Kaphat hitelt jelenleg, aki BAR listás? ( Negatív KHR)

Korábbi hitelmulasztás miatt adatai negatív tartalommal BAR listára kerültek, esetleg önhibáján kívül – kezességvállalás kapcsán – KHR listás lett, de hitelre lenne szükséges? Van-e bármilyen hitellehetőség ilyen esetben?

Az eltervezett lakáscél megvalósítása előtt áll és arra kíváncsi, hogy BAR listásoknak milyen lakáshitel lehetőségei vannak? Egyáltalán juthat-e lakáshitelhez az a személy, aki BAR listán szerepel? Tájékozódjon az alábbi írásunkból és a BAR listával kapcsolatban feltett ügyfélkérdésekre adott válaszainkból!

Mi az a BAR lista (Negatív KHR)?

A Bar lista, vagyis hivatalos nevén a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy olyan adatbázis, mely a hitelnyújtókat az igénylők hitelképességének felmérésében segíti. A rendszer a hitelszerződésekkel kapcsolatos – pozitív és negatív – adatokat egyaránt tartalmazza.

Hogyan kerülhetek fel a BAR listára?

Hitelmulasztás címszó alatt akkor kerülnek be a rendszerbe az ügyfél adatai, ha lejárt és meg nem fizetett tartozásának összege több a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbér összegénél és az folyamatosan, 90 napot meghaladóan fennáll.

Ha a tartozás jelenleg is aktív, vagyis nem szűnt meg, akkor az adatok az átadástól számítva 10 évig a rendszerben maradnak, s ezen időszakban felhasználhatók a hitelképesség vizsgálatához. Amennyiben a tartozás rendezésre kerül, azaz passzívvá válik, akkor a teljesítéstől számított 1 évig őrzi őket a KHR. Ez alatt az 1 év alatt azonban az ügyfél továbbra sem hitelképes, tehát nem vehet fel sem lakáshitelt, sem egyéb célú kölcsönt.

Csalás és kártyavisszaélés esetén a BAR lista az átadástól számított 5 évig őrzi az illető adatait, s használhatja a hitelképesség vizsgálatához.

Ha Ön nem tudja biztosan, hogy adatai szerepelnek-e a Központi Hitelinformációs Rendszerben, akkor ennek könnyen utánanézhet, ugyanis joga van megismerni az Önről nyilvántartott adatokat. A BAR listával kapcsolatban bármely pénzügyi szervezetnél, hitelintézetnél kérhet tájékoztatást, melyből megtudhatja, hogy mely intézmény milyen adatokat adott át Önről. Ez a – jellemzően levélben kapott – tájékoztatás díjmentes, ezért semmilyen díj nem számolható fel Önnek.

Kaphat lakáshitelt, aki szerepel a BAR listán?

A hitelképesség vizsgálata során a negatív adatoknak meghatározó szerep jut. Ilyen esetben ugyanis egyetlen bank sem nyújt kölcsönt. A BAR listán negatív tartalommal szereplő adósok hitelkérelme visszautasításra kerül. Negatív információnak minősül a hitelmulasztás, a csalás miatt visszautasított hitelkérelmek, valamint a kártyavisszaélések nyilvántartása.
Amennyiben adatai negatív tartalmú információval már nem szerepelnek a BAR listán, akkor Ön újra hitelképes lehet. Ez esetben a bankpiac legkedvezőbb hiteleiről kérje a Hitelnet személyre szabott díjmentes hitelajánlatát!

Kaphat hitelt aki aktív BAR listán szerepel?
Az aktív bárosok helyzete sosem volt egyszerű hitelfelvétel szempontjából, ám a gazdasági és pénzügyi válság következtében szigorodó hitelfeltételek miatt még nehezebb helyzetbe kerültek, ugyanis aktív BAR lista esetén egyik magyarországi pénzintézet sem teszi lehetővé a hitelfelvételt.
A BAR listán aktív státuszban akkor szerepel egy adós, ha van olyan le nem zárt hitele, melynek törlesztése nem volt problémamentes, vagyis a mindenkori minimálbér összegét meghaladó tartozással rendelkezik több mint 90 napon keresztül.

Ilyen esetben egyetlen magyarországi pénzintézet sem nyújt hitelt. Ennek oka, hogyha az ügyfél jelenleg meglévő hiteltörlesztését sem fizeti pontosan, akkor a pénzintézet számára nincsen semmiféle garancia arra, hogy a jövőben felvenni kívánt személyi vagy jelzáloghitelét szerződésszerűen fogja törleszteni. Már pedig minden banknak az a célja, hogy az adós a felvett kölcsön törlesztő részletét pontosan fizesse.

Megoldható a hitel passzív BAR esetén?

A KHR rendszer, vagyis a BAR lista megkülönböztet aktív és passzív mulasztásokat. A hitelmulasztás lezárásra kerül, ha veszteségleírás történik, illetve amennyiben a késedelmes tartozás az alábbiak szerint rendeződik:
A hátralékot az adós kiegyenlíti.
Fedezet, kezet által kerül kiegyenlítésre az elmaradás.
A hitelszerződést átütemezik, vagy veszteségleírás nélkül, egyéb közös megállapodással rendeződik az ügylet.

A teljesítéssel végződő mulasztások a teljesítéstől számítva 1 éven át, a veszteséggel lezárt tartozások a lezárástól számítva 5 éven keresztül maradnak a rendszerben.

A KHR (Központi hitelinformációs rendszerben) az adósok adatait 1 évig őrzik, azonban egyetlen hazai pénzintézeti partnerünk sem nyújt hitelt a számukra. Ez csak akkor megoldható, ha egy olyan személy is bevonható az igénylés során, aki nem szerepel a rendszerben.

Néhány évvel ezelőtt változás állt be a KHR rendszer nyilvántartási rendszerében és feltételeiben. A KHR egy olyan központi ügyfélnyilvántartás, ahova a csatlakozott pénzügyi szereplők (bankok, takarékszövetkezetek stb.) feltöltik a lakossági és vállalati hiteladatokat ügyfeleikről. Ezeket az információkat a későbbiekben a rendszer csatlakozott többi pénzügyi szolgáltató is látja és eléri.

Jelen esetben azt vizsgáljuk, ha az adós a mindenkori fizetési kötelezettségeinek 90 napig nem tett eleget és az elmaradás összege elérte a mindenkori minimálbér összegét. Az ennek következtében átadott adatokat a rendszerben 10 évig megőrzésre kerülnek. Amennyiben az adós azonban rendezte elmaradását, vagyis a késedelmes törlesztést megszünteti, akkor adatait a rendszer a megszüntetést követően már csak egy évig őrzi. Ez annyit jelent tehát, hogy a passzív BAR státusz ebben az esetben csak 1 évig áll fenn, a korábban alkalmazott 5 év helyett.

Tehát miután egy adós, aki a felvett hitelét 90 napig nem tudta fizetni és a késedelme elérte a mindenkori minimálbér összegét nem tud hitelt igényelni. Amennyiben az elmaradását rendezte és eltelt az 1 év, akkor már bármelyik hazai banknál lehetséges lehet a hiteligénylés.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat

Tanácsadóink egyedi ajánlatot készítenek Önnek díjmentesen, kötelezettségek nélkül!

Érdeklődöm
Hozzászólások
 • János szerint:

  A címben foglatak szerint Aktív báros vagyok,és 3 gyermekünk van. Még az idén saját lakást szeretnénk,de úgy látom,hogy ez nem fog összejönni,ami nagyon dühít! A nejem főállású anya–de ő nem Báros! Válaszát köszönöm.

  • Hitelnet szerint:

   Kedves János!

   Sajnos jelenleg egyik pénzügyi partnerünknél sem tudjuk megoldani a hitelfelvétel aktív vagy passzív KHR státusz esetén.

 • Mária szerint:

  Az lenne a kérdésem, hogy aktív bárosak vagyunk, úgy juthatunk hitelhez, hogyha egy rokonom háza lenne a fedezet?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Mária!
   Aktív BAR listásként sajnos akkor sem juthatnak hitelhez, ha más személy ingatlanát vonnák be fedezetként.

 • Tibor szerint:

  Szép napot.
  Ma kaptam egy levelet, mi szerint negatív listára helyeztek. A hitelemet múlt hónapban rendeztem. Esetleg van valaki, aki tudna nekem segíteni, elég sok kérdésem van és nem tudom kihez forduljak.

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Tibor!
   Az ügy részleteinek ismeretében az a hitelintézet tud kérdéseire válaszolni, amely adatait negatív KHR listára tette.

 • Barbara szerint:

  Kellemes napot Kívánok!
  Abban szeretném kérni a segítségét, hogy én aktív BAR listás vagyok a Diákhitelem miatt, a férjemnek van bejelentett jövedelme, Ő passzív BAR listás. Ha esetleg mindketten passzív BAR listások lennénk, kaphatnánk jelzáloghitelt lakásvásárlás céljából?
  Válaszát előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Barbara!
   Lakásvásárlási hitel igénylésére legalább féléves passzív BAR státusz esetén van lehetőség. Ha ez meglesz, kérjük, küldjék el online ajánlatkérésüket és Szakértőink ismertetni fogják az elérhető hitellehetőségeket!

 • Hajnal szerint:

  Tisztelt Cím!
  Providentes hitel miatt kerültem aktív KHR státuszba. Kérdésem az lenne, hogy hitelkiváltásra van-e ebben az esetben bármilyen banki segítség? Fizetésem megfelelő és egyéb hiteleim kapcsán nem kerültem bajba.
  Válaszukat előre is köszönöm!
  Üdvözlettel:
  Hajnalka

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Hajnal!
   Aktív KHR státusz esetén sajnos nem tudunk a lehetőségeinek megfelelő hitelkiváltó konstrukciót ajánlani.

 • Róbert szerint:

  Tisztelt szakértők!
  A testvérem jogtalanul vette fel a családi pótlékot, de már folyamatban van a visszafizetés és most hitelt szeretne felvenni. Rajta lehet a bárlistán emiatt?
  Válaszukat előre is köszönöm!

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Róbert!
   Jogtalanul felvett családi pótlék miatt testvére nem kerülhetett BAR listára.

 • Takács Ildikó szerint:

  T. Cím!

  Lakásvásárlási hitelkérelmet fél éves passzív bár-ral be lehet nyújtani?

  • Hitelnet.hu szerint:

   Kedves Ildikó!
   Pénzügyi partnereink egyike legalább fél éve fennálló passzív BAR lista esetén befogad lakásvásárlási hitelkérelmet. Kérjük, küldje el online ajánlatkérését és Szakértőink tájékoztatni fogják Önt az elérhető hitelkonstrukciókról!

Tegye fel kérdését, szóljon hozzá Ön is a fenti témához!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

CAPTCHA AREA

A hozzászólás elküldésével Ön elfogadja felhasználási feltételeinket