Elfogadható a családi pótlék hitelfelvételnél?

Mivel hitelfelvétel esetén a bankokat jogszabály kötelezi jövedelemvizsgálatra, ezért fontos kérdés, hogy melyek azok a jövedelmek, amelyek elfogadhatók a hiteligénylés során, illetve melyek azok a bevételek, melyek hitelfelvétel szempontjából nem számítanak az elfogadható jövedelmek közé.

A pénzintézetek az elfogadható jövedelmek típusát is két részre osztják. Egyrészt beszélhetünk elsődlegesen, vagyis önállóan elfogadható illetve másodlagos, kiegészítő jövedelmekről.

Elfogadható jövedelem a családi pótlék?

A családi pótlék a másodlagos jövedelmek kategóriájába tartozik, tehát hitel családi pótlékra önmagában nem adható. A leendő adósnak a családi pótlékon kívül elsődleges – munkaviszonyból, vállalkozói jogviszonyból, esetleg nyugdíjból származó – jövedelmet is kell igazolnia.

A családi pótlék igazolása alkalmazottak esetén a munkáltatói igazoláson történik. Itt kerül feltüntetésre az utolsó havi családi pótlék összege és kifizetésének módja. Postai úton történő kifizetés esetén szelvénnyel, folyószámlára történő utalás esetén pedig bankszámla kivonattal támasztható alá a családi pótlék tényleges kifizetése.

A családi pótlékhoz hasonlóan a gyermektartás, a GYED, GYES, GYÁS szintén kiegészítő jövedelemként fogadható el.

Milyen jövedelem fogadható el?

Ha Ön jelzáloghitelt igényel, akkor lényeges, hogy az elsődleges jövedelme legalább háromhavi munkaviszonyból származzon, fedezet nélküli személyi hitel felvétele esetén pedig minimum hat havi munkaviszonynak kell meglenni a jelenlegi munkahelyen.

A kölcsönigénylő életkorának jelzálog alapú hitelnél a 18., személyi kölcsönnél pedig a 23. életévet kell elérnie. A lejáratkori életkorhatár általában 70 év mindkét hiteltípus esetén.

Mind személyi, mind jelzálog alapú hitelnél további fontos feltétel, hogy a kölcsönigénylő adatai nem szerepelhetnek a BAR listán.

A hitelkérelmek elindítása előtt Hitelszakértőink a benyújtott jövedelemigazolás alapján előzetes hitelbírálatot végeznek. Itt összevetik a kölcsönigénylő rendszeres bevételeit a kiadásaival és e szerint állapítják meg, hogy mekkora összegű törlesztést vállalhat, s ennek megfelelően mekkora összegű kölcsön felvételére lehet jogosult az igénylő.

Az aktuális törlesztő részleteket – akár ingatlanfedezet nélküli, akár jelzálog alapú kölcsönről van szó – Ön is kiszámolhatja Hitelkalkulátorunk segítségével. Ha a kapott eredmények elnyerik tetszését, akkor az adott konstrukcióval kapcsolatban további információt is kérhet az „Ajánlatot kérek” gombra kattintva. Ha a hiteligénylés során elfogadható jövedelmekkel kapcsolatban lennének további kérdései, forduljon bizalommal Hiteltanácsadóinkhoz!