre. Például a futamidő növelésével csökkenthető a havi törlesztési kötelezettség. Továbbá néhány hónapos törlesztési moratórium igénybevételével rendeződhet az Ön anyagi helyzete, esetleg lejjebb megy az adott deviza árfolyama, s nem lesz akadálya a hitelkiváltásnak. Lényeg, hogy tartsa fenn a problémamentes hiteltörlesztést!

Deviza alapú hitelek átválásával kapcsolatos további kérdéseit online Hitelszakértőnknek is felteheti!

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • Zsuzsanna szerint:

  Be lehet -e vonni gyermek nevére vásárolt ingatlant is? A gyermek kiskorú.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsanna!
   Ezt most nem pontosan értjük. A kiskorú tulajdonára felvett hitelt szeretnék kedvezőbbre váltani?

 • Zsuzsa szerint:

  üdvözlöm!Tanácsra lenne szükségem!2007 májusában vásároltunk lakást önerő+frank alapu jelzáloghitelből.A lakás és a hitel a fiam nevén van az önerőt mi szülők adtuk a haszonélvezet ez enyém.Az lenne a kérdésem milyen megoldást ajánl hogy a havi törlesztő részlet csökkenjen ugyanis a fiam munkanélküli lett és a másik fiam segitségével törleszt ,mindig pontosan no meg mi is segitünk.megoldható lenne -e hogy ezt a lakást átirassuk a másik fiam nevére pl.hitelátvállalásával,vagy vegyen fel Ő hitelt és vásárolja meg.ajándékozás címen átadhatja e a belefektetett önerőt egyik testvér a másiknak?hogyan érdemes belevágni hogy senki se csapódjon?köszönöm válaszát!

  • Hitelnet szerint:

   Kedves Zsuzsa!
   Ilyen jellegű kérdésre itt nem tudunk válaszolni, mert elég sok információ hiányzik a pontos helyzet megismeréséhez. Kérem forduljon bizalommal irodáinkhoz, ahol ismertetni fogják a lehetőségeket az Ön számára.

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket